Nederlandse overheid verstrekt ID-kaart met NFC-chip voor inloggen - update

Nederlandse gemeenten zijn begonnen met het verstrekken van identiteitskaarten voorzien van een NFC-chip om in te kunnen loggen via DigiD. Gebruikers kunnen zo inloggen op sites van de overheid, het onderwijs, de zorg en pensioenfondsen.

De vernieuwde identiteitskaarten maken het mogelijk om via nfc in te loggen in de DigiD-app. Het idee achter de chip is om een veilige authenticatiemethode te creëren voor het inzien en wijzigen van extra privacygevoelige gegevens, zoals medische gegevens.

Inloggen met DigiD via nfc is binnenkort nodig voor alle gegevens die het nieuwe beveiligingsniveau 'hoog' vereisen. Welke diensten allemaal gebruik gaan maken van de nieuwe chip is nog niet bekend. Op dit moment is er nog geen dienst die het vereist. Voor minder privacygevoelige gegevens kunnen gebruikers nog steeds inloggen met hun DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord of de DigiD-app.

DigiD maakt al gebruik van tweestapsverificatie en eenmalige ID-checks, waar gebruikers naast een identiteitskaart ook een paspoort of rijbewijs voor kunnen gebruiken. De eenmalige ID-check maakt ook gebruik van nfc in de identiteitsdocumenten. Hiermee wordt het beveiligingsniveau van de DigiD-app verhoogd wordt naar 'substantieel', waardoor meer handelingen gedaan kunnen worden. Bij de nieuwe inlogmethode is niet eenmalig, maar elke keer de ID-kaart en een bijbehorende pincode nodig voor het inzien of wijzigen van gevoelige gegevens. Hiermee wordt het beveiligingsniveau verhoogd naar 'hoog'.

Inloggen in de DigiD-app via nfc kan technisch al met rijbewijzen die uitgegeven zijn na 2018, omdat die ook een nfc-chip hebben, maar rijbewijzen kunnen pas met de DigiD-inlog gebruikt worden zodra de Wet Digitale Overheid in werking treedt. Door naast rijbewijzen ook ID-kaarten uit te rusten met de nieuwe nfc-chip hoopt de regering dat meer diensten voor de extra beveiliging kiezen om in te loggen.

Voor dat inloggen is naast een nieuwe ID-kaart en de DigiD-app een Android-apparaat met Android 6.0 of hoger, of een iPhone 7 of hoger met iOS 13.2 nodig, en een werkende nfc-lezer op de telefoon. Om nfc-inloggen te activeren moet de gebruiker daarnaast ook een pincode invoeren die deze per post krijgt toegestuurd. Heeft de telefoon van de gebruiker geen nfc, dan kan een losse nfc-lezer voor de computer gebruikt worden, samen met de DigiD-app voor Windows 10 en Mac OS Catalina of hoger. Die app is nu nog niet beschikbaar, maar wordt binnenkort aangeboden op de site van DigiD. De Check ID-app, die nu gebruikt wordt voor de eenmalige ID-check, werkt niet voor deze nieuwe inlogmethode.

De nieuwe kaarten waren vorig jaar al aangekondigd. Eerder heeft minister Knops van Binnenlandse Zaken tijdens een vergadering in de Tweede Kamer laten weten dat de nieuwe chip niet in paspoorten komt en dat de nieuwe chip betekent dat de kosten van de ID-kaart met een paar euro stijgen.

Update 15:30: In het oorspronkelijke bericht stond dat rijbewijzen nu ook gebruikt kunnen worden in de DigiD-app via nfc. Maar dat is nog niet zo. Daarnaast is een uitleg toegevoegd hoe van de functionaliteit gebruik gemaakt kan worden zonder nfc-lezer in de telefoon.

Update 2, dinsdag 13.00: Logius verduidelijkt dat identiteitskaarten net als rijbewijzen en paspoorten al een NFC-chip hadden die gescand kon worden met de DigiD-app, maar alleen om de eenmalige ID-check aan de app toe te voegen. De nieuwe identiteitskaarten hebben een hele nieuwe chip die ook nog gekoppeld is aan een pincode die steeds weer gebruikt moet worden bij het inloggen. Rick Bron, woordvoerder van Loguis met betrekking tot DigiD: "Paspoorten hebben deze chip niet en kunnen niet gebruikt worden om zo in te loggen. Rijbewijzen die zijn uitgegeven na mei 2018 hadden deze chip al maar kunnen pas gebruikt voor inloggen met een pincode nadat de wet digitale overheid is vastgesteld door de Eerste Kamer."

Door Stephan Vegelien

Redacteur

04-01-2021 • 14:48

327 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (327)

327
306
106
15
0
143
Wijzig sortering
Heel leuk en aardig... maar waar blijft de app voor het ID en het rijbewijs?
Voor het verlengen van mijn rijbewijs werd ik door de gemeente verwezen naar https://www.rdw.nl/partic...ijbewijs-online-aanvragen

Daar werd mij duidelijk dat mijn paspoort van vorig jaar ingelezen kan worden in de digid-app. Dat hoeft maar 1 keer en nu heeft de digid app ook 'ID-Check" met een groen vinkje. (digid-app -> hamburgermenu -> id-check)

Mijn paspoort van vorig jaar heeft een tekentje er op dat er een nfc-chip in zit. Het uitlezen daarvan met mijn fairphone ging wat roestig maar dat kan ook zijn omdat nfc daarop nog nooit gebruikt was en uit stond. Dat bleek pas toen ik een nfc-reader tool had opgestart. (https://play.google.com/s...ls?id=com.nxp.taginfolite)
Duurt nog wel even voordat mijn geldigheid voorbij is... 10 jaren tegenwoordig.
Die chips zitten er al best een tijdje in. Mijn paspoort uit 2014 kan door de DigiD-App worden uitgelezen, en als ik Wikipedia mag geloven, zouden alle momenteel geldige paspoorten uit te lezen moeten zijn.
Ik wou net zeggen, ik heb het zojuist even geprobeerd met mijn ID-kaart uit mei 2015, en daarmee kan ik gewoon de ID-check uitvoeren in de digid app. De NFC chip zit er dus gewoon al minimaal 5 jaar in...
Ik snap dit 'nieuws' ook niet. Dit is toch al jaren zo? De titel is toch onjuist, omdat die kaarten jaren nfc chips hebben? Wat is er nieuw?

Mijn vermoeden is dat je nu niet alleen de eenmalige verificatie via je id kaart kan doen, maar ook op sites kan inloggen als aanvulling op je code als inlogt op een website. Niks nieuws aan iig, en het heeft helemaal niets met een 'nieuw begin' te maken. Dit is overigens wel vermeld in het artikel zie ik :) volgens mij mist de auteur dat id kaarten al jaren zo'n chip hebben (ook te zien aan een logo)

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 4 januari 2021 20:16]

Ik snap dit 'nieuws' ook niet. Dit is toch al jaren zo? De titel is toch onjuist, omdat die kaarten jaren nfc chips hebben? Wat is er nieuw?
Daar heb ik ook last van. Waar zit in deze nieuwswaarde @SirRosencrantz?
Bij deze nieuwe chip (kaart) moet je elke keer je ID aanbieden.

Bij de huidige methode verifieert de app eenmalig je identiteit. Je kunt daarmee inloggen op diensten die een ‘substantieel’ niveau vereisen, maar, zoals het artikel ook stelt, nog niet op niveau ‘hoog’.
Toevallig had ik precies deze discussie met Julian en Olaf gisteren. De conclusie was dat we het toch wel nieuws vonden omdat de vernieuwde ID-kaart vanaf gisteren verstrekt werd, met die nfc chip die geschikt is voor DigiD. En dat was tot gisteren niet. En daarmee wordt ook die nieuwe nfc inlog eindelijk gebruikt kan worden. Want hoewel je al technisch gezien een hele tijd moet kunnen inloggen op DigiD Hoog met rijbewijzen, is dat in de praktijk nog niet zo, omdat de pincodes nog niet verstuurd zijn, omdat de Wet Digitale Overheid nog niet in werking is getreden. Dus er ligt nog ergens een grote stapel pincodes te wachten om verstuurd te worden. Kortom, hoewel we vrijwel alles uit dit stuk de afgelopen jaren al eerder hebben gehoord, maakt dat het nu echt in gebruik is genomen en verspreid wordt, nieuws in ons inzien.
Ook ik heb al jaren een Paspoort met NFC, maar mijn ID kaart (welke ik er naast heb) heeft dit naar mijn weten niet.

In dit artikel en de reacties er bij heeft iedereen het over een paspoort vs. ID-kaart. Zou dat dan de truc zijn? Nu ook NFC in de ID-kaart waar dit al jaren in het paspoort zit?
Het artikel in de bron van RVIG heeft het namelijk ook alleen specifiek over ID-kaarten.
NFC chips zitten er wel even in, wel bijzonder dat er nu gedaan wordt dat de nieuwe id-kaarten een andere chip krijgen voor de inlogfunctionaliteit (ben benieuwd of dat inderdaad zo is want dan heeft iedereen opeens een id-kaart nodig).
De volgende documenten hebben een NFC chip:
Rijbewijzen vanaf 2014
ID-Kaarten vanaf 2006
Paspoorten vanaf 2006
Verblijfskaarten vanaf 2011
Wel met beperkte functionaliteit. De volledige functionaliteit is vanaf 03-2014 beschikbaar in het Nederlandse paspoort. Ik heb ooit geweten vanaf welke serienummers; maar dat is me ontschoten.

Daarvoor zat de NFC chip er wel in met een digitale pasfoto; maar geen Biometrie of DigID functionaliteit. De ID kaart kan nu 1:1 het zelfde als het Paspoort vanaf 03-2014.

Vergeet niet bij het ophalen van je paspoort (en nu dus ook je ID kaart) je vingerafdrukken te laten verifiëren bij de gemeente balie. Dit doet niemand maar kan wel degelijk.
Die volledige functionaliteit is dan direct met de ingang van het huidige model paspoort gekomen (09/03/2014).
Het nieuwsbericht doet alleen voorkomen alsof dat document dat niet kan en dat het nu pas op de id-kaart ingevoerd is dus dat is weer even verwarrend.

Waarom je je vingerafdrukken zou moeten willen verifiëren is mij even onduidelijk, die kunnen toch alleen maar in Nederland worden uitgelezen omdat de sleutels niet gedeeld zijn met buitenlanden.
Mijn rijbewijs uit 2016 werkt ook, paspoort 2014 ook.
Hoop dat ze dan straks allebei te gebruiken zijn.
Mijn ING pas werkt niet, maar dat zou meer iets zijn voor de bankieren app. :)
Hier precies het zelfde, al vaker met ID kaart via NFC aangemeld binnen de Digi-D app. Snap dit ‘nieuws’ dan ook niet geheel...
Dat was ook mijn eerste gedachte bij het lezen van de kop: mijn ID kaart heeft toch allang een NFC chip? Kennelijk verandert er toch iets anders.
Ik kan eens een poging wagen... Paspoort is in 2015 uitgegeven.

-edit-

Ik kan inderdaad mijn paspoort scannen. Ondanks dat het ook een ID check is, toch jammer dat ze enkel refereren naar een ID-kaart en deze afbeelden. Nog even wachten op de correcte afbeelding :9

Kreeg trouwens wel even snel een popup dat de app niet de juiste nfc versie (Galaxy S9) ondersteunde o.i.d. Vervolgens prima groen vinkje en bij een nieuwe lezing werkt het gelijk.

[Reactie gewijzigd door stervis op 4 januari 2021 16:52]

Daarvan zijn er al een paar verstreken, anders had je ze al gehad. En als je ze nodig hebt, dan kan je natuurlijk altijd zelf een nieuwe aanvragen. Kost je alleen maar de leges voor een nieuwe. Had je het vorige week gedaan, dan was je mogelijk voordeliger uit geweest.
Wel jammer dat je nog naar een fotograaf toe moet voor een pasfoto. Dit kan prima met de selfiecamera lijkt me...
Nog erger: Je moet per-se naar de fotograaf die de foto digitaal meteen doorstuurt. Het hergebruiken van een pasfoto van 2 maanden geleden zit er via die route niet in.

Detail; UIt betrouwbare bron weet ik dat wij in NL nogal aparte eisen aan een pasfoto hebben. Nederlanders in de USA die een paspoort willen aanvragen kunnen aan de oostkust bij 2 fotografen terecht in NewYork. Die maken NL-goedgekeurde pasfoto's voor NL paspoorten. Denk je wereldwijd goed te zitten met online bestellen, lukt dat nog steeds niet.
Ja, drama. Met alle technologie lijkt me het tegenwoordig wel haalbaar om een referentiecheck te doen naar oudere foto's met AI die je al een keer hebt laten maken voor verlopen bewijzen. En dat alles in een app. Alles wat hier staat, kan je thuis ook bereiken: https://www.rijksoverheid...pasfoto-paspoort-id-kaart

Niet lachen en in een bepaalde hoek staan kan je ook prima laten checken door een app. Als het echt echt echt niet wil kan je altijd nog naar de fotograaf...
Op dit moment is het gemeentehuis beter bereikbaar dan de fotograaf. Ik gebruik de aanwezige pasfoto.

Overigens, met de zelfde technologie is genoeg te rotzooien om er misbruik van te maken. Het eeuwige gevecht in de techniek tussen wat mag en wat kan. Het heeft ook lang geduurd voordat we in NL een kleurenfoto als pasfoto mochten gebruiken.

Als techneut zeg ik ondertussen: de keuze is tussen 2 kwaden: Moeilijk of onveilig, laat de politiek maar beslissen, ik schuim er wel tussendoor.
Als je er een beetje over nadenkt dan is het veiligste wanneer de foto live genomen wordt op het gemeentehuis. Een keer bij de aanvraag en vervolgens ook bij het ophalen. Hiermee kan fraude met identiteit worden tegengegaan. Hetzelfde kan gedaan worden op alle consulaten.

Het is van de zotte dat men zelf een foto mag aanleveren. Deze kan men namelijk bewerken zodat niet alleen de rechtmatige persoon op de foto lijkt, maar ook de crimineel die hem of haar er goed voor betaald (morphing). Vervolgens kan deze crimineel gewoon op reis aangezien de biografische gegevens van de geleende identiteit niet wordt gezocht. Nog beter: de crimineel maakt het nieuwe document binnen een week onklaar (chip kapot) en vraagt een nieuwe aan. Op deze nieuwe staan de biografische gegevens die niet van hem zijn en deze keer gebruikt hij wel een perfecte foto van zichzelf.
Goed punt. Ik ging even te veel op in de digitale luidheid haha.
Dat de foto niet gemaakt wordt op het gemeentehuis heeft alles te maken met capaciteit (wachttijden etc.) en het feit dat de medewerkers op de gemeente geen fotografen zijn. Dit is al meerdere keren onderzocht.

Gelukkig gebruikt de overheid goede algoritmes om de nieuwe foto te verifiëren en onder andere te vergelijken met de oude bij vervanging en als de foto afwijkt zal deze opgemerkt worden in het proces. Morphing geef ik geen kans. Het is overigens biometrisch en geen biografisch. Bij het vervangingsproces zal de oude chip uitgelezen worden voor dat je opnieuw je vingerafdrukken moet scannen. Denk daar maar eens over na. ;)

Op het moment dat de crimineel het document onklaar maakt en deze gaat zelf een nieuwe halen en de vingerafdrukken komen niet overeen met de vorige scan (waarbij de check is uitgevoerd met het eerste document) dan is er een ander probleem. Dan meld de gemeente netjes dat het nieuwe paspoort na een dag of 3 klaar ligt en dan wacht de politie hem netjes op bij de gemeente. ;)

Je doet net alsof een paspoort een grap is en dat er geen enkele vorm van controle plaats vind. Dan moet ik je toch ernstig teleurstellen. Het Nederlandse paspoort is één van de meest beveiligde paspoorten ter wereld. Een Amerikaans paspoort bijvoorbeeld is ongeveer een factor 5 maal zo makkelijk na te maken. en aangezien er daar een stuk meer van zijn zal het ook makkelijker zijn om daar mee weg te komen. Daarnaast maakt Nederland ook de paspoorten voor een groot aantal andere landen omdat zij zelf nooit aan die kwaliteit en beveiliging zullen kunnen komen.
Verder ben ik blij dat jij geen onderdeel uit maakt van die paspoort keten want dan hadden we wel een probleem gehad.
Nou wat een irritatie!

Het zijn biografische gegevens die gecombineerd worden met de biometrische van een ander persoon.

Je zegt dat de overheid gebruik maakt van goede algoritmes om foto's met elkaar te vergelijken. Dat geloof ik wel, maar kan je ook zeggen hoeveel kB de foto uiteindelijk op de chip is, welke resolutie en welke compressie er gebruikt wordt?. Fijn die algoritmes, maar die gaan Morphing er niet uithalen. Ze vergelijken een aantal biometrische verhoudingen maar die kunnen door morphing gelijk gehouden worden.

Over de vingerafdrukken, dat klopt wel inderdaad. Het tweede deel waarbij de eigen foto weer wordt gebruikt is dus minder waarschijnlijk (niet onmogelijk omdat de vingers voorafgaand aan het scannen niet gecontroleerd worden op de aanwezigheid van een siliconen afdruk van 0.5 mm dikte). De vingerafdrukken zijn overigens totaal niet belangrijk bij het gebruik van het document aangezien deze verder nergens meer gecontroleerd wordt.

Ik durf te wedden dat je zo door de poortjes op Schiphol komt met een gemorphed foto in het paspoort. Het bedrijf dat de poortjes levert is in België volgens mij aan de kant geschoven omdat het niet goed functioneerde. Daarnaast heb ik verhalen gehoord dat mensen er met elkaars paspoorten (perongeluk verwisselt) er doorheen komen.

Ik blijf bij mijn punt dat de zwakste schakel in de start van het proces zit en dat alles wat volgt voortbouwt op een mogelijke fout. Daarnaast werkt biometrische herkenning op basis van gezicht aardig, maar is het denk beter om ook de iris mee te nemen.

Als je voor de overheid werkt is dit denk wel interessant om te lezen. Op dit moment is Morphing nog een heel groot probleem en is er geen echte oplossing voor EU burgers. Voor niet EU burgers is Europa bezig met een database heb ik begrepen. https://christoph-busch.d...ch-iMARS-Frontex-2019.pdf
Ik begrijp de zin: "Het zijn biografische gegevens die gecombineerd worden met de biometrische van een ander persoon." niet. Want je vinger afdruk is je eigen biometrie; die letterlijk in de chip van je paspoort zit (en nergens anders!). Maar wellicht bedoel je iets anders.

Met betrekking tot morphing is het wellicht handig om ook eens te lezen hoe Apple dit bij FaceID heeft aangepakt. Ga er vanuit dat dit technieken zijn die vaker gebruikt worden. Lees deze eens: https://www.vngrealisatie.nl/producten/virtuele-id-vid Daar zie je dat men niet stil zit om zaken aan te passen; maar dat is gewoon een langdurig proces wat aan allerlei standaarden dient te voldoen. De EU heeft helaas een aantal "zwakkere staten" die deze technologie niet eenvoudig in hun overheid kunnen invoeren/ invoegen. Dat heb je met het geld ook gezien; de Gulden was de best beveiligde valuta ter wereld met meer dan 150 echtheidskenmerken op het laatste 100 gulden biljet. Dit is voor de Euro in eerste instantie teruggeschroeft naar rond de 20 omdat andere EU landen die kwaliteit geld niet konden produceren. Gelukkig zijn de nieuwe biljetten alweer een eind beter. Maar het duurt nog pakweg 20 jaar voordat men op de gulden kwaliteit zit. (als papiergeld dan nog bestaat)

Sterker nog: Johan Enschede (de drukker van de Euro in Nederland tot 2006) moest ernstig terug in technologie om de Euro biljetten te drukken.

Dus ja, Het kan altijd beter. Maar ook Nee, zo slecht is het niet momenteel.
Vervelende is ook dat die fotografen die deze dienst aanbieden ism. de RDW, hun tarieven zelf mogen bepalen. Moest onlangs m'n rijbewijs verlengen en werd op de site van de gemeente gewezen op deze proef van de RDW. In mijn woonplaats 4 fotografen waarbij ik een foto kon laten maken die dan gelijk naar de RDW zou worden geüpload. Heb ze alle 4 even gebeld, allemaal hanteerden ze een ander tarief. De duurste was zelfs €10 duurder dan de goedkoopste, terwijl het in feite een standaardproduct is. Erg vreemd dat die prijzen niet gestandaardiseerd zijn. Maar zo zijn de kosten van het aanvragen van een rijbewijs (en voor ID-kaart en paspoort waarschijnlijk ook?) ook verschillend per gemeente. Vreemd toch?

Uiteindelijk voor de ouderwetse route gegaan en gewoon een pasfoto ingeleverd op het gemeentehuis om zo de extra kosten te vermijden. Zien we over 10 jaar wel weer op wat voor manier het dan verlengd moet worden.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 4 januari 2021 18:47]

Tja nog meer draadloze meuk om af te schermen....

Kennis is geflest met een niet door hem geopende bunq bank rekening maar wel op naam.
Vermoedelijk iemand in de tram achter m gezeten en t apparaat bij zn kontzak gehouden voor de identificatie op afstand via zn legitimatie ....
Dag 2 van de draadloze betaal pasjes in NL was er al een grapjas die met een betaal terminal op het perron van het station liep en zo hier en daar €5,- uit tassen en broekzakken 'trok'.

Zelf heb ik ook in een over volle tram in 1 rit 20 keer in en uit gecheckt.

Nu doe ik blind alle pasjes op elkaar in de hoop dat de signalen genoeg op elkaar storen dat er geen stoort. En bij de bank heb ik als pin-loze betaaal grens € 0,- ingesteld: altijd pinnen. Maar helaas blijkt dat niet altijd overal te werken.
Mozeskriebel .... en dat is dan slechts 1 geval....

Heb een secrid portemonnee aangeschaft om de kaartjes af te schermen.... zo te zien mag ik ook mijn foon in afschermende hoes gaan plaatsen....

Staat hier dat de NFC chip ook werkt met uitgeschakelde foon, op mijn samsung kan ik hem aan en uit zetten in het menu , is uit dan ook echt uit ?
Voor je pasjes: goed plan. Het beste zo'n metalen hoesje regelen, meer is niet nodig.

Voor je telefoon: Als het goed is zou het scherm-slot ook de nfc uit moeten zetten. Daarom moet je voor betalingen met je telefoon altijd je scherm unlocken. Al heb ik ook het idee dat het wel eens andersom is, dat je met nfc je telefoon kan unlocken.

Bedenk: Als iets makkelijk gaat, dan is dat ook voor anderen makkelijk. Ook als je dat niet wilt. Beveiliging is altijd lastig.
precies wat ik ook dacht. De bankpas heb ik niet meer nodig, maar die ID kaart moet altijd nog mee in het hoesje van de telefoon. Het zou perfect zijn als je je ook met een app op je telefoon kon identificeren.
En dan een lege batterij, sta je daar. En hoe voorkom je dat je je ID bewijs niet actief hebt op meerdere telefoons?
Apple Pay OV-kaart werkt ook nog als telefoon uit is op een iPhone. Dus als de ID/Rijbewijs in de secure enclave zit kan die zonder dat het toestel power heeft uitgelezen worden door eventueel agenten.

Edit: oops foutje

[Reactie gewijzigd door slijkie op 4 januari 2021 15:49]

Moet je niet je TouchID en Face ID niet gebruiken als je wilt betalen?
Klopt. Apple Pay werkt niet als je iPhone uitstaat. Theoretisch zou het wel kunnen werken natuurlijk.
Klopt, maar er is wel een optie waarbij ov-scannen beschikbaar blijft, zelfs als de batterij leeg is (als in te leeg voor normaal gebruik).
De techniek gaat zelfs nog iets verder dan "te leeg voor normaal gebruik". De informatie die nodig is voor het in/uit checken staat opgeslagen in de nfc chip van de telefoon. Zelfs als er geen accu in de telefoon zit kan deze chip gepowered worden via inductie, op dezelfde manier als een normale ov chipkaart. Best tof dat dit mogelijk is!

Edit: lees net dat iphones niet op die manier werken, die werken wel alleen als er een accu in zit.

[Reactie gewijzigd door dragonsoldier op 4 januari 2021 23:40]

Alleen voor een beperkte aantal toepassingen, zoals inchecken bij het ov (niet in Nederland).
Apple Pay werkt ook nog als telefoon uit is.
Apple Pay werkt niet als de telefoon uit is. Maar misschien denk je aan deze feature, waarbij de iPhone altijd wat power overlaat voor de NFC-chip als hij gebruikt wordt voor het OV of als electronische huissleutel. Maar daar doen we in Nederland niets mee.
kan die zonder dat het toestel power heeft uitgelezen worden door eventueel agenten.
Hebben we Robocop al in dienst genomen? Afaik heeft nog geen enkele agent implantaten waarmee hij een telefoon uit kan lezen.
Door dit als alternatief te bieden. Snelle boodschap en genoeg batterij? Dan neem je niets mee behalve je telefoon. Langere trip en telefoon leeg? Neem je id mee.
En hoe werkt dit dan als je een ongeluk hebt gehad en ze je niet kunnen identificeren?
Dat kunnen ze nu toch ook al niet als je hem niet bij hebt? We kunnen voor alles wat verzinnen natuurlijk in als als, maar je moet het wel allebei bij je hebben.
ouder dan 14 moet je buitenshuis verplicht een ID bewijs bij je hebben.
Niet helemaal waar. Je hebt een toonplicht. In de praktijk betekent dat dat als jij naar de supermarkt verderop in de wijk gaat of je gaat een rondje hardlopen in je eigen wijk, dat je hem niet mee hoeft te nemen; mocht men hem willen zien kunnen ze mee naar je huis. Ga je echter 100km verderop winkelen: ja, dan heb je eigenlijk de verplichting om hem mee te nemen, anders kan je hem helemaal niet tonen.
niet helemaal waar: https://www.rijksoverheid...is-de-identificatieplicht zegt hier het volgende over:

Toonplicht of draagplicht
U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen. Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren.

dus even naar huis gaan om het op te halen is er niet bij.

[Reactie gewijzigd door PetervdM op 5 januari 2021 11:08]

En dan vergeet je de portemonnee, sta je daar
Anoniem: 343919
@T-Forever4 januari 2021 15:04
Ik vind dit een beetje in problemen denken hoor. Hoe vaak is je telefoon nou daadwerkelijk leeg als je onderweg bent? En je hebt zoveel plekken en mogelijkheden door op te laden. Ik vind wel dat het in ieder geval naast de fysieke ID aangeboden moet worden.

En ik kan me voorstellen wanneer de pinpas werd geintroduceerd dat er ook in problemen werd gedacht. Hoe zit het met een storing? Hoe zit het ermee als de stroom uitvalt? Als je kijkt naar hoe weinig dat tegenwoordig gebeurd of hoe weinig impact dat heeft op het dagelijks leven valt dat te verwaarlozen. Anders komen we echt nooit vooruit. En ook telefoon/accu techniek gaat vooruit.
Problemen denk niet zo zeer. We leven niet alleen in Nederland en wij zijn nog steeds onderdeel van de EU en Schengen. Wil je ID middels telefoon dan zal dit toch echt Europees aangelopen moeten worden.

Noem mij maar ouderwets, ik hou het liefst iets van documentatie bij mij, wat fysiek is. Het komt niet vaak voor maar denk bv aan water. Telefoon en water is niet altijd een goede combinatie. Wat nou als de telefoon valt. Het product moet wel hufter proef zijn.

Dit is denken in problemen. Een tweevoudig systeem zou kunnen dus naast een fysiek kaartje een telefoon. Zodat je altijd kunt terugvallen op iets fysieks.
Daarom hebben we tegenwoordig telefoons met een IP-rating. IP68 werkt prima als je netjes met je spullen omgaat.
Paspoort en water is anders ook geen succes.
Paspoort kan prima nat worden en in het water vallen. Gebeurd niks mee. Als je hem dagen achtereen laat weken, dan wellicht wel. Maar goed, dan was je hem toch al kwijt.
De belangrijkste pagina in een paspoort (voor identficatie) is volledig plastic. De buitenkant en de visa paginas zijn papier, dat kan problematisch zijn in het buitenland als daar iets mee gebeurd, maar dat is authorizatie of je op die plek mag zijn.
Ik vind dit een beetje in problemen denken hoor.
En welk probleem lost het rijbewijs/id in een app op?
Een pasje van een paar gram is te veel om mee nemen?
Een pasje kun je vergeten mee te nemen? Je telefoon ook....
Het lost in feite ook niks op.

Dit is niks anders dan digitaliseren en "met de tijd meegaan omdat het kan"

Het is niet goed of slecht, maar ook niet perse noodzakelijk.
Nee, jij redeneert vanuit de 'klant'. Zij redeneren vanuit hun (interne) proces. Als zij geen fysieke pasjes meer hoeven af te drukken, wordt hun proces een stuk eenvoudiger. Ze hoeven je tenminste 1x minder bij de balie te ontvangen en ze hoeven de heel fysiek stroom (laten afdrukken, beveiligd transport etc.) niet meer uit te voeren.

Voor jou als klant maakt het weinig uit, voor hun is het een stuk efficiënter.
Een pasje kun je vergeten mee te nemen? Je telefoon ook....
Je geeft zelf al het antwoord. De kans dat je ze allebei tegelijk vergeet is allicht iets kleiner.
En je hebt zoveel plekken en mogelijkheden door op te laden
Zoals?

Mijn telefoon is zo goed als nooit leeg onderweg, maar toch vraag ik mij af welke plekken en mogelijkheden je bedoelt.
Toch ben ik een keer door het oog van de naald gegaan met een QR boarding card op mijn telefoon.
In Engeland in een bus onderweg naar het vliegveld drie uur vast gestaan op de snelweg door een ernstig ongeval. Veel gebeld om zaken te regelen, veel gechecked op internet en kennelijk ver weg van een GSM paal dus de batterij ging als een dolle. Bij het vliegveld nog 2% en diverse waarschuwingen, inclusief backlight off. Gewone poort kon hem niet meer lezen, gelukkig kon iemand met een handscanner er nog wat van maken. Ik hoefde de telefoon niet meer op vliegtuigstand te zetten toen ik ging zitten, want hij was helemaal dood.
Vroeger had ik daar vaker last van (good o'll Nexus 4 moest 3 keer per dag aan de lader soms)

Tegenwoordig zo goed als nooit, ik let zoveel mogelijk erop bij het kiezen van een nieuw toestel hoe goed de accu duur is en als ik weet dat ik de telefoon langer nodig heb, probeer ik zo min mogelijk deze te gebruiken als de accu "te leeg is"

Maar zoals ik zei is mijn telefoon zo goed als nooit leeg, die paar keer dat deze onderweg leeg ging was door vergelijkbare redenen (veel onderweg, links en rechts gaat er wat mis, je gebruik je telefoon meer omdat je naar een oplossing zoekt en dus is ie plots leeg)

Het kan altijd gebeuren, accuduur is veel beter tegenwoordig dan vroeger maar ik krijg tot nu toe nog steeds iedere telefoon binnen 1 dag wel leeg (nu wat minder door vele thuis zijn).
Ik wil dat soort dingen dan ook geprint hebben. Maar noem mij maar ouderwets.
In zulke gevallen neem ik dus mijn powerbank mee. D.w.z. mijn externe batterij ter grootte van een pakje sigaretten, waarmee ik mijn telefoon 3x kan herladen.
Anoniem: 343919
@Mizgala284 januari 2021 16:10
Op werk heb je vast wel ergens een stopcontact of een USB poort, in de auto, in restaurants heb je ook wel een stopcontact. Je hebt wel plekken die echt gericht zijn op mensen die werken zoals de Coffee Company waar je ook stopcontacten in de tafels ziet. En ik denk ook dat veel mensen gewoon een kabeltje met een powerbank bij zich hebben. Sowieso als ze verwachten lange tijd geen stopcontact tegen te komen.
Maar dan moet je maar net in die plekken komen.

Ik ga nooit naar van die koffie tenten (bah, ik neem die koffie liever mee), en een eventuele "restaurant" als ik die al bezocht had geen mogelijkheden om een telefoon op te laden.

Auto heb ik niet, ik reis met de trein ook niet 1ste klas dus over het algemeen kan ik fluiten naar een eventuele USB poort of dergelijke.

Qua werk/school heb je over het algemeen wel gelijk (al hangt het af van je baan, met een kantoor baan is het makkelijker)

Ik weet dat de mogelijkheden bestaan dus ontkent ik de mogelijkheden niet, maar er zijn genoeg mensen die ze nooit treffen vanwege hun eigen routine, in dat geval kan iemand er niet vanuit gaan dat "er zoveel plekken en mogelijkheden zijn om je telefoon op te laden".

Ik leef niet onder een steen, maar het valt tegen met die mogelijkheden tenzij je bewust naar dat soort plekken toe gaat.

Ik nam vroeger een powerbank mee, juist omdat ik anders mijn telefoon zo goed als nergens kon opladen als deze te leeg was (maar dit was vroeger, tegenwoordig kies ik vaker voor telefoons met een goede accuduur)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 4 januari 2021 16:20]

Je kan best je telefoon opladen in de eerste klas. Gewoon inpluggen en in het halletje wachten/opletten.
Ik heb zo vaak reizen van ruim 3 uur waarin ik geen stopcontact tegenkom en sporadisch eentje als ik een andere route neem qua trein + bus, dus ja, ik kom ze ook weinig tegen eigenlijk op momenten dat ik er eentje nodig heb 😅. Soms ga ik spontaan weg en dan is het wel naar als je telefoon bijna leeg is en je dat ding niet onbeheerd wilt achterlaten in de eerste klas.

Ook in de horeca kom ik ze bijna nooit tegen eigenlijk (alhoewel ik weinig met horeca heb), dus je moet ze inderdaad echt opzoeken en geluk hebben als je ze tegenkomt.

Gelukkig heb je tegenwoordig lichte powerbanks met een redelijke capaciteit. Ik heb een platte met toch nog 5000 mah aan capaciteit, die heel makkelijk in een jaszak of de achterzak van je broek past. Maar daar kan je helaas geen laptop mee opladen, dat is dan wel weer vervelend.
Anoniem: 343919
@Mizgala284 januari 2021 16:29
Nee, maar jij geeft aan dat je nooit op die plekken komt, maar je geeft wel aan dat je vroeger altijd een powerbank mee nam en nu bewust een telefoon kiest met een goede accuduur geeft wel weer aan dat je ervoor zorgt dat je niet zonder accu komt.

Ik zeg niet dat we gelijk helemaal over moeten gaan naar een volledig digitaal systeem maar ik vind wel dat het tijd wordt om naast een fysieke ID dus ook tijd is voor een digitale ID. Net als dat we naast contant geld ook de pinpas hebben.
Helemaal mee eens.

It's 2021... get with the flow already.
Vlak voor Corona was ik in de VS. Daar ben je echt heel blij met een fysiek ‘document’. Zeker als je buiten de grotere steden bent. Ook in het land van ‘Apple’ is digitaal niet altijd vanzelfsprekend.
wat dacht je van hacken ?
Hoe groot is de kans dat er een pandemie langs komt? Vertrouwen op technologie is leuk maar die enkele keer dat het fout gaat ben je heel blij als je een back-up hebt.
En dan een lege batterij, sta je daar.
Ik kan me de laatste keer dat ik een lege batterij heb gehad niet herinneren. Het wordt sowieso een optie, geen verplichting, dus als jij dat wel heb kan je nog gewoon je ID meenemen.
En hoe voorkom je dat je je ID bewijs niet actief hebt op meerdere telefoons?
Database met welke kaarten al op een telefoon geregistreerd zijn welke gecheckt wordt bij het activeren? Zijn vast nog wel creatievere oplossingen te bedenken.
De vraag is of de overheid die creatieve oplossing wel gaat toepassen.

Veel van de problemen die mensen noemen zijn inderdaad makkelijk op te lossen, maar de overheid en IT gaan helaas niet zo goed door 1 deur, en dus voorspeel ik onnodig gedoe.
Of een nep-app waarmee je je voordoet als iemand anders...
Had je de accu maar op moeten laden.
Serieus... Waarom toch altijd denken in problemen? Hoe vaak komt dit nou voor?
En áls het voor komt: Eigen schuld, dikke bult. Net zoals je ID kaart vergeten. Of portemonnee vergeten...
Ik laad mijn telefoon in de nacht niet altijd op. Dan kan die zo maar leeg zijn in de morgen. Moet ik werken dan laad ik het op, moet ik niet werken..dan is een telefoon niet mijn prioriteit om genoeg batterij over te hebben voor de dag.
Fysieke ID of een app om je te identificeren is prima, laat het aan degene zelf over wat zijn voorkeur is.
One problem at a time... En je bent wel een beetje een noob als je tegenwoordig nog een lege batterij hebt. :+
Zal wel, ik ben niet zo telefoonverslaafd dat ik hem ten alle tijde bij me wil hebben. Dus ja, bij mij bestaat best de kans dat de batterij leeg is.

Als je niet meer kunt leven zonder de hulp van technologie, das pas noob.
Staat los van hulp van technologie.

Genoeg plekken en momenten waar je een telefoon tegenwoordig kunt opladen.
Ik kan me de laatste keer dat ik een lege phone had echt niet meer herinneren, en nee, ik lijd niet aan de ziekte van Heineken :P

De laatste keer dat ik zonder portemonnee ergens stond wel (iets met thuis werken en daardoor niet meer het meenemen van de portemonnee in mijn systeem hebben zitten) en toen was ik maar wat blij met Apple Pay :)

Ik zou dus ook heel graag de optie willen zien dat ik mijn rijbewijs als 'app' op mijn telefoon beschikbaar kan hebben, dan hoef ik echt nooit meer een portemonnee mee te nemen.
Dus je kon je ook niet legitimeren?
Nope, is ook niet handig inderdaad.
Er zit ook een kunstje in verwerkt dat je met een (vrijwel) lege telefoon toch in het OV kan reizen. Dit zal dan hetzelfde kunnen werken.
Door ervoor te zorgen dat deze op niet meer dan 1 apparaat actief kan. Eerst afmelden op oud apparaat voordat een nieuwe deze kan overnemen.
Je wordt genuld, maar je hebt wel een punt natuurlijk. Stel dat je er vanuit gaat dat je je ID-kaart/rijbewijs als brave burger bij je hebt op je telefoon en je hebt hem een keer nodig (bij een staandehouding ofzo) en je telefoon is een half uur daarvoor te pletter gevallen of je accu is dood, dan heb je op dat moment geen legitimatiebewijs bij je.

Aan de andere kant. Hoe groot is de kans dat dat gebeurd. Afhankelijk van hoe je je ID-kaart meeneemt kan het wel groter zijn. Als je je ID-kaart standaard bij je telefoon hebt (in het mapje van je telefoon) dan is de kans groter. Als je je ID-kaart standaard in een pasjeshouder of portemonnee houdt, dan is de kans mogelijk kleiner, afhankelijk van hoe gedisciplineerd iemand is.

Het actief kunnen hebben op meerdere telefoons kunnen ze natuurlijk gewoon afvangen bij Digid zelf. Ze kunnen je digitale app koppelen aan je fysieke toestel. (net zoals bijvoorbeeld de ING dat doet. Als je op de website inlogt, kan je netjes zien op welke fysieke toestellen jouw app actief is. Het werkt niet als je bijvoorbeeld op toestel A een dump maakt van de app, hem kopieert naar toestel B en hem dan opstart. Dan zou je ook het unieke telefoon-ID moeten veranderen op toestel B).
Wanneer ik nu inlog op digid.nl zie ik ook alle toestellen waar ik mijn persoonlijke digid app op heb draaien.
Ik kan mij nog tijden herinneren waarin je dan de afspraak kon maken dat je netjes op het bureau langskomt om vervolgens nog jezelf te identificeren. Of je weet je BSN uit je hoofd en geeft dat door. Genoeg wegen naar Rome.
2 mogelijkheden. Fysieke ID bij je hebben, of zorgen dat je telefoon niet leeg is.
(...) maar die ID kaart moet altijd nog mee in het hoesje van de telefoon.
Niet per se, je hebt namelijk een toonplicht en geen draagplicht. Natuurlijk zorgt het wel voor meer gedoe om dan door legitimatie heen te komen dan wanneer je hem bij je draagt, maar het moet dus niet.
Ik weet niet hoor, maar als ik hier in de buurt ga wandelen neem ik echt geen ID mee. Wat er ook verplicht is, ze mogen het ook niet vragen zolang er geen verdenking van iets is.

Ik neem de gok wel.
Nu ben ik heel erg voor het afschaffen van allerlei andere methode dan papier en plastic voor identificatie maar vind ik het geklooi met een telefoon nog lang niet ideaal.

Het gebeurt me net even te vaak dat er iemand in de rij staat die de telefoon opneemt en dan als ze moeten betalen staat te klooien omdat ze natuurlijk de app met hun bankpas niet hadden draaien voor ze de telefoon op namen en dat nu nog weer moeten doen. Of dat ze een complex wachtwoord hebben en dat eerst heel langzaam en omzichtig in typen voor ze uiteindelijk de app zoeken in de vele honderden apps die ze op de telefoon hebben staan en dan weer een authenticatie scherm...

Het is niet veel anders met geld waar oma in d'r tas aan het roeren is op zoek naar een wat klein geld en dan een tijd aan het puzzelen is om uit te vogelen hoe vele het nou precies was en of ze ook echt voldoende muntjes in haar handen heeft en zo.

Maar om de een of andere reden vind ik het een stuk minder vervelend als die oma staat te stuntelen dan wanneer dat weer eens zo'n hipster is met een moeilijke bril en precies de zelfde outfit als elke andere hipster.

Wanneer men een rijbewijs op de telefoon staat dan zou dat ook meteen de enige manier moeten zijn om een auto te starten en daarnaast ook automatisch de telefoon alle oproepen en berichten moeten laten verbergen zodat er een stuk minder afleiding is in de auto.
Dan kun je eindelijk een inbeslagname van een rijbewijs ook echt laten werken ongeacht of de eigenaar van dat rijbewijs het er nu mee eens is of niet.

Voor een paspoort zie ik totaal geen nut, in de westerse wereld misschien maar met dat je even buiten dat gebied komt zul je toch echt een stempel en een sticker in dat paspoort willen zetten als jij de grens over wil steken... dat is toch best lastig met een telefoon.
Dat zie ik dan ook niet snel tot helemaal nooit gebeuren omdat dat internationaal gewoon niet te doen is. Er zijn genoeg landen en gebieden waar men totaal niet de mogelijkheid heeft om er zeker van te zijn dat de energie voorziening altijd draait laat staan dat internet overal maar beschikbaar is. Een papieren versie van een paspoort zul je dus voorlopig waarschijnlijk minimaal de komende 50 a 100 jaar nog gewoon nodig hebben voor het merendeel van de wereld.
Stel je eens voor dat je een telefoon èn je potremonnaie zou moeten meezeulen...

First world problems. ;)
Stel je voor dat je bereikbaar moet zijn als je onderweg bent. Jij hebt geen mobiele telefoon?
Jawel, en een beurs vol pasjes... ;)
Perfect weet ik zeker van niet. Het is wel heel gebruiksvriendelijk, maar ik vind dat voor het bewijs wie je bent een registratie op je telefoon (hoe verifieer je onder alle omstandigheden de geldigheid) minder robuust dan een fysiek kaartje wat door gemachtigden zowat altijd te verifiëren is op echtheid en herleidbaarheid.
Nee hoor, je hebt geen draagplicht maar een toonplicht. Een foto op je telefoon voldoet gewoon!
Dat zou prima zijn. Kun je dit onderbouwen?
In de wet Identificatie wordt alleen omschreven dat een identificatiebewijs ter inzage moet worden kunnen aangeboden. Lijkt mij dat dit fysiek moet zijn, en niet een copy of foto ervan. Deze zijn door de desbetreffende ambtenaar niet op echtheid te controleren.
https://www.rijksoverheid...is-de-identificatieplicht
Hier staat ie.
U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen. Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren.
En het is ook altijd te zien op het programma Handhavers (of iets dergelijks). Daar roepen ze dat ook altijd en vragen soms ook zelf naar een foto op de telefoon o.i.d. wanneer de persoon in kwestie niks bij zich heeft.

[Reactie gewijzigd door TomONeill op 5 januari 2021 00:45]

Inderdaad; het zou me echt geweldig lijken om mijn rijbewijs ook op mijn iPhone te hebben staan. Gecombineerd met mijn Nuki slot thuis, kan dat betekenen dat ik eindelijk eens echt zonder portemonnee op stap kan, als ik niet hoef te reizen.

NS, looking at you... Maar dat komt ook hopelijk binnen een aantal jaar en het zou mooi zijn als het door corona een snelle vlucht neemt.
Fantastisch,
en dan word je telefoon gejat onderweg. Ben je werkelijk alles in 1 keer kwijt. Geen betalingsmogelijkheden, geen identificatie en je kunt ook niet naar huis bellen.

Ik wil juist dingen gescheiden houden om bovenstaande te voorkomen. Het is nu nog optioneel, maar je kunt natuurlijk wachten op de verplichting als de oude kaarten vervangen zijn.
Is dat niet hetzelfde als je portemonnee wordt gejat: geld, pasjes, rijbewijs weg?
Als alleen je telefoon wordt gejat, heb je tenminste alles nog thuis: pasjes, rijbewijs ;)
Als iets gejat wordt dan ben je het kwijt, dat was altijd al zo. Om naar huis te bellen kun je vast wel een willekeurig persoon aanspreken om even zijn telefoon te gebruiken, als dat echt nodig is. Net alsof je pasjes nu niet in een enkel ding in je zak zit, of dat nu een complete portemonnee met al je geld is, of zo'n minimalistisch geval, als je het kwijt raakt ben je in 1 keer je betalingsmethoden en je identificatie kwijt.

Nee, dat lijkt mij eerlijk is eerlijk nogal een non-argument. Diefstal, in dit geval neem ik aan dat je ook nog eens doelt op zakkenrollen, komt sowieso niet zo heel vaak voor. Digitale pasjes lijken mij bovendien wat eenvoudiger en kosten-effectiever te vervangen, voor zowel gemeente als gebruiker. Bijvoorbeeld zoals mijn telefoon na overzetten van mijn iCloud back-up automatisch mijn bankpasjes vast toevoegt en daarbij slechts nog een SMS code nodig heeft ter activatie, dat is heel wat sneller dan een week moeten wachten op een nieuw fysiek pasje.

Dan komt daar bovenop nog de beveiliging. Je telefoon is bijna een atoombunker ten opzichte van het houten tuinhuisje dat een pasje in een portemonnee is. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over identiteitsfraude, of dat je kenteken gebruikt wordt in een plofkraak, of je rijbewijs de basis wordt voor een vals rijbewijs van een crimineel. Die telefoon wordt gewiped en verkocht in een ander land, met je bankpas gaan ze eerst nog even de draadloze betaallimiet opzoeken.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 4 januari 2021 16:44]

Daar is de smartwatch voor, alleen nog steeds wachten op de Nederlandse providers die het nog steeds niet ondersteunen.
Ik kan mijn Apple Pay om mijn Apple Watch gebruiken zonder dat ik mijn telefoon bij me heb. En ja ik heb geen 4G Apple Watch.
Fantastisch,
en dan word je portemonnee gejat onderweg. Ben je werkelijk alles in 1 keer kwijt. Geen betalingsmogelijkheden, geen identificatie, maar nog wel naar huis kunnen bellen.

Ondertussen voordat je erachter bent gekomen dat je portemonnee weg is, heeft men al contactloos tot een x bedrag kunnen pinnen, losgeld uit je portemonnee gehaald, met je rijbewijs/identiteitsbewijs fraude kunnen plegen, etc.

Valt voor alles wat te zeggen en in beide gevallen ben je niet blij, maar zou denk ik liever hebben dat ze mijn telefoon jatten dan mijn portemonnee. Op je telefoon zit alles achter een beveiliging en heb je een backup van (als je het een beetje goed regelt). Nieuwe telefoon, backup terug, oude afmelden waar nodig en weer door.

En ja, niet alles is zo 1,2,3 eenvoudig of prettig, maar gerompslomp om alles uit je portemonnee te blokkeren, wat zat er ook alweer in, persoonlijke documenten, aangifte met alle beschrijvingen etc. is het ook niet.
Tja als er een tasjesdief langs rent ben je ook je telefoon en je portefeuille in één klap kwijt inclusief je auto- en huissleutels.
En als je roept: 'maar de ene zit in mijn jas, de ander in mijn broek, en de derde aan een keykoord om mijn nek.

Er bestaat ook zoiets als 'beroving met geweld'

OW, en voor ik het vergeet, als de hemel naar beneden komt zijn we allemáál dood!
Als je alles met je telefoon doet en hij word gejat of er is wat mee, tja dan heb je even een probleem.

Maar al die dagen, maanden of jaren dat er niks gejat of kapot is heb je er plezier van.
Valt hetzelfde te zeggen voor je portemonnee toch ;)

Daarnaast heb ik nog een Garmin horloge waarmee ik kan betalen. Bellen heeft in mijn geval als alleenstaande geen zin met ouders die 100 km verderop wonen :+
Er is een periode geweest waarin ik mee heb gedaan met inchecken via m'n telefoon. Ook handig een mobiel OV. Geen idee of ze dit al hebben doorgedrukt..
Anoniem: 979365
@stervis4 januari 2021 15:56
dit is stopgezet
Dat was een vreselijke oplossing, waarbij de chipkaart in de SIM werd gestopt. Nee laat maar.
Maar bij de NS kan je toch al via de app reizen? Niet met abonnementen denk ik, maar wel voor losse kaartjes.
Los van de implementatie juich ik elke oplossing toe waardoor ik minder pasjes en toestand bij mij moet dragen :)
Het zijn juist wel toestanden, want als je naar een andere/goedkopere provider wil vervalt je OV-kaart.
Om maar niet te spreken van E-sim...
Kwestie van tijd. Komt vast wel een solide oplossing voor. Zodra het er is juich ik e-sim toe!
Wisselende tokens die door een app worden beheerd lijken me veel handiger. Zoals de banken doen, in hun apps.
(Maar de OV-chipclub wil hun investeringen weggegooide geld nog terugverdienen door te dure chipkaarten te blijven verkopen).
Translink is ook een walgelijk bedrijf. Gaat vanzelf kapot en laten we dan hopen op een bedrijf dat wel wil investeren zonder ons van achteren te nemen :)
Inloggen via nfc kan al sinds 2018 met rijbewijzen. Bovendien maakt de ID-check dat het beveiligingsniveau van de DigiD-app verhoogd wordt naar 'substantieel'.
Dat kan dus al ruim twee jaar met je rijbewijs in de DigiD-app. Nu komt daar dus de ID-kaart bij.
Of bedoel je dat niet?
Id kon je al gebruiken voor niveau “substantieel”, en vereist een eenmalige check (als je toestel geen nfc ondersteunt is er nog een aparte app om dit via een tweede toestel te doen). Nieuw is niveau “hoog” en moet je bij iedere keer inloggen je kaart gebruiken, dit kon al met je rijbewijs.

[Reactie gewijzigd door hcQd op 4 januari 2021 15:26]

Ze roepen al een tijd dat ze ermee bezig zijn. Net als digitaal kentekenbewijs. Maar helaas blijft het erg stil ;(
Het is al een hele vooruitgang dat je kentekenbewijs tegenwoordig een pasje is.
Ik zou blijer zijn als ze het APK keuringsbewijs anders oplossen dan zo'n bejaard A4-tje.
Heb je alles klein in je RFID proof pashouder zit je nog met zo'n lap papier te kijken.
APK keuringsbewijs hoef je niet bij je te hebben volgens mij.
En anders gooi je het in je handschoenenkastje.
En het rijbewijs was ook een stom boekje wat bijna iedereen wel in 2 of meer delen in een hoesje had zitten 😁
Een app voor rijbewijs heb ik al een tijdje in Noorwegen voor m'n Noorse rijbewijs. Icm Apple Pay hoef je dan alleen je telefoon mee, heel fijn idd.

De Noorse Digid is trouwens ook wel interessant; dat is een apart programmaatje wat op je sim kaart staat wat als 2 staps authenticatie werkt. Ik heb zoiets nog nooit eerder gezien.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 4 januari 2021 15:33]

Inderdaad dat wordt wel eens tijd.
Werkt dat wel? Stel je raakt bewusteloos of hartaanval en men kan je telefoon niet ontgrendelen? Lijkt me dan toch nuttig als je ergens een “ouderwetse” ID bij je hebt...
Een digitaal ID en rijbewijs in je Wallet app zou fantastisch zijn. Dan hoeft alleen de OV-kaart nog maar te werken met Apple Pay Transit. En dan als laatste nog de onbemande tankstations...
Ik heb nu toch echt vaak de situatie dat ik zonder ID, betaalpas en OV chip kaart rondloop met het risico dat ik me niet kan identificeren, niet kan tanken of de bus niet kan pakken.

OT: het was toch al zo dat alle ID-bewijzen te scannen waren?
Exact! Ik heb foto gemaakt van rijbewijs/id kaart. Die kan ik tonen als men er om vraagt. En anders is het niet anders dan de boete accepteren. Zo hoog zijn die niet en dat is nog altijd aangenamer dan elke keer rondwandelen met pasjes.
En hoe gaat het invorderen van je rijbewijs in zijn werk?
Het invorderen van een rijbewijs is natuurlijk niet (alleen) een fysieke handeling, maar ook een administratieve. Wanneer je rijbewijs wordt gevorderd betekend dat je niet meer mag rijden (kort door de bocht) niet dat je je plastic kaartje moet afgeven. Anders kan je gewoon naar het gemeentehuis gaan en een nieuwe halen.

Het feit dat ze je pasticje innemen, maakt de offline-controle makkelijker omdat je verplicht bent je kaartje bij je te hebben wanneer je rijdt.
Die mag je inleveren bij het politiebureau (binnen 24 uur)
Zo hoog zijn die niet en dat is nog altijd aangenamer dan elke keer rondwandelen met pasjes.

Rondwandelen met een pasje is ook echt zo grote ramp, ik heb nog steeds alle pasjes bij mij.

Pinpas
Creditcard
ID kaart
Ov kaart
Zorgverzekering pas(Toch handig mocht er iets gebeuren onderweg).

En dit allemaal in zo mini pasjes portemonnee, die totaal niet in de weg zit ofzo.

https://www.bol.com/nl/l/...ardhouders-heren/N/48200/

In allemaal soorten en maten verkrijgbaar.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 4 januari 2021 15:30]

Ik vind het maar wat onhandig om dat allemaal telkens mee te nemen. Doe mij maar alles op de telefoon en/of watch.
1 Smartphone is toch dikker dan de vier mees essentiële pasjes. ;)
Omdat allemaal mee te nemen, het zit in een klein portemonneetje steek in je broekzak klaar.
Het weegt niks het zit niet in de weg.

Ondanks dat ik pinpas nooit gebruikt wegens Apple Watch, echt niet moeilijk doen zo klein pasjes portemonnee in me zak te stoppen.
Zorgverzekering en creditcard heb ik ook digitaal. Weg met pasjes! }>
Meestal zijn ze niet zo moelijk en krijg je een "foei, volgende keer wél meenemen". Maar als ze met een grote controle bezig zijn of een slechte dag hebben.... dan mag je mee naar het bureau en daar blijven totdat iemand het document heeft gebracht.
In de 43 jaar dat ik op deze aardbol leef heb ik 2 keer mijn rijbewijs moeten laten zien. En dit was op een stapavond (waar je het kunt verwachten dat er controle kan zijn).

Dus waarom zou ik mijn hele leven alle pasjes mee sjouwen, als dat ook prima digitaal kan.

En voor het zorgpasje en een telefoon wat gelockt is (mocht je bewusteloos zijn ofzo) die info heb ik op mijn schermpje staan. Je kunt die info altijd lezen als de telefoon gelockt is. Is je telefoon stuk gegaan, dan heb je wel een probleem. Dan duurt het wat langer haha.
Dus waarom zou ik mijn hele leven alle pasjes mee sjouwen, als dat ook prima digitaal kan.
Dat kan dus niet want de overheid geeft geen digitale id middelen uit. Dat jij er voor kiest is prima en moet je zelf weten maar het is wel dat jij er voor kiest niet dat het kan.
Bij ons in Arnhem waren er pre-Corona minimaal wekelijks wel ergens in de stad grote verkeerscontroles, waarbij ik aan een hoofdweg woon die ze vaak als hotspot gebruiken. Dus ondanks ik er meestal niet uitgepikt wordt, hou ik er wél altijd rekening mee.

Het kan prima, maar zolang je gewoon verplicht bent je ID bij je moet dragen heb je in theorie geen keus.
En er moet wel een reden zijn om er naar te vragen:
https://www.rijksoverheid...ntiteitsbewijs-en-wanneer

Met al het (zelden tot nooit) contact met zulke figuren (zeker BOA's) gaat voortaan wel de dictafoon aan.
Dat is onzin.

Vorige maand nog aangehouden op de scooter, reedt gewoon 25km 5 minuten om partner af te zetten. politiemotor zag me, kwam achterna, stop politie, dus ik stopte a voila, je rijbewijs aub. Heb ik niet bij mij ligt thuis. oke boete van 104. Goedenavond meneer.

Wat was de reden? Dat ik om 22:00 nog gebruik maak van de openbare weg?
Misschien de APV nalezen. Er kunnen gebieden aangewezen worden waar dit mogelijk is (en preventief fouilleren).
Als je een voertuig bestuurd hoor je rijbewijs bij je te hebben. Dus een valide reden om er naar te vragen en te verbaliseren. Had je daar gewandeld zonder scooter dan was er geen reden. Tenzij er in APV anders is bepaald.
Hierboven staat rondwandelen.

Je hebt geen wandelbewijs nodig. wel een rijbewijs. Dat zijn dus verschillende situaties.

Iemand aanhouden en om zijn rijbewijs vragen om een boete te geven vind ik overigens wel triest. Maar ja ...
Er is m.i. niets triests aan die boete, het is pas triest dat wanneer er schade (of erger) gereden wordt men komt met "Sorry ik kan mij niet legitimeren". Met een scooter is men toch al snel verder weg van huis als dat stukje rondwandelen.

Ik vind het overigens apart dat men tegenwoordig zo lastig doet wanneer ze een terechte boete krijgen. Het kan niet heel veel duidelijker als "geen identiteitsbewijs bij? Boete is € 104,-", dit is echt niet ergens in de kleine lettertjes gezet. Mensen moeten gewoon hun eigen fouten eens leren te accepteren.
Een vergelijking van niks. Ten eerste als je doorrijd legitimeer je je dus ook niet en maakt het niks uit of je wel of geen legitimatie bij hebt.

En ten tweede is doorrijden na een ongeluk sowieso triest(soms begrijpelijk na een schrik reactie).

Er is een verschil tussen rijden zonder dat je een rijbewijs hebt en rijden zonder rijbewijs. Dat laatste mag sowieso niet. Dat eerste mag ook niet, maar is in basis niet onveiliger dan rijden met rijbewijs.

Een voorwaardelijke boete waarbij je je rijbewijs kan tonen zou veel beter zijn.

Er gaat zoveel over "veiligheid" waar het soms lijkt of het meer om controle gaat.
Waarom alleen met een ID kaart, waar je maar naar 20% of zo van de wereld kunt? Paspoort doen ze dan weer niet. Ben niet van plan om nog meer geld naar de overheid te brengen voor onzinnige zaken, dus dan sturen ze alles maar weer per post als iets (nucleaire gegevens of zo?) in de hoogste geheimklasse valt.

En voor wat het waard is: de helft van de smartphones in de PW heeft geen NFC (die van mij ook niet), dus daarmee ook weer een minpunt.

Typisch weer een halve overheidsoplossing...
Volgens mij heeft mijn paspoort dit al, ik kon vorige week bij mijn bank de verificatie afronden door mijn paspoort op een bepaalde plaats onder mijn telefoon te leggen, vervolgens wat heen en weer schuiven rondom de chip en klaar.
Ja maar niet iedere paspoort heeft dat, de mijne bijvoorbeeld niet en die is nog minimaal 6 jaar geldig.
Paspoort heeft niet de chip die nodig is en gaat dat blijkbaar ook niet krijgen, getuige de reactie van Knops in https://www.tweedekamer.n...a-5eb222409cef#id51ce89e5 (stukje naar beneden scrollen).
Voorzitter. Ik heb nog een paar punten, waarna ik kom op de vragen zoals die door de leden zijn gesteld. Dan wil ik iets zeggen over de introductie van de elektronische identiteitskaart, inlogmiddel DigiD hoog, van belang om in het kader van die wet DO te kunnen communiceren met de overheid. Om een groter bereik van DigiD hoog te realiseren, wordt naast het rijbewijs, dat al sinds 2018 daarmee is uitgerust, nu ook de Nederlandse identiteitskaart een drager van het elektronisch identificatiemiddel. Die krijgt dus een extra chip, zodat ook met de identiteitskaart diensten elektronisch kunnen worden afgenomen, waarvoor het hoogste betrouwbaarheidsniveau nodig is, bijvoorbeeld in de zorg, voor het doorgeven van patiëntengegevens.
Ja, dat is waar, maar de meeste mensen hebben een rijbewijs of een identiteitskaart. Er zijn op dit moment 11,7 miljoen mensen die een rijbewijs hebben. Dat zijn er best veel. 6 miljoen mensen hebben een identiteitskaart. Daar zit natuurlijk een aantal dubbelingen in. 2,2 miljoen mensen hebben alleen een paspoort. Als je naar de dekkingsgraad kijkt, is het dus veel verstandiger om gebruik te maken van rijbewijs en identiteitskaart. Dat betekent dat mensen die op hoog niveau digitaal moeten inloggen en die wel een paspoort maar geen rijbewijs hebben, een identiteitskaart zullen moeten gaan aanschaffen. Voor de mensen die dat willen, is dat inderdaad een probleem. Maar de dekkingsgraad is het hoogst op het moment dat we dit op deze manier doen. Op het moment dat we zouden zeggen dat we dit ook voor het paspoort moeten doen, dan leidt dat tot meer kosten. De vraag is of de dekkingsgraad dan stijgt.

[Reactie gewijzigd door Bastien op 4 januari 2021 15:46]

Als ik dat hele bericht lees... ik druk het netjes uit zonder te schelden, maar wat een stel idioten daar.

Met andere woorden zal ik op ten duur een rijbewijs moeten halen of Nederlandse nationaliteit moeten aanvragen (oh en wie of wie gaat dat betalen) omdat ik als EU burger in Nederland woon maar geen Nederlandse nationaliteit heb, mijn identiteitsbewijs is dus een paspoort.

Ik heb geen auto en geen rijbewijs (niet nodig, vandaar) en Nederlandse nationaliteit heb ik nooit aangevraagd vanwege de kosten (als je op de website van de overheid kijkt lijkt het nog mee te vallen, alleen in veel gevallen waaronder die van mij is dat bedrag fors hoger)

vanwege privacy redenen noem ik de reden niet, maar voor bepaalde papieren die in mijn geval vereist zijn zou ik naar mijn land van herkomst moeten gaan met mijn moeder, die ook niet al te goede gezondheid heeft

Dat terzijde, als ik mij baseer op wat jij quote uit dat betreffende link hebben ze zich al die issues allemaal nooit bedacht, gewoon lekker "ervoor gaan" met alle gevolgen van dien (zou niet de eerste keer zijn dat de Nederlandse overheid dat flikt), niet hun probleem dus ze hebben ook verder schijt aan..
Nee, als je onderdaan bent van een ander EU-land, kun je daar je eID-middelen aanvragen conform eIDAS, die zij wellicht ook op dergelijke kaarten zetten. Daarmee kun je volgens inloggen bij diensten in NL.
Oftewel je gebruikt DigID al die jaren maar plots moet je overstappen omdat onze overheid een zo simpel op te lossen probleem (ondersteuning voor EU paspoorten) niet in dit nieuwe systeem wil ondersteunen.

Geweldig |:(
Het Nederlandse paspoort heeft deze Chip al. afhankelijk van het jaar van afgifte dan.
Verrek zeg. Net getest met een paspoort uit 2017 en het werkt als een trein. Nooit geweten dat er zo'n chip in zat. Heb er in al die tijd ook nooit iets over gehoord, en dus ook nergens hoeven te gebruiken.
En voor wat het waard is: de helft van de smartphones in de PW heeft geen NFC (die van mij ook niet), dus daarmee ook weer een minpunt.
Dan had je daarop moeten letten toen je je telefoon aanschafte ;) . Er zijn er genoeg die het wel hebben.

En waarom niet het paspoort? Omdat iedere Nederlander een ID kaart heeft.
nee ik heb geen ID kaart niet nodig
Drie jaar geleden heb ik hier geen bericht van gehad van de overheid, dat ik beter een NFC toestel kon kopen omdat ik anders uitgesloten zou kunnen worden van overheidscommunicatie naar mij toe.

En niet iedere NL heeft een ID kaart, waarom zou ik die kopen als ik al een paspoort heb (en die nodig heb)?
Ik begrijp die NFC chips niet in alle pasjes ik heb nog werkelijk nooit ergens voor kunnen gebruiken, behalve de NFC in bankpas voor contactloos pinnen maar dat is al vervangen via smartphone.

Ik vond de optie SMS + gebr/ww wel voldoende hoor, de overheid gaat er vanuit dat iedereen maar een NFC reader heeft, ik wil juist bewust dit soort zaken niet op mijn smartphone hebben.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 januari 2021 15:28]

SMS als 2FA is inmiddels aantoonbaar onveilig gebleken, dus je kan dat voldoende vinden, maar het is verre van voldoende.
Ik begrijp die NFC chips niet in alle pasjes ik heb nog werkelijk nooit ergens voor kunnen gebruiken, behalve de NFC in bankpas voor contactloos pinnen maar dat is al vervangen via smartphone.
Denk eens aan OV-chipkaarten. Of de NFC chip in je paspoort die wordt uitgelezen bij de douane. Zelfs je bibliotheekpas gebruikt NFC. Die NFC chips in pasjes worden dus blijkbaar vaker gebruikt dan je denkt.
NFC is wel veilig dat geloof ik wel maar ik wil het allemaal niet gekoppeld hebben aan mijn smartphone of daar afhankelijk van moeten zijn om het fysiek bij de hand te moeten hebben, als voorbeeld dat hoef ik bij mijn bank ook niet als ik aangeef dat niet te willen(is mijn eigen risico dan).

Desnoods maken ze er een 3fa van dat je nog een persoonlijke code krijgt op de prive mail wat je moet invoeren net als Steam bijvoorbeeld heeft bij 1e keer aanmelden op een apparaat.

De overheid bedenkt keer op keer creatief en moet perse het wiel weer opnieuw uitvinden en keer op keer wordt er gefaalt.

SMS kent lekken maar het is en en, desnoods sturen ze nog maar een code per e-mail maar niet gaan koppelen aan apparaten aub waarbij je dus fysiek een NFC lezer nodig bent.

Om die reden maak ik ook niet gebruik van de digid app op mobiel omdat het apparaatgebonden wordt, voorbeeld je zal net maar je mobiel in de WC pot hebben laten vallen dan kan je niet inloggen, sms authenicatie is simpel druk sim tijdelijk in andere mobiel.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 januari 2021 16:53]

voorbeeld je zal net maar je mobiel in de WC pot hebben laten vallen dan kan je niet inloggen
Doe jij dat dagelijks? :+
Ik begrijp die NFC chips niet in alle pasjes ik heb nog werkelijk nooit ergens voor kunnen gebruiken, behalve de NFC in bankpas voor contactloos pinnen maar dat is al vervangen via smartphone.
Het voordeel van NFC in een pasje is dat je niet gebonden bent aan een smartphone met NFC. NFC is in die gevallen veiliger dan RFID of een barcode.

Een NFC reader in een telefoon kun je doorgaans niet met een killswitch uitzetten. Je zou eventueel de driver niet kunnen laden als je root hebt op de machine.
NFC op mijn android mobiel is gewoon uit te zetten(heb shortcut erop) zit gewoon binnen Android dat kan iedereen, hij accepteerd dan niks, ik vergeet het soms nog wel eens en dan werkt de bankapp contactloos niet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 januari 2021 17:09]

Dat snap ik maar dat is geen killswitch. In ieder geval geen fysieke.
Maar iets anders heeft de overheid dus niet als 2FA (althans niet zonder een app). Dus verzin dat dan eerst ipv weer moeilijk te doen met kaartjes.

En zo veilig is NFC nou ook weer niet. Dat het veel gebruikt wordt zegt niets over de veiligheid.
Wat is er onveilig aan NFC? De enige vulnerability die ik ken gebruikt een richtantenne en captured de handshake. Maar dat valt doorgaans nogal op omdat het bereik marginaal is.
SMS wordt niet gezien als betrouwbaar, en afgeraden te gebruiken voor beveiliging.
Nu heb ik geen telefoon met NFC en zelfs al had ik dat wel, dan draait er op mijn Android telefoon geen Google Play Services dus die DigiD-app is geen optie (en ik hoef überhaupt geen proprietary applicaties op mijn telefoon).
Mijn computers draaien allemaal Linux en ik heb geen Windows beschikbaar en wil dat ook niet draaien, dus die desktop applicatie wordt het ook niet. Wine zou misschien kunnen, maar ook op mijn PC's hoef ik geen proprietary applicaties.

Betekent dit dat ik helemaal geen gebruik van deze techniek kan maken, en dus uitgesloten wordt van alles wat dat beveiligingsniveau "hoog" krijgt?

Verder kom ik voor mijn bijbaan bij veel mensen thuis als computer hulp, en sommige mensen kunnen echt schrikbarend slecht gebruik maken van huidige technologie die wij allemaal als simpel ervaren. Hoe gaan die mensen ooit van deze techniek gebruik maken?
Ik heb wel eens gepoogd antwoord te krijgen op deze vraag bij Logius e.d., maar er komt nooit een duidelijk antwoord terug. Het lijkt er op dat ze net als ING destijds met het uitfaseren van de TAN-code eerst eens rustig gaan afwachten of niet iedereen gewoon maar overstag gaat en een Android of IOS smartphone aanschaft.

Technisch moet het wel mogelijk zijn om met bijvoorbeeld een NFC-lezer via USB op een computer met Linux van deze chip en het hoge beveiligingsniveau gebruik te maken, maar formeel wordt die mogelijkheid nergens erkend of voorzien. Ook in de tweedekamerstukken hierover wordt er omheen gedraaid. De achterliggende gedachte: „Ach, iedereen heeft toch een smartphone? Waarom doen ze zo moeilijk?”, maar ook nergens wordt dat effectief ondertussen wel gevoerde beleid vastgelegd.

Toegang tot medische gegevens is een van de eerste gebieden waar dit hoge beveiligingsniveau verplicht wordt. Het komende jaar zijn leveranciers van software in de gezondheidszorg die burgers toegang verlenen tot hun medische gegevens verplicht om authenticatie via DigiD mogelijk te maken. De meesten zullen dat via de TVS-koppeling van de overheid doen, en die bepaalt waarschijnlijk wat een hoog betrouwbaarheidsniveau heeft en wat niet (de TVS betekent voor de meeste mensen DigiD, maar het ondersteunt ook allerlei andere eID-oplossingen uit andere Europese landen in de toekomst).

De officiële workaround voor burgers die dit niet willen is om dan maar op papier je gegevens op te vragen, want dat recht heb je. Iets daar tussenin (wel digitaal, geen overeenkomst met Apple of Google) bestaat voorlopig niet.

[Reactie gewijzigd door Freak_NL op 4 januari 2021 21:51]

Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Teleurstellend zeg, dit betekent dus dat ik het maar tot de lengte van dagen op papier blijf doen tot https://publiccode.eu eindelijk eens door dringt bij de regering.
De overheid houd blijkbaar geen rekening met een nice markt want en geen android met google play of apple of Microsoft Windows is wel heel uitzonderlijk te noemen, iedereen heeft wel 1 van beide.

De ouderen kunnen gewoon nog de papieren versie gebruiken het is er nog alleen bedrijven hebben het zoveel mogelijk weggemoffeld omdat het voor hun een kostenpost is.
Dat opzich snap ik, en om eerlijk te zijn verwacht ik dat ook niet, al kunnen Android applicaties prima werken zonder Google Play Services en al helemaal applicaties die geen notificaties verzenden zoals de DigiD app. Het gaat er mij om dat ze deze applicaties proprietary houden en er geen documentatie is over enige API die aangesproken kan worden, en dus personen zoals ikzelf niet eens de kans geven het zelf op te lossen.

Als de applicaties open-source zijn, had ik of een ander het zelf kunnen porten naar een platform die ik gebruik. Als de API open-source en gedocumenteerd was had ik of een ander zelf een applicatie kunnen schrijven die deze functionaliteit voor mij mogelijk maakt op een platform die ik gebruik.

Als je een app proprietary en gesloten houd zoals ze nu doen moeten ze ook elk niche markt en platform ondersteunen die aanwezig is in Nederland, anders sluit je alleen maar mensen buiten. Daarbij is het sowieso onzin dat de overheid proprietary applicaties maakt of laat maken voor de burgers, het is duidelijk dat ze niks hebben geleerd van https://publiccode.eu.
Maar ja, de inlog code van DigId mag niet langer zijn dan 32 tekens |:(
Kunnen ze zo'n kleine aanpassing niet eerst doen?
Waarom zou je langer dan 32 tekens willen? Je hebt altijd nog MultiFactor Authenticator.
Even andersom; waarom zou een partij maar 32 karakters ondersteunen of afdwingen?

Al gebruikt iemand het volledige Wilhelmus als wachtwoord, dat zou de onderliggende functionaliteit toch niet uit maken?
Dat kan meerdere redenen hebben en vele hangen af van de gebruikte password hash functie. Enkele voorbeelden die ik zo even kan bedenken:
  • De onderliggende password hash functie heeft een maximale lengte (zie bcrypt bijvoorbeeld). Veelal word dit transparant voor de user afgekapt en worden alleen de eerste 72 bytes gebruikt maar dat levert vaak ook weer de nodige kritiek op plus je verraad daarmee soms ook algoritme je onderwater gebruikt.
  • Er kan een cyptografische reden voor zijn. Ik heb hier zelf ook te weinig kaas van gegeten maar om bcrypt hier ook als voorbeeld te pakken. Ze raden ze blijkbaar ook aan om maximaal maar 56 bytes te gebruiken ipv de maximale 72 ivm key sizes.
  • Vele password hash functies zijn bewust cpu-intensief om de cpu-kracht die nodig is voor een brute-force attack als je de hash hebt te verhogen. Als die cpu tijd ook nog eens schaalt met de lengte van de input wil je mogelijk de maximale lengte limiteren om DDOS attacks moeilijker te makken. Anders kan je met een handje vol clients die 1kb aan Wilhelmus insturen het al heel moeilijk maken voor de servers.
Haalt niet weg dat er ook nog genoeg password standaarden zijn die verouderd of niet doorgedacht zijn. Of nog leuker, een legacy reden hebben zoals de 8 karakter maximale password lengte voor bank medewerkers (mainframes zijn leuk). Maar er kunnen in ieder geval ook nog steeds legitieme redenen voor zijn.
Mwua, je wilt wel enigzins beperken, dat niet iemand hele woorden boeken kan opsturen en daarmee de verbinding dichtslibben voor andere gebruikers, maar met 200 karakters oid zit je waarschijnlijk al ruim zat.

(ter illustratie, de zin hierboven is 209 karakters).
Ja goede vraag eigenlijk. Zoals ik al als andere reacties las zou het voor de encryptie vertragen. Als je dat voor alle Nederlanders zou toestaan dan zou ik zeggen dat je toch echt wel veel extra cpu kracht nodig hebt.
Draai het eens om: waarom zou je mensen willen beletten een lang wachtwoord te kiezen?
Een streng wachtwoord beleid kan ook averechts gaan werken, mensen gaan dan simpele dingen bedenken zoals straatnaam+jaartal of de maanden van het jaar erin verwerken+jaartal.

Hoe strenger je het beleid maakt en hoe meer eisen je gaat stellen zoals om de 90 dagen ww wijzigen des te makkelijker worden ze daarin.

Of ze gaan het opschrijven en een papiertje onder het toetsenbord als het uiteindeljjk te moeilijk wordt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 januari 2021 09:32]

Ik heb het ook niet over strenge wachtwoorden beleid, maar puur over dat een cap op 32 tekens dus totale onzin is. Als je een password manager gebruikt, dan is het prima om lange passwords te hebben!

Die policies kom ik in bedrijven nog wel eens tegen, elke maand iets nieuws enzo. dat werkt inderdaad averechts, dan doe ik ook $maand$jaar! ;)
Omdat je dan wachwoorden kan gebruiken die makkelijker te onthouden zijn, maar alsnog veilig zijn.

Wat is makkelijker te onthouden: "guilt wise roar pretty silence frustrate ahead stomach repeat heartbeat capture seven" of N9r`"pya+"8r%a{e"')( ?

Bij wachwoorden gaat het niet om de lengte, maar om de willekeur. Door gebruikers te dwingen korte wachtwoorden te gebruiken, gaan ze allemaal trucjes uithalen met karaktervervanging, waardoor je ineens dingen als "W8w00rD!" krijgt. 8 karakters, kleine én hoofdletters, en zelfs een leesteken: veel websites zullen zoiets bestempelen als veilig, maar dat is het natuurlijk compleet niet.

MFA maakt dit inderdaad minder een issue, maar dat is natuurlijk geen reden om zo'n beperking te gebruiken. Anders zouden we wel een wachtwoord van 4 cijfers gebruiken!
Dat gebeurd bij lange wachtwoorden ook hoor, dan zetten ze het woord gewoon 2x achter elkaar.
Waarom heb je langer dan 32 tekens nodig? (Serieuze vraag).

Een "normale" wachtwoord gecombineerd met de 2FA/Digid app is toch voldoende?
Wachtwoordzin ipv wachtwoord: makkelijker te onthouden moeilijker te kraken.
Mwhaaaaaa daar zijn de meningen sterk over verdeeld.

Het kan zeer zeker meer secure zijn, maar dan moet je wel een goed zin hebben.
Als je puur kijkt naar een Brute Force dan is de zin "This is fun" sterker dan "#srf%@Ddsd".
Echter als een brute force attacker weet dat ook zinnen gebruikt worden, dan kun je hier mooi op inspelen en dan is "This is fun" opeens minder secure.

Wees dus voorzichtig met het advies om zinnen te gebruiken, ook deze moeten een bepaald sterkte hebben en moet je dus na de woorden kijken ipv letter.
Je haalt mijn reactie volledig uit de context: ik reageer op de vraag waarom hij meer dan 32 karakters nodig heeft. We hebben het hier dus niet over zinnen van 12 karakters maar van > 32.
Een standaard zin met meer dan 32 karakters blijft een standard zin. Het is dus heel goed mogelijk dat deze makkelijker te raden is dan die willekeurige karakters van zelfde grote.
Ik genereer met mijn wachtwoordmanager 50+ karakters (voor de sites die het ondersteunen). Nu ik het zelf niet meer hoef te onthouden wil ik bruteforce zoveel mogelijk voorkomen.

Met een wachtwoordmanager maakt het namelijk niet uit hoeveel karakters je hebt, dus waarom dan niet zoveel mogelijk. Het is alleen storend dat beveiligingssites zoals Digid dit niet op orde hebben.
Nee om mij bij de overheid te identificeren en dus bijvoorbeeld mijn belasting aangifte in te kunnen zien, aan te passen, toeslagen aan te vragen dan wel aan te passen en bijvoorbeeld op een ander rekening nummer te laten storten en zo nee dan is maar 32 tekens erg weinig.

Het gaat hier niet om een paar emails en misschien een naakt foto van moeders de vrouw van toen die nog op een scherm paste. Het gaat hier om echt geld en dingen die als je ze fout doet ook echte straffen met zich mee brengen. Dat is niet iets waar je een "simpel" wachtwoord voor wil gebruiken maar als het even kan een complexe key van 512 tekens of het dubbele daar van (voor hen die een beetje kunnen rekenen ja 4096 of 8192 bits) dan heb j het over een stuk lastiger te kraken wachtwoorden.

2FA lijkt geheel veilig maar helaas is dat het lang niet altijd omdat er nog al wat slechte implementaties zijn en zeker het versturen via SMS is al zeer vaak van aangetoond dat dat op zijn best niet heel erg veilig is.

Vandaar ook deze oplossing met een chip voor toepassingen die beter beveiligd moeten worden. De overheid weet zelf ook heus wel dat de huidige DigiD oplossing op zijn best niet helemaal veilig is.
Maar dan blijft mijn vraag, waarom is de huidige digid app implementatie niet veilig genoeg?

Je moet een unieke code overnemen, QR code scannen en je pincode opgeven. Waarschijnlijk zit er ook nog wel een beperking op de aantal pogingen.

Dus hoeveel veiliger is dan zo'n lange wachtwoord?
Om een 16 character lang password te kraken duurt tegenwoordig minder dan een uur...
32 characters is een stuk veiliger maar de tijd die nodig is om zo'n wachtwoord te achterhalen wordt ook steeds korter. Daar naast zijn mensen nu eenmaal heel erg slecht in het bedenken van unique wachtwoorden, maar hoe langer het wachtwoord is hoe meer kan je hebt dat het ondanks veel ongeveer gelijke worden toch net even anders is dan een van de miljoenen al bekende wachtwoorden.

Is het nu niet veilig genoeg, waarschijnlijk wel het wordt niet op grote schaal gehacked dus het is redelijk veilig. Maar hoe lang duurt dat nog? Een wachtwoord raden gaat ieder jaar sneller en sneller...
Een pincode is vrijwel zeker gelijk aan de pincode van je pinpas... dat is wel zo makkelijk en als dat bij jouw niet het geval is bij de meerderheid van de mensen is dat wel zo. Een QR code overnemen is niet meer dan een hash die waarschijnlijk bestaat uit gebruikersnaam sessie ID etc, misschien als ze heel erg moeilijk willen doen ook de huidige tijd maar ook dat is niet zo moeilijk, De unique code is hoogst waarschijnlijk goed te voorspellen. Kijk naar de unique SMS codes voor internet bankieren die zijn al jaren gewoon te voorspellen.

Het rare is dat tenzij men een hele slechte oplossing bedacht heeft de chip in die kaart een unique hash bevat van waarschijnlijk 2048 of 4096 bits of ongeveer 256 tot 512 characters. Waarom dan niet dat ook mogelijk maken voor een gewoon wachtwoord?
De aanpassing is minimaal aan de kant van de overheid het geeft mensen de mogelijkheid om hen data beter te beschermen en voor de rest van de mensen die 16 characters echt wel genoeg vinden (of zelfs al te lang) maakt het toch geen verschil.

De vraag is dan ook niet hoe extreem veel veiliger zou dat zijn, omdat het antwoord ten alle tijden zal zijn dat het niets echt uitmaakt omdat de meerderheid van de mensen toch gewoon wachtwoord123 zal blijven gebruiken. Maar voor hen die wel geven om de bescherming van hun digitale gegevens levert het net even wat meer mogelijkheden op om hun uiterste best te doen zich te beschermen. Als het dan als nog mis gaat dan is het niet is omdat de overheid hen niet toe stond zich zelf beter te beschermen.
Hoe kom je erbij dat een 16 karakters lang wachtwoord in minder van een uur te kraken is? Dat is absoluut niet zo, dat is afhankelijk van de hash minimaal JAREN. Als ik het mis heb of een quantum-leap in computerkracht heb gemist de afgelopen maanden dan hoor ik dat graag.

Een wachtwoord van 32 tekens is écht heel veel en écht wel voldoende.
https://arstechnica.com/i...-out-of-your-passwords/2/

Ja het kan zeker wel binnen een uur en het is echt eng als je ziet hoe snel dat gaat. En het mooie van het verhaal is dat men nog niet eens echt exotische hardware of enorme clusters heeft ingezet om dit te bereiken.
Als je het verhaal leest zie je dat er heel wat informatie beschikbaar was en veel van de wachtwoorden gewoon niet goed waren (alles lowercase of juist uppercase alleen getallen etc) als je dat weet dan is het een stuk makkelijker om even te kraken met een brute force aanval.
Dictionary attacks zijn een volgende stap waar je duidelijk een heel eind mee kan komen...

Lang niet alle 16 teken lange wachtwoorden zijn zo maar even te kraken en als je een beetje handig bent kun je het de hackers heel erg moeilijk zo niet na genoeg onmogelijk maken om je wachtwoord te vinden. Maar dat neemt niet weg dat jij tenzij je geluk/pech hebt niet weet of jouw zeer goed bedachte wachtwoord toevallig toch aan een dictionary aanval ten prooi kan vallen.

Ik denk heus niet dat men nu al binnen een paar uur een 32 teken wachtwoord kan kraken maar we komen er wel steeds dichterbij en dat maakt dat het onzinnig is om "geld te besparen" of wat de reden dan ook is om mensen niet de mogelijkheid te geven om meer dan 32 tekens als wachtwoord te gebruiken.
Is dat op dit moment nog niet nodig nou mooi dan maakt dat alleen maar dat het nog onwaarschijnlijker is dat je wachtwoord gekraakt zal worden. Maar het niet mogelijk maken om meer dan 32 tekens als wachtwoord te gebruiken is nog al onzinnig. Zelfs Windows NT stond al wachtwoorden van 128 tekens toe dus zo moeilijk kan het niet zijn als men het al die jaren geleden al kon doen dan moet dat nu ook kunnen.
Interessant artikel maar er staat nergens dat 12 karakter wachtwoorden in een uur te kraken zijn. Zoals in het plaatje al staat is het bij meer dan 6 tekens al erg lastig. En die grafiek meet de tijd in dagen, niet uren.

Andere aanvallen zoals een dictionairyattack kunnen altijd, maar ook daar geld dat het niet binnen een uur zomaar gekraakt is, dat ligt aan het wachtwoord zelf. Een enkel specia_al teken op een gekke plek in één woord biedt al voldoende bescherming tegen dictionairy attacks.
Heb je dan naast je paspoort alsnog een extra ID kaart nodig om in te loggen met DigiD? Klinkt ook als mensen onnodig op kosten jagen.
Volgens mij is het al enige tijd actief voor paspoorten. Toen ik vorige maand m'n apps overzette op mijn nieuwe telefoon en DigID opnieuw activeerde moest/kon ik de chip in mijn paspoort scannen.
Dat is vreemd, want in de laatste paragraaf van het artikel staat juist dat het niet in paspoorten komt.

Edit: ik vermoed dat de NFC chip die al een tijdje in paspoorten zit enkel je documentnummer en wat andere gegevens die in je paspoort staan doorgeeft. Het tegen je telefoon houden van je paspoort in de DigID app is in dat geval ook niet veel meer dan een "shortcut" om niet met de hand die gegevens in te hoeven vullen. (Dat is in feite hetzelfde wat ook al gebeurt als je op Schiphol bij de douane je pas tegen dat ding aanhoudt.)

De "nieuwe" NFC chip waar het hier over gaat (en die vanaf vandaag dus ook in de ID-kaarten zit) zal waarschijnlijk meer doorgeven dan alleen de gegevens die op de pas staan. Bijvoorbeeld authenticatiesleutels die de app bij diensten die niveau "hoog" vereisen" zal opvragen. Het is dus meer dan alleen een manier om zonder typen je pasgegevens in te kunnen vullen (wat de "oude" NFC chip doet die in paspoorten zit), maar daadwerkelijk een authenticatiemethode.

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 4 januari 2021 15:22]

In recente ID's, rijbewijzen en passpoorten zit ook al een chip, daarmee kan je de DigiID app naar toegangsniveau 'substantieel' upgraden, door het eenmalig scannen van zo'n chip.
De vraag is of dat ook straks met buitenlandse paspoorten gaan werken, genoeg mensen die in Nederland wonen en geen Nederlands ID hebben vanwege hun nationaliteit.

Als dit systeem ook met een buitenlands paspoort werkt zie ik geen probleem, maar zo niet dan creëert de overheid onnodig gedoe voor deze groep mensen.
Zonder de DigiD app werken is geen gedoe hoor. Gebruikersnaam, wachtwoord en voor sommige sites een extra token via de SMS.
Daar doel ik niet op.
Inloggen met DigiD via nfc is binnenkort nodig voor alle gegevens die het nieuwe beveiligingsniveau 'hoog' vereisen.
Als iemand op ten duur bij dit soort gegevens bij moet dan begint het probleem waar ik het over heb, want wat jij noemt is dan in de toekomst niet meer mogelijk als iemand bij zijn/haar gegevens moet met het beveiligingsniveau hoog.

Nu is wat jij noemt genoeg, maar in de toekomst niet en het lijkt erop alsof men geen oplossing ervoor heeft bedacht (wat niks nieuws is, genoeg oplossingen maar men (aka de overheid) doet er niks mee)
Mag je sowieso DigID gebruiken als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt? Geen idee, maar ik kan me voorstellen dat de diensten die inloggen met die chip vereisen alleen diensten zijn waar je de Nederlandse nationaliteit voor moet hebben.
Ja als je in Nederland woont (als EU burger of omdat je een verblijfsvergunning hebt) kun je een BSN nummer aanvragen en dus kun je ook gebruik maken van DigID
inloggen met die chip vereisen alleen diensten zijn waar je de Nederlandse nationaliteit voor moet hebben.
En welke diensten vereisen dat? Ik ken er geen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 4 januari 2021 15:47]

En welke diensten vereisen dat? Ik ken er geen.
Die zijn er ook niet, dat was een hypothese over toekomstige ontwikkelingen.
Ik wou net zeggen, ik heb het zojuist even geprobeerd, met mijn ID-kaart uit mei 2015, en daarmee kan ik gewoon de ID-check uitvoeren in de digid app. De NFC chip zit er dus gewoon al minimaal 5 jaar in...
In mijn inmiddels verlopen paspoort van 2011 zelfs al, je kan met de "ReadID - NFC Paspoort" app zelf zien wat er allemaal op de chip's staat, zo zit je foto er ook digitaal in net als je BSN, je handtekening soms en bijvoorbeeld ook je rijbewijs categorieën bij een rijbewijs.
Ik heb dat ook geprobeerd, maar mijn passport scannen lukte niet met iOS.
Bij DigiD kun je al ID-Check gebruiken. Daarvoor moest ik laatst mijn ID-kaart/identiteitsbewijs (uitgegeven enkele jaren geleden) tegen mijn iPhone houden. Kennelijk zit er al iets van een NFC o.i.d. in dat uitgelezen wordt.

Wat is nieuw cq anders aan deze manier?
Het probleem met dit soort dingen is dat de implementatie nooit platform onafhankelijk is, je word geforceerd een Android of iOS telefoon te gebruiken hiervoor.

De overheid moet voor open en platform onafhankelijk standaarden kiezen in de plaats van het locked-down smartphone software ecosysteem. In de plaats van de NFC chip in de ID had ik liever OTP gezien op DigiD.
Precies dit! Er komt ook een desktop-applicatie, maar die is vervolgens alleen beschikbaar op Windows 10 en MacOs Catalina.

De veiligheid kán niet afhankelijk zijn van de app zelf (want reverse engineering), dus is het veel beter om het protocol publiek te maken en de broncode te publiceren. Ik heb nog nergens technische details kunnen vinden, dus ik ben heel benieuwd wat ze nou daadwerkelijk aan het doen zijn achter de schermen.

OTP is trouwens niet de beste keuze: ze kunnen veel beter gaan voor iets als WebAuthn. Het is een webstandaard; iedere moderne browser heeft er al meer dan 2 jaar ondersteuning voor; het zit out-of-the-box al in Android (en ik neem aan ook iOS); ondersteuning voor NFC; de website valideert de token én de token valideert de website; ondersteuning voor pincodes..... Wat zouden ze nog meer kunnen willen?
En niemand hier die zich afvraagt waar het gevaar ‘m hier in zit? Wat als je straks diezelfde NFC-chip nodig hebt om een evenement te mogen bezoeken, of wilt vliegen, of een restaurant wil bezoeken maar je niet gevaccineerd bent? “Sorry, computer says no”-taferelen? Want die data staat opgeslagen vanaf eind maart en zit gekoppeld aan je DigID. Hier zit naar mijn mening een heel gevaarlijke component aan. Sorry. Ik krijg hier de kriebels van. In negatieve zin.

[Reactie gewijzigd door SmartHomer1993 op 4 januari 2021 20:42]

Ik wordt echt niet wild van contactloze zaken - je hebt geen bewijs dat er de wil was tot uitlezing of tot het sluiten van een overeenkomst. Dus ik ben radicaal tegen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee