Nederlandse id-kaart wordt 8,05 euro duurder vanwege inlogchip en vingerafdruk

De Nederlandse identiteitskaart, waarmee mensen zich kunnen identificeren en kunnen reizen binnen Europa, zal komend jaar door toevoeging van een chip voor authenticatie bij inloggen op overheidsdiensten en door toevoeging van een vingerafdruk rond 8,05 euro duurder worden.

De id-kaart krijgt vanaf 1 januari 'e-functionaliteit', schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Dat houdt in dat mensen de id-kaart kunnen gebruiken voor authenticatie om in te loggen bij overheidsdiensten, door middel van een chip in de kaart die mensen moeten activeren met een puk-code die ze per post krijgen. Die chip heeft een eigen besturingssysteem en door gebruik te maken van cryptografische sleutelparen is het mogelijk om in te loggen met hoger beveiligingsniveau dan mogelijk is met alleen een wachtwoord of een code per sms of in een app.

De chip en de functionaliteit, zoals het veilig moeten bewaren van de toegestuurde codes, zorgen ervoor dat id-kaarten voor volwassenen ongeveer 4,50 euro duurder worden, zegt Knops. Bij id-kaarten voor mensen onder de 18 jaar gaat het om 1,54 euro extra.

In de zomer van volgend jaar komt daar een vingerafdruk bij. Die zit nu nog niet op de id-kaart. Dat kost niets extra's in de productie, maar instanties moeten vingerafdrukken gaan afnemen en dat kost naar schatting nog eens 3,55 euro extra. Daardoor zal een id-kaart voor volwassenen in totaal 8,05 euro extra gaan kosten. Die is dan wel tien jaar geldig. Het is nog onbekend of en wanneer e-functionaliteit in paspoorten zal komen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-06-2020 • 17:23

390 Linkedin

Reacties (390)

390
365
135
15
2
165
Wijzig sortering
Apart om alle comments over de kosten te zien, maar vrijwel niks over de vingerafdruk. Lijkt dat ze dit expres op deze manier hebben gecommuniceerd, om het onderwerp van de discussie om te leiden. Dan kunnen ze later eventueel zeggen "we hebben naar het volk geluisterd, en de kosten worden niet hoger" terwijl het gedeelte over de vingerafdruk nog altijd niet aangepast is.

Als ik me niet vergis is op dit moment de vingerafdruk optioneel als het om een id-kaart gaat. Wordt dit hiermee verplicht? Dan lijkt het me enorm belangrijk om hier opnieuw over stennis te trappen zoals dit enkele jaren geleden ook is gebeurd (nieuws: Afgifte vingerafdrukken definitief verplicht bij aanvraag Nederlands ...

--EDIT--
Lijkt er op dat ze vingerafdrukken inderdaad willen gaan verplichten, in de kamerbrief vind ik de volgende tekst terug:
EU verordening biometrie op identiteitskaarten
Met ingang van 1 juli 2021 worden vingerafdrukken afgenomen voor het uitgeven
van identiteitskaarten en wordt de opmaak van identiteitskaarten aangepast naar
Europese richtlijnen. Deze wijziging is ter uitvoering van de EU-verordening
biometrie op identiteitskaarten en heeft als doel om zo identiteitskaarten binnen
de Europese Unie te laten voldoen aan een aantal minimale veiligheidseisen.
Lijkt er dus op dat we weer dezelfde redenatie gaan krijgen als toendertijd. Iemand die weet of de Europese wetgeving hierover daadwerkelijk zo aangepast is dat dit nu wel stand houdt?

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 17 juni 2020 18:04]

Vorig jaar stemde het Europees Parlement in met het plan om de vingerafdruk te intergreren. Nederland heeft zich daar dan aan te houden.
De achterliggende gedachte van voorstanders is dat het identiteitsfraude moet helpen tegengaan. Wat er echter niet bij lijkt te zitten is hoe dat dan zou helpen tegen identiteitsfraude. Ook de Europese Toezichthouder Gegevensbescherming was kritisch over het voorstel omdat bijvoorbeeld noodzaak leek te ontbreken terwijl 370 miljoen EU burgers wel zeer persoonlijke biometrische gegevens moet laten verwerken voor deze verplichting.
Ook is in de afgelopen jaren gebleken dat eerdere verplichtingen uiteindelijk ook meer leken te gaan om de gedachte dan werkelijk zorgen voor meer veiligheid. Zo toonde de NOS bijvoorbeeld aan dat de vingerafdruk in het Europese paspoort eigenlijk niet bijna gecontroleerd bleek te worden terwijl de kosten en risico's voor de burgers door deze wetgeving waren toegenomen.
Wat scheelt is dat die biometrische gegevens niet in een grote database gaan; die pasfoto wordt ook nergens opgeslagen behalve in de kaart zelf. Dat maakt voor mij de privacy discussie een stuk makkelijker, omdat het daarmee je eigen verantwoordelijkheid is geworden. Natuurlijk kan je de kaart verliezen, maar zo zijn er legio manieren om bewust of onbewust biometrische gegevens achter te laten.

Het probleem van identiteitsfraude is echt groot. Het grote risico zit niet in een grens oversteken maar bij het aanvragen van een nieuwe kaart. Als er eenmaal een identiteitskaart aan jou is afgegeven onder een valse identiteit dan is dat voor eeuwig. Er is geen manier meer om te controleren dat jij niet die persoon bent: je bent wie je bent volgens je identiteitskaart. Als crimineel steek je grenzen over die voor jou gesloten moeten zijn, of verdwijn je als het te heet wordt onder je voeten. En dat is een groot voordeel in vele vormen van harde en zachte criminaliteit en spionage, dus dit gedoe is niet allemaal in de naam van het spook "terrorisme".

Zo'n valse kaart heb je natuurlijk niet zomaar. Je moet wel echt goed lijken op de pasfoto van het vorige identiteitsbewijs, daar zijn de nodige algoritmes voor (en niet alleen een ambtenaar) om dat te controleren. Het vervelende voor de algoritmes is dat desondanks foto's te manipuleren zijn, je uiterlijk in 10 jaar tijd een beetje veranderd, en er zijn veel mensen die erg op elkaar lijken. Daar zijn wel een paar oplossingen voor, maar als je die niet EU-breed weet te realiseren dan ben je nog niets opgeschoten. Een vingerafdruk in de kaart is makkelijk te realiseren: een USB scannertje bij iedere balie, en maakt manipulatie echt heel veel lastiger.
Geen middel is 100% betrouwbaar vanwege het bestaan. Betrouwbaarheid hangt af van vertrouwen en zomaar een middel als identiteitskaart of paspoort en de gegevens die er op staan vertrouwen is niet realistisch.
Bewijzen worden vervalst. Of dat de kaart is of de gegevens doet er niet toe. De vingerafdruk kan het moeilijker maken maar dan moet wel duidelijk zijn welke voorwaarden daarvoor gelden en hoe dat niet bijdraagt. Daar lijkt het aan te ontbreken.

Het nut neemt af bij nauwelijks controleren of op manipuleerbaarheid. Als in 99,999999999% van alle controles een gegeven bijvoorbeeld niet nodig is en op andere manieren de ware identiteit en onechtheid duidelijk worden dan is het zwaar te betwijfelen dat een vingerafdruk werkelijk de miljardeninvestering waard is. De waarde van de investering staat zo niet in verhouding tot de risico's. Een investering die de hele gemeenschap moet ophoesten, niet alleen de voorstanders.

Zoals @magician2000 ook noemt beperkt de impact zich niet tot het moment vanaf wanneer de kaart bestaat. De impact begint bij het verwerken van gegevens en de controle die de persoon heeft over de verwerking. Argumenten dat je biometrische of andere gegevens altijd wel kan afgeven zijn daarbij niet relevant om te oordelen of een specifieke verwerking acceptabel is. Beoordeling hoort mede af te hangen van proportionaliteit van het doel van de verwerking en toepassing. De proportionaliteit lijkt nauwelijks gegeven.
Overigens mede omdat de gegevens die men wil gebruiken op andere manieren beschikbaar zijn is de identiteitskaart niet zomaar te vertrouwen op basis van de gegevens die het geeft of toont.
Wat scheelt is dat die biometrische gegevens niet in een grote database gaan; die pasfoto wordt ook nergens opgeslagen behalve in de kaart zelf. Dat maakt voor mij de privacy discussie een stuk makkelijker, omdat het daarmee je eigen verantwoordelijkheid is geworden.
..
Een vingerafdruk in de kaart is makkelijk te realiseren: een USB scannertje bij iedere balie, en maakt manipulatie echt heel veel lastiger.
Die USB-scanner lijkt me een goede plaats om de data af te tappen, en ze moeten allemaal de private key van de overheid hebben om de kaart te ontsleutelen.

Dan moet je dus overal waar je ID-kaart gecontroleerd wordt een USB-scanner hebben staan, en geen ervan mag gemanipuleerd of nagemaakt worden.

Als bijv Clearview 51% van zo'n bedrijf koopt en een nieuwe firmware pusht, hebben ze zo de data van alle burgers, lang voordat de EU 'een onderzoek kan starten'.
Toch zal het eerst ergens opgeslagen moeten worden inzake de verwerking. Wie zegt dat die gegevens niet (al dan niet "per ongeluk") blijven hangen op wat systemen?

Niet te snel geloven wat ze (overheden / instanties) zeggen en beloven. Ze hebben hun eigen agenda's en de gewone burger is enkel maar een noodzakelijke geldkoe.
https://nos.nl/artikel/20...agen-parkeergegevens.html

De gegevens waren echt, zoals beloofd, verwijderd. Van de operationele systemen. Blijkbaar wist de bdienst dat er nog een cold storage was. Simpel sleepnetje en de mensenrechten zijn weer met de voeten getreden.

Gelukkig hebben we tegenwoordig een minister tegen rechtsbescherming.
Ja, maar die gegevens zijn dus niet verwijderd, want op cold storage. Van de operationele systemen verwijderen staat niet gelijk aan verwijderen wanneer die gegevens toch nog steeds "ergens" staan.
grenzen? wat voor grenzen? Ze lopen hier binnen vanuit zuid afrika.
(Mijn reactie was van voor de edit van sluiterveer voor het geval iemand zegt dat ik hetzelfde zeg als hij :) )

Hij heeft er vroeger wel opgezeten maar is juist om de reden die je noemt afgeschaft:

nieuws: Eerste Kamer keurt identiteitskaart zonder vingerafdrukken goed

En nu komt hij weer terug zonder goed alternatief. En met nog hogere kosten ook terwijl die er vroeger niet waren toen hij er ook op zat.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 juni 2020 18:22]

Ik heb zelf een paspoort maar die ligt buiten vakanties om eigenlijk altijd in de kast. Ik heb er bewust voor gekozen om daar geen extra ID kaart bij te nemen gezien de destijds verplichte vingerafdrukken en de hoge kosten.
Hoe legitimeer jij jezelf dan, je dient altijd legitimatie bij je te hebben toch.
Nee, er is toonplicht, geen draagplicht. De agent mag mee naar huis of hij kan je vragen om hem te komen laten zien op het bureau.
Dit dus, al is mij nog nooit om mijn ID gevraagd door politie of andere hulpdiensten.

Maar voor bezoekjes aan het buitenland en officiele zaken bij o.a. de gemeente neem ik mijn paspoort gewoon mee, gezien ik van te voren weet dat legitimatie daar nodig is.

Als ik op stap ben zonder portomonnee dan draag ik dus geen ID. Mocht het ooit voorkomen dan vraag ik de agent wel of ik die op het bureau kan te laten zien of bij mij thuis.
https://boetebase.om.nl/?boete_tree=21951,21920
"Let op! De vermelde bedragen zijn exclusief €9,- administratiekosten.
Overig
Niet tonen van een identificatiebewijs.
Het boetebedrag wordt:
€95
Voor jongeren van 14 en 15 jaar wordt het boetebedrag gehalveerd
Feitcodes
D 517 "
https://www.rijksoverheid...titeit%20te%20controleren.

"U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen. Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren."

In principe kan het dus ook met andere middelen, zoals b.v. een rijbewijs.
Vingerafdrukken zijn bij paspoorten toch ook al jaren verplicht?
https://www.rijksoverheid...ken-af-voor-mijn-paspoort
Tja we kunnen nu wel heel hard gaan zeuren allemaal, maar de eu trekt zich toch nergens wat van aan en onze lokale politiek heeft ook niks meer in te brengen tegenwoordig.. ik haal eind dit jaar nog wel even een nieuwe dan hoef ik de komende jaren tenminste nog niet, misschien bedenken ze zich wel weer.. Belachelijk idee overigens wat idd eerder ook al geflopt is.. Maargoed we leven nou eenmaal in een soort dictatuur waarbij alle regels worden gemaakt door mensen ergens in het buitenland die zo ver van het volk afstaan dat de gemiddelde nederlander er niet eens 2 kan opnoemen...

Plus ze beginnen nu met de vingerafdruk.. over 10 jaar willen ze een bloedmonster.. hoe meer informatie hoe beter ze je kunnen bedienen natuurlijk...

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 17 juni 2020 23:29]

Zo werkt het nou eenmaal als je dingen op hoger niveau met elkaar afspreekt. In de EU wilde men destijds 1 lijn trekken in Europese ID kaarten, en daar is over gestemd door de lidstaten, met 339 stemmen voor en 269 stemmen tegen werd er dus voor een vingerafdruk gestemd. Kan je de schuld bij Brussel leggen, maar zo werkt het democratisch proces nou eenmaal.

Nederland heeft destijds de vingerafdruk van de ID kaart gehaald door dat ding in de nieuwe paspoortwet te classificeren als een identificatiedocument ipv een reisdocument.
Daarbij ga je wel voorbij aan het feit dat de mensen die nu volgens jou een democratische beslissing nemen dus niet democratisch gekozen zijn door ons. En dat puntje schijnt iedereen tegenwoordig te vergeten.
We mogen elke 5 jaar stemmen op de personen die voor ons plaats nemen in het Europees Parlement. Dat bijna niemand dat doet omdat er behalve een stembiljet en kandidatenlijst totaal geen aandacht aan geschonken wordt betekent niet dat we niet hebben mogen stemmen.

Verder werken we met een gelaagde democratie. We gaan 4x naar de stembus:
- Europa
- Nederland
- Provincie (waarbij de uitslag indirect ook invloed heeft op zetelverdeling eerste kamer)
- Gemeente

Kan je boos wijzen naar Europa omdat Frankrijk en Duitsland 3x zoveel zetels hebben als Nederland en dus ook 3x zoveel te zeggen hebben, maar tegelijk stemt ook een groot aantal mensen in de Randstad op een partij die vervolgens beslissingen mag gaan nemen over minder dicht bevolkte provincies zoals Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland.
Je vergeet de 5e, waterschapsverkiezingen.
Die minder bevolkte gebieden zijn nog steeds onderdeel van het integrale Nederland.
Van een integraal Europa met provincie Nederland is gelukkig nog geen sprake alhoewel sommige cryptocommunisten het graag anders zouden zien.
Verder stem je Europees op een blok wat voor sommige stemmers een grote belemmering is. Ik stem graag op partij X maar niet op partij Y. In de EU stem je via mistige verdeelsleutels op beiden.
Dat hele corrupte ondemocratische systeem mag van mij morgen op de schop.
In Nederland stem je op de VVD en krijg je de CDA, CU en D66 er gratis bij. Verschil is dat je vooraf niet weet welke verkiezingspunten ze aan de kant schuiven en met wie ze aan tafel gaan zitten.
Als je VVD stemt komt dat wel goed, denk maar aan die D66 stemmers die telkens alles waar ze voor staan overboord gooien. Alleen doet de VVD altijd net alsof haar neus bloed m.b.t. Europa, terwijl ze er in Brussel altijd voor waren.
Grappig dat je de Commissie niet vermeld, die kiezen wij ook niet, die worden aangesteld en dat degene die commissie lid mag worden aan strikte eisen moet voldoen die pro-eu zijn. Wat een schijndemocratie.
En dat is toch ook zo? Ik zie niet waarom je invloed zou moeten hebben op meer dan 500 meter afstand van je woning anders dan op basis van vrijwilligheid tussen zulke buurten van 500 meter.

Ook de Nederlandse parlementaire democratie heeft geen enkele legitimiteit, omdat er nooit een optie op het stembiljet is om aan te geven "Stop er maar helemaal mee". Daarbij, als het hele land vol met oude mensen zit, is het helemaal niet overduidelijk dat jongeren het ermee eens zouden moeten zijn dat iemand met krukken net zoveel in de pap te brokkelen heeft.

Ik heb niet direct zin in een afscheidingsbeweging of burgeroorlog, maar ik word op dit moment letterlijk niet gerepresenteerd. De meerderheid steelt in zekere zin mijn rechten.
De grote grap met Europa is dat het nooit goed is; als er iets op Europees niveau geregeld wordt, zit iedereen in de hoogste boom omdat "ze" in Brussel het allemaal wel regelen. Doen de landen verschillende dingen (denk Corona-aanpak) dan is de kritiek weer waarom er niet één lijn in Europa gekozen kan worden.

Oftewel: het is niet goed of het deugt niet.
Tja, je hebt meerdere mensen die verschillende meningen kunnen hebben. En en zelfs genuanceerd genoeg kunnen zijn om over verschillende onderwerpen verschillende meningen te kunnen hebben.
Als de meningen bijna 50/50 verdeeld zijn, moet je het misschien niet als unanieme wet aannemen. (Wet verbeteren, compromis sluiten voor meer draagvlak, meer flexibiliteit aan landen overlaten, of twee systemen waar landen uit kunnen kiezen)

Het probleem met Europa lijkt te zijn dat ze voor elke verbetering meer geld, meer macht of beide willen hebben. Terwijl je in de rest van de wereld pas meer steun krijgt omdat je iets goed doet.

De Corona crisis was een kans voor de EU om zich te bewijzen; een platform voor Europese leiders voor direct overleg, de kenniswerkers om orde in de data te scheppen, en de kennis en infrastructuur om die data te verdelen.

Overigens gaat Europa al lang over de bewaking van onze buitengrenzen (schengen-verdrag), dus ik snap echt niet hoe ze claimen geen actie tegen reizigers uit China en andere terugkerende patienten konden nemen. (EU hoefde ze niet te weren, maar zou quarantaine, testen, traceren, etc kunnen vragen aan de lidstaten. )

[Reactie gewijzigd door mbb op 18 juni 2020 13:50]

Toevallig een week geleden een nieuw ID aangevraagd en gisteren opgehaald. Tegen mij is niks gezegd over een vingerafdruk. Wist niet eens dat het een optie was bij een ID, bij een paspoort is het dus wel verplicht.
Blijkbaar hebben ID's wel vingerafdruk gehad, maar dat wordt nu dus waarschijnlijk weer verplicht met extra kosten.
Je kan het makkelijk omzeilen die vingerafdruk, pak een hete gloeilamp ervoor beet en geen vingerafdruk voorlopig ;) Of ze de id dan toch meegeven, dat is de vraag.
Maar ben het totaal met je eens, het wordt ons toch gewoon wat later in de maag geduwd, ondanks massale commentaren
Vingerafdrukken bij tijdelijke of blijvende beperking
Het kan voorkomen dat door een medische beperking het moeilijk of niet mogelijk is om een vingerafdruk af te nemen. Het kan gaan om een tijdelijke of een blijvende beperking. Met een tijdelijke beperking komt u in aanmerking voor een paspoort zonder vingerafdrukken dat 1 jaar geldig is.

Van een blijvende beperking is sprake als vaststaat dat de beperking voor altijd blijft bestaan. Een voorbeeld is het ontbreken van vingers. Met een blijvende beperking kunt u een paspoort zonder vingerafdrukken krijgen. Dit is 5 of 10 jaar geldig. De geldigheidsduur van het paspoort is afhankelijk van uw leeftijd. De medewerker die de aanvraag van uw paspoort behandelt, kan bij twijfel een medische verklaring aan u vragen.

dit staat er online op de website van de rijksoverheid (https://www.rijksoverheid...ken-af-voor-mijn-paspoort)
Een voorbeeld is het ontbreken van vingers. ... De medewerker die de aanvraag van uw paspoort behandelt, kan bij twijfel een medische verklaring aan u vragen.
Nee, ik geloof niet dat u uw vingers permanent mist, die groeien vast wel weer aan. Heeft u een medische verklaring :+
En dan wordt je in een schimmig land opgepakt omdat je je vingerafdruk niet overeenkomt met die op je ID kaart.. goed plan.
Met een id kaart kom je daar niet ;)
Ooh dus daarom willen ze de gloeilampen verbieden. Is tegen fingerprint fraude
In de tuin werken door bijvoorbeeld de bestrating opnieuw te leggen zonder handschoenen is ook goed voor het vervagen van je afdruk. Ik kan na het in de tuin werken m’n touch-id opnieuw instellen..
Aha, zijn daarom de hoge wattage gloeilampen verboden... Waar is mijn aluhoedje ;)
Geen idee maar die heet stoken en vastpakken werkt ook :*)
Dat was ook meteen mijn eerste reactie. Ik wil helemaal geen vingerafdruk op mijn ID-kaart, want er is vooralsnog geen technologie die daadwerkelijk vingerafdrukken kan vergelijken. Hier een artikel dat (in het Engels) kort samenvat waarom vingerafdrukken niet geschikt zijn voor identificatie.

Vind het een rare ontwikkeling, we hebben juist steeds meer mogelijkheden tot identificatie die wél met redelijke precisie te herkennen zijn, waarom zouden we dan juist een verouderde en niet-geschikt bewezen optie hier voor gaan gebruiken?
Ik begrijp niet dat het afnemen van de vingerafdrukken 3,5 euro moet kosten.
Ik heb al JAREN een (buitenlandse) ID kaart met e-functionaliteit, waarbij ook mijn vingerafdrukken afgenomen moesten worden. Er ligt dan een klein scanner op de tafel. Je drukt even je vinger erop, en klaar. Wat kost z'n lezer nou? 50 euro? 100 euro?

Mijn pasje kost maar 12 euro en in sommige gevallen (grote families, naamswijziging, etc) is het gratis.

[Reactie gewijzigd door Rex op 17 juni 2020 17:44]

Ik snap je punt en ben het zelfs met je eens maar toch moet je iets verder kijken dan alleen die lezer. Vaak betaal je op deze manier direct en indirect voor de afhandeling, veilige opslag/verwerking en daadwerkelijke toepassingen waarbij deze gegevens gebruikt worden. Het pasje zelf is ook maar een dom stuk plastic.. Moet die 1 cent aan plastic echt zo duur zijn? Nee maar je bekostigd daarmee alle diensten, producten en ambtenaren die gebruik maken van de functionaliteit van de kaart. Net zoals bij geld zit de waarde niet in wat het fysiek is maar wat je er mee kan.
Je kan het ook anders zien;
Jij wordt verplicht om zo'n pas te halen, dus word je verplicht deze extra kosten te maken. Wij verzinnen het niet, maar we moeten het wel maar accepteren.

En buiten of het wel of niet verplicht is. ik heb al een keer een vingerscan moeten laten maken, precies in het jaar(pak hem beet 8 jaar geleden), dat het eventjes verplicht was bij het aanvragen van een nieuwe ID kaart. ik had geen extra kosten, dus waarom zou er nu wel een extra bijdragen daarvoor moeten worden betaald?
Het is gewoon verkapte belasting, gemeentes hebben het voor elkaar gekregen om hier extra kosten voor te mogen rekenen, en dat doen ze dus ook maximaal.

Kijk maar eens naar het prijsverschil tussen gemeentes
Ik heb laatst twee jaar geleden mijn id kaar vernieuwd mee toen koste het 51,05 euro in mijn gemeente, heb nu net even gekeken wat het kost nu kost, 58,30 euro. Ik heb niet echt zin om mijn vinger afdruk af te moeten geven voor een nieuwe id kaart, zal er wel gaan na denken om 'm voor die tijd maar is te vervangen dat ik nog even een paar jaar verder kan zonder mijn vingerafdruk te hoeven geven voor een id kaart.

Maar 60 euro voor een id kaart is toch absurd, vooral gezien ik 'm nog nooit heb hoeven gebruiken om mezelf te identificeren. Maar je bent 'm wel verplicht bij je te hebben, ben van mening dat als het verplicht is en de kans groot is dat je er nooit of bijna nooit om gevraagd word dat ze gratis moeten zijn. Passpoorten snap ik wel dat de prijzen zo hoog zijn want die moet je werkelijk laten zien bij grens controles (en worden bestempeld enz) wanneer je buiten Europa reist dus die worden werkelijk gebruikt.

Gaan ze dit ook verplichten voor rijbewijzen? Zal wel raar zijn als ze dat niet gelijk zouden trekken voor id kaarten en rijbewijzen.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 17 juni 2020 22:11]

Je vindt de prijs absurd, vooral omdat er weinig gevraagd wordt om hem te tonen.

Dit heeft toch niets met elkaar te maken? Waarom zou dat pasje duurder worden als je hem tien keer laat zien in plaats van nul keer?

Wat rijbewijzen / gelijktrekken betreft heb je wel een punt. De vraag is alleen nog beter te formuleren als: Waarom zijn er ünerhaupt nog zoveel verschillende pasjes van (semie)overheidsdiensten? Waarom niet gewoon één pasje wat aantoont wie je bent, wat voor rijbewijzen je hebt, spuitlicentie, etc. Nog goedkoper ook.

Of nog beter: Gelijk naar digitaal gaan en er een app van maken, in ieder geval optioneel voor wie dat zelf wil.
Het gaat er mij niet om hoe vaak je 'm moet laten zien, het gaat er mij omdat ie verplicht is en dat je er verder niks aan hebt daarom vind ik 'm zo absurd duur. Ik zou ook geen in tweeën gescheurd biljet van 50 euro 7 dagen per week in mijn broekzak willen hebben zitten, niet de beste vergelijking maar genoeg om een punt te maken. Laat ze het maar gratis maken als het verplicht is, als gratis niet te doen is maak er dan 10 euro administratieve kosten van. Of laat ze de functies van de OV chip, pinpas, id kaart, en rijbewijs in een pas stoppen(wanneer iemand een bepaalde functie niet nodig heeft hoeft die ook niet ingeschakeld te worden), dan snap ik het nog wel als er 50-60 euro voor vragen. Met dat idee ben ik het ook met je eens dat ze het ook digitaal moeten maken en dat je het optioneel kan gebruiken, kunnen ze het mooi integreren met DigiD.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 17 juni 2020 23:45]

In welke vorm ook, zoiets kost hoe dan ook geld. Natuurlijk is het een politieke keuze of je daar iedereen aan laat meebetalen via de belastingen of laat bijbetalen per uitgave.

Op zich ben ik wel voor (mee)betalen door de gebruiker in het huidige systeem (zelf kiezen voor paspoort of niet, ID-kaart of niet, rijbewijs of niet) voor zover de werkelijke kosten, maar veel beter zou natuurlijk zijn één pasje voor alles. En dan gewoon alleen bijbetalen bij verlies.

Maar het wordt nu ook als een van de weinige mogelijkheden door de rijksoverheid gegeven aan om gemeentes, om onder het motto 'leges' (hoeveel synoniemen heb je nogdig voor 'belasting'?) geld binnen te harken. Dus ja, geen wonder dat de prijs veel hoger ligt dan de kostprijs, want veel gemeentes hebben een chronisch geldgebrek.
Als je het 'gratis' maakt betalen we er met z'n allen voor, want die kosten worden nog steeds gemaakt. Dus ook de mensen die geen id kaart nodig hebben, omdat ze een rijbewijs hebben, bij voorbeeld. Is ook niet helemaal eerlijk. Een beetje ertussenin lijkt me redelijk: wel een deel van de kosten bij de gebruiker maar niet zoveel dat het een obstakel wordt voor mensen met een bijzonder smalle beurs,
Of 10 euro administratie kosten is het ook goed en moeten ze de id kaarten en rijbewijzen gelijk trekken qua eisen en kosten.
Met z'n allen maar niet iedereen evenveel. De zwaarste schouders dragen dan de zwaarste lasten (meer inkomen, meer belasting (tot het punt waarop je rijk genoeg bent om belasting te omzeilen maar dat is een ander verhaal)). Nu moet iemand met bijstand ook 60 piek betalen. Een week niet eten zodat je legaal over straat kunt...
ID-kaarten gelden binnen de Schengen-zone als reisdocumenten. Daarom vindt de EU dat ID-kaarten aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen als paspoorten en dat daar ook vingerafdrukken bij horen. (Dat die vingerafdrukken in de praktijk nooit worden gecontroleerd, dus dat de toevoeging zinloos is, is een andere discussie.)

Rijbewijzen gelden alleen binnen Nederland als identiteitsbewijs, niet over de grens. Een rijbewijs is dus geen reisdocument. Daarom stelt de EU hiervoor (vooralsnog) geen eis voor op dat er een chip met vingerafsrukken in moet zitten. Het Nederlandse rijbewijs bevat al wel een chip, met daarin de pasfoto. Wie weet wil de Nederlandse overheid daar ooit ook vingerafdrukken aan toevoegen. Maar nu nog niet.
maar het idee/marketing achter het Schengen-gebied was juist dat je er zonder paspoort mocht reizen. Vrij verkeer van burgers, zoals in eigen land.
De ID-kaart was al een sort compromis, die aan lagere eisen voldeed dan het paspoort. Was oorspronkelijk ook niet verplicht in eigen land.
Dus tijd om een Nederlandse burger kaart te maken die alleen geldig in Nederland is. Kunnen ze gauw optiefen met hun door de achterdeur EU document ervan te maken.
Een rijbewijs is geen geldig ID bewijs en hoeft dus ook niet gelijkgetrokken te worden, gelukkig.

Voor mensen die nooit reizen (wegens geldgebrek) is het nog een optie om de kaart 5 jaar te laten verlopen. Je mag hen tot 5 jaar na de verloopdatum gebruiken als geldig ID bij de overheid. Daarna ben je wel aan de beurt. En 50 tot 60 euro is voor heel veel mensen gewoon een hoop geld. Hele volkstammen moeten daar een week boodschappen mee doen. (al snap ik niet hoe veel daarvan dan nog steeds geld lijken te hebben voor sigaretten...)
Dat is wel heel romantisch bekeken. Realistischer is dat het meer geld kost (om wat voor redenen ook) en dit een goed excuus is om deze prijsstijging bij de burger neer te leggen.

Overigens zijn alle processen, infra en 'opleidingen' al ingeregeld omdat dit natuurlijk al een tijdje geldt voor je paspoort.
Dat het meer kost is natuurlijk correct. Je hebt meer eenmalige kosten (ontwikkeling van de nodige software, aanschaf hardware, opleiding van personeel, ...) en blijvende hogere kosten (het kost meer tijd voor de aanvraag, er zijn meer server resources nodig om alles op te slaan, ...).

Aan de andere kant, als ik lees dat een kaart in Nederland nu al bijna €60 kost, dan verbaasd het mij dat ze er nog eens zoveel bij wensten te doen.
Het is simpelweg een van de weinige opties die een gemeente gegeven wordt om het budget aan te vullen. Dus de prijs heeft weinig met de gemaakte kosten te maken.

Beetje zoals met zoveel producten en diensten, ook in het commerciële domein: Niet de kostprijs is het uitgangspunt, maar wat de consument ‘redelijk lijkt’. En ja, inderdaad, dat opent de deur voor allerlei marketing en psychologische trucs.
Dan is het toch zeer duur als het bijna 60 euro kost, plus nu nog 8,05, terwijl andere landen dit veel goedkoper kan. Hebben die andere landen dan geen bescherming ofgoede verwerking? Het is gewoon een feit dat administratieve zaken in Nederland gewoon veel duurder zijn dan in andere (ook westerse) Europese landen. Er zal natuurlijk wel een deel gesubsidieerd worden door de overheid in die landen, maar dat verklaart nog steeds niet het grote verschil. In andere landen zorgt de prijs er tenminste voor dat mensen niet met tegenzin een ID aanvragen/gebruiken.
Je zou ook alle prijzen moeten corrigeren voor de lokale kosten van levensonderhoud, want 60 euro hier is minder waard dan 60 euro in Spanje of Polen. Alles is goedkoper als de uitvoerende mensen ook minder salaris betaald krijgen.
Ik heb zo'n vermoeden dat de gemeentes zijn gaan zanniken in deze. Bla bla extra handeling blabla kost meer tijd/geld. Overheid zegt tsja jullie krijgen al jaren max xxx bedrag om dit uit te voeren en volgens ons kan het gewoon met dit geld ondanks de extra handelingen. Maar jullie mogen van ons de prijs wel verhogen hoor. Hoeven jullie minder geld van ons en mag de burger lekker meebetalen. Iedereen blij. Nou ja Rijksoverheid en gemeentes.

Verder kun je je natuurlijk afvragen wat ze dan wel doen van onze belastingcenten en waarom is de BTW nog niet zo heel lang geleden verhoogd? Nu komt er een concreet iets wat voor de burger tastbaar is (en verplicht want je kunt niet bij de slager een goedkopere ID halen) en mag je alsnog je eigen portemonnee trekken...
Goede kans dat ze alvast een clusterfuck meegenomen hebben in de kosten berekening, omdat overheid + ICT project op basis van ervaring.
Als het goed geïmplementeerd is, zou dit soort functionaliteit of de menselijke overhead moeten verminderen of de veiligheid verbeteren; daarin dient de overheid te investeren en niet een burger die verplicht is in bezit te zijn van zo'n middel. De baten wegen dan namelijk vrij direct tegen de kosten op.

Dit doorberekenen naar de burger is m.i. enkel en alleen vatbaar als er ook een alternatief zónder die middelen bestaat, en dan bied je die evt maar tegen een meerprijs omdat jij als overheidsorgaan het andere middel liever steunt.
Raar dat dit los in rekening moet worden gebracht. Het is een "feature" die je opgedrongen wordt, ongeacht of je hem wil hebben.

Iedereen heeft daarbij ook al belasting betaald voor alle overheidsdiensten zonder dat er voor variabele kosten losse rekeningen worden gestuurd (als er gestrooid moet worden in mijn straat krijg ik ook geen losse rekening). Daarbij zou je je zelfs kunnen vragen of identificatiepapier wel variable kosten zijn door de vastgestelde looptijd.
Een Belgische eID kost tussen de 0 en 25 euro.

Nederland hanteert absurde prijzen.
Vaak betaal je op deze manier direct en indirect voor de afhandeling
Ik denk dat juist daar het probleem zit. Ik weet niet hoe het in andere gemeentes zit, maar hier in onze gemeente heb je geloof ik 14 gemeente loketten, die allen bemand zijn, maar allen maar 1 enkele taak op zich nemen. Denk namelijk maar niet dat je bij eender loket alles kan regelen. Nee, 1 loket voor rijbewijzen, 1 loket voor paspoorten, 1 loket voor gemeentebelastingen, 1 loket voor adreswijzigingen .. etc etc.

Dit alles resulteert dat 80 procent van het personeel maar voor zich uit zit te staren of doodleuk aan het socializen is met de overige niet zo drukke medewerkers en dus vooral zitten te wachten op een volgende compatible klant. Een service balie met een medewerker die eigenlijk niets hoeft te doen omdat alles per mega-duur computer-afsprakensysteem gaat, gekoppelt aan dikke flat-screens aan de muur in een voor de zoveelste keer opnieuw ingerichte wachtruimte. Dat alles natuurlijk in een exotisch mooi archtectonisch pand van een paar miljoen, waar je als burger ook nog eens flink de portemonnee mag trekken om daar 10 minuten te mogen parkeren omdat dat al voor de zoveelste keer opnieuw aangelegd is etc etc.

Tja, dan wordt het wel duur ja..
Gaat hier een stuk beter dan, moet ik zeggen. Niemand die stil zit, afspraak plannen online en op tijd geholpen worden of kom langs en je gaat er tussendoor.
Plus het is dichtbevolkt en je hebt dus een kantoor op fietsafstand.
Ik vind het echt ronduit schandalig dat men voor een identificatiebewijs en of paspoort moet betalen. De overheid wil mij kunnen controleren, zij kiezen daar voor. Ik niet. Doe mij dan meteen een EU-ID want op het paspoort ben ik eerst europeaan en dan nederlandse.

Het minste wat de overheid kan doen is alle kosten volledig openbaar maken en die kosten delen door alle inwoners. Dan komt er een x bedrag uit, dat weer delen door een x jaar aan onderhoud en vervaging en in deze berekening het minimumloon meenemen. Dat zou eerlijk zijn. Hier kan nooit en te nimmer 50 euro of meer voor een ID kaart worden gevraagd.

Dit zou dan de eerste keer zijn dat belastinggeld ook echt besteed wordt aan het doel waarvoor het geheven wordt en niet op de grote hoop terecht komt.

De overheid doet veel werk voor ons als burger. Daarvoor hebben we een overheid en ben ik ze dankbaar voor. Alleen jammer dat het niet transparant is.
Als de kosten voor paspoorten, identiteitskaarten, etc. over alle inwoners verdeeld zouden worden zou jij moeten meebetalen aan de documenten van anderen, inclusief die van mensen die er veel meer aanvragen, bijvoorbeeld omdat ze voor het gemak alle varianten willen hebben (EN paspoort EN ID-kaart EN rijbewijs), of omdat ze regelmatig documenten kwijt raken of beschadigen.
Simpele oplossing: maar 1 type document voor iedereen. En middels wat switches vast te leggen wat wel en wat niet mag.

En, ach, de basis zorgverzekering betaal je ook al mee voor anderen
Ik ben van mening dat we al meer dan voldoende belasting betalen voor overheidsdiensten en ambtenaren. Het is echt onbegrijpelijk dat we dit zomaar slikken. Uiteraard zijn er kosten aan deze nieuwe kaart en dit nieuwe systeem verbonden. Maar ik neem aan dat soortgelijke diensten (kosten) er nu ook al zijn voor het huidige systeem met een vooraf bepaald budget. Digitalisering en automatisering zouden juist moeten zorgen voor een kostenverlaging.
Ik dacht dat ik dat al aardig aan bijdraag door alle belasting die ik betaal. Daar worden toch normaliter de lopende zaken mee bekostigd. Zeker als je tot dingen verplicht wordt is het zuur dat ook nog zelf te moeten bekostigen.
Oftewel, de ambtenaren zijn te duur hier, want de id kost aardig wat ;)
Als een ander land diezelfde id wel kan aanbieden voor €15-20, wat is het verschil met NL? Hoogmoedswaanzin :+

Ik weet niet beter als dat de prijzen met 3% stijgen ieder jaar, maar dit is geen 3% meer.
Zelfde met pakje shag (50gr) laatst de verhogingen, van €8,30 naar €11,10 (à €2,80).
Zo zie je hoe de politiek ons een oor aann.... |:( , want waarom mogen hun wel zo`n hoge verhoging doen 8)7 ?

edit; waar is dit offtopic? amtenaren in de room, tere zieltjes? + typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 18 juni 2020 14:24]

Roken wordt door Stivoro heftig bevochten waardoor zij pleiten voor accijnzen op rookwaar. Dit is als het ware een verkapte belasting. Een gematigde roker betaald al gauw 1 a 2 duizend euro in het jaar aan accijnzen. Vele rokers zijn simpel weg naar het vapen overgestapt, hoewel vapen redelijk wat minder slecht is voor de longen, alsnog ongezond vanwege nicotine verslaving. Stivoro zegt dan omdat er minder verkopen van rookwaar zijn, zijn er dus minder rokers maar dat lijken andere studies uit het buitenland niet te bevestigen. Er wordt simpelweg voor een betaalbaarder product gekozen.
Het wordt tijd voor dat soort accijnzen op alcohol en ook de plaatjes van de dodelijke ongelukken, zooitje hypocrieten. Met roken pleeg ik zelfmoord, met alcohol pak ik een hele familie :F
Maar dit met die ID is ook te gek voor woorden. Paspoort kan ik me nog indenken, maar ID kaart? Nee totaal niet.
Ook zoals met het Brommercertificaat, wat nu een rijbewijs is, ik mag niet eens meer rijden ivm nog oude bromfietscertificaat en geen nieuw rijbewijs aangevraagd, ik moet opnieuw lessen, hoe bedoel je na 30 jaar op de tuf 8)7 |:( , we worden uitgemolken!! En zo met die ID ook.

edit; typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juni 2020 00:13]

Nederland, regeltjesland.
Ik begrijp niet dat de staat ermee weg komkt dat er een uitspraak is dat een ID kaart gratis moet zijn en ze er dan toch geld voor blijven vragen.

https://www.rtlnieuws.nl/...skaart-moet-gratis-worden

Daarna de wet aanpassen is toch wel iets van machtsmisbruik geweest. Maar daar hoor je niks meer over.
Anoniem: 1350842
@Kevinp17 juni 2020 20:07
Maarja denk je dat als het gratis wordt de overheid opeens magisch dat geld heeft en de geldboom even aan het werk zet? Uiteindelijk wordt het dan gewoon verrekend in de belastingen. Misschien is het wel goed eigenlijk, gewoon de mensen die niet snappen hoe het werkt tevreden houden en de rest houdt hetzelfde over.
Je zou vestzak-broekzak kunnen zeggen.

Maar, er is wel een groot verschil. Nú kunnen maakt het niet uit hoe duur het wordt, de burger betaald. Als de kaart gratis zou zijn dan zou de overheid een grotere incentive hebben om het efficient(er) te doen en op de centen te letten.
Ja, de overheid heeft een geldboom, wij
Als (vb) een werkend gezin, in een uitkering terecht komt, krijgt men 1 uitkering met zijn tweeën.
Als vrijwilligers werk, gratis is
Als iemand, die miljoenen, zo niet miljarden heeft, de staat vraagt om zijn onkosten te betalen voor zijn kinderen die naar school moeten ("veiligheid")
Over wie heb ik het dan?
De koning en zijn gezel, beide een uitkering (9ton+7ton) voor hun koningsplaatje en vrijwilligers werk, terwijl ze getrouwd zijn ;) en vrijwilligers werk is toch onbetaald en getrouwd zijn is toch maar 1 uitkering ipv 2 8)7 ?
€1,5miljoen per kind (x3) naar school voor 1 jaar is aardig wat 8)7 , wat we uit onze geldboom schudden ;)
Renovatie à 60miljoen 8)7

Als jij of wie ook ontslag NEEMT, heb je recht op een uitkering of UWV? NEE
Waarom de politiek wel |:( met 80% van hun loon voor nu 5 jaar (was 8jr) ?

Dus om je echt keihard te beantwoorden, ja, wij zijn de geldboom van de politiek en het koningshuis.
En er zijn tig meer voorbeelden waar je broek vanaf zakt.

edit; typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 18 juni 2020 02:24]

Mee eens, dit zou gewoon gratis moeten zijn en bekostigd moeten worden uit de algemene belastingpot. Je bent als burger immers verplicht om je te kunnen identificeren. Zorg er dan ten minste voor dat het gratis is (in Hong Kong is een id bijvoorbeeld gewoon gratis, ten minste als het niet veranderd is sinds 2008).

Dat je voor een paspoort wel moet betalen, daar kan ik nog inkomen. Hetzelfde voor een rijbewijs (dat als bijkomend voordeel heeft dat het bijna overal in NL als geldig id wordt gezien).
Gratis en bekostigen uit de algemene belastingpot? Dat strookt dus al niet met elkaar. :)
Ik begrijp je punt wel, maar er worden simpelweg meer kosten gemaakt, dat valt niet te ontkennen. Hoeveel exact is voor ons bijna niet eerlijk te berekenen, maar zeker is wel dat alle landen die dit doen kosten maken, of ze dit nu "gratis" aanbieden or niet. Alleen voelt het anders, want nu kun je er een specifiek bedrag aan hangen in tegenstelling tot wanneer het uit "de grote pot" betaald wordt.

Zo had ik laatst een discussie met iemand die het belachelijk vond dat je in de VS verwacht wordt je serveerder 15-20% fooi te geven bovenop het eten, terwijl dit in NL niet is. Waarom? Simpelweg omdat zij door hun baas zwaar onderbetaald worden. Zouden ze dit afschaffen en de werknemers meer betalen, wat zou er dan gebeuren? Exact, het eten wordt 15-20% duurder.
Alles kost geld, linksom of rechtsom betaalt iedereen er toch wel voor. Ik ben echter van mening dat bepaalde verplichte zaken zoals een id kaart prima uit (algemene) belastingen betaald kan worden. Zo betaal ik ook mee aan de bankjes in het park, terwijl ik er nooit op zit.

Off topic: dat hele fooi geven heb ik altijd lastig gevonden, vooral de verschillen tussen de landen. Ik snap ook niet waarom men niet gewoon alles in de prijs verrekent. Daarom ben ik ook fan van Zuid-Korea en Japan, waar je gewoon het bedrag betaalt wat op de rekening staat.
Het is natuurlijk wel zo dat als de ID kaart gratis wordt dat iedereen er gewoon 1 gaat aanvragen voor het gemak. Maar wat mij betreft mag dit wel een realistische kostprijs zijn. Een kaart met een chip, 10 minuten aan een balie, 1 minuut afhalen. En dan nog een stukje software en wat hardware van pak 'm beet 170 miljoen. Dat is een euro per nederlander per 1 keer in de 10 jaar een nieuwe kaart.
- Kaart van 5 euro
- 11 minuten bij de gemeente: (60euro per uur) 11 euro
- 1 euro transport van de maker naar gemeente
- 1 euro voor de software en hardware (die ook voor paspoorten gebruikt kan worden!)
Kom ik op 18euro. Nou, doe eens gek. De kachel moet ook nog branden, maak er 20euro van.

Off topic: In Nederland zit het "bedien geld" sinds 1988 in de rekening:
https://www.ad.nl/binnenl...t-het-eigenlijk~a197ea71/

[Reactie gewijzigd door jongetje op 17 juni 2020 20:06]

Anoniem: 1350842
@dhrto17 juni 2020 20:04
Maar aan de andere kant, ik raak mijn ID kaart nooit kwijt en anderen wel. Dus dan moet je een vervanging gaan bekostigen bijvoorbeeld? Of mensen die een ID kaart en een paspoort nodig hebben, of bijvoorbeeld een rijbewijs gebruiken. Juist die keuze zorgt er voor dat een individuele regeling veel beter is.
En qua kosten komt het op hetzelfde neer, want of je betaalt nu 60 euro of de belastingen gaan netto 60 euro omhoog omdat wat je zegt, alles kost geld.

En ja de vergelijking met fooi vind ik ook niet zo'n sterke inderdaad, daar snap ik wel wat je zegt. Maar daar is het ook meer een stuk cultuur, want dat is vooral omdat mensen de US zien als een westers land, maar de cultuur daar is echt totaal anders dan hier. Alleen ze zien er niet anders uit (misschien wat dikker) dus dan denken mensen 'oh dat is hetzelfde'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1350842 op 17 juni 2020 20:05]

Zelfs in Absurdistan ... euh... ik bedoel België is het een heel stuk goedkoper tot gratis. De prijs wordt bepaald door de gemeente maar ligt ergens tussen de 0 en 15 euro.
In mijn huidige gemeente is het 19 euro, de vorige gemeente waar ik woonde 21. Dus ietsje meer als 15. Maar nog steeds een heel deel minder als de ~60 euro in Nl.
De tijd die ambtenaren bezig zijn met deze extra stappen kosten ook geld. Of je dit doorrekent naar de klant is een keuze.

Ik ben het er zelf ook niet mee eens hoor, dat ze dat door gaan rekenen per pashouder. Alsof ze dat wel doen voor de paspoorten

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 17 juni 2020 18:00]

Anoniem: 84766
@AceAceAce17 juni 2020 18:07
In het geval van ambtenaren wordt het altijd doorberekend aan de 'klant' (belastingbetaler).
Volgens mij is het geen extra actie en doe je deze actie al jaren bij identiteitsbewijs en zelfs rijbewijs (al weet ik dat laatste niet helemaal zeker), dus waarom dat nu ineens geld moet gaan kosten?
Bovendien is deze kaart alleen binnen EU geldig+nog wat landjes en hoef je bij geen enkele grensovergang hem nog te laten zien; dan is zo'n vingerafdruk ook een beetje overkill...
Behalve als je met de internationale trein Duitsland binnenkomt en je eerder al bij binnenkomst van Oostenrijk Schengen bent binnen gekomen...
Ik vind het idioot dat ik nog steeds moet betalen voor een product dat ik verplicht ben om in bruikleen te nemen en vervolgens nog een boete krijg als ik hem verlies...
in mijn ogen zou een pasport voor elke nederlander gratis moeten zijn tenzij zeer vroegtijdig verlies oid.
Daarnaast,, gaan we er weer vinger afdrukken in zetten? Dacht dat dat plan afgeschoten was, was juist blij dat ik bij de volgende dit niet zou hebben. (helaas moest ik hem vervangen toen die pilot liep)
Bizar dat die vingerafdrukken opnieuw verplicht worden terwijl het nut nog steeds niet bewezen is. In België heeft men hier ook veel over gesteggeld: https://www.security.nl/p...elgische+identiteitskaart

Toen dit eerder in Nederland speelde waren er ook vele weigeraars die negatieve gevolgen ondervonden van het niet meer voorhanden hebben van een geldig identiteitsbewijs (e.g. bij het in dienst treden bij een nieuwe werkgever).

Zelf ben ik ook helemaal niet gediend van het afnemen van mijn vingerafdrukken, vorige keer ben ik er doorheen gekomen met de geldigheid van een oude kaart en een korte poos zonder ID. Denk dat ik voor de zomer van 2021 maar even een nieuwe kaart met 10 jaar geldigheid ga halen.

Hopen dat burgerrechten organisaties (zoals Privacy First) zich hier ook opnieuw over zullen buigen .

[Reactie gewijzigd door thomas_24_7 op 17 juni 2020 18:00]

Same,
Ik ga de boel dan ook mooi even ontwijken door vlak voor de de datum mijn ID & paspoort te vernieuwen.
Dan hebben we weer 10 jaar voor dat plan weer afgeschoten wordt.
Helemaal mee eens.
(Toch wonderlijk dat het gros van de reacties over 8 euro gaan, terwijl de privacykosten zo veel hoger zijn.)

Om dit echt te stoppen zou de proportionaliteit bij de europese rechter moeten worden aangevochten, want dit is een europese wet. Een grote inbreuk voor verwaarloosbaar effect klinkt kansrijk.
Ik vind het juist altijd erg leuk!
Als hij gratis zou wezen dan betaal je hem alsnog maar dan via belastingen. Gratis bestaat niet.
En toch zie ik dat liever. Het is namelijk veel eerlijker. Ik kon bijvoorbeeld mijn paspoort zelfs declareren op de zaak. Maar een bijstandsgezin heeft minder per hele week te besteden, dan dat zo'n ID kaart kost.
Dit kunnen ze vast wel weer regelen via een instantie, maar aangezien iedereen zo'n ding moet hebben, kunnen we het net zo goed collectief met z'n alle betalen toch?

Uiteraard bij verlies gaat dit niet op.
Maar als je arm bent ga je een stuk minder belasting betalen. Dat is natuurlijk het hele punt.
Voor minima worden de kosten van een ID card vergoed door de gemeenten. Arme mensen betalen relatief veel belasting via de 21% BTW op boodschappen.
Voor minima worden de kosten van een ID card vergoed door de gemeenten.
Ehm, nee. Sommige gemeenten misschien. Maar zeker niet overal.
Eh... 9% op de meeste boodschappen.
Je mag altijd tussentijds (lees nu) een nieuwe aanvragen...als je maar betaald
Dus je moet meer gaan betalen, voor iets wat je verplicht bij je moet hebben? 8)7

Dat een paspoort geld kost, kan ik mij voorstellen, dat is (simpel gezegd) een luxe product (en eigenlijk een luxe versie van de id kaart). Maar dit is toch een beetje krom?

[Reactie gewijzigd door Bas170 op 17 juni 2020 17:29]

Deze kaart is niet verplicht.

Het is wel verplicht om je te kunnen identificeren:
Dat kan met verschillende middelen

[Reactie gewijzigd door badflower op 17 juni 2020 17:36]

En geen enkele van die opties is gratis. Daarnaast heet een ID kaart dan ook zo omdat het als doel heeft jezelf er mee te kunnen identificeren. Een paspoort is logisch dat dit geld kost want het is gwn een luxere versie. Een rijbewijs kan ik ook begrijp omdat het iets extra's is.

Maar een ID kaart? Die je MOET hebben? Als je hem verliest of kapot maakt kan ik het nog begrijpen dat het wat kost.
Welke optie die er staat is goedkoper dan?

Rijbewijs is lang niet overal geldig ook niet bij de overheid zelf.
De stelling van @Bas170 was dat je meer moet gaan betalen voor deze verplichte kaart. Dat is hij niet.

Wat de goedkoopste optie is verschilt per gemeente. Daarnaast zal goedkoop niet altijd doorslaggevend zijn, de ene kaart komt met andere privileges dan de andere. Zo kun je met een ID bewijs niet buiten de EU reizen.

Ook kun je besluiten geen enkel id-bewijs aan te schaffen en niet aan de verplichting tot identificatie te voldoen. De boete is 95€ als je gepakt wordt. Het wordt dan een afweging van pakkans, mogelijkheden en nut van de desbetreffende kaart, en hoeveel je er aan uit wilt geven.
Zo kun je met een ID bewijs niet buiten de EU reizen.
Beetje nitpicking, maar er zijn best nog wel wat niet EU (en ook niet Schengen) landen waar een Nederlands ID bewijs voldoet.
Ik zou het omdraaien. Rijbewijs is bijna overal geldig, uitzonderingen daar gelaten.
Waar is hij voor de overheid niet geldig? Serieus nieuwsgierig.
:*) zelfde linkje als badflower noemt maar dan ietsje naar beneden scrollen
Nu ja, aan de andere kant: het kost maar zo'n €6 op jaarbasis als je de hele geldigheidsduur gebruikt. Op zich zou je natuurlijk de eerste gratis kunnen verstrekken, maar het is ook weer niet heel gek om geld te vragen, bijvoorbeeld als iemand (regelmatig) de ID-kaart verliest of sloopt.
Voor sommige gezinnen is 60 euro vrij veel om 1x uit te betalen (240 als je met zijn 4en bent), naar mijn mening zou je je ID-kaart gratis moeten krijgen (belasting) als hij (bijna) verloopt en dat je zelf moet dokken als je hem kwijt raakt.
In theorie kan iedereen het betalen omdat het door de overheid opgestelde sociaal minimum meestal even hoog is als de bijbehorende bijstandsuitkering (die weer in relatie staat tot minimumloon). Daar zouden dus noodzakelijke kosten zoals betalen voor een ID-kaart in meegenomen moeten zijn.

In de praktijk is dat natuurlijk altijd anders, maar als een ID-kaart gratis gemaakt zou worden dan heb je kans dat het sociaal minimum dus ook op een minder hoog bedrag uit gaat komen in de toekomst.
In de praktijk zijn dit soort dingen denivellering en draagt dit (samen met heel veel andere kleine dingen zoals de BTW-verhoging van 6% naar 9%) bij aan een fors hoger percentage van het besteedbaar inkomen dat een arm persoon of gezin moet betalen vergeleken met een rijkere persoon of gezin.

Zelf ben ik ervoor om dit allemaal "gratis" te maken (behalve bij vaak kwijtraken e.d.), en het van de algemene middelen te betalen. Dan hou je ook beter zicht op de werkelijke kosten bij armere gezinnen, en maak je bovendien de administratie weer een stukje gemakkelijker.
Bam. Niks aan toe te voegen :)
Altijd zo makkelijk lullen voor mensen die het breder hebben en nooit in zo'n situatie hebben gezeten dat in theorie een bijstandsuitkering moet voldoen en je blij mag zijn met gratis geld :/
Niemand hoeft in Nederland in de instand
Bam. Niks aan toe te voegen :)
Altijd zo makkelijk lullen voor mensen die het breder hebben en nooit in zo'n situatie hebben gezeten dat in theorie een bijstandsuitkering moet voldoen en je blij mag zijn met gratis geld :/
Niemand hoeft in Nederland in de bijstand te zitten er is altijd ergens werk, maarja de mensen zijn kieskeurig en willen geen fruit plukken oid. Ik zie net te vaak binstandstrekkers op tv zeggen dat ze het wel fijn vinden al dat gratis geld en dan zeggen ze dat met een bak bier naast zich en en peuk in hun mond (alcohol en rookwaren zijn toch echt luxeproducten)
Wat je op TV ziet is natuurlijk niet per se een afspiegeling van de werkelijkheid. Ik kan 20 mensen benaderen en dan de vijf die lekker ongegeneerd vertellen hoe comfortabel de uitkering is uitzenden.
Maar inderdaad, er zijn te veel mensen voor wie de uitkering een manier van leven is. Bij aangeboden werk in de fruitteelt komt dan een handjevol mensen opdagen terwijl er honderden zijn aangeschreven.
Probleem blijft dat het heel moeilijk is om objectief vast te stellen of iemand echt niet geschikt is voor bepaald werk (door aandoeningen, ziekte) of een act opvoert. Daarom wordt fraude tot bepaalde hoogte getolereerd.
je haalt nu dingen door elkaar, als je aandoeningen hebt of ziektes zit je niet in de bijstand maar krijg je een arbeidsongeschiktheidsuitkering!

De bijstand is voor mensen die niet willen werken of die door bijvoorbeeld kinderen geen mogelijkheid zien om te werken (bijvoorbeeld alleenstaande moeders), nogmaals er is altijd werk te vinden maar de gemiddelde Nederlander die in de bijstand zit vind het salaris te weinig ivm de bijstand...ze gaan er dus te weinig op vooruit tov de bijstand......daar moet de overheid iets aan doen.....bijstand verder verlagen is niet mogelijk....dus het minimumloon moet dan omhoog...en dat loont weer niet voor de werkgevers.

Er is geen makkelijke oplossing voor dit probleem, mensen die in de bijstand zitten moeten wel gaan beseffen dat de "rest" die uitkering moet opbrengen (en dat men dat doet door te werken)
Wat ik bedoel is dat er ook mensen zijn die geen indicatie krijgen dat ze arbeidsongeschikt zijn maar toch echt niet kunnen werken. Als er geen medisch labeltje op te plakken is krijg je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering maar kom je gewoon in de bijstand.
als er geen medisch plakkertje is kan je dus gewoon werken, of jezelf laten opnemen in een inrichting (dan hoef je niet te werken!)

Jou opmerking is dus "hoe het niet hoort"

Dat geeft mensen de mogelijkheid een plakkertje op zichzelf te plakken zichzelf daarna over te halen de leugen te geloven en dan maar niet meer gaan werken, meer onderzoek is de enige optie als arts 1 niet kan vinden...en na arts 4 moet je gewoon aan het werk.
Dat is volgens de bureaucratie zo. Er zijn ook zat werkenden die zich ziek voelen maar waar de medici helemaal niets bij kunnen vaststellen. Bij niet-werkenden komt dat ook gewoon voor. Ik was vroeger ook rigoureuzer: iedereen in de bijstand moet gewoon alle werk kunnen aanpakken en anders korten op de bijstand. Inmiddels weet ik wel dat het niet zo simpel is en dat er genoeg mensen in de bijstand zitten die echt niet anders kunnen. We gaan er veel te gemakkelijk vanuit dat iedereen die geboren wordt probleemloos in de huidige opzet van de maatschappij kan meedraaien. Dat is gewoon niet zo. De maatschappij is gevormd op de grootste gemene deler en aan de uiteinden vallen er mensen tussenuit. Dat betekent niet dat die mensen in een instelling thuis horen.
als de medische wereld niets kan vinden aan een persoon, kan jij dan wel uitleggen wat de oorzaak is van hun problemen?

niets kunnen vinden kan best in 1 % vd gevallen zo zijn, maar ik geloof simpelweg niet dat er een grote groep mensen is bij wie dit zo is, en dan nog als zelfs mensen met down en vele andere problemen gewoon kunnen werken (t hoeft allemaal niet voltijd het gaat om een bijdrage leveren!)

Ik begrijp je punt (visie) maar geloof niet dat dit wetenschappelijk te bewijzen is en daar ligt voor mij als wetenschappelijke geest een groot probleem, ik zoek altijd naar verklaringen voor problemen en daar dan een passende oplossing voor, wat is de oplossing voor de mensen met problemen zoals jij ze schetst? oneindig in de bijstand is ook geen optie namelijk.
Ik zeg toch helemaal niet dat dat een grote groep is? Ik zeg alleen dat het moeilijk vast te stellen is wie een toneelstukje opvoert en wie serieus niet kan werken zonder dat er een medische indicatie aan vasthangt.
Ik ben ook heel erg van de wetenschap maar weet ook dat wanneer iets niet wetenschappelijk aan te tonen is dat dat niet betekent dat het niet bestaat. We weten nog zóóó weinig over het leven en de werking van een organisme.
Dat zorgt voor extra druk op de begroting en moet men of kosten besparen of meer belasting heffen. Gok maar welke keuze gemaakt wordt.
Dit is gewoon een verkapte extra belasting alsof we belasting betalen voor een doel i.p.v. de grote pot.
Nivellering is geen feest! En zeker geen goed doel. Percentage gebruiken in plaats van echte bedragen is een truukje om mensen zand in de ogen te gooien, alsof het daarom eerlijker is om de een meer te laten betalen dan de ander. Mooi middel om alle initiatieven dood te slaan, het levert toch niets meer op.

Ik ben zoon van een schoenmaker, bij ons thuis was niet veel te makken. Later ging pa zelfstandig en kon hij een goede boterham verdienen. Ik heb het tot Hoofd IT geschopt en heb het beduidend ruimer dan mijn ouders vroeger. Niets mis mee, hoor, dat ambitie en werken loont. En als het niet lukt zijn er gelukkig vangnetten, waar ik heel dankbaar en bij mee ben. Ook ruim ervaring mee.

Die eeuwige afgunst dat een ander het beter heeft... Rond mij heen zie ik genoeg mensen die het veel beter hebben dan mij, maar rijkdom is niet perse geldelijk uit te drukken. Als je je druk moet maken om elk dubbeltje, zoals mijn ouders vroeger, is het echt niet altijd leuk, dat weet ik maar al te goed. Tegelijk was er wel het perspectief dat zowel zij als ik zelf het beter hebben gekregen. Dat perspectief is ook belangrijk, misschien wordt jou kind, kleinkind of weet ik veel welke familiebetrekking wel de volgende Bill Gates... misgun je dat je kind dan? Nee toch?

Zorg dat de onderkant niet wegkwijnt, en tegelijkertijd er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling, zodat initiatief ontplooien loont. Dan is er geen afgunst nodig voor de rijkere mens.

Het IS nu eenmaal oneerlijk verdeeld in de wereld: de meesten kunnen lopen, ik zit in een rolstoel. Ik heb daartegenover en betere baan dan gemiddeld. Ruilen?

OT: gratis overheidsdiensten zijn onnodig, omdat de gemeente in principe niet meer mag rekenen dan het kost. Leert je ook wat de waarde van iets is.

En pas met chip en OS zie ik echter niet zitten, gezien het ov-chip-debacle.

Edit: @ManiacsHouse ik ben in 1998 begonnen met een baan van omgerekend 500€ (jeugd)loon per maand, inclusief vrouw en kind. Ik weet wel wat kniepen van loon tot loon is, hoor.

[Reactie gewijzigd door Chinco op 17 juni 2020 19:16]

Het gaat niet om afgunst maar het gaat om eerlijker verdelen. Niet iedereen is even slim, en als je kijkt naar wie nu veel geld verdient, dan zie je o.a. flitshandelaars die nul bijdragen aan de samenleving maar wel overal restjes geld wegschaven, terwijl onze zorgverleners en andere essentiële beroepen in deze COVID-tijden het met applaus moeten doen.

En het hoeft allemaal niet ontzettend communistisch verdeeld te worden, maar we hebben meer dan genoeg geld om arme mensen in NL net wat meer te laten verdienen en net wat beter te laten leven in ons mooie en ontzettend rijke land. Dat lost gelijk allerlei andere problemen op rondom bijvoorbeeld criminaliteit, maar ook qua het effectiever en productiever maken van burgers doordat ze minder financiële stress hebben.
Serieuze vraag; wanneer zeg je dat het eerlijk genoeg is?
Als iedereen dezelfde opleiding kan volgen, ook vanuit een zeer arm gezin, zonder angst om dikke leningen af te moeten betalen als het niet lukt. En als we een keer bezit zwaarder gaan belasten dan werk. Het is bizar dat sommige mensen een minimumloon-jaarinkomen verdienen aan de waardestijging van hun woning, terwijl armere mensen vaak gehuurd zitten en alleen maar geld door de plee spoelen zonder waarde en laat staan waardestijging op te bouwen. Het doorbreken van een aantal van deze dingen zou erg waardevol zijn en een gelijkere startpositie voor iedereen forceren.
We zijn al het meest genivelleerde land ter wereld en aan de onderkant van de inkomens zie je al dat mensen via uitkeringen, toeslagen, subsidies en kwijtscheldingen een grotere koopkracht kunnen krijgen dan mensen die 40 uur tegen minimumloon werken. Dan is nivellering doorgeslagen.
Het motiveert jongeren in achterstandswijken ook niet zelf uit die situatie te ontsnappen als er iedere maand gratis geld wordt gestort en je even veel kunt doen als iemand die er wel voor werkt.
Nivellering is niet doorgeslagen maar verkeerd uitgevoerd. Met al die toeslagen etc. etc. hebben we het ook echt ingewikkeld gemaakt. Een basisinkomen en een beperkt aantal uitkeringen voor bepaalde groepen lijkt mij dan ook een veel beter idee.

Meer koopkracht hebben in de bijstand dan met een minimumloon is ook bizar, ik dacht ook dat dat inmiddels niet meer zo was.
Basisinkomen gaat nooit werken. De prijzen van het dagelijks leven passen zich aan aan de koopkracht van de mensen. Minima zullen snel niet meer kunnen rondkomen en het verschil in koopkracht tussen iemand die werkt en niet werkt wordt honderden euro's. Het huidige systeem is complex en bureaucratisch maar versimpeling brengt velen in de financiële problemen terwijl andere rianter kunnen leven op kosten van de gemeenschap.
Minima zullen niet meer rondkomen omdat brood ineens duurder wordt, of hoe moet ik me dat voorstellen?

Natuurlijk moeten een aantal zaken wel goed gereguleerd zijn, denk aan maximale huurverhoging en voldoende sociale huurwoningen.

Linksom of rechtsom moet er wat worden gedaan aan de ongelijkheid aan hoe mensen met geld eenvoudig meer ervan kunnen maken (via vastgoed, beleggingen), terwijl mensen met weinig geld geen hypotheek kunnen krijgen en geen waarde opbouwen. Dat is inherent erg ongelijk.

Maar goed, dit is nu ook volledig off-topic :+
Inflatie is een heel logisch effect. Als je iedereen er 1000 per maand bij geeft, kost een brood binnen enkele maanden twee keer zoveel. Dat werkt al eeuwen zo. Aangezien de meeste mensen een baan hebben en willen blijven werken zal 90% van de werkende generatie dus honderden euro's per maand meer te besteden hebben dan niet-werkenden. Dan gaat die prijs van het brood gewoon omhoog, net als andere prijzen. Binnen de kortste keren kun je met het basisinkomen dan helemaal niets meer.
Al dat reguleren komt uit het communisme en dat bleek niet te werken. Op papier ziet het er allemaal nobel uit. Alles eerlijk delen, alles regelen voor de mensen die het minder goed hebben, etc. maar in de praktijk hebben de pogingen daartoe de mensen alleen maar armer gemaakt.
Al dat reguleren komt uit het communisme, dus we leven nu in een communistisch land waarin dus ook maximale huurstijging e.d. vastgelegd is?

En je zegt wel dat in de praktijk pogingen mensen alleen maar armer hebben gemaakt, maar toch is armoede in Nederland een stuk lager dan armoede in de VS...

Verder lijkt het me enorm twijfelachtig dat een brood ineens 2x zo duur wordt. Bovendien zou een basisinkomen zo moeten worden ingevoerd dat daar een aanpassing van het belastingstelsel tegenover staat; je krijgt geld zonder dat je er iets voor moet doen, maar je gaat ook meer belasting betalen, met name als je een zeer hoog inkomen hebt. Middenklasse heeft zelfde koopkracht, hoge middenklasse en daarboven krijgt iets lagere koopkracht, armste mensen krijgen een hogere koopkracht.

De armste mensen krijgen dan geen subsidies meer maar daarvoor komt het basisinkomen in de plaats. Lost in één klap heel veel gezever op met zaken als huursubsidies, zorgtoeslag, enzovoorts. En lost ook oneerlijkheden op zoals bijv. kleine gezinnen die in de stad niets kunnen krijgen waar ze huursubsidie op ontvangen waardoor ze buiten de boot vallen.

Koopkracht blijft verder dus gelijk gemiddeld genomen. Overigens kan de overheid enorm bezuinigen als men dit invoert, allerlei toeslagen niet meer nodig, UWV kan een aantal taken helemaal loslaten, enzovoorts. Het zal echter ook voor andere effecten zorgen: sommige mensen zullen ervoor kiezen om een baan tegen minimumloon te laten vallen, omdat dit niet meer loont voor ze. Denk vooral aan vervelend werk wat tot voor kort "moest" om geld te verdienen. Dit soort werkgevers die slecht met werknemers omgaan of vervelend werk aanbieden, kunnen het moeilijker gaan krijgen omdat mensen niet meer bereid zijn om dat werk te doen.
Je moet de middenweg hebben tussen alles reguleren en alles aan de vrije markt overlaten. We zitten in Nederland goed op de middenweg. Soms iets overgereguleerd soms iets te vrij.
Je stelt het allemaal te simpel voor. Een stel met twee kinderen heeft meer nodig dan een stel zonder kinderen. Een alleenstaande moeder met twee kinderen is weer anders dan een alleenstaande zonder kinderen. Een alleenstaande heeft relatief gezien meer nodig dan een stel. Al die regels die er nu zijn inkomensverschillen te dempen zullen met een basisinkomen ook weer opgetuigd worden. Een alleenstaande moeder met twee kinderen die alimentatie ontvangt heeft dan weer minder nodig als een moeder zonder alimentatie. Je kunt wel zeggen dat je al die uitzonderingen afschaft maar dan krijg je dus ongelijkheid.
Het is precies waar tegenstanders voor waken: je gaat het versimpelen maar binnen enkele jaren heb je dan een heel duur basisinkomen met daar bovenop TOCH weer allerlei regelingen om de verschillen tussen minimal onderling glad te strijken.
Je kunt te simpel denken maar aan de andere kant moet je ook niet te moeilijk denken: minderjarigen kunnen evt. ook een basisinkomen ontvangen dat leeftijdsafhankelijk is en ten goede komt aan de ouders/verzorgers. Daarmee hou je het heel simpel en los je het door jou genoemde probleem helemaal op. Alimentatie kan wellicht ongewijzigd blijven als koopkracht verder gelijk blijft ongeveer en als basisinkomen voor minderjarigen ongeveer gelijk is aan kinderbijslag op dit moment.

Sowieso is dit een grote wijziging en moet er niet over één nacht ijs worden gegaan. Het zou bijvoorbeeld ook gefaseerd kunnen worden ingevoerd waardoor problemen/excessen snel de kop ingedrukt kunnen worden.
Kijk, nu komt er alweer een basisinkomen voor minderjarigen bij. Ook daar moet weer controle op komen. Uiteindelijk ben je toch weer een bureaucratisch moloch aan het opzetten. Ik noemde slechts enkele situaties die me zo te binnen schoten. Er zijn nog tientallen situaties die kunnen optreden en die tot ongelijkheid kunnen regelen (arbeidsongeschiktheid, schulden, kinderen met opvoedproblemen/leerachterstanden, bijscholing, kinderopvang, etc. Die sla je niet plat door een simpel basisinkomen.
Proeven die ermee zijn uitgevoerd zijn mislukt of vroegtijdig gestaakt en in die proeven werden nog niets eens de mensen meegenomen die het basisinkomen moeten opbrengen. Zoals ik in het begin al zei: iets kan op papier heel mooi lijken, maar als het tegen de natuur van de mens in gaat, zal het niet werken.
Er komt niks bij, het is een verduidelijking. En idd, arbeidsongeschiktheid, opvoedproblemen e.d. zijn wel zaken waar naar gekeken moet worden natuurlijk.

Er zijn ook zat proeven gelukt, en proeven die zijn afgekapt zijn niet altijd afgekapt omdat het niet werkte. Een samenvatting en redelijk actueel overzicht vind je in Rutger Bregman's "gratis geld voor iedereen".
Je zegt bij alle aspecten "daar moet natuurlijk naar gekeken worden". In de praktijk betekent dat gewoon dat daar ook weer allerlei regelingen voor moeten worden opgetuigd.
Bregman is een idealist die zich niet realiseert dat de mens in de kern, de genen, de instincten zal moeten veranderen om te realiseren wat hij voorstelt. Juist daarom heeft een linkse samenleving nog nooit ergens succes gehad. Kapitalisme met een sociale inslag lijkt het op de wereld het beste of minst slechtste te doen.
Bregman heeft kort geleden juist over die instincten een ander boek geschreven:
https://www.bol.com/nl/p/...-deugen/9200000106093841/

Best interessant, en sowieso minder cynisch dan wat jij allemaal neerpent hier. Verder zeg je dat een linkse samenleving nog nooit succes heeft gehad, echter de Nederlandse samenleving is vergeleken met veel andere samenlevingen erg links. De VVD zou links zijn in de VS bijvoorbeeld. En zoals je weet is het in Nederland erg veel beter geregeld dan in veel andere landen ter wereld.

Verder ben ik het met je eens: kapitalisme met een sociale inslag lijkt mij ook het beste. Alleen de spelregels waarmee je dat kapitalisme vormgeeft zijn erg belangrijk. Zo vind ik het belangrijk dat we snel meer gaan belasten op bezig en minder op arbeid, en dat we ook milieu-effecten zoals CO2-uitstoot een prijs geven zodat dit mee kan in het kapitalisme (een bedrijf dat hetzelfde product met minder CO2-uitstoot kan produceren heeft daarmee een concurrentievoordeel). Da's nog steeds kapitalisme, maar wel met wat andere randvoorwaarden dus.
Er zijn al beurzen waarbij flitshandel niet mogelijk is. IEX bijvoorbeeld.
Veel mensen hebben een probleem met goed geld managen/sparen. Zie je eigenlijk ook met eigen risico, aan het eind is het meestal goedkoper om een zo hoog mogelijk eigen risico te hebben. Maandelijkse betalingen werken voor velen beter dan in een keer een smak geld op tafel leggen. Dus liever 50 cent per maand (6 euro per jaar) dan 60 euro in een keer.
Dus dan zou je het bedrag eigenlijk in 120 maandelijkse termijnen moeten kunnen betalen?

Alles wat ik hiervoor zei was trouwens geen mening, maar uitleg. Wat mij betreft zou een ID-bewijs bij je dragen niet verplicht moeten zijn.
Het dragen is ook niet verplicht, het tonen wel.
Is een interessant stukje wetgeving. Je bent niet verplicht om het te dragen maar wanneer je gevraagd wordt om hem te tonen is dat verplicht maar er mag niet 'random' gevraagd worden naar je ID.

Dus er moet een aanleiding zijn om je ID te laten zien, anders ga je mee naar het bureau en kan je volgens mij een boete krijgen.
Dat bedoelde ik. Deze plicht kan nu misbruikt worden door kwaadwillende agenten om iemand te sarren die verder niks verkeerd heeft gedaan. Zonder identificatieplicht valt dit weg en kan alleen beboet worden voor daadwerkelijke overtredingen.

Er moet dan natuurlijk wel een andere methode komen om de identiteit van iemand vast te stellen. Een boete kan je iemand zonder deze te hoeven registreren nog toe dwingen ter plekke te betalen, maar zodra een rechter zich over de zaak moet buigen wil je wel zeker weten dat de persoon in kwestie niet zomaar kan verdwijnen.
Wordt naar aanleiding van deze verandering dan het sociaal minimum ook verhoogd? of is het "puur toeval" dat dat niet direct wordt benoemd?
Voor sommige gezinnen is 60 euro vrij veel om 1x uit te betalen (240 als je met zijn 4en bent)
Dat kan je natuurlijk op je vingers natellen.
naar mijn mening zou je je ID-kaart gratis moeten krijgen (belasting)
Welke belasting? Het geld dat je betaalt voor je ID-kaart betaal je rechtstreeks aan de gemeente en daarvan komt geen cent bij de belastingen terecht van het rijk. Wat je dus eigenlijk zegt is dat je dan liever jaarlijks die € 24,00 (voor 4-pers) bovenop je gemeentelijke belastingen betaalt dan € 240,00 ineens.

Dat lijkt een goed idee maar gaat niet werken omdat mensen in bijvoorbeeld een leefgroephuis, inwonend zijn bij een GGZ-instelling niets te maken hebben met gemeentelijke belastingen. Dat zou dus per definitie inhouden dat dit systeem volledig zal moeten worden aangepast zodat het ook rekening houdt met het aantal mensen dat woonachtig is op het adres alsmede ten naam gestelden zodat in de gaten kan worden gehouden wie wel of juist niet betalen voor die jaarlijkse bijdrage aan het ID-bewijs.

Via gewone belastingen gaat niet werken, de belastingdienst maakt er nu al een puinzooi van. Plots zouden dan alle mensen jaarlijks een factuur ontvangen om dat bedrag af te dragen. Alleen is het dan maar de vraag hoe dat geld überhaupt weer terecht komt bij de gemeenten die, die kosten hebben gemaakt.
Het geld dat je betaalt voor je ID-kaart betaal je rechtstreeks aan de gemeente en daarvan komt geen cent bij de belastingen terecht van het rijk.
Er staat gewoon keihard in de wet vastgelegd welke bedragen een gemeente aan de overheid moet betalen voor een reisdocument, en tot welk bedrag ze maximaal meer mogen rekenen aan de burger... https://wetten.overheid.nl/BWBR0005264/2020-01-01
Dus... nee. Gemeentes mogen administratiekosten rekenen, maar de kosten van het document zelf gaan rechtstreeks naar de overheid.

Of dat het redelijk is dat de gemeente administratiekosten vraagt voor iets wat de regering je oplegt is een ander verhaal natuurlijk.

En, waarom zou je een aparte factuur krijgen voor iets dat via belasting betaald wordt? Ja, moterrijtuigen belasting of zo is apart. Maar iedereen moet een een identiteitsbewijs hebben, dus er is geen enkele reden om dit niet uit normale inkomsten belastingen te betalen, net als al die andere dingen die uit het algemene potje komen. Maar dat bijvoorbeeld paspoorten alleen nodig zijn voor mensen die naar buiten de EU reizen en dat die voor het verschil van de kosten zelf op moeten draaien.
Er staat gewoon keihard in de wet vastgelegd welke bedragen een gemeente aan de overheid moet betalen voor een reisdocument, en tot welk bedrag ze maximaal meer mogen rekenen aan de burger... https://wetten.overheid.nl/BWBR0005264/2020-01-01
Dus... nee. Gemeentes mogen administratiekosten rekenen, maar de kosten van het document zelf gaan rechtstreeks naar de overheid.
Hmmm, dit wist ik niet. Wel wist ik dat veel gemeenten die de documenten onder kostprijs aanboden (t/m 2011) juist dit de reden is waarom de prijzen van de identiteitskaart en paspoort inmiddels (vrijwel) overal gelijk zijn.
Of dat het redelijk is dat de gemeente administratiekosten vraagt voor iets wat de regering je oplegt is een ander verhaal natuurlijk.
Het is niet de gemeente die erom vraagt maar wel die tijd, energie erin steekt en dus kosten maakt. Dus ergens is het niet meer dan logisch dat die kosten in rekening gebracht worden.
En, waarom zou je een aparte factuur krijgen voor iets dat via belasting betaald wordt?
Denk jij echt dat iemand die alleen woont het op prijs zal stellen als de belastingen met enkele procenten verhoogd zouden worden omdat haar buren toevallig 2 volwassenen, 3 jongens van 14, 15 en 16 heeft en 2 meiden van 9 en 15 heeft? En die 14+'ers allemaal een identiteitsbewijs moeten hebben omdat het verplicht is en uit dat potje van de belastingdienst komt?

Via de belastingdienst kan dus wel maar dan wel naar rato d.w.z. belastingdienst checkt GBA, en int de kosten voor de identiteitsbewijzen per huishouden. Vanuit het bestaande potje aan belastingen ook dit nog even gaan bekostigen is vragen om ellende. En trouwens, waarom zou dit wel probleemloos moeten kunnen vanuit de belastingcenten en meer cash voor politie, zorg, onderwijs niet?
Het is niet de gemeente die erom vraagt maar wel die tijd, energie erin steekt en dus kosten maakt. Dus ergens is het niet meer dan logisch dat die kosten in rekening gebracht worden.
Ja... maar het is de regering die dit wil, niet jij. Dus kun je net zo gemakkelijk zeggen dat het niet meer dan logisch dat het de regering is die opdraait voor de administratie, niet jij. (hoewel natuurlijk, als het via belasting gaat je er uiteindelijk toch voor opdraait).
Denk jij echt dat iemand die alleen woont het op prijs zal stellen als de belastingen met enkele procenten verhoogd zouden worden omdat haar buren toevallig 2 volwassenen, 3 jongens van 14, 15 en 16 heeft en 2 meiden van 9 en 15 heeft? En die 14+'ers allemaal een identiteitsbewijs moeten hebben omdat het verplicht is en uit dat potje van de belastingdienst komt?
Denk jij echt dat als dit via de belastingen zou gaan dat ze dan niet de kosten verhoudingsgewijs spreiden? Je moet niet voor niks invullen of je alleenstaand bent, kinderen hebt, en zo voorts... Dat is omdat de belastingregels hier al rekening mee houden, dus dit is er gewoon 1 meer dan. En belastingschijven kunnen er eventueel ook nog in betrokken worden. Er zijn dus juist meer mogelijkheden om standaard mensen die het zwakst staan minder te laten betalen, en dat zou dan landelijk geregeld zijn in plaats van per gemeente.
En trouwens, waarom zou dit wel probleemloos moeten kunnen vanuit de belastingcenten en een salarisverhoging voor politie, zorg, onderwijs niet?
Een salarisverhoging voor polite, zorg, onderwijs, en zo voorts kan heel erg gemakkelijk probleemloos via de belasting. Hoeven ze alleen de belasting voor te verhogen, of ergens anders minder geld in te steken. Net zoals ze al gedaan hebben zolang belastingen bestaan.... hoe kun je dit als serieuze vraag stellen?

Duh, natuurlijk moet het geld ergens vandaan komen... Als dit uit belastingen gedaan wordt moet het potje natuurlijk net zo veel groter zijn. En natuurlijk wordt het potje gevuld door de burgers, dat is altijd zo met belasting... Het verschil voor de gemiddelde burger is of dat je het ter plekke moet betalen, of dat het over de gehele levensduur van je document verspreid van je loon wordt afgehouden en je er dus geen reet van merkt: 0,5 euro per maand per persoon in je huishouden.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 17 juni 2020 19:33]

Als je geen cent te makken hebt is er bij veel gemeentes wel te regelen dat de gemeente die ID kaart voor je (gezin) betaald.

In bijvoorbeeld Amsterdam is de ID-kaart gratis voor mensen die weinig inkomen hebben.
De gemeente neemt de kosten van een Nederlandse identiteitskaart voor haar rekening als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

U moet een geldige Stadspas hebben met een groene stip.
U hebt geen geldig Nederlands paspoort of geldige Nederlandse identiteitskaart. Of uw huidige document verloopt binnen acht weken.
U moet ingeschreven staan of een briefadres hebben in Amsterdam.
U moet de Nederlandse nationaliteit hebben.
https://www.amsterdam.nl/...40D2-8CBE-F013192D09A6%7D

[Reactie gewijzigd door batjes op 17 juni 2020 17:49]

Maar heel vaak heb je hem niet nodig.

Heb je een rijbewijs (geldige identiteitsbewijs in NL) en ook al een paspoort (buitenland/inloggen overheidsites), is het dus zonde om een identiteitskaart erbij te hebben.
Beetje lastig een baan te accepteren zonder id of paspoort.
Dat snap ik... Maar een identiteitskaart voor iedereen is gewoon niet nuttig voor wanneer ze al anders zijn voorzien. Dat is wat zeg, niets meer.
Een rijbewijs kost een paar duizend euro en lang niet iedereen met identificatieplicht heeft of mag een rijbewijs hebben. Kinderen onder de 18, ouderen, gehandicapten en invaliden die niet mogen rijden, volwassenen die er voor kiezen niet bij te dragen aan meer auto's op de weg, etc.

Ik gebruik zelf een paspoort, maar dat is dan weer een tikkie duurder dan een ID.
Ehm, sorry hoor, maar nogal logisch dat als je een paspoort hebt je geen ID hoeft te hebben. Wie zou ze ooit allebei nemen als ze al weten dat ze naar buiten de EU willen kunnen reizen?
Zodat je nog een backup legitimatiebewijs hebt als er een (onterecht) wordt ingenomen.
Ja, als je ervoor kiest om voor zo'n extreem onwaarschijnlijke reden een tweede te willen hebben is dat toch echt je eigen keus. Niemand mag volgens de wet je legitimatiebewijs innemen, behalve eventueel de regering zelf, en dat alleen in extreme omstandigheden; bijvoorbeeld niet als de politie je staande houd (ze mogen niet eens naar je ID vragen zonder een goede reden, laat staan dat ze hem mogen houden).

Er zijn zelfs maar een handjevol instellingen die een kopie mogen hebben, en dan nog heb je het recht om niet essentiele gedeelten te verbergen.
Een paspoort vind ik te groot voor dagelijks gebruik. Als ik geen rijbewijs zou hebben zou ik een identiteitskaart erbij willen, heeft mijn vrouw ook.
Omdat het paspoort zo'n lastig formaat heeft? Ik vind het een stuk makkelijker om een ID-pasje in mijn portemonnaie te stoppen dan iedere dag met een paspoort-boek rond te lopen. Mijn paspoort ligt normaal gewoon in mijn kluis.

Dan heb ik nog het voordeel dat, als mijn portemonnaie gerold wordt, dat ik mij bij de aanvraag van een vervangend id-kaart (en in de tussentijd) mijzelf kan identificeren.
Zoals je bibliotheek pasje.
Werkt volgens mij inderdaad prima.
bijvoorbeeld als iemand (regelmatig) de ID-kaart verliest of sloopt.
Bij overmatig verlies/"diefstal" krijg je ook te maken met boetes vanwege mogelijke verdachte zaken, welke consequenties dus sowieso geld kosten.

Ik vermoed dat het ontmoedigen van illegale praktijken een van de hoofdredenen is dat deze kaarten best wat geld kosten, maar ben ook van mening dat de kosten nogal exorbitante vormen aan zijn gaan nemen de afgelopen 10 jaar.
Als je ze gratis vergeeft wanneer de kaart is verlopen dan zal dat niet de criminaliteit in de handwerken (vermoed ik), dat ze geld kosten als je ze kwijt raakt ben ik mee eens want dat is gewoon je eigen schuld.
Reisdocumenten voor Nederlanders wonend in Nederland
Document Aanvrager jonger dan 18 jaar Aanvrager 18 jaar of ouder
Nederlands paspoort € 55,37 € 73,23
Nederlandse identiteitskaart € 30,73 € 58,31

Dan wordt een identiteitskaart 12% duurder 58,31 + 8,05
Dat is niet niks.
Het is in mijn ogen al vreemd dat er verschil bestaat per gemeente wat zo'n verplicht kaartje vanuit de overheid moet kosten. Geldt ook voor je rijbewijs en bijvoorbeeld een uittreksel van je geboortebewijs. Dit zijn zaten waar een vast tarief aan moet hangen in mijn beleving.
Het is echt bizar hoeveel standaardzaken kunnen verschillen per gemeente. Je kunt overigens wel reisdocumenten in een andere gemeente regelen, maar daar zitten weer praktische bezwaren aan. Anders is dat bijvoorbeeld bij het innen van alimentatie via de sociale dienst waarbij de regels zeer sterk per gemeente kunnen afwijken en dat de regels van innende gemeente gelden. Bijvoorbeeld: Je ex in de bijstand besluit om naar een voor jou ongunstige gemeente te verhuizen en jij kunt zomaar honderden Euro's per maand extra gaan betalen. En dat ZONDER dat de uitkering hoger wordt.

[Reactie gewijzigd door Killemov op 17 juni 2020 19:56]

Schrik een beetje van de huidige prijzen... Mijn huidige is aangevraagd in 2017, verloopt in 2022 en kostte me 9 euro geloof ik... Dat is nauwelijks meer dan nu al aan toeslagen is
Sterker nog, je moet betalen voor iets waar je wellicht niet eens op zit te wachten of zelfs op tegen bent. Ik ben tegen het massaal afnemen van vingerafdrukken en moet daar dan wel voor gaan betalen. Ik zou ook die inlogmeuk niet gebruiken (alles koppelen aan een overheids-ID? 1984 anyone?). Het zou ze sieren om een kaart zonder die troep als optie aan te bieden, dan kunnen degenen die het wel willen gebruiken daar lekker voor betalen. Maar de overheid kennende wordt het gewoon door je strot geduwd. Ze zijn tenslotte al jaren in een massa-surveillance richting aan het bewegen.
Gedeeltelijk mee eens, maar we hebben in Nederland momenteel een "nederlandse ID kaart" omdat we momenteel niet aan de eisen voldoen.
Voorheen, en straks alweer kunnen we aanspraak maken op de "Europese ID kaart"

Een voordeel hiervan is dat sommige landen zoals Turkije deze kaart toestaan om de grens te passeren ipv een paspoort, Mocht je naar Turkije gaan dan scheelt je dat weer kosten voor een paspoort als je deze nog niet hebt.

Voor een paspoort gelden dan weer andere eisen. Paspoorten moeten voldoen aan internationale eisen om fraude tegen te gaan. Deze afspraken worden gemaakt waar Nederland weinig over in te brengen heeft.
Als land kan je besluiten om hier niet aan mee te doen, maar daarmee verliest het paspoort een gigantische waarde (niet in geld maar in acceptatie, het zou zomaar kunnen dat je niet toegalten wordt of dat er een strengere check is om het land in te mogen)
Als je naar Turkije wilt koop je maar een paspoort. Maar nee, nu maken we het maar voor iedereen duurder? Ook iedereen die niet eens het geld heeft om het eigen land uit te reizen!
Waarschijnlijk gaat er weer een rechtzaak komen tegen die verplichte vingerafdruk en gaat dat weer afgeschoten worden.
Iets over een ezel en een steen.
Men lijkt inderdaad in grote getalen vergeten te zijn dat er een goede reden voor is dat we ons in Nederland decennialang niet verplicht hoefden te kunnen identificeren.
Een paspoort kost in mijn gemeente €73,20 en een ID-kaart kost €58,30.

Dus voor bijna 60 euro heeft u een document dat slechts alleen in Europa geldt en voor €14,90 meer heeft u een document dat internationaal erkend wordt.

Daarnaast kost een rijbewijs, dat in 90% van de gevallen volstaat als identificatie €40,65.

Iedereen die zich nog een ID-kaart aan laat smeren is in mijn ogen knettergek.

(En ja, die documenten zijn mijns inziens veel te duur. Een paspoort zou moeten kosten wat een rijbewijs nu kost)
Een rijbewijs voldoet in sommige gevallen zoals je zelf al zegt niet, dus dan is de keuze ID-kaart of paspoort.

Zelfs als de kosten voor een ID-kaart en een paspoort gelijk waren zou ik persoonlijke alsnog voor een ID-kaart kiezen tenzij je concrete plannen hebt voor reizen buiten Europa. Een paspoort is namelijk een heel stuk lomper en onhandiger om altijd verplicht mee te nemen.
Zelfs als de kosten voor een ID-kaart en een paspoort gelijk waren zou ik persoonlijke alsnog voor een ID-kaart kiezen tenzij je concrete plannen hebt voor reizen buiten Europa. Een paspoort is namelijk een heel stuk lomper en onhandiger om altijd verplicht mee te nemen.
Veel mensen die ik ken hebben ze daarom beide, paspoort thuis in de kluis voor de verre reizen, en ID-kaart in de Secrid.
Een rijbewijs voldoet in sommige gevallen zoals je zelf al zegt niet, dus dan is de keuze ID-kaart of paspoort.

Zelfs als de kosten voor een ID-kaart en een paspoort gelijk waren zou ik persoonlijke alsnog voor een ID-kaart kiezen tenzij je concrete plannen hebt voor reizen buiten Europa. Een paspoort is namelijk een heel stuk lomper en onhandiger om altijd verplicht mee te nemen.
Veel mensen die ik ken hebben ze daarom beide, paspoort thuis in de kluis voor de verre reizen, en ID-kaart in de Secrid.
Zie: https://www.rijksoverheid...-kan-ik-mij-identificeren

Een rijbewijs voldoet slechts in 5 gevallen niet.

Het is dus onzin dat u een paspoort altijd bij u moet dragen. Zeker als u ook in het bezit bent van een rijbewijs.
Beetje kort door de bocht daar, maat!

Bijvoorbeeld: ik heb geen rijbewijs (kort verhaal: met mijn eetlust beter om geen excuus te hebben de fiets te laten staan :+) en een paspoort stopt een *beetje* moeilijk weg in m'n portemonnee.

Mijn ID-kaart is tien jaar geldig. Ben ik in jouw ogen echt knettergek als ik niet tien jaar met dat pokkepaspoort op zak ga lopen voor nog geen €6 per jaar?
Beetje kort door de bocht daar, maat!

Bijvoorbeeld: ik heb geen rijbewijs (kort verhaal: met mijn eetlust beter om geen excuus te hebben de fiets te laten staan :+) en een paspoort stopt een *beetje* moeilijk weg in m'n portemonnee.

Mijn ID-kaart is tien jaar geldig. Ben ik in jouw ogen echt knettergek als ik niet tien jaar met dat pokkepaspoort op zak ga lopen voor nog geen €6 per jaar?
U bent de uitzondering.
Verreweg de meesten hier zijn wel in het bezit van een rijbewijs.
één op de vijf Nederlanders tussen 18 en 65 hebben geen rijbewijs. Zo'n uitzondering ben ik écht niet.
één op de vijf Nederlanders tussen 18 en 65 hebben geen rijbewijs. Zo'n uitzondering ben ik écht niet.
U bent wel degelijk een uitzondering die dan misscihen baat heeft bij het hebben van een ID-kaart.

Maar zelfs dan zou ik nog een paspoort nemen en dat paspoort onder de noemer "burgerlijke ongehoorzaamheid" thuis laten.

Bij dingen als uitgaan, reizen naar het buitenland, ophalen van pakketjes, in dienst treden, bankzaken enzovoorts, heeft u dat paspoort nodig. Omdat u dat verwacht kunt u het op de daartoe specifieke momenten gewoon meenemen.

Verder zit de wet zodanig in elkaar dat men er nooit naar gevraagd zal worden.

Zo heb ik sinds de invoering in 2005 slechts één keer, onverwachts mijn identiteitsbewijs moeten tonen. Een rijbewijs was toen ook genoeg.
Ooit als expat mijn passpoort moeten verlengen bij de ambasade, 153 euro. Lekker geld verdienen zo.
Klopt die zitten er alleen om extra geld te harken en het lastig te maken. Zijn er vooral voor de grote bedrijven denk ik. Iig... mocht je toch al een keer naar NL gaan als expat, kun je t ook regelen op Schiphol tegen "normale" tarieven. De ID kaart is achterlijk duur idd. Maar goed, wel meer overheidsbedragen zijn de pan uit gerezen. Boetes zijn er 1 van. Staan inmiddels in geen verhouding tot het "misdrijf". Gewoon gezien als makkelijke tax.
Goedkoper dan terug moeten omdat je alleen in je eigen land je paspoort kan laten vervangen/verlengen 8)7
#Oekraïne
Nee hoor een ryanair ticket koste 80 euro :+
Dit was in Polen, bij mijn eerste nieuwe passpoort hadden ze de foto te groot gemaakt dus was die ongeldig. Moest toen weer 2 weken later terug reizen (krakau > warschau ) doe je niet in een halve dag ofzo dus moest natuurlijk ook weer vrij nemen.

Uiteindelijk heeft het vervangen van een passpoort mij dus 220 euro gekost door die blunder. Een een extra vrije dag. Geen enkele compensatie gekregen.
Een rijbewijs is in het buitenland (binnen de EU) niet geldig als een identiteitsbewijs. Ik woon dicht bij de Belgische grens en ik kom regelmatig in België. Vaak ook nog met de fiets en dan is een "groot" paspoort helemaal niet handig om mee te nemen. Een ID kaart past makkelijk in je portemonnee. Voor mij is het dus wel een probleem want ik weet nu al met een paspoort ga ik die heel vaak vergeten en dan heb ik niks bij wat geldig is.

De prijzen vind ik ronduit schoftig dat er volgend jaar ruim 66 euro betaalt moet worden voor een ID Kaart.
Officieel voldoet een rijbewijs niet in België, ik ben er gelukkig altijd mee weg gekomen, zonder reprimande. In andere EU landen is de identificatieplicht losser en ben je verplicht persoonsgegevens te overleggen en niet per sé een identificatiedocument. Dit is bijv. het geval in Duitsland.
In Frankrijk heb je zelfs geen ID nodig om een hotelkamer te boeken.
Hoe bepaal jij wat een redelijke prijs is dan? Lijkt me dat de overheid bijzonder weinig verdient aan IDs.
Hoe bepaal jij wat een redelijke prijs is dan? Lijkt me dat de overheid bijzonder weinig verdient aan IDs.
Kijk eens naar het prijsverschil voor kinderen onder de 18 en volwassenen boven de 18.
Paspoort:
Jonger dan 18 -> 5 jaar geldig: 55,35
Boven de 18 -> 10 jaar geldig: 73,20

Een paspoort kan dus prima gemaakt worden voor 55,35 en u maakt mij niet wijs dat 1 regeltje data + een andere vervaldatum over een periode van 5 jaar, 17,85 moet kosten.

Paspoort:
Jonger dan 18 -> 5 jaar geldig: 30,70
Boven de 18 -> 10 jaar geldig: 58,30

Hetzelfde argument als hierboven, maar het verschil is hier met 27,60 dus nog veel groter.

Het is dus overduidelijk dat het verschil niet in de kosten van de kaart en/of de administratie zitten. De prijzen zijn nattevingerwerk en worden gewoon gerekend omdat men het kan rekenen.
Ik reis nooit buiten Europa, dus dan ga ik geen extra geld uitgeven voor een paspoort. Bovendien past de ID-kaart in mijn portemonnee, waarrdoor ik die altijd bij me heb en daarmee aan de regels voldoe.

Mijn identiteitskaart is tien jaar geldig (dus waarom dan in het artikel staat
Die is dan wel tien jaar geldig.
is mij een raadsel).

Een andere reden om te kiezen voor de ID-kaart in plaats van een paspoort was dat er voor de ID-kaart geen vingerafdruk werd gevraagd. Dat was net afgeschaft, met als argument dat je wegens de legitimatieplicht niet verplicht kon worden je vingerafdruk af te staan. Dat blijken nu dus loze woorden te zijn.

Met €73,20 hanteert jouw gemeente trouwens op 3 cent na het door het rijk vastgestelde maximum bedrag. bron
Dat weet ik.

Zie mijn reacties hierboven.
Dat is inderdaad mooi geld verdienen.

Je moet een ID-kaart of paspoort hebben om je te legitimeren, en de kosten kan de overheid dus prima zonder concurrentie omhoog krikken.
Jij denkt dat een gemeentehuis en de werknemers in dat gemeentehuis plus ICT en productie van die kaart allemaal gratis zijn?
De burger betaalt oa. voor parkeren, boetes, onroerend goedbelasting, waterschappen. Gemeentes krijgen geld van de overheid voor allerlei projecten. Als de wetgever identificatie in eigen land verplicht stelt moeten ze de burger niet met die kosten opzadelen.
Ik ben er blij mee dat er pér ID-kaart betaald wordt. Dan hoef ik niet - via belastingen - op te draaien voor kosten van medelanders die om de haverklap bijv een ID-kaart kwijtraken.

Ik heb overigens alleen een paspoort, dus heb niet eens een ID-kaart an-sich. Dan zou je dáár weer gezeik over krijgen, dat IK OOK een ID-kaart wil hebben, gewoon omdat ik er ‘recht’ op heb = meer onnodige ID-kaarten = hogere kosten = hogere belastingen.

Overigens... er is een wezenlijk verschil tussen ‘belasting‘ en ‘heffing’. Elke heffing en belasting heeft z’n eigen doel. En een heffing is voor een specifiek product of dienst.

Daarbij is het bij een heffing is zo dat;

“De gemeente kan alleen de totale kosten vergoed krijgen die ze gemaakt heeft. De totale opbrengst van deze heffingen mag niet meer zijn dan de totale kosten die de gemeente ermee betaalt.“

En ja... leges en heffingen verschillen helaas nog wel eens van gemeente tot gemeente. Maar ik vind een heffing voor ID kaart prima.
Je spreekt jezelf tegen.
De gemeente betekent niet overal dezelfde kosten.
In een gemeente 5km verderop kan een ID kaart een andere prijs hebben.
Vreemd want de handelingen zijn exact gelijk.
Onderdeel van in welke gemeente je wilt wonen is het kosten plaatje. Het staat je vrij om te verhuizen naar een gemeente die onder de streep goedkoper is. Gemeentes concureren gewoon met elkaar.
Dat is toch heel merkwaardig als je hetzelfde product (hier ID kaart) wilt aanschaffen?
Afvalstoffen heffing is te begrijpen dat het verschillend is omdat de manier van ophalen en verwerken per gemeente verschilt. Bij een ID kaart kan ik me geen verschil voorstellen.
Iemand moet het toch betalen he, er staat niet een geldboom bij de gemeente of de overheid. Ook als er wegen in Friesland of Groningen gebouwd worden bijv betalen wij dit allemaal ook al kom ik er nooit. alles kost geld zo is het nu eenmaal.
Ik vind het eigenlijk wel prima om te betalen voor het product of de service. Anders gaat alles op de grote hoop.

De reactie dat de burger niet opgezadeld moet worden door de burger snap ik niet. Uiteindelijk alles wordt betaald door de burger.
De burger betaalt oa. voor parkeren, boetes, onroerend goedbelasting, waterschappen.
Als je betaalt voor boetes komt dat toch echt (letterlijk) omdat je zelf iets fout doet. Waarom je de waterschappen erbij haalt ontgaat me, die geven geen paspoorten uit.
Als de wetgever identificatie in eigen land verplicht stelt moeten ze de burger niet met die kosten opzadelen.
De wetgever stelt het ook verplicht om aangifte te doen voor de belastingen. Daardoor worden burgers ook opgezadeld met kosten (hetzij de stroom voor je computer, hetzij de postzegel als je op papier aangifte doet).

Zullen we het overigens wel in perspectief blijven zien; dat ding is tien jaar geldig, dus de extra kosten zijn minder dan een euro per jaar.
De burger betaalt oa. voor parkeren, boetes, onroerend goedbelasting, waterschappen. Gemeentes krijgen geld van de overheid voor allerlei projecten. Als de wetgever identificatie in eigen land verplicht stelt moeten ze de burger niet met die kosten opzadelen.
Oké, dus wat je zegt is dat de overheid de identiteitskaart voor je moet betalen. Op zichzelf geen slecht idee, maar niet iedereen heeft er een nodig. Sommige mensen (zoals ik) kopen bijvoorbeeld een paspoort en geen ID-kaart.

Dus als je zegt dat de ID-kaarten 'gratis' moeten zijn dan moeten paspoorten dat dus ook zijn. Maar omdat jij een ID-kaart wil en dat goedkoper is, betaal jij dus via de belasting mijn paspoort voor een deel.

Dus als je het mij vraagt ben ik nu al voor jouw idee. Bedankt man!
Nou ik heb al een paspoort en een rijbewijs gekocht. Dat vind ik normaal omdat een dubbele funktie heeft ivm reizen en autorijden. Een ID card is echter vrij nieuw en was voor mensen die geen andere vorm van ID hadden. Opeens kwam er een wet dat alle 14 jarigen en ouder een bewijs op zak moesten hebben in de openbare ruimte. Heel lastig als je in de zee aan het zwemmen bent. En dan laat de overheid je zelf betalen voor dat ID pasje. Heel vreemd. Maar ik dwaal af.
Je hoeft hem niet op zak te hebben. Er is geen draagplicht.

Er is wél een toonplicht - oftewel, als erom gevraagd wordt moet je 'm kunnen laten zien. Dat is specifiek zo gedaan om te voorkomen dat agenten en BOA's mensen te pas en te onpas om die kaart gaan vragen, en dan een boete kunnen uitschrijven als blijkt dat ze 'm niet bij hebben. Nu mogen ze er pas om vragen als daar een gegronde reden voor is - en die reden mag niet zijn dat ze vermoeden dat je 'm wel eens niet zou kunnen tonen.

Als jouw kids op het strand zijn en aan het zwemmen zijn, is er geen enkele reden om ze om ID te vragen. En ik denk dat je een behoorlijke horkerige agent moet treffen die daar dan niet snapt dat die ID-kaart nog gewoon in de auto ligt. En zelfs als je daar dan een boete voor zou krijgen, gewoon aanvechten, want die gaat geheid verscheurd worden.
Nee daar betalen we gemeente belasting voor. Of wil je zeggen dat die bomen en planten in je tuin gratis zijn? En onderhoud daar van.
Nee daar betaal je geen belasting voor. Een ID kaart is een heffing en geen belasting. Zelfde als de kosten voor Bv een vergunning. Je betaald direct voor de geleverde dienst en is daarmee anders dan de belasting.
Het is meer een soort boete.

Je kan er niet voor kiezen er van af te zien. Omdat je de Nederlandse nationaliteit hebt moet je hem betalen, anders kan je niet voldoen aan de identificatieplicht.

Heffingen, zoals wegenbelasting of afvalstoffen, kun je vermijden.

[Reactie gewijzigd door frickY op 17 juni 2020 18:57]

Niemand is verplicht om een ID-kaart te hebben. Er zijn meerdere manieren om aan de identificatieplicht te voldoen. Er zijn gemeenten die zelfs de kosten voor een ID-kaart kwijtschelden (meestal op basis van inkomen).
Identificatie is iets anders dan legitimatie voor de wet.

Dus tot op zeker hoogte heb je gelijk.
Maar om een legitimatie middel te kunnen verkrijgen zoals een rijbewijs heb je een identificatiemiddel nodig.
Dus ehm.. tja.
Daar kan je wel voor kiezen.
Een paspoort of rijbewijs volstaan in de meeste gevallen ook.
Afvalstoffenheffing kan je denk ik niet vermijden als je niet ongedocumenteerd woont.
/cc @Dorank
Je kunt geen eindexamen afleggen voor je rijbewijs zonder identificatie.
Een arbeidscontract aangaan, of een uitkering aanvragen, lukt ook niet zonder.
Afvalstoffenheffing kun je vermijden door niet de hoofdbewoner van een woning te zijn.

Iedereen die zorg nodig heeft, moet zich kunnen legitimeren. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte.

[Reactie gewijzigd door frickY op 18 juni 2020 07:29]

En als iets gratis is zullen die kosten via bv OZB geint worden.
Klinkt leuk op papier. Maar links of rechts om betalen we allemaal(in de gemeente). Voor alles wat de gemeente regelt.
Ja dat klopt. Dat zeg ik toch ook 😂
Je hebt ook lokale belastingen....
Klopt. Gemeentes heffen Bv ozb belasting. Daarmee kan een gemeente zelf uitgaven bekostigen. Een id-kaart is een heffing voor een specifiek product. Heffing en belasting zijn niet hetzelfde.
De OZB is in 2020 wel in veel gemeenten omhoog gegaan. Evenals andere gemeentelijke belastingen.
Als reden door tekorten in het sociaal domein en betere afvalscheiding


[/quote]Gemeenten betalen sinds vorig jaar 31 euro belasting per 1000 kilo restafval. Dat was eerst 13 euro, maar dat bedrag is verhoogd om gescheiden inzameling en hergebruik te bevorderen en het verbranden van restafval te ontmoedigen
Als argument voor het verhogen van de belastingen voeren veel gemeenten aan dat ze steeds meer geld nodig hebben om de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit te voeren. Die oplopende kosten, samen met flinke tekorten bij jeugdzorg, worden tegenover VEH vaak genoemd als reden om de ozb te verhogen. [quote]

https://www.rtlnieuws.nl/...-en-afvalstofheffing-jouw

[Reactie gewijzigd door firedownbelow op 17 juni 2020 21:45]

Maar daar betalen we toch al belasting voor. En het meest frapante is, waarom kost het paspoort/ID in plaats A meer/minder dan in plaats B? Dat is iets wat echt afgelopen moet zijn want dat slaat werkelijk nergens op.
Nee dat betaal je voor andere zaken. Voor een paspoort betaal je een heffing, zie ook de post hierboven en hieronder.
Jaja als de wereld zo zou werken...

Als men dan de kostprijzen van ID kaarten ook zou openbaren dan zou het nog eerlijk zijn.
Heb ik dat ergens gezegd? Volgens mij gaat er genoeg belastinggeld naar bijvoorbeeld een JSF. Daar kunnen we iedereen in Nederland meerdere jaren een gratis ID- kaart van geven.
Je zegt letterlijk: das mooi geld verdienen. Ik zeg: dat klopt niet. Een id-kaart kost gewoon geld.
De overheid is geen bedrijf, maar dat zijn wij....
Een ID kaart kost uberhaupt geld.

Maargoed, waar moet je de kaart dan mee uitlezen als je hem wilt gebruiken om ergens in te loggen?
Dat wordt ongewijfeld een heel duur kastje, en zonder deze kan je straks vast je belastingzaken niet meer doen. Leuker kunnen we het niet maken, wel duurder ;)
En waarschijnlijk werkt het dan weer alleen op Windows omdat ze daar niet over nadenken.
Maargoed, waar moet je de kaart dan mee uitlezen als je hem wilt gebruiken om ergens in te loggen?
Daar hebben ze bij de overheid nog niet over vergaderd :P
DigiD app.
Net zoals het paspoort
smartcardreader in een computer. In België werden initieel dure, gecertificeerde eID kaart lezers verkocht, totdat men erachter kwam dat elke, kwalitatieve smartcardlezer geschikt was.
Als je er niet direct voor betaalt, dan betaal je er met belasting voor. Ik zie het verschil niet echt.
De overheid, dat zijn wij.....

De overheid heeft geen enkel belang bij het duurder maken van de ID kaart. De overheid is hier de klant, de leveranciers moeten wel degelijk concureren met elkaar.

Dus ja; WIJ vinden dat iedereen een ID kaart bij moet hebben dus hebben WIJ verschillende bedrijven gevraagd wat dat kost. Daar is er één uit gekomen en die gaat ONS die ID kaart leveren. Wat is daar krom aan?
Het is door aanvechten zelfs even (ik geloof een week) gratis geweest: https://www.nu.nl/binnenl...aart-voortaan-gratis.html . Had toen bewust precies een gemeente-afspraak gepland, maar achteraf niet doorgezet.
Dus je moet meer gaan betalen, voor iets wat je verplicht bij je moet hebben? 8)7
Net zoals dat je verplicht moet betalen voor een zorgverzekering
Het is een broekzak-vestzak probleem. Of je betaalt aan de balie of via de belastingdienst. Ik zie geen verschil. Om daar nou verbouwereerd over te doen is wat overdreven.
Het is meer de kosten die niet reeel zijn. Efficient werken is ver te zoeken. Ze zien het als makkelijke extra inkomsten. Zelfs in Belgie, ook niet bepaald efficient kost het ding 16..25 euro...
Een passpoort is geen luxe product, het is verplicht als je buiten europa wilt reizen. Vrijheid om gaan en staan is geen luxe. Eerder een mensenrecht.
Dat klopt, daarom zei ik ook "(simpel gezegd)".

Om in Nederland over straat te mogen, heb je minimaal een id kaart nodig, dat zie ik daarom als "basis" product.

Een rijbewijs of paspoort is daar (m.b.t. de identificatieplicht) in mijn optiek een upgrade van.
Je kiest niet voor waar je geboren wordt of waar je opgroeid. Waarom zou dat moeten bepalen in welk land je je hele leven zou moeten blijven volgens jouw visie?
Water ook, maar toch moet je daar voor betalen.
Reizen buiten je eigen land is gewoon een luxe product, je mag gaan en staan waar je wilt. Maar er zijn wel regels aan verbonden.
Reizen buiten je eigen land is gewoon een luxe product, je mag gaan en staan waar je wilt.
Voor jou misschien maar in vele andere gevallen is dat niet zo. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die internationaal reizen voor het werk of om op bezoek bij familie te gaan.
Nee dat hoeft geen luxe te zijn. Daarbij is niet iedereen die voor zaken reist in loondienst hè, en ook dan moet het worden betaald. Luxe product is onzin.

[Reactie gewijzigd door Bor op 17 juni 2020 19:02]

Als je het niet out of pocket moet betalen, dan betaal je het wel via de belasting. Broekzak vestzak.
Het is eigenlijk idioot dat je moet betalen voor iets wat de overheid je verplicht te hebben.
Tja... als je er niet voor zou moeten betalen... betaal je er alsnog voor, want dan komt 't gewoon uit je belasting. Wel voornemens om nog maar even een nieuwe te halen voor de fingerprints erin moeten.
Maar dan zou het wel een stuk goedkoper zijn voor mensen die het minder breed hebben. Iemand met een flink inkomen die belasting betaalt voor twee id-kaarten zal het minder merken dan een alleenstaande moeder die misschien 1/2 id-kaart aan belasting hoeft te betalen.
In de kamerbrief staat dat het aan de uitgevende gemeentes is om te kijken naar de kortingsmogelijkheden voor personen waar dit mogelijk een issue kan zijn.

In Den Haag krijgen arme jongeren hun 1e id-kaart volledig gratis bijvoorbeeld

[Reactie gewijzigd door markjanssen op 17 juni 2020 17:37]

Maar waarom eisen we van arme mensen elke keer weer dat ze de bureaucratische sleur in gaan? Je kunt je ID kaart gratis krijgen, maarrr moet je wel eerst bewijzen dat je geen geld hebt. Kun je de gemeentelijke belasting niet betalen? Zelfde verhaal. Waterschappen? Same. We hebben hier al een systeem voor: inkomstenbelasting. Gooi het lekker op een hoop, ben je van al het gezeur af.
Omdat er misbruik van gemaakt wordt?
Zonder dollen, de meeste gemeentes bewijs je het eenmalig en kan je met die beschikking bij alle kleinere loketjes terecht, inclusief zwembaden, kledingbanken etc.
In veel gemeentes is het zelfs gratis voor mensen die weinig verdienen. Overigens geldt dit voor bijna alle producten. Voor mensen die minder verdienen heeft een uitgaaf meer impact.
Maar dan zou het wel een stuk goedkoper zijn voor mensen die het minder breed hebben. Iemand met een flink inkomen die belasting betaalt voor twee id-kaarten zal het minder merken dan een alleenstaande moeder die misschien 1/2 id-kaart aan belasting hoeft te betalen.
In tegendeel, dan zou er gewoon op basis van huishouden berekend worden hoeveel mensen (en in welke leeftijd deze zich bevinden) er woonachtig zijn. Zodat aan het eind van de rit gewoon € 6,00 per jaar extra per hoofd (18+) wordt bijgeteld.

Je kunt moeilijk verwachten dat de belasting gaat uitrekenen hoeveel inwoners Nederland heeft en dit even * het aantal identiteitsbewijzen verspreid over een periode van 10 jaar / 17.x miljoen. Daarnaast gaat het dan een puinzooi worden aangezien de belastingdienst dan ook maar even moet gaan uitzoeken hoeveel geld een gemeente gaat krijgen.

Let wel, dan is er nog geen rekening gehouden met de leeftijden 14 tot en met 17 jaar en 18+.

De belastingdienst heeft er nu al jaren een puinzooi van gemaakt en dan nu ook verwachten dat de belastingdienst de bedragen over 17 miljoen inwoners gaat innen en verdelen onder gemeenten?

Grapjas!
Dat is waar, maar je betaalt er in het buitenland echt een godsvermogen voor. En dan mag je ook nog eens het hele land doorkruisen omdat ze alle consulaten gesloten hebben. Toen mijn laatste ID kaart gestolen was, heeft de nieuwe me meer dan 300 euro gekost om die reden, alles bij elkaar.

Zelfs bij de balie op schiphol die er sinds kort is, is het een stuk duurder dan gewoon bij een gemeente.
Vind ik niet veel eigenlijk. Arbeidsloon is gewoon hoog en hier zitten veel meer handelingen aan verbonden dan in Nederland.
Nouja het was rond de 150 euro maar ik moest er speciaal 800km voor reizen op korte termijn wat me 180 euro kostte. Het arbeidsloon is hier in Spanje helemaal niet zo hoog en ze zijn er maar een paar minuten mee bezig. Meestal kan je ook niet zomaar terecht en zijn de afspraken maandenlang vooruit volgeboekt.

Als ik zie hoe dat bij mensen met andere nationaliteiten gaat (ook in het buitenland natuurlijk) is dat veel makkelijker en goedkoper geregeld.

En inderdaad die pasfoto's zijn berucht @Hayamimi :D

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 juni 2020 18:12]

Ja, klopt, 2 trips naar Nederland, 2x volle tank, 2 verlofdagen, nieuwe pasfoto's volgens de NL voorschriften (ja, die zijn berucht en bekend bij fotografen tot in Zuid-Korea), Aufenthaltsbescheinigung van je stad en je hebt geen garantie dat je op je "slot" dat je gereserveerd hebt ook geholpen wordt. Dat zou anno 2020 toch beter kunnen voor alle partijen.
Links of rechtsom betaal je het toch zelf. Als je het niet aan de balie betaalt dan betaal je het wel via de belasting.
En het is niet eens van jou, het is van de overheid en kunnen dit op ieder moment intrekken. (Met goede reden natuurlijk).
Op zich zou een kleine vergoeding ook kunnen helpen om "makkelijk kwijtraken" tegen te gaan (naast aangifte), maar 80EUR is simpelweg een heleboel geld voor sommige mensen. Je zou bijna denken dat dit een winstgevende tak van de overheid is ;-).
Is idd een groot bedrag als je dat in één keer moet ophoesten. Eigenlijk zou je dat bedrag moeten kunnen aflossen over de 10 jaar dat zo'n ID geldig is. En voor de echte arme sloebers zou een maandbedrag een optie moeten zijn...65 cent per maand
Is idd een groot bedrag als je dat in één keer moet ophoesten. Eigenlijk zou je dat bedrag moeten kunnen aflossen over de 10 jaar dat zo'n ID geldig is. En voor de echte arme sloebers zou een maandbedrag een optie moeten zijn...65 cent per maand
Klinkt leuk maar dat werkt niet, het bedrag dat de gemeente dan krijgt van die € 0,65 is dan al gauw € 0,35 gezien de transactie en verwerkingskosten, kosten om een heel systeem op te tuigen, herinneringen, aanmaningen etc. er zijn zat mensen die nu al moeite hebben om tijdig hun rekeningen te betalen.

Die € 0,65 zou dan dus al gauw tussen de € 1,75 en € € 2,50 per maand zijn. Daarmee wakker je vervolgens weer een enorm protest aan, aangezien de totale kosten dan € 210,- a € 300,00 zullen zijn voor iets dat normaal gesproken net geen € 60,- per 10 jaar is.

Jaarlijks € 6,00 afdragen via de gemeentelijke belastingen per hoofd in het huishouden is dan stukken beter.
Je kunt natuurlijk ook een gratis ID-kaart verstrekken en geld vragen voor een optionele vervangende kaart bij verlies.
Het Nederlandse paspoort en de identiteitskaart worden gemaakt bij een for-profit bedrijf, zij verdienen er het meest aan
Het is niet zozeer een winstgevende tak van de overheid, dit wordt uitbesteed aan een Frans bedrijf (IDEMIA) dat hier flink winst over opsteekt.

Dus al met al hebben we als land niet eens wat aan die winst die er gemaakt wordt. Als de overheid de winst zou houden, zou die gewoon in de staatskas verdwijnen en dat is nog tot daar aan toe.
1 kaart per 5 jaar gratis, de rest 80 euro de stuk. De gene die er dan zuinig op is heeft nergens last van. De gene die hem verliest heeft pech. Mocht hij gejat zijn, incl aangifte van politie erbij, dan misschien uit coulance eenmalig nog een kaart vergoeden mocht iemand die ene binnen 5 jaar al gehad hebben.
Dus rijbewijs is precies zo? En bouwvergunning? Allemaal regels vd overheid waardoor de consument moet betalen
Zij die nog geen RFID blokkerende portemonnee hebben: dit lijkt me het moment om toch maar dat alu-hoedje op te doen. Het kan toch niet lang duren voordat iemand een bepaalde chip aan een bepaald persoon kan koppelen? Of haal ik nu verschillende soorten chips door elkaar?

Dit genoemde besturingssysteem is dan toch weer een app op de telefoon, die via NFC werkt? Het lijkt me stug dat de overheid een authenticator a la het bankensysteem opstuurt?

De brief aan de Tweede Kamer legt vrijwel niks uit (misschien hebben ze nog niet veel van het systeem ontwikkeld?) en maakt het eigenlijk alleen maar vager.

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 17 juni 2020 17:54]

Zij die nog geen RFID blokkerende portemonnee hebben: dit lijkt me het moment om toch maar dat alu-hoedje op te doen. Het kan toch niet lang duren voordat iemand een bepaalde chip aan een bepaald persoon kan koppelen? Of haal ik nu verschillende soorten chips door elkaar?

Dit genoemde besturingssysteem is dan toch weer een app op de telefoon, die via NFC werkt? Het lijkt me stug dat de overheid een authenticator a la het bankensysteem opstuurt?
De huidige pasjes zijn al gewoon uit te lezen via NFC, ook op je telefoon. Dus hier verandert deze situatie niks aan lijkt het. Probleem is inderdaad zoals jij zegt dat ze niks qua specs vrijgeven, dus je kunt alleen maar speculeren op dit moment.
De huidige pasjes zijn al gewoon uit te lezen via NFC, ook op je telefoon.
Nou niet zo gewoon. Voordat je het kan uitlezen heb je data nodig van de MRZ (de machine readable zone, aan de onderkant van je foto pagina in je paspoort. Dat is de key om de zaken via NFC te kunnen uitlezen die ook zichtbaar zijn. Vingerafdruk is slechts door instanties mogelijk die ook de key hebben omdat deel uit te lezen.
Het is ICAO9303, die gewoon vrij toegankelijk is. Nou ja behalve dat het een standaard is zoals DLNA. Alle landen doen het ongeveer hetzelfde, maar toch anders!

Document nummer, geboortedatum en verloopdatum van het paspoort/ID kaart heb je nodig, de rest van de MRZ niet.
Enige dat men zviw nu kan doen qua hacken is de nationaliteit uitlezen. Verder (nog?) niets...
Hoe gaat dat inloggen via zo'n kaart dan in z'n werk?
Via een telefoon app. Of een aparte reader
Een aparte reader lijkt me een beetje omslachtig en te duur.
En via een app... zou dat via BT moeten gaan?
Je hebt gelijk. BT is een beetje dom.
Ik kan er nog steeds geen goed beeld van krijgen. Je zou dan de kaart tegen je telefoon moeten houden waardoor een app je authenticeert?
Een overheidsapp op je telefoon voor authenticatiedoeleinden. Zou dat een opensource app zijn?
dat heet digid en is al in gebruik ;) ik heb me al geverifieerd in de digid app met mijn id kaart via nfc.
Succes dan met je iPhone of is de NFC API van iOS wel toegankelijk voor overheidsinstellingen ?
Het is mogelijk, maar heb dat alleen voor elkaar gekregen via een app via Jailbreak, daarmee kon ik mijn huidige ID kaart uitlezen.

Weet niet of er een app is die dat zonder de jailbreak doet.
Tegenwoordig is het mogelijk om via iOS genoeg NFC te doen om een e-Passport (ICAO9303) en eDL (ISO/IEC18013) uit te lezen.
Wat voor manier hier gebruikt gaat worden weet ik niet, want ik zie niet zo 1, 2, 3 de link met authenticatie en ICAO9303.
Ik vraag me wel af wat er dan verandert volgend jaar. Mijn paspoort van een paar jaar oud heeft ook NFC, daarmee kun je hem aan DigiD koppelen. Wat voor chip zouden ze vanaf volgend jaar in de nieuwe identiteitsbewijzen stoppen? En waarom voldoet de huidige dan niet meer?
Wat een bullshit... Toen ik 10 jaar geleden 14 werd, moest ik al vingeradrukken af laten nemen voor mijn eerste ID-kaart. Waarom zou dat opeens nu dan duurder zijn?

Authenticeren is dan wel weer een leuke gimmick, maar ik zie niet hoe dat veiliger is. Als je je ID-kaart kwijt raakt, valt 2FA weg. Als je je telefoon verliest, heb je vaak alsnog een vingerafdruk nodig voor in ieder geval de applicatie die de code genereert. Als ze de brakke sms-functionaliteit deactiveerbaar maken en iedereen op z'n minst een pin gebruikt op de telefoon dan is het helemaal safe.

Trouwens, m'n ID-kaart heb ik nooit bij de hand. Een smartphone daarentegen vaak wel. Dus het maakt het alleen maar moeilijker.
Je bent verplicht je ID kaart bij je te hebben dus tenzij je in je eigen huis je pas altijd verstopt is het niet voorhanden hebben van je kaart geen goed argument.
Nee je bent verplicht je te kunnen identificeren, dat kan ook met een rijbewijs.
Je bent verplicht een geldig ID te kunnen tonen. Niet specifiek een ID-kaart.

En het is een toonplicht, niet een draagplicht. Maar goed, in de praktijk komt dat op hetzelfde neer ja.
Rijbewijs is ook geldige id bewijs. Nu lees ik nog niets dat het daar ook in komt dus is het niet altijd bij de hand hebben wel mogelijk.
Edit: Sterker nog ik heb zelfs alleen me rijbewijs bij me. Dit voot het geval dat ik me portemonnee kwijt raakt of "kwijt" raak dan kan ik me toch nog legitimeren voor nieuwe rijbewijs.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 17 juni 2020 18:10]

Voor diverse instanties is een rijbewijs al niet meer mogelijk. Je moet daarvoor een ID laten zien of paspoort. Er staat dan expliciet bij GEEN RIJBEWIJS
nouja tegelijk valt er ergens ook wat te zeggen voor de inflatie eigenlijk. geen idee of de prijsstijging daarmee gelijk loopt of niet maar zou wel n mop zijn als t zo was.
Kunnen we dan gelijk is af van gewoon een regionaal tarief? Er wordt nu voor zover ik weet een maximum tarief gehanteerd en kunnen gemeente daaronder zelf bepalen hoe en wat.

De discussie over het wel / niet betalen wil ik niet aangaan, maar laten we wel gewoon een uniforme prijs hanteren door het gehele land. En ja, dan het liefst ook gewoon een respectabele prijs.
Dat heb ik ook altijd al raar gevonden ja. Dit is een landelijke dienst, de gemeente heeft hier verder weinig mee te maken behalve dat ze het loket runnen. De kosten daarvoor moeten ze gewoon met de landelijke overheid verrekenen.
Waar is die vingerafdruk eigenlijk voor bedoeld? Ik kan me herinneren dat ik 'm lang geleden bij de gemeente heb laten scannen, maar hij staat niet op mijn paspoort of rijbewijs.
Die staat in een big database.
Als het goed is niet. Hoewel niemand zal bevestigen als het wel zo zou zijn.

Een ICAO9303 document bevat in Data Group 3 optioneel de optie om vingerafdrukken in de NFC chip op te slaan. Deze zijn alleen uit te lezen als de lezer via EAC (Extended Access Control) aanmeld. Daarvoor is een document verifier certificate nodig, welke een land aan zo'n verifier uitgeeft en die certificaten zijn doorgaans zo lang geldig als let's encrypt certificaten.

Niet iedereen gaat dat soort gegevens kunnen uitlezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee