Sony brengt Apple TV-app naar zijn tv's uit 2020, 2019 en enkele 2018-tv's

Sony heeft nieuwe firmware voor zijn televisies uitgebracht waarmee de Apple TV-app beschikbaar komt op een groot aantal modellen. Het gaat om alle televisies uit 2019 en 2020 en enkele modellen uit 2018.

De nieuwe firmware is uit in Europa en staat bijvoorbeeld op de Duitse Sony-website. Het betreft een firmware-update voor versie 6.4960. Het lijkt te gaan om alle Android TV-modellen die Sony in 2019 en 2020 uitbracht. Van de modellen uit 2018 krijgen alleen de AF9-oled-tv en de ZF9-lcd-tv de nieuwe firmware. De nieuwe firmware voegt voor de vorig jaar uitgebrachte ZG9, een 8k-lcd-tv, ook 4k120-ondersteuning toe voor de PlayStation 5.

Met deze firmware komt Apple TV beschikbaar op de verschillende televisiemodellen van Sony. Tot nu toe ontbrak deze app van Apple. De app verscheen al wel eerder voor de XH90-tv van Sony en toen werd duidelijk dat andere Sony-tv's nog voor het einde van het jaar Apple TV zouden krijgen, al was toen nog geen exacte datum bekend. Sony gaf eerder aan dat de app op de XH90 4k, hdr en Dolby Atmos ondersteunt, wat waarschijnlijk ook zal gelden voor de overige modellen die dit ondersteunen.

Een belangrijk onderdeel van de Apple TV-app is Apple TV+, een streamingdienst van Apple die in maart vorig jaar werd aangekondigd en op 1 november officieel van start ging. In de app zijn verder ook tv-kanalen en andere content te vinden. Naast de Apple TV 4K, iPhones en iPad is de Apple TV-app verder ook beschikbaar bij nogal wat televisies van LG en Samsung. Ook bezitters van een PlayStation 4 en 5 kunnen er gebruik van maken, net als bezitters van een Xbox One, Series X en S.


 

Door Joris Jansen

Redacteur

27-11-2020 • 08:59

50 Linkedin

Reacties (50)

50
50
13
2
0
36
Wijzig sortering
Met de playstation ervoor is AppleTV ook mogelijk enzo Xbox.

Deze TV’s beschikken over AirPlay. Benieuwd naar de ‘20 modellen.
Sony Z9G Series (2019)
Sony A9G Series (2019)
Sony X950G Series (2019)
Sony X850G Series (2019 modellen van 55″, 65″, 75″ en 85″)
Is er nu eigenlijk nog een noemenswaardig verschil tussen de AppleTV app en de fysieke AppleTV ? Vind het zelf wat lastig om de aankoop van de fysieke AppleTV te verantwoorden.
Best wel: apps. Deze dienst is alleen de streaming dienst, de Apple TV als device kan alle streaming diensten aan, evenals Apple Arcade, reguliere games en apps. Bovendien is het voor HomeKit ook handig, gezien de Apple TV als hub optreed en dus je woning van buitenaf te bedienen wordt.

En dan zijn er nog wat kleinere zaken zoals je deurbel die pip in beeld komt.
Naast wat cmegens noemt zijn de ervaringen van gebruikers met de Apple TV app op een smart tv wat wisselend. Niet alle smart TV's die de Apple TV app draaien hebben voldoende kracht om de maximale kwaliteit van de streams (4K HDR + Atmos) aan te kunnen, sommigen vallen terug op 1080p. Aldus de 9to5Mac podcast.

Heb zelf een Philips TV. Zelfs als daar ooit de Apple TV app voor uitkomt ben ik blij dat ik die matige UI en apps niet hoef te gebruiken, maar gewoon alles met de AppleTV 4K kan doen. Slicke UI ook.
Kan ik hierdoor ook mijn iCloud Photolibrary makkelijk benaderen of zit die functionaliteit er niet in?
Nee, het is niet een Apple TV met zijn functionalieit maar TV+, soort van Netflix kanaal van Apple.
Inderdaad, het is lastig dat Apple zo'n verwarrende naamgeving heeft voor "AppleTV" - dat kan zowel slaan op het apparaat, als hun streaming video app/abonnement.
Of de app. Ik snap ook niet waarom ze het moeilijk maken.

In de Apple TV app kan je Apple TV+ bekijken maar ook huren en kopen, probeer maar eens uit te leggen aan iemand dat ze een jaar gratis toegang hebben tot Apple TV+. Ze openen dan die app en zien dat ze moeten betalen
Ze zijn er goed in, ook "Apple Music" is een bron van verwarring. Hebben we het over het muziekstreaming abonnement, of de macOS applicatie om lokale mp3'tjes af te spelen?
Ik gebruik de "Music" app van Apple enkel voor Apple Music. De app heet dan ook niet "Apple Music" maar "Music".

Verder kan je op de Apple TV (het apparaat) naar Apple TV+ kijken (de streaming dienst) en heet de app daar gewoon "TV". Net gecheckt. Het logo is wel verwarrend: "TV".

Events (uitgefaseerd) en Movies (zal nog wel verdwijnen) zijn verder overbodige apps tegenwoordig door de logischere split van iTunes in "Music", "TV", "Podcasts" etc.

Zo is er net zo goed een "Arcade" app terwijl diezelfde games ook in de App Store onder "Arcade" staan, dat is een beetje overbodig maar dat zal ook nog wel aangepakt worden.
En voor de duidelijkheid staan de films die je gekocht hebt in de Apple TV app 'Movies' én in de app Apple TV op de Apple TV 8)7
Oorspronkelijk zou het kastje ook I-TV heten maar die naam bestond al, hebben ze er maar Apple TV van gemaakt.
Een belangrijk onderdeel van de Apple TV-app is Apple TV+, een streamingdienst van Apple die in maart vorig jaar werd aangekondigd en op 1 november officieel van start ging.
Dit maakt het wel heel onduidelijk. Als het niet meer is dan Apple TV+, wat zijn de andere onderdelen dan?
films en series die je kan huren/kopen, best verwarrend
Yep, zelfs voor mij als Apple TV eigenaar (en dan bedoel ik de hardware).
Het voegt dacht ik wel AirPlay2 toe aan de TV, waardoor je in ieder geval eenvoudiger vanaf je apple devices foto's kunt laten zien.
En HomeKit! Via Siri dus je tv aan en uit kunnen zetten.
Valt me nog mee dat Apple dit soort functies toelaat op een televisie met Android TV. Ik heb toch sterk de indruk dat Apple dit behoorlijk tegenwerkt, want waarom is er nog geen Apple TV+ app (voor de streamingsdienst) beschikbaar voor Android TV?
Waarom? Zorgt ervoor dat je lekker met je iPhone kunt steamen naar de TV. Dus reden om bij een iPhone te blijven. Zolang Apple geen tv's verkoopt is een Android tv dus geen concurrent.
De reden dat ik dit denk is dat Apple voor vrijwel elk platform (behalve AndroidTV) een Apple TV+ applicatie heeft gemaakt. Je kan dus niet met je iPhone streamen naar de televisie, omdat de app geen Chromecast ondersteund. Overigens zou je dan geen 4K, HDR, ... hebben en dus nog steeds een brakke oplossing. Nu vond ik de content van Apple TV+ toch al matig, dus ik mis er ook niets aan.
Apple TV+ app is Netflix maar dan van Apple. AirPlay (2) is het steaming protocol waarmee je dus vanaf je iPhone naar de TV kunt streamen. Mijn LG heeft dat ook, springt zelfs aan als ik een stream start.
Samsung's Tizen en LG's WebOS hebben tegenwoordig AirPlay ingebouwd inderdaad, maar AndroidTV geloof ik nog niet? (edit: oh ja inmiddels wel)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 27 november 2020 13:32]

Waarom zou je gaan streamen via AirPlay als je televisie het native ondersteund? Ik vind video streamen vanaf de mobiel een bijzonder primitieve oplossing. Daarbij werkt dat in het geval van Android vaak niet, omdat de meeste Android TV's geen AirPlay support hebben. De hele wereld gebruikt Chromecast, maar Apple moet weer zo nodig zijn eigen standaard gebruiken. Ik had een jaar gratis Apple TV+, maar dat is dus vrijwel niet te doen, omdat de enige optie voor mij is de laptop aan te sluiten via HDMI en dan via de (zeer brakke) webinterface Apple TV+ te moeten gebruiken. Prima, dan nemen we geen abonnement...
Chromecast:
1st gen: July 24, 2013

Airplay:
November 22, 2010 (for iOS)
June 7, 2004 (as AirTunes)
September 1, 2010 (AirPlay)

Dus Airplay bestond al langer dan de Chromecast. Verschil was dat Airplay echt je beeldscherm ging streamen (of in bepaalde gevallen een uitbreiding) maar je toestel dus wel aan moest blijven en verbonden moest zijn. Bij de Chromecast zet je telefoon een rechtstreekse verbinding op tussen de receiver (de Chromecast of apparaat met die functionaliteit) en mediabron.

Beide standaarden zijn ook helemaal prima verder, ik heb ze ook beide. Sommige apps hebben wel Chromecast ondersteuning, maar geen Apple TV app, en dan vind ik Chromecast voor video het betere alternatief omdat je op je iPhone / iPad nog andere dingen kan doen tussentijds. Maar soms wil ik gewoon mijn scherm delen van mijn Mac, en dan is Airplay echt wel de betere oplossing.
Ah nice! .. Das een mooie toevoeging. Ik denk dat ik dan binnenkort eens ga sneupen voor een Sony TV :)
Nee, is niet altijd waar, AppleTV heeft niks met Airplay te maken.

Die functionaliteit kan toegevoegd worden maar is niet altijd zo.
Menig toestellen hebben ATV maar geen Airplay.

Zie bij LG 2018 modellen, ATV is er al maar gelukkig komt Airplay met een later firmware terwijl initieel gezegd werd dat er helemaal geen Airplay functionaliteit ging komen.
Ik zie dat de update ook op de Nederlandse Sony Support site wordt aangeboden.
Inderdaad. Apart dat daar dan weer andere modellen staan dan op de Duitse site. Daar is de update alleen voor 55 inch en groter, terwijl NL de kleintjes ook meeneemt.

Overigens staat mijn TV niet in het lijstje (43XG8305, een 2019 model). Ben er niet rouwig om. Na die ellende met de tijdsinstellingen van de voor-vorige update heb ik het wel even gehad met nieuwe firmware van Sony.
Eén van de fixed issues in deze update "Lost een netwerkfout op die wordt veroorzaakt door een onjuiste tijdsinstelling in het systeem".
Dat zou echt geweldig zijn. Laatst liep ik er tegenaan en het was een draak van een workaround.
Inderdaad. Apart dat daar dan weer andere modellen staan dan op de Duitse site. Daar is de update alleen voor 55 inch en groter, terwijl NL de kleintjes ook meeneemt.
Kan zijn dat Sony die kleinere tv's niet (officieel) in Duitsland verkoopt.
Wat ik echt totaal niet begrijp, is waarom het 43inch model een andere behandeling krijgt dan de 49inch en hoger modellen.
Waarschijnlijk omdat 55 inch en hoger de mainstream is en is het voor sony dus alleen voor die tv's interessant om nieuwe features en updates uit te brengen.
Ik ben al bij voorbaat blij met deze update. Niet vanwege de ATV+ app, aangezien ik al een Apple TV heb staan, maar vanwege het probleem dat ik heb met mijn AG9 waarbij geluid van Netflix of Disney+ soms ineens niet meer naar mijn versterker gestuurd wordt via HDMI ARC. Ik zie daar ook een vermelding over in de changelog. Toch gek dat zo'n basale functie regelmatig hapert.

[Reactie gewijzigd door rb338 op 27 november 2020 10:40]

Ik heb de update net via USB geïnstalleerd op mijn Sony 55AG9 en het werkt zeer soepel. In tegenstelling tot de Xbox Series X ondersteunt de app op de TV wel Dolby Vision (wordt automatisch aangezet bij films die het ondersteunen). Erg blij met deze update/toevoeging.

edit: De beeldverwerking van de app op de TV is beter dan de app op de Xbox Series X. Ik ben daar extreem gevoelig voor (vooral als ik wat moe ben) en kreeg het bij de Xbox icm met mijn TV niet helemaal lekker. Net niet helemaal vloeiend. Had soms last van (micro)stutter/judder. Kon het wel oplossen door de beeldverbeteraars wat aan te passen, maar dan was er weer te veel soap opera effect. De app op de TV heeft daar gelukkig geen last van.

[Reactie gewijzigd door Cannoli op 27 november 2020 14:47]

Ik heb de KD-49XG9005 en daarvoor komt deze update denk ik ook uit. Maar waarom moet er een firmware update voor uitkomen? Kan dit niet gewoon via de Google Store zoals bijvoorbeeld ook Amazon Prime en Disney+ toegevoegd kan worden?
Vast. Dit zou een manier kunnen zijn om installatie van de app onder mom van een systeemupdate gedwongen te maken, of wellicht zelfs niet-verwijderbaar? Sony zal vast een zakje geld ontvangen, dan wel per installatie (en Sony maar beter voor zoveel mogelijk tv's die app kan regelen), dan wel contractueel zodat iedere televisie-eigenaar gedwongen wordt om te installeren.
Volgens mij dus niet. Deze tv heeft ook geen airplay ondersteuning gekregen. Volgens mij komt dit doordat de chip die in deze tv zit te traag is. Sony heeft er nogal een handje van om alleen modellen vanaf 55 inch bij te werken en nieuwe features te geven...
Is het niet veel handiger dat deze app gewoon in de Android TV app-store komt te staan?

Zoals bij zo'n beetje elke app.. snap niet waarom dit een relatie met een firmware update moet hebben, en zo kun je ook compatibiliteit met oudere TV's krijgen.

Zo heb ik een paar maanden terug zonder problemen de Android TV Ziggo GO app kunnen downloaden op mijn Sony Android TV uit 2015 met Android TV 7.
Ik krijg sterk de indruk dat Apple niet in de Google Play Store wil staan. Ik heb een Philips televisie en voor alle streamingsdiensten zijn er fatsoenlijke apps beschikbaar. Maar Apple TV+ helaas niet en de iPhone/iPad app weigert ook Chromecast te doen. Daarmee is Apple TV+ dus voor mij niet te gebruiken op mijn normale televisie en wordt dus ook opgezegd na het verlopen van de proefperiode.
Zou het komen, omdat ze niet willen dat ze geld zouden moeten gaan afdragen over abonnementen die ze in-app willen verkopen...
Dat zou wel hilarisch zijn inderdaad. Maar alle streamingsdiensten werken gewoon op Android, inclusief Amazon Prime waar volgens mij ook aankopen gedaan kunnen worden. Ik denk dat het gewoon de arrogantie is van Apple. Ik vind hun hardware fijn werken, maar hun clouddiensten vind ik stuk voor stuk minder dan die van de concurrent. Hele iCloud vind ik minder goed dan Google, Apple Music minder dan Spotify, Apple TV+ minder dan Netflix of Amazon Prime. Overigens is het sowieso een voordeel om niet in Apple's cloud vast te zitten. Ik switch net zo makkelijk naar Android en weer terug omdat ik geen trek heb in diensten die gekoppeld zijn aan één platform.
Het is niet alleen de app, maar ook AirPlay en HomeKit support. En dat moet via firmware.
Jammer dat die niet uit komt voor de 55XE9005
Bijna 0 verschil met de 55XF9005 edit.

de XF krijgt update ook niet

[Reactie gewijzigd door tailfox op 27 november 2020 09:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee