Volgende Microsoft Surface Pro en Surface Laptop hebben geen nieuw ontwerp

Er zijn foto's verschenen van nieuwe modellen van de Surface Pro en Surface Laptop. Mogelijk gaat het om de Surface Pro 8 en Surface Laptop 4. De afbeeldingen maken duidelijk dat het ontwerp niet verandert ten opzichte van huidige modellen.

Op foto's van een Koreaanse keuringsinstantie zijn de nieuwe Surface Laptop en Surface Pro te zien. Twitter-gebruiker @cozyplanes ontdekte de foto's en zegt dat de producten worden omschreven met de nummers 1950, 1960 en 1961. Eerstgenoemde is de Surface Laptop en de andere nummers zijn Surface Pro-varianten, waarvan een model met LTE.

Voor zover is te zien, wijzigt het ontwerp van de apparaten niet ten opzichte van de Surface Pro 7 en Surface Laptop 3. Het lijkt erop dat Microsoft met de nieuwe modellen enkel interne upgrades doorvoert. Dat is ook iets wat bronnen van Windows Central claimen. De nieuwe apparaten zouden begin volgend jaar uitkomen.

Volgens Windows Central krijgen de Surface Pro en Laptop Intel Tiger Lake-processors met een geïntegreerde Xe-gpu. Van de laptop zouden weer AMD-varianten komen, maar met welke processors is nog niet bekend.

Of Microsoft de nieuwe producten Surface Laptop 4 en Surface Pro 8 noemt, is nog niet zeker. Dit jaar kwam er ook een nieuwe Surface Pro X, met enkel inwendige wijzigingen, die geen nieuwe naam kreeg. Microsoft zou daar ook bij de nieuwe laptop en tablet voor kunnen kiezen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-11-2020 • 20:22

60 Linkedin

Reacties (60)

60
58
32
1
0
14
Wijzig sortering
Als je ontwerp goed genoeg is hoef je het ook niet altijd te veranderen. Het kan wel lastig worden om dan van buitenaf te zien welk model je ziet.

Zolang de kwaliteit van het product in het algemeen beter wordt hebben we volgens mij niets te klagen en is het ook niet erg dat een ontwerp een jaartje niet veranderd.
Het ontwerp van de pro is zeker niet perfect voor mij. De warmteontwikkeling is te groot voor de koeling waardoor hij regelmatig vastloopt en de levensduur van de batterij ondermaats is. Hierdoor zet de batterij uit en komen er problemen met het scherm. Had hier na 2 jaar een hoop last mee buiten garantie onlangs en nu moet ik leven met een barslecht scherm en 16Wh batterij die nog over blijft
Welke versie heb jij van de pro?

Gebruik nu al de Surface pro sinds versie 3, dan 4 en nummer 5 heb ik overgeslagen en heb ook een 6.

Nog nooit een dergelijk probleem gehad, wel met een van de eerste toestellen een probleem gehad en gelukkig net binnen de garantie, nu bij het model 4 is het scharnier gebroken en zal ik dus een cover moeten aanschaffen die dit kan nabootsen want reparatie is blijkbaar onmogelijk.

Al bij al toch zéér tevreden van alle Surface toestellen maar de nieuwe(re) zijn toch wel opmerkelijk beter van kwaliteit en warmte ontwikkeling voor mij, de 3 werd echt nog warmer maar hoe nieuwer het toestel hoe minder warmte ontwikkeling, moet daarbij natuurlijk ook wel vermelden dat ik niet meer een i7 neem maar gewoon een i5 met 256GB SSD.
Beetje naast Topic, maar sinds juni 2013 draait hier in huis een Surface Pro (de 1e versie van Surface lijn) gesmeerd. Inmiddels op W10 Pro natuurlijk. Ligt (met extra scherm aangesloten en vaak dicht) geklapt Office taken te doen. De i5 vertoont niet merkbaar verlies in presteren door warmte.
Hier twee Surface Pro's 1 (1ste Surface Pro serie) en die hebben hoogstwaarschijnlijk door warmte allebei een uitgezette batterij (kun je merken als je op het scherm duwt, speling) en onstabiele spanning; hij valt zomaar uit. Dit was al na twee jaar.

Surface Pro 2 was ook niet veel beter, maar wel wat.

Accu management / levensduur mag MS wel wat aan doen, al hoop ik dat het bij huidige inmiddels beter is.

[Reactie gewijzigd door rookie no. 1 op 26 november 2020 23:45]

Surface pro 4 kan iig aardig warm worden
Dit zou mij enorm verbazen aangezien ik dacht dat een i5 gewoon passief word gekoeld en er niet eens een fan in het toestel zit.

nieuws: Surface Pro 6 heeft marginaal betere koeling dan voorganger volgens i...
De eerste generatie Surface Pro had een i5, met actieve koeling. Ik heb hier zo'n 5 jaar mee gedaan, en de enige rede van overstappen was de beperkte opslag en de accuduur die wel onderuit gegaan was met de tijd.
Ja, dat is zo, de fan gaat wel flink aan de gang.128 Gb opslag is normaal te krap. Bij mij draait dit device nog mee voor licht Office taken en ook omdat ik nostalgisch aangelegd ben;-)
Als ik mijn lader nog had (kapot gekauwd door een kat 8)7 ) had ik het apparaat ook nog steeds in gebruik, ik deed er alles op, en als servertje werkte het ook wel leuk.
Ik heb geen kat haha.....
aantal jaren terug is lader vervangen met een MS terugroep actie wegens problemen (brandgevaar?)
Dat hebben ze al geprobeerd... Maar de rozetta van MS is bagger traag tov van apple. Een jaar verder is het al beter maar totaal niets vergleken met macs met m1 chip.
Maar je hebt wel gelijk .
Apple laat zien dat de tijd echt nu is aan gebroken om vaarwel te zeggen tegen x86 . Althans voor thin and light notebooks.
Wat bedoel je met rozetta? Die vertaalslag (Rosetta 2) die Mac OS kan doen? Windows 10 X ondersteund ARM, én 32/64 bit applicaties. Mac OS ondersteund alleen ARM en 64 bit applicaties. Op Windows 10 kan het misschien wat trager zijn, maar de zwaardere x86 applicaties zullen ook in Mac OS niet zo soepel draaien. Bovendien zijn meerdere ontwikkelaars al bezig met een ARM versie, dus dan is die vertaalslag al niet meer nodig.
Als Microsoft wat meer op ARM had ingezet zouden ontwikkelaars ook daar meer doen aan een ARM versie. Nu zie je dat dat vooral gebeurt voor Mac OS.
Apple heeft controle over de hard en software. Microsoft werkt met partners die hardware maken en maakt toevallig zelf ook hardware.
Als Apple zegt zo gaan we het doen moeten aanbieders van software mee.
Als Microsoft dat zegt zijn er voldoende alternatieven in de vorm van andere (legacy) hardware en kunnen andere partijen zeggen dat zullen we wel zien dan.
Het grootste verschil van implementatie is dat Rosetta vertaald en Windows emuleerd.
Ik gebruik mijn pro 3 al 5 jaar elke dag gemiddeld 10 uur lang. Het laatste half jaar worxt hij wel warm, maar met de accu nkg steeds geen probleem.

Ik vind het wel heel jammer dat ik hem niet even open kan maken om schoon te maken bij de ventilator enzo.
Ikzelf werk op een Surface pro 7, en als ik m van 0% naar 100 laad wordt ie iig inderdaad warm aan de achterkant, de Batterij is ok , maar t kan zeker maar 3 uurtjes mee
Het klinkt meer alsof jij een pechmodel hebt.
Zo'n inflated battery willen ze trouwens vaak ook buiten garantie nog wel wat mee doen (bron: heb zelf bij een een grote fabrikant van laptops/telefoons verkoopt gewerkt). Ik zou het zeker eens proberen want een inflated battery kan ook gevaarlijk zijn.
Zelfde probleem gehad met een Pro 4. Merkte het eerst niet op buiten vlekken die in het scherm ontstonden. Na een maand of iets begon het scherm deels los te laten. Hierover toen contact opgenomen met Microsoft. Mijn Surface zat net buiten de garantie, maar omdat het (zo benadrukte ik) het een duur apparaat is waarvan verwacht mag worden dat het langer dan 2 jaar meegaat, en dat het gevaarlijk kan zijn omdat de batterij voor hetzelfde geld explodeert of zuur gaat lekken, kreeg ik toen een nieuwe Pro4 waar ik nu inmiddels anderhalf jaar met plezier gebruik van maak. De oude Surface heb ik onlangs (half jaar terug) als test toestel open gemaakt (was makkelijk) en de accu vervangen. Deze is nu bij mijn vriendin in gebruik.

De pro 4 heeft in ieder geval een redelijk aantal dergelijke swollen battery problemen gehad in bepaalde oplagen.
Mee eens dat de koeling beter zou kunnen maar dat is met een plat ontwerp dnk ik erg moeilijk. Zelf heb ik geen vastlopers met mijn surface pro 7 en ik doe zwaar rekenwerk (modellen die uren draaien). De ventilatie maakt wel lawaai, maar ook weer niet meer dan een gewone laptop die je aan het werk zet.
Het enige wat het ontwerp echt meer 'up-to-date' zou brengen is een verkleining van de bezels. Toch moet ik zeggen dat de bezels op mijn Surface Pro 7 me helemaal niet storen en ook wel zo handig zijn wanneer ik het als tablet gebruik.
En dat laatste is dus waarom bezels groter zijn. De Surface Pro is nog altijd een tablet en die houd je wel eens in de hand. Dan komen die bezels net van pas.
Ik heb naast de Surface Pro 7 ook een Samsung tablet S5E.
De S5E heeft dunnere bezels en is bovendien veel lichter.
De Pro 7 is beduidend zwaarder, dan gebruik ik het niet als tablet, maar als zeer compacte notebook.
Heb ook de Typecover die er altijd aan vast zit en ik nooit loshaal.

Maar afgezien van het gewicht werkt dunnere bezels zeker wel als tablet.
De bezels bij de Pro7 is gewoon veel te breed.
Stilstand = achteruitgang.
Aanpassingen = extra kosten
Een andere CPU erop solderen = low cost, zolang de pinnen gelijk zijn.

Zal eerder een kosten bewuste keuze zijn om niet teveel te veranderen.
Ik heb een Surface Pro 7 met typecover en de bezels zijn anno 2020 te breed, zelfs mijn 24" en 27" monitor hebben niet eens zulke brede bezels.
Precies mijn gedachte! prachtig apparaat die ze uitkwamen, heb de pro 4, die nu vervangen moet worden. Jaaaren na de rest van de wereld een USB-C erin.... hosannah! Ik weet niet of dat ding met een USB-C kabel aan de monitor gehangen kan worden voor beeld+power. De Surface 7 had nog steeds die rare Surface Connect aansluiting, als die er nog steeds inzit is dat al een goede reden dat ding niet meer te kopen ... Kortom: het was een goed idee, maar is nu alle reden het design eens aan te passen aan de ontwikkelingen van de laatste 5 jaar!
"Het kan wel lastig worden om dan van buitenaf te zien welk model je ziet."

Als mensen een Rolls Royce zien, bijna niemand vraagt zich af "welk model is het?"

Wat wel de meeste mensen zeggen is "wow"
Rolls-Royce Phantom II. 4.3 litre, 30 horsepower, six cylinder engine, with Stromberg downdraft carburettor, can go from zero to 100 kilometres an hour in 12.5 seconds. And I even like the color.

:-)
hahaha,

maar als je hem ziet zeg je wel.... "wow"......... ;-)
Maar 30 paardjes? Daar mist blijkbaar een cijfertje. Of je hebt je onderhoud niet goed laten uitvoeren. Dat kan ook natuurlijk.
Hij hoort er 120 te hebben
Geen idee, ik quote alleen een bekende film 🙂
De laatste 20 jaar zeker niet meer.
Heb je al 20 jaar geen Rolls Royce gezien? :?
Ik vind die dingen al zeker 20 jaar echt lelijk
Dat is dus ook mijn idee, veranderen puur om het veranderen is onzin.
Het is vooral fijn voor bedrijven die adapters, docks, hoezen en andere zaken gebruiken voor deze devices. Continuïteit, lange ondersteuning en uitwisselbaarheid zijn vaak belangrijker dan een mooi nieuw design.
Dit is het precies. Ik kan gewoon m8jn dock blijven gebruiken die ik al 5 jaat heb. Kostte toen iets van 200 euro, en werkt nog steeds perfect.
Hmm. Dat is toch wel gek. Ik had verwacht dat de Surface pro 8 er zou zien als de Surface Pro X.
Kleiner bezels en iets slanker design.
Er wordt geloof ik een redesign verwacht, maar de Surface Pro 8 en Laptop 4 zijn nu tussen de huidige toestellen en de redesigns in geplaatst om het gat te overbruggen (vandaar ook dat er gespeculeerd wordt dat dit gewone nieuwe varianten van de Pro 7 en Laptop 3 zullen zijn). Ik geloof dat Microsoft ondertussen eigenlijk al het vernieuwde ontwerp - zeker voor de Pro - uit had willen hebben, maar ze zullen er wel wat voorzichtig mee willen zijn.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 26 november 2020 22:30]

Geen dunnere bezels? Jammer
Zolang ze maar geen eMMC of 4Gb opties meer gaan aanbieden, dat kan echt niet meer. Dat moet je ook niet eens willen lijkt mij, vroeg of laat krijg je slechte ervaringen door traagheid. Ik heb nu al veel collega's die klagen over trage laptops met een i5, 16Gb geheugen en nvme ssd.
Het model is prima, misschien wat dunnere randen, maar for the love of god, usb 4 / thunderbold 3.
Gelukkig geen nieuw ontwerp voor de Surface Laptop. Dan lijkt mijn laptop 3 niet zo oud :+
Zit al even te wachten op de perfecte Ryzen 4000 laptop met een degelijk design en een aspect ratio die verticaal hoger is dan 16:9, maar was heel de Surface Laptop vergeten. :o Kan niet wachten!
Vandaag zag ik specs van de ryzen 7 5800u voorbij komen, dat zou helemaal geweldig zijn i.p.v. de 4800u.
Ik ben ook op de SL4-15 aan het wachten.
Mijn Elitebook begint nu toch echt wel kuren te vertonen..

Vind overigens wel apart dat de Surface Laptop bij niemand op de radar staat, het is gewoon echt een mooi en betaalbaar apparaat.

[Reactie gewijzigd door skai21 op 26 november 2020 22:23]

> Vind overigens wel apart dat de Surface Laptop bij niemand op de radar staat, het is gewoon echt een mooi en betaalbaar apparaat.

Misschien omdat het gewoon een slechte laptop is. Ik gebruik nu een half jaar het duurste 3 model. Het is traag (echt heel traaf), wordt snel warm, fan is luidruchtig, accu van niks. Van een MS Teams meeting gaat de fan al op volle toeren. De dure dock er voor is nog waardelozer.
Volgens Windows Central krijgen de Surface Pro en Laptop Intel Tiger Lake-processors met een geïntegreerde Xe-gpu.
Dan zou de SP ook een Thunderbolt 4 aansluiting kunnen krijgen. Uiterlijk niet anders, wel een snellere verbinding . En de mogelijkheid voor een externe GPU.
Zolang ze er maar actieve koeling in stoppen. De huidige SP7 met i5 is om te huilen, leuk om als digitaal fotolijstje te gebruiken maar verwacht niet dat je een uur in een teams meeting kan zitten met camera aan. De SP7 i7 met actieve koeling doet het 100x beter
Kan je verklappen dat dat niet heel veel uitmaakt (heb de i7). Ik heb nog het eerste generatie dok, maar die zorgt er weer voor dat de achterkant te heet wordt omdat ie de surface omvat. Latere modellen hadden alleen een kastje.
Ik werk dagelijks op zon ding, i5 passief gekoeld, intensief gebruik met dock, 2 extra schermen en programmas als vs ,photoshop en 20 browsers open.. gaat eigenlijk prima. Echt niet traag. Helaas wel regelmatig blauwe schermen, alles gechecked en geprobeerd... niet op te lossen. Ook niet te herleiden naar warmte issue. Voorheen de 1 en 3; de 3 de beste, nooit problemen, gebruik ik thuis nog altijd , wel iets trager en fan-noise helaas... ik vind dat compleet stille toch wel prettig werken..
Wij hebben er 400 stuks terug gestuurd naar Microsoft omdat zelfs onze sales mensen er niet fatsoenlijk mee konden werken, zelf nog eentje thuis gehad om de bevindingen te kunnen testen. En het was echt niet vooruit te branden. Blauwe schermen had ik echter nooit last van maar VRMs werden soms zo warm dat het kreng ging throttlen naar 200-400mhz.

We hebben nu de i7 versie en die doet wat het moet doen, al is het vergeleken met een simpele Dell Latitude laptop met dezelfde specs nog steeds een langzaam ding.
Ook de 7? Eigenlijk best zorgwekkend dat ze dit niet betrouwbaar krijgen.. 400 stuks terug krijgen, dan moet je je toch achter je oren krabben..... ben vandaag nog bluescreen vrij, maar gelukkig niet traag, en ik belast hem best zwaar.. echt vreemd die verschillen.. 8)7
Juist de SP7 gaat het hier om, eerder een batch SP4's (ook i5) gehad en de gebruikers daarvan hebben tot op heden niets te klagen.

Op de SP7's was tijdens Teams meetings duidelijk zichtbaar dat zodra je een achtergrondje instelde GPU naar 100% schoot en de CPU al throttled richting de 800mhz, meestal na 45-60 minuten begon de drama echt. Zonder gebruik van Teams presteerde ze best prima, dat dan weer wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee