Purism toont Android-emulator voor Librem 5-smartphone

Fabrikant Purism heeft aangekondigd dat Anbox, een Android-emulator, beschikbaar komt voor zijn smartphone Librem 5 op basis van PureOS. Librem zegt dat apps en games wel minder goed presteren dan als Android native op de telefoon zou staan.

Anbox werkt door een volledige system image van Android in een container te plaatsen en apps daarin te draaien. De installatie verloopt door Anbox te installeren en Android.img in de juiste map te plaatsen, zegt Purism. Daarna is een reboot voldoende.

Purism zegt wel dat de prestaties en verwachte accuduur bij het draaien van Android-apps en -games minder zijn door de emulatie. De Librem 5 draait op PureOS, een fork van Linux-distributie Debian. Dat besturingssysteem maakt het volgens Purism mogelijk om desktopsoftware op de smartphone te draaien. Verder bevat PureOS de Tor-browser en privacytools zoals Privacy Badger. Alle communicatie wordt met Matrix van eind-tot-eindversleuteling voorzien.

Purism drukt gebruikers op het hart om er bij de installatie van apps op te letten dat het privacyvriendelijke apps zijn en raadt F-Droid als downloadwinkel aan. De Librem 5 kwam vorig jaar voor het eerst uit. Purism zegt niet wanneer Anbox te installeren zal zijn, maar claimt dat het in elk geval snel beschikbaar is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

17-09-2020 • 13:23

32

Submitter: TheVivaldi

Reacties (32)

32
32
31
4
0
1
Wijzig sortering
Met de laatste release (alpha 3) van Manjaro ARM voor de PinePhone (de linux smartphone van Purism's concullega Pine64) is Anbox zelfs al voorgeinstalleerd. Deze variant draait ook Phosh (phone-shell), de op mobiel gebruik gerichte DE ontwikkeld door Purism die je ook in het filmpje ziet. In het geval van Manjaro ARM draait die bovenop Arch Linux, in tegenstelling tot PureOS die op Debian draait.

[Reactie gewijzigd door pixeled op 23 juli 2024 15:42]

In het geval van Manjaro ARM draait die bovenop Arch Linux, in tegenstelling tot PureOS die op Debian draait.
Manjaro en PureOS zijn gebaseerd op de betreffende GNU/Linux distributies, maar draaien er niet 'op'. ;)
Klopt, ik schrijf ook niet dat Manjaro en PureOS draaien op Arch en Debian, maar dat in dit geval hun DE (Phosh) dat doet :)

[Reactie gewijzigd door pixeled op 23 juli 2024 15:42]

Duidelijk.

En ja, dat is een 'unique stelling point' van Phosh, dat het volledig upstreamed wordt en op elke distributie bruikbaar zal zijn.
Mooi te horen dat dat er al in zit. Ik heb een PinePhone met Ubuntu Touch erop. Het werkt, maar nog wel vrij moeizaam. Heb jij ervaring met Arch op de PinePhone? Hoe werkt de basis nu?
En Anbox is ook al een behoorlijke tijd beschikbaar voor postmarketOS. Niet voor geïnstalleerd op de PinePhone, want de meeste mensen hebben toch geen behoefte aan Android apps op die telefoon, maar beschikbaar voor installatie.

postmarketOS komt op de PinePhone pmOS CE ook met Phosh maar Plasma Mobile is ook beschikbaar.
"Emulatie" vind ik niet het juiste woord. Anbox, en vergelijkbaar hoe SailfishOS Android-support heeft, draait in een Linux container met LXC. Dat is dus een stuk lichter dan een "echte" virtual machine; software draait gewoon in user space op de onderliggende kernel van de host, zoals elke andere normale applicatie. Voor de UI-zaken is er wel een wrapper. Hoe dat precies zit durf ik niet te zeggen, maar op SailfishOS is van vertraging eigenlijk weinig te merken. Android apps werken gewoon vloeiend.

[Reactie gewijzigd door Fuzzillogic op 23 juli 2024 15:42]

Ik gebruik Sailfish OS ( https://tweakers.net/nieu...derlands-met-komende.html maar dan versie 3 inmiddels) op een daartoe unlocked en geflashte Sony Xperia XA2.
Android-apps werken gewoon na het installeren van Android App Support vanuit de native "Jolla" Store. (In de eerdere versies van Sailfish heette Android Support 'Aliendalvik'). Het werkt gewoon alsof er Android 8.1 geinstalleerd is.

Ik deed dat nog niet, maar je kan vervolgens Google Play Services installeren. Sommige apps vereisen dat. Maar voor WhatsApp en Waze bijvoorbeeld hoeft dat niet, dat is mijn ervaring in elk geval.

Een caveat is wel om na het installeren eerst de Androidpermissiesettings van die nieuwe android app in Sailfish OS ruim genoeg te zetten, nog voordat de app voor het eerst geopend wordt.

Via de Sailfish settings is per geinstalleerde (zowel native als Android-apps) app de permissies en toegang tot van alles apart op maat te regelen.

De Android systeempakket verificatie staat standaard aan, maar kan ook uitgezet worden.

En er is ook een Android-stopknop, die alle Android-app ondersteuning stopt.

Google Play Store heb ik nog niet nodig gehad. Stores (en apps) genoeg.

Meer ontopic: het zou mooi zijn als Anbox op Purism de Android ondersteuning ook zo netjes voor elkaar heeft.
Voor wie niet wilt wachten, of die graag wat aanrommelt op de desktop, Anbox is ook hier te downloaden:
https://anbox.io/

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 15:42]

Ik vind dit als niet smartfoon bezitter een interessante ontwikkeling.
Vraag voor de specialisten, kan ik de android apps in een soort sandbox draaien m.a.w. als ik telegram of whatsapp installeer kan ik dan de toegang tot mijn main adreslijst afschermen, beetje zoals blackphone dat deed.
Daar bestaat Shelter al voor toch? Daarmee kan je apps geisoleerd draaien.

Wat is overigens het praktisch voordeel van Anbox versus een 'reguliere' Android build? Of is het tweede niet mogelijk omdat de Librem 5 linux-based is?
Wat is overigens het praktisch voordeel van Anbox versus een 'reguliere' Android build? Of is het tweede niet mogelijk omdat de Librem 5 linux-based is?
Het voordeel is dat je geen Android hoeft te draaien.

AOSP kan in theorie draaien op de Librem 5, maar de kracht van het toestel is juist dat het volledig GNU/Linux kan draaien, zonder de beperkingen en eigenaardigheden van Android. Het idee erachter is dat je bijvoorbeeld een stekker kan aansluiten en daarmee een volledige Linux desktop krijgt, met alle Linux software. Zulke oplossingen zijn er ook voor Android, maar die zijn beperkt in wat zij kunnen omdat Android voornamelijk een mobiel OS is.

Het grootste voordeel is nog wel dat het actueel houden van de software op de smartphone hetzelfde zal gaan als op een desktop. Zo gebruik ik nog een notebook van 9 jaar oud, die de allerlaatste Linux kernels en software nog vrolijk draait. Geplande veroudering wordt volledig vermeden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:42]

Je kunt de permissie tot je adresboek sowieso weigeren/intrekken, maar het is dan wel de vraag of de app dan werkt. WhatsApp kan bijvoorbeeld niet zomaar gesprekken starten met mensen die niet in je adresboek staan, dus je zult voor ieder gesprek uitgenodigd moeten worden.

Van iOS kan ik niet spreken, maar je kunt op veel Android-telefoons losse gebruikers aanmaken; zo kun je een gebruiker maken met alleen chatapps die verder losstaat van je adresboek. Dat vereist wel dat je switcht tussen profielen via het vergrendelscherm.

Het faken van een adresboek kon vroeger met Xposed en XPrivacyLua, maar daar heb je een geroote telefoon voor nodig en die heb ik al een tijdje niet meer. Op die wijze heeft de app niet door dat het geen echt adresboek heeft omdat deze geen toestemmingsproblemen krijgt en komen apps niet in een of andere foutstaat terecht. Sommige Android-fabrikanten hebben een soortgelijke feature, maar de werken en effectiviteit daarvan verschilt per telefoon.

Je kan ook (via ontwikkelaarstools) een werkprofiel aanmaken op je apparaat dat je toestaat apps op hetzelfde scherm te tonen (en zelfs meerdere malen te installeren) met betere scheiding van de rest van het systeem.

Al deze oplossingen werken suboptimaal omdat apps met toegang tot de (gedeelde) SD-kaart nog steeds elkaars data kunnen lezen. Vanaf Android 11 zal dit veranderen, dus zou dat probleem er niet meer moeten zijn.

Als je Anbox draait op je telefoon of computer, heb je maar een gebruikersruimte, dus je kunt niet verschillende Linux users aanmaken met elk hun eigen apps en gegevens (om bijvoorbeeld gescheiden adresboeken te verwezenlijken). Zolang je in Anbox geen contacten invult, zullen die contacten ook niet bij chat-apps verschijnen, tenzij je distributie met een vorm van contact syncing komt.

Indien je zo tracking-vrij mogelijk wil zijn en serverbeheer geen probleem vindt, kun je ergens in de cloud een Android-telefoon zonder contacten emuleren en die via een Matrix bridge in één chatapp bundelen. Je kunt je berichten dan ontvangen en sturen via de Matrix-client die je zelf het fijnste vindt.
Die oplossing stript wel de e2ee van o.a. WhatsApp af omdat de data wordt gedecodeerd bij de virtuele telefoon, maar niet iedereen geeft er zo hard om als ze geven om de tracking. Het is overigens officieel tegen de ToS van o.a. WhatsApp, maar zo kun je wel Whatsapp gebruiken van elk apparaat zonder dat je een telefoon mee moet nemen of de WhatsApp-web interface van Facebook hoeft te gebruiken.
Je kunt de permissie tot je adresboek sowieso weigeren/intrekken, maar het is dan wel de vraag of de app dan werkt. WhatsApp kan bijvoorbeeld niet zomaar gesprekken starten met mensen die niet in je adresboek staan, dus je zult voor ieder gesprek uitgenodigd moeten worden.
Tenzij je WhatsApp voedt met een aparte adresboek enkel voor WhatsApp.
Ok duidelijk meerdere anbox instanties met verschillende apps zijn niet mogelijk maar anbox zelf kan wel een aparte telefoonlijst bevatten die specifiek voor whatsapp, telegram etc werkt.
Bij blackphone kon je wel verschillende sandboxes maken maar ik ben daar nooit aan begonnen vanwege de kosten.
Die matrix bridge oplossing is interessant ga ik eens naar kijken, bedankt.
BlueStacks doet toch ook zoiets? Voor mij als leek: wat is het verschil en waarom is dat belangrijk?
Emulatie tegenover virtualisatie.

Anbox draait Android's kernel naast jouw eigen Linux kernel middels virtualizatie. Hierdoor heb je veel performance voordeel en het kan naadloos integreren.

BlueStacks doet echter aan hardcore emulatie om zo een ARM chip na te bootsen, waarop jij vervolgens Android apps kunt draaien. Dit is performance technisch matig.
Ja dat klopt grotendeels, maar om precies te zijn, er is maar 1 kernel.
Android draait altijd op n Linux kernel, met Anbox kan je Android draaien op de kernel van een willekeurig/ander Linux systeem (zoals de Librem of je desktop).
Bijv net als Wine, dat zijn Windows libs die op dezelfde kernel draaien als de rest van je OS, er draait geen aparte Windows kernel.

Het Android userspace gedeelte (de "apps" etc, alles behalve de kernel) draait dan idd wel in n aparte container, maar dat is n faciliteit die 1 kernel van zichzelf al biedt. Al lijkt het vanuit Android wel zo dat het zijn eigen kernel heeft, maar dat is juist het leuke van containers, dat dat niet hoeft.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 15:42]

Anbox draait Android's kernel naast jouw eigen Linux kernel middels virtualizatie.
Dit is gewoon niet waar. Het draait Android in een LXC container maar gebruikt gewoon de kernel van je host system. Hiet is dan ook geen emulatie of virtualisatie maar gewoon slim gebruik van containers. De titel van dit artikel is dan ook compleet verkeerd.
BlueStacks emuleert een hele Linux/Android omgeving. Anbox maakt gebruik van de bestaande Linux omgeving. Hierdoor is performance van Anbox beter dan van BlueStacks.
Dit is een enorm belangrijke stap want een hoop mensen zijn redelijk afhankelijk van bepaalde apps die er alleen voor Android of iOS zijn. Echte puristen accepteren dat ze die niet kunnen gebruiken, maar voor veel mensen is die stap te radicaal. Soms moet je een compromis accepteren, omdat niks doen ook geen optie is.

Het fijne van zo'n sandbox oplossing is dat de gebruiker zelf de keuze kan maken om daar gebruik van te maken of niet, en dat de gebruiker makkelijk van gedachte kan veranderen.

De mindere prestaties zijn jammer, maar voor de meeste apps niet echt een probleem. De apps die het moeilijkst te veranderen zijn, zijn namelijk communicatie apps en sociale netwerken omdat je daarbij afhankelijk bent van andere mensen. In je eentje overstappen heeft niet zo veel zin. Maar in dat soort apps is de snelheid meestal niet zo'n probleem.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 15:42]

Helaas zijn niet alleen veel applicaties afhankelijk van Google's Android, maar ook ook ontwikkelaars. Zoals @frankkie12345 goed aangeeft, wordt Anbox zonder Google Services Framework geleverd. Dat is dus zonder geolocatie, zonder push notificaties, en zonder carrier services. Veel applicaties zijn compleet vendor-locked aan deze gesloten API's, waardoor veel apps niet een werken op vanilla Android. Anbox is leuk, maar officieel kan het maar weinig apps ondersteunen.

Als avontuurlijke eindgebruiker zou je natuurlijk altijd ergens de Google Apps kunnen downloaden, maar dat zit je al in een grijs gebied. Voor mensen die hun telefoon ROM aanpassen, allemaal een bekend verhaal, maar niet erg gebruikersvriendelijk.
Helaas zijn niet alleen veel applicaties afhankelijk van Google's Android, maar ook ook ontwikkelaars. Zoals @frankkie12345 goed aangeeft, wordt Anbox zonder Google Services Framework geleverd. Dat is dus zonder geolocatie, zonder push notificaties, en zonder carrier services. Veel applicaties zijn compleet vendor-locked aan deze gesloten API's, waardoor veel apps niet een werken op vanilla Android. Anbox is leuk, maar officieel kan het maar weinig apps ondersteunen.
Gelukkig zijn er voor veel van die services alternatieven.
In mijn ervaring lossen die de meeste problemen op. Ik draai Android zonder Google (LineageOS). Ik heb wel alternatieven, zoals https://microg.org/, waardoor vrijwel alles gewoon goed werkt.

Via een aparte app kan ik selectief apps uit de Google Play store downloaden en installeren. Daar staat vaak bij dat ze GFS nodig hebben, maar in 90% van de gevallen is dat alleen voor reclames (als daar iets mis mee gaat vind ik dat eigenlijk niet eens erg). Applicaties die het niet doen door gebrek aan "echte" Google Services zijn in mijn ervaring zeldzaam.
Inderdaad, als je vast zit in het lockin mechanisme van eoa monopolie-app, die ook nog eens GSF moet hebben, dan is het mss lastig. Of als je per se die ene app wilt die je vrienden ook hebben.
Maar alles wat _ik_ wil, kan ik iig doen zonder GSF.

Ik draai al zo lang zonder, dat ik ook niet weet wat ik mis. Kom ik een app tegen die niet werkt, dan is mn oplossing vrij eenvoudig: Gewoon die app niet gebruiken.
Net als iOS apps, daar ga ik ook niet van balen dat die niet op Android werken. Die zijn simpelweg niet compatible met mijn telefoon dus geen optie. Punt. Volgende!
Meestal is er wel een alternatief te vinden, en in het ergste geval moet ik genoegen nemen met alle andere software die ik al heb, waarmee ik me tot nu toe prima heb gered.
Wat doen die carrier services eigenlijk? Wat gebeurt er als je die uitschakelt?
Ik ben zelf al een tijdje geïnteresseerd in de Librem smartphone, omdat ik wil 'ontGoogelen'. De enige reden waarom ik niet over kan stappen is vanwege het gebrek aan WhatsApp bij alle Android-alternatieven (behalve iOS, maar dan zit je weer vast aan het ecosysteem van een andere tech gigant die er ook nog eens belachelijk hoge prijzen voor vraagt). Elke app kan ik verder wel missen, maar de realiteit is dat het leven zonder WhatsApp (in mijn sociale kringen tenminste) lastig is.

Mijn Vraag:

Kan ik met deze emulator WhatsApp draaien op de Purism Librem of wordt dat alsnog lastig?
Ik heb net even zitten lezen en het lijkt erop dat Whatsapp geen Google play services vereist. Als dat zo is dan zou het in theorie moeten werken. Ik heb zelf een PinePhone thuis liggen, dus ik ga dit weekend eens kijken of ik Anbox en daarop Whatsapp kan installeren.

Want precies zoals jij wil ik zo graag van zowel Android als iOS af. Ik draai al Ubuntu op m'n dagelijkse laptop (schrijf ik nu op), dus ook "echt linux" op m'n foon zou echt top zijn!
Ik draai al tijden WhatsApp op een Android telefoon zonder Google Play Services, het werkt inderdaad prima.
Anbox wordt niet standaard geleverd met Google Play Store, Google Play Services en andere Google apps die normaal gesproken voor-geinstalleerd zijn op een toestel. Dit kan er voor zorgen dat sommige apps, die afhankelijk zijn van deze Google Services niet out-of-the-box werken. Iets om rekening mee te houden.
Voor wie niet op GoT elke update volgt. De telefoon komt in november 2020 eindelijk in grote getallen (10.000 stuks) beschikbaar met de Evergreen-batch. De crowdfunding was in okt 2017 voor levering jan 2019, dit werd uiteindelijk batch Aspen in sep 2019. Batches Aspen, Birch, Chestnut en Dogwood waren allemaal laag volume om de bugs eruit te krijgen en telefoon door te ontwikkelen.

Qua gebruiksgemak is de reboot nog wel onhandig.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 23 juli 2024 15:42]

Dit is echt fantista nieuws! Ik heb een PinePhone. Het is allemaal nog niet bruikbaar als dagelijkse telefoon, maar ik vind het fantastisch dat er nu eindelijk wel ontwikkeling is. Je ziet ook steeds meer desktop Linux apps zich klaarmaken voor gebruik op een mobiel. Gnome Maps is nu bv ook mobile ready.
Ik zat net even te zoeken, en het lijkt erop dat Whatsapp geen google play services vereist, wat betekent dat je het ook in anbox zou moeten kunnen draaien. Zo komen er steeds meer "basis apps" beschikbaar voor Linux. Er is nog een lange weg te gaan, maar de beweging is er iig.

Ik ga m'n PinePhone dit weekend weer eens aanzwengelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.