ACM wil dat providers info over mobiele abonnementen beter vergelijkbaar maken

De Nederlandse toezichthouder ACM wil dat mobiele providers informatie over abonnementen beter vergelijkbaar maken. Nu vindt de meerderheid van ondervraagden in een jaarlijks onderzoek dat providers vergelijken lastig is.

Het is belangrijk dat informatie goed vergelijkbaar is, zodat consumenten een weloverwogen keuze kunnen maken, vindt ACM. De oproep komt voort uit een eigen onderzoek naar gedrag bij overstappen. Daarin zegt 58 procent van de ondervraagden die afgelopen jaar zijn overgestapt naar een andere aanbieder voor een mobiel abonnement dat het vergelijken van de informatie moeilijk is. ACM legde de grootste providers eind vorig jaar al boetes op voor misleidende informatie over prijzen.

ACM en het onderzoek maken niet duidelijk welke info lastig te vergelijken is, maar het gaat specifiek om de prijzen. Wellicht lopen mensen ertegenaan dat de voorwaarden per abonnement verschillen: providers hanteren verschillende groottes bij bijvoorbeeld databundels en bij de grote providers kunnen consumenten bovendien korting krijgen als zij vaste diensten met een mobiel abonnement combineren.

Behalve de prijzen willen veel consumenten voor ze overstappen vaak ook weten wat de contractduur is, hoe het netwerk van de provider presteert en hoe het gaat met nummerbehoud. Aan het onderzoek van ACM deden iets meer dan duizend respondenten mee, waarvan 270 mensen afgelopen jaar waren overgestapt van mobiele aanbieder.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-09-2020 • 12:59

94 Linkedin

Reacties (94)

Wijzig sortering
Dat snap ik wel. Als je als “leek” een sim-only afsluit staat er met koeienletters “4G”, opinie is, dat is snel! Maar sommige providers durven dit aan te bieden met een cap van 5mbit.
Voor menig kleingebruiker voldoende, maar je moet er wel makkelijker rekening mee kunnen houden.

Hetzelfde als buiten bundel kosten en buitenland (grensregio!) kunnen je erg laten schrikken. Soms spreek ik nog mensen die “een nieuwe telefoon mogen uitkiezen”. Maar niet weten dat het tegenwoordig 2 losse zaken zijn, telefoon en abonnement.

Een abonnement heeft specificaties en die moeten allemaal duidelijk inzichtbaar wezen, wil je er niets mee doen? Prima. Maar dan heb je in ieder geval duidelijker vergelijkingsmateriaal.
Wat hier ook even bij kan is inflatie correctie, sinds 2 jaar wordt dit actief toegepast bij abonnementen. Veel mensen snappen niet dat ze opeens meer moeten betallen dan is afgesproken bij het starten van het contract.
Inderdaad vind ik het bizar dat je soms na 3 maanden ineens meer moet betalen op je jaarcontract(!) terwijl nieuwe gebruikers de oude lagere prijs blijven betalen. Ik vraag me ook af in hoeverre dat wel redelijk en billijk is. Alleen begint niemand een zaak om die lage bedragen natuurlijk.
Er staat meestal wel bij dat het om een aanbieding voor een bepaald aantal maanden gaat. Meestal ontbreekt dan de prijs voor na die tijd. Als je die wilt weten moet je flink zoeken.
Dat is volgens mij ook waar de ACM op doelt.
Doet me ook denken aan hoe verzekeraars het nu doen. Alleen de prijs voor het eerste jaar weergeven, en dan moet je aan het rekenen om te zien wat je daarna betaalt (als je niet actief nog voor een jaar verlengt...)
Vooral als exact hetzelfde abonnement voor het "oude" bedrag wordt aangeboden aan nieuwe klanten...
Helemaal eens Kecin, je raakt exact de punten waar op dit moment zoveel onduidelijkheid over heerst. Marktplaats staat ook vol met nieuwe telefoons omdat mensen denken dat ze die bij een abonnement verlenging hebben gekregen.

Behalve wat je opnoemnt heb je nog het wel of niet meenemen naar volgende periode, wanneer je tegoed over hebt. Of de afrodning van belminuten (sommige providers ronden naar boven af). Dit maakt het praktisch onmogelijk om goed te vergelijken.
Precies. Ik heb in 2017 een spreadsheetje gemaakt toen ik moest kiezen tussen aanbieders. Voorbeeld:
Simyo
Naam abonnement — 1 maand / 1 jaar
Contractduur (alternatief) — 12 (1) maand
Minuten / SMS — 300 min.
Data — 1000 MB
Prijs (bij alternat. contractuur) — € 14 (16)
Eenmalige kosten — € 15
Tegoed meenemen — Nee
Netwerk — KPN
4G — 150 Mbps max.
Telefoneren gratis na 10 min. — Nee
Tijdelijk extra data mogelijk — 500 MB / € 5; x onbeperkt
Maandelijks aanpasbaar — Aanpasbaar in beide richtingen
Ingang aanpassing abonnement — 1e dag nieuwe maand
Korting vervalt na contractduur — Het betreft abo. zonder korting
Korting vervalt na wijziging — Nieuwe korting
Afronden — Per KB, min.
Buitenland en 0900 uit bundel — Nee
Storingen Internet, CB okt. '15 — 3%
Wanneer databundel op is — 15 ct. per MB
Wanneer belbundel op is — 31 ct. per min.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 17 september 2020 15:28]

Grensregio zou niets uit moeten maken in Nederland. Het is niet toegestaan om andere tarieven te rekenen buiten Nederland tenzij je zeer vaak/lang buiten Nederland bent, maar dat staat in het algemeen best duidelijk beschreven vind ik.
Met unlimited abonnementen is het een grote chaos...
Je hebt het over situaties met extreem groot dataverbruik wellicht. Lijkt me volledig terecht fair-use, maar "erg schrikken" dan moet je het wel bont maken?
Nou het zijn eigenlijk de roamingvoorwaarden in ‘t algemeen die overal anders zijn. Ook op normale zaken binnen Nederland. Zo heeft T-Mobile zo’n achterlijk mini-limiet op bellen vanuit NL naar andere landen, terwijl als je de grens overgaat je onbeperkt mag bellen naar andere EU-landen :+ Bij KPN is het weer wel gewoon onbeperkt, ook vanuit NL. Maar beiden hebben wel een extreem lage datacap voor het buitenland van een zeer lullige 20 a 22GB, wat natuurlijk nergens op slaat als je binnen NL onbeperkt hebt met 5GB per dag zonder omkijken.
Wat ik bedoel is dat de data cap gebaseerd is op EU-regels (en soms met een beetje extra). Bellen naar het buitenland verschilt idd per abo. KPN en Vodafone zijn er het meest vrij in (ook afh. per abo), maar ik reageerde op iets over de grensregio dus da's een ander verhaal.
Het stomme is dat voor unlimited abo’s een gestandaardiseerd inkoop bedrag geldt maal het abo bedrag en dan naar boven afgerond op hele GB, maar dat providers voor lager bedragen soms bundels hebben die hogere limieten hebben dan dat en wel in zijn geheel bruikbaar zijn in het buitenland.

Zo had ik een 24Gb bundel bij tele2 voor €30. Die 24 gb kon ik ook in EU gebruiken. Daarna kreeg ik een unlimited bundel voor €25 en toen kon ik ineens nog maar 8GB in de EU gebruiken. Dat is niet evenredig verdeelt. Ik begrijp dat je er een cap op wil hebben hoor. Dat die afspraak er is is ook wel goed. Alleen is dat dan wel weer een beetje scheef.
Hogere roamingtarieven mogen sowieso niet meer toch?
Bij zeer hoog verbruik op unlimited abonnementen mag het wel, zie vragen 19 en 21 van deze EU-website:
https://ec.europa.eu/digi...stion-and-answers-roaming
Unlimited geldt niet voor EU. Je krijgt dan abo prijs (ex btw) gedeeld door een inkoopbedrag per GB, maal 2.
Example: At home, you have a mobile bundle including unlimited calls, SMS and data for €42 (€35 excluding 20% VAT). When travelling in the EU, you get roam like at home for unlimited calls and SMS, and at least 9.1 GB of data (2*(35 / 3.5) =20GB).
Ik snap alleen niet waar ze die 9.1GB vandaan halen want dat klopt dus niet.
Heb je rekening gehouden met de BTW bij een abonnementsbedrag van 35 euro ex BTW?
Nee want daarom is het ex btw :P

Als je het uitrekent kom je uit op 20GB toch? Dus waar komt die 9.1 vandaan?

35/3,5 is 10. Dat maal 2 is 20. I don’t get it?
Ja, zou 20 moeten zijn volgens de rekenwijze. Misschien was het tarief van 3.5 euro per GB eerst hoger en is het niet juist aangepast?
Ik denk het laatste. Het is namelijk geupdate voor tarieven van 2020 en die zijn weer lager geworden. Die 9.1 GB komt namelijk wel redelijk overeen met wat ik drie jaar geleden kreeg
Kleine connectie: grensregio en het buitenland (Europa) is al lang niet meer van toepassing.
Zelfde bedrag als thuis/ geen extra kosten

https://www.acm.nl/nl/ond...netten-in-het-buitenland-

[Reactie gewijzigd door GMJansen op 17 september 2020 16:47]

Mensen met een extreem hoog verbruik die regelmatig ongemerkt op buitenlands netwerk zitten kunnen er wel nog tegenaan lopen, dan kan er namelijk wel gelimiteerd worden. Maar dan hoor je echt tot de absolute top van verbruikers.
Ik weet niet hoeveel dat er zijn, maar dan moet je al in het grensgebied werken, geen WiFi gebruiken en dichterbij een buitenlandse zendmast dan een Nederlandse zijn. Dat zijn best wat voorwaarden om aan te voldoen. Ik vraag me af of je voorbeelden kunt vinden.
Kan prima hoor, je kunt in de schaduw van een NL zendmast zitten met vrij zicht naar een DE/BE zendmast, vaker meegemaakt in de grensstreek. Er zullen vast wat mensen zijn die in die situatie zitten.

Maar zoals ik al in andere reacties hier zei gaat het echt om uitzonderingen die ook nog eens extreem veel verbruiken.
Ik woon aan de grens met Duitsland en kan dit beamen.
Bovendien schakel ik veel eerder over naar een Duits netwerk wanneer ik Duitsland in rij dan weer terug naar een Nederlands netwerk wanneer ik Nederland weer in rij.
Geldt ook voor radio zenders overigens; de Duitse zijn zeer goed te ontvangen terwijl ik ruis krijg op 538 en 3fm en dan rijd ik in Groesbeek.
Ik weet niet of het daar aan ligt, maar misschien omdat het wat heuvelachtiger is? Heb zelf in Berg en Dal erg slecht bereik met 4G op bepaalde plekken en krijg dan vaak een berichtje "Welkom in Duitsland bla bla". Terwijl ik toch echt nog in NL ben.
Berg en Dal, Oude Kleefsebaan is al sinds mobiel begon 1 grote black spot voor vf, dutchtone en kpn geweest |:(
Nou dat klopt ook niet helemaal. Elke dag waarop je telefoon 1x verbinding maakt met een Nederlandse mast telt niet als roaming dag, ook al verbind je de rest van die dag met een Belgische of Duitse mast. Alleen als je exclusief van Belgische of Duitse masten gebruik maakt in de grensregio´s, dan kan het een probleem zijn.
"buitenland (grensregio!)" - dit is geen issue meer sinds roaming is afgeschaft

Maargoed, blijft een grote boevenbende de telecom industrie: ik gebruik mijn Maltese Vodafone (prepaid) SIM op het netwerk van Vodafone NL en betaal letterlijk de helft van wat Vodafone NL prepaid kost! (zowel bellen, sms en data (bundels))
Ik ben het met je eens in de zin; meer duidelijkheid en transparantie is altijd beter. Toch wil ik je op een paar punten verbeteren.

Grensregio's hebben (uit m'n hoofd) sinds 2017 al niets meer te maken met buiten bundel kosten, aangezien tegoeden wettelijk in de volledige EU bruikbaar zijn.

Mensen "mogen" een nieuwe telefoon uitkiezen als ze kunnen verlengen, inderdaad. Ze snappen daarbij heel goed dat het 2 losse zaken zijn in 90% van de gevallen, maar blijven dit toch doen door gemak en omdat je in veel gevallen zo een toestel met een korting kunt aanschaffen.

Maar meer duidelijkheid is altijd beter :) laat die concurrentie op deze manier maar komen!
Ik (we) ging er altijd vanuit dat na het verlopen van de einddatum van je gsm abonnement je onder dezelfde voorwaarde door gaat, behalve dat je dan altijd een maand opzeggingstermijn hebt.

Maar niets is minder waar en staat vaak ergens op de site in een donker gat. Zag er toevallig een forum reactie van iemand die zich daardoor benadeeld voelde. En omdat 2 van m’n abbo’s ook bijna opdat punt stonden ben ik gaan zoeken. Bij T-Mobile kon ik het wel vinden voor mijn vaste aansluiting maar niet voor mijn databundel. Uiteindelijk de klantenservice gebeld en die heeft daarover een uitspraak gedaan.

Tarieven zijn dus niet altijd duidelijk, maar gevolgen einde contract kan ook wel eens anders zijn. Dat heeft voornamelijk te maken met aflopen van korting periodes. Die lopen soms wel door, maar ook niet altijd.
Ik wissel normaal gesproken bijna elke 1-2 jaar al 22 jaar lang en heb nog nooit gehad dat mijn voorwaarden na mijn contract veranderden.
Het loopt altijd stilzwijgend door onder dezelfde voorwaarden. Mijn huidige contract is al 11 maanden aan het doorlopen omdat er simpelweg niets goedkoper is waar dat voorgaande jaren wel het geval was.

En als je zelf slaapt bij het einde van je contract is dat trouwens je eigen schuld. Je kan al 2 a 3 maanden van tevoren je overstap plannen en dat gebeurt eigenlijk altijd binnen 1 dag als je goed op let en de juiste dag kiest.
Als je wisselt van contract dan loop je er ook niet tegen aan toch? Dan heb je weer een nieuw contract en is je oude afgelopen. Heb ook het idee dat het iets van de laatste tijd is. Heb het zelf op tijd gesignaleerd dus niet “benadeeld” geweest.

Voorbeeld:
Vaak kun je dat zien als je een contract hebt afgesloten van bijv. 17,50 per maand, maar dat er op de factuur niet 17,50 per maand staat, maar 27,50 en 10 euro korting. Terwijl in de aanbieding niet die 27,50 met koeieletters op het scherm staat maar die 17,50. En die korting duurt meestal net zo lang als de afgesproken contract duur, bijv 1 jaar of 2 jaar. Maar vervolgens KAN er in de kleine letters van je contract staan dat na de kortingsperiode de korting vervalt, niet wetende dat de kortingsperiode je oorspronkelijke contractduur is. Wissel je dus NIET om na dat jaar of 2 jaar, betaal je 27,50.

En bijv. T-Mobile heeft beide varianten in omloop.
Vaak loopt het contract weliswaar door volgens dezelfde voorwaarden, maar is bij het afsluiten van het contract een korting overeengekomen voor de loopduur van het contract. De kortingsperiode loopt dan af, en ineens moet het volledige tarief betaald worden, wat in tegenstelling tot het vetgedrukte kortingstarief, enkel in de kleine lettertjes vermeld stond.
Tja ik heb dat nog nooit meegemaakt met telefoon abbonementen. Ik betaal nu ook nog altijd 5 euro voor 250 min en 1gb. nergens meer te krijgen voor dat geld.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 17 september 2020 17:11]

250 mb of 1 gb? Bedoel je 250 belminuten/sms?
wups 250 min.
Mijn abbo heeft 250 minuten/250 sms maar wie gebruikt sms nog hehe.
Nogmaals, zoals je zelf had aangegeven wissel je vaak van abonnement en heb je daar dus geen last van:
Ik wissel normaal gesproken bijna elke 1-2 jaar al 22 jaar lang
Ik wissel ook vaak van abonnement of verlengde in het verleden vaak met een nieuwe mobiel erbij, dan sluit je dus opnieuw een nieuw contract.

Een kennis deed dat niet en die betaalde zonder dat ze het doorhad veel meer dan eerst.
Klopt niet helemaal, duur van de overeenkomst is 12-24 maanden hierna oplopende met één (1) maand en dus een opzegtermijn van één maand. Het bestaat dan niet dat de korting na 12-24 maanden komt te vervallen als het gedurende de duur van de overeenkomst is want die overeenkomst is er ook na 12-24 maanden nog steeds tenzij deze wordt verlengd/beëindigd etc.

Sowieso wordt er in geval van een 'tijdelijke' korting (waarvan in dezen sprake is) nimmer vermeld gedurende de looptijd aangezien de looptijd zolang is tot één der partijen de overeenkomst ontbind tenzij de consument tussentijds wordt geïnformeerd over een wijziging.

Als jij dus in je overeenkomst hebt staan dat je die korting gedurende de looptijd krijgt, en je aanbieder deze na 12-24 maanden niet langer hanteert zou je per definitie aan de bel moeten trekken. Het is trouwens 'sowieso' per definitie verstandig om bij afsluiten van de overeenkomst screenshots te maken en niet alleen uit te gaan van de overeenkomst. Mocht één van de twee elkaar tegenspreken heb je altijd nog iets om op terug te vallen.
Ja, ik bedoel natuurlijk dat de korting dan geldt voor "de eerste 24 maanden" bij een 2-jarig contract. Dit zijn precies de nuance verschillen waar je als consument mee het riet in gestuurd wordt.
Ja, ik bedoel natuurlijk dat de korting dan geldt voor "de eerste 24 maanden" bij een 2-jarig contract. Dit zijn precies de nuance verschillen waar je als consument mee het riet in gestuurd wordt.
Sowieso snap ik er bar weinig van, en ook totaal niet waarom de ACM niet gewoon op de vingers tikt aangaande specifieke gevallen. Een mooi voorbeeld is T-Mobile

Neem het Onbeperkt GB + Bellen abonnement a € 35,00 maar al vanaf dag 1 is de prijs van € 50,00 doorgestreept. Al jaren lang wordt hiermee gesuggereerd dat de klant € 15,00 korting krijgt wat totaal niet het geval is want er is geen hond die, die € 50,00 ook daadwerkelijk betaalt of heeft betaalt voor het betreffende abonnement.

Als T-Mobile al het lef heeft klanten na 12-24 maanden die volledige prijs te laten betalen, mag worden aangenomen dat het een bewuste misleiding is van T-Mobile aangezien nergens wordt vermeld dat na die 12-24 maanden die € 15,00 korting komt te vervallen.

Wat mij betreft mag de ACM gerust optreden tegen providers die al vanaf dag 1 een hoge prijs vermelden en doorhalen en daarmee de indruk bij de consument wekken dat er sprake is van een korting. Als structureel sprake is van een lager bedrag (gemiddeld € 35,00 in eerdergenoemd voorbeeld) mag je er vanuit gaan dat er helemaal geen sprake is van enige vorm aan kortingen. Van een korting is sprake als dit gedurende een bepaalde periode het geval is, niet wanneer dit permanent is.


Ik heb ook eens bij andere partijen gekeken en ook daar wordt nagenoeg nergens in de Algemene Voorwaarden gesproken over (zoals hierboven gezegd) het vervallen van dergelijke kortingen. Zelfs in mijn overeenkomsten staat dit niet dus het verbaasd mij wel dat providers kortingen tijdelijk verstrekken.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 17 september 2020 17:50]

Ik heb hetzelfde gehad als Crocoduck. Het abbo loopt door maar wel voor 2x de prijs. 2x!!
Ja want er zat een 'korting' op.

En als je zit 'slapen', als je abbo afloopt: natuurlijk heb ik wel interessantere dingen om over na te denken en uit te zoeken dan een telefoon abbo. Dat is juist waar het om gaat, dat providers de info expres zo aanbieden dat je veel tijd kwijt bent om uit te zoeken hoe je onder verborgen kosten uit kunt komen en mensen het daarom niet doen.
Ze verdienen dus niet aan de service die ze leveren maar aan het gebrek eraan. (Ook wel bekend als 'Adam Smiths onzichtbare middelvinger'.)
Als je een energie contract afsluit moet je ook voor het einde van je contract een andere zoeken anders betaal je ook een slapers tax. n hetzelfde geld voor je tv en internet thuis, je zorgverzekering, je auto verzekering, je overige verzekeringen, en nog meer.

Ze zijn er om geld te verdienen niet om jou te vertellen dat je minder kan betalen. Maar ik heb het nog nooit meegemaakt maarja ik heb dan ook nog nooit KPN, T-Mobile of Vodafone gehad omdat dat standaard al de 3 duurste zijn.
Ik denk dat hetgeen waarop gedoeld wordt het volgende is:

T-Mobile heeft een 2 jarige unlimited een basisprijs van 50 euro, wordt aangeboden voor 35 euro online (2-jarig contract) en eventueel 25 euro bij klantvoordeel. Doe je niets na die 2 jaar? Dan begin je 50 euro te betalen.
Bij Vodafone heeft het vergelijkbare unlimited abonnement een basisprijs van 46 euro en wordt aangeboden voor 38 euro bij een 2-jarig contract (evt 33 bij combi met Ziggo), na 2 jaar betaal je dan 46 euro als je niets doet.
Bij KPN heeft het vergelijkbare unlimited abonnement een basisprijs van 53,50 en wordt aangeboden voor 35 euro (27,50 bij combi met KPN vast) met een 2-jarig contract. Na 2 jaar betaal je dus 53,50 als je niets doet.

Tot zover deze providers, dan heb je nog providers waarbij evt behalve inflatiecorrectie niets gebeurt als je verder niets doet:

Tele2: Unlimited abonnement, basisprijs 25 euro voor 2 jarig abonnement, 1 euro toeslag voor 1 jarig, 2 euro toeslag voor maandcontract. Na contractsperiode blijft je maandprijs gelijk (+eventuele inflatiecorrectie).

Youfone en Simpel hanteren hetzelfde principe, waarbij ze ook geen inflatiecorrectie hebben op hun abonnementen.


Als je niet rondneust in de tarieven-pdf´s kom je moeilijk tot deze informatie, dus vandaar dat er meer transparantie vereist wordt.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 17 september 2020 19:58]

Ik kan bevestigen dat de "korting" die je op de basisprijs van een Vodafone abonnement krijgt niet verloopt nadat het contract afgelopen is. Wel heb ik een paar keer meegemaakt dat dit bij T-Mobile wel zo is en mensen opeens 5 of 10 euro meer moesten gaan betalen nadat hun contract verlopen was.
Dan hebben zij het waarschijnlijk gedaan om het als stok achter de deur te houden, wanneer ze bijvoorbeeld duurdere abonnementen gaan introduceren en ze mensen van de oude abonnementen af willen.

Bij T-Mobile is het overigens zo dat klantvoordeel geen korting biedt van 10 euro, maar zegt specifiek ¨unlimited voor 25 euro¨, dus logischerwijze zou dit dan ook na de contractsperiode (tuurlijk exclusief inflatiecorrectie) je bedrag moeten verlagen naar 25 euro, of dat nou van 35 euro wordt verlaagd of van 50. Heb het zelf niet getest, zolang de prijzen gelijk blijven verleng ik telkens.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 18 september 2020 10:38]

Een provider mag niet zomaar éénzijdig de voorwaarden van een contract veranderen of een aflopend contract door een ander contract vervangen. Sim-only abonnementen worden gewoonlijk stilzwijgend verlengd, maar zijn daarna maandelijks opzegbaar. Wanneer je een telefoon bij je abonnement hebt gekozen krijg je meestal het aanbod om een andere telefoon uit te zoeken, of het abonnement tegen een lager (sim-only) tarief voort te zetten.
Mijn abo bij Vodafone loopt ook gewoon door na de looptijd.
Ik heb een simonly.

Geen idee overigens hoe het zit met de scam van providers indertijd, volgens mij in het pre-smartphone tijdperk, maar wellicht nu nog?:
Abo met toestel: x euro, 2 jaar.
Na 3 jaar (of veel langer !) betaal je nog steeds hetzelfde x euro.
Je betaald je toestel na 4 jaar dus dubbel, etc.
Dat is gewoon een verdienmodel. Abonnement van €40/mnd met €15 korting gedurende het eerste jaar. Alle slapers die niet actief kijken of hun abonnement verloopt hebben meestal al drie betaalperiodes teveel betaald. Er wordt achteraf gefactureerd, dus als je het ziet zit je al in de volgende maand, dan zeg je op, met die ene maand opzegtermijn en krijg je ook nog de factuur van de lopende en volgende maand. Nou ja moet je ook maar opletten, maar toch.
Hoewel prijs, aantal belminuten/sms/data en toestelbetaling wel duidelijk zichtbaar is bij alle aanbieders. Is 5/4G snelheden, dekking, buitenbundeltarieven, afronden per seconden, kb, mb bij veel providers niet duidelijk. Dit staat vaak in de kleine letters en voorwaarden en zijn dus niet eenduidig.

Simpel voorbeeld Youfone lijkt altijd heel goedkoop, maar die ronden de data af op 100kb. Daardoor ben je dus stukken sneller door je bundel heen. Pas bij het volledig invullen van alle gegevens krijg je de optie om akkoord te gaan met de Tarieven waar dat instaat.
Maar die tarieven pagina is gewoon beschikbaar vanuit de hoofdpagina met maar 1 muisklik. Hiervoor hoef je het bestelproces niet te doorlopen. Ik snap het probleem niet.
Sommige providers doen aan een jaarlijkse kostenverhoging. Dus als je een 2 jaar abonnement afsluit dan krijg je opeens een duurder abonnement. Dit is vaak niet duidelijk tijdens het afsluiten van het abonnement. Ik vind het ook behoorlijk vreemd dat er geadverteerd kan worden met b.v. 2 jaar voor x/maand, terwijl het duidelijk geen x/maand voor 2 jaar zal zijn.

[Reactie gewijzigd door bkor op 17 september 2020 13:46]

https://www.youfone.nl/sim-only/tarieven

Staat er gewoon afgerond per 100kb en per seconde voor bellen.


Bovenin sim only > info > tarieven.

Gevalletje niet eens gekeken dus het kostte me 5 seconden de eerste gok was de juiste pagina.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 17 september 2020 14:20]

...wow gewoon wow...
Misschien moeten we echt de scholen hard gaan aanpakken en vervolgens bij wiskunde alleen maar slagen met een 8,5 want het is duidelijk dat slagen met een 5.5 en dus 45% van de materie niet snappen zijn tol eist op de samenleving.

Ik vergelijk meerdere keren per jaar of er ergens een betere deal is en het kost me werkelijk 30 seconden om te zien of een abbonement meer of minder kost.

Het is zo verrekte simpel.
1. wat heb je nodig?
2. spaar je voor je telefoon of betaal je liever meer op afbetaling?
3. wat kan je betalen?
4. past wat je wil binnen je budget?

Simpel met wat schuifjes schuiven en op wat knopjes klikken en als er geen resultaat is moet je offers maken dus meer betalen of met minder genoegen nemen. Het is zo simpel.

Iedereen dit dit niet makkelijk kan moet misschien zijn geld maar onder bewind geven want dat zijn volgens mij de personen die schuld maken. met uitzondering van mensen die zoveel geld hebben dat ze niet weten wat ze ermee moeten doen of het ze gewoon geen hol kan schalen wat iets kost.

Ik weet precies uit mijn hoofd waar al mijn geld heen gaat (+/- 25 euro) en zo hoort het ook.

Als je echt maar een heel klein beetje je best doet is het allemaal vrij makkelijk. Energie is veel ingewikkelder want daar word nooit aangegeven hoe vaak je die korting krijgt. Dit is vaak eenmalig maar met een meerjarig contract krijg je een voorbeeld alsof je het ieder jaar krijgt. Energie koop ik dan altijd zonder kortingen die zijn onder de streep goedkoper in een tijd waar energie ieder jaar duurder en duurder word.

Behalve de prijzen willen veel consumenten voor ze overstappen vaak ook weten wat de contractduur is

......dit geef je notabene ZELF AAN...

Echt soms weet ik niet waar het heen moet met deze wereld.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 17 september 2020 14:24]

Klinkt wel simplistisch.. soms is juist het laten doorlopen van een contract handiger dan een nieuwe aangaan, en dan is het niet 30 seconden werk. Heb nu abbo’s dat als ik verleng, ik minder krijg, 2 jaar er aan vast zit voor meer geld. Dus zelfs verlengen is soms nadelig. Alleen soms lijkt het dus zo dat het nieuwe overal duurder is dan de oude, terwijl je niet weet dat je abbo een kortingsperiode heeft die je niet expliciet verteld is, en je goedkope nog lopende abbo na een jaar of 2 jaar ineens veel duurder is... gelukkig ben je dan wel van je vaste contract periode af en snel wat anders zoeken. Maar toch.

En het kost mij vaak echt wel meer dan 30 seconden om de exacte details en kleine letters van een contract door te lezen. Veel mensen doen dat niet, en voelen zich dan benadeeld. En als daar veel klachten overkomen dan hebben die mensen misschien wel een punt. ACM controleert het dan. De praktijk is soms gewoon lastiger dan je schetst.
Gedeeltelijk heb je gelijk. Maar naast het aantal variabelen is behoorlijk hoog en niet altijd quantificeerbaar (dus heb je niets aan winskunde).
Want juist het punt dat je noemt m.b.t. energie leveranciers - dat geldt ook nog voor providers.

<off topic>
Blijft apart dat een overheid die kampioen is in onduidelijke, gestapelde wetten en regels, bedrijven blijft opdragen duidelijker te zijn. Want we kennen allemaal het voorbeeld van de belastingdienst waarbij zelfs meerdere uitkomsten mogelijk zijn voor hetzelfde geval...
Jij misschien wel, maar veel minder tech-savvy mensen en gewoon ook de (wat) ouderen letten daar gewoon niet op of weten het niet.

Tja, misschien stom, maarja, houd jij je bv. ook actief bezig met je pensioen (papieren, type belegging etc etc)
Dat gaat over nog veel meer geld en ik vermoed dat daar nog veel meer mensen niet mee bezig zijn.
Dus tja, terechte opmerking, maar het is maar waar je interesse ligt.
Soms moet je wat doen buiten je interesse omdat het over je financiële situatie gaat.
Al we allemaal alleen doen wat we interessant vinden dan word het een zooitje.

Niet het nieuws aanzetten want her is al een zooitje ;)
Vorige maand nog een abo afgesloten. Vet duidelijk wat je krijgt, per maand betaald, noem maar op.
Het enige wat niet duidelijk is is de dekking. Ik woon in een provinciehoofdstad, en enkel vodafone is in staat om in mijn straat dekking te geven. Met tele2, tmobile en kpn moet ik naar zolder of de tuin in rennen om te kunnen bellen. Anders gaat of de telefoon helemaal niet over, of ik val constant weg. En dan heb ik het in de tuin en op zolder over max 1.5mbit internet, maximaal. Schandalig.
Vet duidelijk wat je krijgt, per maand betaald, noem maar op.
Weet je ook wat bellen naar buiten Europa kost? Wat bellen buiten Europa naar Nederland kost? Wat bellen buiten Europa naar het land zelf kost? Wat data buiten Europa kost?
Wat hetzelfde kost op sommige boten op zee?
Hoeveel data buiten de bundel kost?

Al die info is vaak verspreid over meerdere documenten / pagina's.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 17 september 2020 13:15]

Niets meer dan bellen naar een andere provider binnen het zelfde land.

Call flow
KPN->carrier->T-mobile-NL
Kost kpn net zo veel als
KPN->carrier->at&T-usa

Voor wereldwijde carrières maakt niet veel uit of beide providers in het zelfde land zitten of dat er 20duizend kilometer afstand tussen zit. Voor de meeste providers zit carrière zelf ook helemaal aan de andere kant van de werelden.

Wat een geluk voor kpn dat ze zelf tot zeer resent eigenaar waren werelds grootste carrière om providers onderling te verbinden. Maar het werd ze iets te heet onder te voeten.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/IBasis

Het is geld dat wanneer jij in het buitenland komt de HRL van kpn jou stuurt naar een voordeel provider.
De afspraken tussen voordeel providers zijn dat ze de air-time van elkaar simkaarten (de kosten van elkaars simkaarten op het radio netwerk) tegen elkaar worden wegstrepen of vaak niet eens gefactureerd wordt er zijn duizenden providers wereldwijd en voor een paar simkaarten een factuur sturen naar bijv een Afrikaanse provider en hopen dat hij betaald wordt is duurder dan niet facturen.

En dan komt grote camel truc. Camel is een soort van vpn techniek waardoor jouw telefoon in buiten geen gebruik maakt de locale provider maar direct verbinden blijft met Vodafone/KPN. Waardoor al je telefoon gesprekken vanuit Nederland worden opgezet.

Dit samen met het weg strepen van airtime kost het Vodafone en kpn niets wanneer jij vanuit de VS je moeder op gaat kpn/Vodafone nummer belt.

De providers doen de wereld en hun mvne’ sen mvno’s met veel bombarie anders geloven. Maar als oud NOC/ billing support medewerken voor mvne/mvno’s roep ik 10 jaar dat een van de grootste scams aller tijden is.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 september 2020 14:31]

Maar als alle gebruik heen en weer is weggestreept en je hebt meer AT&T-gebruikers op KPN dan KPN op AT&T dan gaat de teller toch wel vrij hard lopen? En roaming-only partijen als Commnet in de VS die astronomische tarieven rekenen voor data en voice in buitengebieden, vaak ws meer dan de gebruiker op dat moment betaalt?

Maar wellicht heb jij andere inzichten hierover?
Air time is alleen het in de lucht houden van de simkaart (layer2) het af handelen van verkeert doet een nl provider altijd lokaal in Nederland via (Camel ) een vpn.

Dus wanneer jij in de vs bent doet at&t helemaal niets anders dan jou simkaart toegang geven to hun mast. Jou telefoon zet dan een Camel verbinding (vpn) op naar je provider in nl waar door ieder gesprek dat je voert eigenlijk gewoon in Nederland plaats vindt. Voor de provider ben Je namelijk ook gewoon via de vpn in nederland.

(Dit is technische een over versimpelde uitgelegd)

De kosten om voor het bij houden welke simkaart van welke provider is en hoe lang deze op het netwerk zit en dan het factuur adres van die provider opzoeken (er zijn duizenden providers Camel providers) en daar dan heen sturen in de hoop dat die paar cent betaalt wordt is vaak duurder dan niets doen.
Dus hebben alleen grote/gerenommeerde providers af gesproken airtime onderling niet elkaar te berekenen met gedacht vandaag heb we hier een simkaart van jouw en morgen heb jij er een van mij. Is het wegstrepen voordeliger dan bijhouden.

Die astronomische bedragen zijn puren winst voor mno’s. mvno’s (providers zonder eigen radio netwerk) krijgen van de mno’s (providers met een eigen netwerk) waar zij hun netwerk op hosten net zo als consumenten wel in buitenland bellen door berekend.

Air time weg strepen gebeurd onderling tussen mno’s (providers met een eigen radio netwerk)

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 september 2020 19:17]

Niet helemaal waar volgens mij hoor. Als ik met AT&T naar een ander nummer in de VS bel dan gaat dat niet via KPN. Da's ook de reden dat sommige gesprekken pas veel later aan de provider worden doorgegeven of zelfs een maand later pas op de factuur komen.

En wat ik bedoel is dus Commnet in de VS die meerdere dollars per minuut vraagt voor een gesprek terwijl jij maar 1 euro p/min aan je provider betaalt bijvoorbeeld. Daar maakt je eigen (mno) provider dan verlies op. Op dat ene gesprek dan, niet in het algemeen.
Dat was vroeger zo maar sinds de komst van Camel netwerken verleden tijd. Maar het idee dat het nog zo werkt is blijven bestaan en dat beeld houden providers in leven om roaming kosten te kunnen berekenen.

Camel is juist ontstaan vanwege de live billing zodat je met een prepaid in buitenland kan bellen en niet overheid pre paid tegoed gaat. AT&T kan namelijk jou tegoed Bucket (bel tegoed) controleren of nog genoeg te goed hebt om te bellen.

En nee dat is dus misvatting commnent rekent jou provider dus niets wanneer jouw provider gebruikt maakt van Camel. Of commnet moet een non Camel Network zijn maar die worden eigenlijk altijd uitgesloten via de HLR.

Dus Waneer jij je op een non Camel (vaak kleine shabby providers) aanmeld zegt de simkaart server (Home location Register)in nederland dat diy niet is toegestaan en zoekt telefoon verder naar een ander netwerkt.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 september 2020 19:20]

Heb toch het idee dat je wat dingen door elkaar haalt. Camel betekent niet dat ineens alle traffic gratis is. Het is een set diensten, en o.a. dat ik 1233 kan bellen om voicemail te luisteren. Geen idee wat er met die kosten gebeurt intern, maar als ik op AT&T iemand met een Amerikaanse telefoon bel dan word ik direct geroute en niet via NL. Dat zou enorme lag opleveren als het wel zo was. Bij inkomende gesprekken merk je dat al, die worden wel via NL geroute (USA naar NL mobiel nummer dat roamt in USA).

Als een provider geen Camel-integratie heeft dan betekent dat volgens mij vooral dat je niet zomaar de voicemail met 1233 kunt bellen, en bijv. ook dat je niet zaken kunt doen zoals je beltegoed opvragen met een *123# code oid. En dat is op zich een reden om voorkeur voor een Camel-netwerk te hebben. Zal intussen wel weinig voorkomen dat er geen Camel-support is gok ik.

Hoe dan ook volgens mij staat Camel los van de kosten op zich. Ben trouwens ook wel benieuwd hoe Camel zich tot VoLTE-roaming achtige dingen verhoudt. Dat moet men binnenkort ook een keer gaan activeren bij NL providers nu steeds meer landen hun 2G/3G-netwerken afbouwen..
Dat gebeurt dus wel CAMEL phase 4: draagt ook zorg voor je roaming call routering

Als jij met je NL mobiel op het at&T netwerk een lokaal usa telefoon nummer belt wordt deze vanuit Nederland opgezet.

Nou bijna dan, de nl provider ziet dat het gesprek niet op het eigen netwerk zit en kan technische het gesprek outsource naar een carrière zoals IBasis (partij die zorgt telecom providers verbonden worden met elkaar ) maar heeft via Camel wel de controle. Maar AT&T draagt geen zorg voor de terminatie van het gesprek en brengt als roaming partner hiervoor ook geen kosten in rekening bij je provider.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 september 2020 19:27]

Daar krijg je meestal een sms'je over in het land waar je op dat moment bent, als jij ik zeg maar even wat naar Canada gaat lijkt het me dat je van te voren even kijkt van wat zullen mijn kosten zijn voor dat land. Als consument mag je verwachten dat deze info natuurlijk goed te vinden is, maar je kan (helaas in sommige gevallen) niet verwachten dat alles op een presenteerblaadje uitgereikt wordt.
Daar krijg je meestal een sms'je over in het land waar je op dat moment bent,
Daar heb je toch niks aan als je een abo moet kiezen?
als jij ik zeg maar even wat naar Canada gaat lijkt het me dat je van te voren even kijkt van wat zullen mijn kosten zijn voor dat land.
Jij doet dat, misschien. Doen je ouders het? Grootouders?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 17 september 2020 13:19]

Jij doet dat, misschien. Doen je ouders het? Grootouders?
Die doen dat juist, die zijn namelijk van een generatie waar de verantwoordelijkheid wel gewoon bij hun lag en dus zelf wat tijd en moeite moeten steken in het uitzoeken van iets waar je daarna een jaar of langer aan vast zit...

Maar dat spreekt natuurlijk niet voor iedereen, ik heb die wijze les wel altijd mee gekregen, vind ook weinig onduidelijks aan de abonnementen en prijzen.

Ja wil ik hele specifieke dingen weten dan moet ik dat ook opzoeken maar als mijn vakantie 1000+ euro is ben ik ook niet bang om 20 euro voor een bundeltje voor het specifieke land te kopen, ookal zit het er bij KPN binnen de EU vast allemaal wel in.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 september 2020 13:32]

Misschien niet onduidelijk, maar ben zelf al een week bezig uit te zoeken welke mobiele provider nou goedkoper is zonder inderdaad 5Mb/s caps en andere geintjes. Dan zegt T-Mobile nog korting te geven als je combineert, hoeveel korting en hoe lang (1x, 6 maanden lang of altijd?)
Dat staat dan wel gedocumenteerd, maar over >5 PDFjes op twee verschillende domeinen, echt duidelijk is het dus niet en een wet/regeling die providers verplicht een ordelijk document op te stellen met wat je exact betaalt voor wat je exact koopt lijkt me alleen maar goed.
Zou mooi zijn, koop je appels bij de AH en weet je niet hoeveel appels het zijn, hoe groot ze zijn, wanneer je ze in ontvangst kan nemen, hoe lang je ze kan houden en hoeveel het daadwerkelijk kost tenzij je de halve dag bezig bent AH's voorwaarden te bestuderen.
Weet jij welk gif er gebruikt is op die appels? Of moet je daarvoor moeite doen om er achter te komen?

De basis van wat een abo in houdt is eigenlijk altijd wel duidelijk, er zijn alleen wat randzaken/voorwaarden, die kan je vooraf opzoeken maar kost wel wat moeite, ik zie daar persoonlijk geen probleem in, we mogen best zelf nog nadenken.

Je kan het altijd nog online afsluiten, krijg je netjes een contract en voorwaarden waar alles duidelijk in moet zijn, is dat het niet is dat pech voor de verkoper want die heeft je dan niet goed geïnformeerd en kan geen voorwaarden die jou niet zijn aangereikt handhaven. Je kan bij online afsluiten 14 dagen de tijd nemen om alles op te zoeken in die 2 documenten wat je hartje begeert, en als het niet bevalt annuleren...

Ik voorzie juist dat de belangrijke data in een massa aan data beland wat voor 99% van de mensen helemaal niet relevant is, door meer informatie te geven kan het dus juist onduidelijker worden...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 september 2020 13:54]

Dat is juist het punt, het is dus niet duidelijk (iig niet in alle gevallen).
Ik vind de prijs geen randzaak, misschien zie jij dat anders maar voor mij is de prijs toch wel een primair dingetje bij een contract ;) T-Mobile iig is hier erg onduidelijk in, je krijgt korting als je koppelt maar dat leggen ze alleen uit bij de duurdere abonementen, je kan een jaar contract afsluiten en daarna kan je abonementen koppelen om 'een' korting te krijgen op 1 abonement of beide, hoeveel korting op hoeveel abonementen je krijgt zeggen ze niet van tevoren, kan aan mij liggen maar ik noem dat niet duidelijk.
Zonder korting zijn ze duurder, met een korting zoals ze op sommige pagina's tonen zijn ze gelijk, met korting zoals ze op andere pagina's melden zijn ze goedkoper, lekker duidelijk dus om tot 5 verschillende prijzen te noemen en geen van die prijzen worden uitgelegt hoe ze daar op komen.
Als je een sim-only afsluit is het meestal kwa prijs wel duidelijk, totdat je gaat vergelijken... Dan vergelijk je 2 abonementen van elk laten we zeggen 20 euro en eentje heeft 5GB en de ander onbeperkt, welke is beter? Geen idee want achteraf blijkt de onbeperkte een FUP van 5GB te hebben en constant limiet van 5Mb/s bijvoorbeeld, hoe zou dit negatief kunnen zijn als providers dit eerlijk en duidelijk vooraf moeten melden ipv het te verbergen in een 200 pagina-tellend voorwaarden document...

Meer informatie bij consumenten die er toch niet naar kijken kan geen probleem zijn, tenzij providers het gebruiken om mensen te verwarren (klinkt bekend in de oren met de huidige 'Je krijgt 5G!' terwijl je 4G hebt enz)...
Een duidelijk format waar providers aan moeten doen zoals totale kosten voor de duur van het contract, bandbreedte, FUP daadwerkelijk beschreven ipv 'gemiddeldes' of 'eerlijk gebruik' en dergelijke kan ik mij niet voorstellen dat het negatief is om dit eerlijk te vermelden ipv zoals nu gebeurt.
Daar heb je toch niks aan als je een abo moet kiezen?
Dan kijk je toch op de website voor deze informatie, bijvoorbeeld via de home website kan ik zo gemakkelijk dit vinden: https://www.t-mobile.nl/k...biel/facturen-en-tarieven voor de rest wordt daar alles netjes uitgelegd, zo moeilijk is het niet toch? staat nergens verstopt of iets. maar hoe moet dat vorm krijgen? dan krijg je een lap tekst waarbij de meeste geen zin hebben om het te lezen of vluchtig kijken en toch weer op volgende klikken. Dus wat is het nut nu precies?
Jij doet dat, misschien. Doen je ouders het? Grootouders?
Nou als je zo een grote trip gaat maken lijkt het me stug dat je niet even wat informatie omtrent veel dingen gaat opvragen of checken. Dat terzijde volwassenen zijn oud, wijs eb verantwoordelijk genoeg om informatie op te vragen, voor de wat oudere generatie die kunnen toch bellen naar de klantenservice met hun vraag of een winkel binnenlopen. Opties zat om informatie op te vragen, denk je dat deze mensen straks lappen tekst gaan lezen over welke buitenland kosten etc er zijn?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 17 september 2020 13:34]

Alle buitenlandtarieven doorspitten doet bijna niemand vooraf. Grappig genoeg kan een paar minuten bellen je goedkope budget-abo al duurder maken voor het hele jaar dan wanneer je een wat duurder en "degelijker" abo afsluit. Kijk bijvoorbeeld naar de Vodafone-tarieven voor gebeld worden buiten de EU en vergelijk met budget-providers. Kijk dan naar wat een half uur bellen tegen die tarieven in beide gevallen je kosten.

Vaak zit je bij een budget-provider aan 45 euro kosten voor dat ene telefoontje. Bij Vodafone's meest recente tarieven is het 7.50 euro. Gaat hard op die manier. Het gebrek aan bundels voor internet buiten de EU is ook een mooi voorbeeld. Bij KPN kost dat een tientje voor 100 MB. Niet goedkoop, maar goedkoper dan de 7,50 per MB die veel budget-providers rekenen als je richting bijv. Curaçao gaat en je roaming was vergeten uit te zetten :+

En dan heb je nog eens het niet meerekenen van sommige landen in goedkope zones. Zo is Zwitserland wel EU bij KPN en niet bij T-Mobile, en valt Turkije alleen bij Vodafone in de EU-zone, maar dan weer niet bij prepaid. Succes met vergelijken :')

Vergelijken kan niet echt goed dus. Bellen punt com had ooit een site hiervoor maar die is al jarenlang niet geüpdate en bevatte jaren geleden al veel onjuiste informatie. Tja.
Nee want dat is voor mij niet interessant want ik bel niet buiten Europa, wordt niet gebeld buiten Europa en gebruik ook geen data, en zit niet op een boot op zee.

Wanneer dit je usecase is kan je deze informatie toch wel eenvoudig te vinden hoor bij de telecom aanbieders wanneer je je abonnement afsluit.

En als je er online niet uitkomt, je kan nog altijd of de klantenservice bellen of naar een fysieke winkel gaan.

[Reactie gewijzigd door Tweakert2020 op 17 september 2020 13:47]

Lastig vergelijken? Ja in 1 oogopslag. Gewoon die "nu een Galaxy S20 vanaf 20 euro"-advertenties negeren en even doorklikken totdat alle kosten zijn meegerekend.
Prijzen zijn niet zo lastig te vergelijken maar alle kleine lettertjes vind ik altijd een gigantische warboel.

Tele2 ondersteund nauwelijks 4G in het buitenland, mooi ruk als je daar later achter komt.
Sommige providers ondersteunen gratis roaming in Zwitserland wel maar de dochteronderneming dan weer niet. Hier kost het zoveel geld om naar het buitenland te bellen, daar 2x zoveel.
Hoeveel je mag roamen, wat de Fair-Use policy is etc etc.

Al die kleine dingetjes zijn lastig om te vergelijken en vaak kom je er later achter dat je de pineut bent.

[Reactie gewijzigd door Randomguy369 op 17 september 2020 13:23]

Daar heb je wel een punt, echter vraag ik me af of het om dergelijk specifieke punten gaat. Als je bij het zoeken naar een telefoon of abbo ook nog die informatie direct onder ogen krijgt, dan wordt het er zeker niet overzichtelijker op.

Maar goed, het zou de ACM sieren indien ze even duidelijk maken wat ze precies bedoelen.
Ook was op veel sites lastig hoeveel je in de EU nou mocht gebruiken van je bundel, dit was vaak onduidelijk. Het onduidelijkste was het bellen vanuit Nederland naar een ander EU land, dit is dus blijkbaar geen onderdeel in het verlagen van de roaming tarieven. Wat nog steeds onduidelijk is bij sommigen providers in welke EU of overige landen je nou 4G mogelijkheid had, ga geen namen van providers maar denk dat de meeste wel weten over welke het gaan.

Dekking kaart is helaas nog iets wat te wensen overlaat, deze kan in veel gevallen te rooskleurig ingevuld staan (je zou dan een goede dekking moeten hebben maar die heb je totaal niet).

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 17 september 2020 13:13]

Bellen naar andere EU-landen staat meestal wel redelijk duidelijk aangegeven. Behalve bij de budget-partijen natuurlijk, maar daar kost het je vaak ook bergen met geld terwijl het bij bijvoorbeeld KPN en Vodafone inbegrepen is :+
Het is wel beter geworden maar een paar maanden geleden stond het nog minder vaak vermeld.
Het artikel is voor mij onduidelijk.
ACM en het onderzoek maken niet duidelijk welke info lastig te vergelijken is, maar het gaat specifiek om de prijzen.
De ACM wil dus iets weet niet wat maar betere vraag is kunnen ze dat überhaupt eisen. Ik neem aan dat de boete die providers hebben gekregen onderdeel daarvan is duidelijker communiceren. Als men dat niet doet zal er weer een boete volgen, dus is de vraag is men nog steeds niet duidelijk ?
De prijzen en actievoorwaarden staan er best duidelijk als je een abonnement afsluit, ook de EU-voorwaarden. De andere data juist niet.

Informatie die relatief veel impact heeft, maar redelijk van technische aard is, is moeilijk te vinden, of enkel via-via op fora. Iets van een externe vergelijkingssite die de voorwaarden en kleine lettertjes van providers even op een rij zet, zou een mooie tool tegen dit soort praktijken zijn. Of gewoon standaard op de pagina waar je je abonnement kunt afsluiten :)

- Wat er gebeurt als je bel/sms/datalimiet is bereikt. Elke provider lijkt hier een eigen systeem voor te hebben. Wordt alles traag, word je afgesloten of betaal je ineens per MB?
- Als je door de bundel bent, wat betaal je dan? Nu moet je vaak een document doorspitten dat alle prijzen voor alle type abonnementen bijeen gooit.
- Wat is de FUP voor "Onbeperkt" data?
- Hoe dataverbruik wordt berekend. Per kb? Per 100kb? Het is nog te doen als je enkele specifieke providers wil vergelijken, maar het wordt een support-pagina/random-pdf-feest als je dit van meerdere providers duidelijk wil hebben.
- Zijn er snelheidslimieten? 4G bij de één is niet 4G bij de ander. Op welke frequenties krijg je dit (en ondersteunt je telefoon dat?) Wat is de dekking per systeem?
Heb je helemaal gelijk in! Daarom lees ik eigenlijk alleen de tarieven-pdf'jes die men aanbiedt. Daar staat het meestal wel duidelijk en niet-ambigu in.
Bellen naar een land in de EU is soms erg prijzig. Niet alleen met mobiel, ook met de vaste telefoon als je bij Ziggo zit. Dan moet je 7 euro betalen voor een half uur bellen (23 cent per minuut) ondanks dat je onbeperkt bellen hebt van 11.95 per maand. Het lijkt alsof ze vaste klanten laten betalen voor de aanbiedingen voor het mobiele net. In het verleden kon je voor bellen naar het buitenland een bundel afsluiten bij Ziggo, dat kan niet meer. Je zou verwachten dat bellen binnen de EU voordelig is, het is een geheel. Met Vodafone Red heb je nog een bundel van 100 minuten voor bellen binnen de EU, bij Volop Bellen (vast) zit dat er niet bij.
Ik ben gewoon binnen de eu via whatsapp of line prima geluid ondertussen en het kost noppes.
Betalen voor bellen anno 2020 is echt een keuze.
Het enigste waar je belminuten voor nodig heb is bedrijven lastig vallen die weer eens een zooitje maken van je facturen en rekeningen omdat ze mensen opleiden om niet na te denken maar een papiertje te volgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee