Square Enix kondigt Final Fantasy XVI aan voor PlayStation en pc

Square Enix heeft Final Fantasy XVI aangekondigd. De game komt uit voor PlayStation-consoles en pc. De uitgever toont een uitgebreide trailer, die op een pc is opgenomen, maar de prestaties op een PlayStation 5-console zou moeten weergeven.

Square Enix laat weten dat Final Fantasy XVI wordt gemaakt door zijn Creative Business Unit III. Dat is het team van Naoki Yoshida, die ook de producent is van Final Fantasy XIV. Wanneer de nieuwe game uitkomt, is nog niet bekend. Volgend jaar wordt er meer bekendgemaakt, staat in een blog van Sony.

Volgens Sony is Final Fantasy XVI exclusief voor PlayStation-consoles en pc's. Het vorige deel verscheen bij de release ook voor Xbox-consoles. De afgelopen tijd zijn er meer Final Fantasy-games voor Xbox-consoles verschenen. Mogelijk is Final Fantasy XVI tijdelijk exclusief voor Sony.

De aankondiging van Final Fantasy XVI werd gedaan tijdens Sony's PlayStation 5 Showcase, die om 22:00 is begonnen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-09-2020 • 22:17

65 Linkedin

Reacties (65)

Wijzig sortering
Grafisch ziet het er wel mooi uit maar dat is alles wat ik hier positief over vind.

Het lijkt wel alsof Square Enix zich schaamt voor hun Turnbased Battles-verleden.

Ik zal wel in de minderheid zijn aangezien dit niet de eerste is, maar een final fantasy game met van deze twitchy realtime combat vind ik echt helemaal niets. Was ook enorm afgeknapt op XV.
Tot nu toe heb ik mij het meest vermaakt met het turnbased systeem van FFX. Heeft mij in ieder geval het meest weten te pakken.

Daarnaast ben ik ook enorm afgeknapt op FFXV, zag er aan het begon wel belovend uit. Maar de AI die met je meevecht is echt te dom. Het gehele systeem werkt niet lekker.

In de trailer zag FFXVI er wel uit als een soort Kingdom Hearts style systeem en ik werd er wel enthousiast van. Even wachten wat het uiteindelijk gaat worden.

Maar inderdaad, ik heb ook het idee dat Square denkt dat het turnbased systeem wat outdated is.
Het issue van turnbased systems is dat het oubollig overkomt op het gros van de consumenten, die denken dan weer aan oude bordspelletjes zoals Monopoly of MensErgerJeNiet. Daar zit wel verandering in te komen doordat andere type bordspellen meer mainstream worden, maar onder gamers is dat nog steeds voornamelijk de 'nerd niche', welke klein is ivm. de hele games markt van tegenwoordig. Sony wil gewoon meer sales met hun grote IPs zoals FF, dat doe je door games meer mainstream te maken en dus gamesystemen te vervangen die daar een obstakel voor vormen. Ik vermoed echter dat turnbased games nooit echt super populair gaan worden onder het grote publiek.
Blijkbaar is de combat director van Devil May Cry 5 aan boord op dit project, zal dus zo'n beetje op die manier spelen.
Ik heb op zich geen probleem met 3rd person action games, maar de poging die ze met XV deden was gewoon slecht. Ik had voor mijn gevoel geen controle of overzicht over wat er aan de hand was, en lag meer op de grond.

Dit lijkt een vervolg op XV qua gameplay en een aantal visuele elementen, gemengd met een oppervlakkig "dit is FF want crystals" verhaal. Deed me ook wat aan XIV denken wat dat betreft. Ze lijken een poging te doen om nostalgie op te wekken misschien?

Vind het wel prima dat ze een meer "middeleeuwse" game doen, de meeste in de serie in de afgelopen 20 jaar waren vaak moderner of sci-fi. Heb ook geen moeite met sci-fi overigens, maar XIII was niet zo goed.
Met Lightning Returns hadden ze een geweldig real-time battle system. Ook de Kingdom Hearts games hebben fantastische combat. Dat XV zo een belabberd systeem had, heeft denk ik meer te maken met ontwikkelingsproblemen en technische problemen. Hoewel dat uiteraard opnieuw zou kunnen gebeuren met XVI.
Het lijkt qua stijl erg op Final Fantasy XIV. Ook gaan ze verder met realtime combat. Hopelijk gaan ze naar een soortelijk systeem als bij Final Fantasy VII Remake.
Dat is het team van Naoki Yoshida, die ook de producent is van Final Fantasy XV.
Dat moet Final Fantasy XIV zijn.
Ik weet niet wat het is, ik houd van RPG, ik houd van actie games. Maar elke keer als ik een FF speel denk ik na 30 minuten..mewww niks voor mij.

Voor de FF fan is dit mooi nieuws natuurlijk! hoop dat deze echt goed is
Ff 7 of 8 nooit gespeeld? Zijn zeker top games!
Mij trekt nou juist dat industrial en futuristic i.p.v. Dan andere ff. Smaken verschillen...

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 16 september 2020 23:22]

Ik ben ook meer van de Steam/Industrial-Punk achtige FF games maar ik kan de Fantasy setting mits de world-building goed geschreven wordt ook waarderen
Dit is geen PlayStation 5 exclusie zoals Sony je wil doen geloven:

https://www.youtube.com/watch?v=yr6PtdY0i7M

Op 3:59 in de trailer:

"Not available on other platforms for a LIMITED TIME after release on PS5".
Hij komt ook uit voor de pc, dus ps5 exclusive was het toch al niet.
Hij komt ook uit voor de pc, dus ps5 exclusive was het toch al niet.
Dat is ook nergens geclaimd. In de showcase trailer stond al vrij nadrukkelijk "console exclusive" en in de ondertitel "ook naar PC". Geen misleidende truc, maar gewoon een deal

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 17 september 2020 08:17]

Nou deden ze wel heel hard hun best om de CONSOLE EXCLUSIVE supergroot in beeld te brengen en helemaal onderaan in mini lettertjes '* also on pc' nog even te fluisteren :)
Nou deden ze wel heel hard hun best om de CONSOLE EXCLUSIVE supergroot in beeld te brengen en helemaal onderaan in mini lettertjes '* also on pc' nog even te fluisteren :)
Maar in de meeste gevallen staat dat er uberhuapt niet eens bij. Omdat we al een hele generatie zijn opgevoed met wat 'console exclusive' betekent.
Nee maar PC release wordt door zowel Sony als Microsoft nooit rekening mee gehouden, die vergeten ze voor het gemak.
Ik meen gezien te hebben in de trailer 'console exclusive'.
Nogmaals: "Not available on other platforms for a LIMITED TIME after release on PS5". Alle Square-Enix games komen uiteindelijk naar de Xbox. Sony gaat hier niemand voor de gek houden.
Console exclusive is toch een hele duidelijke term? PC is geen console namelijk en daar komt hij later ook op uit. Hoeveel duidelijk moeten zit dit dan omschrijven?
"Final Fantasy 16 is six months full exclusive on PS5, and 12 months console exclusive. That suggests it's coming out on PC six months after launching on PS5, and on Xbox Series X a year later."

De waarheid vertellen, misschien? Het is niet anders dan FF VII Remake of welke andere Square-Enix game.
Tja Square enix zegt weer dit:

https://twitter.com/gematsucom/status/1306361505173196800

"We have no further information on if FF16 will be released on platforms other than the PS5."

Dus ja wat is die waarheid dan?
Ja dat is precies de PR speak waar je 100% uit kan opmaken dat het wel gaat gebeuren.
De trailer was in mijn ogen niet heel erg overtuigend. Final fantasy is voor mij toch een serie die op grafisch vlak vaak ook wat uitschiet boven de rest en dat heb ik eerlijk gezegd niet in de trailer terug gezien.
Exact hetzelfde. De FF-serie heeft grafisch wat hoog te houden en wellicht dat ik (we) te hoge verwachtingen hebben, maar wat deze trailer liet zien was voor mij meer een gevoel van early PS4 graphics. Had eerlijk gezegd het idee dat grafisch gezien het een online gameplay ala FFXIV zou zijn.

[Reactie gewijzigd door HS2005 op 16 september 2020 22:31]

Waarschijnlijk komt hij ook nog naar de PlayStation 4. Was getekend, Sony "we believe in generations".
Precies dat had ik namelijk ook, ik zat hardop na te denken tijdens de reveal dat dit een expansion was van FF14 RR of een dlc voor FF15
ik denk dat dit hele early alpha was. Het kon zo nog eens 4 jaar duren voordat ie uitkomt (of langer, zie ff 15)
Ik ben/was fan vanaf deeltje 6...

Maar ze zijn in mijn ogen de “fantasy” kwijt geraakt in het wereldje van Final fantasy.

Net als het vorige deel, ziet dit te “echt” uit.

Jammer
Ben zelf meer fan van de Medieval tijd dan Steampunk achtig en FF XV was mij iets te druk met 4 characters tegelijk over het hele scherm dus zeer benieuwd naar dit deel :)
Demo laten zien op een pc, die begrijp ik even niet
Is makkelijker te maken dan de hele trailer via op een PS5 te laten draaien.
De hardware is gewoon PC hardware, dus je laad de geplande PS5 textures in, zet de resolutie en refresh op de correcte waardes. En dan je laat een dikke Threadripper het afspelen en opnemen in één keer.
Ik neem aan dat de game zich heel erg in een vroeg ontwikkel stadium bevind, en ps5 is net als PC een x86-64 architectuur en game wordt dan op die manier geschaald naar andere platformen
Geeft aan hoe ver deze game nog verwijderd is van uitkomen.
Performance op de ps5 zal nog wel slecht geweest zijn of te veel crashen waardoor ze de demo niet konden opnemen (of ze zijn er nog niet eens aan begonnen).

Overigens vond ik hem kwa gameplay beelden zwaar tegenvallen in grafische kwaliteit.
Kom dan eens met een betere reden waarom alleen die demo op pc was en de rest vanaf ps5? Dan alleen maar fanboy commentaar te leveren, want dat is een wat zielige, inhoudsloze reactie.

En nee, geen Xbox fanboy. Mijn voorkeur is Xbox, maar heb hier ook een ps4, psvr, ps3, switch en wiiu staan. De ps5 gaat er ook wel komen over een paar jaar.

Feit is dat dit de enige game is die niet vanaf een ps5 kwam en waar geen enkele indicatie van release datum bekend is. Dan kun je redelijkerwijs aannemen dat de game nog niet (goed) draait op de ps5 en ze het liever vanaf de pc laten zien.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 16 september 2020 23:38]

Enige game die niet van een PS5 kwam? Ik gok dat toch wel echt 80% van alle getoonde trailers van een PC kwamen, puur omdat dat gewoon makkelijker is...
Tijdens de showcase zelf was er eerste de FFXVI demo, daarna de boodschap "vanaf nu is alles gecaptured op een PS5" en daarna werd al de rest getoond. Even de specifieke screencard opgezocht voor jou.
Doet mij teveel nog denken aan FF15, met dat geteleporteer tijdens battles en het emo boyband gebeuren. Dat staat me nog niet zo aan. Echter, ik zie serieuzere karakters, bloed, drama. Dat ziet er dan weer wel beter uit. Toch vind ik vaak die FFs die in werelden hebben met kristallen vaak de mindere. Gaat vaak toch net nergens over.
Ja, mee eens. Ik heb liever dat men wat 'exotischer' denkt, of wat meer sci-fi of andersoortige invloeden gebruikt. Ik vond het nu een beetje FF15 meets Witcher 3 (qua stijl). Vleesch nog vis. Maar goed; Squeenix kennende duurt het nog 8 jaar voordat de game af is; dus we zullen het tegen die tijd wel zien :)
Ik ben juist enorm blij dat ze weer teruggaan naar Medieval Fantasy. Wat een opluchting =D! en Naoki Yoshida zit erop, dat komt zeker goed.
oh ik ben ook benieuwd hoor :) Witcher 3 is een van mn favo games; maar qua FF's neig ik juist altijd meer naar de niet medieval-varianten :o
Dit is Witcher/Dark Souls stijl en niet high fantasy met vrolijke kleurrijke karakters zoals FF IX. Heb er dan ook weinig interesse in. Deze presentatie hebben teveel games al.
Het heeft wat mij betreft geen identiteit/smoel, en dat is jammer gezien de grootte van de franchise.
Precies dit had ik ook... FFXV+ Witcher3.. alsof ze letterlijk FFXV in een middeleeuws jasje stoppen. vroeger had sqaure enix de creatieve armoede niet. Toen was een nieuwe game écht een nieuwe game.

Waarschijnlijk wachten tot deze een keer in de budgetbak eindigt. Gemiste kans wat mij betreft
Ik zie veel Game of Thrones achtige omgevingen, vooral van Winterfell, zeker ook met die hondjes.
Ok, GoT => A Song of Ice and Fire is niet de enige of de eerste die zo een setting neerzet, het is momenteel puur de meest bekende. Ik zou die start omgeving eigenlijk een vrij standaard fantasy trope willen noemen, die ver voor GoT/ASoIaF begon...
Ik had precies hetzelfde gevoel met GoT! Ik ben iig weer benieuwd.

FF15 gespeeld maar Ik haakte af na een uur of 5/6, het kon mij niet boeien..
Kreeg een beetje een Sega vibe bij die buitenscenes overdag, weird.

Ook wel grappig dat ik dacht van ugh.. die eeuwige Crystals altijd weer.. en dan dat de voiceover doorgaat over dat ze lang genoeg hun invloed hebben gehad. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee