Qualcomm hint erop dat Apple iPhones met 5g heeft uitgesteld

Qualcomm heeft erop gehint dat Apple de release van iPhones met 5g heeft uitgesteld. Qualcomm levert minder modems dan verwacht door 'de vertraging van een wereldwijde release', zo zegt het Amerikaanse bedrijf in de bespreking van zijn kwartaalcijfers.

Qualcomm legt uit dat het over het algemeen zijn chips levert een paar maanden voordat een fabrikant de telefoon uitbrengt. Zoals het er nu voor staat, neemt een grote klant minder chips dan verwacht af in het kwartaal dat loopt tot eind september. "Dus wat we hier zien, is dat door het uitstel een deel van die leveringen in het komende kwartaal plaatsvindt en een ander deel in het kwartaal dat loopt van oktober tot en met december", aldus financieel directeur Akash Palkhiwala.

Apple was in de afgelopen jaren geen klant voor modems bij Qualcomm, maar dat verandert vanaf dit jaar. Er gingen al eerder geruchten dat Apple de release van iPhones dit jaar zou uitstellen. In de afgelopen acht jaar kwam er telkens minstens één model iPhone in september uit. In september 2011 verscheen er geen Apple-smartphone; de iPhone 4s volgde in oktober. Wel bracht Apple de iPhone X in 2017 in november uit, al kwam de iPhone 8 toen in september op de markt. Ook de XR kwam in 2018 later dan de gebruikelijke release in september.

iPhone 12-renders
Renders iPhone 12 op basis van geruchten

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-07-2020 • 11:07

115 Linkedin

Reacties (115)

Wijzig sortering
gaan we in NL echt al wat hebben aan 5g de komende jaren? Een iphone gaat best lang mee, dus dan wil ik wel graag voorbereid zijn.
Ik denk dat je jezelf moet afvragen "Ben ik blij met wat ik nu heb", en verwacht je dat je de komende vijf jaar daar ook nog blij mee bent.

Persoonlijk denk ik dat 5g in de praktijk weinig echt zal toevoegen voor mij. (qua telefoongebruik) Ik doe niet zo veel met m'n telefoon dat veel bandbreedte nodig heeft. Het zwaarste dat ik doe ik muziek streamen, en daarmee volstaat 4g meer dan genoeg. Video streamen doe ik over het algemeen niet op m'n telefoon, maar mocht ik het doen dan zit ik eigenlijk altijd op een plek waar ook WiFi is. (meestal als m'n dochtertje zich helemaal de tandjes verveelt ergens)

Ik verwacht zelf de komende vijf jaar weinig noodzaak voor 5g te hebben. 4g is eigenlijk snel zat voor mij. Maar dat is puur voor mij en mijn gebruik. Dit zegt niks over de rest van de wereld natuurlijk.


(Disclaimer: Uiteraard omvat 5g veel meer dan alleen potentiele internetsnelheid voor een mobiele telefoon, maar dat zal denk ik voor een mobiele telefoon voor mij wel het primaire gebruik zijn)
5G-NSA is momenteel live, 5G-SA zal waarschijnlijk vanaf 2022 live gaan. 5G-SA brengt alle voordelen van 5G, 5G-NSA eigenlijk alleen de hogere snelheden. Maar heel veel voordelen van 5G zijn niet van toepassing voor smartphones. Het zit eerder in andere toepassingen.
Wat maakt dat 5G (behalve de hogere snelheid) voordelen heeft voor bepaalde toepassingen? Welke toepassingen zijn dat dan?
Er zijn ook voordelen bij plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals festivals. 4G had daar altijd moeite mee (totdat Nokia met een oplossing kwam, maar veel providers hebben geen Nokia en kiezen voor prijsvechter Huawei), maar 5G is ontwikkeld om juist in dat soort situaties stabiele verbindingen te houden.
Automotive (low latency), IOT (data offload), direct channel connect, virtual provider opties, local data offload

heeft dus veel meer te maken met het uitbreiden naar andere toepassingen dan het huidige eco-systeem
Dan zou ik sowieso nog wachten met 5G.
De huidige 5G toestellen ondersteunen alleen de frequenties die nu in gebruik zijn. Over een paar jaar gaan de andere frequenties werken en dan ga je pas echt iets van 5G merken.
Nu biedt 5G voornamelijk hetzelfde als 4G.
Nu biedt 5G voornamelijk hetzelfde als 4G
Dat is erg kort door de bocht. Als je puur naar transfer snelheden kijkt is de "huidige" 5G al (iets) sneller dan 4G gebruiken.
Daarnaast heeft 5G (ook in huidige implementatie) lager stroomverbruik, efficienter omgang met de bandbreedte, lagere latency. etc.
Niet iets om een gat voor in de lucht te springen als smartphone gebruiker maar er zijn zeker wel voordelen.
5G is een must voor mij. Ik werk op Schiphol, vreselijk slecht bereik. Ben van KPN naar Vodafone en toen zelfs naar Tele2 en uiteindelijk naar T-Mobile gegaan binnen 1,5 jaar tijd doordat er bijna nooit goed bereik is op Schiphol Rijk. De huidige 5G techniek die geactiveerd is bij T-Mobile en KPN op 700 mhz maakt het dus mogelijk om niet alleen sneller te internetten maar ook verder door alles heen te dringen. Waarschijnlijk zal nu mijn bereik flink wat beter zijn aangezien van 800 naar 700 mhz een vors verschil is.

Verder game ik veel on the go en is de lage latency wel een stuk fijner en heb ik 5G mogen testen en werken applicaties een heel stuk rapper. Zo is het starten van een youtube filmpje vrijwel direct en is het gewoon fijn om nooit meer te hoeven bufferen.

Heb ik het echt nodig? Nee absoluut niet. Is het fijn als je het hebt 100%. Ik koop liever een nieuwe telefoon die 5G aan kan en mij de komende 5 jaar vooruit helpt dan een nieuwe telefoon die dit mist.

Ik switch met ieder toestel tussen android naar iOS en vise versa. Had nu de OnePlus 7 Pro en wil met de volgende iPhone weer een switch doen naar de Pro modellen vooral omdat deze zulke goeie camera's hebben om mee te filmen. Maar als deze 5G mist zal ik zeker nog een jaartje wachten of voor een volgende Android gaan.

Vorig jaar konden we nog discusseren of 5G nodig was, inmiddels is die discussie een beetje nutteloos gezien onze netwerken nu allemaal 5G hebben. Waarom niet iets gebruiken wat er al is? Alleen de hogere kost prijs lijkt mij het belangrijkste verhaal. Hoeveel wil jij extra uitgeven voor een 5G ready telefoon? Ik wil het zeker niet missen als ik voor een nieuw toestel ga die 800+ euro gaat kosten. Zou ik minder fanatiek zijn snap ik heel goed dat de meeste mensen in de massa dit niet nodig hebben. Maar hebben we 4G wel echt nodig gehad dan?

HSDPA+ en 3G werkte ook goed genoeg voor full hd filmpjes op youtube. Pas met de komst van 4G die deze frequenties overnam is 3G minder goed geworden.

Ps. Vergeet niet dat we eigenlijk helemaal geen glasvezel nodig hebben aangezien we gewoon kabel hebben. De enige reden waarom glasvezel zo populair is komt door een stomme uitspraak van 20 jaar geleden die Ziggo en UPS exclusieve rechten heeft gegeven op kabel waardoor ze belachelijk hoge prijzen kunnen vragen en nu pas met glasvezel concurrentie de snelheid opschroeven naar 1GB/s download tot straks 10GB/s download wat in Duitsland al het geval is. Upload komt straks ook.

Nu ook KPN die weer misbruik maakt van hun macht door hun glasvezel aansluitingen op lagere snelheden te bieden bij concurrenten als T-Mobile en als land gaan we weer precies de verkeerde kant op alsof we blind zijn en niks hebben geleerd van het verleden na die rechtzaak die KPN won tegen T-Mobile over glasvezel misbruik.

In mijn ogen zou 5G en wellicht 5G+ of 6G straks gewoon kabel en glasvezel kunnen vervangen zodra mmWave beschikbaar komt. Nooit meer kabels graven. Gewoon alles via de mast.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 3 augustus 2020 01:15]

Ik koop een telefoon met de gedachte dat ik er tenminste 3 en liefst 4 jaar gebruik van kan maken. Tussen nu en ongeveer een half jaar wordt dat punt bereikt. Aangezien ik mijn ziel al aan Apple heb verkocht sinds de iphone3 is het voor mij logisch om weer een iphone te kopen. Als deze geen 5G optie heeft, is het toestel voor mij niet interessant.
Als deze geen 5G optie heeft, is het toestel voor mij niet interessant.
Maar waar verwacht je 5g dan voor nodig te hebben in de komende vier/vijf jaar wat je niet met 4g zal kunnen doen?
Alle netwerken investeren vanaf nu in 5g en niet in 4g. 4g staat stil of gaat achteruit. Hoewel 4g op het huidige niveau echt ruim voldoende is, en de technische vooruitgang van 5g me voor mijn eigen telefoon grotendeels een worst kan wezen, is het belangrijk hoe de telco's hun netwerk onderhouden. Je moet vandaag de dag eens een 3g-verbinding opzetten - dat werkt heel slecht tegenwoordig.

Nu is het zo dat 5g veel dichter gerelateerd is aan 4g dan 4g aan 3g. Het is de vraag of 4g zo hard achteruit gaat als 3g - waarschijnlijk niet. Maar die garanties heb je niet, en het staat buiten kijf dat als je een telefoon wil hebben die jaren en jaren meegaat (en daar ook duizend+ euro voor neertelt) je mee moet kunnen gaan in de strategie van de telco's.
Maar die garanties heb je niet,
Garanties qua 5G heb je ook niet..
Je moet vandaag de dag eens een 3g-verbinding opzetten - dat werkt heel slecht tegenwoordig.
4G is dan ook al een tijdje beschikbaar dus dat is geen eerlijke vergelijking.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 30 juli 2020 13:24]

Maar als je een 3G modem hebt heb je daar niks aan. Dat is het originele punt, maar dan met 4G/5G

[Reactie gewijzigd door MrFax op 30 juli 2020 13:51]

Met de aanname dat het toestel nu vijf jaar oud is heb je dan dus in 2015 een (low-end) 3G toestel gekocht.. terwijl de 2012 iPhone al 4G had.
Alleen was de uitrol van 4G voor ISP's veel langzamer toen. Dat is nu niet zo omdat 5G bovenop 4G bouwt.
Garanties qua 5G heb je ook niet..
Huh? Ik denk dat je de garanties van doorgaande investeringen in 5G de komende jaren zo krijgt als je de directeuren van KPN, Vodafone en T-Mobile vraagt. Voor 4G gaan ze je die niet geven.
4G is dan ook al een tijdje beschikbaar dus dat is geen eerlijke vergelijking.
Het is niet alleen vandaag de dag dat 3G slecht is dankzij gebrek aan infrastructuur. Dat was ook al zo in 2017 - ik gebruikte toen nog een Nexus 4.
Dit is het eerste valide punt wat ik voorbij heb zien komen.
Maar dan wil ik wel stellen dat 4g in Nederland in 2012 werd geveild (volgens mij ook datzelfde jaar geactiveerd maar dat kan ik 1-2-3 niet vinden). 3g had ook toen het nog de standaard was vrij veel gebreken. Iets waar 4g nooit last van gehad heeft (toen het eenmaal goed was ingezet).

Persoonlijk verwacht ik niet dat 4g over pakkembeet 5 jaar zo (praktisch gezien) onbruikbaar zal zijn als 3g nu is, door onder andere, wat je zelf al aangaf dat 5g niet zo veel verschilt van 4g, als 4g van 3g.
3G werkt slecht om diverse redenen. Het is under the hood een PPP verbinding, met overhead. Dat merk je tijdens de verbinding leggen vooral. Ook zijn 3G frequenties hergebruikt (voor 4G), terwijl die van 2G nog in gebruik zijn. Dan val je dus terug op 2G frequenties.

5G en 4G zijn native TCP/IP, zonder overhead. 4G frequenties blijven in gebruik omdat 5G meer een voortzetting is van 4G. Een 4G telefoon zul je dus kunnen blijven gebruiken, technisch gezien. Misschien voor zware toepassingen dat het minder wordt.

Je vergelijking is dan ook mank. Je kunt je beter afvragen was 2G nog bruikbaar met uitrol van 3G voor de toepassingen waar men het voor gebruikte voor de uitrol van 3G? Het antwoord is een volmondige ja. Sterker nog, dat antwoord is nog steeds ja.

Op een gegeven moment is "snel" goed genoeg. Voor mensen met glasvezel bijvoorbeeld, kan 500/500 mbit prima zijn. Die hoeven echt niet allemaal 1000/1000 mbit. Hetzelfde zie je ook met DSL, kabel, enz.
Deze gedachte lees je erg vaak. Waar je echter aan voorbij gaat is dat we maar 1 ether hebben met een bepaalde hoeveelheid frequentieruimte. Als steeds meer mensen 5G gaan gebruiken, dan zal steeds meer frequentieruimte ingezet gaan worden op 5G ten koste van 4G. De komende jaren zal je dus gaan zien dat de capaciteit en snelheid op 4G zal gaan teruglopen.

Dus nee, de komende jaren gaat 5G steeds belangrijker worden en 4G steeds minder goed.
Een prettigere gebruikerservaring. Betere inruilprijs.
Je koopt een telefoon voor de inruilprijs na 3 à 4 jaar? :+ Ik zie het meer als extraatje, maar het beïnvloed mijn aankoopgedrag zeker niet. Ik zou niet graag een toestel hebben dat niet helemaal naar m'n zin is, zodat ik het na 4 jaar voor een beter bedrag kan verkopen.

Hoe verwacht je een betere gebruikerservaring? Heb je nu regelmatig meer dan 50Mbps(LTE snelheid) of laten we zeggen 20Mbps nodig? En verwacht je dat de komende 5 jaar dat webdiensten zo inefficient gaan worden dat je die snelheid daadwerkelijk nodig hebt om normaal te kunnen werken met die webdiensten op een telefoon? Ter context: Netflix adviseert een bandbreedte van je internetverbinding van 25Mbit voor 4k streamen (dat is dus inclusief het overige gebruik)
LTE is toch wel heel wat sneller dan 50Mbps.. Net met 2 speedtests 130 en 120 Mbps..
Maar wat heeft de gemiddelde gebruiker daar aan?
Niks, maar die snelheid zorgt er wel voor dat data sneller binnenkomt en de capaciteit van het netwerk hoog is(immers houdt een gebruiker veel minder lang capaciteit vast). Zouden we nu nog op 3G zitten dan zou de netwerkcapaciteit altijd vol zitten omdat iedereen constant bezig is met data binnenhalen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 30 juli 2020 14:33]

Maar zijn we nu niet hetzelfde aan het doen. Zet voor de grap is een sniffer op je netwerk en bekijk het netwerkverkeer van je telefoon is. Dat gaat constant door, mede omdat er behoorlijk wat apps op je telefoon continu aan het praten zijn om welke reden dan ook. Het is weliswaar niet veel capaciteit, maar het zijn wel sessies.
Voor deel 1: daar kies je een iPhone voor 5G zal niet veel toevoegen aan gebruikservaring bij een model van eind 2020. Voor deel 2: na 5 jaar als de support bijna afloopt is de restwaarde van je iPhone echt niet bepaald of er 5G op zit of niet (accu leeg, scherm beschadigd-waarde is 5 euro...)
Irnuilwaardes van Iphones zijn over het algemeen sowieso aanzienlijk beter dan andere toestellen.
De gebruikerservaring is voor 4G en 5G zover ik weet identiek behalve als je echt een debiel hoge bandbreedte ergens voor nodig hebt.

Future proof, natuurlijk, maar de komende 3-4 jaar zie ik geen 4G bottlenecken aankomen
Geen hond die een telefoon koopt voor de inruilwaarde. Dat is echt het slechtste argument ooit, aangezien goedkopere telefoons ook inruilwaarde hebben, mits (net als met iPhones) het scherm niet kapot is en de accu ook niet. Wellicht mindere inruilwaarde, maar daarbij betaal je ook een mindere prijs.
Nodig hebben en fijn vinden zijn 2 dingen.

Een telefoon met 5g waardoor je gebruik kan maken van een band die kwa utilization laag zit is een grote luxe, deze luxe heb je vaak slechts in t begin. 4G is in principe snel genoeg, ik krijg 330mbit down en 40mbit up op de zendmast in mijn wijk. Kom ik in de stad dan is t vaak slechts 20 down 1mbit up.

Als je telefoon 5G hebt is t eigenlijk als midden in de nacht de snelweg over ipv tijdens de spits. Hierdoor haal je vaak in steden ook goede snelheden (uit mijn persoonlijke ervaring met 4g toen het gelanceerd werd). Dit is dus kwa gebruiks gemak zeker fijn.

Een iphone heeft na 2 jaar vaak nog een goede verkoop waarde, in ga er vanuit dat 5g over 2 jaren gewoon standaard is en zal dus zeker meerwaarde geven aan de telefoon. Je koopt het er niet voor, maar toch heeft t waarde.

Ik zelf vervang mijn telefoon elk jaar, ik heb die luxe, niet iedereen. Dus mocht je nu 3 a 4 jaar oude telefoon zitten en je wilt een nieuwe voor de volgende 3-4 jaar dan is een 5g model zeker aan te raden.
Kom ik in de stad dan is t vaak slechts 20 down 1mbit up.
Wat merk je daar in de praktijk van?
Over het algemeen veel, wellicht meer te maken met latency die dan ook ineens omhoog schiet. Maar simpelweg het laden van berichten/foto's/tijdlijnen duurt significant langer.

20mbit is in principe relatief voldoende bandbreedte als deze stabiel en lage latency heeft. Dit zou bij 5g ook beter moeten zijn
Stel je hier de vraag wat het nut van 5g is?
Nee, ik vraag wat voor gebruik iemand op dit moment of in de nabije toekomst voor 5g heeft, wat hij of zij niet kan of verwacht te kunnen met 4g.

Ik zie het namelijk voor een telefoongebruiker functioneel gewoon als een evolutie van 4g die zonder wat voor marketingbombarie ingevoerd kan worden, als een 1-2tje tussen de telecomboeren en de telefoonboeren. Een beetje zoals LTE(+) was ingezet.
Als je dat doet kun je de fanbois en onwetende consument niet extra geld uit de zak kloppen.

Mobiel internet is een commodity, en in een markt voor commodities gaan leveranciers zich proberen te onderscheiden in iets wat emotioneel is of er op een andere manier eigenlijk niet toe doet. Anders ontstaat een prijs-oorlog situatie met lage marges, zoals bij energie het geval is.

Als nuchtere Tweaker kan ik alleen maar mijn schouders ophalen.
Om 5G op je telefoon te kunnen gebruiken heb ik reeds gemerkt dat providers in Belgie dit enkel aanbieden bij hun duurste abonnement. Dit maakt het al wat minder intersant.
De iPhone 3 heeft nooit bestaan.
Worden er dan nieuwe iPhones zonder 5G uitgebracht, of wordt de release van iPhones uitgesteld? Ik neem aan het laatste.
Denk je echt dat Apple alle modellen gaat uitstellen omdat ze een nieuwe techniek niet kunnen ondersteunen? We hebben het hier over Apple, een bedrijf die OLED schermen pas een aantal jaar ondersteunt. Die gaat écht niet wachten tot 5G chips beschikbaar zijn. Daar komt nog bij dat wereldwijd de 5G dekking om te huilen is.
Ja, dat dacht ik....

Dat kwam met name door de zin in het artikel:
Er gingen al eerder geruchten dat Apple de release van iPhones dit jaar zou uitstellen.
Dat laatste. Apple heeft als ik t goed lees zelf de boel uitgesteld waardoor de leveringen van Qualcomm nu minder zijn, maar later verwacht wordt. Dus Qualcomm kan wel leveren, maar de vraag is er niet.
Mijn iPhones gaan best lang mee en krijgen binnen de familie vaak nog een tweede leven bij mensen die er niet al te veel mee doen (lees: ouders en grootouders die wel een beetje facetimen en whatsappen enzo, maar voor de rest alleen bellen).

Ik zou het daarom bij aan schaf van een nieuwe wel fijn vinden als er 5G op zit ook al zijn de dekking en de toepassingen nu nog beperkt. Binnen de gebruiksduur van een iPhone zie ik dat nog wel veranderen.

Oh well, kijken we volgend jaar wel weer of een upgrade de moeite waard is. iPhone 8 doet t nog goed.
zeker, ik ben gestart met de Iphone 4, toen overgestapt naar de iphone 6. Deze is nu bij mijn schoonouders in gebruik, leuk om in corona tijd te kunnen facetimen. Ik ben nu zelf over naar de 11Pro, dus er zit per Iphone bij mij zeker 4 jaar tussen.....
Het hele 5G gebeuren heeft nog geen nut op een smartphone. Men noemt het nu 5G, maar het is eerder 4G+. alleen je abonnement wordt er duurder door.. gemiddelde snelheid ligt nu op 40-50 Mb/s, ook al heb je 225Mb/s+ abonnement. Er zijn nog veel mensen die op LTE zitten met 15Mb/s.
4G+ bestaat al :P

Anyway mijn abonnement zit 5G gewoon bij, dus daar hoef ik gelukkig niet meer voor te betalen.

Naar gelang de vraag zal de capaciteit in 5G toenemen ten koste van de 4G capaciteit (ze kunnen veel antennes gewoon switchen namelijk). Nu maakt het voor mij dus weinig uit want waar 5G is heb ik 5G en waar 4G is heb ik dat :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 juli 2020 16:28]

Tja, wel begrijpelijk, de meeste mensen kopen elke 24 maanden een nieuwe telefoon. Binnen nu en 2, 3 jaar is 5G totaal nog niet nodig, meer dan een marketing verhaal is het 5g verhaal momenteel nog niet.
de meeste mensen kopen elke 24 maanden een nieuwe telefoon
Is dat zo? Ik had juist het gevoel dat men tegenwoordig wat langer met hun telefoons doen. (3 à 3,5 jaar) Althans. In mijn directe omgeving zie ik dat wel gebeuren. Veelal omdat mensen de telefoon eigenlijk nog voldoet en de nieuwe telefoons weinig functioneel toevoegen (anders dan betere camera's, wat je ook maar net moet interesseren).
Uiteraard zijn er ook mensen die ieder jaar een ander toestel hebben 'omdat ze het laatste/snelste/beste willen hebben, omdat ze dat leuk vinden' (N.B. Geen oordeel, puur observatie)
Ja dat is blijkbaar zo, die discussie had ik enige weken geleden hier ook al met iemand, en toen vond die een link met een overzicht dat telefoon nog gemiddeld 24 maanden meegaan.
Om mij heen gaan ze allemaal korter mee, maar wellicht komt dat door wat extreme buitensporten :+
Ik ben ook zo iemand die bijna elk jaar de nieuwste iPhone koopt. Na een jaar levert de tweedehands verkoop nog een leuk bedrag op. Twee jaar voelt voor mij altijd als extreem lang.
in mijn omgeving is het bijna elk jaar. Maar dat komt meer omdat het lompen boeren zijn met boter in de handen
In Korea zijn er nu al 5 miljoen gebruikers van 5G.

In Europa lopen we best ver achter. Als ik de nieuwsberichten lees zal het de komende jaren nog niet relevant zijn.

[Reactie gewijzigd door Delay op 30 juli 2020 12:45]

5G is tot eind dit jaar en vooral begin 2021 wel een verhaal als je in het westen of het midden van Nederland woont zekers een voordeel. Tot eind dit jaar 50% sneller internet en lage latency met 5G dus ideaal voor games online.

Als de toestel pas volgend jaar oktober 2021 uitkomen met 5G loopt alles net zoals met 3G toendertijd weer met 1,5 jaar achter de feiten als je in het westen woont of midden van het land woont tot Amersfoort :)

Ik zou dan persoonlijk wachten tot oktober 2021 en dan een nieuwe iPhone kopen. Gewoon een jaar overbruggen met je oude iphone

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 30 juli 2020 13:12]

Nou over 2 a 3 haar juist wel. Dan mag de 3,5ghz Band ingezet worden voor de capaciteit. Maar aankomend jaar nog biet echt nee, mijn volgende toestel wordt wel met 5G maar zie nu het nut er niet van in om een goed toestel na 1 jaar al te vervangen. Dus tot die tijd doe ik het lekker met 4G.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 30 juli 2020 13:05]

Knap dat je 3 jaar in de toekomst kan kijken, volgens mij wordt de echte 5g toch echt volgend jaar al uitgerold.
Anoniem: 501293
30 juli 2020 11:24
Persoonlijk zou ik er blij mee zijn als de nieuwe iPhone van dit jaar geen 5G ondersteunt want ik zie er echt totaal geen meerwaarde in maar ik begrijp dat sommige mensen er wel om springen. 4G is voldoende voor mij. Niet dat ik een alu-type ben maar toch geeft het een rustig gevoel als enkel 4G ondersteunt wordt :P
Persoonlijk heeft het inderdaad nog niet heel veel toegevoegde waarde maar gezien de toenemende vraag naar data is 5g wel noodzakelijk. Zo door blijven groeien met de data honger en de hoeveelheid aangesloten systemen op het netwerk gaat op een gegeven moment problemen opleveren met de beschikbare capaciteit.
Anoniem: 501293
@Aalard9930 juli 2020 11:48
Persoonlijk heeft het inderdaad nog niet heel veel toegevoegde waarde maar gezien de toenemende vraag naar data is 5g wel noodzakelijk. Zo door blijven groeien met de data honger en de hoeveelheid aangesloten systemen op het netwerk gaat op een gegeven moment problemen opleveren met de beschikbare capaciteit.
Precies, daarin vind ik het ook goed hoor. Uitbreiding op het netwerk vind ik altijd een plus punt. Bijvoorbeeld, op Dediqated (of Qlimax) in het Gelredome kon ik geen Whatsappje, iMessage, helemaal niks sturen naar een vriendin van me die ik kwijt was. Als op drukke plekken je bereikbaarheid goed is dan vind ik het echt een voordeel, vooral in nood namelijk op het thuisfront wat kan gebeuren, om maar een voorbeeld te noemen. Maar nu in deze tijden met de lockdown toepassingen zie ik die behoefte niet snel gebeuren. Het thuiswerken heeft echt een nieuwe bedrijfsvoering gecreëerd, denk je niet?
Android is een groter marktaandeel, dus als 60% met Android op 5G zit heb je met je iPhone op 4G weer genoeg ruimte :)
Anoniem: 501293
@mjl30 juli 2020 12:36
Het marktaandeel is alleen niet gebaseerd op Android telefoons die 5G ondersteunen maar een combinatie van alles. Als je alleen goed kijkt hoe die cijfers opgemaakt zijn, dan is het marktaandeel totaal niet realistisch.

Verschepingen of daadwerkelijk geactiveerde devices is wel iets anders. In mijn omgeving zie ik steeds meer en meer iPhones dus ik denk dat het daadwerkelijke aandeel heel anders in elkaar zit.
Ik denk dat dat ook wel één van de meest extreme omgevingen is voor de netwerken. 35.000-40.000 telefoons op en rond een dansvloer. Zeker GelreDome met al z’n beton.

Off-topic: Na lang twijfelen gelukkig wel naar Dediqated gegaan. Ik denk officieel het laatste echte feest wat er is geweest voor de wereld werd platgelegd.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 30 juli 2020 13:10]

Anoniem: 501293
@Dennisdn30 juli 2020 13:33
Ja toch, op dat soort punten zou dat voordeel kunnen bieden. Ik merk het ook wel bij het Ziggodome maar bij de Amsterdam Arena met Sensation weer niet eigenlijk. Ik weet niet hoe het met voetbalwedstrijden is gesteld eigenlijk. Is het niet dat we misschien iets compleet anders moeten verzinnen als het gaat om data en de manier waarop we mobiel internet gebruiken?

Off-topic: Precies dat! Ik ben een hardstyle guru vanaf 2001 en ik keek heel erg uit naar Qlimax 2019 omdat ik na 12 jaar weer een editie heb bezocht maar om de 1 of andere manier viel me dat tegen. Dediqated heb ik qua reclame en line-up van te voren niks van meegenomen en dat was gewoon echt mega dik en ik zie dat inderdaad echt als een echt final party ofzo voor de apocalyps van Mad Max begon :P

Normaliter ben ik op elk feest te vinden omdat ik daar fotografeer of ik bezoek het gewoon maar Qlimax heeft een verhaal erachter en Dediqated ook. Ik vond ook de lichtshow, de muziek keuze van de avond en de sfeer echt bijzonder. Alsof we het aanvoelde ofzo :P
Eens dat de COVID-19 wel ervoor heeft gezorgd dat er minder vaak veel mensen op een kleine stukje grond staan, al denk ik dat COVID-19 volgend jaar om deze tijd grotendeels achter de rug is. Waar 5G met name voor staat is het aansluiten van systemen, waar 4G met name voor bedoelt is om mensen aan te sluiten. De verwachting is dat de komende jaren het aantal IOT systemen (slimme auto's, detectie sensoren, medische toepassingen, inzet drones voor landbouw, smart cities, ect, ect ) explosief zal toenemen.

De 'echte' 5G komt pas bij de veiling in 2022 waarbij het 3,5Ghz spectrum geveild gaat worden, nu is het eigenlijk niet meer dan een 4G+. Dan wordt het pas echt mogelijk om zeer veel systemen aan te sluiten en daarbij ook nog een stukje bandbreedte te garanderen, dat is iets wat 4G niet kan.

Maar om op de discussie terug te komen, 4G zal zeker nog 5 tot 7 jaar in bedrijf zijn waardoor je een Iphone met 4G tot die tijd nog prima kan gebruiken. Dit jaar heeft Vodafone pas 3G uitgezet en KPN doet dit pas vanaf 2022
Ik kan mij nog goed herinneren dat een klasgenootje een 486 DX 100Mhz kreeg met een harde schijf van maar liefst 100 megabyte. We stonden er allemaal omheen van "zooooo..... dat krijg je echt NOOOIT vol!" Nu zijn dat slechts 3 foto's van mijn foto toestel.
Een iPhone gaat rustig zo'n 5 jaar mee, en in 5 jaar tijd kan het internet best veel zwaarder worden qua datastromen. Dan is het fijn als je telefoon nog een beetje mee kan komen. Viel mij eigenlijk al tegen dat mijn 11 geen 5G had.
Anoniem: 501293
@satoer30 juli 2020 12:11
Zooo, dat weet ik nog wel van de harde schijven in het begin van de pc _/-\o_ er kwam op een gegeven moment 40GB en daar kon je zooooooveeeeeeel op zetten :X Nu is dat niet eens een remuxed film. Die 100 megabyte is op mijn Nikon D850 1 foto :X bizar toch? Ik heb altijd afgevraagd hoe veel groter bestanden nog gaan worden.

Nou, ik moet zeggen, een familielid van mij die heeft nog de iPhone 6s. De dingen die ze erop doet, men, die kan nog wel een jaar ermee door. Dat vind ik wel echt mooi om te zien hoe lang een tel eigenlijk mee kan :) Ik ben benieuwd naar de nieuwe iPhone in september, anders doe ik voor het eerst 3 jaar met een iPhone :*)
Zooo, dat weet ik nog wel van de harde schijven in het begin van de pc _/-\o_ er kwam op een gegeven moment 40GB en daar kon je zooooooveeeeeeel op zetten
40GB?
Mijn eerste harddisk was een RLL disk van 30MB.
Dat is een beetje een kromme vergelijking. De 486DX4 100MHz kwam uit 1993. Om dat in perspectief te plaatsen: Dat is hetzelfde jaar dat de eerste populaire grafische internetverkenner op de markt kwam (Mosaic), dat Internettoegang überhaupt voor particulieren in Nederland beschikbaar kwam, werd de EU opgericht (verdrach van Maastricht) en werd Koning Albert II in België koning.
17 27 jaar is echt heel lang geleden.

Ik verwacht persoonlijk niet dat 4g over 5 jaar compleet onbruikbaar geworden is. (Tot op 50+ Mbps voor een iPhone 11 op 4g)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 30 juli 2020 12:25]

17 jaar is echt heel lang geleden.
27 jaar nog veel langer :)
Ouch... Bedankt! :)
Ach vroeger... toen ik nog jong was en haar had.
Volgens mij hadden we toen een Tulip staan.
Maar 1993 is 27 jaar geleden.
Een nieuwe iPhone gaat 7 jaar makkelijk mee. Zelfs met updates.

Over 5 jaar ga je wel anders zeggen als je straks de 1200 euro iPhone gaat kopen.
De echte vraag is hoe lang houden koper gemiddeld vast aan hun gekochte iphone. De tel kan wel 7 jaar mee zoals je stelt maar hoeveel% van de koper heeft dezelfde telefoon 5 jaar of 4 of 3 jaar.

Als je nu 1200 euro neertelt voor een telefoon dan gok ik dat vele dat over 2 jaar weer doen als 5g er wel is. Voor de 2dehands markt betekend het misschien dat je telefoon minder waard is.
Zo redeneer ik ook.

Ik heb t/m de iPhone 6 iedere 2 jaar een nieuwe gedaan omdat hij zogenaamd bij het abo inzat, maar met die telefoon heb ik 4 jaar gedaan, daarna mijn vriendin nog een jaar en we konden hem alsnog doorverkopen daarna meer dan 100 euro aan iemand die hem goed genoeg vond om nog 1-2 jaar mee te gaan.

Nu al 2 jaar aan mijn eerste android avontuur bezig met een OP6, maar ik ga terug zodra ik een toestel zie dat ik weer echt een sprong vooruit vind. Het liefst een kleinere notch (of geen), al acht ik het geen dealbreaker, maar ik wil niet de laatste telefoon van Apple zonder 5G ondersteuning, simpelweg omdat ik er vermoedelijk weer 4 jaar mee wil gaan doen. Kan best zijn dat de meerwaarde beperkt gaat blijken, maar ik neem liever het risico niet. Dan nog maar een jaartje data afstaan tegen mijn principes in, de OP6 is verder nog prima. :-)
5 jaar met een iPhone 6, alleen een nieuwe accu er in gezet (en kreeg meteen een nieuw scherm van Apple zonder extra kosten). Ik kan er nog mee door tot eind dit jaar, bij iOS 14 moet ik van de baas wat nieuws gaan kopen (geen toegang meer tot bedrijfsleven data bij een OS versie lager dan -1)
Anoniem: 501293
@ThaddeusX30 juli 2020 11:53
Ze gaan makkelijk 7 jaar mee, de telefoon blijft ook altijd binnen in mijn gezin, familie of vrienden die ik er blij mee kan maken maar ik heb elke 2 jaar een nieuw maximum model omdat ik gewoon gek ben op technologie. Met als optie dat ik mijn abonnement per maand kan vernieuwen, mocht de nieuwe iPhone ineens drastisch een nieuw ontwerp krijgen met nieuwe hardware. Dus de laatste jaren doe ik 2 jaar met een iPhone :P

Ik heb nu bijvoorbeeld de XS Max en vond de 11 pro te weinig verschil hebben. Dit jaar wil ik wel de 11S of de 12 maar als daar weer zo weinig verschil in zit, dan doe ik nu voor het eerst 3 jaar met een iPhone :D
5G zoals we dat de komende jaren hebben zit op dezelfde frequentiebanden als 4G. De hi-band is er nog lang niet.
Anoniem: 501293
@K-aroq30 juli 2020 11:58
5G zoals we dat de komende jaren hebben zit op dezelfde frequentiebanden als 4G. De hi-band is er nog lang niet.
Precies, maar het gaat mij ook om de hi-band. Dat voelt gewoon niet lekker. 4G op de huidige frequentie en 5G op de huidige frequentie, prima, geen probleem mee maar zodra ze de hi-band willen gebruiken met extra masten....tja, daar heb ik zo mijn bedenkingen bij hoor, vooral ook omdat ze qua gezondheid niet weten wat het op zo een grote schaal doet.

Zie het als de Burger King. Het is lekker, er zitten een soort van groenten op en dat soort dingen maar teveel is niet goed voor je. Dat gevoel krijg ik ook bij 5G, althans, de hi-band met extra masten dan he.
Ik ben van plan om de overstap van mijn iPhone XS naar de iPhone 12 te nemen, mits de laatstgenoemde 5G ondersteund. Niet omdat ik perse hogere snelheden nodig heb, maar omdat ik een toekomstbestendig toestel wil.
Maar waar verwacht je 5g dan voor nodig te hebben in de komende vier/vijf jaar wat je niet met 4g zal kunnen doen?
Stabielere verbinding, vooral als het ergens heel druk is. Daarnaast is de lagere latency fijn.
Ik heb de laatste jaren een optie dat je per maand op kan zeggen dus ik heb aan de ene kant zoiets van, als ik 5G echt nodig heb, dan kan ik altijd switchen. Misschien iets voor jou? Ik zit bij T-Mobile/Tele2.
Het gaat voor mij persoonlijk ook niet perse om de huidige toepassing, maar om hoe “toekomst proof” een telefoon is. Als je een telefoon van 1000+ euro koopt wil je er (neem ik aan) wel een aantal jaar mee doen. Over 2-3 jaar zal 5G waarschijnlijk volledig ingeburgerd zijn en dan is het wel fijn als je er gebruik van kan maken. Bijkomend voordeel is dat als nu de eerste 5G iPhone er komt, die over 2 jaar “betaalbaar” is geworden. Dat zie je nu ook bij de XR/XS, dat zijn prima smartphones en hebben nu een prijs bereikt die voor een groot deel van de mensen toegankelijk is.
Anoniem: 501293
@ITsEZ30 juli 2020 12:33
Ja dat is zeker zo. Ik vraag me alleen af met de huidige wereld zoals die is: wat is de positie van 5G nu qua behoefte? Die is anders dan voor het hele corona gebeuren toch?

Aan de andere kant is het wel een betere zet om alvast 5G in te bakken als mogelijkheid zodat de levensvatbaarheid inderdaad langer is.
Maar wat is er mis met 5G dan? Het zijn de zelfde frequenties, maar andere techniek. Prima toch?
Dramatisch zelfs.
ja, <6GHz is nogal wat anders dan >30Ghz.
Ideaal voor 5G-gekkies. Alleen laten dat nou vaak niet al te koopkrachtige mensen zijn :D
Kinderen van 12/16+ lopen ook massaal met iPhones. En niet alleen in de rijke buurten.
Dat zijn vaak de wat oudere modellen zoals de iPhone 8. Die kosten ongeveer het zelfde als een Android toestel en een stuk minder dan bijvoorbeeld een iPhone 11 pro.
Kinderen van goedverdienende ouders doorgaans.
Dat zal mijn vrouw leuk vinden, zij had gehoopt dit jaar over te stappen naar een iPhone met 5g, dan wel met de denkwijze dat ze hem weer 5 jaar gaat hebben. Afwachten dus.
Maar waar verwacht ze 5g dan voor nodig te hebben in de komende vier/vijf jaar wat ze niet met 4g zal kunnen doen?
Het is heel aannemelijk dat er steeds meer frequentieruimte en daarmee capaciteit / snelheid richting 5G gaat opschuiven ten koste van 4G. Je zult in de komende jaren gaan zien dat de snelheden op 4G gaan dalen ten gunste van 5G. Dus als je de komende jaren goed wil zitten, is 5G geen overbodige luxe hoor.
Zij had zo iets van, als ik nu toch een nieuwe koop, dan wil ik meteen een pakken die ook 5G heeft, is geen must maar meer een principe kwestie :D
En daarmee dus volledig ongefundeerd.
Een beetje zoals de pixelrace: Het maakt me niet uit of je het zonder vergrootglas niet kunt zien. Ik mot gewoon meer pixels hebben dan mijn buurman.

[Reactie gewijzigd door STFU op 31 juli 2020 10:02]

Ik moet er wel even bij zeggen dat ze zich dit ook een keer in een telefoonwinkel heeft laten inpraten, verkoper wilde haar een S20 aanpraten terwijl ze Iphone wilt, dus het zal wel los lopen binnenkort.
Nu besef ik dat de stap van 3G naar 4G groter was dan die van 4G naar 5G nu, maar zou jij nu nog lekker werken op 3G? Dat is een eerlijkere vergelijking dan de vraag stellen of 4G nu wel of niet voldoende is. Het werkt, maar fijn..?

Uiteindelijk wordt alles steeds sneller en (meestal ook) efficiënter en zal software ook steeds hogere eisen verlangen. Mensen doen steeds langer met een telefoon en krijgen telefoons een tweede, derde of soms vierde leven bij een andere generatie. Ik zou toch echt wat meer toekomstbestendig willen zijn.

Daarnaast: hoe vaak vallen frequenties niet ten prooi aan de nieuwste technieken? Zit je dan, met je ATF3-telefoon 😉
In mijn herinnering heb ik 3g altijd 'net niet' gevonden (maar wel het beste wat er toen was voor mobiele telefoons). 4g eigenlijk vanaf het begin 'wel'.

In Nederland werd vanaf 2012 4g ingevoerd (ongeveer 8 jaar geleden). Ik verwacht dat 4g over 5 jaar nog altijd prima bruikbaar is en dat we de extra snelheid voor mobiele telefoons niet echt nodig zullen hebben. Het zwaarste op een telefoon wat ik me kan voorstellen is 4k streamen. Volgens Netflix heb je daar een 25Mbit verbinding (dus inclusief overhead en andere zaken die ook over die lijn heen moeten) voor nodig. 4g is een veelvoud daarvan. 8k streamen op een telefoon lijkt me niet heel zinvol (maar daar kan ik me in vergissen natuurlijk, en je kan natuurlijk op een televisie streamen via je telefoon... Maar je snapt wat ik bedoel :) )

Dus stel dat de geschiedenis er iets te zeggen over heeft, en het feit dat 5g een kleiner verschil is dan 3g, verwacht ik dat dat redelijk veilig is. Je kan dus prima over 3-5 jaar op 5g overstappen zonder dat je er 'echt tegenaan' zal lopen. Het zal ongetwijfeld allemaal wat sneller gaan, maar ik weiger te geloven dat 4g over 5 jaar 'onwerkbaar' of 'vervelend traag' zal zijn.

Maar goed. De tijd zal het leren. Misschien zit ik er helemaal naast natuurlijk. Ik kan het me alleen niet voorstellen.
Alsof 5G ook maar enig merkbaar verschil uit gaat maken de eerste paar jaar (door nog niet in gebruik zijn van de hogere frequenties en de meer dan voldoende snelheid van 4G).

[Reactie gewijzigd door STFU op 30 juli 2020 15:28]

De kans is zelfs groot dat als Apple nu met een 5G chip erin komt, deze de hogere frequenties nog niet eens ondersteund via zijn hardware.
De kans is zelfs groot dat als Apple nu met een 5G chip erin komt, deze de hogere frequenties nog niet eens ondersteund via zijn hardware.
Dat ligt dan aan Apple, want Samsung en Qualcomm leveren prima modems uit die dat wel kunnen (in ieder geval in de 3GHz range, die van 35GHz vast ook maar is nog niet gangbaar in mobieltjes).
Samsung meldt niet dat de s20 5g kunnen op hogere frequenties dan de 3500mhz
Dat wordt toch ook niet gezegd?

En ja of je het nodig hebt moet ieder lekker voor zich bepalen, maar het bied in absolute zin genoeg voordelen die 3500mhz er bij.

Het idee is dat je straks verbinding hebt via 4 of 5 ipv 2 a 3 frequentie-blokken (4G). Dat is niet alleen leuk als je goed bereik hebt, maar juist extra fijn als je slechter bereik hebt, tweakers heeft dat eens getest met telefoons, degene die channel bonding doen zijn over de hele linie sneller (qua verbinding).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 juli 2020 07:20]

We hebben nog telefoons uit 2015 in gebruik dus ik verwacht dat 5G tegen 2025 wel een redelijke dekking heeft. Ik wil ook kunnen ontwikkelen tegen 5G mogelijkheden (low latency bijvoorbeeld). Dus ja, 5G is voor mij wel een killer feature.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee