Europese League of Legends-organisatie stopt met Saoedische sponsor na kritiek

Het League of Legends European Championship, beter bekend als LEC, heeft binnen twee dagen na de aankondiging van de samenwerking de banden met het Saoedische Neom alweer verbroken. Deze stap volgt na veel kritiek vanuit de community over de samenwerking.

Alberto Guerrero, een directeur bij Riot Games die over de regio's Europa, het Midden-Oosten en Afrika gaat, heeft in een verklaring laten weten dat de LEC de samenwerking met Neom per direct heeft beëindigd. "In een poging om ons e-sportsecosysteem uit te breiden, hebben we te snel gehandeld om dit partnerschap te bestendigen en daarmee breuken veroorzaakt in de community die we juist willen laten groeien". Guerrero biedt geen excuses aan, maar noemt de samenwerking een vergissing en zegt de 'interne structuren te heronderzoeken' om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.

Neom is een door de Saoedische regering en kroonprins Mohammed bin Salman gewenste, geplande stad in het noordwesten van Saoedi-Arabië, aan de grens met Egypte, Israël en Jordanië. In de aankondiging van twee dagen geleden maakte de LEC duidelijk dat Neom een belangrijke partner zou worden voor het zomerseizoen van de Europese, professionele League of Legends-competitie. Daarbij werd ook kort ingegaan op wat Neom is. De LEC omschreef het als een nieuwe gemeenschap voor meer dan een miljoen burgers in Saoedi-Arabië. Volgens de beschrijving komen er steden en dorpen, havens en zakelijke gebieden, onderzoekscentra, sport- en entertainmentgelegenheden, en toeristenbestemmingen. De gemeenschap zou een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de ontwikkeling van e-sports over de hele wereld.

De kritiek barstte al snel los en kwam niet alleen van niet-professionele League of Legends-spelers. Ook talloze LEC-casters, en een aantal andere prominenten en professionele spelers uitten kritiek op de samenwerking. Die richtte zich op de wetten in Saoedi-Arabië en het beleid tegen de lgbt-gemeenschap, maar ook op de mensenrechtenschendingen die gepaard gaan met de bouw van de 500 miljard dollar kostende megastad. In dat gebied wonen leden van Howeitat-stam, die dreigen uit hun leefgebied te worden verwijderd. Een in Londen wonend stamlid zegt in The Guardian dat Neom 'wordt gebouwd op ons bloed en onze botten'.

G2 Esports, een e-sportsorganisatie die al jaren met een team meedoet aan de LEC, heeft bij monde van de ceo en oprichter Carlos Rodríguez Santiago laten weten dat de teams of organisaties niet bij machte waren om de samenwerking te stoppen door een veto uit te spreken. Daarmee reageerde hij op een stelling van een journalist die beweerde dat de organisaties al een week geleden op de hoogte werden gesteld van de samenwerking met Neom en dat er niets tegen gedaan werd.

Op Twitter is ook het nodige commentaar te lezen op de huidige verontwaardiging en de kritiek op de LEC-samenwerking met Neom. Die wordt door nogal wat mensen als hypocriet betiteld, omdat Riot Games, de ontwikkelaar van League of Legends, eigendom is van het Chinese Tencent. Daarbij wordt vaak een verband gelegd met de Chinese overheid en de grootschalige mensenrechtenschendingen jegens de Oeigoeren.

Overigens is de LEC niet de enige partij in de wereld van e-sports die in zee gaat of wilde gaan met het Saoedische Neom. Blast Premier, een toernooiorganisator voor Counter-Strike: Global Offensive, heeft dinsdag ook een samenwerking met Neom bekendgemaakt.

Door Joris Jansen

Redacteur

30-07-2020 • 11:27

66 Linkedin

Reacties (66)

Wijzig sortering
M.b.t. Qatar mogen onze Oranje-internationals bij het voetballen zich daar een voorbeeld aan nemen. In plaats van die selectieve inconsequente verontwaardiging te tonen van paar weken geleden. :)
Mijn probleem is dat ze bij Qatar sportief (en financieel?) gewin hebben en dus zich niet uitspreken, maar dat de kritiek op VI politiek correct makkelijk scoren is. Kritiek hebben op VI vind ik prima, maar wees dan consequent ook als het je niet goed uitkomt.

Daarbij zal 'n statement maken m.b.t. tot Qatar wereldwijd veel meer indruk maken dan zo'n lokaal voetbalprogramma boycotten. Om nog maar niet te spreken van hoe schrijnend beide problemen zich verhouden tot elkaar.

'n TV-opiniemaker met mogelijk dubieuze uitspraken (meningen verschillen daarover) versus het beleid van 'n compleet land gericht op het uitbuiten van gastarbeiders (afpakken paspoorten i.c.m. embarlijke werkomstandigheden met 'n mogelijke dood tot gevolg).

https://www.nu.nl/buitenl...-jaar-niet-veranderd.html
De hele BLM beweging in Nederland is toch een grote exercitie van selectieve verontwaardiging. Dat zigeuners in Tsjechië worden gediscrimineerd of zelfs ongestraft vermoord daar kraait hier echt geen enkele haan om, terwijl het qua KM veel dichterbij is. 80 doden in Mali? Bijna niemand die het hier in Nederland wat boeit. De culturele afstand via celebrities en instagram is doorslaggevender dan de afstand of de grootte van het humanitaire leed.

Saoedi-Arabië, Qatar, e.d. zijn bijzonder nare landen waar Pakistani en Indische arbeidsmigranten als lagere caste of soms als slaaf behandeld worden. Er staat de doodstraf op atheïsme en homoseksualiteit., om het maar niet over de positie van vrouwen te hebben.

Wat wel en niet kan, de logica is intellectueel niet erg bevredigend. Saoedi-Arabië mag voetbalclub Newcastle United sponsoren, maar geen league of legends organisatie...

[Reactie gewijzigd door TLLRS op 30 juli 2020 12:53]

Wat dacht je van Blizzard die zich heel positief uitsprak over de BLM movement en 4 mil doneerde. Maar tegelijkertijd niks wil weten over Hong Kong en zelfs een speler hebben gebanned die zich positief uitspraken over Hong Kong.

Want wat niemand zich realiseren is dat mensen die in SA leven vergelijkbaar is met mensen die in Nazi Duitsland leefde. Je hebt geen vrijheid van meningsuiting, geen democratie, je moet een trotse nationalist zijn, mannen moeten tegen Jemen vechten en als je niet voldoet aan de eisen word je opgehangen/geexacuteerd (b.v je bent homo). Echter doet de hele wereld vrolijk zaken met SA alsof het een mooi en vrij land is. Ik denk ook dat als Nazi Duitsland de oorlog had overleefd en nog steeds zou bestaan de UK en VS vrolijk zaken zouden doen met Nazi Duitsland. En dat alle joden in onze omgeving waren ''verdwenen''? Daar gaf niemand iets om in de VS, China of the UK.

Maar zo is de wereld eenmaal, bedrijven en beroemde personen doen het alleen voor de glory and honor. De black-white challange is ook weer zo'n mooie. Iedereen doet het voor ''de empowerment of woman''. Maar niemand heeft door dat het een campagne is van Turkse vrouwen die protesteren tegen de enorm hoge femicide in Turkije.
Maar niemand heeft door dat het een campagne is van Turkse vrouwen die protesteren tegen de enorm hoge femicide in Turkije.
Offtopic:

Dit doet me denken aan een recente incident rondom een “Musa Orhan”.

Deze persoon heeft 20 dagen lang een Koerdisch meisje vastgehouden en verkracht en is vrijgelaten nadat hij beweerde niet bij geest te zijn omwille van dronkenschap.

Staat die persoon fijn met de grijzewolven handsymbool op foto’s te poseren.

Turkey nr.1!
"Grote exercitie van selectieve verontwaardiging. " Dat is toch gewoon het menselijke leven, of sta jij wel voor elke onrecht te protesteren. We maken nou eenmaal keuzes qua tijd en emotionele/culturele verbondenheid.

Het feit dat je weet van ander onrecht komt door dat er toch mensen zijn die daar ook aandacht voor hebben. Maar ook hier in wat jij opschrijft maak je selectieve keuzes voor wat wel je en niet noemt.

Soms heeft die aandacht success(Lec) en soms niet(Newcastle united) .

Voor elke onrecht dat jij op komt, kan er altijd iemand heel makkelijk wijzen naar iets anders. Maar als je een onrecht oplost of verbeterd geeft dat ook weer ruimte om je aandacht naar een ander punt te verlegen.
Het gaat er om dat mensen zich uitspreken tegen slavernij en racisme. Maar ondertussen wel dankbaar gebruik maken van slavernij en racisme.

Ja zeggen, nee doen.

Als die voetballers zo tegen racisme en ongelijkheid zijn, waarom spreken ze zich niet uit tegen het racisme en ongelijkheid waar ze straks in Qatar geld mee gaan verdienen? Persoonlijk kan ik zulke mensen absoluut niet serieus nemen.

Ja, ook in Nederland valt er het één en ander nog te verbeteren, maar over het algemeen hebben mensen hier voor 99% wel gewoon dezelfde kansen. Er zijn namelijk genoeg Nederlanders met een migratieachtergrond die wel zonder problemen mee doen in onze maatschappij.

Je kunt je natuurlijk ontzettend druk maken over de paar kleine punten die hier niet helemaal lekker gaan en daarom het hele land maar een racistisch kutland vinden.... Lekker makkelijk terwijl 90% van de mensheid de luxe niet kent die we hier hebben, die niet van de gelijkheid genieten die we hier hebben. Er valt zo ontzettend veel terrein te winnen in de rest van de wereld, miljarden (!!) mensen die daadwerkelijk niet kunnen genieten van de privileges die we hier hebben.

Ach ja, ik ga lekker genieten van mijn privilege door een wijntje en pizza te nuttigen op een terras (dat is momenteel het BLM argumentatieniveau)
Het gaat er om dat mensen zich uitspreken tegen slavernij en racisme. Maar ondertussen wel dankbaar gebruik maken van slavernij en racisme.

Ja zeggen, nee doen.

Als die voetballers zo tegen racisme en ongelijkheid zijn, waarom spreken ze zich niet uit tegen het racisme en ongelijkheid waar ze straks in Qatar geld mee gaan verdienen? Persoonlijk kan ik zulke mensen absoluut niet serieus nemen.

Ach ja, ik ga lekker genieten van mijn privilege door een wijntje en pizza te nuttigen op een terras (dat is momenteel het BLM argumentatieniveau)
Inderdaad zo werkt selectieve verontwaardiging, en dat moeten we niet aflaten degenen die zich daaraan schuldig maken in te wrijven.
"Grote exercitie van selectieve verontwaardiging. " Dat is toch gewoon het menselijke leven, of sta jij wel voor elke onrecht te protesteren. We maken nou eenmaal keuzes qua tijd en emotionele/culturele verbondenheid.
Schoolvoorbeeld hoe selectieve verontwaardiging wordt goedgepraat.
Zij die zich cultureel verwant achten met de BLM gedachte lijken niet door te hebben, dat ze weer als speelbal of beter gezegd als slaaf worden gebruikt door hun nieuwe meesters, de marxistische beweging, die hen gebruiken om het cultuurmarxisme weer nieuw leven in te blazen. Ze dienen nu om de politieke correctheid met geweld af te dwingen.
Off topic : toevallig vorig week me tante gesproken die kunstenares is. Hotel in Saoedi arabie wou een groot kunstwerk van haar kopen.. Ze heeft het afgewezen omdat ze het niet eens is met wat daar gebeurt.

Dat zijn principes.
Ik ben het nooit met haar eens maar dit kost haar zo 200k en hier kan ik alleen maar respect voor hebben
Maar dat komt helaas niet in het nieuws (als iets positiefs dan).
Ach ze heeft gezegd : het kunstwerk is te groot om in me workshop te maken omdat ze ook geen zin heeft in het gezeur :+
Ja kans is inderdaad zo goed als 100% dat dat gebeurt...... maar hoeveel zin zou jij hebben om gratis te werken voor een jaar, want het betreft maatwerk dus het kunstwerk moet dan nog gemaakt worden.
Ah, ik interpreteerde het als dat het een kustwerk was dat ze al gemaakt had. Uit een gallerij zegmaar.

Je hoeft ook natuurlijk niet de volledige 200k te doneren he, maar na gemaakte kosten kunnen er aardig wat arme Afrikaanse kinderen geholpen worden :)
Dat dacht ik al ;)

alhoewel klopt wat je zegt maar je verloochent wel je eigen principes want je wilt niks met ze te maken hebben.
"Uit een gallerij zegmaar."
gallerij: een alleraardgste typo
Nee, gewoon een spelfout ben ik bang :'(
:) Ik vond hem mooi maar zie nu ook een typfout bij mijzelf :(
Klopt volledig :

Alleen heeft BLM te maken met slavernij verleden en zijn de stadiums in Qatar gebouwd door slavenarbeid
https://www.theguardian.c...d-qatars-world-cup-slaves

De woorden veroordeel je wel omdat je het je geen financiële schade oplevert en je ook nog is je 5minuten op TV krijgt en al je fans positief over je spreken.... Maar zodra je geld kwijt raakt ( WK niet meedoen ) dan valt het slavernij allemaal wel mee....

Halsema is ook een goed voorbeeld : Kinderen op gemengde school maar toch eraf halen
https://www.story.nl/arti...inderen-van-zwarte-school

Mooi weer scoren maar als je dan principes hebt dan niet constant gaan lopen wisselen wanneer het je uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 30 juli 2020 12:31]

Wederom interessant artikel over Halsema
Ze is helaas wel heel makkelijk om als voorbeeld te pakken simpelweg omdat ze zo duidelijk geweest is in de politiek over haar idealen maar zich er zelf niet aan kan houden.

een makkelijk voorbeeld is ook Dolf Jansen

“Boek geen vliegreis of cruise,” zegt de cabaretier op de radio en dat schiet bij twitteraars in het verkeerde keelgat. Niet alleen omdat hij een vakantiewoning heeft in Ierland, maar ook omdat hij zelf heel wat kilometers aflegt in een vliegtuig om marathons te lopen

https://www.shownieuws.nl...f-jansen-ligt-onder-vuur/
Jammer genoeg zijn er veel 'heilige boontjes' in de wereld, ook onder bekendheden. Ik kan er zo een aantal opnoemen, zoals Lewis Hamilton die zich altijd inzet voor climate change etc, maar zelf wel de hele wereld over vliegt en rijdt met zijn F1. Eigenlijk is het diep triest en jammer dat er niet veel meer ophef over dit soort gevallen is
Er is wel een verschil met of het je werk is of niet natuurlijk. De beste man moet ook zijn brood verdienen. En uiteindelijk heb je een voorbeeldrol als prominent persoon, en die probeert hij dan toch te vervullen.

Het geval Dolf Jansen is mijns inziens vele malen erger, iets afkeuren waar je zelf volledig aan mee doet. Hij kan als cabaretier prima zijn mening verkondigen over vluchten en boottochten en lekker door de Veluwe hardlopen. En een huisje in Duitsland hebben ipv in Ierland. Wel net over de grens natuurlijk want anders alsnog te milieuonvriendelijk.
offtopic; Probeer in NL een school te vinden, die niet geloofsmatig les geeft en niet het koningshuis adoreert ;)
Hoeveel vrije basis-scholen zijn er in Nl, en die kan je op 2 handen tellen.
Naar welke school moet men gaan als men geen geloof of overtuiging heeft of als de ouders republikeinen zijn?
Er wordt dus veel gedaan op de lange termijn, waar een deel altijd de dupe van is. Gewoon wikken en afwegen, maar krom voor diegene.

ontopic; Ik vindt de LEC een beetje hypocriet, men wist dit, en nu er geklaag komt, dan maar weg?
Zo zie wat geld teweeg brengt, want geloven dat ze dit niet wisten is struisvogelpolitiek ;)

edit; typo

[Reactie gewijzigd door Nympho op 30 juli 2020 23:59]

In mijn kleine dorp is al een vrije school, dus alleen in grote steden zal wel niet :)

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 30 juli 2020 16:20]

We gaan vooruit ;) je hebt gelijk.
Tekst ook aangepast.

[Reactie gewijzigd door Nympho op 30 juli 2020 15:35]

ik bedoel juist dat er zat vrije scholen zijn ;)
die niet geloofsmatig les geeft en niet het koningshuis adoreert
Is dat niet gewoon een reguliere openbare basisschool?

Een vrije school is toch niets anders dan een school die focust op een andere pedagogische leermethode?
In wezen heb je gelijk, ik bedoelde ook meer de basis scholen, vrij van geloof of overtuiging, voortgezet onderwijs is ind wat jij zegt met de ped. leermethode.
Ook mijn comment duidelijker aangepast.

[Reactie gewijzigd door Nympho op 30 juli 2020 23:56]

Het is geen drogreden wanneer iemand zegt zich druk te maken over ding A wegens reden R, als uit dingen B, C en D blijkt dat iemand zich juist helemaal niet druk maakt om reden R. Daarmee ontmasker je een leugenaar.
Documentaire over slavernij in Quatar in aanloop van de World Cup https://www.youtube.com/watch?v=I0EsOFDA6uM
Selectieve verontwaardiging wordt hier door meerderen verdedigt, en toont vooral hun morele tekortkomingen aan. Het is hun enige verdedigingsmiddel, om eigen ongeloofwaardigheid te maskeren, dus draaien ze zich in allerlei bochten om ad hoc dan weer het ene en dan weer het andere goed te praten of te veroordelen.

Ik heb een aantal reacties waarin de selectieve verontwaardiging door gebruikers hier wordt veroordeelt beloont met punten. Ik heb dat al eens eerder gedaan, en ben toen door de moderatoren op de vingers getikt. Dit gebeurt onder het motto wij bepalen wel wat kwaliteit is. Zolang het gaat om technische zaken zal ik dat niet tegenspreken, maar als het gaat om gevoelszaken, heeft het veel weg van ongewenste politieke sturing.

[Reactie gewijzigd door Wassermann op 31 juli 2020 10:02]

Ik vind dus ook dat we onze pijlen op de Fifa moeten richten, en hun leden zoals de KNVB zelf. Díé zijn corrupt, en díé kunnen er wat aan doen.
De KNVB wordt als bond aangestuurd door hun leden, de spelers. En als overkoepelende bond wordt de Fifa dus ook indirect aangestuurd door de spelers.
Deze hotemetoot probeerde ook Newcastle United over te kopen. Daar duurde het veel langer dat men niet doorhad dat er iets niet klopte.
Al was het niet eens de club zelf
https://www.vi.nl/nieuws/...edische-overname-ketst-af
Jammer dat ze dit niet uit zichzelf konden bedenken, maar eerst kritiek van buitenaf nodig hadden.
Wees blij dat ze het tenminste doen ;) Beter positief kijken (ze doen er wat aan) dan negatief kijken (duurde lang etc).
Als je als landnaam Saoedi-Arabie leest dan moet je wel knap stom zijn om eensamenwerking aan te gaan, vooral als je weet dat vrouwen die weten te vluchten uit dat land lastig in veiligheid worden gebracht. sterker nog;
het is daar zelfs zo dat als een vrouw wordt verkracht er eigenlijk geen aangifte kan worden gedaan.
Ja, verkrachting is ook daar strafbaar... maar seks buiten het huwelijk om ook.. dus dan is de kans ook groot dat het slachtoffer daarvoor wordt vervolgd wat al vaak genoeg gebeurd overigens.
Ook werkt saodie-arabie mee aan de oorlog in Jemen.
Dan moet je niet knap stom zijn, dan moet er een knappe zak euros of dollars geboden worden. Dan doen veel mensen en bedrijven opeens best een oogje dicht. Doe je dat niet, dan doet je concurrent het wel, en is die een opdracht rijker, en rijdt ie opeens een duurdere auto... Normen en waarden kosten dan best veel geld.
Saudi-Arabia betaalt (net als de meeste oliestaatjes) uitstekend voor diensten die in het westen worden afgenomen, en daarom doen we nog goeie zaken met ze. Idem overigens met de USA, of China, of andere landen die niet heel relaxed omspringen met mensenrechten, maar wel geld hebben.
Ja laten we als nederland geen zaken meer doen met SA en bedrijven uit dat land.
Oei, te laat... Helft van DSM is jaren geleden afgesplitst en heet nu Sabic.
Vast nog wel meer inmenging door Sa....

En gaan we dan ook niks meer op alix bestellen omdat china oeigoert?
Geen isrealische aardappelen meer kopen bij de lidl omdat daardoor palastijnen filistijnen ?

Er zijn altijd mensen of overheden die 'vuil' geld aannemen, dat is een probleem.
Daarnaast, welk geld is het vuilst? en wat accepteren wij (is er consensus voor een wij) wel en wat niet?
Omdat teams wegliepen.
Er is geen toernooi als niemand speelt.

Zelfs de spelers die het geen deuk boeit, lopen weg, in de angst voor cancel cultuur.

[Reactie gewijzigd door Haruhi op 30 juli 2020 11:40]

Wat een dooddoener, dat argument. Bedrijven moeten zoiets van tevoren zelf bedenken, niet pas als er geen toernooi is omdat teams en spelers weglopen...
Ja, helaas heeft nu wel iedereen van neom gehoord. Negatieve publiciteit is ook publiciteit. Doel is dus bereikt en misschien nog wel meer als dat ze gewoon sponsor waren geweest.
Als ik nu toch ergens een advertentie van Neom voorbij zie komen. Weet ik nu tenminste dat het niet deugt. Maar mede door deze negatieve publiciteit zal de kans dat ik een Neom advertentie tegenkom heel klein zijn.
Negatieve publiciteit is positief totdat je geboycott wordt of verbannen wordt van een platform. Alt-right channels op Youtube zijn een goed voorbeeld. Hoe meer negatieve press voor ze hoe beter totdat ze verbannen worden van de site.
Dat konden ze natuurlijk zelf ook wel bedenken, maar geld is een hele belangrijke factor voor beslissingen.
Ik wil normaal gesproken niet hele volken en landen over 1 kam scheren, maar als we het hebben over Saudi arabië dan zou je je toch drie keer achter de oren krabben? Zeker als het staatsgerelateerd is.

Ze staan er nou niet om bekend om zo'n vredelievend, menserend, democratisch bestuur te hebben.
Je hoeft geen volkeren over een kam te scheren maar regeringen. De Chineze bevolking zullen vast ook niet allemaal grote fans van Xi zijn (totdat ze in 'heropvoedingskampen' belanden).

Saudi is precies hetzelfde verhaal of zelfs erger. De regering heeft toegang tot de olie (unlimited moneys) dus ze hebben de bevolking praktisch niet nodig. In zo'n geval kunnen ze gigantisch veel huursoldaten inhuren (kuch Amerikaanse leger) om hun mafia strucuur te laten beschermen tegen hun eigen bevolking. Saudi heeft zelfs toegegeven zelf geen groot leger te willen hebben omdat ze bang zijn voor een coup.

Het helpt ook voor associaties ivm racisme als je zegt "de Saudische regering" ipv "Saudiers". of "De Chineze regering" ipv "De Chinezen".
Ik ben alleen bang dat het wel degelijk verder gaat dan alleen de regering. Als ze zo bang zijn voor het volk en ook geen groot leger willen, waarom vind het volk het dan relatief allemaal best? Zo'n nederzetting als Neom Hoe kan je dat verantwoorden richting je eigen bevolking?

Sorry jongens, jullie moeten allemaal opbokken doei.

Dat hebben we in de jaren 50 ook met schiphol eens gedaan (en die mensen zijn netjes uitgekocht), maar dat hoef je nu niet nog een keer te proberen.
Zelfde antwoord als "waarom vinden de Oeigoeren het allemaal wel best als er 5 camera's op hun huis gericht staan"?

Er zijn waren mensen die het niet zo best vonden...

Over tijd komt er ook nog brainwashing bij. Verplichte lessen voor kids vooral over hoe goed het land wel is en hoeveel ze ervan moeten houden etc. Na een nieuwe schoolgeneratie ben je al van alle "misdenkers" af.
Zelfde antwoord als "waarom vinden de Oeigoeren het allemaal wel best als er 5 camera's op hun huis gericht staan"?
Mwah vind ik niet. Als oeigoer ben je namelijk sws een hele kleine minderheid. Al moet ik zeggen dat ik het heel raar vind dat een EU en de VS hier niets tegen doen. Principes over mensenrechten kun je kennelijk de deur uitgooien als het gaat over geld en handel.

Als in Saudie arabië echt iedereen tegen die prins is dan is dat echt wel een ander verhaal. Daarom denk ik ook dat er wel degelijk een hoop mensen zijn die het sws allemaal wel prima vinden.
Dat zie je dus op alle niveaus, hier met die e-sports, het eerdere artikel over de tech bedrijven die banden moesten breken in geval van slavenarbeid en dus ook bij grootmachten als de EU en de VS.
Zodra er geld speelt is de rest eraan ondergeschikt zo lang je niet op de vingers wordt getikt/in opspraak komt.
Als je kijkt wat de uitkeringen aan native Saudis daar zijn kun je je misschien voorstellen waarom mensen voor de koning zijn, of er in elk geval niet tegen ;) De bevolking tot werk motiveren is dan weer een lastiger verhaal, maar goed, dan huren ze wel wat buitenlanders in, tegen veel geld, want geld hebben ze zat.
Ze hadden dit kunnen zien aankomen, mensen vragen zich dan ook af hoe iemand dit partnership erdoor kreeg zonder terug gefloten te worden. De 'LEC' heeft veel grote sponsors aangetrokken, maar tot nu toe waren het allemaal gewone bedrijven, en niet een staatsbedrijf wat bekend staat om mensenrechtenschendingen (niet alleen de Saudische staat, maar ook dit staatsbedrijf, gezien het feit dat ze met geweld en moord mensen van het land wat ze voor Neom wilden gebruiken hebben verwijderd).
Kitkat is ook een sponsor, en Nestlé staat nou niet echt bekend als een top toko...Nestlé is in de voedselindustrie zo ongeveer het slechtste bedrijf dat er bestaat.
Daarom draaien ze netto 10 miljard winst in 2019, en jij niet :P Maakt niet veel uit hoe slecht je bekendstaat, als mensen je spullen maar kopen. Vraag Oracle eens, bijvoorbeeld.
Beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald zullen we maar zeggen. Goed dat een grote organisatie nog eens luistert naar hun achterban, dat is bij multinationals wel eens anders.

Je vraagt je wel af hoe ze zo'n enorme blunder hebben kunnen maken die het vertrouwen in die partnership-afdeling nu naar 0 heeft doen dalen zowel voor potentiële partners als de stakeholders. Bizar echt.
Ondertussen is Blast wel nog altijd met hen in zee gegaan. CS:GO toont dat je dus ook slechtere beslissingen kan maken
En geen woord over China en de moderne holocaust die daar plaatsvindt. Ik vind het allemaal maar nep en selectieve verontwaardiging. De hele LEC cast van casters tot medewerkers was in rep en roer, maar over China geen woord. Goedkoop punten scoren is dit. Walgelijk.
Tja, iedereen weet er weer van alles vanaf en alles is natuurlijk negatief, ook al zijn ze zelf nog nooit buiten europa geweest en hebben ze nog niets van de wereld gezien.
Dat Neom ook heeft gezorgd dat jongeren zich tegenwoordig in een t-shirt op straat kunnen begeven en vrouwen auto mogen rijden (al raad ik het ze niet aan met de daar normale rijstijl), en er geen religieuze politie meer actief is, hoor je niets over.
Wil je hervorming voor elkaar krijgen, dan werkt afstoting alleen maar averechts. Juist toenadering geeft de mogelijkheid tot discussie.
Het is de bedoeling dat Neom het Dubai van KSA wordt. De kroonprins ziet zeker in dat er een aantal zaken gematigd moeten worden om de mensen te laten willen komen.
Het is dus juist de manier om alles dat nu opgenoemd wordt onder de aandacht te brengen.
In plaats van juist dat te doen, gebeurt er nu het tegenovergestelde. Erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Mathijs op 30 juli 2020 14:30]

Have a break have a KitKat
Nestlé als sponsor is inderdaad ook geen topper.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee