Specificaties van AMD Renoir-apu's voor desktops stonden op website van Biostar

Er zijn specificaties en productnamen van enkele AMD Renoir-apu's voor desktops verschenen op de website van moederbordfabrikant Biostar. De specificaties stonden vermeld op de productpagina van een moederbord.

De specificaties waren te vinden op de productpagina van een B550-moederbord van het bedrijf, zo schrijft Hardware.info. De chips werden genoemd in een lijst met ondersteunde processors, hoewel deze inmiddels van de website zijn gehaald.

Volgens de lijst wordt de Ryzen 7 4700G de hoogst gepositioneerde Renoir-apu, die vermoedelijk 8 cores met simultaneous multithreading krijgt. Deze processor krijgt, zoals verwacht, een kloksnelheid van 3,6GHz en een tdp van 65W, waarmee de chip in grote lijnen vergelijkbaar lijkt met de huidige Ryzen 7 3700X. Er komt ook een Pro-variant van de 4700G. De kloksnelheid en tdp blijft bij dat model hetzelfde, blijkt uit de specificaties. AMD komt volgens de lijst ook met een GE-variant, die vermoedelijk energiezuiniger zal zijn. Deze processor krijgt een kloksnelheid van 3,1GHz en een tdp van 35W.

Er worden ook enkele Ryzen 5- en Ryzen 3-apu's vermeld op de lijst. Deze krijgen naar verwachting respectievelijk zes en vier cores met smt. De Ryzen 5 4400G krijgt een kloksnelheid van 3,7GHz, terwijl de GE-variant op 3,3GHz draait. De Ryzen 3 4200G en 4200GE zijn respectievelijk geklokt op 3,8GHz en 3,5GHz.

Het is nog niet bekend wanneer AMD de Renoir-apu's voor desktops zal aankondigen. Wel noemen meerdere fabrikanten de chips op hun website, naast Biostar. Zo noemt ASRock ondersteuning van Renoir-chips op de productpagina van zijn Taichi B550-moederbord. Vermoedelijk worden de chips dus op de korte termijn wereldkundig gemaakt. Daarnaast zou het bedrijf volgens geruchten binnenkort met een refresh van zijn huidige Ryzen 3000-desktopprocessors komen. Deze worden naar verluidt op 16 juni aangekondigd.

AMD Renoir chips Biostar
De lijst met Renoir-apu's. Afbeelding via Hardware.info

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

24-05-2020 • 14:58

40

Reacties (40)

40
40
24
0
0
8
Wijzig sortering
Waarin verschilt de Pro-variant van de 4700G dan ten opzichte van de niet-pro 4700G??
Bij vorige AMD apus hadden de pro versies wel ECC support en de reguliere niet.
Doel je dan op officiële support? Want ik draai in mijn thuisserver probleemloos een Ryzen 5 3400G met ECC memory en heb altijd gelezen dat AMD met al zijn Ryzen modellen ECC geheugen ondersteund.

CC @Clubbtraxx: Volgens mij zit het verschil hem in de aanwezigheid van AMD GuardMI features op de Pro CPU's. Dit geeft je onder andere toegang tot geheugenencryptie en een TPM.
ECC zit op Ryzen, maar niet op Ryzen APU's tenzij PRO. Bijv. van ASrock (Raven Ridge en Matisse zijn APUs. Dat er ECC op je Mobo zit betekent niet dat het ook gebruikt wordt. Hoe heb je dat getest?
Matisse is geen APU? Dat waren de aller eerste desktop zenver2-arch parts. zonder iGPU.
Je hebt gelijk, ik bedoelde Picasso.
Hm, het lijkt er op dat je gelijkt hebt. Als ik het commando
dmidecode -t memory
uit voer dan krijg ik te zien:
Error Correction Type: None
wat er op wijst dat ECC wel gedetecteerd wordt maar niet wordt gebruikt. Dat had ik natuurlijk eerder moeten checken. Toch maar eens kijken of ik een Pro variant van deze CPU kan vinden, ik kom deze echter niet tegen in de pricewatch.

Neemt niet weg dat GuardMI ook een feature is die je niet op de reguliere en wel op de pro varianten van de AMD processoren aan treft.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 juli 2024 19:36]

Zou kunnen, maar ik gebruik normaal gesproken losse BMCs ipv. Intel ME of het AMD equivalent (met een los management LAN). Ik denk dat GuardMI voor kantoor desktops wel ok is (net als Intel ME), maar voor servers wat minder handig (oa. door het delen van de LAN verbinding met de host).
Ik vind de memory encryptie eigenlijk de meer interessante feature, ook omdat deze het geheugen van VM's apart encrypt waardoor deze dus ook niet inzichtelijk is voor de host. Intel heeft hier geen vergelijkbare oplossing voor.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 juli 2024 19:36]

Als je in Windows zit dan is het commando: wmic memphysical get memoryerrorcorrection
De uitkomst moet hierbij hoger dan 3 zijn. Onder Linux gebruik ik edac-utils.
Waarschijnlijk zal het de "vPro" variant zijn. Dus makkelijker te beheren.
Hoe veel meer waarde heeft een Apu in Photoshop? Ik krijg net een verzoekje om een samengestelde PC van m'n zwager te bekijken maar ik heb me er al jaren niet meer in verdiept...

Met een half uurtje googlen zat ik aan de Ryzen 5 3600(x) te denken
Weet niet of dat nog steeds zo is, maar voor zover ik weet wordt een iGPU automatisch uitgeschakeld als er een dGPU wordt geplaatst. APU heeft altijd nadeel tov een dedicated card. En een 3600 heeft geen iGPU.

Maar goed, een APU heeft weer als voordeel dat je geen extra graphics card hoeft te kopen.

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 24 juli 2024 19:36]

Een iGPU kan aanblijven (bijvoorbeeld om meer monitoren aan te sluiten). Als je alleen de dGPU gebruikt kun je ervoor kiezen de iGPU uit te zetten.
De functies van een iGPU gebruiken voor het versnellen van zaken terwijl je monitor aan een dGPU hangt kan theoretisch, maar praktisch gebeurt dat niet.

[Reactie gewijzigd door latka op 24 juli 2024 19:36]

Nou ja, quicksync voor video encoding wordt door sommige transcoding apps wel aangesproken ook als je een dGPU ernaast hebt draaien, iirc. Maar merendeels niet nuttig, inderdaad.
Quicksync is dan weer niet beschikbaar op het AMD platform.
Correct, ik reageerde ook meer op de algemene(re) stelling!
En heeft AMD niet ook een of andere HW encoder voor bepaalde codecs beschikbaar? Neem aan dat die dan in principe ook aan te spreken zou moeten zijn?
Dus een iGPU en dGPU kunnen parallel aan elkaar worden ingezet?
Interesting; dat wist ik niet. Ik heb het vroeger wel eens geprobeerd, maar kreeg die 3e monitor destijds echt niet aan de praat. Daar had ik een 2e dGPU voor nodig, als mijn geheugen mij niet in de steek laat. Maar goed, dat is ondertussen lang geleden...

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 24 juli 2024 19:36]

Voor wie niet weet wat APU's zijn (de redacteur heeft geen definitiekoppeling gemaakt): APU staat voor Accelerated Processing Unit en dat zijn hier de AMD cpu's met ingebakken grafische kaart. Wel vreemd dat dit nergens in het artikel even kort genoemd wordt.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 24 juli 2024 19:36]

Op een site als Tweakers mag men er imo ook wel vanuit gaan dat men het verschil tussen GPU, CPU en APU weet en daarmee dus ook weet wat een APU is.
GPU, SKU, CPU, APU EUFI, BIOS, ECC, RAM, ATX, EM, ect...ect....

De lijst aan afkortingen binnen de IT is on eindig dus ja daar mogen vragen over gesteld sterker nog deze website is er om informatie te winnen.
De lijst aan afkortingen binnen de IT is on eindig dus ja daar mogen vragen over gesteld sterker nog deze website is er om informatie te winnen.
Dat zeg ik ook nergens. Ik zeg alleen dat het niet tot in den treuren herhaalt hoeft te worden. ;) Ik ben werkzaam in de IT en weet desondanks ook niet alle afkortingen. Wel de afkortingen die voor mijn werk relevant zijn en die ik in het verleden gedaan heb, dus daar is echt geen schande in als je een bepaalde afkorting niet weet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 19:36]

Men leert vaak iets bij op deze site, maar dan staat er toch best een link. Niet iedereen is IT'er.
Sorry, maar ik zie niet waarom hier alles constant voorgekauwd moet worden. Ik zeg ook niet dat iedereen die hier komt ITer moet zijn, ik zeg dat hier wel (op een gegeven moment) verwacht wordt dat men op bepaalde zaken op de hoogte is, danwel zelf ook op onderzoek uit kan. Het is echt geen hogere wiskunde.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 19:36]

En wat verscheept Intel dan voornamelijk? :P
Beveiligingslekken :+
De snelste single-core beveiligingslekken... :+
Als je dan toch de beschrijving wilt geven, let er dan op dat het correct is: Er zit een GPU (graphics processing unit) in, geen hele grafische kaart. Een grafische kaart bestaat onder andere uit een een GPU, maar ook andere onderdelen, zoals geheugen (VRAM), koeling, aansluitingen etc.

[Reactie gewijzigd door EotT op 24 juli 2024 19:36]

Ik vermoed dat HP ook gauw zal volgen - Diens Elitedesk machines maken gebruik van de Pro en GE modellen en komen in zeer kleine form factors, als hiervan Generatie 6 wordt aangekondigd zou het mij weinig verbazen als 4700GE als model zal worden opgenoemd.

Dat zijn dan leuke kastjes - 8x Zen2 kernen, Radeon IGP met 512 cores. Deze machines worden vaak in kantoren/bibliotheken gebruikt, dus het topmodel is overkill, maar de lagere modellen zijn zeker de aandacht waard. Zeker omdat daar de IGP beter zal presteren dan het Intel equivalent (Welke nog vaak UHD630 is).

Bibliotheek machines worden ook vaak door kids (helaas zou ik zeggen) voor games, daar zou zelfs een 4200GE met Vega 6 een prima machine voor zijn waarbij je toch redelijk games kan spelen op lagere resoluties. Dat is in dit scenario dan ook ideaal gezien dergelijke machines nu niet meteen een 4K scherm hebben, maar eerder 1280x720.

Ben dus benieuwd naar de tests die Tweakers onherroepelijk gaat maken over Renoir. :)
Precies waar ik aan dacht. HP heeft met de vorige serie(s) ook de Elitedesk- / Prodesk desktop mini's uitgebracht. Echt fijne pc's om mee te (laten) werken. Ook de support van HP op AMD CPU's/APU's en toebehoren is uitstekend.

Hopelijk volgen er snel meer (ehhh...DELL!!!!)
Heel interressant! Ik blijf me nog verbazen hoe degelijk de 3200G op 720p tot 1080p games kan draaien. Het is natuurlijk niet zo geweldig als een losse CPU en GPU, maar voor een kleine 90 euro is het zeker niet verkeerd. Of hij nou als placeholder dient, voor een minipc (zoals de Asrock Deskmini) is of als budgetoptie dient. Of natuurlijk als een PC voor dagelijkse taken. Deze APU's zullen dat alleen maar verbeteren :)

Ik hoop dat Asrock snel een B550 opvolger van de Deskmini aankondigd!
Is het niet een WOW factor dat AMD een APU aanbied, die op 65 watt draaitt? (4700G)
Heb hier een Bristol Ridge op 35W.
Je zou toch ook weer 12 en 16 core verwachten. Dit zal vast niet de gehele line up zijn.
Dit artikel gaat over Renoir, het topmodel heeft maximaal 8 core's en 16 threads samen met 8 Vega CU's. Dat was al bekend, aangezien de launch van Renoir voor laptops al is geweest. Het gaat hier om hetzelfde stukje silicon alleen met andere klokfrequenties en TDP.

Waar jij op doelt is Vermeer, als opvolger van Matisse, dat is een CPU zonder IGP, die gaat ongetwijfeld wel tot 16 core's. Dan is er ook nog Genesis Peak als opvolger van Castle Peak, het HEDT platform, waarschijnlijk weer tot 64 core's per CPU. Vermeer en Genesis Peak worden trouwens pas eind dit jaar en begin volgend jaar verwacht.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 24 juli 2024 19:36]

Zelf ben ik een nieuwe pc aan het samenstellen. Uiteraard met aparte gpu. Begrijp ik het goed dat het niet nuttig is om op deze Renoir te wachten?
Ligt eraan wat je met de PC gaat doen. Ga je gamen, zou ik geen APU nemen.
Nee dat zou nutteloos zijn, dan je wachten en meer betalen voor iets wat je niet gaat gebruiken.
Ah, bedankt voor deze verduidelijking. Ik dacht idd dat dit zen3 zou zijn en vond het uitlekken van deze specs ook al wel erg vroeg.
Er worden ook enkele Ryzen 5- en Ryzen 3-apu's vermeld op de lijst. Deze krijgen naar verwachting respectievelijk zes en vier cores met smt.
Als we afgaan van de benaming x400G en x200G, dan is de verwachting is dat deze respectievelijk 4+0 en 2+2 cores zijn.
Ook als we de base-kloksnelheden vergelijken, 3.7GHz tegenover 3.6GHz. De verwachting zou zijn dat als je 1 CCD uitgeschakeld, je een beter prestaties kunt halen. Van een 3+3 bin zou je een lagere base-klok/TDP verwachten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.