Afbeelding toont AMD Ryzen 7 4700G-apu voor desktops

Er is een foto van een vermeende AMD Renoir-desktop-apu verschenen. De chip zou over 8 cores en 16 threads op basis van de Zen 2-architectuur beschikken. Ook bevat de chip naar verluidt een Vega-gpu met 8 compute-units. Het is niet bekend wanneer de apu officieel wordt aangekondigd.

De Ryzen 7 4700G, die voor het eerst is getoond door techsite VideoCardz, zou AMD's eerste apu met 8 cores en 16 threads zijn. De huidige apu's van AMD bevatten maximaal vier cores met smt. De chip is gebaseerd op AMD's Zen 2-architectuur, die gebruikmaakt van TSMC's 7nm-procedé. De huidige desktop-apu's van de Amerikaanse chipfabrikant bevatten Zen+-cores op een 12nm-proces.

De Ryzen 7 4700G en de vermoedelijke Renoir-specificaties. Afbeeldingen respectievelijk via VideoCardz en igor'sLAB

Eerder deze week heeft igor'sLAB, een Duitse techsite, de vermoedelijke specificaties van AMD's aankomende Renoir-apu's gepubliceerd. In deze lijst werd ook een chip met het modelnummer '100-000000146' genoemd. Dit nummer staat ook op de getoonde Ryzen 7 4700G vermeld. Afgaande van die lijst, krijgt de 4700G dan ook een kloksnelheid van 3,6GHz met een turbofrequentie van maximaal 4,45GHz. Die kloksnelheden komen grotendeels overeen met de specificaties van de Ryzen 7 3700X. De tdp bedraagt 65W, net als bij voorgaande Ryzen-desktop-apu's en de 3700X.

Ook bevat de nieuwe apu een Vega-gpu met 8 compute-units, die draaien op een kloksnelheid van 2,1GHz. Voorgaande Ryzen-apu's bevatten grafische chips met maximaal 11 compute-units. AMD heeft volgens VideoCardz echter gesteld dat de gpu in de Renoir-apu's sneller zullen zijn door optimalisaties, ondanks de lagere hoeveelheid cu's. Volgens de geruchten zal de gpu in de Renoir-chips in ieder geval hoger geklokt zijn. De huidige desktop-apu's hebben een maximale gpu-kloksnelheid van 1,4GHz.

AMD heeft de Renoir-apu's voor desktops zelf nog niet officieel aangekondigd. De adviesprijs van de Ryzen 7 4700G is momenteel dan ook nog niet bekend. Ook de releasedatum is nog onbekend.

AMD Ryzen-chips
Model Ryzen 7 4700G* Ryzen 7 3700X Ryzen 5 3400G Ryzen 9 4900H Ryzen 7 4800U
Cores/threads 8/16 8/16 4/8 8/16 8/16
Cpu-architectuur Zen 2 Zen 2 Zen+ Zen 2 Zen 2
Kloksnelheid 3,6GHz 3,6GHz 3,7GHz 3,0GHz 1.8GHz
Turbofrequentie 4,45GHz 4,4GHz 4,2GHz 4,3GHz 4,2GHz
Gpu compute-units 8 nnb 11 8 8
Gpu-kloksnelheid 2,1GHz nnb 1,4GHz 1,75GHz 1,75GHz
Tdp 65W 65W 65W 35W 15W

*Op basis van info via igor'sLAB

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-05-2020 • 14:56

92 Linkedin

Reacties (92)

92
91
44
9
0
37
Wijzig sortering
Waar zou die iGPU dan inzitten, in de I/O die of in een losse GPU chiplet? Of is het zelfs een monolithische CPU zoals de laptop-varianten van Zen2? De 3700x heeft maar 2 chiplets: 1x compute chiplet en 1 I/O chiplet, maar er is ruimte voor nog een compute chiplet (3900x/3950x hebben er 2) dus misschien ook wel ruimte voor een GPU chiplet.

Als het een monolithische die is ben ik heel benieuwd of deze CPU dan betere gaming-presetaties kan bieden vanwege lagere memory latency dan de 3700x. Maar de Zen2 laptop-CPUs hebben veel minder L3 cache, dus hopelijk is dat hier niet zo.
> Waar zou die iGPU dan inzitten, in de I/O die of in een losse GPU chiplet?

Waarschijnlijk als een losse chiplet.

IO + 8 Core Chiplet + iGPU chiplet.

Er is een reden waarom je geen 12/16 Core APU's ziet. En dat is omdat ze beperkt zijn in hun layout voor AM4, hoeveel chiplets ( 2 + IO ) ze kunnen plaatsen.

Het zou gewoon onzinnig zijn om een totaal andere chip te ontwikkelen voor APU's. Wanneer je gewoon de IO + 8 Core chiplet kan recycleren van je Ryzen/TR/Epyc productie lijnen.

En net zoals bij de Core chiplets, kunnen ze waarschijnlijk ook de iGPU chiplet recycleren. Een foutje in de iGPU, dan beperken ze de CU's van 8, naar 7, of 6 en plaatsen ze deze in de lagere gerankte oplossingen.

In feiten is AMD hun platform eigenlijk niets meer dan de AM4 = Moederbord, IO = Chipset, CPU Chiplet = CPU, Dual Chiplet = Dual CPU, iGPU = Videokaart. Het is de AM4 socket eigenlijk een mini moederbord geworden met pre-gefixeerde onderdelen, met een veel snellere PCIe oplossing voor de inner communicatie.
Het zou gewoon onzinnig zijn om een totaal andere chip te ontwikkelen voor APU's. Wanneer je gewoon de IO + 8 Core chiplet kan recycleren van je Ryzen/TR/Epyc productie lijnen.
AMD kan ook de laptop-variant hergebruiken voor socket AM4. Dan is ook geen nieuwe chip nodig ;) De 8-core Renoir chip is slechts 156 mm² groot en zou daarmee prima in een AM4 package passen.
Het probleem dat je hebt met die monoliet te recycleren, is dat je minder flexibel bent. M.a.w, als bijvoorbeeld een CU geschadigd is van de iGPU maar de 8 cores zijn ok. Dan kan je deze niet gebruiken als top tier.

Indien dit de chiplet design is, dan is het gewoon combineren van een beschadigde CPU Chiplet + beschadigde iGPU chiplet. Het hangt enorm af van hoe AMD het intern berekend. APU's hebben een enorme afzet markt op de OEM markt. Je zou denken als AMD zoveel geïnvesteerd heeft voor Chiplet design, dat men niet terug valt op meerdere monoliet blokken.

Laptop enz zijn een beetje een speciaal geval waar iedere Watt van belang is ( zeker bij de 15W of lagere oplossingen ivm koeling vs performance vs batterij leven ). En de 14nm chiplet IO van zijn grotere broertje kost best wel wat energie. Dat men daar volledige overstapt op een monoliet 7nm blok is geen massieve verrassing. Het is een probleem dat je niet hebt op de PC markt.

En laten we ook nog eens capaciteit erbij voegen. Desktop APU = schaalbaar wegens de onderdelen van 14nm IO, Chiplets enz. Als ik AMD was, zou ik graag de productie van mijn mobiele CPU's proberen te maximaliseren ( zeker gezien de populariteit ) en niet in die productie insnijden.

Voor Desktop APU's heb je eigenlijk maar 1 extra schakel nodig en kan je de rest recycleren.

In mijn mening, zou ik als ik AMD was, zeker niet willen snijden in mijn Mobiele productie, door deze te onderverdelen tussen mobiel + desktop. We zullen zien :)
Het probleem dat je hebt met die monoliet te recycleren, is dat je minder flexibel bent. M.a.w, als bijvoorbeeld een CU geschadigd is van de iGPU maar de 8 cores zijn ok. Dan kan je deze niet gebruiken als top tier.

Indien dit de chiplet design is, dan is het gewoon combineren van een beschadigde CPU Chiplet + beschadigde iGPU chiplet. Het hangt enorm af van hoe AMD het intern berekend. APU's hebben een enorme afzet markt op de OEM markt. Je zou denken als AMD zoveel geïnvesteerd heeft voor Chiplet design, dat men niet terug valt op meerdere monoliet blokken.

Voor Desktop APU's heb je eigenlijk maar 1 extra schakel nodig en kan je de rest recycleren.
Bij Raven Ridge en Picasso hebben ze ook niet andere chips voor desktops gemaakt, waarom zouden ze dat nu wel doen? Renoir is met 156mm2 echt niet een dermate grote chip en yields op 7nm zijn volgens geruchten best goed. Onderschat niet hoeveel geld, energie en tijd er in het uitwerken, verifiëren en valideren van chipontwerpen gaat zitten, ook als je chiplets gebruikt. Dit heb je niet zo 'even' gedaan, een andere chip ontwerpen voor desktop APU's tov mobile ligt dus niet voor de hand.

En de beschadigingen die je noemt komen erg weinig voor. Het zijn eerder imperfecties die erin zitten, en betekenen veel vaker dat bepaalde clocks niet gehaald kunnen worden bij een bepaalde spanning dan dat een Compute Unit gewoon geheel kaput is. We gaan het inderdaad zien, maar ik verwacht echt geen geen andere chip dan de gewone Renoir te zien hier voor desktop.
Het zou gewoon onzinnig zijn om een totaal andere chip te ontwikkelen voor APU's.
Precies, juist daarom komt er geen franken-APU met een IO die, en zullen ze ze dus dezelfde (monolitische) chip gaan gebruiken als in hun mobile APU's.

Er gaan ook 35W desktop APU's uitkomen, die haast gelijk zijn aan de top mobile-APU's. Bovendien delen de mobile APU's en desktop APU's de "Renoir" codenaam .... dus een desktop APU met chiplets is hoogstonwaarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 16 mei 2020 18:33]

Waar zou die iGPU dan inzitten, in de I/O die of in een losse GPU chiplet? Of is het zelfs een monolithische CPU zoals de laptop-varianten van Zen2?
Ga maar uit vanuit dat laatste; Hoe meer verschillende SKU's hoe duurder het word. Het heeft weinig nut om nog een lijn CPU's op te zetten met de IO-die+chiplet+IGPU, terwijl ze enkel een 4900H op 65W hoeven te zetten om die als desktop APU te kunnen verkopen.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 16 mei 2020 15:21]

Je bedoelt hoe meer verschillende processorontwerpen denk ik. Ze halen juist zoveel mogelijk SKU's uit zo min mogelijk algemene ontwerpprincipes.
De lagere memory latency gaat het nooit winnen van een dedicated gpu met veel meer memory en veel meer compute units. Buiten dat is het path tussen memory en gpu op een dedicated gpu korter, die chips liggen altijd op een centimeter of 3 afstand tussen gpu en geheugen.
Ik denk dat hij met name de latency voor de CPU prestaties bedoeld.

Een vergelijking in verschillende benchmarks met bestaande de 3700x kan denk ik heel interessant gaan worden. (ze hebben de zelfde base frequency en bijna de zelfde turbo frequency)
Meer L3 vs (waarschijnlijk) lagere memory latency.
Vanwege de lagere latency naar de L3 cache (uit mijn hoofd zit die voor de3700x op de IO chiplet)? Ik vermoed dat die afstand nihil meer is dan bij gebruik van een monolithische chip, voor een L1 of L2 zou het nog impact kunnen hebben. Betere gamingprestaties van een systeem gebaseerd op de APU vs. een dedicated videokaart zal hem sowieso niet echt worden denk ik.
Nee, de L3 zit bij de CCX's, dat is dus niet veranderd (behalve dat hij bij de APU kleiner is geworden)
Het gaat, wat latency betreft, met name over de geheugen controller.
Betere gamingprestaties van een systeem gebaseerd op de APU vs. een dedicated videokaart zal hem sowieso niet echt worden denk ik.
Bij de APU kan je gewoon een dedicated videokaart installeren. Je kan ze dus gewoon 1 op 1 vergelijken in games.
Met een IR camera zou je dit moeten kunnen zien. Draai een benchmark die licht is op de CPU maar zwaar op de shaders en je ziet waar de warmte ontstaat :)
Of je sloopt de IHS eraf. Maar ik denk eigenlijk dat de vraag stiekem al beantwoord werd in het nieuwsartikel zonder dat iemand dat doorhad: het gaat om een Renoir-desktop-apu. Renoir is de codenaam van de monolitishe Zen2 laptop APUs.

Dus het wordt 1 grote die met weinig cache. Ben heel benieuwd of dit ding de naam "Ryzen 7" verdient op desktop...
Ik ben benieuwd hoe de apu zal staan tegenover de igpu van Intel.
Zijn die Vega apu’s krachtiger? Zijn ze interessant voor budget game laptops?
Oudere Vega 8 modellen waren ietsjes krachtiger dan de igpu van intel, hierdoor was het spelen van niet intensieve spellen vrij goed te doen. Ik heb zelf met een 2500u veel van mijn GoG bibliotheek doorgenomen.
De nieuwere Vega 8 APU's zijn net wat krachtiger door hogere clocks, en lijken daarnaast veel profijt te hebben van de verbeteringen in de Ryzen architectuur (vooral perf. per watt.)

AMD's APU's hebben in mijn ogen ook een aantal belangrijke nadelen. Zo worden er veel meldingen gedaan over instabiliteit, zelf heb ik meerdere bluescreens en een periode van bootloops kunnen ervaren.

Daarnaast is er vanuit AMD's Vega divisie nog steeds geen support for HDCP 2.2, zo'n drie jaar nadat het beloofd was.
In praktische termen betekend dit dat de meeste 4k bronnen (o.a. Netflix) niet vanaf, of op je laptopje af kunnen spelen.
Oudere Vega 8 modellen waren ietsjes krachtiger dan de igpu van intel
Nou wel flink krachtiger hoor. De Vega 3 in de Athlon 200GE en Athlon 3000G is even snel als de Intel (U)HD630's, de 'oude' Vega 8 walst er keihard overheen (laat staan Vega 11 en de nieuwere).

[Reactie gewijzigd door Trygve op 16 mei 2020 23:04]

Je hebt volkomen gelijk. De vergelijking die ik heb gemaakt indertijd was met intel's iris pro 630. In dit geval was het verschil ~15% en niet de ~50% van de UHD630. Kwa laptops kwamen prijzen redelijk overeen, al waren/zijn iris kaarten meer populair in Macbook configuraties.
Edit -> ook niet vergeten dat de laptop configuraties een iets hardere bottleneck waren aan amd's kant.

[Reactie gewijzigd door AfroJarl op 17 mei 2020 01:31]

Edit -> ook niet vergeten dat de laptop configuraties een iets hardere bottleneck waren aan amd's kant.
Goed punt! Ik was de laptopserie juist even vergeten hierin. Mijn link laat de desktop APUs zien die allemaal met de max gespecificeerde geheugensnelheid draaien (AMD op 2933, Intel op 2667/2400, beide uiteraard dual channel). Op mobile is dat in de praktijk idd langzamer omdat fabrikanten amper high end modellen uitbrachten (Intel merknaam verkoopt beter), en ze de neiging hebben op geheugen te besparen. Dus langzaam geheugen, soms zelfs in single channel.. (insert horror muziekje voor de prestaties)

[Reactie gewijzigd door Trygve op 17 mei 2020 08:43]

Heb hier 7 APU systemen (3x Bull dozer, 4x Ryzen 3400G). Bluescreens op de bull dozer machines (simpele servers, hou niet zo van VMs) kwamen niet voor op Windows Server 2008, ondertussen ge-upgraded naar Windows Server 2016 en tot op heden ook geen bluescreens.

De andere machines zijn voor developers, verschillende Asus B450 moderborden met 32GB aan RAM, hebben allemaal verschillende Windows 10 builds en in dat setje was er maar 1 die problemen gaf. Welke verdwenen als sneeuw voor de zon na een BIOS update.

In mijn geval kan ik niet anders dan AMD lof toezwaaien. Wanneer de volgende set aan Intel machines zijn afgeschreven, worden ze vervangen door AMD machines en dat zullen vast en zeker ook APUs worden.
ik heb een tijdje een 2400G gehad gecombineerd met 8GB 3000Mhz ram en ik kon mijn spellen prima op 1080p spelen, niet op ultra high settings, maar heb ze ook niet handmatig naar beneden hoeven zetten.

als het dus inderdaad klopt wat AMD zegt, dat die nieuwe APU, ondanks minder CU's, sneller zullen zijn dan deze van de 2400G/3400G, dan is dan een prima budget gaming optie ja naar mijn idee.
Aan welke spellen moet er gedacht worden?
Bij de buren kan je een video over dit onderwerp zien.

https://youtu.be/J45QY77MvL0
ik speelde toen vooral games als Wolfenstein The new order, the old blood en the new colossus.

ook Elite Dangerous, Diablo 3, Skyrim, Dragon Age Inquisition.
Ik speel dingen als SOR IV, Deadlight, Mother Russia Bleeds, Little Nightmares, Shogun 2. Werkt prima. Nieuwste Doom wilde ook wel maar net wat minder, net als Arma. Dan moet de resolutie omlaag en daar ben ik wat minder fan van.
Ik vermoed dat deze CPU ook een Intel killer zal zijn.
intel cpu’s zijn niet slecht, maar het tpw wat gebruikt wordt in de turboboost is absurt.

Intel heeft nog wel het voordeel dat er software specifiek voor Intel geschreven is. Maar waar Intel nog steeds bezig is op een 14nm proces, zit AMD alweer op 5nm (op een specifieke cpu dan wel, maar de rest zal ook wel volgen)
Deze cpu's worden nog steeds gebakken op het 7nm process, de 5nm chips die komen pas met Zen4
7nm Zen 2 is nog minstens 3 jaar verwijderd van 5nm Zen 4. Deze APU's zijn nog op Zen 2 gebakken en niet op Zen 3 (ook 7nm(+?)).
Ik ben benieuwd hoe de apu zal staan tegenover de igpu van Intel.
Zijn die Vega apu’s krachtiger? Zijn ze interessant voor budget game laptops?
wat is een budget gamelaptop preccies?

er zijn voor +/- 800 al laptops met een 1050 - daar kan geen ipg tegenop zowel van amd (vega) als van intel (iris pro) niet.

persoonlijk verwacht ik zulke chips eigenlijk vooral in AiO's daarin zouden ze best wel eens goed tot hun recht kunnen komen.
Onder de 800 heb je niet echt laptops met discrete GPUs. Dit is precies het segment waar APUs kunnen heersen, vandaar dat ik erg benieuwd ben naar de performance en hoe dicht de APUs nou echt komen bij een 1050 of 1650. Bovendien is er een grotere vraag naar krachtige stijlvolle laptops dan naar de rgb gamer bakbeesten
1 jaar geleden een Dell G3 met 8350u en 1050 voor onder de 700,- (nieuw) gekocht. Mijn mijn doel was vooral een lekkere allround laptop voor niet teveel €€€. Heb er 32Gb in gezet ipv de 8Gb die er standaard in zat (die zijn naar een identieke G3 voor mijn vrouw gegaan), en een 512Gb 970Pro en mijn oude 850Pro uit mn oude laptop.
Prima voor af en toe een game, snel genoeg voor 2 VM's te draaien, terwijl in win10 2 browsers draaien met veel te veel tabs open. Die 32Gb worden goed gebruikt zeg maar :)

Maargoed. 1 jaar geleden was het dus prima mogelijk om onder de 800,- een redelijke laptop met discrete CPU te kopen.

Die IGP's van AMD zijn prima voor af en toe te gamen, en zullen niet veel langzamer (of wellicht zelfs sneller) dan een 1050 zijn. Gecombineerd met 4 of meer cores en 16Gb en een SSD (hoeft nieteens nvme te zijn) heb je voor niet al teveel geld een snelle PC, met mogelijkheid om uit te breiden naar discrete graphics in de toekomst.
Is dit de Ryzen 4000 desktop generatie? Ik heb besloten om te wachten want de 4000 generatie volgt dit jaar als jet goed is. Ik vind het zonde om nu nog voor een Ryzen 3900X te kiezen.

4700X ik zie geen echt verschil met de huidige 3700X?
Nee, dit zijn APU's gebaseerd op Zen 2 (dezelfde cores als desktop Ryzen 3000).
Ryzen 4000 desktop gebaseerd op Zen 3 komen straks ook nog.
Denk zelf niet dat het zonde is om nu nog de 3900x te kopen. De 4900x zal waarschijnlijk hetzelfde kosten als de 3900x bij uitkomen (550) en de prijs van de 3900x (450) zal daarmee in lijn liggen qua prijs/performance en een iets betere prijs/performance ratio hebben.
Ryzen 4000 desktop zou vlgs mij de zen3 generatie zijn. De 4xxxg versie is de apu van zen2.
Dacht dat zen 3 in oktober kwam?
Wat me persoonlijk veel interessanter zou lijken is iets met 6C/12T en een GPU die iets meer zou kunnen. Zou dit interessant zijn of zou RAM dan een te grote bottleneck voor de GPU worden omdat DDR4 zoveel trager is dan GDDR6 etc?
Dat gaat helaas niet zo makkelijk. Amd heeft voor Zen 2 gekozen voor 8-core chiplets.
Al zou je 2 kernen uitschakelen dan zitten ze nog steeds fysiek op de processor.

Het zou kunnen dat ze na de nieuwe consoles vergelijkbare APU's gaan produceren voor PC's

Dan moet je denken aan een 8-core Zen 2 CPU icm. een interne RX 5700XT.

Dat zou zeker ZEER interessant zijn voor de gaming PC markt.
Echter stel je daar een zeer goede vraag mbt. ram.

Het moederbord zal dan een X hoeveelheid aan gddr6 geheugen gesoldeerd moeten hebben voor deze GPU. Wat uiteraard de prijs opdrijft. Echter heb je dan wel een APU die vergelijkbaar is met een huidige mid-high end game PC. Een RX 5700 XT kost los 450 euro.

Er is dus ruimte om de APU en het moederboord samen bijv. 200 euro duurder te maken en nog steeds ruim onder het budget te blijven een dedicated GPU.
Dat gaat helaas niet zo makkelijk. Amd heeft voor Zen 2 gekozen voor 8-core chiplets.
Al zou je 2 kernen uitschakelen dan zitten ze nog steeds fysiek op de processor
In welk opzicht is dat moeilijk dan? 3900X is ook 2 chiplets met 2 CCX van 4 cores elk, waarvan er in elke CCX 1 core is uitgeschakeld, om maar iets te noemen? Die uitgeschakelde core (waarschijnlijk defect) neemt misschien wel ruimte in, maar telt niet voor TDP. Dus binnen zeg 65W zou een 6-core + krachtigere GPU best wel meerwaarde kunnen hebben over 8-core + GPU.
Maar dan hebben ze dus ook een 8 core + krachtigere GPU die gemaakt, die ze ook moeten verkopen en die te veel verbruikt voor laptops waarschijnlijk.

En dan hebben ze een krachtigere GPU die nu enorm veel last heeft van de bandbreedte restrictie van 128bit ddr4 geheugen (die hij moet delen met 6 of 8 cores).
Die uitgeschakelde core (waarschijnlijk defect)
Alles wijst erop dat de yields heel goed zijn. Dus veruit de meeste uitgeschakeld cores zullen het gewoon doen.
Ben benieuwd of dit gewoon de Ryzen 7 4700U/H is met hogere kloks of een geheel nieuwe chip / een 3700 met een GPU. Dat eerste zou het meest logisch zijn denk ik.
AMD lijkt alles gedaan te hebben om zo veel mogelijk SKU's uit zo min mogelijk verschillende die's te halen. (tot nu is hun hele desktop en server lineup opgebouwd uit letterlijk 1 CPU die, en 2 I/O die's! Van 4 cores tot 64 cores).

Dus ik zou heel erg verbaast zijn als hier niet de zelfde chip in zit als bij laptops.
Leuke cpu voor een servertje. De 3400g heeft net niet genoeg cores om interessant te zijn. De rest vreet stroom en een pcie slot.

En de ASRock rack is te lastig om te krijgen als je in NL wilt kopen.
Wat bedoel je dat de rest een PCIe slot vreet? Heb je server applicaties waarvoor je een videokaart nodig hebt, die je dan in die PCIe slot steekt? Ik meen dat Plex aan hardware transcoding kan doen, maar die wordt geloof ik niet uitgevoerd op een PCIe kaart, dat werkt enkel met Intel IGP's als mijn info niet verouderd is. En je zou nog Steam In-Home Streaming kunnen gebruiken. Verder doe je meestal niet veel met een GPU in een server.

Hooguit is het installeren van het OS dan anders, maar ik meen dat er meestal wel opties zijn om een headless/remote installatie uit te voeren. Heb ik zelf overigens niet gedaan, mijn server heeft toch een Intel met IGP. Maar die IGP wordt inmiddels niet meer gebruikt.
Plex, Emby en Jellyfin zijn applicaties die gebruik kunnen maken van een serieuze gpu (niet alleen een igpu), ik heb een 1050 TI in een server hangen om hardware transcoding uit te voeren voor Jellyfin :)
Van Emby en Jellyfin heb ik nooit gehoord, maar ze klinken wel nuttig. Ik zal die zelf ook eens onderzoeken.
Jellyfin werkt met een klein team en donaties, belooft open source te blijven. Ik draai er nu al een tijdje op, heeft nog wat bugs her en der maar wordt met de update beter, fun stuff.
Dat het een pcie slot inneemt. Die heb ik nodig voor andere hba. Netwerk/SAS etc..

Heb geen zin om als er een keer een issue is met een update oid.. dat ik een vga kaart moet optrommelen en of mijn array moet loskoppelen of ik mijn netwerk kwijt ben.

Dus er zijn nu geen opties om bv min 8 core op andere te draaien omdat ze geen apu hebben.

Deze proc levert uitkomst.
Weer een mooi product van AMD, waar Intel voorlopig weer geen antwoord op heeft voor een schappelijke prijs...

Wel jammer dat ze met t aantal cu's omlaag zijn gegaan tov de vorige generatie. Begrijp uit t artikel dat t alsnog sneller zou zijn, maar met de 11 cu's van de vorige, of zelfs meer, zou je echt een killer in handen hebben.

Begrijp wel dat ze t niet doen, omdat ze dan concurreren met hun eigen gpu divisie, maar toch...jammer
De clocks van de iGPU zijn wel flink omhoog geschroefd, en wie weet komt er nog een 4800G met 11CU's rond de zelfde clocks.
Met welke losse videokaart kan je de gpu rekensnelheid mee vergelijken?
ik vergeleek pas de igpu uit de 3400g met mijn Rx560 en mijn kaartje won het nog nipt ...
dus je mag aannemen dat de volgende generatie in de buurt zal komen van Rx560 ~ Rx580 waarschijnlijk, maar de benchmarks zullen dat moeten laten zien.
Dat zegt niet veel. Een vega 11 haalt zijn geheugen uit het RAM-geheugen van je pc, een RX560 is echt veel sneller met GDDR5 geheugen. Genoeg mensen die de aandacht willen trekken met titels als 'gamen zonder GPU' de prestaties gaan echter tegenvallen boven 1080p low en dan heb ik het over casual spellen.
Verschilt per titel en je moet opletten dat je snel geheugen koopt, 3200Mhz of hoger.
Ik heb een dual channel kit geklokt op 3200Mhz.
Dat vraag ik me ook af. 8 compute units zegt me niet zoveel.
Interessant. Hier zit ik op te wachten. Ben wel benieuwd of de CPU performance daalt wanneer de GPU gebruikt word t.o.v. de gewone 3700X.
waarom? zou dat, - de gpu zit op een andere chiplet dus zolang de koeling maar goed genoeg is kunnen beiden igpu en cpu prima op het zelfde socket,
Deze APU's zijn (net als die in laptops) monolithische. Er is dus maar 1 chip aanwezig.

En ik denk dat hij vooral bedoeld of deze CPU eventueel wat gaat terugklokken om binnen het TDP te blijven als zowel CPU als GPU intensief worden gebruikt voor langere tijd.
Zelf denk ik dat dat wel mee zal vallen aangezien het in laptops niet een heel groot issue leek, en op de desktop ze alleen maar meer ruimte hebben met zowel het TDP als de koeling.
Kan je zo'n processor kopen met een amd videocard en dan laten samenwerken als een soort sli? Dat is wel interessant
Nee, dat kan niet. Crossfire en SLI zijn beiden zo goed als dood.
Anoniem: 951889
@jozy16 mei 2020 23:25
Nu nog niet maar in theorie is het wel mogelijk om de apu te gebruiken voor physics of ai.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee