KDE kondigt open Plasma Bigscreen-interface aan voor smart-tv's

KDE heeft Plasma Bigscreen aangekondigd, een interface voor tv's en monitoren die op computingapparaten met weinig resources zoals de Raspberry Pi kan draaien. De interface moet een open alternatief voor de gesloten smart-tv-platformen bieden.

Plasma Bigscreen kan apps draaien maar ook traditionele desktopprogramma's die zijn aangepast voor de interface. Het KDE-team hoopt dat derde partijen gaan ontwikkelen voor het platform en daarbij gebruikmaken van de vrijheid die opensourcesoftware op dit gebied biedt.

In de aankondiging geeft KDE toe dat het nieuw was voor de ontwerpers om te werken aan een versie van Plasma met bediening met een afstandsbediening, wat betreft de lay-out en interactie. In aanvulling op die bediening biedt Bigscreen spraakbediening die werkt op basis van Mycrofts opensourcestembediening. De functionaliteit hiervan is uit te breiden met zogenoemde skills voor bijvoorbeeld het opvragen van het weerbericht en recepten. Ontwikkelaars kunnen Python en QML gebruiken om zelf skills te schrijven. Voorlopig werkt Mycrofts server nog wel via Googles Speech To Text, dat geanonimiseerde data via Google laat lopen. KDE wijst er op dat gebruikers spraakbediening kunnen uitschakelen.

KDE stelt een bètarelease in het vooruitzicht die draait op een Raspberry Pi 4. Die release bevat experimentele ondersteuning voor hdmi-cec. Om de spraakbediening uit te proberen adviseert het team een bluetoothafstandsbediening met microfoon te gebruiken, maar de combinatie van muis en toetsenbord met usb-microfoon zou ook volstaan.

KDE Plasme BigscreenKDE Plasme BigscreenKDE Plasme Bigscreen

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-03-2020 • 20:49

62

Submitter: Ossebol

Reacties (62)

62
60
38
1
0
18
Wijzig sortering
Ben ik de enige die de Plasma interface erg oubollig en achterhaald vindt? Toegankelijkheid wilt ook wat, maar vanuit een design-oogpunt is dit echt niet aantrekkelijk. Het lettertype is karakterloos (haha), en mist onderscheiding tussen de verschillende soorten heading, om maar iets er uit te plukken.
Tuurlijk, ik hoef het niet te gebruiken, en dat doe ik ook niet, maar ik ben oprecht benieuwd naar hoe anderen hierover denken. Zijn er andere redenen om Plasma wél te gebruiken?
Ben ik de enige die de Plasma interface erg oubollig en achterhaald vindt?
Waar heb je het over? Plasma Bigscreen, een nieuw project van KDE wat net uit en nog lang niet uitontwikkeld is, of KDE Plasma 5, wat zo'n beetje het meest moderne en uitgebreide/customizable desktop-environment voor Linux is?
Beide. Ook de desktop variant kampt met hetzelfde outdated design.
Juist ... want Plasma 5 heeft maar één thema. 8)7

Wat pas oubollig is, zijn desktop-omgevingen waar de leverancier van je OS bepaald hoe de interface eruit ziet.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 24 juli 2024 20:38]

Als je hier in Windows 2 CONTROL.EXE start en dan Preferences → Screen Colors kun je die gewoon aanpassen hoor. Dat niet kunnen aanpassen is gloednieuw. O-)
Alleen maar de kleuren kunnen aanpassen is dus heel ouderwets ;)

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 20:38]

Er zitten al 100 jaar thema's in Windows...
Oh ja? Waar dan? In Windows 10, wat ze nu "Themes" noemen zijn alleen wat kleurtjes, achtergronden en geluiden. In Windows XP moest je al gaan hacken omdat alleen digitaal ondertekende themes geïnstalleerd konden worden. Dat was gedaan om mensen te "beschermen" tegen malware, maar de extra inkomstenbron was natuurlijk ook niet verkeerd.

In Plasma omvat een theme ook widgets, windows, iconen, etc.
Oh ja? Waar dan? In Windows 10, wat ze nu "Themes" noemen zijn alleen wat kleurtjes, achtergronden en geluiden. In Windows XP moest je al gaan hacken omdat alleen digitaal ondertekende themes geïnstalleerd konden worden. Dat was gedaan om mensen te "beschermen" tegen malware, maar de extra inkomstenbron was natuurlijk ook niet verkeerd.

In Plasma omvat een theme ook widgets, windows, iconen, etc.
kijk Maar naar dit software bedrijf heeft voor jou de oplossing hier kan je gewoon alles veranderen qua uiterlijk voor Windows :
https://www.stardock.com/products/windowblinds/

Ik heb dit zelf vroeger ook gebruikt toen ik nog Windows pc gebruikte en het werkten erg goed!
Maar toen gebruikte ik een mac lay-out op een Windows pc voor ik overstapte naar een mac.
Daar is genoeg over te vinden om met het programma windowblinds je pc mac lay-out te geven.

[Reactie gewijzigd door Havelock op 24 juli 2024 20:38]

Een third party commerciële tool dus. Dat is toch niet bepaald "in Windows". Maar ik gebruik al jaren Plasma, gewoon standaard theme, dus mij boeit het eigenlijk weinig.
https://support.microsoft...8/desktop-themes-featured
Zijn ook beschikbaar in de Store.

Vroeger in WinXP + Win7 had je ook complete icoonveranderingen met je thema's. Widgets...tsja dat is echt mijn ding niet. Op m'n telefoon is het mooi, in Windows overbodig.
Die themes in de store zijn dus alleen de kleuren, backgrounds en geluiden.

Het gaat me er niet om of je het gebruiken wilt of niet, Windows heeft nu zelf geen support meer voor wat in de bekende Linux DE's als "Theming" gezien wordt. Waarschijnlijk gaf het voor Microsoft te veel gedonder met malware, service-vragen, instabiliteit, terwijl het relatief weinig gebruikt wordt. Bij commerciële software verdwijnt zo'n feature dan gewoon.
Pleisters plakken, die Windows er zelf weer af trekt met wijzigingen na de updates zeker? waardoor je er constant mee zit te kutten.(zo was dat classic start hier ook eens met een maand al om zeep geholpen).

Ideaal als de problemen niet aangepakt worden vanuit de bron...
Dat kan nog in Windows 10? My bad. Ik dacht gelezen te hebben dat ze bang waren om hun "brand identity" te verliezen als je dat kon aanpassen o.i.d. maar ik zal het me wel verkeerd herinneren. :P
Ik vind KDE echt fantastisch wat betreft customizability en ook hoe prettig de codebase in elkaar steekt. In tegenstelling tot GNOME die probeert je hun wil op te leggen.

Maar de default theme in KDE is spuug en spuuglelijk, zelfs op het niveau dat ik objectief flaws kan benoemen zoals te kleine, grote of inconsistente margins.

Het zou niet verkeerd zijn als ze er een designer overheen gooien, dat zal vast gebruikers trekken.
Er is sinds 2? jaar een team met het verbeteren van de UX van het standaard thema Breeze. Elke week verschijnt er een blog met UX verbeteringen op planetkde.org

Update: en er is een ‘Breeze Theme Evolution’ ticket:
https://phabricator.kde.org/T10891
The Breeze theme is great. But... it can be greater!

Over the years Visual Design Group (VDG) has accumulated a rough list of changes we'd like to make to evolve the Breeze theme into the year 2019 and beyond. The goal is not to fundamentally change what Breeze is, but rather to improve on it and modernize it, while also learning from our peers, as applicable.
Edits: nooit meer posten via mobile

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 20:38]

Ik weet het alleen maar van KDE-apps onder Gnome. Die doen pijn aan je ogen en dat moet beter kunnen. Soort Windows 3.1-look.
Zit dat F1 en "What's this?" menupunt er nog in want die kan ik me ook nog voor de geest halen. Doelloos in Windows waar het van geleend was en doelloos in KDE.
ow wow, die Windows versie ziet er echt ... als Windows uit..mag dat zomaar?
Misschien niet, maar het zal waarschijnlijk een willekeurig community theme zijn, niet iets dat gebundeld is.
Tsja, het is maar net wat je gewend bent :) Zo vind ik KDE Plasma 5 met het default Breeze (Dark) thema veruit de mooiste desktop environment die er momenteel is, dus ook vergeleken met die van Windows 10 en mac OS Catalina. Windows 10 komt met z'n Metro design in de buurt (gevoelsmatig is dat minimale 'flat design' juist afgekeken van Plasma 5 Breeze theme) en mac OS voelt voor mij ronduit ouderwets en onsamenhangend met veel verschillende design-stijlen her en der.

De screenshots hier van Plasma Bigscreen vind ik trouwens ook niet mooi, daar mist inderdaad alle verfijning. Zelfde geldt voor Plasma Mobile, waar op dit moment ook hard aan de weg getimmerd wordt. Ik denk dat beide interfaces (die van Bigscreen en Mobile) er over een maandje of wat alweer heel anders uitzien zodra die beide zijn afgewerkt.
Het Kubuntu thema ziet er ook prima uit vind ik.
Out of the box misschien. Waar KDE juist in excellereerd is dat de gebruiker nagenoeg alles kan aanpassen.
Waar denk je dat thema's voor uitgevonden zijn? ;)
Al deze reacties gaan een beetje aan mijn punt voorbij. Ik weet dat KDE thema's ondersteund. De gemiddelde computergebruiker niet. Als KDE meer gebruikers wilt werven dan zouden ze dit kunnen doen door het basisthema er by default goed uit te laten zien. Ik ben een ervaren Linux gebruiker dus ik ken de mogelijkheden, maar dat KDE by default er niet mooi uit ziet ontmoedigd mij om het te gaan gebruiken of zelfs uit te proberen. Het oog wilt ook wat.
De gemiddelde computergebruiker maakt het helemaal niet uit hoe het er uit ziet, als het maar werkt.
Ik denk eerder dat de gemiddelde computergebruiker alleen maar kijkt naar hoe het eruit ziet. Als de screenshots er maar tof uitzien. Dat het goed werkt is een minimumvereiste dus daar kun je niet op concurreren.
Dat het goed werkt is een minimumvereiste dus daar kun je niet op concurreren.
KDE's doel is ook niet om te concurreren, maar om een complete en aanpasbare werkomgeving neer te zetten. Het zijn de Linux-distributies die proberen te concurreren, en die gebruiken toch al regelmatig een eigen thema en aanpassingen.
Het is in beta dus nog niet echt uit voor een beta en eerste versie ziet het er wel nice uit though better dan hoe plasma mobile in de eerste beta eruit zag.
Persoonlijk deel ik je mening over Plasma als normale desktop. De designtaal en -richtlijnen vind ik maar niks, het oogt allemaal "verkeerd" al kan ik de vinger niet precies leggen op waarom.

Ik heb (nog?) geen problemen met Plasma Bigscreen. Het ziet er een beetje uit als een normale smart-TV. Ik vermoed dat er op de screenshots iets niet helemaal goed staat (fonts bovenin vind ik veel te groot) maar dat zie ik wel vaker als men een interface op de verkeerde DPI-settings draait.

Hoe dan ook, lelijk of niet, een alternatieve smart-TV-GUI kan ik alleen maar applaudiseren. WebOS is leuk, maar traditionele ontwikkelomgevingen met iets andere APIs kunnen een hoop nieuw bloed naar de open-source smart-TV-gemeenschap brengen. Ik gebruik momenteel zelf Kodi op mijn media-systeem maar dat is toch meer een traditioneel mediacentrum dan een moderne TV-omgeving. Wie weet zal dit mijn Kodi-installatie ooit gaan vervangen.
Volgens mij is een groot deel van dat 'verkeerd' ogen dat het grotendeels is 'ontworpen' door mensen die vooral developers zijn, en pas in tweede zin ook een beetje ontwerper. Gebruik van witruimte is een beetje inconsistent, en genoeg witruimte lijkt soms zelfs bewust te worden ontweken voor 'efficientie', waardoor je veel informatie kwijt kan, maar het wel snel rommelig oogt. Vinden sommige mensen state of the art, maar goed, smaken verschillen.
Zoiets dacht ik ook, maar ze hebben een heel designdocument dat precies aangeeft waar wat voor ruimte en groottes en wat dan ook gebruikt moeten worden. Dit is niet even snel in elkaar gezet door een backend-developer die een tooltje maakt, hier is over nagedacht.

Op mobiel zie je dit bijvoorbeeld terug in de curve die ze gebruiken voor animaties. KDE lijkt gekozen te hebben voor lineaire animaties (van begin tot einde even snel) waar Apple en Google gevarieerde curves hebben (snel dan langzaam of juist andersom, afhankelijk van het element).

Er is over nagedacht en veel applicaties zijn redelijk consistent maar ik ben het oneens met de keuzes en afwegingen die het KDE-team gemaakt heeft. Dat is persoonlijke smaak en anderen zullen KDE prachtig vinden, maar alles aan de KDE desktop irriteert mij mateloos.

KDE biedt een volledige desktop suite aan applicaties die (in mijn ervaring) beter onderhouden is dan die van de concurrentie en daar schuilt zijn kracht in. Het design laat echter zoveel steken vallen dat ik eerder overweeg naar i3 te switchen dan naar KDE voor dagelijks gebruik.
Het kan wel een design-taal zijn, maar daarmee inderdaad nog niet persé een goede. De keuzes die gemaakt zijn lijken mij niet echt een diepgaand filosofisch ontwerp, meer efficient. Dat komt voor uit alles, ook inderdaad uit die lineaire animaties. Grappig hoe ik die ervaring niet in de hele KDE-suite heb, zo vind ik Krita bijvoorbeeld een prima programma, maar Photoshop is en was vroeger natuurlijk ook redelijk cluttered, dus misschien ben ik het daar al gewend. Ik gebruik gerust hier en daar een fijn KDE-programma, terwijl ik in principe gewoon werk in Gnome 3. Ook zeker niet perfect, maar qua ontwerp begint dat steeds consequenter en fijner te worden, en de laatste update is bij mij ook alweer een tikje rapper.
Ontworpen door ontwikkelaars? Ik dacht het niet: KDE/Plasma 5 is juist ontworpen door een speciaal ontwerpteam.
Anoniem: 653908 @Grabbels26 maart 2020 21:13
Gelukkig kan je daarom ook je lettertype aanpassen en voor elke andere heading een andere gebruiken. Plasma is een van de vest configureerbare DEs die je tegenwoordig kunt vinden.
En voor iedereen die dat te veel moeite vindt, kan je ook complete thema's downloaden, zodat alles toch nog wat meer op je eigen voorkeuren kan aansluiten zonder dat je eindeloos door configuratieopties aan het gaan bent.
En die thema’s kunnen in 1 keer alles voor je instellen: kleuren, skin, icons, bureaublad en widgets. Dat maakt het mogelijk om dus een tof thema te zien en enkele seconden later je desktop er exact hetzelfde uit te laten zien :) Zonder het bij elkaar sprokkelen van de juiste ‘subonderdelen’
Ik gebruik zelf Plasma desktop omdat het echt wel een powerhouse in gebruik is.

Een paar belangrijke pluspunten voor mij:
  • Split view in Dolphin. Eén van de handigste features die ik ooit op een computer heb gebruikt.
  • Activities. Ik wissel tussen heel verschillende activiteiten op mijn pc, en met activities wisselen de apps in mijn dock meteen mee. Eigenlijk een soort van gevorderde virtual desktops.
  • Over docks gesproken: Latte dock. Ziet er goed uit en werkt top.
  • Redelijk goede support voor Global Menus in mijn panel bovenaan.
  • Goede manager voor audio-apparaten
  • Plasma Browser Integration voor media controls
  • "Keep window on top"
Wil ook een shoutout naar KDE Connect geven, hoewel ik die zelf de laatste tijd niet vaak meer nodig heb.

Dusja, zeer veel handige tools in de DE, maar het vraagt wat tweaken om de ideale setup te bekomen. Heb de styling ook volledig aangepast. Gelukkig zijn ook daar weer voldoende handige tools voor beschikbaar.
Out of the box wel ja maar dat is helemaal naar je eigen smaak aan te passen.

Dat is voor wat mij betreft hét USP van deze DE.

Ik draai nu het Layan theme voor Qt als Gtk apps boven op Kvantum, een theme manager om op SVG gebaseerde themes te draaien en heb alles op dat theme aangepast.

Dus:
  • Icons (binnen te halen via de config widget)
  • Fonts (binnen te halen via de config widget)
  • Terminal kleurenschema (binnen te halen via de config widget en aan te passen)
  • Firefox theme (binnen te halen via Firefox)
Dan heb je nog de mogelijkheid om je desktop in te richten zoals jij dat wilt. Je kan letterlijk met een leeg pallet beginnen. Sommigen willen een rij applicatie iconen á la MacOSX, niet mijn ding maar het kan.

Dan kan je applicatiebalken wel of niet plaatsen en als je dat wel wilt dan mag dat aan elke kan van het scherm.

Plasmoids met functionaliteit kunnen overal geplaatst worden dus mag je zelf kiezen of dat in een applicatiebalk is of op je desktop.

Tip: Een leuke plasmoid is PlasmaConfigSaver waar je een complete configuratie in kan opslaan en kan schakelen tussen verschillende interfaces.

Dan heb je nog Activities. Daarmee kan je een andere desktop indeling maken voor een bepaalde workflow. Bijvoorbeeld videobewerking of programmeerwerk. Deze kunnen ook gestopt worden waarna alle systeem resources worden vrijgegeven.

En het is snel. Ik heb een aantal effecten ingesteld en ik zie geen issues met performance.
Ik vind het de meest moderne interface die er is. Standaard Plasma is zo veel beter dan gnome, windows 10, osx, xfce, lxde, etc. Je kunt ze vast en zeker allemaal aanpassen, maar standaard is KDE echt hyper modern. Ik gebruik zelf i3wm, wat er standaard een stuk ouderwetser uit ziet. Als ik perse een DE zou moeten gebruiken, zou ik direct voor plasma gaan.
Ik vrees dat jij dat inderdaad bent.

Out-of-the-box is Plasma zo customizable als wat. Zonder 3rd-party tools nodig te hebben en het valt allemaal in configuratieschermen te doen. Geen terminal. Geen dconf, gconf of andere commando's nodig. Mogen andere desktop environments eens een voorbeeld aan nemen. (Hoewel XFCE goed op weg was toen ik het nog draaide).

Als jij Plasma oubollig vindt, dan ben ik reuze benieuwd wat jij van GNOME vindt (waaraan je out-of-the-box zowat 0,0 kunt customizen tenzij je 101 extensies installeert, die per minor release van GNOME weer kapot gaan) 8)7

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 24 juli 2024 20:38]

Ja, ik denk dat je de enige bent :)

Kijk hier eens even naar een van de vele themes die je kan kiezen voor KDE Plasma 5:

https://store.kde.org/p/1294174

en durf dan nog eens te zeggen dat Plasma oubollig is... ;)
Ik heb het niet over de beschikbare thema's. Ik heb het over de default verschijning van Plasma. En dat is toch het boegbeeld van de DE.
Inderdaad, het ziet er erg retro, jaren '80 uit maar dat heb ik altijd al gevonden van KDE Plasma.
Je zal niet de enige zijn, maar ik deel je mening absoluut niet.
De "nieuwe" OSS fonts zijn stiekem best wel erg goed overigens.

[Reactie gewijzigd door freaky op 24 juli 2024 20:38]

Privacy, en het is aanpasbaar zoals je zelf wil. Omdat het geen gesloten ding is zoals de rest kunnen ze niet echt iets blokkeren hierop zonder dat je daar makkelijk langs kan


en heel eerlijk gezegt het is net zo slecht als android TV eruit ziet.

Edit nog een puntje

[Reactie gewijzigd door AnguishedOne op 24 juli 2024 20:38]

Open-source biedt als potentieel voordeel dat ondersteuning langer en beter wordt voor je TV.

Veel slimme apparaten verliezen binnen de kortste keren functionaliteit of krijgen geen updates meer omdat daar voor een fabrikant nu eenmaal geen geld mee te verdienen valt.

Als je de pech hebt om zoals in mijn geval opgezadeld te zitten met een brakke Netflix app op het gesloten TV OS van Sony, ben je alsnog aangewezen op een Chromecast. Zo heeft dat hele "smart"-platform natuurlijk geen enkele zin.
Toch gek, want Sony gebruikt toch Android TV? Net zoals Philips. Die zijn toch ook open source? Zonder Play Services dan natuurlijk.

En LG WebOS is ook opensource. Maar dat lijkt ook geen storm te lopen. Terwijl het een bewezen OS is voor televisies (en erg goed werkt).

Ik draag het KDE team een warm hart toe, maar ik geloof niet in dit project. Helaas...
Toch gek, want Sony gebruikt toch Android TV? Net zoals Philips. Die zijn toch ook open source? Zonder Play Services dan natuurlijk.

En LG WebOS is ook opensource. Maar dat lijkt ook geen storm te lopen. Terwijl het een bewezen OS is voor televisies (en erg goed werkt).
Daarom hamer ik altijd op Free Software in plaats van Open Source. Je ziet nu waarom want het is namelijk geen toeval dat deze projecten niet aanslaan.

Hoewel die code technisch gezien open source is kunnen de meeste mensen er in praktijk niks mee omdat ze het niet op hun eigen TV kunnen installeren. Er zijn geen drivers en/of geen mogelijkheid om custom firmware te installeren. Zo kun je LG WebOS (voor zover ik weet) alleen op en RasberryPi installeren en niet op een LG TV. Als je het al werkend zou krijgen zul je zien dat veel content geblokkeerd wordt door proprietary DRM en je alleen op lage kwaliteit kan afspelen.

Volgens de letter is het wel Open Source, maar het is geen Free Software. Mensen roepen vaak dat Open Source en Free Software hetzelfde is, maar Free Software gaat verder en eist toegang tot alle code en gereedschap die nodig is om gebruik te maken van software, inclusief de mogelijkheid om (technisch gezien) je eigen code te installeren.
Ik heb een Sony tv met een soort van Opera OS.
Netflix en YouTube werkt prima en meer gebruik ik niet. Prime is aanwezig, maar Disney plus niet. Een store zit er niet op.
AOSP mag dan open source zijn maar Android TV is dat niet.
Mijn TV heeft nog Sony's eigen besturingssysteem, dus geen Android helaas. Is al een ouder model; schat een jaar of 6-7.
Doet mij denken aan Xbox 360 en Android TV. Zeker keertje proberen.

Als ze nu nog dolby atmos inbouwen heb ik mijn smart functies niet meer nodig
Xbox uiterlijk ken ik niet, maar zoals je zegt, Android TV uiterlijk (op MiBox), komt aardig overeen.
Anoniem: 113730 26 maart 2020 22:18
Als er goede Apps beschikbaar voor komen die hiervoor ook geoptimaliseerd lijkt het me wel een interessante optie ipv een AppleTv..
Ziet er op zich wel gelikt uit. Als ik dit op een Smart TV zou kunnen krijgen (dus als interface van de TV zelf, dat werkt vaak toch net wat beter dan een los media-apparaat) zou ik dat heel erg zien zitten. Mooi Linux op de TV zelf, maar wel een bepaald niveau van integratie dat je eigenlijk alleen hebt met een ingebouwd OS, deze interface. Ik zou het wel weten.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 24 juli 2024 20:38]

Jammer geen GNOME. KDE heb ik altijd erg bloated gevonden en ingewikkeld. Maar dat is mijn mening. Hopelijk is het met dit project minder.
Liever geen Gnome. Gnome is nogal bloated. Gnome draaien op een raspberry pi is echt vragen om problemen. Het gebruikt gemiddeld twee keer zoveel ram. Ook heeft Gnome zware (en bizarre) eisen zoals een verplichting voor systemd, wat niet iedereen wil en/of kan draaien. Gentoo/OpenRC heeft flink moeten werken om Gnome aan de praat te krijgen zonder systemd en dan nog zitten er grote haken en ogen aan. Ook vond ik, de laatste keer dat ik Gnome gebruikte, de interface nogal lastig om te gebruiken. Ik draai liever helemaal geen DE (liever een window manager), maar het was net alsof ik achter Windows 8 zat toen ik Gnome had geladen. Ik zou niet zo snel een nieuweling Gnome geven. Liever KDE/Plasma, XFCE of een andere simpelere en lichtere DE.
Ik denk dat KDE op een apparaat met minder rekenkracht beter draait, alleen al omdat de extensies allemaal gewoon in C++ worden geschreven in plaats van JavaScript. Bijkomend voordeel is dat je op die manier veel minder RAM nodig hebt voor een kale installatie.

Edit: ik snap overigens misschien wel wat je bedoelt. "Vroeger" was ik ook meer fan van GNOME dan van KDE. Echter sinds GNOME 3 (de radicale UI switch) en KDE 4 is dit compleet omgedraaid. Ik draai nu een jaar of 2 KDE en ik vind het perfect. Misschien kun je een recente versie van Kubuntu nog eens een kans geven, dat heeft voor mij heel erg positief uitgepakt.

[Reactie gewijzigd door thePiett op 24 juli 2024 20:38]

Als ik dit soort projecten zie denk ik altijd: hoe staat het met 25p/50i, 23,976p, 29,97p, 59.54i support en kan hij/zij dat zelf detecteren en schakelen
Dit lijkt altijd het lastigs bij Kodi, Shield TV etc.

Wst dat betreft boffen de amerikanen met 59.94, dat loopt meestal wel soepeltjes

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.