Facebook verlaagt bitrate van video's in Europa ter voorkoming netwerkcongestie

In navolging van streamingdiensten Apple TV+, Amazon Prime Video, Disney+ en Netflix verlaagt ook Facebook de kwaliteit van de video's op zijn gelijknamige platform en Instagram. Het bedrijf doet dit om potentiële problemen in de netwerken te voorkomen.

Op Twitter meldt Facebook-medewerker Alexandru Voica dat zijn bedrijf tijdelijk de bitrate van video's in Europa verlaagt, om 'potentiële netwerkcongestie tijdens de covid-19-crisis te verlichten'. Hoe lang die maatregel van kracht blijft is onbekend. De stap van Facebook kan leiden tot een wat lagere beeldkwaliteit van de video's.

Met deze maatregel volgt Facebook een eerdere oproep van de Europese Commissie. De EU-Commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, riep Netflix onlangs op om bijvoorbeeld in sd in plaats van hd te gaan streamen, wat moet leiden tot een minder hoge druk op de netwerken. Netflix heeft dit al doorgevoerd, wat een daling van de dataconsumptie van 25 procent moet opleveren. Ook Disney+, Amazon en Apple hebben vergelijkbare maatregelen in Europa doorgevoerd.

Verschillende providers zetten overigens vraagtekens bij de noodzaak van deze maatregelen. Zo lieten KPN en VodafoneZiggo al weten dat het weliswaar heel wat drukker is op de netwerken, maar dat er nog voldoende capaciteit is. In het Verenigd Koninkrijk gaf British Telecom aan 'genoeg ruimte' te hebben en dat de additionele druk op het netwerk binnen beheersbare grenzen blijft, schrijft de BBC.

Door Joris Jansen

Redacteur

23-03-2020 • 17:51

140 Linkedin

Reacties (140)

Wijzig sortering
Persoonlijk zie ik liever dat Facebook wat doet aan al dat fake news rondom corona. Moedeloos word je er van.
Helemaal mee eens. Mijn eerste reactie was dat ze beter gewoon t aantal posts en views zouden moeten limiteren zodat mensen eens wat anders gaan doen dan de hele dag "facebooken". Eerlijk gezegd denk ik dat de wereld beter af zou zijn zonder fb.
Ik heb er anders geen last van maar heb dan ook geen Fakebook. Mensen die denken dat je Facebook als serieuze bron van nieuwsvergaring kan zien moeten een paracetamolletje innemen.
Daar zijn ze al mee bezig, maar draag zelf ook een steentje bij en rapporteer al het nepnieuws aan Facebook. ;)
Persoonlijk zie ik liever dat Facebook wat doet aan al dat fake news rondom corona. Moedeloos word je er van.
Wie verplicht u FB te openen en al die onzin ook te lezen?
Niemand verplicht je. Zelf lees ik FB ook niet, maar in je omgeving zijn er dus wel altijd sneue mensen die dat wel doen en je vervolgens lastig vallen met de onzin die ze gelezen hebben
Niemand, maar veel mensen doen het wel, en gaan die info toepassen of verspreiden.
Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor hun maar ook voor anderen.
Dus als mijn naïeve zusje op facebook leest dat ze geen Corona heeft als ze haar adem kan inhouden voor 10 seconden zonder te kuchen en daardoor vrolijk bij m'n oma op visite gaat (die blij zou zijn dat ze in deze tijd visite krijgt), mag ik Darwin bedanken?

Zelfs wanneer het virus geen gevaar voor jou kan zijn, kan het wel voor anderen een gevaar zijn.
Ik dank in dat geval Darwin. :*)
Het is niet te geloven! Het eerste bericht gaat al weer over geld terug vragen...
Ja snap ook niet wat het met Facebook te maken heeft 8-)
Vpn naar buiten Europa zetten ;)
Ja maar dan moet je weer extra betalen bovenop je abbo. XD

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 maart 2020 22:15]

Ergens heb ik er begrip voor maar juist nu iedereen leunt op deze services laten ze ons in de steek door de kwaliteit naar 1998 te laten zakken. En zeker bij Netflix ga ik geld retour vragen aangezien hun verschillende prijzen hanteren voor kwaliteit
Als het je niet zint, stop je toch je abonnement? In deze tijd lopen zeuren over wat slechtere beeldkwaliteit. Je hebt het waarschijnlijk nog niet eens opgemerkt.
Maar als ik een maand minder te besteden heb en ik denk dat ze de helft aan abonnement geld kunnen krijgen, wat zou er dan gebeuren?
Nou, uit principe betaal ik graag die paar euro extra voor misschien een paar maanden als daarmee eventuele problemen in deze bizarre situatie voorkomen kunnen worden. Zo gek is het allemaal toch niet, weet ik het heoveel mensen zitten thuis en om de service uberhaupt te kunnen blijven bieden passen ze het tijdelijk aan...

Waar heb je het over, een paar euro per maand? Kom op zeg... Er zijn wel belangrijkere issues op dit moment lijkt me.
Klopt, alleen is het voor Nederland totaal niet nodig. Providers zelf geven ook aan dat er nog helemaal geen problemen met het internet in het algemeen in Nederland zijn.

Wat ik wel merk is dat ons bedrijfsnetwerk totaal niet ingericht is op zoveel mensen die vanuit huis werken.
Maar dat heeft 0.0 te maken met het internet als geheel, die kan het makkelijk aan. MS teams werkt via mijn prive pc en internetlijn prima. Probeer je in te loggen via het werk zodat je ook daadwerkelijk bij je benodigde data kan dan valt de audioverbinding constant weg. Video hoef je helemaal niet te proberen.
Ze bieden namelijk iedereen de hoogste resolutie aan maar dan met de bitrate van een Nokia 3310 camera waardoor ze altijd kunnen claimen dat ze geleverd hebben
Doen ze dan goed, toch? Sterker nog, ze hebben altijd gezegd UHD, HD of SD te leveren, zonder een bitrate te noemen. Je kunt dus nooit klagen, zelfs al is het UHD@ 1 fps. Mooi toch?
Als straks na Corona nog steeds de bitrate is teruggeschroefd mag je van mij moord en brand schreeuwen. En als je dan niet met de kwaliteit kan leven, zeg je je abonnement gewoon op. Maar in deze situatie.... Ze hebben gewoon gehoor gegeven aan een verzoek vanuit de EC.

Btw, ik heb nog nergens gelezen dat er al een tweaker is geweest die contact hierover heeft gehad met Netflix.
Btw2, je blijft in algemene zin praten over de slechtere beeldkwaliteit, je hebt het nog niet zelf ervaren hé? Zonder nu gelijk je neus op het scherm te drukken. ;)
Btw3, (ik blijf doorgaan ;), hoeveel geld wil je terug zien? Stel dit duurt nog drie maanden? Wil je dan om, ik noem maar wat, 12 (3 x 4) euro gaan lopen zeuren? Nogmaals, in deze situatie?
Wanneer gaat dit eigenlijk in vraag ik me af? Is dat per direct? Want dan moet ik zeggen dat ik zelf aan Netlfix niks van mindere kwaliteit merk :).

Zie bij youtube ook helemaal geen verschil, filmpjes komen nog steeds in HD binnen, ik heb zover ik weet de instelling niet gewijzigd recentelijk.
YouTube kijkt mijn zoontje via een ATV4K op een gewoon Full HD scherm. Ik heb daar ook nog niks gezien van mindere beeldkwaliteit. In de YouTube app op de ATV zou ik niet eens of en hoe ik de beeldkwaliteit kan veranderen. Misschien kan dat daar niet eens.

Van Netflix heb ik zelf ook nog niks gemerkt, Ik kan het alleen maar visueel testen. Cijfers heb ik niet, op iPad, Next box of ATV4K kan ik niks zien wat betreft snelheid/bitrate.
Op mijn Sony tv is de 4k Netflix content van 15Mbps naar 7.6Mbps gegaan.
Ik kan de resolutie en vitrage informatie tijdens het kijken opvragen.
Ah kijk, die mogelijkheid heb ik niet. Hoe ervaar jij deze verlaging? Is het goed zichtbaar? Nog acceptabel?
Ik heb een aflevering altered Carbon gekeken dat in 4k wordt aangeleverd en ik moet zeggen dat het resultaat me mee valt. De lagere bitrate zou me niet opgevallen zijn als ik het niet wist. De tv is een 43" Sony, dus niet super groot.
En daarom blijf ik lekker downloaden :) Fatsoenlijke 1080p en 4k content
Draag je niet een beetje door? En bovendien gaat het om het automatisch afspelen in de meeste gevallen.
Je kan handmatig gewoon bijschakelen.
Je betaalt bij netflix gewoon voor HD in plaats van SD kwaliteit. Hetzelfde als een biologisch stuk vlees kopen en dan erachter komen dat het niet biologisch is. Dan vraag jij dus niet je geld terug?
Ga je in de supermarkt ook korting vragen omdat het wc papier op is? Of ga je schoolgeld terug vragen omdat je nu les van mindere kwaliteit krijgt? Of ga je niet betalen voor het parkeren in het centrum, omdat de winkels dicht zijn? Of ga je nu zwartrijden omdat er minder treinen rijden? Of ga je Netflix geld terugvragen omdat als je met je neus bovenop je scherm gaat zitten de kwaliteit misschien iets minder is dan anders? O wacht.. never mind..
Ik zou wel terug gaan als ik betaal voor 6 rollen en er maar anderhalf krijg. Je moet de vergelijking wel goed maken.

Mocht KPN zo ver gaan om constant op mijn down - en upload te knijpen ga ik ook in deze situatie compensatie vragen. Betaal namelijk meer per maand om hogere snelheid te kunnen krijgen en verwacht dat ze in moeilijke tijden daar ook aan houden.

Tot heden laten alle kritische punten in Nederland zien dat de infrastructuur het prima aan kan.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 maart 2020 18:35]

Ik krijg toch een hoop klachten m.b.t. overbelaste mobiele netwerken.

Specifiek Vodafone maar zowel data als in sommige gevallen spraak welke slecht (er) functioneren.
Dan moet jij de vergelijking ook goed maken. Je krijgt nog steeds de volledige serie of film te zien, maar in lagere kwaliteit. Je kan dan dus nog steeds wc papier kopen, maar het is van dat goedkope grijze spul ipv de witte met de schattige hondjes. ;)
Je kan dan dus nog steeds wc papier kopen, maar het is van dat goedkope grijze spul ipv de witte met de schattige hondjes. ;)
Maar je betaald wel voor de rollen met de schattige hondjes. Of te wel, paar euro teveel voor wat je krijgt.
Je zou ook kortere comments kunnen schrijven want je standpunt is duidelijk, scheelt ook weer data. :+
Netflix biedt wel gewoon nog HD aan maar wel op een veel lagere bandbreedte.
Ik dacht dat het alleen de standaard aangeboden bitrate was toch? Oftewel videos spelen automatisch op 480p af, en een atechnisch persoon die er niet heel veel van zal merken zal waarschijnlijk niet op het icoontje drukken om in hogere resolutie af te spelen. De optie voor hogere resolutie zou wel beschikbaar moeten blijven (tenminste bij Youtube is dit wel het geval)
Bij Youtube wel inderdaad, maar Netflix heeft niet zo'n knopje en je krijgt gewoon lagere kwaliteit voorgeschoteld.
Zeker wel, je kunt gewoon naar je accounts instellingen gaan en je beeldqualiteit verhogen van "automatisch" wat standaard dus aangepast wordt aan je netwerk snelheid, maar nu dus altijd op SD staat, naar HD of 4k. Dit zit overigens wel erg diep in de instellingen genesteld en je kunt er volgens mij alleen bij vanaf een pc (niet zeker). Dus een persoon die niet veel techniek af weet zou die instelling nooit vinden.
Nee, zelfs als je die nu op HD zet, krijg je een lagere kwaliteit (minder bandbreedte).
Dus niet want Netflix verlaagt de bitrate van alle streams. Je kunt dus wel 1080P aanvinken, maar dat zal dan 8mbit ipv 12 zijn. (Geen idee wat de bitrates zijn trouwens, getallen zijn voorbeeld)
Misschien wel een beetje. Maar je snapt mijn punt toch wel. Bovendien is het niet makkelijk, oftewel, onmogelijk om de kwaliteit te veranderen in de vele apps en tv apps
Nee, ik snap je punt niet. Echt niet. Hoe je het in je bolle kop krijgt om te klagen over verminderde service als Netflix zijn best doet om iedereen de mogelijkheid te geven van films en series te genieten als de halve wereld noodgedwongen thuis zit. Nee, ik snap je punt echt niet.
Nee, ik snap je punt niet. Echt niet. Hoe je het in je bolle kop krijgt om te klagen over verminderde service als Netflix zijn best doet om iedereen de mogelijkheid te geven van films en series te genieten als de halve wereld noodgedwongen thuis zit. Nee, ik snap je punt echt niet.
Simpel, klinkt misschien egoïstisch, maar het is nochtans simpel.

Ik heb een abonnement om in UHD kwaliteit netflix te kunnen kijken. Dat is de overeenkomst die ik met netflix heb. Nu beslist netflix, eenzijdig, om de kwaliteit naar beneden te halen. Dat is niet wat ik ben overeengekomen met netflix. Netflix levert niet de overeengekomen service. Dat het netwerk dat niet zou aankunnen, is niet mijn probleem. Ik betaal voor UHD kwaliteit, ik ontvang UHD kwaliteit. Als netflix dat niet kan leveren, moet ik ook niet betalen voor iets dat ik niet ontvang.

En het is niet omdat het iets niet-levensnoodzakelijk is, dat het daarom maar allemaal prima is en dat we het prijsverschil niet mogen terugvragen van netflix. We hebben een overeenkomst met netflix, ider dient zich daaraan te houden. Ik betaal, netflix levert. Ik betaal niet, netflix levert niet. Netflix levert niet, ik betaal niet. Simpeler kan niet.

Maakt 0,0 uit of dit een luxeproduct is of niet. Als jij een laptop koopt met een i7 en leveren een i3 omdat de i7 momenteel niet leverbaar is door het coronavirus, ga je ook niet tevreden zijn. Je levert waarvoor je klant betaald heeft. Kan je dat niet leveren, dan compenseer je.

Dat jij dat niet begrijpt, is omdat je ofwel geen netflix hebt, ofwel er niet voor betaalt. Mocht je er wel voor betalen, laat je je goed in het zak zetten begot!

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 23 maart 2020 18:38]

Ik betaal voor mijn Netflix en ik accepteer een verlaging zonder met mijn ogen te knipperen.

Misschien ben ik gekke Henkie ,maar ik zit totaal anders in elkaar dan de rest hier: ik pieker er niet over om in deze periode op mijn strepen te gaan staan om te eisen waarvoor ik betaal. We moeten op dit moment even allemaal inleveren en het schokt mij werkelijk dat dat inleveren voor veel mensen kennelijk onmogelijk is. Ik werk op verzoek van mijn werkgever thuis, mijn vrouw ook. Dat gaat ons extra energiekosten opleveren. Wat wil je dat ik doe? Mijn werkgever vragen om dat te compenseren? Waarna hij zegt dat hij mijn reiskosten niet wil betalen? Waarna we samen gaan uitrekenen wat het verschil is?
Ik heb afspraken gemaakt met een aannemer om mijn huis te isoleren. Dat gaat voorlopig niet gebeuren omdat hij geen personeel heeft. Maar we hadden toch echt een afspraak en een planning. Wat wil je dat ik doe?
Ik heb een vliegreis moeten afzeggen en een verblijf in het buitenland moeten afzeggen. Ik en mijn vrouw besloten om, als dat zover mocht komen, de kosten van die afzegging niet zouden gaan verhalen op de luchtvaartmaatschappij. We kregen een voucher, dus dat gaat helemaal goedkomen, maar snap je waar ik heen wil?
Ik ben het op zich helemaal met jou eens, en vind het ook vrij lomp dat sommige mensen blijkbaar moeilijk komen doen omdat ze ten bate van "iedereen" nu met een mindere kwaliteit moeten doen.

Echter, Mr. Andy heeft wel degelijk een punt. De Europese Commissie heeft een verzoek gedaan om de bitrate te verlagen - Netflix heeft daar vrijwillig gehoor aan gegeven. Door de bitrate te verlagen, leveren zij inderdaad niet de service die de klant heeft besteld. Hij krijgt dus, ultimately, niet het product waar hij recht op heeft.

In principe heeft de klant dan recht op een korting. Wie zou die korting moeten "betalen"? Als de EC de bitrate-verlaging verplicht zou hebben gemaakt, zouden zij strikt genomen aan Netflix een vergoeding moeten bieden om klanten die [tot eind Corona crisis] minder hoeven te betalen en Netflix zo dus inkomsten misloopt.

Aangezien dit een verzoek was, is Netflix technisch gezien verantwoordelijk voor hun keuze (ze besluiten uit hun vrije wil om dat verzoek in te willigen), en zouden zij het verlies (kostenverschil tussen UHD vs. normaal abonnement) op zich moeten nemen, en de klant korting geven. Zeg nou zelf, dat is wel het eerlijkst.

Dat jij (en ik) eigenlijk vinden dat men even gewoon niet zo moet zeiken en even one for the team moet nemen is prima en zal over het algemeen breed door de samenleving worden gesteund, maar dat maakt het niet per sé eerlijk. En nogmaals - ik snap ook je andere punten, en ik ben het in "de geest" met je eens, maar het is zeker niet zo dat mensen die hier een issue mee hebben asociale sociopaten zijn.

De gebruiker heeft niet het Corona-virus veroorzaakt (sterker nog, door thuis te blijven helpt hij de gevolgen binnen de perken te houden, het ontvangen van een UHD signaal maakt de kans dat hij thuis blijft niet kleiner) Het is ook niet de gebruiker z'n schuld of verantwoordelijkheid dat er onvoldoende infrastructuur is om iedereen van een UHD signaal te voorzien. Dat er een "logische" verklaring is dat dit niet kan doet daar niet aan af, en een eindgebruiker kan niet worden geacht de technische details van de ISP infrastructuur te snappen.

Volgens mij zou de meest schappelijke oplossing zijn om te beginnen met een optie dat je bij elke video wordt gevraagd of je het OK vind om hem in "gewoon" HD (1920) te kijken, of wellicht zelfs in 720; mocht het blijken dat een onvoldoende aantal mensen hier toe bereid is, eventueel dan voor iedereen de bitrate op een lager niveau.

OT: Jij bent schijnbaar net als ik het "doe bij voorkeur niet moeilijk"-type, en dat is IMHO een goede attitude naar "de wereld" - ga niet elke keer tof komen doen met je rechten "omdat het kan" - ik vermoed zo dat jij in he dagelijkse leven een laag niveau van gezeik meemaakt en/of veroorzaakt ;) Maar dat maakt jou (ons) niet heiliger dan de paus... rechten blijven rechten, en mensen hebben het recht (no pun intended) om er op te staan dat die worden verstrekt. Dat dit soms "lomp" is en "aso/self-important" lijkt... tja... anderzijds heeft ook dat een sociale functie.

[Reactie gewijzigd door Webdoc op 24 maart 2020 00:18]

Door de bitrate te verlagen, leveren zij inderdaad niet de service die de klant heeft besteld. Hij krijgt dus, ultimately, niet het product waar hij recht op heeft.
Het magische woord is "bitrate". Nergens in zijn voorwaarden en/of in de overeenkomst garandeert Netflix een vast bitrate. Sterker nog ze zeggen dat de bitrate variabel zal zijn. Met het duurste abonnement zeggen ze alleen dat u toegang krijgt tot 4K content met een opmerking dat de 4K content niet altijd beschikbaar zal zijn, is natuurlijk ook afhankelijk van de filmmaker en of zij 4K content aanleveren.

Maar goed, 4K content is nog steeds mogelijk, alleen de bitrate is verlaagd.

Nou mag u aanwijzen welke passage in de overeenkomst of welke belofte geschonden is.
OT: Jij bent schijnbaar net als ik het "doe bij voorkeur niet moeilijk"-type, en dat is IMHO een goede attitude naar "de wereld" - ga niet elke keer tof komen doen met je rechten "omdat het kan" - ik vermoed zo dat jij in he dagelijkse leven een laag niveau van gezeik meemaakt en/of veroorzaakt ;) Maar dat maakt jou (ons) niet heiliger dan de paus... rechten blijven rechten, en mensen hebben het recht (no pun intended) om er op te staan dat die worden verstrekt. Dat dit soms "lomp" is en "aso/self-important" lijkt... tja... anderzijds heeft ook dat een sociale functie.
Ik ben niet heiliger dan de paus, ik doe ook dingen fout, overtreedt de wet als ik vind dat die stom is. Rechten blijven rechten, maar er zijn situaties waarin je vrijwillig kunt afzien van die rechten omdat jij, als individu, gewoon even wat minder belangrijk bent dan anderen.
Die keus mag je in onze maatschappij gelukkig helemaal zelf maken, maar als daarbij geldt dat die keus gevolgen heeft voor anderen dan mogen die anderen best kritisch naar je keuzes kijken. Bij deze.
Je bent niet alleen hoor. Bovenstaande gevallen zijn het toonbeeld van doorgeschoten individualisme.

Het concept van groepsbelang, een hoger belang, een hoger doel, of proportie, bestaat niet voor deze mensen. Ze kennen maar een modus: de economische optimalisatie van de eigen kop. Alles moet daar voor wijken.

Zover is bekend. Wat echt schokkend is, is dat men hier vrolijk mee doorgaat in een tijd die je gerust oorlogstijd mag noemen. Meedogenloze sociopathen.
Een interessante vraag lijkt me dan: hoe komt dat? En in hoeverre zijn de mensen hier zelf schuldig aan? Een mens is vaak ook maar geconditioneerd door de omgeving. Als de omgeving (regering, reclame, schoolsysteem, bedrijven etc) individualisme stimuleert, dan krijg je individualisme in allerlei vormen. Je noemt ze meedogenloze sociopathen, ik zit eerder in de richting van 'slachtoffers van de omgeving' te denken. Niet dat ik ze daarmee vrijpleit, maar tegelijk zie ik in dat ze er vaak niet bewust voor gekozen hebben. Ze veroordelen of verwachten dat iedereen ineens omschakelt van indivualist naar empathisch groepsmens is niet zo zinvol of helpend. Kun je dat wel verwachten? Kun je van ongetrainde mensen vragen ineens 10km hard te gaan lopen? Of is het beter ze aan te moedigen en te helpen dat stap-voor-stap te bereiken?

Persoonlijk hoop ik dat de crisis zoveel kapot maakt aan de huidige maatschappij dat er eindelijk ruimte en bezinning komt om de broodnodige verbeteringen door te voeren op de vele vlakken van gezondheid, milieu, kapitalisme, individualisme, bureaucratie, etc. Om er vlot positieve (doch vaak pijnlijke) wijzigingen door te voeren is - helaas - meestal een oorlog of andere ramp nodig.
Je hebt zeker een algemeen punt: mensen zijn een produkt van de maatschappij, de tijd waarin ze leven en andere factoren. Met ouders als zeer belangrijke aanvulling.

Doorgeschoten individualisme en de "eigen verantwoordelijkheid" cultuur leiden tot meer morele armoede. Vreemd genoeg is het omgekeerde ook het geval, een doorgeschoten sociale heilstaat leid ook tot moreel verval omdat burgers bij ieder leed van een medeburger naar de regering kijken om het op te lossen.

Echter, ondanks dit alles hebben de meeste mensen een sociaal kompas, grotendeels aangeboren en deels aangewakkerd, ondanks al het bovenstaande. Het zit in de mens zelf, het is een geboren sociaal wezen.

Ikzelf ben introvert. Ik zag dit verplichte thuiswerken bijna als ijsvrij. Je kunt me bijna geen groter plezier doen dan me met rust te laten. Maar ik zat er naast. Ook ik heb mensen hard nodig. Het geeft aan hoe krachtig het sociale instinct is, van zowat ieder mens.

Blijkbaar ontbreekt bij sommige mensen dat instinct in zijn geheel. Dan is er iets goed misgegaan. Maar zelfs als dat zo is, en niet door eigen schuld, dan nog pleit dat mensen niet vrij.

Dan beroep ik me op pure domheid. Zelfs wanneer je een ijskoude kikker bent, dan alsnog zou je een logisch gevoel van prioriteiten en proportie moeten hebben. Buiten sociaal zou je mechanisch moeten begrijpen wat belangrijk is en wat niet.

Skype is belangrijker dan Netflix. Je hoeft niet sociaal te zijn om dat inzicht te hebben. Het is emotie-loze, eenvoudige logica. Mensen verdienen hun brood met Skype. Niemand verdient zijn brood met Netflix kijken.

Verder wordt niet eens een echt offer gebracht. De dienst is gewoon te gebruiken. Zelfs in 4K voor de echt eigenwijze mensen.

Dus nee, hoe hard ik het ook probeer, men kan oppleuren met hun compensatie.
Maar wellicht is het doorgeschoten individualisme in dit geval een reactie op het doorgeschoten kapitalisme. Wanneer er een verplichting van jouw kant moet worden voldaan dan wordt er gewoon verwacht dat je lapt en anders wordt de dienst stopgezet. Heb je een financiële tegenvaller buiten je invloed om, daar heeft een Netflix niks mee te maken. Om nog maar te zwijgen over de massale vorm van belastingontwijking door grote ondernemingen, terwijl ze het liefst voor in de rij staan zodra het wat minder gaat zodat de overheid hen kan ondersteunen.

Nee, het cynisme kan ik wel begrijpen. Of het gepast is om iets als een bitrateverlaging laat ik in het midden, maar vergeet niet dat er ook ondernemingen zijn die er kerngezond voor staan, nergens last van zouden moeten hebben en nu de coronacrisis aangrijpen om kosten te reduceren.
nu de coronacrisis aangrijpen om kosten te reduceren.
Gebrek aan informatie en het onvermogen om informatie correct te verwerken is het grootste gevaar voor de mensheid. Maar ik realiseer me nu opeens dat argwaan op plek twee zou moeten staan.
De discussie gaat dan ook niet om het medelijden kweken voor Netflix als bedrijf.
Netflix heeft deze maatregel niet verzonnen, dat heeft de EU gedaan.
U bent zeker niet alleen hoor, een overgroot stille meerderheid denkt zoals u. Net zoals een overgroot deel zich netjes houdt aan de regels die opgelegd zijn door de overheid. Het is dat handjevol... njah laat ik er geen woorden aan vies maken...

U moet eens de comments onder de vorige nieuwsberichten lezen. Het gaat om een klein ongemakje, maar als men sommige mensen aanhoort lijkt het alsof er een moord is gepleegd. Alsof de derde wereldoorlog is uitgebroken, einde der tijden is aangekomen, einde van de democratie. Dhr. Breton heeft schijt aan alles en iederen, lapt alle regeltjes aan zijn laars en knijpt zomaar ieders streams af. De grote boze EU heeft het weer eens gedaan!

Realiteit is dat het een klein ongemakje is welke past binnen alle voorwaarden en juridische bepalingen. Als je het echt zo erg vindt dat je 2 euro meer hebt betaald dan kaart dat vooral bij Netflix aan. Ik zou per direct die 2 euro overboeken en vanaf dat moment ook het abonnement annuleren en weigeren om verder zaken te doen met die mensen. Zulke mensen wil je toch niet als klant!
Dat gaat ons extra energiekosten opleveren. Wat wil je dat ik doe? Mijn werkgever vragen om dat te compenseren?
Dat valt toch te regelen? Als je kosten enorm oplopen (wat ik enorm betwijfel aangezien stroom niet zoveel kost), zou je hier met je werkgever in gesprek kunnen gaan.

Verder gaan je voorbeelden nogal mank aangezien je bij geen enkele een maandelijkse abonnement hebt afgesloten (al kan je het uiteraard wel aanvechten met een advocaat). Als je nou bijvoorbeeld een glazenwasser in dienst hebt die alsnog geld rekent zonder werk te berichten staat niks je de weg om hem op te zeggen. Betaal verder voor de grap eens maar de helft van je stookkosten. Ben benieuwd of ze na enkele maanden door "de Corona crisis" het allemaal kwijtschelden.

Als bedrijven zoals Facebook, Netflix en andere streaming echt om hun gebruikers geven dan hadden ze het aangevochten. Vele Europese landen merken amper bandbreedte issues dus snap persoonlijk niet waarom ze alles over 1 kamp scheren qua beleid.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 maart 2020 21:42]

Ik *Wil* dat op dit moment helemaal niet regelen. Het zijn, zoals @NoepZor al zegt keutelkosten. Mijn baas ziet me aankomen, hij moet een heel bedrijf voor de ondergang behoeden en dan kom ik over mijn stookkosten zeuren.
En van die glazenwasser: dat is een ontzettend vriendelijke Turk die nooit iets teveel is, voor weinig onze ramen schoonhoudt en die door ons gewoon doorbetaald wordt als hij thuis ligt te creperen.
Dat klopt allemaal als een bus.
Maar deze draad begon met een opmerking van iemand die de abonnementskosten van Netflix wilde terugvragen en dan heb ik toch wel mijn eigen gedachten over de financiele noodzaak daarvan.

Bovendien moet je je echt afvragen wat de gevolgen zijn van egoïsme. Je hebt dan zelf misschien uiteindelijk een redelijk gevulde portemonnee, maar met die portemonnee kun je geen kant op als alles waar je het aan uit zou willen geven failliet is. Ik overdrijf een beetje, dat snap ik, maar het gaat mij om het totaal ontbreken van de "wij" in het argument van @mikesmit en de nadruk op de "ik"
Als je elke euro moet omdraaien kan je je afvragen of een 4K abo op Netflix de juiste uitgave is ... Ieder zijn ding uiteraard en als je die keuze zeer bewust maakt is die prima. "Tering naar de nering" heeft mijn moeder me altijd geleerd, geef geen geld uit wat je niet hebt of ls er nog andere dingen zijn die het harder nodig hebben. Ik heb zelf niets met TV, Netflix zou echt de allerlaatste zijn waar ik mijn geld in stop.
Als je elke euro moet omdraaien kan je je afvragen of een 4K abo op Netflix de juiste uitgave is
Het is meer dat vele mensen het nu niet meer hebben. Ken genoeg mensen in de IT die zzp-er zijn en vele hebben het nu echt zwaar. Paar maanden terug hadden ze een bizar goed inkomen maar nu zitten en er meerdere zonder werk.

Uiteraard zijn er ook genoeg mensen die het nooit financieel breed hebben gehad en die maken zich wel druk over andere zaken dan Netflix.

[Reactie gewijzigd door vali op 24 maart 2020 20:40]

Natuurlijk zijn er mensen die het niet breed hebben, of als zzp’er hard worden getroffen door de coronacrisis. Maar dan ga je bezuinigen op netflix, sportabonnement etc, niet zeuren om 800kbs minder bitrate
Het punt is dat je overal wel wat kunt willen regelen, maar dat het allemaal relatief kleingeld is. Je werkgever betaalt salaris en reiskosten ook gewoon door, als je dan gewoon zelf ook gewoon blijft uitgeven, vallen bedrijven niet om.

Nu is dit bij een gigant als Netflix en De reden bandbreedte een andere discussie, maar je kunt A. nog series kijken en B. het voorkomt eventueel problemen bij je medemens.
Ik betaal mijn netflix ook gewoon door. Net zoals mijn andere abonnementen die ik niet meer kan gebruiken. Mijn werkgever betaald mij namelijk ook gewoon door en mijn vaste lasten stijgen niet ineens gigantisch ofzo nu ik thuis werk.
En juist in deze tijd zorg ik dat ik wat meer haal. Ik bestel meer bij lokale ondernemers die de spullen dan netjes in de avond bij je thuis brengen op de tafel die ik voor in de tuin heb gezet.
Daarbij hebben we ook besloten elk weekend nu eten te bestellen bij een lokaal restaurant zodat ze nog een beetje omzet hebben.

Juist in deze tijd is het belangrijk niet moeilijk te doen en te dragen wat je kan. Vele handen maken licht werk en als we met zijn alle de schouders er onder zetten zullen we er vast niet zo erg uit de corona crisis komen.
Je praat over een kost van een paar tientallen euro voor een maandje of twee. De rest van de kosten die op ons afkomen, dat wil je gewoon niet weten. Bij ons is de "running gag" dat er uiteindelijk meer mensen zelfmoord zullen plegen, dan dat er zullen sterven aan het coronavirus.

Ik ben Vlaming. Ik ken een zelfstandige die enkele weken geleden voor zijn schoenwinkel nog voor 500.000 EUR schoenen gekocht heeft voor het voorjaarsseizoen. Die winkel is dus nu wel gesloten. Afbetalingen en betalingen moeten blijven doorgaan. Zwarter dan dit wordt sneeuw echt wel niet.

Oh, wat was jou probleem ook al weer?

[Reactie gewijzigd door grrfield op 23 maart 2020 22:24]

Ik was vandaag in het ziekenhuis in Uden, een van de epicentra in Brabant. Nou heb ik zelf meerdere bedrijven waaronder in de horeca en die bedrijven liggen nu stil. Mijn idee is, ik heb nou toch een voorraad in de koelcellen en ipv die voorraad te laten bederven kan ik het net zo goed ergens voor gebruiken (dan kan ik die cellen ook uit zetten), dus we gaan die voorraad gebruiken om het ziekenhuis personeel een hart onder de riem te steken door er iig voor te zorgen dat ze genoeg en gezond eten. Natuurlijk eerst even overleggen hoe we dat het beste invulling kunnen geven en waar we het moeten afleveren enzo.

Ik schrok ervan toen ik hoorde dat ze over de 200 corona gevallen in behandeling hebben. Het hele ziekenhuis is omgebouwd tot een grote corona centrum en daarbij is 150 man aan personeel dag en nacht bezig om deze mensen te verzorgen. Dat zijn 4 pelotons aan mensen die dag en nacht continu bezig zijn en bijna geen tijd meer hebben voor andere dingen, zoals Netflix.

Ik ben zoals u een ondernemer, grote onzekerheid. Het was eerst tot 6 april en nu wordt er gesproken over 1 juni. Wat moet ik mijn personeel vertellen? Hoe moet ik zelf verder? Het lijkt mij onvermijdelijk dat er ontslagen gaan vallen, maar hoe moet ik dat doen? Iedereen functioneert naar behoren, niemand doet iets fout, hoe kan ik deze mensen dan ontslaan en wie moet ik ontslaan? Gelukkig wel een financiële buffer, maar is dat wel genoeg? Elke dag moet ik weer een andere rekening overmaken zonder dat er geld bijkomt. Ik had een maand geleden nog een iPhone 11 Pro Max gekocht met een glimlach op mijn gezicht, toen zag het allemaal er nog zo mooi uit, nu niet meer. Ik zie mijn spaarcenten verdampen. Conculega's zie ik al om mij heen omvallen, hoelang nog tot ik ook aan de beurt ben?

Maar toch proberen het beste ervan te maken en toch proberen om te helpen.

Dan kom ik thuis... ik ga even voor het slapen achter de computer zitten om het nieuws te checken... En ik lees dat mensen aan het huilen zijn over het feit dat de bitrate (niet eens de resolutie) van hun Netflix stream is gehalveerd.

Nou erg hoor! Wil je er misschien over praten? Nou luister, dit is waar ik mee zit....

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 24 maart 2020 00:41]

Helaas voor jouw argument: Netflix heeft het gedaan op aandringen van de Europese overheid. Derhalve kun je nooit aanspraak maken op compensatie.
Krijgt u dan geen UHD streams binnen? Ik dacht het toch van wel hoor, alleen de bitrate is verlaagd, de resolutie is hetzelfde.

Nou heeft u het over een overeenkomst, etc. etc. etc. Dan mag u nu aanwijzen welke bepaling in de overeenkomst geschonden is en hoe u daarbij benadeeld bent.
Je kunt Netflix maandelijks opzeggen/aanpassen, ga dan naar een goedkoper abo als het je zo dwars zit. En vraag dan voor die (gemiddeld) halve maand dat je teveel betaald hebt een paar euro terug. Het is je tijd niet eens waard denk ik, maar je kunt het proberen. :)
Nu beslist netflix, eenzijdig, om de kwaliteit naar beneden te halen.
Gewoon je Netflix, Disney+, YouTube en Facebook opzeggen. Heb je dat probleem ook niet meer.
Als ik het nu niet kan betalen door Corona-omstandigheden ontnemen ze het abonnement mij toch ook?

Dus nee als je een afspraak hebt dan moet die nagekomen worden, of als het niet anders is een compensatie tegenover staan.

Het probleem is trouwens dat het netwerk het juist WEL aan kan in Nederland, maar dus niet meer geleverd wordt, dus er wordt niemand benadeeld door hoge kwaliteit te streamen, maar wel door het in lage kwaliteit te leveren.

Echter snap ik ook wel dat ze dit mede doen doordat de EC hierom vraagt, en zal ik voor die paar knaken (tijdelijk) niet moeilijk doen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 maart 2020 19:40]

Nee, afspraken hoeven niet nagekomen te worden in het geval van bijzondere omstandigheden.

Normaal is de afspraak dat we naar buiten kunnen, de horeca in, naar kunst/cultuur, naar sport, naar school.

Nu niet. OMDAT DE SITUATIE DAAR OM VRAAGT.
Ik heb nergens betaald of getekend voor die dingen die je opnoemt, dus nee dat is totaal niet hetzelfde/vergelijkbaar. Daarnaast heeft de overheid die die zaken faciliteert en beschermt toch een iets andere status dan een bedrijf.

Er mag best een beetje coulant gehandeld worden 2 kanten op, maar bedrijven hoeven nu echt niet vrijuit te kunnen//mogen gaan ten koste van consumenten.

Ondertussen wordt je nog net niet aan de schandpaal genageld als je zonder dat er iemand er last van heeft graag wel hogere bitrates/resolutie wilt. Want nogmaals, in NL hebben we geen bandbreedte tekort waardoor er NIEMAND benadeeld wordt met de oude situatie, en nu dus juist wel.

Is Corona de nieuwe kinderporno? Alles mag blijkbaar als dat als excuse gebruikt wordt, ook als het geen verschil maakt...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 maart 2020 10:03]

Het dringt blijkbaar niet door dat het universum niet om jou draait.
Het dringt blijkbaar niet tot je door dat ik begrip het voor beide kanten van het verhaal, wat ik ook elke keer aangeef. En waarom zou het om mij gaan?
Dat doen bedrijven dan ook niet. Deze maatregel is door de EU aan Netflix opgelegd.
Er is precies niks opgelegd. De EU heeft het voor zover bekend is gewoon gevraagd aan streamingdiensten.
Is wel interessant om te weten hoeveel procent er daadwerkelijk thuis zitten op het moment in vergelijking tot voor de crisis?
Omdat er bijna niemand in mijn omgeving op het moment thuiswerkt. Die het al doen, deden dat altijd al. Voor de rest merk ik er persoonlijk weinig van, buiten dat de scholen natuurlijk dicht zijn.
En ik doel op mensen die nu echt thuiswerken en niet de mensen die helaas om andere redenen nu thuiszitten en hun werk helaas niet kunnen doen (Mensen in de horeca etc.).
Dan zijn het hopelijk mensen in de zorg, want er is toch echt heel nadrukkelijk aangegeven 'kun je thuis werken', doe dat dan. In mijn geval zit er inmiddels bijna 600 man vanuit huis te werken. Eigenlijk practisch iedereen die ik ken en niet in de zorg werkt.
Pure interesse. Er zijn zat sectoren/beroepen waar je gewoon niet thuis kan werken bv in productie werk en die bedrijven zijn echt niet allemaal gesloten. Ik ben zelf een groot voorstander van thuiswerk en als ik nu van diverse mensen hoor dat ze blijkbaar nu vanuit thuis werken, dan vraag ik me af waarom ze dat anders ook niet doen/kunnen?
Ik werkte één dag in de week thuis, vier dagen op kantoor. Ik heb thuis exact dezelfde mogelijkheden als op kantoor qua communicatie en 'tools". Mijn gebruikers weten niet waar ik zit en het doet er ook niet toe. Op dit moment werk ik permanent thuis, voorlopig de komende maanden.
Thuiswerken zorgt voor rust, kantoor kan erg druk zijn. Maar kantoor is ook noodzakelijk: vergaderen online kan, maar is een stuk minder effectief als het gaat om meer dan drie, vier personen. Werken op kantoor versterkt het team-gevoel en zorgt voor een veel beter contact (niet zakelijk) met je collega's. Vooral nu merk ik dat er een sfeer heerst van "schouders eronder, stop met mekkeren, we moeten het samen klaren". Het blijft speculeren, maar we vormen een hechter team omdat we elkaar door-en-door kennen.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 24 maart 2020 06:28]

Duidelijke uitleg. Denk je dat meer als 1 dag thuiswerken je minder effectief zou maken of zou 2 dagen ook nog makkelijk kunnen?
Geen idee, voor mij (in mijn specifieke situatie) werkt 1 dag in de week thuiswerken prima. Dat hangt sterk af van het type werk dat je doet.
Nee, dat heeft Netfix niet gevraagd
Yes, goed opgemerkt: ik zit je belachelijk te maken. We hebben te maken met een uitzonderlijke situatie die voor iedereen volkomen kut is en jij denk aan niets anders dan waar je "recht" op denkt te hebben.
En grappig dat je Skype noemt: ik denk dat we met het sociale isolement waarin veel mensen nu dreigen te vervallen, Skype juist ruimte moeten geven. Door andere streaming diensten die minder maatschappelijk nut hebben te knijpen......
Dan mag jij mij vertellen, waarom ik al een week lang support moet leveren voor mensen die thuiswerken en moet constateren dat de gemiddelde internet verbinding het gewoon laat afweten. Er zijn nog genoeg huishoudens die het met een simpele ADSL lijn moeten doen en dat niet altijd in buitengebieden. Daarnaast zijn er ook nog genoeg locaties waar de kabel ook niet echt je-van-het is en er absoluut niet geleverd wordt wat op papier zou moeten (ja, ik weet het tot x-snelheid).

Vergeet ook niet dat geen enkele provider iedereen tegelijk de 'beloofde' snelheid kan geven, dergelijke capapiteit heeft geen enkele provider. Met de kids thuis en de thuiswerkers, wordt er toch een aardige aanslag op de verschillende verbindingen gedaan.

Al die bedrijven doen dit niet voor niets, daarnaast is het ook nog op gelaste van de overheid (EU). Het verbaasd mij steeds weer bij deze nieuwsitems hoeveel personen er denken 'verstand van zaken' te hebben maar feitelijk als een kip zonder kop lopen te lullen.

KPN en Ziggo kunnen zeggen wat ze willen... de praktijk is toch even anders.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 maart 2020 21:55]

Omdat de thuisverbinding de zorg van de eindgebruiker is? Of gaat ziggo straks de internetsnelheid naar mijn huis ook preventief knijpen om ervoor te zorgen dat mijn thuisnetwerk niet overbelast raakt?

Als de lijn naar je huis te langzaam is om thuis te werken en tegelijkertijd HD mediastreams weer te geven dan moet je zelf maar de kwaliteit van de streams omlaag zetten, of niet streamen.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 24 maart 2020 14:02]

Nee daar zijn ze niet geschikt voor, ook de verbindingen in Nederland lopen vol, met name the last mile.
Consumentlijnen zijn 1:40 / 1:50, en denk eens aan de Wi-Fi verbinding, de provider kan het helemaal niet zien wat er gebeurd in de thuisnetwerk.

Wi-Fi is een shared medium, door al het gestream van je buren bijvoorbeeld kan iemand wat serieus zit te werken er hinder van hebben.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 maart 2020 22:05]

Kabel trekken/neerleggen, apparaat overzetten op 5 GHz...
Voor ons geen issue maar in praktijk bij een gezin wat lastiger, tuurlijk gooi maar een netwerkkabel tijdelijk over de vloer met risico dat er iemand over struikelt en de hele zooi van tafel sleurt(en vergeet niet dat er vaak 3 personen opeens aan de keukentafel werken dus dan kom je ook al met een extra switch..

5ghz werkt alleen goed als er niet teveel muren/afstand tussen zit wat nog wel eens een probleem kan zijn in gebouwen, je kan het oplossen door een 2e ap natuurlijk.

overal zijn oplossingen voor natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 maart 2020 10:00]

Heb je ook werkelijk naar Netflix gekeken sindsdien? Buiten dat ik het geheel eens ben met @Gomez12 , is het ook nogal overdreven om te zeggen dat de kwaliteit naar een niveau van 1998 is gezakt... nogal ovedreven. Als dit is wat Netflix met SD kwaliteit bedoelt, dan gaat het gros van de mensen dit niet eens zien, beeldkwaliteit is vooralsnog prima in 'SD'...
Anoniem: 310408
@MicGlou23 maart 2020 20:21
is het ook nogal overdreven om te zeggen dat de kwaliteit naar een niveau van 1998 is gezakt..
Dat was ook een hele domme opmerking van mikesmit, in 1998 was Netflix net begonnen (en hij waarschijnlijk nog in luiers) en ik denk dat hij geen idee had hoe Netflix er toen uitzag. Maar goed, overdrijvingen, platitudes en stupide extrapolaties lijken de standaard te zijn op Tweakers.
krijg je geld niet terug van netflix...

jij betaal voor een xx gelijktijdig streaming en/of UHD resolutie.

nergens op het voorwaarden staat hoeveel Bitrate krijg jij....


Premium Tier:
**Watch on 4 screens at a time. Full HD (1080p) and Ultra HD (4K) available. Download videos on 4 phones or tablets.

of dat nou 10,000 bitrate is of 45,000 jij heb geen zeg.

ik vond wel jammer dat Netflix niet gewoon doen zoals wat Youtube nu doet.
by default op SD (of laag bitrate) met optie om dit hoger te zetten... remember CTRL+ALT+SHIFT+S voor Netflix Bitrate :)


jij kan altijd jou abbo annuleren? denk niet dat Netflix jou gaat stoppen

[Reactie gewijzigd door Sixie op 23 maart 2020 18:14]

Lijkt me machtig mooi als iedereen dit gaat doen.
Dan gaat Netflix het namelijk ook weer terugvragen bij de EU.
De EU gaat het weer terugvragen bij de leden.
En de leden gaan het gewoon weer verwerken in de belastingen.

En vanwege bureaucratie en extra kosten die er in het traject bijkomen mag straks iedere NL'er een tientje per maand extra belasting gaan betalen zodat mikesmit zijn 8 euro niet hoeft te betalen...

Of ze kunnen het ook gewoon gaan berekenen aan de hand van de geleden schade als het minder mensen zijn... Dan krijg je dus zoiets van : Potentieel kunt u 24*30=720 uur in hd kijken, dat krijgt u voor 8 euro.
Hoeveel uur heeft u nu concreet gekeken en dus verlies gehad? Ok, 2 uur per dag en dat echt elke dag... Ok, dan krijgt u welgeteld 8/12 euro terug. Let er wel op dat wij u 1 euro administratiekosten in rekening gaan brengen voor deze actie...Of u dus even 30 cent wilt betalen want u heeft gelijk...
Lijkt me machtig mooi als iedereen dit gaat doen.
Dan gaat Netflix het namelijk ook weer terugvragen bij de EU.
Nonsense. De EU heeft gevraagd de Bitrate te verlagen, het is geen verplichting. Daarmee doen de contentaanbieders dat vrijwillig en valt er niets te claimen.
En als iedereen dus hun geld terug gaat vragen, dan gaat Netflix het weer terugvragen bij de EU...

Jij maakt er claimen van. En daardoor maak je je eigen nonsense.
Ik ben benieuwd hoeveel van de mensen die klagen over het terugschroeven van de bitrate vanwege een pandemie. Wel hun account met meerdere personen buiten het huishouden delen....

Ik vind het goed dat Netflix gehoor geeft aan de EU, ondanks dat er in Nederland geen problemen zijn met het netwerk.

[Reactie gewijzigd door patviev op 23 maart 2020 22:21]

Alleen kunnen providers niet zien wat er zich afspeelt in de thuisnetwerk van de klant, daar kan zich wel een bottleneck vormen door al dat gestream.

Wi-Fi is shared medium, er hoeven maar een paar in 4k nabij te streamen (kan ook gerust je buren zijn) en je hebt hinder tijdens thuiswerken, prima maatregel dus wat iedereen tijdelijk doorvoert om het zo werkbaar voor iedereen te houden.

Tuurlijk kun je het probleem bij de gebruiker neerleggen maar zo simpel gaat dat ook weer niet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 maart 2020 22:09]

Wees maar blij dat ze hier proactief op inspelen, straks zitten we EN met een virus En met geen internet verbinding vanwege overbelasting.. Nou dan wordt het nog gezelliger thuis en voor je werkgever.
Iedereen "leunt" op deze services?

Want Netflix is een cruciale schakel in de voedselvoorziening? Zonder Netflix valt overal de stroom uit?

Gast.
Ben het met je eens, het is zonde dat ze niet wat meer per land kijken en bijv. in Nederland geen restricties opleggen. Je zit al continu thuis, dan is het gewoon fijn om in een mooie beeldkwaliteit een "immersive experience" te hebben ipv dat je wordt afgeleid door blokkerig beeld zoals nu bij Netflix.

En ja, er zijn ergere zaken, en ja, er gaan mensen dood aan dit virus, maar vergeet ook niet dat er veel mensen nu in sociale isolatie thuis zitten en niet altijd veel te doen hebben ivm het wegvallen van werk. Dan is het toch echt wel fijn om een mooie kijkervaring te hebben als dat met onze infrastructuur mogelijk is.
Anoniem: 310408
@mikesmit23 maart 2020 19:48
En zeker bij Netflix ga ik geld retour vragen aangezien hun verschillende prijzen hanteren voor kwaliteit
Ik moet me nu enorm inhouden.....

Gisteren meer dan duizend doden in Europa en mikesmit wil een paar euro terug omdat Netflix doet wat de grote ISP's in Europa hebben gevraagd om het netwerk te stabiliseren. Als hij zijn series maar op volle resolutie komen.....
Ach... Iedereen heeft de laatste jaren altijd kunnen krijgen wat men wou en wat men zich kon veroorloven. Men is verwend.
Nu is even een tijd waar het individuele belang ondergeschikt is aan het maatschappelijk belang, en dat nu even niet de tijd is om een 'nee' tot in den treuren te discuteren. Velen kunnen daar simpelweg niet mee omgaan. Die ik-mentaliteit zag je ook op de stranden, bouwmarkten etc.
"om 'potentiële netwerkcongestie tijdens de covid-19-crisis te verlichten'. "
Volgens mij kan je iets potentieel niet verlichten, wel voorkomen. :)
Maar dat is exact hetzelfde. Alleen de voorspelling over de uiteindelijke uitkomst verschilt in jouw stelling. (A: verlichten B: voorkomen) - beiden zijn een voorspelling.
Als ze nog 's alle fake-news wegfilteren dan stuikt dat knooppunt bij julie in mekaar wegens te veel bandbreedte. :+
? Hu? Zo goed was die kwaliteit toch al niet..? Zelfs fullscreen HD video's op FB zijn echt ondermaats qua bitrate dus kijk daar vrijwel niets..
Facebook is op moment een nieuw uitelijk aan het testen ken me facebook in nieuw of klassiek zetten
Ik snap de beredenering van veel mensen wel, waarom betalen voor iets wat je niet krijgt. Maar voor een lagere beeldkwaliteit (niet resolutie waar je voor betaald) door een lager bitrate kun je bij Netflix niet aankloppen. Je kunt wel ook de resolutie verlagen door je abonnement aan te passen, dan betaal je minder. Apple heeft de resolutie verlaagd naar SD maar bij hen betaal je alleen voor de content, Disney+ idem dito. Facebook betaal je met je data dus daar ben je ook snel klaar.

Waar hebben we het dus over? Ik baal er ook van dat AppleTV er nu soms niet uit ziet in SD (kom op dat is echt niet meer van deze tijd) al merk ik ook dat ze hier nu de beschikbare bandbreedte gebruiken om de kwaliteit te bepalen, jammer is dat zij de bitrate niet persé verlagen maar de resolutie en daar word ik ook niet blij van, het ziet er gewoon niet uit. Ik accepteer het wel maar vraag me af of er echt wel een noodzaak toe is, ik heb geen bewijzen gezien.....

Wat ik dus niet snap is waarom ik wel gewoon 500Mbit internet heb en dan alles kan doen met 50Mb per seconde, maar de videodiensten moeten worden geknepen? Videostreams in UHD en hoge kwaliteit zijn max 25Mbit dus een fractie van mijn maximale bandbreedte. Waar zit hem de bottleneck op dit moment dan echt? Is er wel een capaciteitsprobleem in Nederland of zelfs in Europa? Is er dan sowieso een probleem met het toenemend gebruik van SAAS, PAAS et cetera toepassingen? Moeten we dan ook 5G niet uitrollen?
Hier in Spanje is het goed te merken dat het internet zwaar belast wordt. In GTA V zie ik sinds enkele dagen helemaal geen toevallige medespelers meer, het Nederlandse Journaal hapert steeds en uitzending gemist ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee