Belgische providers geven grotere internet- en belbundels vanwege covid-19

Een aantal Belgische providers heeft beloofd zijn klanten een grotere internetbundel of belbundel te geven. Zo stelt Telenet dat klanten een dubbele databundel krijgen voor zowel de mobiele als vaste verbinding. Proximus geeft klanten onbeperkte data via de vaste verbinding.

Zowel klanten van Telenet als Base krijgen een twee keer zo grote databundel, volgens de provider is dat voornamelijk bedoeld om thuiswerken te kunnen faciliteren. Veel mensen werken namelijk de komende tijd thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Wel verwacht Telenet dat de belasting van het netwerk de komende tijd toe gaat nemen, waardoor er mogelijk maatregelen nodig zijn om een goede verbinding te kunnen garanderen. Telenet stelt zijn klanten op de hoogte te zullen houden van eventuele maatregelen.

Proximus geeft te kennen dat klanten met een vaste internetverbinding voorlopig geen datalimiet zullen hebben. Voor mobiele gebuikers wordt er gratis 10GB aan data beschikbaar gesteld. Voor zowel klanten met een vaste lijn of een mobiele verbinding kan er gratis gebeld worden naar vaste nummers, en daarnaast worden betaalde tv-zenders gratis beschikbaar gesteld. Ten slotte biedt Orange zijn postpaid-klanten 5GB extra data aan.

Telenet laat weten dat de extra's gelden tot 3 april. Bij Proximus is dat tot het einde van de maand. Of er nog verlenging wordt overwogen, is niet duidelijk.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

15-03-2020 • 08:50

185

Reacties (185)

185
176
91
10
1
64
Wijzig sortering
Never waste a good crisis.
Dit virus zou wel eens een flinke duw kunnen geven aan de ontwikkeling van onze samenleving.
Uit noodzaak voeren we nu een aantal veranderingen door die voorheen moeilijk waren of langzaam gingen.

Zo is het halve land nu aan het experimenten met thuiswerken, videoconferencing en online samen werken. Een aantal mensen zal dat na de crisis blijven doen omdat het handig is.
Scholen en universiteiten proberen nu zo veel mogelijk videocolleges te geven. De techniek die daar voor nodig is wordt nu snel uitgerold/uitgebreid naar zo veel mogelijk collegezalen.
De servers die daar voor bijgekocht worden zullen na de crisis blijven staan (of dat nu lokaal is of bij een cloud-provider) en ergens gebruikt voor worden.

Ook de manier waarop we boodschappen doen en daar voor betalen zou wel eens voor altijd kunnen veranderen nu supermarkten vragen om niet met cash te betalen en tal van mensen hun boodschappen nu laten bezorgen zodat ze zelf niet naar buiten hoeven. Als je eenmaal ingeschreven bent voor zo'n dienst en de app hebt geïnstalleerd, of wat er ook nodig is, dan is er een kans dat je het na de crisis ook blijft gebruiken.
Winkels en overheid zullen vast ook nog wel eens nadenken over hamstergedrag en hoe je daar mee om moet gaan in onze steeds sneller lopende maatschappij. Daarmee bedoel ik enerzijds just-in-time delivery bij supermarkten die zelf eigenlijk geen voorraden meer hebben, en anderzijds een bevolking die via social media sneller dan ooit tevoren in paniek kan raken.

Het zal helaas ook voor een deel de verkeerde kant op uitpakken. Als je hele bedrijf moet gaan telewerken dan betekent dat hopelijk dat ze nu eindelijk allemaal 2FA configureren. Het zou echter ook kunnen betekenen dat het bedrijf besluit om 2FA maar uit te schakelen zodat iedereen snel door kan werken. Dan is het maar de vraag of dat na de crisis recht wordt gezet (ik heb helaas zelf zo'n beslissing moeten nemen, al ging dat niet over 2FA maar iets anders dat ik hier niet ga delen).

Voor ISPs en datalimieten kan het twee kanten op werken. Van de ene kant kunnen mensen gewend raken aan de ruimere limieten en na de crisis hun abo upgraden. Van de andere kant zouden mensen kunnen zien dat het netwerk voldoende capaciteit heeft en de lage limieten blijkbaar niet nodig zijn om overbelasting te voorkomen (dit is speculatie van mij, ik weet niet genoeg van deze netwerken om daar echt iets over te zeggen, anders dan dat in mijn algemene ervaring de meeste netwerken het grootste deel van de tijd veel overcapaciteit hebben).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 09:07]

Ik snap het ook niet hoe die limieten nu opeens weg kunnen. De reden was altijd dat er anders niet genoeg capiciteit was voor iedereen. maar nu is dat er opeens wel?
België is een duopolie Proximums / Telenet met de overheid als grootaandeelhouder van Proximus, een Telecom waakhond die schoothond is en vol ex werknemers van 1 van beide duopolisten zit.

Het duopolie is men nog steeds aan het uitmelken met tarieven in België die stukken hoger liggen dan andere landen.

Natuurlijk kan het anders en zijn limieten kunstmatig, net als dat belkosten kunstmatig hoog liggen. Ze geven nu uit goodwill een beetje weg, veel zal het ze echter niet kosten ze krijgen er zelfs goodwill voor terug. Je hebt er als Belg jaren al te veel voor betaald dus mag je nu een maandje wat terug krijgen, ja dat mag best.
Op zich wel waar dat prijzen kunstmatig hoog worden gehouden en limieten relatief laag.

Wat ik echter niet begrijp (uit eigen ervaring, dus mogelijk meer providers) is dat Telenet en orange unlimited een Cap hebben van 750gb (in piekuren), die niet te upgraden is.

Ze verkopen zo graag dingen bij ("had je graag nog een 2e digibox om op een 2e toestel te kijken?"), maar wanneer mijn "unlimited" op is, en ik toch een snelle verbinding moet hebben, kan ik voor geen enkele prijs extra data bijkopen.

Geeft dit problemen om te adverteren met "unlimited"? Zijn de data prijzen toch niet zo goedkoop als gezegd? Kan het netwerk het toch niet aan? Ik blijf het een rare situatie vinden.
Telenet dezelfde eigenaar als ziggo, kabelnetwerk, in Nederland geen limiet dus netwerk zal zeker niet het probleem zijn.
Het is zoals ik zeg het uitmelken van een duopolie, waarbij de staat eigenaar is en dus dividend trekt van 1 van de monopolisten. Diezelfde overheid heeft een waakhond vol oud werknemers van die duopolisten. Politici die als bijbaan adviseur bij grote bedrijven zijn. Een mooi woord daarvoor zou corruptie zijn maar dat is helaas niet aan te tonen. Het stinkt natuurlijk wel heel heel erg en als het stinkt vul dan zelf maar in wat het is.
"Telenet dezelfde eigenaar als Ziggo, kabelnetwerk, in Nederland geen limiet dus netwerk zal zeker niet het probleem zijn.". Resumerend: Zelfde aandeelhouder, allebei "kabel" en DUS is de infrastructuur technisch 100% gelijk aan die van Nederland. Vat ik dat zo goed samen?
Je klopt, liberty global is de eigenaar, beide kabel, beide docsis modems dus qua infrastructuur zal het ook vergelijkbaar zijn.
Buiten de hogere prijzen en (mogelijk) lagere kosten door datalimiet, het niet aanbieden van extra datablokken is het tegenovergestelde van uitmelken. Ongeacht hoeveel je wilt betalen, je kan geen extra data krijgen. Waardoor ik denk dat er ook iets anders speelt.

En dat ze dezelfde eigenaar hebben en dezelfde technologie zegt toch niks over het netwerk? Ik ken de status in Nederland niet, maar lees regelmatig reacties van mensen met trage dal omdat kabel geen optie is. Eens uit de stadskern zou deze er vaak niet zijn? Ik heb nog niemand in Vlaanderen horen zeggen dat Telenet niet mogelijk is. Mogelijk een paar uitzonderingen, maar toch een heel ander netwerk als dat zo is.
Beide is kabel, beide docsis en in Vlaanderen heb je in buitengebieden idd vaak wel kabel. Grote verschil in België zie je in steden veel kabels nog over de gevel lopen of in buitengebieden de bekende palen langs de weg.
uiteindelijk komt de kabel in een wijkkast die met glas verbonden is, dat is ook in Nederland zo.
Dat glas gaat weer naar naar groter center waar het via glas aan de verschillende exchanges hangt.

De techniek van kabel met docsis is gewoon hetzelfde, docsis modem die in NL en Be dacht ik recent geupdate zijn zodat in de toekomst sneller internet mogelijk is.
Jup in ons belgenlandje melken Proximus en telenet ons leeg, je moet eens alle promoties vergelijken ook met orange ze blijven even duur.
Verenigde staten is daar ook niet zo mals in, en nu plotseling kunnen zij wel ongelimiteerd data leveren aan haar klanten: https://www.pcmag.com/new...ring-coronavirus-outbreak

dat zegt iets meer over het bedrijf en haar verdienmodel dan dat _kleine beetje_ goodwill wat zij tonen. De pan/epidemie is echt niet binnen drie weken bestreden. Alleen het stukje onderzoek naar een vaccin kan maanden op zicht laten wachten, zie @Patrickccc zijn comment en link.
Hoezo weg kunnen?
De meter wordt tijdelijk afgezet, volgende maand terug beperkt |:(
Als hij nu afgezet kan worden, dan wil dat zeggen dat die niet vanwege capaciteitsbeperkingen aanstaat... (wat tot nu het argument was).
Argument is natuurlijk altijd gewoon marketing geweest om de klant uit te blijven knijpen.

Vergelijk het met de starttik bij bellen, ook ooit uitgevonden om jou altijd te laten betalen hoe kort het gesprek ik is. Bij veel telecom bedrijven bestaat die tik ook nog steeds.
Onbeperkt data is bij Telenet toch nog gelimiteerd op 750GB tijdens de piekuren (12u-24u). Ga je erover word je toch nog op smallband gezet.

Voor degene die nu dit type abonnement hebben, veranderd er gewoonweg niets, omdat ze zogezegd al onbeperkt internet hebben.

[Reactie gewijzigd door Redondo77 op 23 juli 2024 09:07]

Ze gaan de mensen mss niet op smallband zetten ?! *hopelijk*
Het internetverbruik wordt maar voor 50% geregistreerd bij Telenet. Dus verbruik je 1Gb, komt er 500Mb op je teller bij. Maar als jij opeens 1500 Gb (voorheen een limiet dus van 750 Gb) aan data verbruikt in een maand tijd, dan zet Telenet je op een smallband ja.
Never waste a good crisis.
Dit virus zou wel eens een flinke duw kunnen geven aan de ontwikkeling van onze samenleving.
Uit noodzaak voeren we nu een aantal veranderingen door die voorheen moeilijk waren of langzaam gingen.
Dat dacht ik ook tot ik dit las https://www.hln.be/nieuws...kken-te-krijgen~a85ed5a1/
Als het al waar zou zijn zou het dom zijn om als bedrijf hier op in te gaan. Vermoedelijk is de vraag eerder wij geven je veel geld en de vaccins komen eerst naar de VS voor je de rest doet, een heel ander verhaal dan wat hier verteld word.

Immers heel de wereld wilt dat vaccin, eenmaal ontwikkeld en in productie heb je gigantische hoeveelheden nodig wat net zoals bij de testen momenteel tekorten zal geven aan productie en grondstoffen, dan een zak op tafel leggen om voor in de rij te mogen staan is een tactiek.

Sowiezo spreken we pas ten vroegste vanaf de zomer, eerder een vaccin om naast de volgende griepvaccin te geven.

Echter enkel en alleen de VS als klant, behalve de bagger die je als bedrijf over gaat krijgen inclusief van de lokale overheid, een hele wereld waar je u product duur aan kunt verkopen, als Trump dat allemaal moet compenseren is hij failliet, en zo dom schat ik hem ook weer niet.
Als je Duits verstaat https://www.n-tv.de/wirts...irma-article21642013.html Wissenschaftler mit hohen finanziellen Zuwendungen nach Amerika zu locken oder das Medikament exklusiv für sein Land zu sichern, schreibt die Zeitung unter Berufung auf Regierungskreise in Berlin.
Gelukkig zijn zij niet de enige en het is niet altijd wat Duits is goed is.

[Reactie gewijzigd door Patrickccc op 23 juli 2024 09:07]

Als het bedrijf slim genoeg is, weten ze donders goed, dat mochten zij kiezen voor dat zakje geld van Trump, dat zij daarbij het Duitse samenstel van dingen, haar samenleving en nog belangrijker, haar democratie serieus in gevaar brengen, dan zou ik er niet vreemd van opkijken als Duitsland dit bestempeld als land-/hoogverraad zal beschouwen, waar een minimum van 10 jaar, en met een maximum van levenslang op het spel staat voor diegene die de beslissing maakt. Laat staan dat hier ook nog een een financieel schadeclaim zal komen voor een dergelijke keuze.
(https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-29049-1-b5.pdf)

Besides the point, Curevac heeft een groot deel van het onderzoek kunnen danken aan de Bill & Melinda Gates company; mogelijk miljoenen steun, alsmede ook aan dievini Hopp BioTech holdin (wederom een Duits bedrijf), EN als klapper op de vuurpijl, werkt het al samen met een Duits staatsbedrijf: Paul Ehrlich Institute (https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Ehrlich_Institute)

Daarbij zegt curevac zelf in een Twitter statement:
"CureVac focuses on the development of a mRNA-based coronavirus vaccine to protect people worldwide. We abstain from commenting on speculations and rejects allegations about offers for acquisition of our company or our technology."
(https://twitter.com/CureVacAG/status/1239238122384363520)

Sidenote: moet wel zeggen dat ik een probleem het met het stukje "acquisition" - dat laatste deel kan twee kanten op - iemand iets laten doen/verkopen of het bedrijf in zijn geheel verkopen. Beetje politiek correct praten. Maar goed, zal wellicht wel iets te ver zoeken.

Just my two cents op jouw stukje uit de Duitse krant.
De servers die daar voor bijgekocht worden zullen na de crisis blijven staan (of dat nu lokaal is of bij een cloud-provider) en ergens gebruikt voor worden.
...
Als je hele bedrijf moet gaan telewerken dan betekent dat hopelijk dat ze nu eindelijk allemaal 2FA configureren.
Ongeveer hetgeen wat er bij mijn werkgever gebeurt. Midden in de week wouden ze snel een quick en dirty oplossing voor een tiental mensen in Italië, een dag later wouden ze er eentje voor 400 mensen over heel Europa. Een voordeel is dat we lekker agile kunnen gaan en dus ook maar MFA hebben enabled voor iedereen die thuis werkt.

Ik denk dat er, ondanks de paniek op de beurs, een handvol bedrijven met héél goede kwartaal cijfers zullen komen.
Het zal helaas ook voor een deel de verkeerde kant op uitpakken. Als je hele bedrijf moet gaan telewerken dan betekent dat hopelijk dat ze nu eindelijk allemaal 2FA configureren. Het zou echter ook kunnen betekenen dat het bedrijf besluit om 2FA maar uit te schakelen zodat iedereen snel door kan werken. Dan is het maar de vraag of dat na de crisis recht wordt gezet (ik heb helaas zelf zo'n beslissing moeten nemen)
Terecht punt. Het zal denk ik vooral afhangen van de keuze van de dienstdoende ICT'er. Toen het op m'n werk werd ingeschakeld, kregen we na inloggen een prompt om 2FA met een smartphone in te stellen door een QR-code te scannen. Dan waren er natuurlijk nog mensen zonder smartphone of die hun smartphone daar niet voor wilden gebruiken, maar aan die mensen kun je een hardware token geven. Je zou 2FA op individuele basis uit kunnen schakelen voor die mensen.

Of je stuurt al je medewerkers een e-mail dat je woensdag 2FA voor iedereen aan zet, en dat ze voor die tijd moeten mailen als ze geen 2FA willen/kunnen instellen op hun smarthone. Dan wacht je voor die mensen nog een paar dagen terwijl de hardware tokens met de post bezorgd worden.
De keerzijde van de medaille is dat grote bedrijven deze pandemie gebruiken om allerlei reorganisaties door te drukken. Neem KLM die nu kans zien hun langgekoesterde wens om hun personeelsbestand te verminderen, in werkelijkheid om te zetten. En zij zijn niet de enigen...
Let op met het verspreiden van info, veel zaken worden verkeerd opgenomen inclusief in de media en vervolgens als waarheid of zonder de nodige nuance de wereld in gestuurd.

Als Belg kan ik bevestigen dat ik zonet nog een thuisbezorging heb laten doen. Je moet wel veel geduld hebben en ubereats neemt momenteel geen bestellingen.

Tenzij de overheid het thuis bezorgen zou verbieden is dat momenteel booming business en ook nodig.
dit gaan we morgen merken want alle horeca gaat dicht.. ben benieuwd hoe het verder gaat verlopen..
Gelukkig heb ik genoeg WC papier in huis voor de komende 2 jaar..

[Reactie gewijzigd door bilbob op 23 juli 2024 09:07]

De horeca in België is dicht gegaan om middernacht tussen vrijdag en zaterdag (13/3-14/3).
Afhalen en levering is toegestaan, je kan dus wel naar de drive in van de lokale mcdonalds maar niet meer binnen eten tenzij de uitbater anders beslist door volledig te sluiten of de maatregelen aangepast worden.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 09:07]

Als de horeca dicht gaat heb je wel beduidend minder WC papier nodig. Toch? :+
Officieel heeft Telenet een ongelimiteerd pakket.
In de praktijk: 750GB.
Aangezien het officieel ongelimiteerd is, verwacht ik dat ze hier dus niets aan zullen veranderen...

Edit: https://www2.telenet.be/samenerdoor
Zoals ik dacht: er verandert dus niets.
Veel blabla van Telenet dus...

[Reactie gewijzigd door Blaatpraat op 23 juli 2024 09:07]

Die 750 GB is wel in de piekuren,
De daluren tellen niet voor de limiet.

En zelf al zit je eens boven die 750GB in de piekuren, ik heb er nooit een melding van gekregen.
En laat het nu net vooral tijdens de piekuren zijn dat je als werkmens aan het werk bent.
Ik val dus onder de categorie van mensen die noodgedwongen aan thuiswerk moet doen, komende anderhalve maand zal ik slechts 3x op kantoor nog komen.
Ik vrees dat ik er dus wel snel zal aanzitten, daar ik redelijk wat data dien te verstoken over de VPN.

Ik ben wel al eens aan die 750GB geweest (toen ik een nieuwe PC gekocht had, en al mijn software terug installeerde, die maand zat ik er dus aan), en ik kreeg een melding aan 90% en bij overschrijden.
Bij overschrijden kreeg ik zelfs een http redirection naar hun site.
En daarna was zelfs surfen niet meer aangenaam van snelheid, ik had nog iets van 1Mbps ipv 300...
Bij de meeste ISP's voor particulieren zijn de piekuren 17:00 tot 22:00, precies omdat iedereen dan thuis is en Netflix wil streamen e.d. Diezelfde bandbreedte is er ook overdag, en bandbreedte is de échte limiet. ISP's kunnen nu dus veilig de bundels verdubbelen omdat thuiswerk op andere momenten gebeurt.
Bij Telenet zijn de piekuren van 12 tot 0, dus letterlijk de helft van de dag.

En klopt, net zoals bij ons zal Telenet ook wel met het probleem van oversubscription zitten, dus proberen ze het zo op te lossen.
Er zijn betere manieren, maar goed, niet ontopic hier.

Maar hier verdubbelen ze dus niet, de limiet blijft op 750GB (oftewel op ongelimiteerd volgens de marketing van Telenet).
Na 750GB is er geen volume limiet,je blijft verder surfen aan verlaagde snelheid.
https://www2.telenet.be/n.../wat-is-onbeperkt-surfen/
Eens de 750 gb bereikt dan krijg je nog 10Mbps om verder te surfen en niet 1Mbps zoals jij aanhaald.
Een wijs gezegde: meten is weten.
De snelheid na de cap was in januari dit jaar 1Mbps in de praktijk (en nee, niet 1MBps).
Tenzij mijn server in Brussel opeens maar 1Mbps upload meer had, in plaats van 4Gbps... Zou me verbazen als dit toevallig overeen zou gekomen zijn qua periode.

Maar goed, zelfs al zou je de 10Mbps volledig halen, dan nog is dit extreem weinig.
Telenet zakelijk vergelijkbare prijs heeft wel ongelimiteerd, dat was is 2-3 gb sinds paar maanden dus wel ongelimiteerd.
Ik dacht dat je dat tegenwoordig nog meer kon afsluiten zonder BTW nummer?

Maar de reden dat mij vooral tegenhoudt is dat deze niet te combineren valt met een TIP-korting, dus dat scheelt wel.
Bij proximus is het 3TB als 'ongelimiteer' en kan je gratis per 250GB bij verhogen.
Tot 12 uur is het onbeperkt volume en daarna telt 750GB tussen 12 en 24 uur.
Stel dat morgen iedereen (die het kan) gaat thuiswerken en ze gooien alle scholen dicht. In heel de wereld. En 90% van de kids gaat online gamen, Tiktokken of Netflixen. Gaat het internet dat wel trekken dan?
Ja denk het wel. Je ziet nu bij de AMS-IX een groei van minder dan 2 Tbit/s (op ~7 Tb) sinds het virus naar Nederland is gekomen. De afgelopen paar weken (de thuiswerk/Netflix opbouw) zie je een stijging van zo'n 500 Gbit/s. Er is capaciteit voor 34,5 Tbit/s.

Edit: totale netwerklast toegevoegd

[Reactie gewijzigd door FvdM op 23 juli 2024 09:07]

Precies diezelfde AMS-IX vertoond al wel een maand of 2 gigantische packet-loss hier
Tuurlijk, kan zijn dat de snelheid bij iedereen wat omlaag moet, maar ik zie geen enkele reden waarom niet iedereen een basis verbinding moet kunnen overhouden.
Maar kan je met deze 'basisverbinding' nog wel thuiswerken of via een videoverbinding onderwijs volgen?
Deze vraag is heel goed alleen is het lastig om hier een antwoord op te geven. Als ik thuis werk dan log ik in op een VDI-omgeving en 'stream' als het ware de desktop en alles wat ik doe blijft op de server. Dat kost ongeveer 7Mb ~ 10Mb. Dat zou niet echt een grote belasting opleveren.

Hoe dit zit met mensen waarbij de verbinding met het bedrijfsnetwerk anders is opgezet en zelf de bestanden up/downloaden weet ik dan weer niet. Toch verwacht ik dat hier mensen lopen die dit wel weten en reageren. :)
Natuurlijk is het allemaal afhankelijk van de data die je nodig hebt om je werk te doen. Als jij met wat excel sheets en presentaties aan het rommelen bent dat praat je misschien over 10 a 20MB die je moet verplaatsen in het ergste geval dat is allemaal goed te doen en is een VDI setup eerder een bron van meer verkeer dan minder. En kun je beter een VPN gebruiken als je verkeer wilt beperken.
Maar als je bijvoorbeeld veel met grote bestanden werkt en regelmatig 3GB files decrypt en unzipped om vervolgens door die 200GB file te zoeken naar informatie etc... dan is de VDI juist uitermate geschikt omdat alle verkeer met betrekking tot de enorme file dan binnen het bedrijfsnetwerk blijft en er relatief weinig verkeer tussen jouw computer en het bedrijfsnetwerk is.

Het is het zelfde verhaal als boodschappen doen met een Ferrari dan kun je toch beter die volkswagen kever nemen. Aan de andere kant als je snel ergens moet zijn dan is een Ferrari toch net even handiger. Welke de beste oplossing is hangt heel erg af van het geen je probeert te doen.

Als iedereen en zijn moeder morgen lekker op het internet aan het rommelen is dan zijn er een aantal dingen die de internet providers kunnen doen omdat in goede bannen te leiden. Ze hebben aardig wat capaciteit om het verkeer aan te kunnen al zijn er altijd knel punten in ieder netwerk en zijn er zeker dorpen steden of gebieden die minder goed bedeeld zijn omdat ze bijvoorbeeld volgende maand een upgrade krijgen waar de rest van het netwerk al gedaan is deze ronde.
Maar hoe dan ook het is vaak niet een heel erg groot probleem zo lang het meeste verkeer binnen het netwerk blijft daar teken ik ook de IX peering aansluitingen bij want daar is vrijwel zeker voldoende capaciteit. Op dat moment kan met bijvoorbeeld er voor kiezen om de verbinding naar bepaalde netwerken (Netflix en andere streaming diensten) gedurende de dag wat te knijpen om op die manier meer bandbreedte over te houden voor de thuiswerkers. Of om op andere manieren groot verbruikers van bandbreedte wat minder bandbreedte te geven. Het zijn moeilijke en beslissingen die men normaal nooit wil hoeven maken maar het zijn uitzonderlijke tijden en soms is het nodig om dan uitzonderlijke acties te nemen.

Is er genoeg bandbreedte, ja ik denk het wel. Ik woon in een land waar men in middels al een week de scholen heeft gesloten, de grenzen ook, net als alle niet noodzakelijke winkels, horeca gelegenheden etc... men gaat waarschijnlijk Maandag over tot quarantaine van het hele land (er zijn pas ~250 zieken in ene land met 11M inwoners). Dus ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat mits de werkgever zijn zaakjes op orde heeft en thuiswerken echt mogelijk is voor iedereen binnen het bedrijf het ook echt mogelijk is om met het hele land tegelijk van uit huis te werken als dat voor jouw werk mogelijk is.

Wat je denk ik zal zien is dat veel werkgevers er nu achter gaan komen dat zij hun zaakjes niet op orde hebben en de VPN maximaal 50% van het personeel aan kan. Of dat de VDI servers echt niet meer dan 200 desktops kan draaien terwijl er nu 500 mensen van uit huis willen/moeten werken.
Wat bedrijven dan doen is dat ze bijvoorbeeld personeelszaken, inkoop, en andere backoffice afdelingen die niet noodzakelijk zijn op dat moment vragen hun werk neer te leggen om op die manier ruimte vrij te maken voor collega's die wel noodzakelijk geacht worden om het bedrijf in deze tijd van nood draaiende te houden.

Ik gok dat we minimaal net zo veel verhalen gaan horen van mensen die niet kunnen werken van uit huis omdat hun computer het niet doet, de toegang tot het bedrijfsnetwerk over belast etc als we mensen gaan horen die vertellen dat werken van uit huis niet voor hen is en dat ze het moeilijk vinden om hun werk te doen met 3 jengelende kinderen om hen heen.
Maar het internet zelf zal er weinig hinder van ondervinden, er is heus genoeg bandbreedte om het allemaal werkend te houden ook als we allemaal van uit huis werken.
Wat je denk ik zal zien is dat veel werkgevers er nu achter gaan komen dat zij hun zaakjes niet op orde hebben en de VPN maximaal 50% van het personeel aan kan. Of dat de VDI servers echt niet meer dan 200 desktops kan draaien terwijl er nu 500 mensen van uit huis willen/moeten werken.
Yup, ik heb al praktijkvoorbeelden gezien.
Ik vraag me nu af, hoe gaat het bij de grote cloudboeren?
De belofte achter de cloud is altijd geweest dat je capaciteit dynamisch kan afnemen en schalen naar je acute behoefte. Maar als hele landen tegelijk sterk moeten opschalen zal daar ook een keer een einde aan komen. Nu kunnen ze wellicht de load nog wat over de rest van de wereld verdelen en zijn dat soort partijen goed in het snel uitrollen van grote hoeveelheden hardware, maar toch.
Zou iemand z'n prijzen omhoog durven gaan, of zelfs moeten omdat er anders niet genoeg capaciteit is?
Ik verwacht het eigenlijk niet, maar ben toch wel benieuwd hoeveel rek daar in zit. Want als het fout gaat dan hebben heel veel mensen tegelijk er last van.
Op mijn werk hebben ze de servers geüpgrade om thuiswerk meer toe te laten.
Wel grappig om te horen dat vdi toch nog zo'n 7 tot 10Mbit kost.

Vroegah :x kon ik op dubbele isdn lijn zo 10 tot 15 Citrix sessies hosten. Weliswaar geen multimedia maar voor beetje erp'en, mailen, word en excelletjes dikke prima.
Natuurlijk. Zoveel bandbreedte neemt dat allemaal niet in beslag hoor. Netflix slaagt erin om 4K/HDR op een 30Mbps lijntje te zetten dan kaneen stream met lagere kwaliteit ook wel op enkele. We doen wekelijks een Webex stream met een 15 a 20 tal mensen, allemaal op verschillende locaties. En als ik de statistieken bekijken dan zit ik tussen de 1.2 en 1.5Mbps.
En daarbij: moet streamen per se in hoge kwaliteit? Ja, misschien als je een gedetailleerd plan wilt laten zien via de webcam, maar anders lijkt me dat een beetje pixels ook niet erg is, zolang je elkaar maar kunt verstaan en kunt aankijken.
Ik zit thuis met een 5/0.6 mbps verbinding en dat lukt aardig om te werken, zelfs video conf lukt. Verwacht geen HD uiteraard. Enige probleem als developer is het downloaden van dependencies die wat langer duurt.
De VPN van mijn werkgever wordt afgeknepen op 8/8Mbps en dat werkt altijd prima. Worst case moet je misschien document tijdelijk even lokaal zetten en uploaden naar Sharepoint als ze klaar zijn. Met dat soort dingen kom je een eind.
Makkelijk. Niet heel de wereld is namelijk tegelijk wakker. En gamen vereist wat snelheid, maar de bandbreedte is minimaal. Wanneer iedereen tegelijk gaat Netflixen is het niet de vraag of het internet dat trekt, maar of Netflix dat trekt. Waar Spotify aan peer-to-peer caching doet, doet Netflix dat niet.
Netflix gebruikt aws en heeft heel wat cache-servers bij providers. Komt wel goed
Een standaard werkplek gebruikt niet zoveel dataverkeer, dat gaat prima via een Citrix of VPN verbinding.

Het probleem ligt meer bij de capaciteit van bedrijven, als je als bedrijf bijvoorbeeld paar duizend medewerkers hebt, maar weinig capaciteit qua verbinding (of licenties en apparatuur) dan kan dat wel problemen gaan zorgen.

Sowieso moet je in zo'n geval geen Netflix etc gaan gebruiken via de werkplek. Maar Netflix thuis en gamen gaat gewoon goed werken. Gamen is sowieso voor een netwerk niet zo'n probleem.

[Reactie gewijzigd door Zenix op 23 juli 2024 09:07]

Denk je dat die setvices berekend zijn op zulke piek loads? Ik denk zelf dat het internet het wel volhoud maar dat de bedrijven zelf die belasting helemaal niet aan kunnen.
En op het werk wordt geen Data over de hele wereld verspreid. Geinternet? Youtube gestreamd?

In het weekend (met slecht weer) is het toch ongeveer hetzelfde. Maar ik had wel een bericht verwacht dat de ASMX records aan data zou verwerken afgelopen week, maar ook die heb ik nog niet gezien.
Stats zijn hier bereikbaar:
https://www.ams-ix.net/ams/documentation/total-stats
(url update)

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 09:07]

Niet alle kinderen gaan naar school.

En het grootste deel van de kinderen in de wereld hebben njet eens internet. Laat staan Netflix en games

En bedenk dat het wel los loopt.
Ik denk dat hij meer doelt op het lokale deel van het internet. Als morgen heel Belgie thuis zit (en wellicht ook Nederland) trekt het access netwerk dat wel?
Lijkt me echt een goede vraag!
Jahoor, daar worden CDNs voor gebruikt, vaak meerdere tegelijk, en die dingen hebben erg veel capaciteit. De enige platforms die het zwaarder hebben zijn videoconferencing-applicaties, dat is meer 1-op-1 verkeer en da's lastiger te schalen.

De verbindingen zelf zijn sowieso ruim snel genoeg en hebben over het algemeen veel overcapaciteit in Nederland (andere landen weet ik niet).
Ja. Je ziet nu rond 9u een piek in netwerkbelasting omdat dan iedereen netflixt. Als je dat overdag ook net zo erg hebt is er dus niks aan de hand. Het wordt alleen lastiger als mensen ook niet meer buiten de deur dingen gaan doen en steeds meer binnen blijven. (Dus het aantal mensen dat gelijktijdit netflixt) Doorgaans liggen piekcapaciteiten rond de 60-70 procent of minder dus je hebt redelijk wat marge.

[Reactie gewijzigd door Nox op 23 juli 2024 09:07]

Qua Netflix zie ik hier toch wel een flinke piek sinds zaterdagavond eigenlijk. Toch wel meer als 700Gbits/sec piek wat een stuk meer is als pakweg dezelfde week enkele dagen eerder. Zelfde verschijnsel zondagavond, maandagavond,..ik heb de indruk dat héél wat mensen netjes op hok blijven ;-)

Ook een stuk vroeger/doorheen de dag meer kijkers ipv het klassieke "avond" gebruik.
Is een gewone avond maar dan de dag door. Jou thuis werken gaat niet zoveel data trekken als 2a3 mensen tegelijk Netflix kijken. En dat is zowizo geen probleem
Dus in feite gaan wij Belgen 'dankzij' het Corona virus eindelijk een beetje in de richting van 'normale' ratio's zoals ze die in NL al jaren kennen? Goeie actie van de providers, maar jammer dat er iets als Covid19 aan de bron moet liggen voor ze het licht zagen. Hopelijk blijft het ook zo eens Corona het land weer heeft verlaten...
Ik zou NL alles behalve normaal noemen als het op internet aankomt. Als je de wereld rond kijkt dan is België meer een normale speler dan Nederland.
Noem die andere kutlanden eens op dan? Want elk land rond België (Frankrijk Duitsland Nederland) heeft het toch echt eerder NL's dan Belgisch. De Scandinavische landen hebben het al veel langer dan ons goed voor elkaar. Kijk ik naar Oost Europa, hebben ze het ook prima in bijna elk land (mijn 200mbit unlimited fiber in Sovjet gebouw kost me 2 euro per maand, dat is een 2 uur werken bij de mcd hier) ff over het water heen lijkt het in UK ook goed te doen. Even een kijkje nemen in Portugal oeh netjes 35pm voor tv telefonie en 500mbit zonder limiet. Spanje dan.. Wat zeg je? Onbeperkt bellen nar vast binnen Europa en 100mbit voor 13pm en 600mbit 27pm zonder limieten.. Noice.. Italië wellicht...gigabit zonder limiet 25pm aanbieding 35pm normaal nice nice.. Griekenland dan kom op het moet toch ergens slechter zijn dan België.. Mwah.. 50mbit no limit incl 6 uur bellen voor 28pm.. Valt.mee.

En ja, sommige landen hebben een netwerk dat niet landelijk dekkend is. Net zoals Nederland niet op elk adres alles kan leveren is dat in al die landen zo. Maar er zijn echt wel heel veel adressen die de beschikking hebben over goed internet zonder download quotas. België is absoluut wel de vreemde eend in de bijt wat betreft vage limieten in heel Europa en dat is gewoon belachelijk. Naar Afrika kijken is natuurlijk nutteloos. Zelfs al een land als belgie met de zuiderlijke landen vergelijken is niet eerlijk meer, maar de stedelijke gebieden lachen daar Belgisch internet alsnog hard uit.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 09:07]

Zo erg is het nu ook niet in Belgie. Ik zit momenteel bij Proximus met een pakket wat me 110 euro per maand kost. Maar daarvoor heb ik:

Internet: 400/50, 3.5TB aan volume;
TV: digitale tv met een aantal extra zenders;
Vaste telefoon;
Mobiel internet: (speedtest result:) 100/10, 5GB volume;
Mobiele telefonie: 120 min en onbeperkt sms in eu.

Ja er is een volume maar eigenlijk is dat bij (de hogere abonementen bij) Proximus onbeperkt, je moet enkel een volume optie van telkens 300GB activeren. Wat onbeperkt mogelijk is.

Proximus is verder nog een redelijke provider kwa uptime en dergelijke. Mijn vader is al sinds ergens het begin van ADSL klant bij Proximus, toen nog Belgacom of Skynet. Toen begon het 'high speed internet' met snelheden van 750Kbps.
En het aantal keren dat we in al die tijd geen internet hadden kan ik op 1 hand tellen volgens mij.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 23 juli 2024 09:07]

Anoniem: 623295 @kluyze15 maart 2020 19:56
110 euro per maand kost

Internet: 400/50, 3.5TB aan volume;
TV: digitale tv met een aantal extra zenders;
Vaste telefoon;
Mobiel internet: (speedtest result:) 100/10, 5GB volume;
Mobiele telefonie: 120 min en onbeperkt sms in eu.
Een absurd bedrag betalen i.v.m. de rest van Europa, dan nog met een limiet zitten en stellen dat het niet zo erg is 8)7 Ik betaal in Duitsland nog niet eens de helft, heb geen limiet op de kabel en heb 4x je mobiel data volume per maand.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623295 op 23 juli 2024 09:07]

Met dezelfde snelheden en alle andere opties inbegrepen? En nogmaals, dit is GEEN beperkt volume. Ik kan GRATIS en onbeperkt volume bij activeren, het vereist alleen een handmatige actie.

En er zit ook nog een digitaal kranten abonnement bij ter waarde van 15 euro per maand.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 23 juli 2024 09:07]

Dit klinkt alsof je de sales pitch herhaald van de verkoper, maar het is wel slecht als ik heel eerlijk ben.
Anoniem: 623295 @kluyze16 maart 2020 14:08
Idd, voor dezelfde snelheid (400 down, 50up). Ik kan voor hetzelfde pakket gaan bij dezelfde provider voor onbeperkt vast lijn, TV met 1-2 extra pakketten en 1Gbps down, 50Mbps up aan 50eur per maand. Betaal momenteel iets van een 30eur per maand en dan nog eens 15eur per maand voor alles mobiel.
Zit bij EDPnet, ik heb via VDSL gemiddeld 80 a 90 mbps download en rond de 30mbps upload, een helemaal ongelimiteerd internet voor 35 euro in de maand.
Dit zijn geen gigantische snelheden, maar voor gebruik met 3 mensen meer als genoeg.
Daarnaast kan ik zelf al upgraden naar fiber via EDPnet wat 45 euro is voor 500/50 of een fiber 100/10 lijn voor dezelfde 35 in de maand.
Maar zie voorlopig nog niet echt reden om te upgraden.
Dat het kan (een ISP vinden waarbij je niet voorover moet bukken) maakt het nog niet standaard, de standaard is laag, en was nog veel veel lager in het verleden, de situatie nu is 10x zo goed als een tijdje geleden maar nog steeds slecht, dat zegt mijn inziens genoeg. Het is gewoon bedroevend voor Vlaanderen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 09:07]

Prijzen worden zelden bepaald door de productiekost, en bijna altijd via vraag en aanbod.

M.a.w. als den Belgische ezel er veel voor wil geven, dan zal er veel voor gevraagd worden. Ook al is de kost laag. Omgekeerd. Als de kost hoog is, maar den Belgische ezel wil er niet veel voor betalen; dan zal de prijs ook niet veel hoger worden. Dan zal de winst lager worden tot dat er onvoldoende aanbod is (en pas dan, pas dan, zal de prijs hoger worden).

De manier om de prijs laag te houden is concurrentie hebben. M.a.w. dat de prijs hoog is voor de ezels in Belgie die er veel voor willen geven, komt doordat er te weinig concurrentie is.
De manier om de prijs laag te houden is concurrentie hebben. M.a.w. dat de prijs hoog is voor de ezels in Belgie die er veel voor willen geven, komt doordat er te weinig concurrentie is.
Ik ben het wel deels eens met je conclusie dat het probleem zit in te weinig concurrentie, maar dat is makkelijker gezegd. Wat stel je voor dat slimme Belgen doen? Internet opzeggen of emigreren?
Als individu is het bijzonder lastig om er iets aan te doen. Je zou kunnen hopen dat de politiek iets doet namens alle burgers, maar dat is België ook erg lastig omdat ze al een jaar zonder regering zitten.
Je zou zelf nog een nieuwe ISP op kunnen richten maar zonder rugdekking van de regering zal het lastig zijn om te concurreren tegen de gevestigde partijen.
Met datalimieten op vaste verbindingen niet.
Idd jullie hebben het uitzonderlijk goed qua telecom in jullie land.
Ik zou NL alles behalve normaal noemen als het op internet aankomt.
Nederland stond drie jaar geleden in Europa aan de top, inderdaad. Maar laten wij niet doen alsof België het niet beter kan doen. België was in 2017 de hekkensluiter tussen West-Europa en Zuid- en Oost-Europa, en dat is nou niet echt een eervolle positie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:07]

Hmm.. had wat willen zeggen over minntjes maar 1 sec later na inloggen sta je op plus Wat een gez**k hier.

Maar geef eens een definitie van een normale speler in ISP land. Van België weet ik het niet en van NL weet ik dat er een paar erg grote spelers zijn met veel te grote machts-positie, Die de prijzen al opgedreven hebben, en heel hard aan het lobbyen zijn om definite van het aansluitpunt aan te passen, aan wat hun beter uit komt en dus nog meer gezeur met vlans enz. terwijl dat niet nodig is, alleen om nog meer de prijs op te drijven .
In België heb je EDPnet. Ongeveer de enige die niet moeilijk doet over datalimieten en transparant is. Het probleem is wel dat ze afhankelijk zijn van proximus, waardoor snelheidsproblemen niet opgelost raken omdat proximus voorhang geeft aan hun eigen klanten.
Je hebt gelijk dat het er eigenlijk vooral oligopolies zijn in Telecom land en prijsafspraken en andere dubieuze praktijken zijn daar wel eigen aan.
Ik heb al jaren EPDnet nooit problemen en een gemiddelde van 750gb per maand. Soms ga ik eens richting de tb
Misschien zullen ze door deze actie zien dat het netwerk dit gewoon aankan en er niet zo heel veel extra data wordt verstookt. Laten we voor jullie hopen dat dit hun ogen opent.
Misschien zullen ze door deze actie zien dat het netwerk dit gewoon aankan en er niet zo heel veel extra data wordt verstookt.
Die limieten zijn er niet omdat er twijfel is over het netwerk, maar omdat ze eraan verdienen doordat er minder investeringen nodig zijn. De providers weten exact wat het netwerk aankan.
Geloof me, als de crisis voorbij is gaat de kraan weer dicht. Heerlijk, die gigabit verbinding met die 750GB datacap van ze.
Zeker, want door een gigabit verbinding ga je niet plotseling extra veel downloaden.
Je neemt een gigabit verbinding juist omdat je veel gebruikers hebt die veel tegelijk verbruiken. Een paar 4K streamers in huis, een Stadia gebruiker, iemand die graag alle xbox Rewards quests doet op een toestel waar je geen download schema kunt instellen... Als wij ons niet gedragen als netjes opgevoede Telenet klanten, dus door de piek en daluren hoepeltjes springen, zitten we de laatste week van de maand op smallband. Een triestige 10mbit hou je dan over van je 1000mbit verbinding.
Eh... Ik geef Telenet €120/maand. Het is al van mij. En 750GB is echt niet zo veel meer hoor, tegenwoordig. Wij verbruiken gemiddeld 1.5TB/maand. Een groot deel ervan moet dus in de voormiddag gebeuren.

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 23 juli 2024 09:07]

Je zou er haast spontaant piraat van worden, kan je mooi de downloads van je series/films van die avond schedulen voor de dalmomenten en hoef je niet op piekmomenten HD streams te doen ;)
Dat gebeurt ook wel hoor. We hebben Netflix en Prime Video. De Sonarr/Plex wordt nog best vaak gebruikt, ook voor die spullen. Ik heb een ultrawide 1440p monitor waar ik wel eens een film op kijk. Maar je moet niet verwachten dat Netflix of Prime je meer geven dan 16:9 1080p. Daarvoor moet je een MKV'tje downloaden.
Kijk eens voor epd net
Ben ik ooit al klant van geweest, lang geleden.Terugzakken naar 100mbit zie ik gewoon niet meer zitten.
Oké. Ieder gezin is anders. Wij zijn maar met 4
Dus wij hebben dan ook Max 4 Netflix gebruikers dat streamen waarvan enkel
Ik 4K en de rest gewoon HD. En als we alle 4 streamen hebben we genoeg.
Dat zeggen al die WC-papier hamsteraars ook: ik heb er toch voor betaald?

Wat al die andere mensen doen die moeten thuiswerken zal me worst zijn, als ik mijn mega-ultra-hd films maar kan downloaden.
Gast, waar heb je het over? Je doet alsof er geen capaciteit genoeg is voor alle arme Covid-geïnfecteerde thuiswerkers. Kalmeer een beetje.

Van COVID ga je niet meer dan normaal schijten en in het ergste geval steek je je reet onder de douche als je klaar bent. Is nog veel beter voor het milieu ook. Hamsterende mensen zijn over het algemeen ingelicht door Facebook, waar dat soort onzin vandaan komt.

En waar ik het internet voor gebruik is nog steeds mijn eigen zaak en heeft echt niks met wc papier hamsteren te maken. Als ik betaal voor het duurste abonnement op de markt, zou ik liever hebben dat het niet gekneecapped wordt door een graaiende corporatie in america die is gaan lopen met de infrastructuur die wij, de belastingbetaler, destijds hebben aangelegd. Weet je waarom die cap er nog steeds is? Omdat Liberty Global zo nodig gans tv-kijkend Vlaanderen aan hun eigen streaming dienst bindt. Geen HD meer in je digi-corder, alles wordt over het net geslingerd.

Het gaat hier om een PR stunt van Telenet. En jij bent er precies met beide voetjes ingetrapt. Je doet net alsof de bandbreedte bij Telenet even waardevol is als de mondkapjes en dat we allemaal maar gewoon weer SD-tv moeten gaan kijken tot de crisis voorbij is.

Weet je wat grappig is? Belgacom ligt al lang op 3TB. Dom van ze, ze hadden even makkelijk moeder theresa kunnen uithangen tijdens een nationale crisis.

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 23 juli 2024 09:07]

Ik vind het altijd zo grappig: iedereen klaagt over de situatie in z'n eigen land en denkt altijd dat andere landen beter zijn. Wij vind het hier allemaal kut en Belgie en Duitsland zijn veel beter. Dan klagen Belgen over hun internet wat in Nederland veel beter is, en Duitsers komen in Nederland boodschappen doen omdat het goedkoper is (terwijl Nederlanders naar Duitsland gaan om boodschappen te doen).
Ken jij mij soms? Ik dacht het niet. Mijn uitspraak ging niet over mezelf, want ik héb wel degelijk een limietloos anno, maar als Belg betaal ik daar de hoofdprijs voor, zeker als ik vergelijk met de tarieven in NL. En dat vind ik inderdaad niet zo leuk. Mag het?
En zo vinden wij Nederlanders het niet leuk dat jullie een stuk minder betalen voor brandstof.

En zo kunnen we nog meer appels met speelgoed vergelijken.
Vergeet de hogere Belgische belasting niet. En de wettelijke inflatiecorrectie op lonen in Belgie. Kortom, je kunt landen niet vergelijken. En ook wel logisch als ik naar mijn collega's in andere West-Europese landen kijk: uiteindelijk zijn we allemaal even welvarend. Sommige dingen zijn duurder, andere goedkoper, maar onder aan de streep verschilt het allemaal niet zo veel.
En zo vinden wij Nederlanders het niet leuk dat jullie een stuk minder betalen voor brandstof.

En zo kunnen we nog meer appels met speelgoed vergelijken.
Ik vind dat prima ..... ik tankte gisteren 1,16/l
Tegenover 1,54 amper 5 km eerder
Ik ook. Woon net op Nederlands grondgebied.

Maar ik reageer op iemand die het oneerlijk vindt dat internet zo duur is in België en met een limiet qua verbruik.
Idd ik ben ook zo een Belg. Ik betaal 35 zonder limit
Ik denk dat Nederlanders en Belgen beide goed zijn in klagen. Ik ben zelf Hollander en ik mag toch ook af en toe even lekker klagen. Heerlijk.
Maar eerlijk is eerlijk, ik heb hier 500Mbit Ziggo en heb eigenlijk niets te klagen. Het werkt altijd, goed en snel. Alleen de prijs is wat aan de hoge kant.
Kan je mij een provider geven in België (Vlaanderen) op coax die echt ongelimiteerd heeft?
Het is goed bedoeld van de provider, I know, maar ik ben wel eens benieuwd hoeveel winst een provider "normaal" maakt op ons.

Het is en blijft een bedrijf en ze zullen dit niet vlug doen als ze zelf hierdoor verlies maken.
Deze actie zal de winst van de bedrijven maar weinig beïnvloeden. Dat komt omdat vast internet geen "echt" rivaal goed is. Het is niet omdat Telenet plots 1 TB meer levert in deze 5 weken, dat ze ook die 1 TB effectief extra hebben als kost. Hun kosten zitten namelijk grotendeels bij infrastructuur en service aan klanten. Die extra data dus aanbieden kost helemaal niet zo veel meer voor Telenet. Je hebt dus dalend marginale kosten daarvoor.

Dit gaat vermoedelijk ook op voor dingen als telefonie en tv. De enige uitzondering die ik kan bedenken is mobiel internet. Daarvoor zijn de kosten per extra aangeboden GB voor provider redelijk wat hoger.

Dan kan je jezelf afvragen, "Waarom bieden die providers dan niet altijd deze extra's aan als het hen toch niet zoveel meer kost?".
Reden: winstmaximalisatie
Ook al heb je dalend marginale kosten voor die extra data, toch kan het zijn dat de winst daalt voor die bedrijven. Zo zullen deze bedrijven onderzocht hebben vanaf wanneer hun extra data niet resulteert in een evenredig stijgende inkomsten.
Volgens mij is dit niet helemaal correct, of op zijn minst niet volledig.
Ja, extra dataverbruik zal de provider niet direct meer kosten, dat klopt. Maar het hogere verbruik kan er wel voor zorgen dat de behaalde snelheden omlaag gaan omdat het netwerk zwaarder belast wordt. Als daar op dit moment klachten over komen dan zijn die makkelijk af te doen met 'tja, Corona, overmacht'.
Maar als die situatie voort zou duren dan moeten ze meer in het netwerk gaan investeren om mensen de snelheid te kunnen bieden die ze verwachten, ook op piekmomenten. En dat kost natuurlijk wel geld.

Voor mobiele netwerken is dat eigenlijk precies hetzelfde, althans op het eigen netwerk (roaming is een ander verhaal). Dan kost extra verbruikte data ook niet direct meer geld. Alleen doordat het draadloos is loop je veel eerder tegen de maximale capaciteit van je medium (de ether) aan en treedt er dus schaarste op. De enige manier om die capiciteit te verhogen is nieuwere techniek (5G) of veel meer masten plaatsen en/of elke mast een eigen uplink geven (vaak zitten masten namelijk ook weer met een straalverbinding aan elkaar gekoppeld ipv dat ze direct hun eigen glasfibertje hebben). Dat is dus nog eens een klap duurder dan de capaciteit van een vast netwerk uitbreiden.
Je moet wel rekening houden met 1 belangrijk element, veel bedrijven zijn nu wel dicht vanwege al het thuiswerkend volk.
Al die bedrijven zijn ook ergens klant en plots verbruiken ze veel minder maar betalen ze gewoon hun contract verder.

Met andere woorden netto gezien denk ik niet dat er zo'n stijging zal zijn in volume. Het switcht gewoon van de internet verbinding van het bedrijf naar dat de private verbinding van de consument.

Wat wel een stijging kan betekenen is het meer streamen en de frequentere video calls die zullen plaatsvinden.
Dat zou nog best eens tegen kunnen vallen. Veel mensen zullen een VPN verbinding naar het bedrijf gebruiken. In het ergste geval kan daardoor data dus juist drie keer over de lijn moeten (van huis naar internet, internet naar bedrijf en van bedrijf weer naar internet).

Maar daarnaast zit dat bedrijf natuurlijk niet op hetzelfde netwerk segment als die thuis aansluitingen. Bedrijven betalen nou juist een stuk meer om minder overboeking te hebben en dus een groter stuk bandbreedte voor hun alleen te hebben. Zelfs als die lijn dus wat rustiger is dan helpt dat niet met het feit dat het stuk netwerk waar al die huizen op aangesloten zit overbelast is.

Ik denk dat jij alleen denkt over de uplink van de ISP naar de rest van het internet? Maar dat is niet het grootste probleem, het gaat meer over bottlenecks binnen het eigen netwerk.
De ether bestaat niet en heeft dan ook geen maximum capaciteit :) De chemische verbinding wel natuurlijk. Het is een beetje als God: het staat je vrij er in te geloven, maar aangetoond is het nog niet. Dieser Äther darf aber nicht mit der für ponderable Medien charakteristischen Eigenschaft ausgestattet gedacht werden, aus durch die Zeit verfolgbaren Teilen zu bestehen; der Bewegungsbegriff darf auf ihn nicht angewendet werden.

[Reactie gewijzigd door theobril op 23 juli 2024 09:07]

De toegewezen frequentieruimte dan... wijsneus :+
Ja sorry, ik zit binnen, ophokplicht, ik verveel mij.
Niets belet je om even de jaarrekeningen op te vragen bij de Nationale Bank
Die winst kan je zien in de jaarcijfers. Is dus helemaal niets om benieuwd naar te zijn, is gewoon openbare informatie.
Wanneer volgt Nederland?

Edit had niet gezien dat het om vaste verbindingen ging, sorry. Nu snap ik de minnen.

[Reactie gewijzigd door eazyq op 23 juli 2024 09:07]

Ik denk dat de eerste de beste provider die het in zijn hoofd haalt een data limiet in te stellen zijn deuren kan sluiten omdat zijn klanten zijn gaan lopen.
Ik wou dat ik dat ook zeggen in belgie, ofwel zijn er geen providers die limietloos werken ofwel zijn ze te duur als ze het hebben !

En onze telecom regulator doet geen zak om de situatie te verbeteren voor de consumenten...
EDPnet is wel FUP zonder limiet. Scarlet vroeger wel, nu niet meer. Proximus heeft een FUP maar je kan paketten erbij nemen. Valt dus wel mee.
Vdsl lijnen zijn superzwak in sommige gebieden, sorry maar heb niks aan FUP op een 20mbit lijn met belabberde tv receptie omdat je je tv stream moet delen met je internet lijn!

Het is nu wachten op hun glasvezel lijn, ik hoop dat het niet te lang gaat duren
Met Netflix heb ik met 5Mbps genoeg bandbreedte voor 4K/HDR.

Maar andere streamingdiensten (bijv. NLZiet, RTLxL) geven al snel problemen; dat ligt dan niet aan uw bandbreedte, maar aan matige servers, slechte codecs en beroerde bufferstrategieën in de gebruikte software...
Vooral het bufferen .... Alsof ze een buffer maken voor een 3G kijker, maar die 200kb heeft een xDSL/Kabel kijker er zo wee uitgetrokken.

SBS kijkt trouwens beter met adblocker, dan zonder, want de advertenties worden ingeladen, het beeld wordt slecht en na de advertentie 9 van de 10 keer geen doorstart :(
Zet je de adblocker aan heb je EN geen reclame, EN het loopt minder vaak vast tijdens de stream
KPN geeft vanaf morgen een maandje Film 1 weg :P. (Niet dat ik het nodig ga hebben).
KPN geeft vanaf morgen een maandje Film 1 weg :P. (Niet dat ik het nodig ga hebben).
Bij Ziggo krijgen we ( in combinatie met Ziggo Sport ) gratis F1-pro
O-) - ohw, wacht ..... }>
Zelfs dan nog, wat moet ik met gratis formule 1 als ze wel zouden rijden? Kijk nooit formule 1.
Zelfs dan nog, wat moet ik met gratis formule 1 als ze wel zouden rijden? Kijk nooit formule 1.
Je miste de grap een beetje :+
In Nederland hebben we gelukkig al onbeperkt data op de vaste lijn :+ O-)
Maar het artikel (zoals het er nu staat) gaat ook over extra mobiele data..
En voor mobiel moet je toch een beetje uitkijken om de boel helemaal open te zetten. De bandbreedte in de lucht is beperkt. Er hoeven maar een paar gekken bij je in de buurt te zitten die vol gaan downloaden "omdat het kan" en de boel faalt.
Als je over je datalimiet van je vaste verbinding gaat kun je vast wel wat extra's als je ze belt.
Goede actie van deze bedrijven. Samen strijden tegen 1 gezamenlijke vijand. O+
En nu er geen bandbreedte beperking is, dan kun je misschien nog makkelijker ook je Folding@home meedraaien. (Niet dat dat zo bandbreedte intensief is) https://foldingathome.org/2020/03/10/covid19-update/

Vooral GPU power kunnen ze op dit moment gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:07]

Hoe is dit een strijd voor de providers? Qua infrastructuur kost het ze kennelijk helemaal niks. Dus puur een business decision om wat minder winst te maken. Is minder winst maken tegenwoordig strijden? Het slagveld de aandelenmarkt? De vijand de belegger? Of is het opoffering? Maar zo ja, wie verliest hierbij dan wat? Je zou kunnen zeggen de beleggers, dus die strijden dan gezamenlijk tegen het virus ofzo door minder rendement te nemen?
Wel? Dit is niet gratis voor de providers, ook zij moeten bandwith kopen. De Nederlandse providers kopen ruimte bij het centrale punt in Amsterdam waar ook een kbale naar Amerika ligt, ben de naam kwijt AMX of iets.
T-Mobile wilde laatst alles goedkoop door Duitsland routen, ging niet zo lekker.
Die kosten vallen wel mee. Wat ze kopen is een aansluiting op 1of meerdere internet knooppunten zoals de ams-ix in Amsterdam.

https://www.ams-ix.net/ams/pricing
250euro voor 1Gb
720euro voor 10Gb
Welke pijpdikte zou Ziggo afnemen bij de Amx-ix?
Discord had vanwege corona ook al actie ondernomen. Ipv 10 naar 50 meekijkers oid. Kunnen ze les blijven geven via discord
Klopt maar voor het secundair is Smartschool last minute met een videostreaming functie gekomen, Smartschool Live. Veel scholen zullen dus die optie gaan gebruiken. Momenteel is er per platform wel een limiet van 15 sessies en per sessie 100 kijkers.
Goed zo, als het goed is mag het ook eens vermeld worden.
Laat ons proberen in deze corona tijden wat solidariteit te tonen voor iedereen.
Bij mij op het werk weet ik dat de digitale klaslokalen zijn opgesteld voor bedrijven in de buurt die dit niet hebben.
Nette acties, al is het natuurlijk ook een beetje marketing. Zo heeft Pornhub een maand gratis "Premium" voor Italianen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.