Persbureau Reuters gaat posts op Facebook en Instagram factchecken en, als het om nepnieuws gaat, het bereik ervan inperken. Het persbureau is bovendien begonnen met een blog waarop het factchecks publiceert.
Reuters ziet het als zijn missie om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan, zo zegt het persbureau in de aankondiging. Daarom gaat het samenwerken met Facebook om posts op Facebook en Instagram te factchecken. Facebook heeft sinds enige jaren samenwerkingen met media bij factchecking en Reuters sluit zich daarbij aan.
Het persbureau heeft bovendien een blog online gezet waarop het factchecks publiceert. De bedoeling lijkt ook dat gebruikers elkaar kunnen wijzen op posts op het blog als zij zien dat iemand misinformatie deelt op een sociaal medium.
Facebook werkte in Nederland samen met NU.nl en Nieuwscheckers voor het programma om posts te beoordelen, maar beide zijn daarmee gestopt. NU.nl en Facebook waren het oneens wat er moest gebeuren met posts van politici die onwaarheden verspreidden. NU.nl wilde die aanmerken als nepnieuws, maar volgens Facebook moeten posts van politici vanwege het publieke belang niet als nepnieuws aangemerkt worden en beperkt worden in de verspreiding.