Microsoft Teams was aantal uren offline wegens niet-vernieuwd certificaat

Het chatprogramma Teams, waarmee Microsoft een alternatief biedt voor het programma Slack, was maandagmiddag enkele uren niet te gebruiken. De storing, die inmiddels voorbij zou moeten zijn, vond zijn oorzaak in een beveiligingscertificaat dat niet tijdig was vernieuwd.

Microsoft laat op Twitter weten dat een authenticatiecertificaat was verlopen, waardoor gebruikers problemen konden ervaren met het gebruik van de chatdienst. Het bedrijf gaf aan met een fix te komen waarmee een nieuw certificaat wordt ingesteld. Het geüpdatete certificaat is inmiddels uitgebracht.

De problemen begonnen in de loop van de middag, zoals onder meer te zien is op storingswebsite Downdetector. Microsoft erkende maandagmiddag al dat gebruikers door een issue wellicht geen gebruik konden maken van Teams.

Teams is een zakelijke chattool, waarmee Microsoft concurreert met Slack. Het bedrijf uit Redmond maakte in november vorig jaar bekend dat Teams meer dan 20 miljoen actieve dagelijkse gebruikers had. Slack sprak in oktober vorig jaar over meer dan 12 miljoen actieve dagelijkse gebruikers, een stijging van 37 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Door Joris Jansen

Redacteur

03-02-2020 • 20:03

117

Submitter: Herax10NL

Reacties (117)

117
110
51
2
0
31
Wijzig sortering
We zijn allemaal mensen en fouten kunnen gemaakt worden. Maar het verbaasd me wel dat ze geen waarschuwing ingebouwd / alarm ingesteld om dit probleem voor te zijn.
We zijn allemaal mensen en fouten kunnen gemaakt worden.
Ja en nee. Fouten kunnen gemaakt worden, maar (geautomatiseerd) certificaatbeheer zou niets nieuws moeten zijn. Zeker voor een organisatie zo groot als Microsoft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 07:14]

Het zou inderdaad niets nieuws moeten zijn. Maar het kan in dat geval natuurlijk een fout zijn van vergeten de data in de certificaatbeheer kunnen zijn.
Anoniem: 1322 @Daoka3 februari 2020 20:22
Nee, binnen een organisatie als Microsoft wordt op alles netjes lifecycle managent uitgevoerd. Zeker een verlopen certificaat is een erg amateuristische fout. Het geeft aan dat dit onderdeel helemaal niet gemonitord werd.
Het geeft aan dat dit onderdeel helemaal niet gemonitord werd.
Tjee, ook als je het monitort kunnen er dingen misgaan hoor. Ik heb altijd de neiging tweakers die dit soort opmerkingen maken een baan aan te bieden want blijkbaar gebeuren dat soort dingen nooit als zij er iets over te zeggen hebben,

Mooi feit, ik heb werkelijk een tweaker (niet dycell) in dienst genomen die altijd veel commentaar had over dat bedrijven hun dingen niet op orde hadden. Top 500 karma en in gesprekken leek hij er echt iets van te snappen. Hij heeft drie maanden veel commentaar op werkelijk elke interne beslissing gehad en stelde voor dat we alle hardware, software en alle admins zouden vervangen. Daarmee zouden we 650.000 per jaar besparen. Ik besloot 51.000 per jaar te besparen en heb hem laten gaan, Nog dagelijks vertelt ie mensen hier hoe het zou moeten. Voor zover ik weet heeft ie drie banen gehad sinds ik hem heb laten gaan.

IT is bijna hetzelfde als elk ander werk. Zelfs als iets enorm voor de hand ligt kunnen er dingen fout gaan. Beslissingen als een certificaat vernieuwen worden in een groot bedrijf duizenden keren per dag gemaakt. Wereldwijd miljoenen dingen per dag die fout kunnen gaan. Bijna allemaal gaan ze goed. Gebeurt er iets wat niet goed gaat kan je op Tweakers terecht komen en is er altijd we een tweaker die het beter weet. De stuurman op de wal bestuurd spuit elf.

En als je echt denkt dat je dit soort fouten kan vermijden, stuur me een PM en ik wil graag met je praten. Maar wel over een contract waarbij je verantwoordelijk bent voor alle schade die ontstaat door een dergelijke simpele fout.
Ik ben het met je eens dat fouten gemaakt worden, waar je ook werkt. Maar iedereen die ooit met certificaten heeft gewerkt weet dat het onderhoud hiervan letterlijk essentieel is voor de werking van de applicatie. Certificaat fouten betekenen dus bijna altijd dat communicatie stopt (tenzij certificaten niet gecontroleerd worden op geldigheid wat nog erger is). Dit alles kunnen we al erg lang heel goed automatiseren en monitoren, we vinden hier echt niet het wiel uit..

Dat kun je ook wel zien uit de vele reacties hier. Genoeg mensen met dezelfde ervaring, daarvoor hoef je dus echt niet een dure expert voor in te huren. Daarnaast heeft MS zelfs een service specifiek voor certificaat beheer in zijn portfolio: https://azure.microsoft.com/en-us/services/key-vault/

En als je echt denkt dat je dit soort fouten kan vermijden, stuur me een PM en ik wil graag met je praten. Maar wel over een contract waarbij je verantwoordelijk bent voor alle schade die ontstaat door een dergelijke simpele fout.
Als jij zo met je medewerkers om zou gaan, zou ik zeker niet niet eens in hetzelfde gebouw willen zitten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 07:14]

Tsjah, en wat als je nu net die ene server/service/certificaat niet in je monitoring hebt om een onbekende reden? Toegegeven, in principe zou de discovery automatisch moeten gaan door je monitoring tool, maar ook daar heb ik al fouten zien gebeuren. Of misschien heeft iemand een certificaat eens willen excluden en het verkeerde geselecteerd. Er zijn zovele redenen waarom dit certificaat is kunnen vervallen en het feit dat zo goed als alle andere certificaten zonder probleem worden vernieuwd toont volgens mij aan dat MS zijn zaakjes wel in orde heeft.

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. De dag dat we geen fouten meer mogen maken kunnen we er maar beter mee stoppen.
Waar mensen werken worden fouten gemaakt. De dag dat we geen fouten meer mogen maken kunnen we er maar beter mee stoppen.

Weet je wat 1 van de kernpunten van automatisering is? De inbreng van menselijke actie (en dus fouten) terugbrengen. Een van de redenen dat we automatiseren is om menselijke fouten terug te brengen.

Ik denk daarnaast dat je nog nooit een devops team of een goed programmeurs team hebt gezien. Monitoring is gewoon 1 van de onderdelen die opgezet worden voor in productie name daar is niets bijzonders aan.

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. De dag dat we geen fouten meer mogen maken kunnen we er maar beter mee stoppen.
De storage is uitgevallen, sorry, werd niet gemonitord dus is nu verloren.. foutje, moet kunnen toch?
Backup terug zetten, sorry, die draait al maanden niet.. foutje, moet kunnen toch?
Electronisch patiëntendossier niet bereikbaar? Welke stekker? foutje, moet kunnen toch? Of is er iemand dood gegaan?

"Foutje moet kunnen" is in iedere serieuze IT omgevingen niet acceptabel, dat betekend dat je procedures niet gevolgd hebt en gaat zeker niet zonder consequenties.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 07:14]

"Foutje moet kunnen" is in iedere serieuze IT omgevingen niet acceptabel, dat betekend dat je procedures niet gevolgd hebt en gaat zeker niet zonder consequenties.
En de mensen die de procedures hebben gemaakt zijn foutloos toch?
"Foutje moet kunnen" zegt niets over dat je er niet van moet leren en dat je er wellicht consequenties aan moet verbinden indien het echt laakbaar handelen is. Maar iedereen maakt fouten. Iedereen op elke fout keihard afrekenen is dodelijk voor initiatief, ontwikkeling en welke voortgang dan ook. Je lijkt met je reacties jezelf niet bewust van een dergelijke cultuur.

Je reacties lijken te wijzen op een fantasiewereld en utopie. Ik ben met je eens dat je zoveel mogelijk moet ondervangen met automatisering en procedures. Ik ben je helemaal kwijt als je stelt dat bepaalde typen fouten altijd moeten worden kunnen uitgesloten, daarmee geef je eigenlijk aan dat er dus een groep mensen of functies zou moeten bestaan die altijd foutloos zijn. Dan sta je echt ver van de realiteit en je medemens af.

Zo'n voorstel van @Anoniem: 310408 komt voor jou niet lekker binnen maar als je zo overtuigd bent van je stelling is een dergelijk contract toch geen enkele belemmering? Gratis geld voor iets wat je gewoon kunt realiseren...
Ik praat hier puur over een verlopen certificaat. Dit 'probleem' is al jaren onder controle door correcte procedures, lifecycle management en monitoring. Een verlopen certificaat is naar mijn mening echt niet meer acceptabel. Het wordt alleen breder opgevat, dat is niet mijn bedoeling.

De opmerking van Falcon is makkelijk trollen, iemand verantwoordelijk maken voor gevolgschade. Dat is iets dat niemand kan accepteren gezien dit letterlijk onverzekerbaar is. Daarnaast zou ik zou mijn kennis/kunde moeten gebruiken om iemand te helpen die enkel geïnteresseerd is in verantwoordelijkheid afschuiven?
Ik zeg niet: foutje, moet kunnen. Ik zeg: waar mensen werken, worden fouten gemaakt. En van die fouten moet men leren. Natuurlijk moet je ook controleren of het werk goed wordt uitgevoerd. Maar 1 kleine fout kan voldoende zijn om grote problemen te veroorzaken en zonder de oorzaak in dit specifieke geval te kennen is het onmogelijk om ook maar enige conclusie te trekken over wat er mogelijks is migelopen.

En ja, ik werk zelf mee aan het automatiseren van onze processen. Ik zit er zelf in. En ik zie ook dat er fouten gemaakt worden. Ik maak ook fouten. En neen, testen voorkomen niet elke fout. Als je testers zich niet bewust zijn van mogelijke edge cases en er zelf ook niet opkomen dan ga je mogelijks met fouten blijven zitten. Automatisatie die maandenlang goed werkt en er ineens mee stopt. Mag je gaan uitzoeken waarom.

Jij blijft hier maar doen alsof je met goede automatisatie elk probleem kunt voorkomen. Dat is allesbehalve correct. Je voorkomt vele problemen, maar nooit alles. En als jij geen enkele fout maakt, en alle fouten van anderen zou kunnen opsporen, dan was je vandaag multimiljardair.

Wie zegt trouwens dat de procedures goed zijn? Of dat de aangeleverde informatie correct is? Er zijn in een process zoveel plaatsen waar een kleine fout grote gevolgen kan hebben. Maar elke fout uitsluiten? Dat lukt je nooit.
Jij blijft hier maar doen alsof je met goede automatisatie elk probleem kunt voorkomen. Dat is allesbehalve correct. Je voorkomt vele problemen, maar nooit alles. En als jij geen enkele fout maakt, en alle fouten van anderen zou kunnen opsporen, dan was je vandaag multimiljardair.

Ik heb geen idee waarom je dat denkt, ik denk dat je de thread nog maar een keer opnieuw moet doornemen. Dat jij het breder trekt dan dat het is, is jouw probleem.
We hebben het hier over een verlopen certificaat. Iets dat ieder certificaat doet en de maximale levensduur van certificaten wordt iedere keer korter gemaakt. Juist omdat men wil (en afdwingt) dat je geautomatiseerd lifecycle process adopteert. Dat dit fout gaat met een kernproduct van Microsoft is enorm amateurish en dat kan je gewoon niet afschuiven met 'foutje'. Dit zal intern ook echt niet zo behandeld worden.
Weet je wat 1 van de kernpunten van automatisering is?
Mensen van geestdodende repeterende mogelijk gevaarlijke werkzaamheden verlossen. Dat is de originele voordat ICT synoniem aan automatisering werd.

Bijna iedereen vergeet voor het gemak dat programmeurs ook maar mensen zijn, en dus fouten maken. De vraag is hoe je het oplost, voordat er gevolgen zichtbaar worden. Daar moet je op focussen. Wat kan er misgaan en hoe lossen we het op.
Je bent te kort door de bocht. Dat automatiseren fouten verminderd ben ik met je eens, maar betekend niet dat tijdens het automatiseren zelf geen fouten ontstaan.
En weet je wat 1 van de dingen is wat mis kan gaan in automatisering? Dat een bepaalde situatie niet meegenomen is door een menselijke fout.
Het gaat ook niet om "foutje moet kunnen", maar om "foutje, dit zal niet meer gebeuren". Overal kunnen fouten optreden, zelfs in zoiets "simpels" als het beheren van certificaten. Misschien heeft een automatisch systeem het certificaat wel proberen te vernieuwen, maar is dit mislukt, of was het simpelweg een configuratiefoutje.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 07:14]

Leuk dat je de Azure keyvault noemt. Je kunt hier inderdaad veilig certificaten in opslaan, maar wat het niet ondersteund(e) is bij verlopen secrets (wachtwoorden) dat de applicatie zij automatisch opnieuw ophaalt. Als je in Azure dus je applicatie met keyvault koppelt moet je zelf zo nu en dan kijken of alle secrets nog actueel zijn.
Daar zijn voldoende oplossingen voor, Google ‘ key vault letsencrypt’. Hier zijn de twee eerste hits:
https://github.com/shibayan/keyvault-acmebot
https://github.com/sjkp/letsencrypt-azure
Je beschrijft precies de gemiddelde Tweaker. Altijd commentaar en weten het altijd beter haha.
Volgens mij is zo’n contract niet echt bindend met een medewerker, maar geen idee recht is niet mijn ding.

Wij komen graag een keer langs om te kijken waar verder geautomatiseerd of bespaard kan worden. (Maar we maken wel fouten hoor)

Misschien zetten we zelfs dat ene tooltje op die automatisch certificaten vernieuwt! Handig! En daarna doen we de configuratie verkeerd en komen er pas achter als gebruikers klagen 🙃
Je haalt mij de woorden uit mijn mond. Ik was ooit nog geinteresseerd om op artikelen te reageren maar werd het zat dat er elke keer een betweter was die mijn comment snoeihard als "bullshit" of "onzin" afkraakte met een hoop +2/+3 meninggemod als gevolg dat ik besloten heb om mijn mond te houden.

Ik vind het ok om discussies aan te gaan maar niet met mensen die te zwaar overtuigd zijn van hun eigen mening. Ik vind dat heel veel Tweakers in een bubbel leven en niet toelaten dat anderen die bubbel doorbreken. En als je die bubbel dan breekt zijn ze in paniek en worden ze aggressief.
Iedereen heeft recht op een mening. Je hebt helaas een punt dat mensen in in de stress raken wanneer anderen een afwijkende mening hebben. Dit is niet uniek op Tweakers, dit is een probleem op heel het internet.
Het is jammer dat je je hierdoor laat censureren. Persoonlijk heb ik een dikke huid en ben niet geïnteresseerd in de moderatie scores op Tweakers. Ondanks dat het moderatie systeem niet bedoeld is als populariteits wedstrijd is dit helaas wel vaak het geval.
51.000 per jaar betaal je. Dat is voor hem iets van 39K bruto per jaar niet?
Dan wordt dus niet op álles lifecycle management gedaan 😜
Monitoring is 1 ding. Maar het verantwoordelijke team moet er ook wat mee doen.

Ik heb wel enige ervaring met dit soort grootschalige organisaties en de inrichting.

Wat ik bijvoorbeeld heb gezien is dat er centraal bijvoorbeeld mails gaan naar een beheerteam. “Je certificaat verloopt in X dagen”

Maar zul je net zien dat dat specifieke team recent een aantal keer van naam is veranderd. Of dat de app is overgedragen en het oorspronkelijke team is opgeheven.

Misschien *weet* binnen het nieuwe team men niet eens van het certificaat en hoe streng de eigen software met verlopen certificaten omgaat. (Kan ook alleen een waarschuwing loggen bij opstart en gewoon doorgaan)

Al met al zie je met name dat in de trend naar DevOps en Agile zo’n basis beheersdingetje niet altijd ff scherp op het netvlies staat (het is ook geen kwestie van ‘stort/sprintje’.

Ook altijd leuk: certificaten die alleen bij opstarten van een app/verbinding worden gecheckt. Team blij met uptime. Doen ze nieuwe versie: uh-oh. Doen ze roll-back: nog steeds uh-oh.
'Monitoring' schept de verwachting dat dit het monitoren is van de ervaring van de eindgebruiker. Per definitie kan dit niet zo zijn. Ik heb ooit de vraag gehad van een applicatiebeheerder om de performance van een netwerkverbinding te monitoren. Die heb ik geantwoord dat wij graag de performance van die verbinding ter beschikking van de eindgebruiker wilden houden ;) .
Kan iets simpels zijn als een netwerkshare die hernoemd is of een e-mail adres dat gewijzigd is. Shit happens.
Shit doesn’t happen

Shit is caused
Als er zoiets zou gebeuren en ze hebben geen redunantie (kan ik me niet voorstellen), dan kun je natuurlijk niet zeggen "shit happens", maar dat lost het probleem niet op, en het betekent ook niet dat er niks kan gebeuren. Gelukkig is Teams ook niet zo kritisch, en is het vrij snel weer opgelost.
Consultaties zullen niet gaan op dat moment, afspraken zullen opnieuw ingepland moeten worden als het lang duurt. Maar dringende medische hulp is gelukkig nog nooit afhankelijk geweest van het feit of een dossier inzichtelijk is of niet.
Toeval of niet maar wij hadden zondagavond hetzelfde voor. Een website uren offline ondanks de automatische vernieuwing aanstaat. De eerste keer dat we dit meemaken.
We zijn nog aan het uitzoeken wat dit heeft veroorzaakt.

Gelukkig krijgen we alerts via Slack. We moesten na de fix wel dns-updates afwachten en dat duurt uren. Dus mensen die denken dat het op 123 gefixt kan worden hebben het mis.

Het betreft geen azure service dus dat staat er los van maar het toeval is wel groot. Wie weet is er toch een verband met één of andere certificaat service die gedeeld wordt.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 07:14]

Wij monitoren al onze certificaten en websites, dus als de automatische vernieuwing niet lukt dan worden we daar enkele dagen op voorhand over geinformeerd. Misschien een tip !
Fouten worden gemaakt....
Juist in een organisatie zou groot als Microsoft.
Het is mij 1x overkomen, kutfout, makkelijk gemaakt... Maar die fout maak je niet 2x. Alarms, mails, alerts in je agenda... whatever. Microsoft had beter moeten weten.
Actief monitoren is de oplossing.
SCOM kan dit eenvoudig via een management pack, maar ook een eenvoudig Powershell script moet kunnen alarmeren dat een certificaat binnen X dagen gaat verlopen, of zelfs het certificaat automatisch kunnen vernieuwen.
Maar jij zit misschien volgende keer ergens anders. Vanuit ons eigen perspectief klopt altijd alles, ik kijk tegen een klant aan waar het complete applicatie en omgevings beheerteam van 7 mensen in vijf jaar tijd vervangen is als gevolg van ouderdom en carrierekansen, sommige mesen/plekken meerdere keren, je kunt ergens wel begrijpen wat dat met de kennis van een omgeving doet.
Wellicht stuurde de monitor de berichten via teams :+
Wel je zou je verbazen hoe makkelijk zo'n waarschuwing het af kan laten weten. Ik ben soort van in beheer van een VM waarop een build server staat bij ons in het bedrijf. En iemand van netwerkbeheer had zonder dat ik daarvan op de hoogte werd gebracht een port gesloten waardoor mijn autorenewal niet meer werkte.

Ik kreeg daar vervolgens wel mail (2 weken op voorhand) van maar daar kon ik niet direct naar kijken omwille van het feit dat ik van management mij op andere dingen moest focussen. En dan uiteraard beginnen er op de vervaldag problemen te ontstaan en moet ik alles opeens laten vallen om het op te lossen. D:
Dan is hier dus twee keer een menselijke fout opgetreden.
1) De firewall poort die is dichtgezet zonder een change aanvraag.
2) De mail had een ticket moeten triggeren, zodat deze niet zomaar op gelezen gezet (en dus makkelijk vergeten) kon worden.

Daarnaast zou je je kunnen afvragen of een eenmalige herinnerring voor een dergelijke actie niet te weinig is.
Best wel grote aannames die je hier doet. Voor hetzelfde geldt was er een spoed change en/of was @TheBoneJarmer met verlof of ziek.

Voor het tweede punt kan er maar zo een ticket zijn geweest, maar kreeg het geen prio tot het te laat was en er opeens een afdeling zijn builds niet meer kon draaien. ;)
Wel wat eens met CH4OS hier. Maar laat mij je puntjes beantwoorden:

1) Hij was dichtgezet op vraag van management alleen vergaten ze mij dat te vertellen
2) Dat is ook gebeurd. Ik had het ticket zelfs al op mijn naam staan maar management beslist mijn prioriteiten, niet ik. En andere dingen hadden voorrang.
"Teams is een zakelijke chattool,"

Het is wel iets meer dan een chattool..
Ja, inmiddels. Maar in de basis is het nog steeds een chattool.
Nou, in mij ogen niet. Zo geweldig vind ik dat chat gedeelde juist niet.
Of je het geweldig vind of niet is niet relevant. Teams begon als chattool, ooit, lang geleden. Dat MS er inmiddels alles in het keukenkastje (á la emacs) heeft bijgebouwd, tja..
Teams begon als chattool, ooit, lang geleden.
Lang geleden?
Zit jij mss. te denken aan Skype for Business aka Lync aka zakelijke MSN Messenger?
Teams is nl. schijnbaar niet een evolutie uit die productlijn, maar is -- zeker voor het chatgedeelte; video-conferencing leent wellicht van Skype... -- nieuwbouw.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 07:14]

Jep. Laten we eerlijk zijn, Teams is de spirituele opvolger van vooral Lync en SfB.
En puur voor chat gebruikt Teams heel veel cpu en ram.
Geregeld zit ik hoog in CPUgebruik. Gelukkig had ik vandaag een excuus om Teams af te sluiten O-)
Het is een electron app. Lekker irrelevant ook.
Mooiste was dat de laatste update van office 365, dat hij zichzelf maar even als ging instellen als startent programma na inlog😅
ik gebruik het enkel als ik het nodig heb. Als de meeting gedaan is kill ik het proces. Het slurpt inderdaad serieus wat resources.
Zelf als chattool is het nog niet eens volwassen. Probeer maar eens te zoeken of terug te scrollen.
Ja maar probeer maar eens de context te vinden. Die ga je niet krijgen.
En scrollen is takketraag

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 23 juli 2024 07:14]

Maar daarentegen hebben we wel gewoon stickers en GIFjes, en we weten allemaal dat kattengifjes hét bestaansrecht van internet zijn!
Ik begrijp de hele insteek ook niet goed.

Net nog een presentatie gezien.

Email is lastig en storend ! - euh, nee, dat is het helemaal niet. Het is handig, mails die je nog moet behandelen zet je op niet gelezen en je behandelt mails wanneer het je uitkomt.
Toch willen we er vanaf ! Hoeveel mails krijg je niet met "Bedankt voor het document". Dat brengen we nu naar chat ! - dan typt men toch ook "Bedankt" ? Alleen is chat storender dan mail, en dat gebruik je normaal gezien alleen voor dringende zaken, zoals telefoon.
Ja, maar het is allemaal doorzoekbaar ! - 0_o (en email niet...)

En dan komt er nog bij dat het een heel zootje is geworden. Onedrive voor thuis, Onedrive voor business, Skype voor Business, Skype voor thuis, Sharepoint, Teams ... vind maar eens uit hoe en waar je een bestand hebt gezet. En als je het dan al hebt kunnen vinden - probeer dan maar eens uit te vinden hoe en met wie het gedeeld is.
Als je niet weet waar je je bestanden hebt neergezet doe je iets verkeerd, of het zijn geen belangrijke bestanden.
Dat is nu net het probleem. Ik zet er geen bestanden, gebruikers zetten er bestanden, en het systeem is zo complex en onoverzichtelijk (dus: de verschillende producten die ik hierboven beschreef) dat de bestanden niet meer worden teruggevonden.
Ja was erg lastig.
Overigens meetings die actief waren bleven actief.
Ja als je al ingelogd was bleef het werken, kim moest helaas rebooten maar kon via de inbel optie toch nog deelnemen, had alleen geen beeld.
M'n Teams client crashte gewoon... daarna inloggen lukte niet meer.
Vergissingen en fouten maken we allemaal. Maar de meeste mensen leren van hun fouten...

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 23 juli 2024 07:14]

Het zou raar zijn als de mensen die aan Teams werken, dezelfde zijn als die aan het Azure platform ontwikkelen... Microsoft is een grote lompe organisatie, zoals alle grote organisaties, en kennis en ervaring zit geclusterd per afdeling. Kennisdeling is er vaak wel, maar dat beperkt zich tot de grote lijnen.
Ze hadden beter gebruik gemaakt van Azure Key Vault :+
Dat alleen lost het niet op natuurlijk. Nog wel even een job om de expiration dates uit te lezen en een flow te starten
Automatisch vernieuwen van certificaten is een feature van Azure key vault.
Tja ik werk er helaas dagelijks mee. Vandaag heb ik echter niets gemerkt, het werkt meestal maar voor de helft van de tijd dus ja.. business as usual.
Het lijkt soms echt ongeteste beta-software.

Teams is overigens wel wat uitgebreider dan slack:
  • Er zit een (hele slechte*) bestandsbrowser in
  • Power point, word en excel zitten er als uitgeklede versie in
  • Je kunt er (in theorie) met meerdere mensen aan een document werken
  • Je kunt er videocalls meehouden. Al werkt het een stuk slechter dan Skype en ik heb nog niet kunnen vinden hoe je externe mensen eenvoudig kunt toevoegen. Dus bye bye gesprek met een potentiele klant.
  • Je kunt er een wiki voor je project mee hosten/maken
  • De enige mooie functie ziet vrijwel niemand: Remote Assist voor de HoloLens2 :)
* als je pijltje terug klikt kom je altijd in de root terecht. Vrij lastig als je een diepe mappenstructuur hebt.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 23 juli 2024 07:14]

Oh en mooiste is nog als je in een “eigen” Teams omgeving zit en ook als “Guest” bent toegevoegd bij een klant.
Wisselen is een ramp. Als ze dat van Discord kunnen afkijken zou het al een heel stuk fijner worden.
Daarom gebruik ik profielen in (de nieuwe) Edge, een per organisatie en je kunt op meerdere O365 omgevingen of Teams tegelijk werken zonder af/aanmelden.
Externe mensen toevoegen aan een videocall is toch niet zo heel moeilijk?
Gewoon een uitnodiging sturen vanuit teams of via Outlook een agenda item inschieten en het knopje teamsmeeting aanklikken. Klaar...

De bestandsbrowser is wel ok, alleen gebruiken ze Sharepoint aan de achterkant. En die is niet zo snel met bestandsbrowsen...
Dat via Outlook werkt bij ons niet, echt zwaar irritant. Als ik een agenda item maak, Teams knopje aanklik en dan opsla, is er niks aan de hand. Open ik vervolgens dat item, crasht Outlook. Onze leverancier heeft het niet kunnen fixen. Dus die knop maar uitgezet. |:(
Externe mensen toevoegen aan een videocall is toch niet zo heel moeilijk?
Gewoon een uitnodiging sturen vanuit teams of via Outlook een agenda item inschieten en het knopje teamsmeeting aanklikken. Klaar...
Je VOIP-provider moet het alleen wel ondersteunen. Het werkt anders dan bij Skype. Bij ons had de VOIP-provider er schijnbaar een half jaar een kluif aan gehad om het werkend te krijgen, en vziw lekt het interne nummers nog steeds naar buiten toe.
De bestandsbrowser is wel ok, alleen gebruiken ze Sharepoint aan de achterkant. En die is niet zo snel met bestandsbrowsen...
Ja; een aparte Sharepoint die los staat van de Sharepoint die je als organisatie wellicht al hebt draaien.
"Oh ja; ik heb het via Teams op Sharepoint gezet." (Nee; dat heb je dus niet...)
Nee hoor, is één en dezelfde SharePoint Online omgeving
Precies; altiijd online. Niet te koppelen aan een on-premises, vziw.
Je zegt het al, de SharePoint Online omgeving is niet hetzelfde als de on-premises versie.
Videocalls intern in het bedrijf met Teams is voor ons een stuk beter dan Skype for Business daarentegen... In vergelijking met SfB is Teams dan toch een stuk beter. Kan het nog beter? Tuurlijk :)
Videocalls intern in het bedrijf met Teams is voor ons een stuk beter dan Skype for Business daarentegen... In vergelijking met SfB is Teams dan toch een stuk beter. Kan het nog beter? Tuurlijk :)
SfB was inderdaad ook lomp sloom en had negen van de tien keer extreem rare kuren met video-conferencing. Werd op een gegeven moment zo erg dat ik mijn webcam er gewoon uitgesnukt had zodat het kreng niet standaard probeerde een video-call te starten.
Niet alleen video. Het chat gedeelte is al brak genoeg. Hoe vaak ik wel niet de melding krijg dat een bericht niet aankomt. Helemaal als je meer dan een keer ingelogd bent.
De stabiliteit van zowel cliënt als server is ook niet om over naar huis te schrijven.

Ik kan niet wachten tot het vervangen wordt door Teams bij ons.
Ik blijf het bijzonder vinden dat alles wat we hebben bij de drie grote jongens leggen..

Onze klanten willen ook allemaal de cloud in. (Want goedkoop) we helpen ze er graag bij, maar dan niet gaan klagen over de snelheid en uptime.

1 storing en half je bedrijf ligt plat. Normaliter bel je je lokale IT bedrijf, maar bij MS krijg je niet zomaar iemand aan de lijn.
Ik ben 't helemaal met je eens. Het olie tanker effect, het duurt lang voordat een olietanker stopt maar als ie stopt is de impact super groot.
Met de juiste contracten kan je MS gewoon bellen of komen ze zelfs vlot langs om de boel te herstellen.

Verder zijn ze bij kleine problemen beter te bereiken en doorgaans sneller met het afhandelen/oplossen dan IBM, Ordina, Oracle, cap of anderen.

Lokale IT bedrijf kan ook ernstig te kort schieten als het op het verkeerde moment allemaal stuk gaat.

Geen oplossing is feilloos en hebben hun eigen nadelen.
Daar heb je contracten voor, tenminste, bij ons kun je vrij snel iemand aan de lijn krijgen bij onder andere MS die je kan helpen.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 07:14]

Ik had nergens last van. Heb de hele dag in meetings en chats gezeten.
Dat is verwarrend, wie moeten we nou geloven?
Hier ook hoor. Nergens last van gehad. Hele dag in Teams zitten ouwehoeren met collega’s.
Hier ook hoor. Nergens last van gehad. Hele dag in Teams zitten ouwehoeren met collega’s.
Sterker nog; ik werd teams vandaag uit geschopt met foutmeldingen, en mijn collega naast me bleef de hele middag gewoon ingelogd en kon nieuwe chats starten; bellen; etc. Valt allemaal onder dezelfde zakelijke O365 afnemer, vanaf dezelfde Ziggo-zakelijk lijn.

Vraag me dan toch wel af hoe dat te vereenzelvigen valt met een certificaat wat verlopen zou zijn.
Systeemklok zal ook niet uren achter hebben gelopen, oid.
Misschien net één of andere cookie of sessie die al open was en open bleef of zo. Geen idee hoe Teams dat doet. Kreeg wel een mail van een collega dat er issues waren met Teams maar meer zo van 'hey als er klanten bellen dan weet je waarom'.
Dat is verwarrend, wie moeten we nou geloven?
Dus je denkt dat een van beide liegt? Waarom zouden beide niet gewoon hun ervaringen vertellen?
Dit was bij ons op de zaak ook zo. MIjn Teams client hield er mee op, kon daarna niet meer inloggen. Die van de collega tegenover mij ook. Terwijl de collega naast mij gewoon kon doorwerken in Teams. Het had dus niet op iedere gebruiker dezelfde impact.
Geen idee. Ik weet de technische details van het probleem niet, en kan niet inschatten of het gevolgen had voor iedereen... Ik heb in ieder geval gewoon kunnen werken met Teams zoals ik dat iedere dag doe. (constant in chats, meetings, teams)
Quasi alle collega's hadden geen enkel probleem met Teams behalve één Mac gebruiker 🤔
Een A'tje te veel in de titel (certificaaat)? ;)
Ik heb ook is vergeten een cert te vervangen. Impact voor 700 mensen.
Deze impact is wel een pak groter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.