AMD-ceo: er is een high-end Navi-gpu op komst

In een vraaggesprek tijdens de CES belooft AMD-ceo Lisa Su dat er een high-end Navi-gpu op komst is. Met name de markt voor high-end videokaarten is belangrijk voor AMD, zo stelde ze, zonder verdere details te geven.

"Je mag verwachten dat we een high-end Navi gaan hebben, en dat het belangrijk is om die te hebben. De markt voor discrete graphics, met name voor de high-end, is heel belangrijk voor ons", zei Su in antwoord op een vraag van PC World tijdens de CES. AnandTech publiceert een transcriptie van het vraag-antwoordgesprek met verschillende media. Su deed de belofte met de mededeling dat ze normaal gesproken niet reageert op vragen over onaangekondigde producten. Ook zei ze dat klanten mogen verwachten dat Radeon-kaarten gedurende 2020 ondersteuning voor raytracing krijgen, al benadrukte ze dat de ontwikkeling van raytracing in het algemeen volgens haar nog in een vroeg stadium zit.

AMD introduceerde tijdens de CES de Radeon RX 5600 XT op basis van Navi 10, een midrange-kaart die het gat tussen de 5500 XT en 5700 op moet vullen. Sommigen hadden gehoopt dat AMD een aankondiging zou doen voor de high-end markt. Momenteel heeft AMD geen serieuze concurrenten voor de snelste kaarten van Nvidia.

De AMD-ceo maakte tijdens het CES-gesprek verder bekend dat Navi ook in apu's terecht zal komen. De Ryzen 4000 Mobile-apu's die AMD tijdens de beurs aankondigde, moeten het nog met Vega-chips doen in plaats van op de RDNA-architectuur gebaseerde videochips. Volgens Su is de Vega-architectuur volwassen en geoptimaliseerd zodat het altijd het plan was om deze met Zen 2 te combineren voor Ryzen 4000 Mobile.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-01-2020 • 08:31

142 Linkedin

Reacties (142)

142
140
85
5
0
45
Wijzig sortering
jheah, concurrentie is altijd goed in de markt!
Nu hopen dat de prijs van de 3080 ti deze zomer mee gaat vallen _/-\o_
jheah, concurrentie is altijd goed in de markt!
Nu hopen dat de prijs van de 3080 ti deze zomer mee gaat vallen _/-\o_
Dit is een beetje het probleem. Men wil graag dat AMD concurreert, maar dan vooral om goedkopere Nvidia kaarten te kunnen kopen. AMD heeft vaak een betere prijs/prestatie verhouding in het low- en middensegment dan Nvidia. Toch koopt men low/mid-end Nvidia omdat de XXXX-TI kaarten zo snel zijn.

Hetzelfde zie je bij Intel vs AMD CPU's. Omdat Intel in benchmarks in niet relevante scenario's nog net iets sneller is, kopen velen nog steeds Intel omdat die sneller zou zijn voor gaming. Terwijl dat alleen in lage 1080p resolutie bij 100+ fps het geval is, in alle andere realistische scenario's maakt het geen bal uit omdat je GPU de bottleneck is.

Dat Lisa Su zegt dat high-end belangrijk is heeft er dan denk ik vooral te maken met de perceptie van hun GPU's. Als ze in high-end mee kunnen komen dan raken ze hun imago probleem voor low- en midrange wellicht kwijt.
Vaak hebben de AMD kaarten die een leuke prijs/prestatie verhouding hebben (RX580 bijvoorbeeld) een behoorlijke energie consumptie. Ik neem dit zeker ook mee in de overweging, en dan betaal ik liever iets meer om een zuinige NVIDIA kaart te kopen met vergelijkbare specs.

Daarnaast denk ik toch dat er een significant deel van de gamers (markt voor high-end GPU's) geïnvesteerd hebben in G-sync. Als je dit in het verleden al gedaan hebt (met een leuke monitor) dan switch je ook niet heel snel terug naar AMD.
Vaak hebben de AMD kaarten die een leuke prijs/prestatie verhouding hebben (RX580 bijvoorbeeld) een behoorlijke energie consumptie. Ik neem dit zeker ook mee in de overweging, en dan betaal ik liever iets meer om een zuinige NVIDIA kaart te kopen met vergelijkbare specs.
Betaal je iets meer of veel meer? Benieuwd welke kaart je nu hebt en of je die afweging ook met feiten kan toelichten.

Het verschil in prijs tussen de huidige lijn videokaarten van AMD en Nvidia, bij vergelijkbare prestaties, is zo groot dat je dit niet via energieverbruik terug kan verdienen, tenzij je v.w.b. game uren per jaar een "pro gamer/streamer" bent maar dan is een marginaal lagere energierekening uiteraard al helemaal niet boeiend meer op de totale kosten/inkomsten plaatje...
Daarnaast denk ik toch dat er een significant deel van de gamers (markt voor high-end GPU's) geïnvesteerd hebben in G-sync. Als je dit in het verleden al gedaan hebt (met een leuke monitor) dan switch je ook niet heel snel terug naar AMD.
Dat gedeelte kan kloppen, toch zijn er (bijvoorbeeld) hier op het forum ook erg veel gamers die bij hun compleet nieuwe build plannen/vragen aangeven ook een nieuwe monitor te overwegen, in die gevallen is AMD nog interessanter omdat vergelijkbare FreeSync monitoren ook goedkoper zijn.
Het punt is dat er meer bij de energie consumptie komt kijken dan alleen je elektra rekening. Zo spelen voeding en warmte huishouding ook een rol.

Zo heb ik laatst toch een GTX 1660 Super aanbevolen boven een RX580.
Dat klopt uiteraard, maar dat is niet waar je het eerder over had... Je sprak enkel over (hoge) AMD energie consumptie/zuinige Nvidia.

Overigens denk ik dat "de verhouding prijs/prestatie/verbruik" (of hoe je het maar noemen wil) bij de komende videokaarten van beide kampen een stuk dichter bij elkaar zal liggen aangezien AMD Navi videokaarten al een flink stuk efficiënter zijn t.o.v. de vorige generaties.
Energie consumptie <> Energie kosten ;)
Bij een hogere energie consumptie doen (in mijn optiek) alle zaken die hier mee te maken hebben mee in de afweging.
De extra wattage word nagenoeg 100 procent omgezet in warmte, win je dus weer terug op je verwarming. En verder word de impact van het verschil in energieverbruik nogal overdreven. Echt niemand behalve cryptominers hebben hun kaart de hele dag vol belast.

Ik durf hem wel aan, op je energierekening ga je niet zien of je AMD of Nvidia in je systeem hebt. Ook niet als je net van merk gewisseld hebt.
Ja ook de "warmtehuishuiding" van je huis neemt amd deels op zijn rekening. Je kachel hoeft namelijk minder hard te werken.
Je airco daarentegen in de zomer zal ook minder verbruiken zeker :-)

Er bestaan ook landen waar het niet altijd koud is.
Hopen kunnen we altijd. Ben vooral benieuwd naar de performance van de 3000 serie (als deze zo gaat heten). Want ondanks het uitbrengen van de 2000 serie, was de 1080ti nog steeds een hele goede gpu, die alleen raytracing eigenlijk mist.
Waarom? Die 3000-serie gaat toch weer niet te betalen zijn. Hopelijk kan AMD met de komende high-end Navi serieus weerwerk bieden tegen de high-end van Nvidia. Die overpricede kaarten van Nvidia hebben lang genoeg geduurd en zijn een schande.
tja, ben ook niet blij met de prijzen, maar wat is overpriced? omdat jij het niet kan/wil betalen wil nog niet zeggen dat ze overpriced zijn. En als je naar AMD kaarten kijkt, zijn ze niet heel veel goedkoper dan de vergelijkbare Nvidia variant. Tuurlijk hopen dat AMD met een vele snellere/goedkopere highend kaart komt, maar dan eigenlijk alleen zodat Nvidia dan mogelijk terugslaat met weer een betere die ook goedkoper is.
Probleem met deze chips zijn dat ze steeds moelijker te maken zijn, steeds minder goede yields wat de prijs dus wel drukt.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 8 januari 2020 11:32]

Ik denk dat een combinatie is. De kaarten zijn inderdaad duurder om te maken maar ze zijn meer gestegen in eindgebruker prijs dan de stijging in fabricage kosten.
Dit is ook niet vreemd want toen Nvidia de nieuwe 2000 series op de markt bracht was AMD nog bezig met de 1000 series evenaren, laat staan overtroeven. Dus waarom zou Nvidia een serie die nog steeds prijs/kwalitatief goed is op de markt vervangen of in prijs verlagen. Nvidia is een bedrijf en die willen winst maken, Ook de overstock van 1000 series door de crypto mining crash was een belangrijke reden.

Toen Navi kwam bleek dat AMD goede stappen voorwaarts gezet had, maar Navi was niet goed genoeg om Nvidia van de troon te stoten. Hoewel Navi flink goedkoper te maken is dan Vega is de winst marge voor Nvidia op een 2000 series niet slechter dan die van AMD op Navi, Daarnaast had AMD maar 2 modellen Navi dus ze konden toch niet over de hele linie een flink betere prijs prestatie neerzetten dan Nvidia, dus zijn ze er iets onder gaan zitten zodat ze bestaansrecht hebben en nog iets kunnen verdienen.

Zoals anderen al zeiden, in tegenstelling tot Intel is Nvidia wel volop bezig geweest met verdere ontwikkeling op de desktop markt en zal AMD veel mer moeite hebben om een goede concurerende positie in te nemen, laat staan ze te verslaan. Vergeet ook niet dat grpahics Nvidia's core business is dus dat is altijd hun focus en dat geeft ze hier een voordeel.
Dus ik verwacht met navi2/big navi dat AMD een goed alternatief op de 3000 series gaat bieden maar niet meer dan dat, dus iets betere prijs/prestatie maar geen prijsdoorbraak.
als je naar AMD kaarten kijkt, zijn ze niet heel veel goedkoper dan de vergelijkbare Nvidia variant.
Tuurlijk hopen dat AMD met een vele snellere/goedkopere highend kaart komt, maar dan eigenlijk alleen zodat Nvidia dan mogelijk terugslaat met weer een betere die ook goedkoper is.
En daar zat dus het ganse probleem van AMD. Hadden ze kaarten die qua performance achterbleven, en dan maar op de markt brachten als prijsvechter. Als reactie daarop verlaagde Nvidia de prijzen van hin kaarten met 0,1 € (wijze van spreken), en ieder kocht Nvidia, want "dergelijke prestaties aan zo'n lage prijs. En wat je niet moest uitgeven in de winkel aan een AMD-kaart, zou je dubbel en dik moeten betalen aan de elektriciteitsboer".
Daarmee dat de Navi-kaarten niet meer zo scherp geprijsd worden.
Draai hier ook op een 1080 Ti (op 1440p / 144Hz) en zie geen reden deze kaart op korte termijn te vervangen eerlijk gezegd. RTX blijft een gimmick en de performance is nog altijd zeer goed.

Verwacht dat een eventuele 3080 Ti een vergelijkbare prijs zal hebben dan de huidige 2080 Ti, waarom zouden ze hem goedkoper maken?
Iets minder marge, maar meer kaarten verkopen kan resulteren in meer winst. Daarnaast kan het ook een reactie op AMD zijn, mochten ze een competitieve kaart hebben.
Verwacht dat een eventuele 3080 Ti een vergelijkbare prijs zal hebben dan de huidige 2080 Ti, waarom zouden ze hem goedkoper maken?
Om verschillende redenen:
- De verkoop van de RTX kaarten viel behoorlijk tegen.
- Ray Tracing was net nieuw, je betaalde een beetje om de eerste te zijn. (Dit is eigenlijk vaak zo in gadgetland)
- Er gingen/gaan "geruchten" dat de chips behoorlijk prijzig waren om te produceren, dit willen ze met de volgende serie aanpakken om het toegankelijker te maken voor het grotere publiek.

Source
Draai hier ook op een 1080 Ti (op 1440p / 144Hz) en zie geen reden deze kaart op korte termijn te vervangen eerlijk gezegd. RTX blijft een gimmick en de performance is nog altijd zeer goed.

Verwacht dat een eventuele 3080 Ti een vergelijkbare prijs zal hebben dan de huidige 2080 Ti, waarom zouden ze hem goedkoper maken?
Precies, hier bijna het zelfde draai hier nog met een Geforce GTX 1080, en op een 3440x1440 100Hz scherm, en zag geen goede rede om een Geforce RTX 2080 te kopen, was niet heel veel sneller.

Wacht op de nieuwe AMD of Nvidia GPU's.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 8 januari 2020 14:51]

Tenzij AMD net zon sensatie in huis heeft met de Navi als hun laatste cpu kun je dat rustig vergeten.
Nvidia zit nog steeds in de positie die Intel had.
Nvidia heeft een betere positie dan Intel had. Nvidia heeft met elke nieuwe generatie nog verbeteringen aan de architectuur. Daardoor is het veel moeilijker voor AMD om met ze te concurreren omdat ze de hele tijd net iets achterlopen.
Absoluut. Maar vergeet niet wat ze uit de hoed getoverd hebben met Zen en later Zen2. AMD zou je nog wel eens kunnen verrassen. En ik gun het ze overigens van harte, wat een fantastische comeback hebben die gemaakt!
Ja hoop dat AMD snel komt met hun high end GPU's en niet pas 1 jaar na dat Nvidia high end GPU's al heeft uitgebracht en daardoor weer ontzettend duur zijn.

Hoop nou is eindelijk dat ze op de zelfde moment uit komen als Nvidia of eerder.
Nou nee.
Het is intel Fabs vs TMSC fab dat is de reden dat AMD op cPU bij is.
AMD vs nVidia op GPU gebied is TMSC vs TMSC dus Piledriver Zen1 stap kan je vergeten.
Wat redelijke verwachting is dat ze per chip size in dezelfde performance range gaan komen.
Maximaal is subtiel verschil de kroon pakken. De tactiek daar is Architectuur klok en biest chip.
Procede is gemene deler.

Ik verwacht dat Navi big zal tegen vallen en Met Console nestgen de ontwikkeling en optimalisatie ervaring van devs en ook driver team groeien. Dus kans dat big Navi de kroon verlaat kan pakken.
Uiteraard is dat geen garantie maar als Navi big kwa die space 15% minder doet. Is het voor mij die Gkaart wat langer houd release prestaties niet zo belangrijk als aankomende games van de toekomst tot 5 jaar. Daarmee is PCI-E 4.0 meegenomen en veel Vram mem.
ik denk dat AMD weer bedoeld met de high end segment van nvidia die er op dit moment is.

anders hadden ze waarschijnlijk al wel eerder iets tegenover de 2080ti gezet.
Het lijkt mij stug dat we deze zomer al de 3xxx serie van Nvidia kunnen kopen, aankondigen van de zomer zie ik wel gebeuren met een launch paar maanden later.

halve internet lijkt er vanuit te gaan dat die kaarten van de zomer uit zijn, nou dan mag nvidia ze nu eerst even aankondigen als wij dat willen zien (lol)
jheah, concurrentie is altijd goed in de markt!
Nu hopen dat de prijs van de 3080 ti deze zomer mee gaat vallen _/-\o_
En die zal ook veel te duur zijn, net als RTX 2080Ti nu. Afwachten is op RX5800XT en RX5900XT.
Die moeten de concurrentie aangaan met Nvidia in hoger segment.
Kan je rekenen? Reken er maar niet op 8)7
Ik wilde heel graag geloven dat de vele problemen die je online leest over AMD kaarten een beetje uitvergroot zouden zijn, en dat het in de praktijk wel mee zou vallen. Helaas had ik ook last van de vele problemen die je veelal terugleest. Ik wil heel graag een volledig AMD systeem draaien maar de drivers zijn simpelweg niet zo stabiel als die van Nvidia. Zolang ze het op dat gebied niet bijbenen maakt de kracht van de GPU me niet eens uit. Het moet goed werken.

Natuurlijk heeft Nvidia ook z'n mankementen, maar niet zo veel als AMD nog recht te strijken heeft. Zeker icm een AMD CPU en de gevoelige combinatie met geheugen. Ik had ook geupgrade van een 2700X naar een 3800X, en een2x8gb G.Skill set (AMD optimized) naar een 4x8gb G.Skill set (wel een XMP profiel, maar niet AMD speficfiek, wel QVL approved). De onstabiliteit die dit oplevert was niet werkbaar (Freesync moest uit, 144hz werkte niet goed (VRAM draaide op max dus hoge idle temps) dus 120hz max, veel blackscreens of driver resets tijdens gebruikt, etc). 5700 XT terug en een 2080 Super er in, en problemen weg.

Hetzefde geldt voor de AMD CPU's. Ik vind het leuk om te klooien maar dat is niet voor iedereen. En ik ben al een tijdje bezig om de boosts en temps goed te krijgen, en dat is op een X470 bord met een 360 AIO. Prima dat AMD zegt dat schommelende temps en hoge idle voltage spikes prima zijn, maar het levert geen rustig systeem op. Voor de tweaker vind ik Ryzen interessant, voor een plug en play consument vind ik AMD nog niet op niveau. Hopelijk volgend jaar wel. Ik rommel graag door met mijn 3800X en zou er graag tzt een high-end Navi in plaatsen. De look en feel van Adrenalin 2020 was wel geweldig.
Probeer een (moederbord) bios update. Meerdere AM4 borden hebben vrij recent bios updates gekregen met "improved PCIe compatability"

Heeft een vriend van me al van zijn incidentele BSOD bij het kijken van youtube afgeholpen. (MSI pro carbon 370x) HWinfo gaf ook PCIe hardware errors aan (1000 in 10 minuten), die weg waren na de bios update.

Heel jammer dat AMD GPU drivers de schuld krijgen van bios problemen met PCIe 4.0.

Ik heb zelf nergens last van met mijn Navi. Enkel last gehad van de bekende problemen bij launch met enhanced sync en de hardware acceleratie. En ook met mijn eigen AM4 bios (asus b450 strix) omdat mijn b450 bord met de eerste ryzen biosen PCIe 4.0 'ondersteunde', niet dus. Je kon het kiezen, en erger nog het was de default als hij op auto stond, maar het werkte dus voor geen meter.

Gelukkig is dat verwijderd in latere versies van de bios.

[Reactie gewijzigd door Countess op 8 januari 2020 09:57]

Ik zie niet dat Obcidian specifiek aan dat probleem refereert, zo zijn er genoeg issues met Navi die ik niet altijd terug zie bij andere AMD kaarten, zo zijn er bijv. problemen met OpenCL, daarnaast hoor ik dat er issues zijn met de Navi encoder wanneer mensen deze willen inzetten voor bijvoorbeeld streaming.

Daarnaast of het nu een bios issue is of een driver issue, dat was iets dat AMD's QC department op had moeten pakken voor release. Bij systemen die "Top to Bottom" voorzien zijn van enkel AMD based componenten zou zoiets eigenlijk niet "in het wild" mogen voorkomen daar je als QC department dat heel makkelijk af moet kunnen vangen omdat je controle hebt over alle componenten.
AMD maakt niet de BIOS versies van moederborden, en is ook niet de gene die ze verifieerd.

Uitterraard heeft AMD wel zijn GPU's getest in meerdere systemen, maar als daar net geen bord tussen zat met dit probleem dan kunnen ze het ook niet vinden. Ze kunnen niet met alle moederborden testen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 8 januari 2020 13:58]

Na veel troubleshooten kwam ik toch echt bij de AMD Drivers uit. Uiteraard als eerste de BIOS geflashed. Ook alles met tweemaal DDU geinstalleerd. Drie verschillende AMD Drivers gebruikt (19.7.5/19.12.1/19.12.3). Alles stock, undervolting, etc etc. Ook het geheugen stock gelaten. Maar ik vond een set van 3600 op 2133 draaien niet acceptabel. Niet als de concurrent het wel aankan iig. En juist ook omdat 3600 wordt aangeraden voor Ryzen 3000 omdat het mooi 1:1 loopt met de FCLK.

Ik zit ook op een X470-F Gaming Strix van Asus, dus PCE-e 4.0 is geen optie en speelt niet mee.

Ik geloof absoluut dat er veel gevallen zijn dat AMD drivers onterecht de schuld krijgen, maar ik geloof wel dat deze gevoeliger zijn voor de dynamiek tussen andere hardware dan de Nvidia drivers.
En juist ook omdat 3600 wordt aangeraden voor Ryzen 3000 omdat het mooi 1:1 loopt met de FCLK.
Hij loops 1:1 tot 3600mhz (of net iets hoger). Met bijvoorbeeld 3200mhz heb je het overgrote deel van de winst ook al, en nog steeds 1:1. Ik zou zeker proberen of op stock snelheid wel werkt. Kan je het daarna weer verhogen tot zo ver je kan.
Ik zit ook op een X470-F Gaming Strix van Asus, dus PCE-e 4.0 is geen optie en speelt niet mee.
Bij mijn B450 strix had ik dat dus zeker wel. Met de eerste paar biosen kon je PCIe 4.0 kiezen en wat dat zelfs de default, ook al kan het bord het helemaal niet aan. Jouw x470 variant zal daarin niet anders zijn geweest.

En het bord van die vriend van me was een x370 bord.

Maar met PCIe 4.0 bios problemen doelde ik meer op het PCIe 3.0 moederborden die nog niet goed om gaan met PCIe 4.0 apparaten. En het enige PCIe 4.0 apparaat dat mensen met een PCIe 3.0 bord zouden kopen is een Navi GPU. Dus die krijgt alle ellende over zich heen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 8 januari 2020 14:13]

De snelheid van het setje is stock 3600. Daarom het punt dat het zonde is dat deze in de vorige setup niet op de normale snelheid met de stock timings stabiel was. Het gaat om dit setje overigens:

G.Skill Trident Z RGB F4-3600C16Q-32GTZRC

Deze staat op de geheugen QVL lijst van Asus voor de X470-F Gaming icm een Ryzen 3000, ondersteuning voor vier modules op 3600. Goeie kans dat 3200 met strakkere timings ook goed resultaat geeft. Maar ik was al met zoveel settings in de weer. Ik wilde gewoon de stock snelheid en timings werkend hebben.

En bij de X470-F is de PCI-e 4.0 optie niet in de BIOS te vinden geweest. Niet in de versies die ik heb gebruikt iig. Maar dat het aan de andere kant van de hardware ook meespeelde wist ik niet, dus dank daarvoor. Ik geloof ook absoluut dat er veel meer variabelen meespelen voor de problemen die mensen ondervinden met AMD dan alleen hun drivers. Maar deze lijken helaas wel gevoelig voor andere kleine instabiliteiten binnen een systeem waarvan Nvidia momenteel geen last ondervindt. Dan krijg je dat mensen hun problemen oplossen door een Geforce kaart te plaatsen en krijg je het beeld dat de AMD drivers het probleem waren. Waar de waarheid dan precies ligt durf ik ook niet te zeggen.
Ryzen 3000 gaat officieel 'maar' tot 3200mhz geheugen. Alles daarboven is overklokken en dus zonder garantie.
Alhoewel AMD toch zelf ook 3600 als de sweetspot tussen price en performance aangeeft voor de Ryzen 3000 serie.

https://premiumbuilds.com/ram/best-ram-for-ryzen-3000/

Sowieso lees je veel over 3600 kits icm Ryzen 3000. Ik begrijp je punt hoor, maar het zou goed moeten werken. Het is ook gewoon QVL. En overigens, het draait sinds de videokaart swap ook gewoon vlekkeloos vanaf het XMP/DOCP profiel op 3600 CL16.
Als jij nergens problemen mee hebt, wil dit nog niet zeggen dat je gelijk hebt! Je geeft nota benen zelf al aan dat een maat van je er ook problemen mee had? En het is toch van de zotten dat een Navi GPU van 450 euro BSODs veroorzaakt?

Zelfde verhaal met de CPU's. Draaien gewoon niet op de snelheid waarvoor ze verkocht worden. Meerdere update's tot 2/3 maanden na release waren nodig om dat zaakje fatsoenlijk te laten draaien.

Ik laat dit hier maar achter, want ik krijg strek het gevoel dat het meer om biased gedrag gaat dan realistische wezen, want het is wel zeker een drama die drivers van AMD. Ik heb daarom ook mijn 5700XT omgeruild voor een 2070Super en dat was die 100 euro extra meer dan waard!
https://www.youtube.com/w..._tag=LVpf2YHVHz3PdHvK%3A6
Lees je wel? De BSOD werd veroorzaak door de moederbord bios. Omdat die waarschijnlijk niet goed om kon gaan met PCIe 4.0 apparaten.
Zelfde verhaal met de CPU's. Draaien gewoon niet op de snelheid waarvoor ze verkocht worden.
Daar heeft werkelijk niemand last van gehad. Ja de exacte mhz werden niet gehaald maar de impact op de user was nihil.

In vergelijking met intel's CPU problemen waar de performance alleen maar slechter word met elke gevonden security exploit en fix, krijg je er bij AMD gratis nog wat extra performance bij ten opzichte van de launch day reviews. geef mij dan AMD's probleem maar.
Als jij nergens problemen mee hebt, wil dit nog niet zeggen dat je gelijk hebt!
Ik snap je hier niet. Welk van mijn statements zou ik geen gelijk hebben volgens jouw? Ik denk eigenlijk dat als je nog een keer wat beter leest dat ik niet zei wat je denkt dat ik zei.

[Reactie gewijzigd door Countess op 9 januari 2020 16:30]

Vervelend!
Maar door meer geheugen modules te installeren dan je aan geheugenkanalen hebt leverd meestal stabiliteitsproblemen op, of tenminste kost het je meestal een heel klein beetje performance, dit kan ook bij Intel gebeuren.
Bij AMD laat je het dan ook beter bij slechts 2 modules op de gewone Ryzen series.
Maar heel merkwaardig dat je problemen dan weg zijn door een overstap naar Nvidia want dit zou toch een stabiliteitsprobleem moeten zijn omtrent de CPU en RAM geheugen, die zouden er in theorie nog steeds moeten zijn, óók met de Nvidia kaart.
Ja als ik ga spelen met de CPU instellingen speelt dat nog steeds mee. Ik ben verschillende profielen aan het maken en met bepaalde all core overclocks speelt die onstabiliteit met het geheugen nog steeds mee. Sowieso lijkt het voor non-AMD optimized kits nodig om wat boven het XMP voltage te gaan zitten; 1.375 bv ipv 1.35. Maar die onstabiliteit lijkt simpelweg meer invloed te hebben op de AMD grafische drivers, omdat die al wat problemen hebben op dat gebied, zoals over de kop gaan van Freesync en 144hz, wat beide bij Nvidia geen probleem is voor mij.

Deze 4x8gb Trident kit is wel QVL approved en getest voor mijn mobo met Ryzen 3000 dus minder dan de geadverteerde snelheid accepteer ik niet :)

Nu draai ik met iets terug geschroefde PPT voor de CPU (om load temps iets te matigen) en verder de PBO en Core Boost op auto, geheugen op 3600 en infinity fabric op 1800, stabiel zonder enig probleem. Gewoon met Freesync aan (the irony) op 144hz.
Ik snap je comments hier eigenlijk niet. Je zit te kloten met cpu instellingen, clock speeds, je gebruikt een XMP profiel (waarvan bekend is dat die niet altijd stabiel hoeven te zijn)... Je bent met van alles aan het rommelen en je bashed AMD...
Ik denk dat je het niet goed hebt gelezen. Ik ben niet zo maar aan het rommelen en ik ben geen partij aan het bashen. Ik zal altijd degene kopen die het beste is, AMD, Intel, Nvidia, whatever. Ik heb geen voorkeur. Ik wilde nu graag een all AMD systeem, maar liep dus tegen problemen aan.

Wat ik schreef, alles op stock (zowel CPU als GPU) met alleen een DOCP profiel (Asus) was de AMD kaart + driver niet stabiel. En zelfs zonder DOCP profiel werkte Freesync niet en zorgde 144hz voor problemen. Dat is geen mening, dat zijn feiten. Dat is niet omdat ik wil dat AMD hier een slechte naam over krijgt. Ik heb deze producten gehaald omdat ik graag met AMD spullen aan de slag wilde. Niet om ze te bashen. Helaas gaf dit voor mij problemen, en veel mensen ondervinden deze problemen.

Ik heb een jaar lang met nul problemen een 2700X (na het tweaken om de koeler niet steeds te laten opspinnen door de boost clocks) geheugen met een DOCP profiel gedraaid in combinatie met een 1070Ti. Ook Freesync werkte perfect, gewoon op 144hz. De 3800X met een DOCP profiel en 5700 XT werkte niet goed. Nu met een 2080S zijn alle problemen meteen weer verholpen. 144hz werkt zonder hoge idle temps van de GPU. Freesync doet het gewoon. En veel belangrijker, geen driver resets tijdens gamen of black screens.

Nogmaals, dat is een vergelijking zonder 'geklooi' aan de CPU of clock speeds. Dat ik daarnaast graag profielen maak voor all core overclocks zou moeten kunnen, en tot nu toe heeft geen 1 van die profielen problemen gegeven met de grafische drivers van Nvidia. Tweaken is niet hetzelfde als klooien, in dit geval dan ;-)

[Reactie gewijzigd door Obcidian op 8 januari 2020 11:38]

Hmm... Wel voor je dat je last hebt van al die issues. Zelf ook AMD met een Vega 64 en heb echt nergens last van :)
Thanks maar nu is alles dus gelukkig verholpen met de switch naar een Gaming Trio X van MSI. Maar ik vind de AMD AIB kaarten veel mooier/interessanter. Met name die van Sapphire en Powercolor. En de extra kosten van de Nvidia kaart zie ik niet genoeg terug in performance. Wel hogere FPS maar niet mindblowing, maar dat wist ik al. Maar het is tenminste stabiel nu.

Als de drivers voor meer mensen goed werken ben ik wel weer geintresseerd als big Navi uitkomt :)
True! Met een ryzen 4000 erbij :*)
hebben jullie er allemaal ook weleens bij stil gestaan dat het OS schuldige kan zijn?
sinds w10 wordt er door het OS anders omgegaan met stabiliteit, bsod en overclocks. bijv. graf kaarten met stock normal en boostsetting. de boos is overclock, kan in de praktijk prima werken met bepaalde afwijkende marge voor enkele waardes, geen xp w7 of w8 die daar een issue van zou maken, maar w10 is anders hierin. w10 is gewoon lastig. ik zou als test ook eens proberen dezelfde hardware met hardware settings te doen op w7
Beetje makkelijk op deze manier, maar AMD erkent deze problemen zelfs.
https://youtu.be/pboDbxogSw4
Dan ben je toch amd aan het bashen, door onder een random nieuws item van amd je problemen te gaan neer gooien die geen relatie methet topic hebben behalve amd.
Bashen is in mijn ogen meer een term die gebruikt wordt als je het leuk vindt om ergens negatief over te zijn, en er emotioneel bij betrokken bent. Dat geldt niet voor mij mbt AMD. Ik had de ambitie een full AMD systeem te bouwen omdat ik het mooie producten vindt. Het werkte alleen (nu nog) niet goed genoeg.

En dat de drivers van de productlijn in kwestie voor veel mensen voor problemen zorgen vind je niet relevant? Hoe hebben de drivers van AMD geen relatie tot hun videokaarten? En volgens mij is een discussie hierover, en eventuele verdere zijsporen, toch juist interessant aan de comment section? Ik waardeer dit soort discussies juist. Het hoeft toch niet alleen maar positief te zijn, wat betreft het onderwerp in kwestie.
Je zou eens kunnen proberen XMP uit te schakelen en dan alle instellingen ( frequentie en timings ) handmatig in te stellen.
Ook geeft een hogere geheugenfrequentie niet altijd betere performance.
Zo heb ik op mijn geheugen i.c.m. een Threadripper 2950X niet op de geadverteerde 3200mhz staan, maar slechts 2933mhz met strakkere timings.
Het is wat merkwaardig, maar ik krijg daar wel een aantal procenten hogere scores in CPU benchmarks dan als ik de geheugenfrequentie hoger zet.
Nu ik weer een stabiel systeem heb ga ik daar zeker even mee rommelen. Bedankt voor de meerdere comments!
Hoi Johan,

Bedoel je hiermee van dual channel naar quad channel?

of

Bedoel je hiermee naar 32gb?

Mij niet geheel duidelijk, vandaar mijn vraag :)
Ik bedoel dat een processor die dual channel ondersteund, zoals de ryzen 3800, je het beste 2 ram modules gebruikt en niet meer. ( dus in dit geval inderdaad de van 2 x 8gb naar 4 x 8gb gaan )
Gebruik je meer ram modules dan dat je aan geheugen kanalen hebt, dan gaat dit eigenlijk altijd gepaard met dat je systeem een heel klein beetje langzamer wordt ( meestal niet merkbaar en alleen in benchmarks terug te zien, maar toch ) en dat de stabiliteit kan afnemen.
Vooral bij AMD is het qua stabiliteit/compatibiliteit en het ram geheugen al niet te best en daardoor ben je altijd wel genoodzaakt in zo'n situatie zelf aan de slag te gaan met handmatig de timings en frequentie in te stellen, met uiteindelijk meestal de conclusie dat je de frequentie vaak een aanzienlijk stuk lager moet zetten om het weer wat stabiel te krijgen, wat een enorme performance impact kan hebben.
En voor de duidelijkheid, quadchannel is niet mogelijk op een ryzen 3800 of welke andere normale mainstream ryzen processor dan ook, je moet het met dual channel doen en het liefst gebruik je dan ook maar 2 ram modules in zo'n systeem.
Als je bijvoorbeeld dus 2 x 8GB ( 16GB ) in je systeem hebt en je wilt upgraden naar 32GB, dan is het dus een beter idee om compleet nieuw ram geheugen te kopen van minimaal 16GB per module ( en het liefst ook nog single sided ) die op de QVL van je moederbord staat om zowel prestaties als compatibiliteit en stabiliteit te garanderen.

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 8 januari 2020 12:24]

Had ik hem goed ingeschat. Morgen heb ik op mijn moederbord na alles binnen van mijn nieuwe build en ik ga ook naar dual channel.

Ondanks dat is het toch best jammer dat je zoveel problemen hebt met 4 geheugen modules, ze zitten er toch op.

Bedankt voor je uitleg!
Ik zat in m'n maag met Ryzen z'n idle voltages en in tegenstelling tot mijn vorige Intel bak zat ik de eerste week vooral in de BIOS te klooien, RAM had issues (dat was de reden dat het langer duurde dan nodig) dus dat moest ik vervangen, ik moest fancurves aanpassen want in idle gingen de fans als een idioot op en neer en ga zo maar door, het was niet zo plug en play als Intel.

en wat AMD ook beweert dat dit prima werkt, zo hoort en veilig is, ik hoop dat mijn CPU in de volgende 5 jaar niet degradeert of kapot gaat omdat AMD de boel zo heeft ingesteld dat mijn 3700x in idle naar max 1.5v spingt omdat ik rekenmachine open (of wat dan ook), soms wil ik bijna de precision boost uitzetten en met 3.6ghz max leven maar met normale voltages en fan speeds.

Echter het was zeker de moeite waard, mijn 3700x werkt perfect en daar ben ik blij mee (kleine lettertjes terzijde) plus Intel had ook zo z'n nadelen ondanks dat deze out of the box werkte.

Maar qua GPU daar ben ik het wel mee eens dat AMD fors aan de slag mag met de RX 5xxx drivers, ik wou een RX 5700 XT nemen maar de driver issues waren 1 van de reden dat ik achteraf een RTX 2070 Super kocht, Nvidia heeft ook zo z'n issues maar op dit moment werkt alles daar beter dan nu met de 5xxx serie van AMD.

En dat is doodzonde want voor die (in mijn geval) 120 euro meer heb ik een kaart die even goed of ietsje beter presteert dan die van AMD, en in feite puur kijkend naar de performance heb ik onnodig geld verspild (stabiliteit van de drivers terzijde)

De issues bij AMD hun 5xxx GPUs zijn helaas een feit, alleen niet iedereen lijkt er last van te hebben maar zo kocht een vriend van mij een RX 5700 XT en had oa veel last van random black screens die zo erg waren dat hij z'n hele PC moest herstarten, een PC die ervoor probleemloos werkte met een andere kaart (nu hoop ik dat de volledige clean installatie van Windows het misschien heeft opgelost voor hem)

En dan kijk ik naar de RX580 van mijn partner, terzijde dat ik er een ei op kan bakken (doet mij denken aan de Nvidia 4xx serie) alles werkt probleemloos en het lijkt wel alsof alle issues met AMD hun GPUs vooral met de 5xxx serie te maken hebben.

Zonde en AMD moet dit met spoed eindelijk oplossen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 8 januari 2020 09:53]

Helaas had ik dit soort issues ook met de Ryzen gen 1 en RX 4XX en 5XX (aantal systeempjes gebouwd). Instabiliteiten, black screens, complete applicatie crashes als ik bijvoorbeeld BFV op ultra zette (High werkte gewoon degelijk). Dit had ik niet als ik intel + AMD of AMD + Nvidia combineerde. AMD + AMD lijkt elkaar soms gewoon tegen te werken :p
De problemen die je noemt zijn erg herkenbaar. Heb dit zelf ook met AMD gehad in meerdere systemen in het verleden. Met de GPU BSOD (vooral met Youtube/flash combinaties). De GPU die minder stabiel was in sommige games en problemen gaf met stabiele frames per seconde.
Betreft de AMD CPU ook geregeld wat stabiliteitsproblemen gehad, waardoor ik de laatste jaren bij Intel blijf. Al is Intel duurder, zijn de i3 t/m i7 CPU altijd wel stabieler in mijn ogen en gaan lang mee. Ik heb nog steeds een oudere i5 CPU die tot op de dag van vandaag games nog enorm soepel draait.

Betreft GPU blijf ik toch bij Nvidia. In het verleden waren AMD kaarten goedkoper en zuiniger, maar vanaf de R9 290 die ik heb gehad vele problemen gehad met drivers e.d.
Grote nadeel van Nvidia vind ik weer dat je voor uitgebreide functies (zoals automatische updates) perse een account moet hebben en om de zoveel tijd vergeet de software je aanmelding.

Enige nadeel dat ik laatst had met een Nvidia GPU was bij de aanschaf van een 2e hands GTX 1070. Deze had nog oude firmware draaien, waardoor de kaart snel oververhit raakt tijdens gamen en dan enkele minuten het beeld op zwart ging. De firmware zette namelijk niet op tijd de ventilator aan.
Vond gelukkig een tool om de firmware van mijn andere GTX1070 te rippen en over te zetten. Daarna geen problemen meer.
Automatische updates mis ik niet echt met Nvidia, als het nodig is update ik wel aangezien het vaker voorgekomen is dat het meer kwaad dan goed deed af en toe.

Wat ik erger vind is dat ook andere functionaliteit achter dat account nu zit, vroeger was dat niet zo en ik weiger alweer een account aan te maken voor onzin reden

Gelukkig is de standard GeForce config zat, zonde alleen dat je tegenwoordig een stomme app (die issues heeft en bij mij niet wil werken) moet downloaden uit de Windows Store.
Ik heb vorige week ook mijn Vega56 terug moeten sturen omdat de drivers steeds de GPU lieten crashen. waardoor ik black screen kreeg welke niet recoverde. moest dan een harde reboot doen..

Het gebeurde ook al met mijn RX480 maar ik dacht, dat ding is al verouderd en niet sterk genoeg laat ik een upgrade proberen.

Het leek bij mij vooral mis te gaan in combinatie met de adrenaline 2020 driver van AMD..


Ik heb nu een beetje bijbetaald en een 2070 Super genomen, in de 1e week nog 0 problemen gehad.. hoop dat dit zo blijft. 8)7
Wel Display Driver Uninstaller eerst gebruikt en desnoods Windows opnieuw geïnstalleerd?
4 verschillende driver versies, 3 verschillende windows 10 versies ( 1809, 1903 & 1909 )
JohanNL doelde waarschijnlijk op Display Driver Uninstaller gebruikt om alle AMD driver stuff te wissen voordat je de nVidia drivers installeerde :)
Ik heb gewoon windows opnieuw geïnstalleerd :P het was gelijk goede reden voor een clean install namelijk

[Reactie gewijzigd door FuriousKiwi op 8 januari 2020 12:13]

Dan is het inderdaad meer dan logisch dat je de kaart hebt geretourneerd.
Heb hier zelf gelukkig niet van de nare ervaringen met AMD en inmiddels zelfs een systeem met zowel een AMD cpu als gpu i.c.m. een monitor die Freesync ondersteunt.
Alleen de drivers werken niet zomaar onder Windows Server ( en nog steeds niet volledig ), terwijl Nvidia niet moeilijk doet als je een consumenten GPU hebt draaien onder Windows Server.
Ik praat niets goed, fouten in Windows en/of oude driver-restanten is soms de reden dat de nieuwe hardware niet naar behoren werkt.
Wat een onzin, ik bouw al jaren uitsluitend AMD systemen voor mijzelf waar uitstekend op gegamed kan worden met VR, maar ook voor andere toepassingen virtualisatie bijvoorbeeld. Ik loop nooit tegen problemen aan. De grootste problemen die ik persoonlijk met GPU's heb gehad is juist Nvidia, maar elke fabrikant heeft wel eens een slechte serie (8800-series iemand? wat een drama was dat en maar niet thuisgeven, Nvidia).

Overigens ga ik Nvidia en Intel niet ui de weg, ik gebruik of adviseer naar anderen dat wat nodig is, maar als er geen noodzaak is Nvidia (Cuda cores?) of Intel te gebruiken, doe ik dat niet. Helemaal met AMD's laatste produkten ben je gewoon een dief van eigen portemonee bij Nvidia / Intel.

Daarnaast ja, ook Windows 10 zal je opnieuw moeten installeren als er te veel hardware wijzigd, dat is gewoon een feit. Voor alleen een wissel van GPU zou dat niet nodig moeten zijn, maar een driver cleaner is wel verstandig te gebruiken. Tenminste wil je alles uit het systeem blijven halen.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 8 januari 2020 11:53]

Ik heb de afgelopen tijd voor een aantal mensen een Ryzen systeem gebouwd en kan mij erg vinden en jouw verhaal. Mijn ervaring is ook dat AMD niet voor de doorsnee gebruiker is vanwege de vele issues. Sinds kort heb ik ook een 5700 XT en ondervind ik zelf nu veel problemen, black screens, no signal en textures die niet goed inladen. Ik had graag meer mensen binnen mijn kring een AMD systeem aangeraden maar vanwege de vele vage issues blijf je problemen aan het verhelpen.
Bijzonder dit te lezen, ook ik bouw eigenlijk altijd AMD systemen, tenzij anders nodig is voor specifieke doeleinden, voor mijzelf zeker altijd AMD. Ik heb eigenlijk nooit problemen (Gamen/VR/Virtualisatie), ook anderen die ik adviseer of waar ik voor bouw hoor ik geen vreemde zaken van. Op het moment heb ik een Ryzen 2700X op een X470 moederbord, in combinatie met een Vega56. Wel gebruik ik de ' betere' merken Asus/Gigabyte, Sapphire Nitro en dus altijd gPU's met aftermarket koeling.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 8 januari 2020 12:12]

Wellicht nog een interessante aanvulling op @Countess. Ik ben nog aan het testen, maar ASUS GPU Tweak lijkt bij navi kaarten ook de nodige stabiliteits problemen te veroorzaken. Jammer genoeg moest ik hiervoor wel Windows 10 opnieuw installeren. De uninstaller van ASUS verwijderd namelijk niet alle bestanden.
ik vermoed ook dat AMD drivers instabiel zijn.
Ik heb een RX580 8GB OC en heb ook vele last van black screens. Ben soms genoodzaakt PC opnieuw op te starten voorik weer normaal 4K beeld heb.
Ik zit in de Windows 10 Insider fast ring waardoor ik niet helemaal kan uitsluiten dat het de drivers zijn, maar ik heb op andere systemen geen last daar van en die hebben een intel integrated gpu (610/620 uit mijn hoofd).

Ik wilde een 2e AMD only systeem maken, maar ik denk dat ik ook voor Nvidia ga want mijn laptop met Nvidia gpu heeft geen last van dit soort issues.
Dat zou je dus wel moeten uitsluiten door een verse Windows installatie te doen van een stabiele release ;)
Geen zin daarin omdat ik dan weer 2 dagen verder ben.
Toen ik terug ging naar eenlagere software versie van de Adrenaline software werkte het wel stabiel.
ik heb het toen maar gelaten aangezien ik veel remote werk op mijn PC en daardoor de videokaart niet vaak nodig heb tenzij ik thuis CBT Nuggets of Anime/Serie kijk.
En hoe maakt een schone windows installatie de drivers van AMD minder brak?
Het hoeft helemaal niet aan de AMD drivers te liggen, het is gewoon een optie om zaken uit te sluiten. Hier ook systeem(en) met vergelijkbare kaart als crzyhiphopazn gebruikt, met geen enkel probleem.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 8 januari 2020 11:56]

Klopt kan aan van alles liggen.
Kaart niet goed seated in de PCIe slot
Windows installatie
LG 4K monitor firmware.
AMD drivers

Welke software versie van AMD en Win10 heb je op dit moment geinstalleerd staan?
Wat een onzin, heb al vanaf mijn jeugd een ATI/AMD GPU. Nooit probleem gehad. Wel eens een Nvidia geprobeerd maar was van zeer korte duur (6800GTX geloof ik).
Ik vind het oprecht fijn als mensen geen problemen ondervinden met hun hardware, maar dat neemt niet weg dat er momenteel veel mensen problemen hebben met de 5700 XT en met name de drivers. Het is redelijk erkend inmiddels en de hoeveelheid verhalen hierover online spreken voor zich.

Het is zelfs aan AMD voorgelegd zojuist op de CES, en zij erkennen de problemen ook.
https://youtu.be/pboDbxogSw4

Als ik online niet links en rechts vergelijkbare verhalen was tegengekomen zou ik er niet eens iets over posten. Shit happens, maar in dit geval komt het wel heel veel voor helaas.

[Reactie gewijzigd door Obcidian op 8 januari 2020 18:58]

Het is jammer dat je meer problemen ervaart met AMD GPU en CPU's.
Geheugen problemen waren met de eerste Ryzen processors en moederborden inderdaad aan de orde van de dag. Maar inmiddels is het echt prima. Niet dat er geen issues meer zijn maar dat zijn de uitzonderingen en niet de regel.

Je moet niet vergeten dat vrijwel alle high performance geheugen modules ontworpen en getest zijn voor Intel en niet voor AMD. Zoals je zelf al zegt had je in je 2700X build een setje GSkill AMD optimized geheugen en dat werkte perfect. Zeker als je het meeste uit je systeem wil halen is het verstandig goed te kijken naar wat een fabrikant aanraad. Je problemen met je 3800X build kunnen vele oorzaken hebben maar er zijn meerdere dingen die het probleem kunnen zijn en die niet aan AMD liggen:
1. Je gebruikt geen AMD optimized geheugen
2. Je draait 4 modules in plaats van 2
3, Je hebt wellicht een andere moederbord.
4. Je draait je geheugen op boost settings getest op een Intel platform (XMP)

Kortom roepen dat AMD hier minder is dan Intel is niet helemaal eerlijk. Ook bij Intel wordt het systeem gevoeliger met 4 modules en snelle timings, maar omdat Intel zo lang alleenheerser was in de high-end desktop markt zijn alle modules en timings gemaakt en getest voor Intel, dus AMD heeft hier een nadeel waar ze zelf niks aan kunnen doen, en dat alleen maar doorbroken kan worden als ze lang genoeg een flink marktaandeel in de high-end hebben.

Als laaste je opmerking dat AMD niet voor de plug en play consument is is onzin. Als jij een AMD bord met gevalideerd geheugen koopt en je drukt alles in elkaar gaat het gewoon stabiel werken. Pas als de plug en play consument XMP timings getest voor intel aan gaat zetten is er een kans op issues, en die kans is groter als er 4 modules zijn. Maar de gewone plug en play consument doet niks in de bios, en willen ze verder gaan dan hadden ze kunnen kiezen voor AMD optimized modules en was het ook goed geweest.
Dat begrijp ik allemaal. Maar dit setje komt specifiek van de QVL list voor mijn moederbord icm de 3800X. Puur vanuit het perspectief van de consument zou dat op de geadverteerde snelheden moeten werken. Ook met vier modules. Die zijn specifiek getest op dit bord.

En het standaard XMP profiel draait nu dus vlekkeloos zonder de 5700 XT maar met een 2080S. Geen enkele driver crash/black screen meer gehad. Zonder enige andere aanpassing. Dan durf ik toch wel te stellen dat ik het probleem het geïsoleerd.

En zoals ik tegen iemand anders ook al zei. Ik heb niets tegen AMD. Sterker nog, gevoelsmatig vind ik de producten interessanter. Met name de videokaarten spreken mij meer aan. Ik vind de Red Devil (die heb ik dus terug moeten sturen) en bv de Nitro+ mooier dan custom Nvidia kaarten momenteel.

Maar dat het niet voor iedereen zo plug and play is wordt toch wel versterkt door de reacties online op iedere Ryzen lijn. Door hoe de CPU werkt zijn er verschillende issues, die weliswaar goed te verhelpen zijn maar wel enige actie vereisen. Mijn volledig op elkaar afgestemde 2700X systeem leverde wel een steeds opspinnende CPU fan op, een probleem waar heel veel gebruikers last van hadden. Op te lossen met een fan profiel, maar dat is iets waar bepaalde consumenten zich al niet bezig mee willen houden. Ook heeft de custom CPU koeler goede zaken gedaan dankzij het succes van Ryzen, want niet iedereen is comfortabel met de hogere temperaturen. Dat bedoelde ik met die opmerking.
heb zelf een 3800X build met een corsair 3200mhz geheugen. en ook bsods gehad met xmp aan. heb xmp uitgezet en de snelheid handmatig op 3200 mhz gezet en sinds dien geen problemen meer.
grafishe kaart heb ik een gigabyte aorus 1080 TI 11GB

[Reactie gewijzigd door marty1234 op 8 januari 2020 13:33]

Ik zou juist zeggen dat Ryzen 2 interessant is voor een normale eindgebruiker en juist minder voor tweakers. Alleen tweakers focussen zich op te hoge idle voltages en andere zaken die hooguit tot 10% betere cijfers leiden. Normale gebruikers willen dat hun gekochte spullen werken en ik heb nog weinig mensen gehoord waar een goed samengesteld Ryzen 2 systeem helemaal niet wilde werken.

[Reactie gewijzigd door canth op 8 januari 2020 16:30]

Ik draai een 5700xt met een 3700x o po een b450 tomahawk max en gelukkig heb ik echt totaal geen issues. Direct na installatie chipset drivers erop gegooit, nieuwste BIOS en klaar. Ik heb een paar crashes gehad bij Metro Exodus bij startup, maar voor de rest echt een totale meevaller. Ik ging uit van het ergste.
Nou blij te horen! Over de 3800X ben ik ook heel tevreden, net zoals over de 2700X daarvoor. Voor mij wel een reden een goeie CPU koeler te gebruiken en wat te tweaken zodat de temps onder controle blijven, maar dat vind ik wel leuk. Alleen de Red Devil wilde niet mee werken. Erg zonde want de performance was geweldig en ik vond het systeem ook super mooi qua looks.
Ik heb met MSI B450 borden 0 issues met geheugen.
Ryzen 1700X draait vrolijk 3400+
Ryzen 2600 en 2700X doen 3600MHz
Ryzen 3600/3700 en 3800 doen 3800MHz

Met zowel B-Die als Micron-E.
Dit is met de 1.0.0.3AB en ABBA en de nieuwe 1.0.0.4 AGESA versies.

De 5700 XT werkt hier ook perfect sinds dag een. Alleen wat OC issues in de eerste drivers maar dat werkt nu ook allemaal prima.

Nu speel ik niet super veel verschillende games maar alles wat ik speel werkt perfect.

Dus het is niet overal ellende :)
Anoniem: 669783
@Obcidian11 januari 2020 17:53
Soms een tandje lager met een XMP profile heeft al menig instabiliteit bij mij verholpen bij mijn oude Ryzen build. Wat betreft de videokaarten kan ik zeggen dat sommige games simpelweg Nvidia prefereren. Zo draait Destiny 2 bijvoorbeeld aanzienlijk slechter af op AMD hardware. Je kunt altijd gewoon een Nvidia GPU nemen. Wat anderen zeiden: een BIOS update kan helpen met instabiliteit. Deze instabiliteit is 90% van de keren toch echt je RAM, tenzij je een defect moederbord hebt. Chipset drivers installeren en alles up to date houden helpt ook bij een stabiel systeem. "alhoewel de standaard Windows 10 drivers vaak hun werk prima doen". Ik denk dat deze post een hoop geklaag zonder oplossingen is.
Mocht je mijn originele post bedoelen, een korte reactie. Er zijn simpelweg bovengemiddeld veel mensen die problemen ondervinden met de AMD drivers. Het kan zijn dat deze een andere instabiliteit uitvergroten, maar de realiteit is dat dezelfde instabiliteit, zoals potentieel van het RAM, bij Nvidia momenteel voor minder problemen zorgt.

Ik ben een week over van de 5700 XT naar een 2080S en letterlijk alle problemen in elk scenario zijn verdwenen. Geen crashes, geen black screens, welke instelling ik ook gebruik. Core Boost, Precision Boost, Precision Boost Overdrive, Auto voltage, undervolts, XMP instellingen, eigen geheugen instellingen, verschillende all core overclocks, noem het maar op, ik kan alles in elke combinatie strak en stabiel draaien. Ik vind het niet leuk dat het door de AMD driver kwam, maar dat is echt objectief de enige logische conclusie.

En nogmaals, mijn ervaringen zijn helaas niet uitzonderlijk dus het benoemen lijkt me logisch. Verder is het aan AMD, niet mijzelf, om met oplossingen te komen.
Waarom zouden ze? de 2080ti markt is voornamelijk een marketing/prestige markt. Hoeveel mensen geven nu werkelijk 1100 euro en meer uit puur alleen voor een videokaart als gewone consument?

De markt waarin ze nu zitten is de grote verkoop makrt. Zo tussen de 200 en 500 euro. Maak je daar voldoende omzet dan kun je je een prestige product veroorloven.

Ik denk ook dat de 2080ti voornamelijk er ook is omdat ze de quadro lijn hebben. Niet volledig werkende chips van de tu102 (correct me if i am wrong) kunnen ze prima als top kaart in de consumenten lijn verkopen. Als ze die core puur moeten ontwikkelen voor de gamer lijn is dat niet rendabel.
Nou, als je kijkt naar het gamende publiek hier op Tweakers, op Hardware.info en op andere techfora, dan is die markt toch groter dan je zou denken. Ik weet niet wat jij onder "gewone consument" verstaat, maar ik ken toch aardig wat mensen die er een hebben.

Die kaarten zijn ook redelijk waardevast, koop je er nu een voor €1100 dan kan je hem over 12 maanden (als er een nieuwe generatie komt) nog vrij eenvoudig voor €700 (of meer) verkopen, de investering naar die nieuwe generatie valt dan best nog wel mee. (verhoudingsgewijs dan he, want €400 is nog best veel geld!)

En als je graag op 4K wilt gamen, of alles perse op Ultra wilt houden (geloof mij, die zijn er genoeg) dan red je het simpelweg niet meer een middenklasse kaart, dan kan je beter een keer goed investeren en zo'n kaart als de 2080Ti kopen, dan elke paar maanden te moeten upgraden omdat je de gewenste minimum fps niet meer haalt.
Techfora zoals Tweakers zijn dan ook een niche als je naar de totale afzetmarkt kijkt. Dat jij genoeg mensen kent is geen representatieve weerspiegeling van de markt.

Een kleine blik op de Steam hardware charts (https://store.steampowere...e-Survey-Welcome-to-Steam) laat zien dat slechts 1.3% een GTX1080ti heeft en de RTX2080ti op 0.49% ergens onderaan bungelt.

Het mainsteam midden segment is verreweg de grootste markt met de 1060 op ruime afstand als marktleider.

Zie top 10:

NVIDIA GeForce GTX 1060 20.30%
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 9.23%
NVIDIA GeForce GTX 1050 4.50%
NVIDIA GeForce GTX 1070 3.82%
NVIDIA GeForce GTX 960 3.70%
NVIDIA GeForce RTX 2060 2.98%
NVIDIA GeForce GTX 1080 2.60%
NVIDIA GeForce GTX 750 Ti 2.31%
NVIDIA GeForce GTX 1660 2.05%
NVIDIA GeForce RTX 2070 1.90%

Dit geeft overigens ook aan hoe slecht AMD ervoor staat op de GPU markt.
Laten we echter niet gaat doen of de Steam Survey respresentatief is voor markaandeel of martkleiderschap. Dat is het namelijk niet.

Het beste dat je er uit af kan leiden is de installed base van bepaalde hardware binnen een relatief kleine niche van de totale markt. Echter aangezien de Steam survey al meerdere malen last heeft gehad van diverse bugs die de resultaten beïnvloed hebben zou ik deze cijfers eigenlijk altijd met een flinke korrel zout nemen.
Mee eens. Het werkelijke markt aandeel ligt nog veel lager. Iemand die een 2080ti koopt doet dan om mee te gamen. En in de totale markt in steam denk ik wel een redelijke indicator. Iemand die een 1650 of een 1660 koopt zal in verhouding minder nadruk leggen op gamen. En puur op installbase minder voorkomen in dit soort lijsten
Die definitie gaat niet 100 procent op. Maar globaal genomen koop je een 2080ti omdat je wilt gamen en past je budget daarop aan. Een lager segment kaart koop je omdat je een budget hebt en daar zoek je een zo sterk mogelijke kaart bij welke nog in je budget past.
"binnen een relatief kleine niche van de totale markt."

Daarmee onderschat je het Steam aandeel nogal... laten we het anders stellen, hoeveel % van de 2080ti gebruikers heeft volgens jou géén Steam geïnstalleerd? :P Ik denk dat dit percentage hoger ligt bij het low-mid dan bij het enthusiast segment.
Waarom zou ik het aandeel steam overschatten? Van de 2080ti gebruikers, zal vast een groot deel steam geïnstalleerd hebben staan, al onderschat jij mogelijk hoeveel zakelijke gebruikers gpu's als bijvoorbeeld de 2080 en de 2080ti aanschaffen als "goedkoop" alternatief voor de nog veel duurdere Quadro's e.d.

Echter is de totale markt veel groter dan de gaming niche waar Steam inderdaad populair is, neem de complete PC markt mee en het aandeel 2080ti zal nog een flink stuk kleiner zijn dan die 0.49% van de Steam Survey. Zeker gezien de "Attach rate" van dGPU's volgens mij maar zo'n 25-30% van de totale markt. Het overgrote deel van de verkochte systemen heeft niet eens een dGPU.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 8 januari 2020 10:55]

Anecdotes van mensen hier op T.net zijn wel representatief? Er is helemaal niets mis met de steam hardware survey, het is een perfect middel om te kijken wat de steam gebruikers in hun systeem hebben zitten.
Dat klopt inderdaad deels, lang niet iedere steam gebruiker zal deelnemen (en er zijn geregeld problemen geweest, bijvoorbeeld met Internet cafe pc's waardoor de scoren overtrokken raakten), zie bijvoorbeeld: https://www.extremetech.c...vey-went-nuts-last-summer en de bijbehorende fix voor dat specifieke incident: https://steamcommunity.co...um/0/1696046342855998716/

De cijfers zijn dus zeker niet 100%, maar ze geven inderdaad een aardig beeld over welke hardware de steam gebruikers populatie kan beschikken.

Dat soort cijfers zeggen echter wat over de "installed base" van bepaalde hardware. En daar kun je de steam survey, als je rekening houd met het feit dat er bekende fouten in de data zitten, dan ook best voor gebruiken.

Echter gaat dit niet op voor market share, of marktleiderschap. Dat zijn namelijk zaken die samenhangen met het aantal verkopen binnen een bepaalde periode, normaliter een maand of een kwartaal. En daar zegt de Steam Survey helemaal niets over en daarom is de Steamsurvey dus ook niet representatief in artikelen die gaan over markt aandeel.

Als iemand het dus wel hebben over installed base van bijvoorbeeld AMD cpu's onder gamers kun je inderdaad best naar de Steam Survey kijken als datapunt (maar uiteraard niet als enig datapunt). Als iemand heb wil hebben over het marktaandeel van AMD GPU's in Q4 2019 in de Steam Survey geen bruikbaar datapunt.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 8 januari 2020 11:45]

Het argument van de internetcafé's is zowat het zwakste argument dat ik ooit in de lange lijst van AMD excuses heb moeten horen.
Het mainsteam midden segment
Mooie woordspeling :D
Dat de Steam hardware charts niet kloppen is al heel vaak opgemerkt.
Nu geloof ik best dat de 1060 de best verkopende kaart is en dat Nvidia groter is dan AMD maar volgens deze lijst heeft Nvidia ruim 53% marktaandeel met deze 10 kaarten en hebben ze ruim 80% totaal marktaandeel. Terwijl AMD het met minder dan 12% moet doen. En Intel nog geen 8% heeft.

Kijken we naar Passmark dan zien we dat Nvidia bijna 60% marktaandeel heeft, AMD ruim 22% en .Intel bijna 18%

Volgens de Desktop Graphics market share van John Peddie Research is het bijna 70% voor Nvidia ruim 32% voor AMD. Dit is dus geen iGPU wat wel meeteld bij Steam en Passmark. Als we de iGPUs meenemen dan zal Intel het grootste marktaandeel hebben maar ook AMD zal tov Nvidia toenemen.

Natuurlijk zullen we bij Steam meer gaming gerichte systemen zien waardoor het aandeel Intel beperkt blijft. Maar ik kan nergens een market share vinden die in de buurt komt van de absurde percentages van Steam.
Maar het ging dan ook niet zozeer om het marktaandeel tussen AMD, Nvidia en Intel, maar het aandeel gebruikers van high-end/enthusiast kaarten zoals de RTX2080ti waarvan gesteld werden dat deze groter zou zijn op basis van de volgende stelling:

"Nou, als je kijkt naar het gamende publiek hier op Tweakers, op Hardware.info en op andere techfora, dan is die markt toch groter dan je zou denken. Ik weet niet wat jij onder "gewone consument" verstaat, maar ik ken toch aardig wat mensen die er een hebben."

De Steam survey hoeft niet accuraat te zijn, het aantal verkochte RTX2080ti's zal niet absurd veel daarvan afwijken. De gehele RTX linie werd ontvangen met gematigd enthousiasme en is niet zo goed verkocht als gedacht werd en voor professionals (3d rendering) heb je ook betere en/of goedkopere opties.

Een V-Ray render benchmark laat bijv het volgende zien:
2x RTX 2070 33s ( 900,- )
1x RTX 2080 ti 52s ( 1200,- )

19s (37%) en +/- 300,- verschil.

Waardoor ik denk dat veel professionals deze kaart links laten liggen en het grote merendeel van deze kaarten in het bezit is van gamers of enthusiasts (en dan is Steam dus redelijk representatief).

[Reactie gewijzigd door quintox op 8 januari 2020 15:30]

Je kunt beter marktleider zijn in een niche markt dan een van de speler in mass market. In de niche markt hoef je niet op prijs te concurreren.
Ik ben benieuwd hoeveel power die high-end kaarten nodig gaan hebben. De 5700 XT zit al op zo'n 220W als ze, op basis van die architectuur, nog meer CU's in gaan verwerken dan zou hij snel richting de 300W gaan denk ik. Ik zou het zonde vinden om een een andere voeding moeten aanschaffen. Maar concurrentie is natuurlijk altijd goed, wordt tijd dat de 2080 Ti van de troon gestoten wordt.
Altijd mooi natuurlijk maar ik ben bang dat je niet zoveel moet verwachten.
Behalve als er standaard waterkoeling wordt geleverd wordt zo'n kaart die de concurrentie met de 2080 ti aan zou moeten gaan echt een heethoofd, wat dan weer tot enorme thermal throttling kan/gaat lijden.
De 5700 XT wordt ook al met enorme 3 slot luchtkoeling uitgebracht bij de aftermarket fabrikanten, wat m.i. ook wel nodig is, dus als de nieuwe kaart nog eens minimaal 50% meer aanboord heeft dan vraag ik mij wel af wat voor (lucht)koeler er nog geschikt is.
Maar hopen mag natuurlijk altijd en wie weet weten ze nog wat optimalisaties uit te voeren waardoor het allemaal nog binnen de perken blijft.
Ik heb zelf de Powercolor 5700 XT Red dragon welke 1 van de weinige aftermarket 2 slot luchtkoeling heeft en welke geschikt is voor een SFF Case. Ben er erg tevreden over wat betreft koeling en throttled niet. Dus ik denk niet dat de koeler echt een issue gaat worden, meer het vermogen wat de kaart gaat opnemen. Als je kijkt hoeveel een stock aftermarket Asus Strix Vega 64 verbruikt zit hij hoger dan de 2080 Ti zonder de Vega te undervolten. De Vega zit al tegen de grens van 300W aan van 2x 8pin connectors.
Het verbruik van de 5700XT is heel vergelijkbaar met het verbruik van de 2060 super en 2070 super waarmee hij op prestaties concurreert (hij zit tussen de 2070 en 2070 super in, voor een 2060 super prijs).

Het verbruikt lijkt me dus niet zo'n probleem. Zeker niet als de grotere GPU wat lager geklokt is.

overigens zeggen boardpartners tegen videocardz.com dat de grote Navi een geupdate architectuur krijgt en dat die efficienter is als de huidige Navi.

[Reactie gewijzigd door Countess op 8 januari 2020 14:09]

de chip zelf neemt natuurlijk niet al het vermogen op, een hele kaart kun je niet aan het aantal gpu cores opschalen in ieder geval. Ligt er dan ook aan of het geheugen en de rest in verhouding meer energie opneemt. Tot 270w tbp vindt ik het niet zo interessant allemaal, zolang de prestaties maar enigszins in verhouding zijn tot het verbruik.
Sneller betekent niet per definitie meer power-hungry. Ook al heeft AMD wel een trackrecord op dit vlak ;)
.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 8 januari 2020 09:44]

Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat alles wat AMD verkoopt, vanaf de 5500, al high-end is. De gemiddelde huis-tuin-en-keuken (console) gamer, moet genoegen nemen met veel minder dan dat. Ook lijkt mij dat de markt voor gpu's tussen de 150 en 400 euro, veel groter is dan de hier bedoelde 'high-end'.

Neemt niet weg dat het weldegelijk belangrijk is voor de marketing en de status van je productlijn, om ook een hele snelle (en dure) te hebben. Kom maar op dus!
Echte high-end staat niet in de woonkamer/zolderkamer maar in de renderingfarms van de grote studios :-)
Ja, maar hoeveel gaat AMD er daar verkopen dan? Geen idee wat voor aantallen er in de markt verkocht kunnen worden.
De midrange markt en lager is inderdaad het grootst, Tweakers terzijde de meeste mensen die ik ken hebben max een GTX 1060/RX580 of een GTX 1660 Super, enkele uitzondering heeft een RX 5700 XT, maar momenteel in mijn eigen kring sta ik eenzaam aan de top met een RTX 2070 Super en dat is nog steeds geen high end kaart vergeleken met wat Nvidia verder heeft.

Sterker nog ik speek genoeg mensen die zelfs een GTX 750 Ti hebben of een HD 7770 kaart, en als ik kijk naar mijn zus die ook gamed die heeft een GT 1030 (gelukkig de GDDR5 model) en gamed daarmee.

De "onder de 300 euro" markt is heel groot, alles daarboven verkoopt in feite minder in aantallen.
Ik game nog op een R9 285 en die komt op mijn resolutie (2560x1080) nog verbazend goed mee, valt me op. Uiteindelijk zie je toch dat de grootste markt voor een beetje knappe FPS en niet al te hoge resoluties is. Dan maar niet op Ultra settings gamen.

Dus, hoe belangrijk is het écht dat AMD een 1000 euro kaart uitbrengt, als antwoord op nVidia? Gewoon lekker in de grootste markt de beste prijs/prestatie aanbieden, brengt ze wellicht veel verder :)
Probleem is ook dat als AMD een betere kaart uitbrengt zou het ervoor zorgen dat Nvidia een concurrent heeft en dat de prijzen lager worden voor dat segment (1200+ euro voor een RTX 2080 Ti is gewoon belachelijk zeker als je de performance ervan vergelijkt met bijvoorbeeld de RTX 2070 Super of de RTX 2080 en de prijzen daarvan)

AMD moet een betere kaart uitbrengen niet alleen voor zichzelf, die concurrentie is nodig want Nvidia staat eenzaam aan de top en maakt daar gretig misbruik van.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 8 januari 2020 11:35]

@Megalodon86
Dit is wat ik ook ervaar.
Zelf sta ik alleen met een RX 5700 XT aan de top.
De vier mensen waar ik het meest mee game hebben een 980Ti, GTX 660, GTX 770 en een RX 480.
Mensen die meer dan ± €300 over hebben voor een kaart is klein(er).
Geweldig nieuws. Mocht deze kaart echt gaan concurreren met Nvidia, dan wordt Computex 2020 een heus slachtveld :)
In het geval van dit soort berichten is een korrel zout niet genoeg, een pak zout komt eerder in de buurt. Elke nieuwe generatie van AMD worden vooraf gegaan van dit soort berichten met de wildste beloftes en ze hebben het nog nooit voor elkaar gekregen om een kaart uit te brengen die in de buurt van de topkaart van nVidia kan komen op performance gebied. Hoe vaak hebben we dit soort dingen niet moeten lezen, om vervolgens (geheel volgens de verwachting overigens) te zien dat hun "topkaart" met moeite de performance haalt van de hoge middenmoot van nVidia? Dat zie je nu ook met de 5700XT, qua performance zit ie in de buurt van de RTX2070Super, en dan zit de 2080 en de 2080Ti er nog boven. En niet te vergeten, de 30xx serie is ook al onderweg.

Willen ze echt kans maken, dan moeten ze op korte termijn met een kaart komen die minimaal 50% meer performance bied dan de 2080Ti, (zonder dat ze er 200% meer verbruik voor nodig hebben) maar waarschijnlijker is het dat de nieuwe kaart pas komt wanneer de 30xx elk moment op de markt kan komen, en dat ze qua performance nog ruim onder de 2080Ti zitten. nVidia claimt met de 30xx serie 50% meer performance te bieden, zelfs als nVidia maar een deel daarvan kan waarmaken, dan heeft het voor AMD geen zin om dit soort uitspraken te doen zonder echt zeker te zijn van hun zaak.

Ze hebben wat mij betreft al weinig geloofwaardigheid, en het word met elke release weer minder door dit soort onzin te verkondigen en vervolgens weer op de proppen te komen met een middenmoot kaart.
Ben het volkomen met je eens, vandaar de "mocht" in mijn reactie :p
Dat AMD nog nooit kaarten heeft gehad die nVidia konden kloppen, is pertinent onwaar. Ten tijde van de 9800 Pro was AMD (toen nog ATI) heer en meester. De GeForce 5 was ook echt brak, pas met de GeForce 6 serie kwam daar verbetering in.

En zijn we de Radeon 4870 alweer vergeten? Die kwam ook uit het niets en maakte korte metten met zo'n beetje alles wat nVidia op de markt had.

Granted, da's alweer een tijdje geleden, maar dat zie je met AMD ook op CPU-gebied. Meestal liggen ze achter, maar af en toe maken ze ineens een enorme inhaalslag. De K8 CPU's (de Athlon64 serie) maakte gehakt van alle Prescott-Pentium 4 CPU's en Intel heeft toen zelfs illegale prijsafspraken met de grote retailers moeten maken om geen grote lappen marktaandeel te verliezen.
Dit zou heel goed nieuws zijn. Eerst maar eens kijken of ze betere keuzes maken dan wat ze bij de Radeon VII deden.

off topic: dat wordt weer wachten met het maken van me nieuwe game pc. indien deze videokaart gelijke prestaties heeft als de 2080 (misschien zelfs de 2080 super), ben ik wel bereid om langer te wachten.
off topic: dat wordt weer wachten met het maken van me nieuwe game pc. indien deze videokaart gelijke prestaties heeft als de 2080 (misschien zelfs de 2080 super), ben ik wel bereid om langer te wachten.
Hoelang wil je wachten? Op het CES hebben ze deze dus niet aangekondigd, op zijn vroegst zal deze dan over een halfjaar aangekondigd worden, en pas over jaar beschikbaar zijn is mijn gok.
Heb het wel voor over om een half jaartje te wachten, maar dan moeten ze het wel binnekort aankondigen. Heb namelijk het vermoeden dat de nieuwe nvidia RTX kaarten flink duur zullen zijn. als de 2080 super meer dan 700 euro kost, wat zal de 3080 niet gaan kosten?

Als deze kaart <600 euro is en gelijkwaardige prestaties heeft als de 3080, zou ik het zonde vinden als ik de 3080 al heb aangeschaft.
Goed als je nu in springt kun je nu van een GPU genieten, dus het hangt er dan vanaf of je vooruit kan met wat je nu hebt. De GPUs zijn de afgelopen jaren vrij waarde vast geweest.
voor nu ben ik nog aan het genieten van mijn 1080, dus gelijk inspringen is voor mij niet echt een issue haha.

voor mijn volgende build wil ik echter van 1440P@144hz genieten met een framerate die in de buurt komt van 144fps. met mijn 1080 gaat dat helaas nauwelijks lukken, tenzij ik me settings echt wil verlagen om dit te kunnen bereiken.
Heb het wel voor over om een half jaartje te wachten, maar dan moeten ze het wel binnekort aankondigen.
Reken daar maar niet op, het zal vermoedelijk op zijn vroegst met de Computex in Juni zijn. Zeker afgaande op Lisa Su haar comments.
Heb namelijk het vermoeden dat de nieuwe nvidia RTX kaarten flink duur zullen zijn. als de 2080 super meer dan 700 euro kost, wat zal de 3080 niet gaan kosten?
Goedkoper denk ik, zoals ik eerder hierboven al genoemd heb:
- De verkoop van de RTX kaarten viel behoorlijk tegen.
- Ray Tracing was net nieuw, je betaalde een beetje om de eerste te zijn. (Dit is eigenlijk vaak zo in gadgetland)
- Er gingen/gaan "geruchten" dat de chips behoorlijk prijzig waren om te produceren, dit willen ze met de volgende serie aanpakken om het toegankelijker te maken voor het grotere publiek.

Source
Als deze kaart <600 euro is en gelijkwaardige prestaties heeft als de 3080, zou ik het zonde vinden als ik de 3080 al heb aangeschaft.
De 3080 zal hoogstwaarschijnlijk pas in de zomer aangekondigd worden, als je dat verstaat onder "binnenkort" dan zou ik lekker wachten ja, logische keuze doe ik ook.

Echter was ik nog niet van plan een nieuwe kaart aan te schaffen, als je een nieuwe pc wilt bouwen is het nu wel de juiste tijd. [insertjayztwocentsvideo]
Mijn laatste AMD videokaart was een R9 390. De software suite, plus driver support is gewoon niet zo goed als die van Nvidia. Dat was dan ook eigenlijk de enige reden dat ik overgestapt ben. Ik ben wel blij dat AMD nu eindelijk op de high end GPU markt gaat komen, op de hoop dat Nvidia de prijzen moet gaan verlagen. Concurrentie is altijd goed voor de consument.

Mijn processor is al AMD, dus het is niet zo dat ik wat tegen AMD heb, maar het is toch wel belangrijk dat het allemaal stabiel werkt. en die ervaring heb ik met AMD videokaarten helaas niet. Ik hoop dat ze dit in de toekomst voor zichzelf kunnen veranderen. Dan is het, het overwegen nog een keer waard.
Ik ben recent toch echt over gegaan op een 5700XT want de support van Nvidia is nu ook niet bijzonder goed te noemen. Heb nooit een hogere driver versie dan 38*.** kunnen installeren omdat dan mijn stock 980TI niet meer werd herkend. Tevens waren zijn er al sinds de 700 series issues met de Displayport die af en toe gewoon geen beeld geven. Heb nu een 5700XT met freesync aan en die werkt gewoon zonder problemen.
Ik heb met Nvidia eigenlijk nooit echt onverklaarbare issues. Die niet opgelost kunnen worden met een driver die al klaar stond om geïnstalleerd te worden. Terwijl ik met AMD toch in de treuren heb moeten zoeken naar instellingen. vaak crashes, freezes of gewoon zwart scherm. Misschien dat de recente videokaarten van AMD echt een stuk beter zijn dan voorheen

Daarnaast ben ik recent overgestapt op een Gsync monitor, wat op dit moment een andere reden is om in het groene kamp te blijven.
Raar, want ik heb juist met mn 760 nooit problemen gehad (en die altijd gewoon geupdate naar de laatste drivers), wel 1 keer, maar dat bleek aan een windows update te liggen, en heb mijn 760 altijd via displayport aangesloten gehad. Daarvoor had ik een ATI/AMD 9700Pro, helaas meer dan genoeg driver problemen mee gehad, en uiteindelijk gaf die ook nog artifacts, dat was de 2e ATI kaart waarmee ik problemen had. Met mn Nvidia kaarten heb ik eigenlijk nog nooit problemen gehad.
Ik ben benieuwd! Als ze ook goed zouden kunnen concurreren met Nvidia zoals ze dat bij intel hebben gedaan dan geloof ik dat we als consumenten een geweldige price drop zullen zien.
Zelf hoop ik dat de komst van 4000 Apu's met Vega ook meteen playready DRM problemen oplost.
Voor zover ik weet is er alsnog geen support voor playready, wat streamen van 4k content (van bijv Netflix) vanaf je laptop onmogelijk maakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee