TP-Link introduceert driebandige Deco X90-meshrouter en gamerouter met 802.11ax

TP-Link heeft nieuwe 802.11ax-routers aan zijn assortiment toegevoegd. Het bedrijf brengt onder andere de Deco X90 uit, een driebandig meshsysteem met maximale, theoretische doorvoersnelheid van 6579Mbit/s. Ook verschijnt de Archer GX90 voor gamers.

De Deco X90 biedt ondersteuning voor wifi 6 door gebruik van 802.11ax-radio's. De router haalt snelheden van 574Mbit/s op 2,4GHz, 1201Mbit/s op 5GHz en 4804Mbit/s op 5GHz. De banden zijn alle drie als backhaul tussen de router en satelliet te gebruiken. Aan het meshsysteem kunnen tot tweehonderd apparaten verbonden worden en de twee routers bieden een bereik van 557 vierkante meter. Het apparaat is verder voorzien van een 2,5Gbit/s-wanpoort. De Deco X90, met standaard twee units, verschijnt in april in de VS voor 450 dollar. In maart verschijnt nog een duopakket van de tweebandige Deco X60 voor 270 dollar. TP-Link kondigde de X60 met drie units in september vorig jaar aan.

TP-Link Deco X90

TP-Link brengt dit jaar verder de Archer AX90 en GX90 uit. In beide gevallen gaan het om driebandige AX6600-routers met ondersteuning voor wifi 6, die 574Mbit/s op 2,4GHz, 1201Mbit/s op 5GHz en 4804Mbit/s op 5GHz bieden. De AX90 bevat acht antennes, een quadcore-processor op 1,5GHz, een 2,5Gbit/s-wan/poort, een 1Gbit/s-wan/lanpoort en drie gigabit-laninterfaces. Daarnaast zijn usb 3.0 en usb 2.0 aanwezig. De GX90 biedt vergelijkbare specificaties, maar is op gaming gericht: een functie met de naam Game Accelerator zorgt ervoor dat games voorrang krijgen wat bandbreedte betreft en gebruikers kunnen statistieken van gameconnectiviteit zien. De Archer AX90 gaat in april bij zijn verschijning 300 dollar kosten, de GX90 komt aan het einde van het tweede kwartaal uit voor een iets hogere prijs van 330 dollar.

TP-Link Archer GX90 AX90TP-Link Archer GX90 AX90

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-01-2020 • 13:55

31

Submitter: fransv

Reacties (31)

31
30
27
2
0
3
Wijzig sortering
Ik hoop dat ze deze mesh-routers van betere firmware voorzien dan de huidige Deco M5/P7/M9 serie. (Eigenlijk hoop ik dat ze die verbeteren). Die is namelijk erg beperkt en onpraktisch. Op het TP-Link forum klagen veel gebruikers over diverse problemen en er wordt steeds gezegd dat ze het doorgeven aan R&D en dat je vooral moet wachten op de volgende firmware. Die firmwares verschijnen extreem weinig en bevatten vaak niet de beloofde functionaliteit.
Ik zou voor de aanschaf van deze nieuwe modellen eerst eens heel goed kijken wat je er allemaal wel en niet kunt instellen en wat de ervaringen van gebruikers zijn.

Het enige wat de Deco P7's (die ik heb) wel heel erg goed doen is het automatisch laten overschakelen van het ene AP naar het andere wanneer je door huis loopt. Dat geeft bij normale AP's toch vaak problemen. Ook zijn de units stil, geen gepiep of gezoem dus.
Het gebrek aan simpele instellingen waarvan je denkt dat elke router of accesspoint die wel zal hebben, is wel erg jammer.

Enkele voorbeelden:
- Enkel te bedienen via mobiele app met TP-Link account.
- Geen apart SSID voor 2.4 en 5GHz kunnen instellen.
- Geen eigen DHCP range kunnen instellen.
- Niet kunnen kiezen welke backhaul je wilt gebruiken (Ethernet, Powerline of Wifi), automatisch kiest hij niet altijd de beste tussen wifi of powerline.
- Niet kunnen kiezen welk AP met welk AP verbinding moet maken in je Mesh netwerk (en hij dus een te zwakke kiest).
- Geen goed afgeschermd Guest-wifi wanneer je in AP modus werkt (werkt bij b.v. Asus wel goed).
- Powerline verbinding werkt niet goed en er is nergens te zien wat de status precies is, afgezien van een vaag ledje op de adapter.
- Loopt soms vast en het is dan een heel gedoe om alles weer online te krijgen.

edit, nog een:
- Wifi kanaal niet zelf te kiezen en de Deco kiest zelf graag het drukst bezette kanaal.

[Reactie gewijzigd door BounceMeister op 22 juli 2024 14:16]

Dat zijn inderdaad hele rare beperkingen van zaken die de 'normale' tp link routers juist wel 'altijd al' hebben gehad, bedankt voor de heads up

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:16]

Volgens mij is het meer een kwestie dat de router zelf denkt het beste te kiezen (wat meestal ook wel zo is). Blijft natuurlijk jammer, zeker omdat ik ook gewoon zelf instellingen wil aanpassen. Je punt over de backhaul: als er een ethernet cable inzit wordt deze vgm per definitie gekozen boven de WiFi backhaul.

Vooral het ontbreken van een web omgeving vind ik jammer. Maar de apparaten doen wel simpel precies wat het moet doen en geven bizar stabiele Wifi.
Wat betreft punt 1: op mijn P7 kan ik overigens gewoon inloggen via de browser. Verder zeker eens, ze lijken meer gemaakt om dienst te doen als access points dan als router.
Ik geloof niet dat een tweaker het doelpubliek is van een dergelijk product. Kopers van dit soort producten willen zelf niets in moeten stellen. Het moet gewoon werken. Als je zelf SSID's wil gaan instellen per band, frequenties handmatig in wilt stellen, DHCP ranges wijzigen, dan moet je gewoon een normale router of (semi)pro access points hebben. Dit ding is voor mensen die niet snappen wat dat is en er vooral ook niet mee aan moeten kunnen rommelen. Toen je 12 was speelde je tenslotte ook niet meer met duplo. Ik heb meerdere deco's geïnstalleerd bij kennisen die niets snappen van IT zaken, dit werkt perfect voor ze en ik heb er geen omkijken naar. Zou ik het ooit zelf kopen? Nee zeker niet.
Algemeen vraag je over dit soort meshrouter, maar hoe performen die nu werkelijk ??
Hoe kan een mesh nu goed performen ivm apart aangesloten AP’s.
Leuk die 5Gbit maar dan mag er volgens mij nauwelijks afstand zitten tussen de verschillende aps
Bedraad aangesloten is altijd betrouwbaarder dan draadloos, zo simpel is het. Niet iedereen heeft die mogelijkheid alleen. Mesh hoeft niet perse draadloos te betekenen maar betekent meer dat je users kunt spreiden over meerdere APs. Welke backhaul er gebruikt wordt is niet perse relevant voor die term maar er wordt vaak wel aangenomen dat het draadloos is.

Zelf erg tevreden met bedrade aangesloten Ubiquiti Unifi APs op t plafond; met de bouw van t huis rekening mee gehouden :)
als je het bekabeld aansluit, is het gewoon een ster (dus niet mesh). En tussen AP's roamen, heet gewoon roamen. Als het een echte mesh is, kunnen clients via een willekeurige route naar buiten komen, dus bv via client -> AP1 -> AP2 -> gateway.

[edit]
@Keypunchie legt het nog wat beter uit, niks aan toe te voegen :D

[Reactie gewijzigd door borft op 22 juli 2024 14:16]

als je het bekabeld aansluit, is het gewoon een ster (dus niet mesh).
Dit zijn geen algemene definities. Mesh is op dit moment vooral een marketing term voor een wifisysteem met meerdere kastjes.

Als je naar een academische definitie van mesh wil, heeft bekabeling niks ermee te maken. Het medium (lucht, koper, glas) maakt niet uit, de topologie (welke verbindingen gebruikt worden), zoals je later aangeeft, wel.

Mesh (gaas- of vlechtwerk in goed nederlands) zou een 'zelf-organiserende' topologie aangeven, of in ieder geval eentje zonder hierarchie. In de praktijk zie je dat bij verkochte systemen er vaak een 'master-router' en satellieten zijn, en multihop alleen als onderdeel van een van te voren vastgestelde topologie, niet als een 'emergente' (duur woord voor 'zichzelf organiserend op basis van simpele regels')

Overigens is het voor huis-, tuin- en keuken absoluut een goed advies om, waar het kan/praktisch is, bekabeld aan te sluiten. Bekabelde verbindingen zijn in de thuissituatie nagenoeg altijd stabieler en als bijkomend voordeel: alles dat je bekabelt aansluit, bespaart weer bandbreedte voor wat je draadloos wilt aansluiten.
En tussen AP's roamen, heet gewoon roamen.
Eigenlijk heet het gebruik maken van een ESS. (Flauwigheidje, roamen kan namelijk ook wisselen tussen APs van verschillende netwerken zijn)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 14:16]

Dit zijn geen algemene definities. Mesh is op dit moment vooral een marketing term voor een wifisysteem met meerdere kastjes.

Ik denk dat je bedoelt dat er geen overkoepelende standaarden zijn. Mesh networking kende ik al tientallen jaar geleden van de Cisco training (CCNA). Nu is het inderdaad een marketing ding geworden als "slim".
Ik weet niet hoe "dit soort" meshrouters performen. Ik heb zelf een AVM mesh-netwerkje liggen, met een FritzBox 7581 en een paar Fritz 1750E repeaters. Overal in het huis heb ik een prima 5Gbit verbinding en het is een behoorlijk huis. Daarvoor steevast gedoe met losse APs - exact dezelfde hardware maar nog zonder mesh-ondersteuning.
Als alternatief heb ik steevast een Ubiquiti-oplossing in mijn achterhoofd, ook al een paar keer geïnstalleerd bij kleine bedrijven - nooit klachten (afkloppen).
In heb nu ook gewoon ubiquiti met in iedere belangrijke ruimte een eigen AP.
Ik ben juist bij dat ik van Fritzbox met repeater af ben. We hebben er alleen maar problemen mee gehad. Tussen repeater en router liep een GB netwerkkabel. Continue waren er problemen met roamen of connectie met verkeerde AP. Paar weken geleden overgestapt op Orbi mesh. Geen enkel probleem met gehad.

Maar fijn dat het bij jouw werk goed werkt. :)
Je kan met sommige van deze machines de backhaul via UTP doen of via powerline. Op die manier hebben wij in ons huis een vlot mesh waarmee we overal goed/snel kunnen streamen/bellen over wifi. Ik wil niet meer terug naar mijn meerdere AP oplossing die ik voorheen had.
Voordeel van een 'goed' meshsysteem is de goede handoff, waardoor jij als gebruiker niet merkt dat je aan het roamen bent. Je kunt hiermee dan ook een gerichte en bredere dekking creeëren zonder dat je concessies hoeft te doen betreft stabiliteit van je verbinding.
Een mesh netwerk is er een waarbij de nodes onderling verbonden zijn (zo veel mogelijk 1 op 1 maar niet noodzakelijk ALLES 1 op 1) voor zover ik weet. Je 'hoort' deze routers eigenlijk bedraad aan elkaar te verbinden, het zijn geen WiFi repeaters die inderdaad wel iets twijfelachtiger zijn. Maar ook als je geen kabels trekt is de performance beter dan 'gewoon' repeaters in je huis ophangen. Ook omdat ze samen functioneren als een geheel in plaats van enkel een signaal doorgeven.

Node 1 kabel naar node 2 en die weer kabel naar node 3 is dus eigenlijk geen mesh maar tussen 1 en 3 heb je dan nog de WiFi link en dan heb je wel een mesh netwerk met een gemixte 'backbone'. Blijkbaar verbinden ze ook nog via het stopcontact (powerline).

Je laptop kan met alle 3 verbinden maar zou gepusht moeten worden om de beste route te gebruiken (naar bijv je modem die bekabeld op node 1 zit of naar je gaming system op zolder bekabeld op node 3)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:16]

Hebben al die antennes nou echt zoveel zin op een router die gericht is op gamen?
Als je verbinding echt zo belangrijk is voor het gamen dan doe je het toch zeker bedraad?
Misschien is het gericht op gamers op een mobiele telefoon of tablet, succes met je draadje :Y) :+
De meeste telefoon of tablets ondersteunen ook bekabeld netwerk met een usb-c of lightning dongle O-)
Netgear heeft ook zo'n product, die geven games voorrang op de WAN en je kan er zelf nog wat aan instellen. Als je dus met veel bent thuis en 2 TV's met 4K Netflix, enkele smartphones, ... Dan kan dit nuttig zijn.
Een goede router is een goede router. Een goede router mag ook best een goede WiFi access point aan boord hebben.

Het 'gaming' gedeelte zal hoogstwaarschijnlijk over de router gaan als zijnde een router.
De antennes zijn voor de 3 band accespoint.

Ook topgamers willen naast hun bedrade desktop ultragamingsysteem gewoon goed WiFi in huis zo zal de gedachte zijn dus ik vind het geen rare combinatie even los van de vraag welke soort antenne opstelling überhaupt het beste werkt voor je WiFi.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:16]

Heb er zelf een gehad zoals op de linker afbeelding, deze kwam met moeite naar de 1e verdieping door gewapend beton. Mesh netwerk genomen van TP Link, gaat als een jekko.
Is er een specifieke reden waarom deze apparaten qua uiterlijk zo trend-gevoelig zijn? Valt er niet meer zoveel voorsprong te behalen op betere specificaties? Of plaatsen consumenten deze apparaten in het zicht en geldt dan: hoe exotischer het plastic om de antenne heen, hoe meer "premium" het apparaat wordt bevonden?
De "deco" zie ik mezelf nog op mijn minimalistisch TV kastje zetten, wat voor mijn huis een redelijke goeie plaats is. Die andere niet, zou ook niet mogen van de vrouw.
De tijd van de 'router-in-de-meterkast' is wel voorbij. Voor connectiviteit is een plek in de ruimte waar hij gebruikt wordt wel handig. Aangezien weinig huizen een systeemplafond hebben, is een beetje kekke vormgeving dan wel handig.

Overigens is het onderscheid vermogen tussen routers beperkt in performance. Ze maken gebruik van dezelfde Qualcomm en Broadcom chips en hebben dezelfde beperkingen qua uitgezonden vermogen. Dus daar merk je als consument niet zo veel van. De meeste gebruikers zitten niet heel vaak in de interface/software, dus gebruikgemak/software is ook maar een beperkte verkoopfactor.

Dan blijft vormgeving over om je te onderscheiden.
De slechtste plekken voor een WiFi-router zijn in de (meter)kast, of onder de (bureau)tafel.

Het liefst wil je het ophangen vanaf een hoogte boven je hoofd, op een vrije plek zonder dat er iets naast of tegenaan zit.

Het ding staat dus nogal in het zicht, dus het oog mag ook wat.
Mijn ervaring is dat de meeste digibeten bij het zien van een 10-15 jaar oude router (toen design geen selling point was) reageren alsof ze een kakkerlak zien.
Hopelijk heeft TP-Link met deze serie hun firmware beleid wel op orde. bv de deco m9 v2 serie loopt flink achter qua functionaliteit/werking.
Ben erg tevreden over mijn net aangeschafte M4. Eindelijk een stabiel netwerk doorheen het hele huis en ook als wired bridge een erg goede ervaring. QOS erop zodat het kleintje niet alles leegtrekt met overwatch is ook heerlijk.
Erg leuk, maar gaan ze hem dan ook wel verkopen in de EU?

Ruim 4 maanden na de introductie worden de AX10 en AX50 van TP-Link ook nog steeds niet verkocht in de EU, dus ben benieuwd.
4804Mbit/s op 5GHz
Ik kan me vergissen maar moet dit geen 6GHz zijn?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.