Door Tweakers Partners

Maak kans om de TP-Link Deco X60 te reviewen en te winnen

20-11-2020 • 11:00

102 Linkedin

Als het om thuiswerken gaat, levert het voor veel mensen met een gezin een grote uitdaging op om een goed wifinetwerk te realiseren. Vaak lopen ze tegen de beperkingen van hun thuisnetwerk aan, en dat kan volgens TP-Link worden opgelost met een Deco X60.De grootste fabrikant van wifiproducten geeft vijf leden van de Tweakers community de kans om dit Deco Multiroom mesh-wifisysteem uitgebreid te testen in een testpanel.

Iedereen heeft tegenwoordig draadloos internet, maar de verbinding is lang niet overal in huis even snel als je zou willen. En nu steeds meer mensen thuiswerken, thuis onderwijs genieten en ook overdag entertainment streamen, kan je thuisnetwerk flink overbelast raken. Als meerdere gezinsleden aan het videochatten zijn en de kroost is tegelijkertijd aan het gamen of Netflixen, zorgt dat voor veel drukte op het netwerk en kan thuiswerken tot irritaties leiden. Een mesh-wifisysteem kan veel van deze zorgen wegnemen, en de TP-Link Deco X60 belooft overal in huis een snelle en stabiele wifi-verbinding.

Specificaties van de TP-Link Deco X60
Aan de snelheid zal het niet liggen. De Deco X60 levert WiFi 6-snelheden tot 3000Mbps: 2402Mbps op 5GHz en 574Mbps op 2,4GHz. Dankzij OFDMA- en MU-MIMO-technologie wordt een vier keer hogere capaciteit gerealiseerd om gelijktijdige overdracht naar meerdere apparaten mogelijk te maken. Bovendien moet een lage latentie voor een hoge kwaliteit tijdens videobellen en snellere reactietijden in games zorgen. Hierdoor zouden eventueel gestotter en haperende blokjes in beeld tot het verleden moeten behoren.

De Deco-set beschikt daarnaast over WPA3-encryptie en HomeCare. Dat betekent dat antivirusmaatregelen, quality of service en uitgebreid ouderlijk toezicht zijn ingebouwd. Zo kun je per gebruiker schema’s instellen waarin is vastgelegd hoe lang en wanneer per dag gebruik kan worden gemaakt van wifi, en bepaal je het soort content dat kan worden bekeken. Handig als er net even te veel wordt gegamed tijdens een belangrijke proefwerkweek.

Deze set is ten slotte geschikt voor zowel een bedrade als draadloze backhaul en alle Deco-modellen zijn met elkaar te combineren tot maximaal negen stuks, mocht je zeer groot behuisd zijn.

Doe mee met het Tweakers-testpanel en maak kans op de TP-Link Deco X60
TP-Link geeft de Tweakers-community de mogelijkheid een review te schrijven over de nieuwe de TP-Link Deco X60. Kan jouw thuisnetwerk wel een boost gebruiken of lijkt het je leuk om dit product uitvoerig onder handen te nemen, meld je dan via onderstaande poll aan voor het testpanel. Wij trekken random de namen van vijf community-leden uit de hoge hoed die een uitgebreide review in de Pricewatch gaan schrijven. De winnaars mogen de TP-Link Deco X60 na afloop houden.

Wil jij kans maken om de TP-Link Deco X60 te reviewen?

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Algemene voorwaarden actie

 • Je Tweakers-account moet voor 19 november 2020 actief zijn.
 • Meedoen kan tot en met 27 november 2020, alleen via de poll.
 • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
 • De winnaars krijgen uiterlijk 30 november 2020 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
 • De winnaars worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
 • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
 • Medewerkers van Tweakers en TP-Link zijn uitgesloten van deelname.
 • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
 • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden.
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij TP-Link en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (102)

Wijzig sortering
Word je in zo'n testpanel enigszins begeleid in hoe uitgebreid ze willen dat je een review schrijft? Want ik wil het graag testen, maar een echt uitgebreide review doe ik niet vaak als hobby (en zeker niet routers).
Er zijn twee forumtopics daarover (zie onder). En daar wordt naar verwezen op het moment dat je je review moet schrijven. En verder kan je natuurlijk ook altijd naar andere reviews kijken en zien hoe die aangepakt worden en de punten die jij belangrijk vindt ook opnemen.

Er is niemand die het eens gaat nalezen voor publicatie ofzo. Het is echt wat je er zelf van maakt.

De "opdracht" die je krijgt was in mijn geval:
We begrijpen dat je natuurlijk een zo uitgebreid mogelijke review wil schrijven en misschien kan je hier nog tips voor gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om afbeeldingen te plaatsen in je review. Voor leuke tips en tricks voor het schrijven van een review verwijs ik je graag naar het forumtopic Handleiding "User Productreview" of [Work in progress] Handleiding gebruikersreviews 2.0.
En ook een lijstje van topics die ze graag zien terug komen; bv:
deze onderdelen zien we dan ook graag terug in je geschreven review:
 • Algemene beoordeling
 • Featureset
 • Ergonomie
 • Prestaties
 • Stabiliteit & betrouwbaarheid
 • Bouwkwaliteit en afwerking
 • Ondersteuning
 • Design
 • Prijs
Dat zal ongetwijfeld wel wat aangepast worden per product(type)

edit:opmaak

[Reactie gewijzigd door bomberboy op 20 november 2020 11:51]

Lijkt me gaaf om dit product te testen in combinatie met mijn huidige Deco M9 Plus opstelling! Werkt het goed samen, zijn de snelheden van deze Wifi 6 oplossing veel beter etc!
Het werkt sowieso goed samen, alle versies van deco kunnen met elkaar worden gecombineerd.
Ik geloof je, maar wil het graag testen ;)
Hier ook een M9 Plus opstelling. Nu we met 5 thuis constant video meetings en lessen hebben konden we wel een netwerk update gebruiken. De x60 hier bij toevoegen zou het helemaal afmaken
Hie rook de m9 plus in huis, werkt goed, heb alleen nog een paar plekken waar ik de verbinding some verlies (dikke vloeren).
Geachte Tweakers.net,

Het zou jullie sieren om onderstaande weergave van "snelheid" voortaan te nuanceren:
Aan de snelheid zal het niet liggen. De Deco X60 levert WiFi 6-snelheden tot 3000Mbps: 2402Mbps op 5GHz en 574Mbps op 2,4GHz.
3000Mbps is niet relevant: die haal je niet met een enkele verbinding. Het gaat er om dat de snelheid wordt gerapporteerd van een realistisch en relevant gebruikersscenario. Elke auto zal waarschijnlijk een snelheid van 300km/uur kunnen halen als deze uit een vliegtuig wordt gegooid. Ja die snelheid kán gehaald worden, maar het is niet relevant. Behalve bij Mythbusters.

Daarnaast is het bij mesh ook afhankelijk van of de units een wireless of wired backhaul hebben (en hoe snel) wat de effectieve snelheid beïnvloedt. Ik gok dat elke unit 2 fysieke netwerkpoorten heeft, 1Gbps max, waardoor de wired backhaul geknepen is. Door mimo zou je de 5GHz verbinding als wireless backhaul kunnen gebruiken, waardoor de effectieve snelheid 2402Mbps zou zijn.

Interessante sidenote: was er gebruik gemaakt van 2,5Gbit poorten ip 1Gbps netwerkpoorten, dan was de wired backhaul een stuk nuttiger geweest. Hoef je mimo niet deels op te geven als wireless backhaul en ben je beter verzekerd van de snelheid (wired heb je praktisch geen last van interferentie). Nu "moet" je je units zo plaatsen, dat ze onderling niet teveel gestoord worden door een slecht signaal (of een wired backhaul gebruiken), wat de totale dekking weer verkleint. Kortom: wat een klein detail al voor invloed kan hebben ;)
Ik heb een mesh netwerk zonder wired backhaul en kan je zeggen dat zelfs met massief betonnen muren ik een verlies heb van slechts 2%.

Dit heb ik werkelijk nog NOOIT meegemaakt met een wifi netwerk, en ook niet verwacht toen ik het netwerk opzette.
Moet je bij de DNB het wifi aanleggen, dan ga je wel voor een uitdaging komen te staan ;)
Denk dat mesh daar niet eens een optie is ;)
Bij een aantal banken gewerkt (installatie) in een ver grijs verleden, maar daar een lichtpuntje of data kabeltje aanleggen kan je gerust een 1/2 dag boren kosten!
Hebben we het wel over 25 jaar geleden, dus nu hebben ze waarschijnlijk deze panden/ruimtes meer in gebruik. (Volgens mij wordt nu t meeste ergens in flevoland opgeslagen)
Centrale banken hebben dit van oudsher uit. Onder andere vanuit beveiligingsoverwegingen

Ik weet echter bij Citi/Rabo/Obvion heel veel ondertussen van gipsplaat is, maar de lokale bankkantoren in stadscentra zijn nog steeds forten.
Top, ben onlangs van ubiquiti overgestapt naar TP-link en vooralsnog erg tevreden.
Hierzo ook. Van een omvangrijke Unifi oplossing naar deze eenvoudige deco’s. Reden: seamless roaming. De 802.11kvr ondersteuning van Deco is superieur aan Unifi. wired backhaul is een must.
Ben benieuwd naar je reden.
Prijs is beter, gebruiksvriendelijkheid is een stuk beter en TP-link heeft zijn mesh gewoon op orde. Ja ubiquiti heeft ook handoff tussen AP's maar die heeft naar mijn mening nooit zo goed gewerkt als mijn huidige mesh.
Helder. Prijs is sowieso beter!
2402Mbps op 5GHz
Mijn laptop haalt op 5Ghz tot 800Mbps met de ingebouwde wifi "Intel Dual Band Wireless-AC 7260".

Wat is de beste manier om 100% van de snelheid te benutten op 1 apparaat? Heb je dan een heel bijzondere (of meerdere) wifi adapters nodig?

[Reactie gewijzigd door Barryke op 20 november 2020 11:25]

Om te beginnen zou dan de ethernet interface van het accesspoint een hogere snelheid als 1Gb aan moeten kunnen. Leuk 3Gb Wireless maar daar heb je niets aan als de connectie naar de router maar een derde van die snelheid is.
Het komt mij voor alsof veel van de recente review/winacties van Chinese fabrikanten afkomstig zijn.

Na de Huawei/5G/kritieke-infrastructuurdiscussie zou je kunnen stellen dat de ze met een mediaoffensief bezig zijn om meer voet aan de grond te krijgen.Daarnaast nog een hele rits acties van Taiwanese fabrikanten, maar het is natuurlijk een beetje onduidelijk of dat bij China hoort.
Eerder een charmeoffensief. Het was te merken dat de reacties onder de artikels van eender welke chinese fabrikant ERG negatief waren (en ook terecht overigens) vanwege het chinese regime.
Laat ik maar aan me voorbij gaan.

Set heeft zover ik kan nagaan geen dedicated WIFI backhaul.
Een dedicated wifi backhaul is dan ook een vrij zinloos fabeltje. De "dedicated wifi backhaul" waar men het over heeft bij een tri band oplossing is 5Ghz, dit komt voor geen meter door muren en vloeren heen, daarom maken de meeste sets gebruik van een adaptive backhaul waarbij de optimale verbinding tussen de nodes wordt gelegd in plaats van 5Ghz forceren. Met 1 actieve gebruiker op 1 node merk je dus vrijwel geen verschil tussen een tri band of een dual band oplossing, pas als je het zwaarder gaat belasten ga je een verschil zien. In dagelijks gebruik merk je weinig verschil tussen de 2 en de 1e gen mesh oplossingen die een 5ghz backhaul forceren leggen het af tegen nieuwere dual band oplossingen, zeker tegen een wifi 6 set als dit.
Dat is wel een mooie prijs, succes iedereen!
Lijkt me leuk om te testen😉 en te zien hoe hij samenwerkt met de deco p9 die ik nu heb.

[Reactie gewijzigd door Beethere op 20 november 2020 12:47]

Mooie upgrade van m'n Deco M5, erg benieuwd naar de performance.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee