TP-Link kondigt Deco X10-meshrouter op basis van 802.11ax aan

De fabrikant van netwerkapparatuur TP-Link heeft verschillende producten op basis van 802.11ax, oftewel Wi-Fi 6 aangekondigd. Daaronder is de Deco X10-serie van meshrouters en de AX11000 voor gamers.

De Deco X10-serie bestaat uit driebandige routers die onderling een theoretische bandbreedte van 1,95Gbit/s hebben, al is de werkelijk te behalen snelheid afhankelijk van vele factoren, erkent de fabrikant. Volgens TP-Link is de combinatie van mesh en 802.11ax ideaal voor huishoudens die op elke plek in huis dekking willen voor een groot aantal apparaten. De Deco X10 komt pas in het derde kwartaal beschikbaar, voor een adviesprijs van 350 dollar voor een bundel van twee routers.

De Wi-Fi 6-standaard, 802.11ax, moet in de praktijk voor hogere snelheden zorgen, vooral bij gebruik door meerdere apparaten, door efficiënter van frequenties gebruik te maken van wifi-ac. De techniek ondersteunt ofdma, oftewel orthogonal frequency-division multiple access, mu-mimo voor zowel upstream als downstream en 1024-QAM-modulatie.

TP-Link kondigde ook de Archer AX11000 aan. Deze tri-bandrouter is voor gamers bedoeld en zou een theoretische bandbreedte van 10,76Gbit/s leveren, mede dankzij zijn acht antennes. Dit model verschijnt deze maand voor 450 dollar.

Iets lager in het productgamma staat de Archer AX6000, die 1,15Gbit/s op 2,4GHz en 4,8Gbit/s op 5GHz biedt . TP-Link noemt als potentiële gebruikers huishoudens die bijvoorbeeld 4k-streams willen kijken terwijl er online gegamed wordt. De prijs is 350 dollar en de AX6000 is per direct te koop. De instaprouters voor Wi-Fi 6 zijn de AX1800 en AX1500, met lagere snelheden. De AX1800 kost 130 dollar bij verschijning in het derde kwartaal. De prijs van de AX1500 is onbekend.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-01-2019 • 17:50

41 Linkedin

Reacties (41)

Wijzig sortering
Wat een mega ding is die Archer AX11000 die kan je amper ergens neerzetten zonder dat het teveel opvalt.
Op de kop ergens op zetten en het is een klein tafeltje.
En als je de zendkracht wat opdrijft houdt het ook nog eens je drankjes warm.
Is wel grappig terwijl alles tegenwoordig klein word gemaakt en zo on opvallend mogelijk gaat het met routers de andere kanten op.
Klopt, maar het is juist de bedoeling dat dit opvalt, vind hem persoonlijk vrij lelijk...

Ik vraag me af waarom ze vaak modellen maakt die je niet kan ophangen, nieuwe ronde deco x10 kun je moeilijk monteren aan je muur :(

Gemiste kansen voor mesh systemen.
Voorheen had elke router wel een paar gaten aan de onderkant om het ding aan te hangen. Inmiddels is dat schaars aan het worden.
Bij mij hangt de router in een kast (redelijk centraal in huis), maar ik ben bang dat ik straks zelf iets in elkaar moet gaan knutselen om zijn opvolger nog aan de muur te kunnen hangen.
Wat mij betreft is enige vormgeving aan een router verspilde moeite . Mooi zal ik zo'n hele of halve spin niet vinden. Dat veel van de mesh routers worden ontworpen om in het zicht op een tafeltje te zetten snap ik ook niet. Je gebruikt wifi om zonder lelijke draden bij je netwerk of internet te kunnen, maar ipv die draden komen ze met die rare (lelijke) kastjes. Mag een (wifi) netwerk niet gewoon onzichtbaar zijn werk doen?

Misschien moet je zo'n spin eigenlijk netjes op zijn poten zetten om er cool uit te zien ;) .
Paar ogen in de muur en lange tieraps om het vast te zetten werkt vaak goed.
Dat werkt wel, maar het blijft een noodoplossing. Die antennes (zeker als er 8 op zitten) zijn dan ook gelijk heel anders gericht, waardoor de prestatie toch minder is.
De antennes moet je überhaupt uitrichten, en dat kan ook prima plat op de muur dus echt prestatie verlies krijg je daar niet van.
Bij de 8 armige router kan je de antennes meestal maar op één manier buigen. Daardoor zullen er altijd een paar antennes min of meer horizontaal staan. Dat werkt dus vooral goed in een verticaal vlak. Daar heb ik niet veel aan.
Ik heb nu twee routers hangen (oud en heel oud) die gewoon met een kabel verbonden zijn. Eigenlijk wil ik de wifi eens upgraden naar 5 gHz, maar echt lekkere spullen daarvoor heb ik nog niet kunnen vinden. De ontwerpers maken vooral spullen om in het zicht te zetten terwijl draadloos voor mij ook voor onzichtbaar staat.
Mijn punt is vooral dat de ontwerpen van de laatste jaren steeds meer op het uiterlijk gericht worden en dat het gebruik in de praktijk daar ondergeschikt aan wordt gemaakt.
De rt-ax88 van asus dan wellicht, meer traditioneel design en state of the art (ik heb de A- variant, bevalt goed)

De RT-ac5300 kunnen de antennes vrij draaien overigens (design is wel weer net zo lelijk).
Door de plaatsing van de antennes is het niet bevordelijk voor het bereik om ze aan een muur op te hangen, iets dat je al snel krijgt als je er gaatjes in maakt om hem aan op te hangen. Gelukkig zijn dit soort dingen niet groot en kan je hem overal wel een plekje geven. In de boekenkast, achter de tv, etc. Het is makkelijker verstoppen dan een normale router met een berg antennes.
Niet groot? de AX6000 is al 261.2×261.2×60.2mm en deze zal daar niet ver van af zitten en dat vind ik toch een vrij forse afmeting die niet even zomaar achter een paar boeken past in de boekenkast gezien die maar 35cm diep zijn :)
ilaurensnl heeft het over de Deco, niet over de AX6000. Zoals je kan lezen heb ik het ook over het feit dat het makkelijker is dan een "normale router met een berg antennes". De AX6000 is een router met een berg antennes en dus niet het model waar ik het over heb.
Inderdaad, en waarom zien die dingen er altijd uit als een soort megagrote spinnen-drone :P Lekker als je arachnofobie hebt. }:O

Echt lelijk, ik kan me niet voorstellen dat iemand dat koopt behalve misschien 1337 gamers. En een echte gamer gebruikt toch ethernet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 10 januari 2019 18:06]

Dat is het hele punt. Als je €450 ergens voor betaald wil je er mee kunnen pronken. Als je dat niet wilt kan je beter een "normale" router kopen voor nagenoeg de zelfde praktijk performance.
Ik heb Orbi pro systeem dat is nog veel duurder en ziet er tenminste normaal uit, dus het kan wel. Dit ding is echt belachelijk.
Je kan je led TV er aan ophangen zodat die antennes nog net uitsteken. Wat een groot ding zeg.
Op het punt dat zo'n apparaat duurder is dan een UniFi AP heeft het al geen zin meer om ze te kopen.
Inderdaad, al helemaal omdat er nog geen telefoon of laptop is die met 802.11ax praat. En dat zal ook nog wel even duren.
Bovendien heb je op het moment dat 802.11ax überhaupt interessant wordt nog wel e.e.a. te regelen, bijv. genoeg data om zo'n verbinding te benutten... Niet dat vooruitgang in 802.11 een slecht ding is, het is alleen zo zinloos om draft-level AP's te gaan gebruiken.

Op het moment dat ax de nieuwe default is boven ac zal er vast een UniFi model zijn met ax, en ook dan heeft zo'n overpriced fantastic-plastic model van hierboven weinig toegevoegde waarde hebben.

Goede software en goede multi-AP WiFi is eigenlijk alles wat de meeste setups nodig hebben, dan kom je uit op een 'versterker' van je internet provider (wat geen versterker is maar een multi-AP setup), of UniFi. Mesh networking, Repeaters enz. doen meer fout dan goed, en de meeste mensen die denken dat ze 'meer signaal' nodig hebben zitten in een situatie waar de ruimte zo dempend is dat je gewoon meer AP's, met kabel moet toevoegen om het daadwerkelijk op te lossen.
De baas hier had 2 TP-Link repeterjes aangeschaft omdat moeders de vrouw de oren van de kop aan het zeuren was vanwege het slechte bereik in huis en tuin die eromheen ligt.

Maar hij kreeg ze niet aan het werken met de orginele firmware. Dus werd het mijn probleem. Ik denk slim te zijn en deze krengen te voorzien van betere (OpenWRT) firmware om ze daarna als access point in te zetten. Want dat heb ik hem al bewezen dat dat trucje ("omtoveren" van WiFi apparatuur naar AP) wel werkt.

Geconfigureerd en wel wil ik ze dus op gaan hangen, krijg ik van hem te horen dat hij repeaters heeft gekocht en dat hij alleen maar repeaters wil.

OpenWRT (v17 en v18) werkt dus helemaal niet als repeater, de instructies op hun site toont allerlei opties die er niet in zitten op deze devices en als je de instructies toch volgt krijg je steeds meldingen dat de instellingen fout zijn en deze moeten worden teruggedraaid.

Als AP of router functioneert OpenWRT uitstekend, maar als repeater is het dus diep triest. En waarom zouden ze daar ook iets om geven, Als concept is een repeater zowiezo de meest domme oplossing. En lees voor 'oplossing' maar 'extra problematisch, migraine opwekkende rotzooi'.

Dan maar de de orginele firmware downloaden en deze terugzetten. Oeps, alle orginele firmare versies voor de repeaters worden niet opgeladen vanwege niet bestaande features volgens OpenWRT. Leuke verassing. En ja, wel degelijk goed gecontroleerd op de juiste versie en land, want TP-Link levert heel veel verschillende firmwares voor elk continent. En geloof me, als je de kwaliteit van TP-Link in Nederalnd al niks vind, dan zou ik maar niet beginnen aan de dezelfde TP-Link modellen die in Zuid-Amerika worden geleverd.

Andere merken dan TP-Link zijn hier in Paraguay heel slecht te verkrijgen via officiele verkoopkanalen. En bestellen bij NewEgg/Amazon/Ebay is ook niks want er moet een heftige extra premie worden betaald om de apparatuur naar Paraguay te verschepen en eenmal in Paraguay aangekomen, slaat de Duane er nog eens een heftige toeslag op over wat zij denken dat de apparatuur waard is. En nee, een rekening met aankoopbedrag heeft voor hen dezelfde waarde als een willekeurig nummer op een velletje toilet papier.

Een van de twee locaties waar de repeaters opgehangen moeten worden is al voorzien van een UTP cabel en stroomvoorziening vanwege een al eerder opheangen WiFi device dat de geest heeft gegeven.
Wanneer ik hem daarop wijs, krijg ik alsnog het antwoord: repeater = repeater.

Ongans word ik van WiFi zut en de waanideeen die de verpakking ervan teweeg brengt in de gedachten van mensen. Als je het mij zou vragen (en ik weet dat je dat niet deed of gaat doen) die marketing mensen verdienen het om op elke voorstelbare manier keihard en per direct uit de genenpoel te worden getrapt...of vertrapt...of gesmeten...of versnipperd door een houtversnipperaar....of alle voorgaande opties.

Er is gewoon geen alternatief voor kabels. Kabels zijn de enige en juiste weg. kabels is zoals <vul hier de baas van je geloof in> het ooit bedoeld heeft!
Maar... Waarom wil hij een repeater? Lijkt me heel gek. Wil hij de kabels niet?
Want Unify APs hebben de best mogelijke prestaties? Er is geen kans dat een ander bijvoorbeeld hogere snelheid of beter bereik levert, en dat daarom iemand er meer voor wil betalen?
Het kan zelfs goedkoper. Bedraad gaat nog altijd altijd sneller.
Niet perse, alle AP's gebruiken dezelfde chipsets, het is niet alsof die bedrijven dat zelf kunnen maken. Dan heb je nog de software en de supporting hardware en daar kan je wel verschil in maken.

Ubiquiti levert goede support, goede updates, en heeft een bewezen systeem voor multi-AP setups. Nagenoeg alle goedkopere en 'consumenten' spullen gebruiken gewoon een minimaal aangepast whitelabel reference design, wat betekent dat het wel werkt, maar niet perse gebouwd is om echt goed te werken. Zo zou (om het simpel te houden) de SMPS rommel van Capxon/Lubycon/Samxung of LeLon gespecificeerd kunnen hebben wat na een jaar ophoudt met functioneren (bijv. door dat ze lekken door een ESR die de lucht in schiet), en een fabrikant die alleen plastic facades fabriceert gaat dat echt niet vooraf aanpassen.

Stel dat je puur naar de prijs/performance wil kijken: een apparaat van 180 euro en een apparaat van 80 euro hebben dezelfde WiSoc aan boord en gebruiken door de 80211cfg domains die wettelijk vastgelegd zijn dezelfde AP configuratie, ga je dan echt 100 extra uitgeven aan een plastic gedrocht met een 'gamer' of 'nighthawk' label?
Er zijn natuurlijk alleen wel heel veel verchillende chipsets beschikbaar. En ook de filters en antennes eromheen zitten verschillen tussen. Externe antennes kunnen nou eenmaal een beter resultaat geven dan interne. De standaard Ubiquiti AP heeft bijvoorbeeld ook echt geen 4x4 Mimo.

Ik geloof direct dat Ubiquiti goede producten levert, maar het lijkt wel op Tweakers alsof ze de enige optie zijn. Als op GoT een omatje langs komt die ook graag WiFi wil hebben zodat hij kleinkinderen Fortnite op hun mobiel kunnen spelen bij haar, dan wordt er zo ongeveer direct een Ubiquiti systeem aangeraden, terwijl ze daar niks aan heeft. Bij bedrade systemen zie je dat helemaal snel: Het moeten direct managed Ubiqiti switches worden, terwijl ik me heel sterk af vraag hoeveel procent van de mensen daadwerkelijk het managed gedeelte gebruiken, en of de goedkoopste gigabit switch ook niet voldoende was.

Misschien zit ik er nu naast, maar van wat ik altijd begrepen had was het multi-AP gebeuren en hand-off van de ene naar de ander van Ubiquiti heel efficient, 10 jaar geleden. Maar dat tegenwoordig clients prima het zelf lukt om van de ene naar de ander te switchen.
Hebben die grote hoeveelheid antennes ook nut of is het op gegeven moment meer voor de 'sier'?
Ik ga er van uit van wel voor beamforming en 4x4 MIMO. Om de antennes zit wel enorm veel decoratief plastic, vermoedelijk door de ongeschreven regel dat alles wat aan gamers gericht is er uit moet zien als een ruimteschip uit Star Trek.
Is er tenminste nog iets van Star Trek over tegenwoordig :)
Compleet off topic:
Er is nog een goede Star Trek show op TV tegenwoordig: The Orville. Komt van een andere studio dus er is natuurlijk geen officiele ST branding (maar bijna alles ziet eruit alsof het op de Enterprise zou passen) en er zitten wat domme grappen tussendoor, maar de verhaallijnen, aliens, plots, en de algemene futuristische sfeer doen erg denken aan Star Trek. Mocht je het nog niet geprobeerd hebben, raad ik The Orville ten zeerste aan!
Yes die kijk ik zeker, nu bij seizoen 2 :)
Klopt, ik herinner me nog die TNG aflevering waar ze Worf naar Kronos moesten brengen voor z'n jaarlijkse plasje. De verhalen zijn niet altijd even vergelijkbaar :)

Maar verder is het inderdaad meer ST dan Discovery dat is.
Heeft de AX11000 ook RGB verlichting toevallig?
Kennelijk is het een ongeschreven regel om alles wat met gaming te maken heeft zo afzichtelijk mogelijk te ontwerpen.

Die Deco X10 zou ik zo in mijn huis zetten.
Spuuglelijk! Reden voldoende om gewoon niet te willen kopen!
Typisch dat het allemaal broadcom soc based apparaten zijn (1ghz+ quadcore). Het lijkt erop alsof broadcom z'n wifi-6 programma klaar heeft, terwijl wellicht bij atheros nog niet het geval is. Ik kan in ieder geval nog geen 802.11ax soc's bij atheros of anderen (mediatek etc) vinden.

Daarnaast voor nu nog redelijk zinloos. Veruit de meeste apparaten zitten nog op 802.11g of 802.11n. Wie wil upgraden, voor mini-pci-express sloten heb ik amper een ac-wifi nic kunnen vinden, laat staan dat 802.11ax beschikbaar gaat komen. Deze zie ik hooguit als ngff op de markt verschijnen.
Ik ben benieuwd wanneer de internet providers overgaan op de nieuwe 802.11ax standaard, zodat ook wij als consumenten dit soort nieuwe apparatuur kunnen overwegen..
kan nou niet zeggen dat de TP producten slecht zijn, maar update beleid is om te janken. Stilstand is toch achteruitgang in tech land. En alternatieve fw is er niet, wordt niet ondersteund.
kan iemand mij uitleggen waarom gamers altijd 10 GB nodig zouden hebben. Ik zie dat zo vaak staan voor games en dan super snel internet.

Je hebt aan 1 mbit bandbreedte als gamer meestal meer dan genoeg tijdens games. lage latency is belangrijker maar dat gaat een router niet oplossen. (hooguit 1 ms verschil)

downloaden van updates kan het wel makkelijk zijn snelle lijn te hebben maar om dan 10GB internet lijn te hebben om een keer per maand 5 Gb te downloaden dan volstaat 100Mb ook goed voor.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee