Nederlandse leveranciers gaan keurmerk refurbished MacBooks en iPads voeren

De Nederlandse leveranciers van refurbished Apple-producten Forza Refurbished, leapp, Renewd, SWOOP en iUsed gaan een keurmerk voor MacBooks en iPads voeren. Die moet klanten de garantie bieden dat de producten een bepaalde inspectie doorlopen hebben.

Bedrijven die het keurmerk willen tonen bij aangeboden MacBooks en iPads, moeten deze producten op vijftig punten geïnspecteerd hebben. Het gaat dan onder andere over de accu, het scherm, het besturingssysteem, de touchfuncties, de cameralens, de microfoon en de werking van de interfaces. Het instituut TÜV Nederland gaat op zijn beurt technische audits bij de leveranciers uitvoeren om te kijken of de checklijst goed doorlopen wordt.

Daarnaast moeten deelnemende bedrijven twee jaar garantie op de producten bieden. Om zekerheid aan klanten te bieden over de financiële positie van deelnemers controleert EDR Credit Services de solvabiliteit, vermogenspositie, omzet, resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten.

Het keurmerk is een initiatief van ondernemersorganisatie Techniek Nederland. Eerder introduceerde die samen met de refurbishedbedrijven een vergelijkbaar keurmerk voor iPhones. De bedrijven willen hun imago verbeteren nadat bijvoorbeeld de Consumentenbond constateerde dat de kwaliteit van aangeboden refurbished iPhones sterk uiteenliep terwijl de prijs nauwelijks lager lag dan die van nieuwe iPhones. Ook in België bleek er het nodige aan te merken op het aanbod.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-12-2019 • 17:38

100 Linkedin

Reacties (100)

Wijzig sortering
Keurmerken zijn een wassen neus. De wet beschermd de consument al voldoende.
Waarschijnlijk hebben de deelnemende partijen een belang in de organisatie achter het keurmerk en wordt er op die manier aan verdient of dient het als middel om kleine concurrenten uit de markt de drukken.
Exact. De keurmerk is een soort verkapte reclame, waarin de verkoper zichzelf aanbeveelt. Het is net als een tweedehands auto, je kan een hele goede auto bij een hele slechte zaak kopen of een hele slechte auto bij een goede zaak. Belangrijk is hoe ze de problemen oplossen.
Deels heb je gelijk en vele keurmerken zijn idd niets meer dan een wassen neus.

Toch zie ik iets positiefs:
Daarnaast moeten deelnemende bedrijven twee jaar garantie op de producten bieden
#h3nk13 schrijft leuk de wet beschermd de consument al genoeg en dat klopt voor nieuwe producten, refurbished is niet nieuwe en de wet zegt daarom max 6 maanden garantie. Als ze die 2 jaar ook kunnen waarmaken en bijv net als stichting garantiefonds kunnen zorgen dat als een bedrijf failliet gaat anderen die garantie overnemen dan zouden ze goed bezig zijn,
Was leap niet faiilet? Lijkt me onboard gaan van een zinkend schip.
Leapp was failliet inderdaad maar heeft een doorstart gemaakt.

Maar leuk en aardig hoe kunnen gesoldeerde toestellen toch goed functioneren voor de chique synoniem van tweedehands “Refurbished”

Hun markt wordt alleen maar steeds kleiner in verkoopaantal omdat er steeds sneller veroudering van hardware op treed door releases.
Dit “refurbished” is door de TUV opgesteld een organisatie die inkomsten genereert door certificaten.
Maar wie maakt/verzint die certificaten de Nederlandse wet, maar in de Nederlandse wet staat helemaal niets over refurbished.
Dus dit refurbished certificaat is bedacht door TUV Nederland en waar halen hun inkomsten uit?
Juist door certificaten te verkopen aan bedrijven!
Maar dit certificaat is helemaal nergens onderlegd door wetten of officiële waardes laat staan door Apple “refurbished quality certificaat” dus het is een zelf opgesteld certificaat met “eigen waardes”
Eigen waardes die bedacht zijn door refurbished partijen om samen als conculega andere “refurbished” aanbieders van de markt te drukken en om monopolie positie te krijgen.

Een refurbished product kan nooit de kwaliteit halen van nieuw, een product neemt nou eenmaal af naarmate het levenscyclus.
Weleens gedacht aan

Originele Apple onderdelen zijn alleen binnen officiële Apple Gecertificeerde repair punten
Het vallen onder een reparatieprogramma bij Apple maar door nep onderdeel afgewezen wordt voor repair
Het niet kunnen garanderen van de veiligheid van 3e partij faceid/touchid.
Soldered moederboarden/gelijmde toestellen ivm water resistant.

Je mag mij misschien een neppe tweaker noemen maar God wat ben ik blij dat Apple alles en niet repareerbaar maakt, waardoor de refurbished markt niet meer interessant wordt en deze bedrijven vanzelf verdwijnen!
Op het succes meeliften van een merk waar mensen ervaring mee hebben maar zelf enige filosofie niet belangrijk vinden maar alleen maar steeds hogere winsten wilt behalen...
Het wil wel uitmaken of een Apple product door een official reseller by Apple is gedaan.
Dit zou nu mogelijk gemaakt kunnen worden door de genoemde bedrijven. Ik ben voor het toevoegen van een document waaraan de kopende partij kan zien wat er wel/niet gedaan is met de onderdelen of dat het apparaat nog origineel blijkt.
Dit is een Forza toestel, nep scherm, nep (Forza) accu, verkleurde vocht indicator, stickers al over, missende schroeven 😞😞😞. refurb is doffe ellende!!!

https://ibb.co/XjbH6s4

[Reactie gewijzigd door martijnd op 12 december 2019 19:52]

Ben happy met (Forza) 2e refurbished iPhone, beter voor mileu(?) de portemonnee, de service; krijg meer onder garantie hersteld dan via Apple

//edit; daarvoor via leap, was fiasco (hardware en support) een keurmerk kan misschien iets betekenen in deze

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 12 december 2019 17:59]

Forza iPhone 8 A-grade kost €439,- nieuw kost dit toestel €494,- C-grade is €60 goedkoper, maar zichtbaar gebruikt.
Vind het financiële voordeel niet erg groot.
Als ze er dan maar duidelijk over zijn dat het om een vorm van tweede hands gaat.
Weliswaar nagekeken en soms deels opgelapt of vervangen, maar het blijft tweede hands.

Zolang dat er niet expliciet bijstaat blijft refurbished een vorm van misleiding.
Wie denkt er anno 2019 dan nog dat refurbished gelijk staat aan nieuw?
In the UK hebben ze vaak een aanduiding met A, B en C en soms een combinatie van AB en BC dit houdt in dat het een A- is en BC is dan een B-. Een voorbeeld is een A toestel maar batterij capiciteit is onder de 90 dus is het niet meer 100% een A en dan duiden ze dat ook als AB aan met de opmerking capiciteit batterij 89% Dit laatste zie je niet altijd, maar je komt het wel eens meer tegen.

A: Like new: So good, you’ll think it’s brand new. In fact, most of these are new; they have been bought new and returned unused. We still check for faults and data cleanse them, so you’re good to go. Glorious.

(A)B: Excellent: These phones might have some light marks on the body. But we make sure the screens look pristine and that they run like new. Result.

B(C): Very good: Phones that have enjoyed a bit of time in pockets and bags, and therefore might have a few marks. But they will be data cleansed and better value for your cash. Nice one.

C Good: Loved by their previous owners, so you might see more wear and tear. But trust us, these cheeky devices are beautiful on the inside and eagerly await a new home.

Wat volgens mij in de UK ook moet dat je moet aangeven of een mainboard is vervangen of een simcard tray etc. en vaak zie je ook dat ze aangeven wat de capiciteit is van de batterij. Dit zouden ze in Nederland ook gewoon moeten doen en dan weet je wat je koopt.

Elk toestel dat gerifurbished is zou een rapport moeten krijgen met wat er mee gebeurt is zoals schoongemaakt ,software opnieuw geinstalleerd en geen onderdelen en batterij 92% capaciteit voor een A en dat gewoon bij het toestel moeten doen zodat klanten zien wat ze hebben gekregen en altijd de keuze hebben om het alsnog retour te doen. Een C toestel kan zijn schoongemaakt en geen cosmetisch aanpassingen, gebruiks sporen op het toestel en vervanging mainboard en batterij capaciteit 82%.

Dit maakt het kopen transparant, net zoals met een laptop harddisk vervangen, software opnieuw geinstalleerd, gebruiks sporen en schoongemaakt en batterij capaciteit 70% bijvoorbeeld bij een macbook als rapport.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 12 december 2019 20:11]

Blijkbaar denken er veel dat er verschil zit tussen "refurbished" en tweedehands. Het ding is hoe dan ook gebruikt, dan kan ik het spul net zo goed op marktplaats gaan halen lijkt me.
Er is ook een verschil tussen refurbished en tweedehands. Refurbished betekent dat het product weer volgens specs is opgelapt. Bij tweedehands is dat niet het geval.
Met de kanttekening dat de ene refurbished niet perse de andere hoeft te zijn. Er zijn namelijk geen harde eisen om iets refurbished te noemen. Bij de ene winkel zou je dus een toestel kunnen kopen die net genoeg opgeknapt is om te functioneren terwijl bij een andere winkel het hele ding onder handen is genomen om hem daadwerkelijk weer "als nieuw" aan te kunnen merken.
Vandaar het keurmerk... Meer uniformiteit in wat er precies gedaan wordt.
En daar zit nu het probleem... ik heb met meerdere leveranciers te maken en geen enkele uitgezonderd stelt refurbished gelijk aan tweedehands. We bestellen een tiental refusbished iPhones en ze blijken op 1 of 2 uitgezonderd allemaal slechte accu's te hebben. Als je het dan over 'refurbished' heb dan mag je minimaal verwachten dat er is gecontroleerd of de accu van het toestel nog goed is en zo niet dat deze is vervangen... gebruikerssporen zijn uiteraard acceptabel. Het antwoord was bij 3 leveranciers unaniem: refurbished is simpelweg tweedehands en dan hoef je dus niet te verwachten dat de accu van goede kwaliteit is... en ik heb het niet over kleine jongens, behoren tot de top 5 grootste zakelijke leveranciers in Nederland.

In dat opzicht kan een keurmerk wel degelijk helpen omdat een leverancier bij het dragen van een dergelijk keurmerk daar ook achter moet staan en zich dus niet kan verschuilen achter een heel losse interpretatie van wat 'refurbished' is... wat letterlijk 'gereviseerd' betekent.
Het probleem is alleen dat zonder de fabrikant je altijd een losse interpretatie van 'refurbished' hanteert...

Apple refurbished iPhones hebben kwaliteitseisen vanuit Apple zelf. Het keurmerk 'refurbished' zal simpelweg niet dezelfde eisen hanteren...
Probleem is voornamelijk dat de term "refurbished" geen enkele wettelijke waarde heeft. Nederland kent een hele berg warenwetten, er staat zelfs beschreven vanaf wanneer oude kaas "oud" mag heten (daarom dat Old Amsterdam zo heet, dat is gewoon een nepproduct) of vanaf welk percentage fruit een pot jam het woordje "extra" mag gebruiken. "Refurbished" is een term bedacht door een industrie zelf net als het eeuwige "klinisch bewezen" wat ook geen enkele waarde heeft. Het klinkt lekker, de klant heeft er allerlei zelfbedachte verwachtingen van. Het enige dat je hoe dan ook zeker weet bij "refurbished" is dat het kreng uit de doos geweest is en niet meer nieuw is. In normale termen heet dat hoe dan ook tweedehands, welke marketingterm ze er ook aan hangen.
"klinisch bewezen" of vroeger had je ook bij bepaalde reclames "dermatologisch getest" hebben als uitspraak zeker wel waarde, alleen weinig in de NL-markt omdat alles wat op de NL-markt verschijnt "klinisch bewezen" moet zijn, of bij huidproducten bijv "dermatologisch getest".
Dus ja, die l'oreal huidcreme is dermatologisch getest zoals ze in de reclame zeggen, maar die huidcreme van de aldi is dat ook anders mag die huidcreme simpelweg niet verkocht worden.

En "tweedehands" vind ik juist een term die geen waarde meer heeft tegenwoordig omdat het een te grote paraplu is geworden.
Alles wat onder WKOA wordt teruggestuurd is 2e hands, alleen dat is toch wel een andere productklasse als een product wat 5 jaar bij iemand thuis heeft gestaan, en dat is imho weer een andere categorie dan officieel gerepareerde producten, en dat is weer een andere categorie dan third-party gerepareerde producten...

Dus ik snap wel de wens voor specifiekere termen, alleen dan moet je wel een breed draagvlak voor je definitie zoeken en niet gewoon jij en wat vriendjes die wel even een term bedenken...
Ja, maar die specs zijn niet gelijk aan nieuw maar wat men acceptabel vind. Er kan dus net zo goed niets gedaan zijn.

Een refurbished Gamestop PS3 (dacht ik) gezien waar gewoon koffie of zo in gelopen was. Dus ja, wat zijn de specs...
Ik heb vaak genoeg gezien dat refurbished laptops alleen werden opgepoetst en een frisse Windows installatie. Terwijl de accu, audio, toetsenbord etc. soms kapot waren.
Alleen heb je op marktplaats geen garantie. Bij een refurbished telefoon kun je gewoon een hoop service verwachten. Overigens: Marktplaats is een hol van oplichters. Kun je beter een iPhone op Tweakers V&A kopen.
Prijstechnisch ben ik bereid het risico te lopen. De refurbished artikelen zijn, naar mijn mening, zo duur dat je met gemak 2 x hetzelfde apparaat van marktplaats kunt halen. In elk geval in mijn zoektocht van een paar jaar gelden naar een iMac 2010. 250 vs 600.
Blijkbaar denken er veel dat er verschil zit tussen "refurbished" en tweedehands.
Dat zit er ook! Refurbished is gecontroleerd met indien nodig vervangen onderdelen (bv de accu). Tweedehands is dat niet. Daarbij krijg je garantie.
Het ding is hoe dan ook gebruikt, dan kan ik het spul net zo goed op marktplaats gaan halen lijkt me.
MP is zonder garantie, zonder controle, zonder van alles. Maar als het goed is goedkoper, dus het kan interessant zijn.
De apple refurb die op hun eigen site staan zien er gewoon nieuw uit als ik naar wat unboxings kijk, alleen de doos is aangepast
Dan hebben ze puike 2e handjes :)
Genoeg, net zoals lieden die denken dat een auto met een nieuwe APK 100% goed is :)
Refurbished betekent letterlijk opgeknapt. Als je zo'n toestel koopt met het idee dat het nieuw is ben je een pannenkoek.
Vroeger betekende 'refurbished' ook wel een opendoosexemplaar is - en dan gecontroleerd.
En dan een aanbiedingssite die zelfs 'refurbished' nog te lelijk vindt klinken en het CPO noemt - Certified Pre Owned. Ik neem aan dat ze inderdaad garanderen dat ie al gebruikt is...
Enfin, 'refurbished' betekent opgeknapt. Bij een huis is het meer dan alleen schoonmaken...
Vroeger betekende 'refurbished' ook wel een opendoosexemplaar is - en dan gecontroleerd.
En dan een aanbiedingssite die zelfs 'refurbished' nog te lelijk vindt klinken en het CPO noemt - Certified Pre Owned. Ik neem aan dat ze inderdaad garanderen dat ie al gebruikt is...
Enfin, 'refurbished' betekent opgeknapt. Bij een huis is het meer dan alleen schoonmaken...
Mwa:
The one thing the label means with any certainty is that a refurbished item can't be sold as new. Because of that, and possibly because of the ambiguity of the "refurbished" label, consumers often shy away from buying refurbished products, even when they may be perfectly fine.
Als dat al is gebeurd, zonder repackaging, dan is dat destijds verkeer gebruik van de term geweest.

In de basis is het verschil dat je bij een (particulier) tweede hands product geen garantie hebt en bij een refurbished product is er vaak sprake van een beperkte fabrieksgarantie van bijvoorbeeld 1 jaar die als het goed is vermeld wordt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 13 december 2019 01:24]

Nederlanders zijn ook erg snel verleidt als iets Amerikaans is en vernoemd, nemen ze het maar al te graag over. Net zoals Downloaden, dat is toch gewoon inladen: Je laadt iets in, of uit je Peroonlijke Berekenaar. Of opgeknapte Zoon in dit geval.
Black Friday
Cyber Monday
Tax free :Y)
Leuk zo’n checklist met controle daarop door de Tüv. En weten we dan ook zeker dat slechte onderdelen door nieuwe zijn vervangen?
Dat is nooit het geval toch? Misschien net na launch van een nieuw product.
Ja. Dat ligt er aan. Je kan prima tweedehands onderdelen in een apparaat doen als ze een goeie werking hebben.

Je kan zelfs bij Coolblue een tweedehands scherm in je telefoon laten zetten.
Ja ik bedoel meer dat als je je Apple(en andere merken) product laat repareren ze er nooit nieuwe onderdelen in stoppen.
Laat me raden. Dat heb je van Apple gehoord?
Niet alleen, ook van de reparateurs zelf...

Apple doet er van alles en nog wat aan om geen originele onderdelen aan derden te geven waardoor (buiten Apple) niemand je apparaat met originele onderdelen kan repareren...

En Apple zelf die repareert dan weer niet, die ruilt in voor refurbished exemplaren. En kijkt dan achter de schermen hoe ze de stukke modellen weer kunnen refurbishen...
Dell heeft gezegd dat dit een industrie standaard is.
Maar wat is dan weer nieuw? Vers vlees ligt ook al 2 jaar in de vriezer schijnt het. Een product wat in een magazijn op de plank ligt is ook per definitie niet nieuw.

Overigens was het niet zo dat er met consumentenrecht ook weer 2 jaar fabrieks garantie op moet zitten na reparatie? Ik dacht dat er ooit een rechtszaak over was geweest. Iemand had een pc ofzo en er zat 2 jaar garantie op. Een onderdeel ging na 1 jaar en 11 maanden stuk en werd gerepareerd. En toen ging er een ander onderdeel in de 2 jaar er na stuk. (Maar dat bleek afhankelijk van het eerste onderdeel) Volgens de leverancier viel het niet onder de garantie. Volgens de Consumentenbond ging na reparatie de garantie weer overnieuw in.
Je koopt toch ook geen nieuwe telefoon? Wat maakt het dan uit of een onderdeel nieuw of tweedehands maar werkend (zoals de rest) is?
Ik heb eind 2016 een refurb MacBook 2012 gekocht. 2 jaar garantie en 1 jaar op de accu.

Die garantie bepaalt dat de accu nog boven de 80% van de oorspronkelijke capaciteit zat.

Eind 2017 kreeg ik meldingen dat de accu onder de 80% was gezakt. Ik zag in coconutbattery dat de accu origineel was en dus bijna 6 jaar oud was. Ik kreeg uiteraard gewoon een nieuwe, die ook écht nieuw was.
Ha, een WC-eend keurmerk. Je hebt er niets aan maar het staat wel mooi..
Twee jaar garantie is toch wel netjes voor een refurbished product. Of gaven al die bedrijven dat voorheen ook al?
Het is het wettelijke minimum. En bij premium (geprijsde) apparaten kan je zelfs goed argumenteren dat het langer moet zijn en dat je dus volgens de wet na 3 of 4 jaar garantie moet hebben...
Dat 'nieuws' komt me bekend voor.
Is het artikel aangepast na jouw reactie? Dit staat er namelijk letterlijk in.
Ik blijf weinig markt in refurbished zien, met of zonder keurmerk. Ze zijn vaak erg duur waardoor ik liever tweedehands koop via Tweakers V&A of gewoon nieuw.
OP marktplaats, beetje voor de touchscreen-zooi eigenlijk, vaak kapotte (donor) telefoons gekocht voor weinig. Zelf allemaal gemaakt, vertelde ik er ook altijd eerlijk bij - goed aan verdiend. Nooit echt gedonder gehad omdat ik wel kwaliteit probeerde te leveren. Daarbij, verkocht ik ze ook niet voor schreeuwend duur. Samsung D500, voor 40 euro maakte ik van 2, 1 werkende, verkocht ik voor 80. Klein risico, leuke hobby geweest, iedereen blij.
Vaak is de staat dan nog beter ook
Ik repareer dagelijks smartphones en moet toch aardig lachen dat de initiatiefnemers van dit keurmerk oa Forza en Leapp zijn. De kwaliteit van deze 2 leveranciers, en dan voornamelijk Forza, zijn echt treurig slecht. Schroeven die los in het toestel liggen, batterijen die niet vervangen worden, namaak schermen en ga zo maar door.
Vorige week een refurbished iPhone gekocht via een bekende refurbished verkoper die op weet ik veel hoeveel manieren getest zou moeten zijn. Valt toch echt bij +- 60% batterij en actieve bluetooth verbinding compleet uit en zit daarna op 10% batterij. Loopt ook gigantisch snel leeg. Dat doet de ervaring van refurbished producten geen goed. Hopelijk helpt zo'n keurmerk in dit geval, maar ik vraag het mij af.
Lijkt mij dat je batterij in ieder geval niet vervangen is. Ik zou daar gewoon voor terug gaan en je garantie claimen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee