Failliet Renewd komt in handen van bedrijf uit Dubai

De Nederlandse verkoper van opgeknapte elektronica Renewd komt in handen van het bedrijf Northladder uit Dubai. Northladder wil met de naam en enkele medewerkers van Renewd zijn diensten in Europa gaan aanbieden.

Hoeveel geld gemoeid is met de overname maken beide bedrijven niet bekend. De naam Renewd maakt deel uit van de overname en Northladder gaat die ook gebruiken. Ook sommige medewerkers gaan mee naar het bedrijf uit Dubai. Northladder heeft een trade-inplatform voor elektronica. Renewd ging vorige maand failliet. Het is onbekend waarom dat precies gebeurde.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

26-08-2024 • 15:00

29

Submitter: tabletmen

Reacties (29)

29
26
8
0
0
12
Wijzig sortering
Refurbishing is iets wat erg belangrijk is om dingen een tweede leven te geven, dus ik moedig dit alleen maar aan. Hopelijk gaat het onder de nieuwe eigenaar beter.
Dit werkt enkel wanneer de software ondersteuning lang genoeg is. Bij Apple is dit doorgaans geen probleem maar met bijvoorbeeld Android telefoons vaak wel, een twee jaar oud model wat gerefurbished is heeft soms nog maar een jaar ondersteuning. Dit is gewoon zonde van je geld.

Bij Laptops speelt het minder. Ik werk ook op een Latitude 7490. Voor dagelijkse dingen zoals mailen/administratie/media bekijken en dergelijke werkt dit perfect. Zeker voor de prijs van de laptop destijds (€225 meen ik te herinneren). Gamen kan je er niet op maar agh een desktopje doet wonderen...
Waarom is software ondersteuning op een laptop van minder belang dan op een (android) telefoon? Verreweg de meeste apps hebben een dergelijk lage benodigde OS versie dat je met een toestel van 6 jaar terug nog 99% van alle apps kunt draaien en veel veiligheid komt tegenwoordig via play system updates, die vaak veel langer doorgaan dan ondersteuning vanuit de fabrikant.
Ik denk dat ie bedoelt: laptops worden doorgaans veel langer ondersteund. Mijn vader gebruikt een Asus uit 2008 ofzo welke gewoon windows 10 draait en up to date is.
Maar een laptop is compatibel met zoiets als Windows. Op android heb je te maken met heel veel andere chips/camerafuncties etc, elke fabrikant heeft zijn eigen draai gegeven aan het OS geleverd door Google. Op een PC is dit niet hetzelfde, hier kun je op jouw 2008 laptop gewoon bijv nieuwe ramsticks ingooien (mits compatibel met moederbord/cpu) en is ie een stuk sneller, zelfde met opslag. Dit is helaas niet mogelijk bij de Android telefoons (overigens ook niet bij Apple, maar daar zit je met garantie en software zoals benoemd beter)
Overigens is het ook het geval dat het vaak met Custom ROMs langer gedaan wordt met een telefoon dan als je afhankelijk bent van de fabrikant-geleverde updates. Vooral 3rd party's als LineageOS brengen nogsteeds leven in telefoons uit 2014 en daar omheen. Zelfde met nieuwere telefoons.
Maar dat is voor de meeste natuurlijk ingewikkeld, flashen etc.. Zou fijn zijn als fabrikanten Google met hun 7 jaar updatebeleid gaan volgen. Samsung is het ook aan het uitbreiden

[Reactie gewijzigd door Jensw19 op 26 augustus 2024 15:39]

Samsung doet 7 jaar op de S modellen, 5 jaar op de A modellen. Vind ik persoonlijk zeer netjes.
Klopt. Sindskort heb ik gezien, mijn Samsung Galaxy S9 is gestopt in 2020 met updates sinds 2017, was toen nog de 3 jaar update tijdlijn. Vandaar mijn laatste zin dat Samsung ook ermee begonnen is :)
Omdat je op bijvoorbeeld een Samsung er niet (zo makkelijk) een eigen Android OS op kan zetten en afhankelijk bent van Samsung. Daarnaast kent Android 9 of 10 (want daar praten we over met 6 jaar oud) inmiddels wel zijn beperkingen. ABN kent bijvoorbeeld de minimale grens van Android 10, dit zal ongetwijfeld met meer apps zijn.

Op mijn oude laptop kan ik bijvoorbeeld nog wel W10 draaien als ik dit wil of een Linus OS installeren. Dit is veel flexibeler. Daarnaast kan je een oude laptop vaak sneller laten voelen door de RAM of SSD te upgraden (zelfs al is het een oude SATA300 HDD die vervangen wordt door een SATA SSD).


Gelukkig zie je wel steeds vaker langere ondersteuning op telefoons terugkomen bij fabrikanten maar een S21 krijgt bijvoorbeeld geen software updates meer (welk security patches gelukkig) ondanks dat het hardwarematig een prima telefoon is...
Dit werkt enkel wanneer de software ondersteuning lang genoeg is. Bij Apple is dit doorgaans geen probleem maar met bijvoorbeeld Android telefoons vaak wel, een twee jaar oud model wat gerefurbished is heeft soms nog maar een jaar ondersteuning. Dit is gewoon zonde van je geld.
Android telefoons die maar drie jaar ondersteuning kennen, worden sowieso amper refurbished; die opereren veelal in een prijssegment dat dit gewoon niet loont. Als je kijkt naar de laatste generaties Galaxy S en A, of bijv. de Google Pixel telefoons, die hebben een hogere nieuwprijs en een veel langere ondersteuning, en zijn mede daardoor wel interessant voor een tweede leven.

Het probleem met veel bedrijven die refurbished hardware aanbieden is, dat ze soms de bocht afsnijden door bijv. imitatie accu's of schermen toe te passen, of een kostprijs durven vragen die zo dicht tegen de marktwaarde van nieuw aanligt, dat ze te weinig omzet draaien nog om winstgevend te kunnen zijn.
Je maakt daar wel een verkeerde vergelijking. Apple is een fabrikant. Android is niet een fabrikant. Dan zou je ook de fabrikanten van android telefoons moeten noemen die ook heel lang ondersteuning geven.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 26 augustus 2024 16:08]

Wikipedia: Android version history
Klopt. Het is een beetje Apples met peren vergelijken. (pun intended)

Het ligt er net aan hoe je het bekijkt.

We kunnen het op twee manieren benaderen:
Manier 1: Het 'probleem' is inderdaad niet zo zeer Android zelf, maar de fabrikanten die Android gebruiken in hun producten. Het zal technisch prima mogelijk zijn om 'major releases' te updaten. Android versies worden ongeveer 3,5 jaar ondersteund na uitgave. Uiteraard moeten er dan driverupdates gedaan worden, maar 'probleem' heeft Apple natuurlijk ook. Die moet ook bij iedere major release de drivers van al hun ondersteunde toestellen bijwerken. Ik weet niet of Apple zelf haar drivers schrijft of dat ze dat gewoon afnemen bij de toeleveranciers van de chips, maar dat mag in de basis niet zo veel uitmaken.

Uiteraard is er een kostenplaatje aan het lang ondersteunen van hardware. Na verkoop is die telefoon dus alleen maar een kostenpost geworden. En die kosten moeten ergens gecompenseerd worden, en dit kan alleen maar bij de initiele verkoop van het apparaat.
Ofwel. Misschien zouden we kunnen stellen dat de 'te goedkope telefoons' eigenlijk niet zouden moeten bestaan. Gewoon alleen maar midrange en hoger die 5-7 jaar ondersteund worden.

Manier 2: Google maakt een besturingssysteem waarvan zij ondertussen weten hoe het gebruikt wordt. Ze weten dat hun klanten (de telefoonmakers) veelal maar weinig major releases gaan doen. Oftewel. Misschien moet Google gewoon iedere versie van Android 5-7 jaar van updates gaan voorzien. Net zoals Microsoft dat doet met Windows. Als voorbeeld Windows 10 heeft straks in 2025 10 jaar ondersteuning gehad van Microsoft. Dit zou Google dus ook kunnen doen met Android. Vervolgens kan Google als onderdeel van de licentie die ze afgeven fabrikanten verplichten om die securitypatches/bugfixes door te voeren. (of een manier vinden dat ze vanuit Google gepusht kunnen worden.)
Bij Apple doorgaans geen probleem. De club die iPhone's trager maakte zodat je sneller een nieuwe telefoon zou kopen. Die club?
Als ik kijk wat die Northladder doet, heb ik niet het idee dat het in de 'spirit' is van Renewd, enige wat ze lijken te doen is een trade-inplatform, maar geen actief reparatie/herstel/wederverkoop.Dit lijkt meer een commercieel 'dozenschuiver' te zijn dan een actief refurbishing programma.
Apparatuur een tweede leven geven vind ik ook belangrijk. Maar bedrijven uit discutabele landen probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Dit gaat hem dus helaas niet meer worden voor mij.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 26 augustus 2024 15:40]

Waarom is Dubai per definitie discutabel?
Heb je even? Maar denk dat die slavernij daar reden genoeg is.
Wil dat zeggen dat iedereen en ieder bedrijf aan slavernij doen?

In Nederland hebben we veel drugsgebruik (en criminaliteit), wil dat zeggen dat iedere Nederlander een drugscrimineel is?
Kan mij persoonlijk aan mijn achterste oxideren, ik ontwijk actief landen waar slavernij gewoon "normaal" is. De Arabische Emiraten is 1 zo'n land.

Maar goed, we hebben ook lopen voetballen in Qatar en maar maatschappelijk huilie huilie over het Nederlands slavernijverleden.

Die hele regio daar is bezeten van de schurkenstaten. Maar ze produceren een (best groot) deel van onze olie, dus zien het door de vingers, ofzo?

Er zitten vandaag de dag meer mensen in de slavernij dan elk ander punt in de menselijke geschiedenis. Onze handel met die landen is daar gewoon verantwoordelijk voor!

[Reactie gewijzigd door batjes op 26 augustus 2024 18:31]

Dus het interesseert je niet wat in ons eigen land gebeurt, maar bent activistisch als het in een ander land gebeurt...

Dat vind ik toch wel een hele rare gedachtegang.
Waar keuren wij slavernij goed dan? Volgens mij keuren we dat maatschappelijk af. Wanneer er in sommige gevallen in Nederland slavernij gevonden wordt ergens in een kelder of obscure loods.... Dan is dat landelijk nieuws en spreken we nationaal van schande. De daders worden de cel in gegooid.

We hebben wetgeving, vangnetten en allerlei maatregelen getroffen om dat soort situaties te voorkomen. Legale prositutie hebben we in Nederland enkel en alleen om mensenhandel en andere vormen van slavernij tegen te gaan.

Nah, volgens mij hoef ik niet zo activistisch te zijn voor ons thuisfront.

In de Verenigde Arabische Emiraten hebben de lokale (en rijkere inwonende buitenlanders) een huisslaaf. Kom nou toch. Wat is nou je argument? We hebben het hier over slavernij "zoals in de goede oude tijd". Waar wij, zogenaamd beschaafd volk, vrolijk handel mee drijven. Waar _we_ vrolijk naar toe op vakantie gaan.

Does not compute, hoe durven we maatschappelijk zo verwaand te doen, terwijl we toch echt mede verantwoordelijk zijn voor 50! fucking miljoen mensen in slavernij.

Het hele Transatlantische slavernij - "feestje", over 300 jaar, was 12,5miljoen.
De VN: https://news.un.org/en/story/2022/09/1126421

Oh oke, omdat je op papier geen slaven mag bezitten, bestaat het niet.

Men heeft huisslaven in Dubai! Mensen die onder valse voorwaarden land ingehaald worden, paspoort mogen inleveren en in elke praktische vorm die je kan bedenken, eigendom zijn van de _werkgever_. Mensen die dat land opbouwen, in slavernij. De mensen die in waardeloze omstandigheden die olie naar boven halen. Dienaar in huis, slaaf. Die hebben welgekend 0 rechten. Als die slaaf naar de politie stapt, zal de politie ze vrolijk 'thuis' afzetten.

Hoe kun je dat niet slavernij noemen?

Wij gebruiken gewoon die olie die door slaven omhoog gehaald wordt. _wij_ gaan daar op vakantie. Wij pompen collectief miljarden in die middeleeuwse staten, hoe zijn wij daar niet verantwoordelijk voor?
Als ik persoonlijk verantwoordelijk gehouden wordt voor wat een stel Nederlanders in de 17de eeuw uitgespookt hebben, ondanks dat mijn voorouders tot de 13de eeuw terug te herleiden zijn als boeren en vissers ver van de (destijds) grote steden zoals Amsterdam en Kampen, geen enkele van mijn voorouders ooit een voet op zo'n Oost- of West Indische boot gezet.

Als we collectief verantwoordelijk zijn voor die 500.000 slaven die we in een kleine 50 a 100 jaar verhandeld hebben, ruim 250 jaar geleden.

Hoe zijn we dan niet collectief verantwoordelijk voor die miljoenen slaven die we nu in stand houden? Ik snap het gewoon niet.

Ik ben alleen vanwege mijn afkomst schuldig bevonden aan slavernij(hoezo, racisme?). Maar niet vanwege keuzes die ik zelf bewust kan maken? Wat?
Nederland heeft geen Shenzhen of Akiba waar honderden winkeltjes zitten met mensen die aan computers en telefoons kunnen sleutelen.
Met geld uit de Emiraten is dit wel te omschrijven als een poging tot greenwashing. Jammer dat Renewd niet op een gewone manier, met "schoon" geld, kon blijven bestaan.
NorthLadder funding komt voor een deel van Dutch Founder Fund. Zie o.a. hier: https://www.linkedin.com/...7139891131999236096-yaBN/
De realiteit ius dat mensen dit niet willen. Iedereen gaat voor nieuw omdat het verschil in prijs veel en veel te laag is. Zo kijk ik momentreel naar een Canon 90D, 2de hands Met controle en "garantrie" 975 euro nieuw 1150 euro.
Nadelen niet nieuw kopen :
Staat accu met kosten nieuwe accu 80 euro.
Staat sluiter en gordijn onbekend : vervangen = total loss qua kosten
Staat sensor : Hoe is deze schoongemaakt en gebruikt en heeft deze lopen streamen en filmen wat degradatie van de sensor en mogelijk pixel errors veroorzaakt. Slecht snoonmaken dan de sensor verpesten omdat er een speciale gevoelige coating op zit.

resultaat ik koop voor dat minieme prijsverschil liever nieuw. pas bij iets van 600 euro zou ik er over na gaan denken. Zelfde voor een telefoon daar moet toch minimaal 40% off en een nieuwe accu in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.