Huawei brengt volgend jaar speakers, wearables en vr-headsets met HarmonyOS uit

Huawei brengt voorlopig nog geen smartphones, tablets of computers met HarmonyOS uit. Dat meldt het bedrijf tijdens een sales event in China. Wel wordt het eigen besturingssysteem volgend jaar gebruikt in speakers, wearables en vr-headsets.

Een woordvoerder van Huawei bevestigt tegenover persbureau Reuters dat er volgend jaar geen telefoons en tablets met HarmonyOS verschijnen. In eerste instantie zal Huawei focussen op wearables, speakers en vr-brillen. De eerste van deze producten met HarmonyOS moeten volgend jaar uitkomen. Ook komt het bedrijf met een Honor Vision-televisie die gebruikmaakt van HarmonyOS. Deze televisie moet op termijn ook in Europa uitkomen.

Huawei kondigde HarmonyOS in augustus aan. Het besturingssysteem werd gezien als een mogelijk alternatief voor Android vanwege de handelsrestricties met Google en andere Amerikaanse bedrijven. Het wordt een opensource-besturingssysteem en is, anders dan Android en veel andere besturingssystemen, niet gebaseerd op de Linux-kernel. In plaats daarvan gebruikt het OS een eigen microkernel.

Tijdens de aankondiging van Harmony OS stelde Huawei-ceo Richard Yu dat het besturingssysteem eventueel gebruikt kan worden op smartphones, maar naar eigen zeggen ligt de voorkeur van Huawei bij Android.

HarmonyOS

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

09-12-2019 • 14:44

28

Reacties (28)

28
26
13
3
0
10
Wijzig sortering
Anoniem: 1280646 9 december 2019 16:18
Ze willen eigenlijk hetzelfde wat Samsung al jaren doet. Samsung heeft Tizen voor zo'n beetje alles behalve de smartphones. Denk aan TV's, wearables, smart signage, ziekenhuis apparatuur, koelkasten, wasautomaten, drogers, fornuizen, kookplaten, koelkasten, airco's, automotive toepassingen en in de nabije toekomst op alles wat intelligentie heeft of moet krijgen.

Samsung heeft in potentie veruit het grootste ecosysteem ter wereld en wil daarbij natuurlijk niet afhankelijk zijn van een ander bedrijf in casu Google met Android.

Hetzelfde geld natuurlijk voor Huawei die ook een eigen eco-systeem aan het bouwen is en ook niet afhankelijk wil zijn van Google.
Een ecosysteem impliceert een product platform waarrond verschillende autonome bedrijven samenwerken en toegevoegde waarde creëren voor alle deelnemers.

In het geval van Tizen lijkt dat moeilijk te lukken: bijna niemand ontwikkelt producten voor Tizen en wie dat wel doet verdient er niets aan.

Een OS dat een fabrikant gebruikt voor meerdere producten is daarom nog geen ecosysteem.
Onzin wat je stelt.

Als je honderden miljoenen devices met elkaar verbind zoals Samsung dat doet en dan ook nog met een ongeevenaarde diversiteit aan devices EN open voor zowel het Zigbee als Z-Wave protocol waardoor er in potentie nu al meer dan 400 niet-Samsung devices aan het Samsung SmartThings IOT kunnen worden aangesloten heb je wel degelijk een ecosysteem.

Als DIT geen ecosysteem is dan heeft geen enkel bedrijf er 1.
DIT is inderdaad geen ecosysteem. Een ecosysteem impliceert dat diverse bedrijven er producten voor ontwikkelen.

Je spreekt zelf over “potentie”. Gezien het aantal producten dat Samsung heeft, terwijl zo goed als niemand producten ontwikkelt voor het platform, gaat het om impotentie.

Besluit: Samsung gebruikt Tizen voor diverse toestellen, verder kan het niemand wat schelen (behalve Samsung zelf): als de TV het maar doet en als de koffiemachine maar koffie zet :D
Het is alleen de vraag hoe lang Tizen zo groot blijft. Immers heeft Samsung al eerder geprobeerd een ecosysteem op te zetten met Bada en dat ging een tijdje goed, maar daarna niet meer. Dus ik zie Tizen ook nog wel instorten.
Anoniem: 1280646 @TheVivaldi9 december 2019 19:41
Tizen stort nooit in. Het zit al in tientallen miljoenen tv's, wearables en home appliances. Er is een levende developer community met een geavanceerde SDK met intensieve ondersteuning van Samsung.

Tizen is een strategisch product van Samsung omdat het samen met Bixby en hun 5G oplossingen hun IOT vormt zonder daarbij afhankelijk te zijn van welk ander bedrijf dan ook.
Het is vooral een strategisch puntje om zo niet volledig van Google en Android afhankelijk te zijn. Scheelt weer bij het onderhandelen.
Waarom (weer) een nieuw OS. Ze graven zo toch hun eigen gaf.
Omdat ze mogelijk Android niet mogen gebruiken.

Edit: ik bedoelde google diensten op Android, dank voor de correctie.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 23 juli 2024 16:41]

Android wel, maar Google apps en diensten niet. Zoals de Play Store en Gmail bijvoorbeeld.
Dan blijft de vraag staan wat precies de meerwaarde van een eigen OS is.
Differentiatie. Je kan producten maken die zich onderscheiden van de concurrentie. Maar dan moet je product goed genoeg zijn natuurlijk, anders sterft het een stille dood.
Omdat Linux of Unix zo oud als de weg naar Rome is. Waarschijnlijk kunnen ze daarom met deze OS ook veel efficiënter omgaan met de mogelijkheden van de moderne op ARM gebaseerde CPUtjes.
Dan begrijp je mijn punt niet. Voor zover ik weet is het juist niet gebaseerd op Android (hoogstens geïnspireerd) en draait het niet eens een Linux kernel. Ik zou zeggen dat ze gewoon Android hadden kunnen blijven gebruiken minus de Google apps. Dan heb je dus een OS dat al jaren als volwassen bestempeld is, waar enorm veel resources in development gestoken worden en wat door de wereld al breed gedragen wordt.

Wellicht mis ik wat cruciale info, maar dit lijkt me op het opnieuw uitvinden van het wiel en zorgt alleen nog maar voor nog meer versplintering in de markt.
Ah, blijkbaar niet dan, heeft wel een ARK compiler waarmee Android apk's geconverteerd kunnen worden naar hun OS. Dat is dan ook waar mijn verwarring waarschijnlijk vandaan komt.
maargoed aan de andere kant is het Android OS dan inmiddels misschien wel enorm bloated, en soms moet je dan weer eens van scratch iets nieuws/optimaals bedenken (nieuwe inzichten die met de Android-codebase misschien niet uitgevoerd kunnen worden). Zelfs Google werkt aan een alternatief voor Android (wel dus weer met inzichten die ze opgedaan hebben met de development van Android).
Omdat je niet afhankelijk wilt zijn van een ander land/bedrijf die voor wat voor reden dan ook jou bedrijf gaat boycotten. Slimme & goeie zet van Huawei.
Inderdaad Tizen heeft Samsung geen windeieren gelegd in de smartphone markt.
Anoniem: 767041 @ronald759 december 2019 14:51
Een nieuw os is beter voor de concurrentie als ze harmony os goed gaan krijgen. Nu zit je max aan 2 stabiele oses
Het gaat niet om de telefoons, maar om wearables, VR en speakers(?). Ter vergelijking: Smartwatches van Samsung draaien Tyzen en niet Android Wear. En die verkopen ook prima (en terecht).
Wat ik me echt nog afvraag op het moment is of ik nog door moet gaan met Huawei. Ik bezit zelf een Mate 20 van hen en zit op het moment veel naar wearables te kijken. Nu hoor ik veel verschillende kanten positieve en negatieve meningen van wearable-besturingssystemen. Daarom komt dit wel als een extra optie maar het valt nog te bezien hoe goed het systeem werkt.
Hun smartwatches draaien op Lite OS. Buiten push berichten is het app ecosysteem zeer beperkt, wat als + punt de accu duur verlengd (tot 2 weken!) Je hebt 2 echte doelgroepen met smartwatches: De ene wil een watch die zo onafhankelijk mogelijk is van je smartphone en en de mensen die hun smartwatch voor simpele dingen gebruiken i.c.m. met hun smartphone.

Huawei zet met de GT & GT2 in op accuduur, wat mij een goede zet lijkt. wil je graag alle features, kijk dan naar een fossil o.i.d.
aha, bedankt voor de info!
De horloges zijn top naar mijn mening, ook beter dan wat Samsung levert alleen toch wel een gebrek aan apps. Ik zit vast helaas aan mijn galaxy watch voor werk. Kan mails/slack verbinden met mijn horloge in geval van een "critical" incident. Op de galaxy watch kan je ook een E-sim installeren dus kan je zonder telefoon vrij rondlopen/vakantie gaan.

Zo niet dan had ik een Huawei genomen, visueel mooier en gaat twee keer zolang mee op een accu.
Als iemand een alternatief incident management device kent dan hoor ik het graag.
Ohw, vr-headsets? now my interest is peaked... Hoop dat ze snel met een aankondiging komen wat voor vr-headset..
Ja ik ben ook nieuwsgierig aan die VR, hopelijk is het niet weer iets als Samsung Gear of andere smartphone-VR bullshit (pardon voor mijn taalgebruik)

Een echte VR bril voor PC maar dat ook als standalone gebruikt kan worden zoals Oculus Quest.
En daar dus HarmonyOS om daar Harmony apps te draaien in VR... ik zie daar wel iets in zitten _/-\o_


Maar natuurlijk zal het afwachten zijn wat ze ermee gaan doen.
Ze hebben in china dus blijkbaar al een VR 2 en pas geleden VR Glass aangekondigd (laatste heeft behoorlijke vette specs en kleine formfactor, alleen helaas 3DOF, dus voor echt VR minder interessant)..

Ook ben ik benieuwd naar de nieuwe Samsung VR headsets, hopelijk dit keer wel officieel hier in NL te koop (Samsung Odyssey(+)), want via import/unboundvr is die reteduur. In Juni werd er door Samsung gezegd dat ze binnen een paar maanden met nieuws zouden komen, maar helaas tot op heden nog niets laten weten. Ze hebben dus ook een patent voor een kromme display in een headset wat natuurlijk weer extra mogelijkheden schept, De Odyssey+ schijnt wat betreft visuals heel goed te zijn, maar helaas nog steeds een WMR headset met niet zo'n denderende tracking en zeker niet zo'n denderende controllers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.