Nokia brengt in India zijn eerste smart-tv uit

De Finse fabrikant Nokia brengt in India een televisie uit. Het gaat om een smart-tv met Android 9.0 en een 55"-lcd met 4k-resolutie. De tv heeft ingebouwde luidsprekers van JBL. De verkoop begint volgende week.

Het is voor het eerst dat Nokia een smart-tv uitbrengt. De Finse fabrikant verkoopt de televisie via Flipkart, een grote webwinkel in India. De televisie meet 1234,6x739x98mm en heeft een 55"-lcd. Die lcd heeft volgens Nokia een maximale helderheid van 400cd/m² en een contrastverhouding van 1200:1.

Nokia heeft een quadcore-soc in de behuizing gestopt, met vier ARM Cortex A53-processorkernen op 1GHz en een Mali 450-gpu. Het werkgeheugen is 2,25GB en de tv heeft een lokale opslag van 16GB. De tv draait volgens de fabrikant op 'Android 9.0', vermoedelijk Android TV 9.0, en heeft toegang tot spraakbediening via Google Assistant. Het geluid komt van twee 24W-luidsprekers met de merknaam van JBL erop.

Nokia brengt de tv vanaf volgende week uit voor 41.990 roepies. Omgerekend is dat momenteel ongeveer 530 euro. De Finse fabrikant is niet de enige nieuwe speler op de Indiase tv-markt met een verleden in de smartphonemarkt. OnePlus bracht dit najaar ook een eerste smart-tv uit.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-12-2019 • 15:18

63 Linkedin

Submitter: maarte997

Reacties (63)

63
62
23
4
0
29
Wijzig sortering
"Fabrikant"?
Nokia werkt met heel veel product groepen via licensies. HMD heeft die voor telefoons.
Zelf ook hiermee bezig geweest.
Lijkt mij stug dat ze de televisie zelf hebben geproduceerd.

Edit:
A few months ago, Flipkart confirmed that it would be entering a strategic partnership with Nokia to make smart TVs for the Indian market.
Flipkart will handle the manufacturing, distribution, and marketing of these Nokia branded TVs.
Blijkbaar Flipkart zelf dus.
Nokia mag dan misschien nog wel zelf netwerkinfrastructuur ontwikkelen maar een fabrikant wil ik het niet echt meer noemen.
Nokia is een weg aan het slaan om weer op de markt te komen, Nokia was toch wel een vertrouwde naam, maar niet meer bij de komende generaties.
Hoe dan ook, de meeste producten en dus ook producten die gaan komen zijn vaak via licensies.
https://www.techradar.com...tv-in-india-on-december-5

Licentie agency: https://globalicons.com/0...a-brand-to-new-categories

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 5 december 2019 17:17]

Toch maakten ze vroeger wel deGelijk zelf tv's.
Daar is over te discussiëren. Ze hebben gewoon wat televisiefabrieken in de schoot geworpen gekregen bij andere deals (Salora) respectievelijk doelgericht opgekocht (ITT/Standard Elektrik Lorenz, handig omdat daar ook een beeldbuizenfabriek bij zat) of samenwerkingen aangegaan (Luxor, Finlux). De daadwerkelijke ontwikkeling en productie zijn nooit echt helemaal samengevoegd. Toen ze er geen heil meer in zagen, zijn ze in de Duitse en Hongaarse fabrieken mobieltjes gaan produceren en hebben ze de rest aan Semitech verkocht waarna na een aantal omzwervingen de productie in de Finluxfabriek die als laatste overgebleven was, beëindigd werd.

Nouja, voor 'all practical intents and purposes' hebben ze ruim 10 jaar lang min of meer zelf TV's geproduceerd, dus ik keur je antwoord goed.
Nu je toch bezig bent. Hoe zit dat met de sataliet tuners? Maken ze die nog steeds? Die kennis kan wel handig zijn voor Smart tv's (okey het is een ander bedrijf)
Ik denk dat die oorspronkelijk bij Salora vandaan kwamen, en die zijn denk ik ooit stilletjes van de markt verdwenen. Ik weet niet precies wanneer, maar dat kan best al ergens rond de tijd zijn geweest dat de televisieproductie een zwervend bestaan ging lijden (de late jaren '90).
Dat ontkende ik ook niet maar het artikel laat wel klinken alsof het een productie is van Nokia terwijl het een Nokia branded TV is.
Beetje hetzelfde als met philips in europa, het bedrijf uit eindhoven heeft zelf niks te zeggen over de televisies.
100% is eigendom van tpv en met een merknaam licentie van philips.
Maarja verkoop maar een tv als “TPV”....
Het is maar de vraag of Flipkart zelf televisies produceert. Het lijkt me meer een verkoper die een contract met een ODM/OEM heeft en natuurlijk de verkooprechten van het merk Nokia.

In India was de naam Nokia veel groter dan hier, dus wat dat betreft zit het wel goed.
Nogal een summier artikel imho.

Nokia Smart TV major specs & Features:

Bezel-less design, seamless infinity-edge viewing experience, stylish silver bezel at the bottom
Display size of 139.7 cm (55-inch)
4K ultra-HD LED panel
PureX quad-core processor
2.25 GB RAM
Display Features: MEMC technology, Intelligent Dimming Technology, Dolby Vision and HDR 10
Bottom-firing JBL speakers
Audio Features: Dolby Audio, Dolby Digital and DTS TruSurround technologies
Clear View technology and Clear Sound technology
Google Android Pie (v9.0)
Google Voice Assistant
Hotkeys for Netflix and YouTube
Chromecast built-in
Sound Output: 24 W
Refresh Rate: 60 Hz
HDMI: 2 Rear, 1 Side
USB: 2 Side

https://nokiapoweruser.co...lease-date-other-details/

Flipkart is meer dan alleen de webshop: Flipkart will handle the manufacturing, distribution, and marketing of these Nokia branded TVs.
https://www.techradar.com...tv-in-india-on-december-5
De vraag is welke chinees maakt dit voor nokia. Xiaomi doet het ook al tv's verkopen. Lijkt er op alsof het een mode aan het worden is. Als nokia zich echt wil onderscheiden op deze markt bieden ze vooral updates voor het smart gedeelte aan. Dat is nu het grootste probleem bij alle smart tv's.
Dat hoeft niet persee een Chinees te zijn, kan ook een Indiaan zijn; daar staan nog televisiefabrieken.

Wat de specs betreft (inclusief updates) zou het veel handiger zijn als HMD ook over de televisies zou gaan en die qua software laat meelopen in het telefoongamma.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 december 2019 19:15]

Je bedoelt een Indiër?
Nee, ik bedoel een inwoner van India. Een indiër hoeft niet uit Brits Indië (India) te komen maar kan ook uit Nederlands Indië (Indonesië) komen, dus dat is net zo verwarrend als Indiaan maar Indiaan is historisch wel correcter omdat degenen die 'native Americans' bij vergissing zo noemden, dachten dat ze in India waren. Meestal noem je een bewoner naar zijn land, dus dat houd ik dan maar aan.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 6 december 2019 15:24]

Iemand uit Nederlands-Indië is een Indo, of is Indisch, geen Indiër.

(En zeg vooral niet 'Indonesiër' tegen een Nederlands-Indisch persoon, dan valt de hele Indische gemeenschap over je heen ;) )
Of er om te beginnen een deftige soc en minstens 4 GB ram insteken. Dat hoeft dan niet eens een high end soc te zijn, iets zoals een Snapdragon 670 zou al geweldig zijn.
Flipkart will handle the manufacturing, distribution, and marketing of these Nokia branded TVs.
Het enige dat hint op méér dan een webshop, is het woordje manufacturing. Dat is alleen een beetje misleidend, want "handle the manufacturing" kan ook betekenen dat ze contact opnemen met een OEM om hun logo erop te zetten. Zo gaat het meestal met dit soort merken en er zijn in India nog wel zulke fabrikanten.
Wanneer komt er eens een fabrikant die TV monitors maakt met een standaard verbinding voor beeld en geluid. Los daarbij een verwisselbare slimme box die als er geen updates meer zijn of een betere versie uitkomt we die kunnen vervangen als we nog tevreden zijn met het beeld. Ik heb een tv die nog steeds een geweldig beeld heeft maar achterhaald is met het "smart" gedeelte.
Ik snap nooit dat mensen hier om vragen. Dan koop je toch gewoon een van de vele opties als shield tv, Apple tv, fire stick etc.? Want dat is in principe waar je om vraagt alleen dan met een sticker van je tv fabrikant erop.

Ik heb hier twee oude LG's met netcast erop. Was al 3x niks toen het uitkwam en nu 6 jaar later totaal onbruikbaar. Maar ik heb er totaal geen last van want gebruik gewoon een shield tv en fire stick. Het hele smart gebeuren zie ik nooit. Hooguit als ik toevallig een keer handmatig van input moet wisselen maar daar zit het hele smart gedeelte eigenlijk totaal niet in de weg behalve dat het misschien ietsjes sneller had gemogen.
Ik gebruik het smartgedeelte niet op mijn tv. Maar zelfs als je het niet gebruikt, de interface (beeld, geluid, energie instellingen etc )gaat ook zo rete traag van mij mag heel dat smart gedoe opdoeken. Als ik iets wil hang ik zelf wel een chromecast, pc, shield o,i.d. eraan.
Je hebt wel gedeeltelijk gelijk maar waarom betalen voor iets wat over 2 jaar al niet meer te updaten is terwijl het scherm nog prima is. Veel mensen zijn niet zoals de meest tweakers die dit zelf gemakkelijk kunnen oplossen door andere doosjes aan te sluiten maar dan wel met meerdere afstandsbedieningen moeten gaan werken. Mijn buurman heeft al genoeg problemen met de nieuwe Ziggo afstandsbediening..
Ik weet het niet hoor, maar als het smart gedeelte er niet op zit wordt de tv misschien wel duurder voor de consument?

YouTube/Netflix sponsord de fabrikanten misschien wel? Maar is een onderbuik dingetje van mijn kant..

Ik vraag mij het eigenijk ook af. Ik kies mijn producten liever zelf dat dat de fabrikant ze integreert..
Je bedoelt zoiets:

https://maxict.nl/samsung...v-box-zwart-p9884190.html

kost wel wat maar dan staat er wel een sticker van een TV fabrikant op :+
Sommige mensen vinden het dan handig dat als de fabrikant dan een dedicated netflix knop op de afstandsbediening zet van de tv om direct netflix te kunnen opnemen omdat ze dan minder afstandsbedieningen nodig hebben.

I know, er bestaan daar oplossingen voor, maar niet iedereen wil daarin investeren, of weet dat ze bestaan...
Het idee is goed, is in de beeldbuistijd ook wel gedaan (denk aan de eerste generaties Philips Matchline) maar het probleem is een beetje dat het goedkoper is om geïntegreerde televisies te produceren en dat het maar een kleine markt is. Als ik televisies zou bouwen, zou ik zonder meer zo'n model uitbrengen maar de vraag is of dat loont.

Trouwens, B&O en Loewe hebben ook wel TV's waarvan de hardware in principe uitbreidbaar is. Dat is meestal wel een klusje voor de dealer, niet heel simpel plug&pray.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 6 december 2019 01:26]

Voor het eerst dat Nokia een tv uitbrengt? Volgens mij hebben ze in de jaren 90 / 00 al eerder tv's uitgebracht?

Edit: Ik zie dat het artikel is aangepast naar smart tv, dat is feitelijk vast wel juist.

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 5 december 2019 15:24]

Op Techradar maakten ze die fout ook. Niet alleen in het artikel over Nokia, maar ook in het artikel over Motorola dat ook zaken doet met Flipkart.
Er staat toch smart-tv?
Er stond gewoon TV, op alle plekken.
Als de redacteur snel de titel van het item aanpast....
Hij was "smart" vergeten in de titel. (niet erg smart in dit geval ;) )
Ook veel eerder, in jaren '70 al.

https://upload.wikimedia....vision_and_vhs-video.jpeg

En dan in de titel vrolijk vermelden dat het voor het eerst is dat Nokia een TV uitbrengt :?.
De foto die je toont is uit de vroege jaren '90. In de jaren '70 had Nokia nog geen televisiefabrieken binnen het concern.
De TV die je laat zien, is dan ook wrs geen smart TV, en dat is wat in de titel staat.
Er stond eerst gewoon televisies, en ik denk dat dat in het persbericht ook stond. Kennelijk heeft de Indiase dozenschuiver Flipkart weinig historisch besef, want van Motorola beweren ze hetzelfde. Ook Motorola heeft vroeger al eens televisies gemaakt, al is dat iets langer geleden dan Nokia.
Leuk idee van zo'n smart TV. Nadeel is wel dat er een levensduur zit op de ondersteuning (van de OS). Ik weet dat mijn mobiel ook 'beperkt' houdbaar is d.w.z. tot een x aantal jaar updates maar bij een TV vind ik dat een nadeel. Hoe vaak lees je niet dat er weer een product niet meer wordt ondersteund omdat de fabriek er 'klaar mee' is? Decent specs hoor dat wel.
zo wordt je tv vanzelf dom, apps werken niet meer of ontwikkelaar rekt de stekker eruit
Dus betaal je extra voor features die later niet meer werken.
Echte "dumb"-tv's zie ik wel brood in
nieuws: Deens bedrijf wil 'televisie' produceren die volledig via smartphone ...
In essentie is dat wat devices zoals AppleTV & Google Chromecast voor je doen.
Hoewel ik moet zeggen, dat ook op deze devices er meer en meer native apps komen :*)
Of een Linux bak. X forwarding en pulse audio forwarden
Nokia heeft totnutoe bewezen telefoons goed en lang te ondersteunen, dus waarom zou dat bij deze tv anders zijn?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 5 december 2019 16:54]

Nokia telefoons zijn niet van Nokia maar HMD. Ook deze TVs zijn niet van Nokia maar van Flipkart. Het feit dat de telefoons goed en lang ondersteund worden zegt dus niets over de TVs.
Ja precies mijn punt. Als de ondersteuning op lange termijn onbetrouwbaar is, dan is het in mijn ogen een nadeel. Dan maar een dumb tv.
Het zou goed kunnen dat ook Flipkart alleen maar een tussenschakel is die rechten op de verkoop heeft. Er zijn in India nog stickerplakproducenten en anders halen ze ze bijvoorbeeld uit China.
Volgens mij maakte nokia vroeger ook tv's (in het CRT tijdperk). Ik vraag mij wel af hoe nokia denkt te kunnen concurreren met merken als samsung, lg, e.d. die veel groter zijn, en dus ook veel meer onderhandelingsmacht hebben bij componenten-leveranciers.
Ik ga er zonder meer vanuit dat het een ingekocht toestel is, maar ook als ze het zelf bouwen dan is dat best te doen als je vooral standaardcomponenten gebruikt en voor het smartgedeelte componenten die je ook in de tabletten en telefoons gebruikt.

De geschiedenis van Nokia met televisies is wel interessant. Ze hebben de televisieproductie overgenomen van Salora (de tak die ook de bekende Nokia monitoren maakte) en Standard Elektrik Lorenz (onderdeel van ITT, vandaar de naam ITT-Nokia die ze in de vroege jaren '90 voerden). Uiteindelijk is het een soort samenwerkingsverband van Salora, de voormalige SEL-fabriek onder de naam Nokia, Luxor en Finlux geworden, overgegaan naar Semitech, failliet gegaan, overgegaan naar Finlux als doorstart, overgegaan naar Otrum en productie beëindigd een jaartje of 10 geleden meen ik.
Erg interessant. De reviews moeten gaan leren hoe ze zich in deze markt neer gaan zetten. De prijs is zeer aantrekkelijk. Toch blijf ik mij altijd maar verbazen over het feit dat smartphones betere hardware hebben dan tv's. Hopelijk houd Nokia de Android versie lekker kaal. Bij mijn Sony heb ik ook het een en ander uit moeten zetten voordat Android pas bruikbaar werd.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 5 december 2019 15:32]

Aan de specs te zien, niet vooruit te branden.
Ik zou dit strakke tv'tje best in huis willen nemen. :)
Ik heb nog een Nokia tv gehad in de jaren negentig!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee