Einde van ondersteuning Windows 7 laat Microsofts omzet uit Windows 10 groeien

Het naderende einde van de ondersteuning voor Windows 7 zorgt ervoor dat Microsoft meer omzet haalt uit Windows 10. Vooral op de zakelijke markt verdiende Microsoft meer met Windows 10-licenties.

De groei zat alleen aan de zakelijke kant, zegt Microsoft in de bespreking van zijn kwartaalcijfers. Bij consumentenproducten was juist afgelopen kwartaal een daling te zien van omzet uit Windows 10. Microsoft denkt dat ook komende tijd de omzet uit Windows 10 nog zal stijgen. De ondersteuning voor Windows 7 stopt begin volgend jaar. Upgrades gaan geleidelijk, onder meer bij Nederlandse gemeenten.

De omzet uit de Surface- en Xbox-divisies daalde licht, vooral door de timing van de release van nieuwe hardware. De nieuwe Surface Pro, Pro X en Laptop komen pas dit najaar uit, waardoor vermoedelijk veel klanten zullen hebben gewacht met de aanschaf van een nieuw apparaat. Er is bovendien dit jaar geen nieuwe Xbox-console en de consoleverkopen lopen dus ook terug. Behalve voor Surface noemt Microsoft alleen percentages ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar geen concrete omzetcijfers.

De Azure-divisie van Microsoft kende, net als afgelopen jaren vaak is gebeurd, een grote stijging in omzet. Deze keer kwam de stijging uit op 63 procent. De drie divisies van Microsoft, namelijk Intelligent Cloud, Productivity en More Personal Computing zijn nu ieder ongeveer even groot in omzet. De omzet van Microsoft als geheel steeg met 14 procent naar rond 33 miljard dollar. Het operationeel inkomen kwam uit op 12,7 miljard dollar, een stijging van 27 procent.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-10-2019 • 12:52

144 Linkedin

Reacties (144)

144
130
63
8
1
51
Wijzig sortering
Bij consumentenproducten was juist afgelopen kwartaal een daling te zien van omzet uit Windows 10.

Dat is niet gek als er (illegale) Keys aangeboden worden va €3,95. Daar moet men echt iets aan doen wil men meer omzet gaan halen uit W10 voor consumenten.
Daarnaast is het nog altijd mogelijk een Windows 7 licentie gratis om te zetten naar een Windows 10 licentie, als consument zijnde. Ook al wordt daar niet actief meer mee geadverteerd.
Hier kun je het programma downloaden:
https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Je kan het ook via USB stick starten in windows.
Als ik deze website nu open staat hier het volgende:
Deze instructies gelden wanneer je:
Je beschikt over een licentie voor het installeren van Windows 10 en voert een upgrade van deze pc uit vanaf Windows 7 of Windows 8.1.

Als je geen licentie hebt om Windows 10 te installeren en nog geen upgrade hebt uitgevoerd, kun je hier een exemplaar kopen: https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/get-windows-10.


Het lijkt alsof het programma nog wel te downloaden is, maar er geen gratis licentie meer verschaft wordt. Of zie ik iets over het hoofd? :)
Ja, wanneer je een schone installatie doet kun je gewoon je Windows 7/8/8.1 key invoeren (of als ie in de EFI staat opgeslagen haalt de installer ‘m automatisch op) en dan krijg je automatisch een volledig geactiveerde Windows 10 van de bijpassende variant (een Windows 7 Home key wordt dus Windows 10, een Windows 7 professional of ultimate key wordt Windows 10 pro).
Dat staat niet op de website, maar het werkt nog steeds zo (laatst nog geprobeerd met de 1903 ISO). Eenieder die wil kan dus nog gratis upgraden (OEM en retail in ieder geval).
Klopt, ik heb laatst nog een Windows 7 geüpdatet naar windows 10. Ik wist inderdaad ook niet zeker of de licentie geldig ging blijven maar na de update had ik een geldige windows 10 licentie
Als de key in de EFI zou staan en je alle partities verwijdert om Windows opnieuw te installeren zou je de key kwijt zijn. Gezien dat erg onhandig is met een SLP key bevind de key zich in de BIOS/UEFI.

Neem aan dat je UEFI bedoelt en niet EFI.

[Reactie gewijzigd door axe0 op 27 oktober 2019 12:17]

Je hebt uiteraard helemaal gelijk. De key staat in de UEFI (BIOS) waardoor ie niet verloren gaat bij het wissen van je opslagmedium. Dat zou ook erg onpraktisch zijn :)
Tijdens de installatie kies je "ik heb geen key", installeer windows. Kies vervolgens productcode wijzigen en vul je windows 7 of 8 productcode in. Tenzij deze in de bios / uefi staat opgeslagen dan gaat het automatisch.
Zoek maar naar windows media creation tool, deze upgrade jou pc naar win10.
Of je kan ermee een stick maken voor windows10, en je pc herinstalleren ermee en dan je win7 licentie invoeren en klaar.
thx maar als je voorgeinstalleerde windows hebt vista ofzo dan heb je toch geen key?
De oem key van Windows XP,7,Vista,8.x zou altijd op de behuizing van de PC of Laptop moeten staan (licentie sticker). Bij Windows 10 is deze meestal in het UEFI/BIOS gezet.
ik had het nog niet getypt draaide de laptop om en hij stond erop sorry haha :)
Je kan ook showkeyplus downloaden van het microsoft store of ergens anders en dan zie je je windows en office keys.
Bij windows 8 is het meestal ook alleen een stickertje met het windows 8 logo, Windows 7 was de laatste die nog echt licentiecodes op de machines had. Zit er wel een sticker met licentiecode op je laptop/desktop is dat erg zeldzaam.

Code uit de UEFI/BIOS kan je inderdaad prima uitlezen, maar is voor windows 8 of 10 installatie niet nodig die haalt hem er zelf uit. Mocht de machine niet automatisch geactiveerd worden dan kan je bij het activatiescherm in windows 10 op "probleem oplossen" drukken dan gaat hij nogmaals zoeken.
Je hebt altijd een key. Maar Vista kun je niet upgraden he, dan zul je eerst een upgrade van Vista naar 7 aangeschaft moeten hebben in het verleden.
Het kan ook zijn dat die in de UEFI/BIOS anders zit, dan zal windows hem gewoon uitlezen daaruit.
Alleen bij de installatie kan zijn dat die hem misschien niet ziet, dan klik je op doorgaan zonder code.
Je kan ook een schone installatie doen zonder de key te hoeven weten.
https://betanews.com/2015...-way-no-upgrade-required/
Deze manier heb ik zelf meerdere malen gebruikt. Zet, voor zover ik weet, de activatie van Windows 7 over naar de schone van 10, mits de hardwareconfiguratie niet te veel afwijkt.
https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Als je het hulp programma download kun je een iso maken en branden op dvd of een USB stick wat jouw voorkeur is.

Alles back-uppen van de Windows 7 pc en een schone installatie doen met de Windows 7 code. Hij pakt daarmee gelijk de juiste Windows 10 versie die bij de Windows 7 code hoort
Maar op zich is dit toch vrij logisch lijkt me? Het is nog steeds Windows, maar dan enkele versies nieuwer. Als ik een pc had die nog op windos 7 draaide en ik weer opnieuw moet betalen voor een nieuwere versie van het OS, dan zet ik er wel linux op. Dat je wel moet betalen voor een Windows 10 licentie voor een nieuwe pc vind ik dat wel weer logisch.
Ja en nee want als je een licentie hebt om battlefield 4 te spelen betekent dat niet dat je 5 ook mag spelen en zo is dat met Windows ook. Echter voor Windows geld dat als alles op 1 versie zit het ze een hoop aan support scheelt..
Ik snap je punt. Wellicht is de spreekwoordelijke lijn zo dun tussen de versies dat het verschil ook echt als een upgrade aanvoelt en niet zozeer een nieuw OS. Wat dus in dit geval wel zo is.
Nee, absoluut niet logisch voor een upgrade of ook wel major update. Kleine updates, ja, die zijn ook altijd gratis geweest bij Microsoft voor Windows, maar ga jij een gehele versie omhoog dan moet daar gewoon voor betaald worden over het algemeen. Daar is/was Microsoft absoluut niet uniek in en heel normaal in de software industrie.
Ik snap je punt. Ik probeerde het, dan wel niet terecht of onterecht, te vergelijken met de nieuwere versies van het OS bij Apple computers. Maar goed, dat steekt natuurlijk heel anders in elkaar. Terecht punt.
Ook bij Apple mocht je tot voor kort lekker dokken. Pas met 10.9 is er een einde aan een 16 jaar lange traditie om voor je upgrades te moeten betalen bij Apple.
bij Apple betaal je dat ook hoor, alleen zit dit bij in de prijs van de aankoop van het toestel.
Thanks, ik heb nog 1 PC en een laptop op 7, die ga ik even omzetten :)
Klopt, laatst mijn moederbord geüpgraded en moest w10 opnieuw activeren. Dit kon nog met een oude w7 key die ik had liggen. Dus op een "nieuwe" w10 installatie worden oude keys nog steeds omgezet. Scheelt toch weer een nieuwe licentie!
Yes, dat kan nog altijd. Sterker nog je hoeft niet meer moeite te doen, je kunt nu gewoon een key van windows 7,8, 8.1 of 10 gebruiken. Als je pc al eerder een van deze versies heeft gehad kun je bij de schone installatie van windows 10 vanaf usb stick bijvoorbeeld "ik heb geen key" aanvinken waarna hij zelf de oude key uit je UEFI haalt. Afgelopen weekend nog 2x gedaan.

Hierbij wat info:
https://www.howtogeek.com...a-windows-7-8-or-8.1-key/

Hier de download:
https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10
Gaat dit om keys die in het buitenland verkocht zijn voor wat daar een normaal bedrag is en hier een lachertje of komen deze ergens anders vandaan?

Als deze keys illegaal zijn, kunnen ze dan niet teruggetrokken worden? Al kan ik me goed voorstellen dat het gebruik van keys op deze manier lastig aan te tonen is.

Edit: ik kan ze zelf vinden voor < €20, maar ben niet zo bekend met deze manier van keys kopen. Zelfs dat is aanzienlijk minder dan de prijs in de pricewatch.

[Reactie gewijzigd door iam2noob4u op 24 oktober 2019 13:05]

Gaat vooral om keys die van OEM win 7 licenties omgezet zijn geweest naar 10.
Win 7 OEM licenties in de enterprise markt werd niet gebruikt maar alle computers komen wel met een OEM licentie, immers daar werd een Win 7 Enterprise op geïnstalleerd, OEM is Pro licentie. Je hebt daar dus al enorm veel licenties die je kan omzetten naar 10. Daarnaast heb je ook nog afgedankte computers waar je de licentie van kan halen.

Er dus een hele markt ontstaan die jaagt op Win 7 licenties en ze omzet naar 10, uiteraard weet Microsoft dit en ze vinden het duidelijk niet erg gezien ze die business in stand houden door tot op heden nog steeds toe te laten dat 7 licenties omgezet worden.

Voor Win 10 Enterprise heeft men het aangepast, daar gebruikt men de bijgeleverde OEM Pro licentie die een upgrade krijgt naar enterprise licentie. Je kan geen afzonderlijke enterprise licentie meer krijgen, enkel als upgrade wat er voor moet zorgen dat er niet massaal OEM licenties in de vuilbak belanden.

Overigens aan consumenten verdient Microsoft niet, een standaard OEM licentie brengt ze geschat tussen de 5 en de 15 euro op, losse verkoop aan consumenten is echt wel verwaarloosbaar, helemaal als je de kleine zelfstandige/bedrijven eruit haalt die niet op een volume licensing contract zitten en daardoor onterecht als consument aangemerkt worden.
Een zakelijke klant met Enterpise licenties inclusief Office gaat richting de 1000 euro exclusief support contract of een Microsoft 365 enterprise E3/E5 abbonement, 30 tot 55 euro per user per maand, daar is waar ze geld verdienen met Windows.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 24 oktober 2019 13:21]

Vaak gaat het hier om key's afkomstig van Volume Licensing of MyVisualstudio (MSDN), dit zijn key's welke zeker niet bedoeld zijn voor retail verkoop. Microsoft kan dergelijke key's intrekken en doet dat ook zo af en toe.
Voor zover ik weet zijn het de OEM keys van de door bedrijven gekochte machines, die dan door dat bedrijf gereimaged worden met daarop een volume license.

De originele bij de machines gekochte licenties zijn dus over, maar indien niet geactiveerd nog niet aan een machine gebonden.

Het illegale wordt dan een steekspel in grijs gebied. MS zegt dat het illegaal is volgens zijn voorwaarden (OEM licensties zijn niet verhandelbaar), maar er zijn gerechtelijke uitspraken (met name in Duitsland) die die clausules nietig verklaard hebben.
OEM licentie's geleverd bij een machine zijn gekoppeld aan die machine. Daarnaast zijn volume licenties Upgrade licentie's, die mag je dus alleen gebruiken wanneer er al een geldige (OEM) licentie op de machine aanwezig is.

Je mag dus niet een volume licentie installeren (al dan niet via een re-image methode) en dan de OEM licentie verkopen. Bij een audit ga je dan volledig nat.

Daarnaast is maar de vraag of de Usedsoft uitspraak ook geldig is voor OEM software waarbij deze los 2de hands te verkopen. .
Deze verkoper van 2de handssoftware geeft bijvoorbeeld aan van niet en linkt daarbij naar een document van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Helaas is de link inmiddels dood. https://www.licensemasters.nl/faq/juridisch/
3. Kan alle software worden doorverkocht?

Nee, het geldt met name voor eeuwigdurende licenties, waarbij het niet uitmaakt hoe de software is aangeschaft, dus op schijf of via een download center. Zowel Microsoft Open licenties als Volume licenties voldoen hieraan. OEM licenties niet.
Nu is er natuurlijk wel een methode om OEM licenties te verkopen waarvan wel zeker is dat deze 100% legaal is, namelijk de hardware doorverkopen inclusief de licentie.
Voor oem licenties (niet geactiveerd) kan de situatie wettelijk anders liggen,dan Microsoft in zijn voorwaarden stelt, dat durf ik op dit moment niet te zeggen. Daarnaast is er inderdaad een gerechtelijke uitspraak geweest in Duitsland welke door de betreffende rechtbank is voor gelegd aan het Europees Hof van Justitie en die heeft op zijn buurt de uitspraak bekrachtigd, zodat deze voor geheel Europa geldt. Deze uitspraak houd kort gezegd in dat Software Licenties inderdaad onder bepaalde voorwaarden doorverkocht mogen worden.

Dit ligt echter geheel anders bij Volume Licensing en de key's die jij krijgt bij een subscription van MyVisualStudio het voormalige MSDN. Bij Volume Licensing mogen bijvoorbeeld de key(s) niet als zijnde 'afzonderlijk' worden verkocht.

MyVisualStudio Key's mogen sowieso niet worden door verkocht.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 24 oktober 2019 22:00]

Je kan elke W7 key gebruiken om W10 nog steeds te activeren (recent nog gedaan met een key afkomstig van een Asus laptop uit de schroot)
WIndows 10 Home moeten ze gewoon gratis maken. Aan consumenten W10 licenties valt toch geen droog brood te verdienen en de meeste mensen zullen echt niet bij MS aankloppen voor OS support als er wat is.
Pas vanaf OEM, Pro en Ent(gekoppelde verkoop en zakelijk dus) is het interessant voor MS om hier geld voor te vragen.

Zeker nu omdat het support gaat eindigen, denk ik dat het grote groep mensen nog zal overtuigen om over te gaan naar W10 Home, als ze nu nog op W7 zitten, als het gratis zou zijn, zoals in 2016.

*edit, typo's*

[Reactie gewijzigd door equit1986 op 24 oktober 2019 13:06]

Of ze doen zoals android basicly licenties kopellen aan een device, zoals een moederbord. Maak dat gewoon een paar euro / procenten duurder en stop de licentie op het moederbord. Waarom zouden mensen dan nog een gratis versie downloaden als het er toch bijzit. Bij apple betaal je ook voor macos door de hardware duurder te maken, zelfde bij android.
Maak dat gewoon een paar euro / procenten duurder en stop de licentie op het moederbord. Waarom zouden mensen dan nog een gratis versie downloaden als het er toch bijzit.
Dan betalen de mensen die bijv. Linux willen gebruiken mee aan een Windows licentie, Dat lijkt me niet eerlijk en juridisch onhoudbaar.
Er zijn toch ook laptops te koop zonder windows erop, maar juist met linux. Voor die 3% gebruikers kunnen heus wel aparte versies verkocht kunnen worden. En als mensen die versie dan kopen en alsnog een illegale key kopen moet ms daar gewoon veel serieuzer in investeren om dat tegen te gaan. Jailbreaken kan ook niet door elke leek gedaan worden, maar een illegale windows vaak wel, zeker aangezien de mensen die 5 euro voor een licentie betalen niet beter weten
Laptops is een ander geval, omdat je daar een compleet product koopt. Een consument die een laptop koopt, verwacht dat daarop een OS voorgeinstalleerd staat.

Maar als ik een los moederbord koop, dan maak ik zelf wel uit of ik daar een Windows licentie bij nodig heb. Misschien heb ik er nog een, omdat ik alleen het moederbord van mijn systeem vervang? Of ik wil zoals gezegd Linux gebruiken.

Het lijkt me niet dat consumenten en (moederbord-)fabrikanten zitten te wachten op moederborden met en zonder gekoppelde Windows-licenties.
Microsoft probeert steeds meer controle uit te oefenen op hardwarefabrikanten om Windows maar door te blijven drukken. Raspberry Pi en aanverwanten evenals nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hardware vanuit China laten ons de weg zien.

De enige hardware waar ik nog Windows op heb draaien is mijn laptop, ook omdat het slechts mogelijk is de firmwares te updaten via dat besturingssysteem. Standaard doe ik alles natuurlijk onder Linux op een tweede SSD.
MS kan ook een soort kopie belasting vragen aan fabrikanten zoals in nederland gedaan wordt bij alles met een hardeschijf/opslag medium. Het is duidelijk dat er iets gedaan moet worden, aangezien er ontzettend veel gehackte versies van windows zijn en allerlei andere malafide praktijken om aan sleutels te komen. Elke oplossing zal een nadeel hebben en er zal altijd een kleine groep benadeeld worden, echter bij de meeste oplossingen zijn minder mensen de klos, dan met het huidige systeem
Natuurlijk kan Microsoft niet zo'n kopie belasting vragen. Het is geen overheid.
De upgrade werkt nog steeds, maar los van dat, waarom gratis? Als je een pc koopt zit daar toch al standaard Windows 10 op in het geval van standaard pc's. Dan zit de licentie uiteraard wel in de prijs, maar dat is niet erg toch? Ik denk dat de meeste mensen niet eens een losse Windows licentie kopen, maar dat ze dus een standaard pc kopen met Windows, of een upgrade doen vanaf Windows 7/8.
en maak de upgrade gratis voor Home Ed :-)
Dat is het dus nog steeds, je kunt nog steeds een Windows 7 of 8 licentie gebruiken om Windows 10 te activeren.
De upgrade vanaf 7/8 is gratis, voor elke versie van windows ook voor pro.

[Reactie gewijzigd door 2bad4u op 24 oktober 2019 13:38]

Plus iedereen weet wel een truukje om gratis te upgraden vanaf Windows 7, of op een andere manier een WIndows 10 licentie te krijgen voor niks of met veel korting.

Ik denk ook niet dat MS het iets boeit, beter een consument met een gekraakte key op Windows 10 dan een consument op Linux of ChromeOS.

Als je die cijfers ook ziet zijn die erg indrukwekkend. 27 procent meer winst dat is niet niks, ik denk dat ze weinig redenen hebben om van koers te veranderen en ineens consumenten keihard aan gaan pakken die een semi-(il)legale kopie draaien.
Dit is al zo oud als de weg naar Rome.

Vroeger had je activeertools of gekraakte Windows ISO's, tegenwoordig heb je dit soort licentiesites. Ik denk dat het vechten tegen de bierkaai is bij consumentenproducten.
Dit is al zo oud als de weg naar Rome.

Vroeger had je activeertools of gekraakte Windows ISO's, tegenwoordig heb je dit soort licentiesites. Ik denk dat het vechten tegen de bierkaai is bij consumentenproducten.
Nu wordt het overal aangeboden, vroeger moest je specifiek opzoek naar...

Een consument heeft genoeg aan W10 home edit, en die kan men beter gratis of voor lage prijs legaal leveren. (€9,95 of zo) er zijn genoeg consumenten die licenties kopen als dan niet illegaal. Om die hele handel uit te roeien is het beter om gratis te maken, of voor lage aanschafkosten.
Gratis lijkt me inderdaad the way to go. Men zal dan wel een ander verdienmodel moeten vinden.
En dan wordt het wachten op advertenties op alle ongebruikte delen van de interface in windows
Nope, gewoon al jouw data verkopen zoals Google. Brengt een pak meer op.

EDIT: Mod me maar weer weg, alsof Google een non-profit is. Lijkt wel Noord-Korea hier.

[Reactie gewijzigd door bandidoloco op 24 oktober 2019 15:38]

Daar moet men echt iets aan doen wil men meer omzet gaan halen uit W10 voor consumenten.
Hoeveel consumenten kopen een losse Windows licentie?
De meesten kopen gewoon een (nieuwe) computer..

IMO is het juist belachelijk dat losse licenties zo duur zijn voor consumenten.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 24 oktober 2019 13:11]

Daar moet men echt iets aan doen wil men meer omzet gaan halen uit W10 voor consumenten.
Maar Microsoft heeft de focus verschoven van een Win10 licentie naar juist de services eromheen. OneDrive, Skype, Office, Xbox dingen, de Store en wellicht Outlook abonnementen. Het gaat ze al lang niet meer om het duur verkopen van licenties. Sure je kunt ze nog wel duur krijgen, maar zoals je al aangeeft zijn er genoeg bronnen waar licenties goedkoop te verkrijgen zijn. Daarom zie je ze in Windows ook steeds meer dingen pushen, steeds makkelijker services proberen om je maar binnen te halen als betalende klant met een vast inkomsten-stroom per jaar. Zo'n licentie legt een gebruiker 1 keer per 5 of 10 jaar vast, maar zo'n Office abonnement geeft ze maandelijks inkomsten. Plus het zorgt dat mensen Windows blijven gebruiken omdat ze er nou eenmaal veel geld in geïnvesteerd hebben. Windows 10 is vooral bedoelt om marktaandeel vast te houden, niet om alle inkomsten uit licenties te halen en daarna klaar te zijn.

De hele reden ook om Windows 10 gratis te maken voor upgrades was om marktaandeel te behouden en om meer services te verkopen. Het zal me niet verbazen als voor menig gebruiker de licentiekosten voor een mogelijke Win10 licentie er al uit zijn.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 oktober 2019 13:19]

En uiteindelijk dat Office365 voor thuis verplicht gaat worden als Microsoft365(wat al komt of er is), en dat je maandelijks ook voor je OS gaat betalen.
Dan hebben ze zoveel mensen gratis/goedkoop binnen geharkt, en zoveel diensten dat veel er niet eens meer onderuit kunnen.
MS laat dat zelf oogluikend toe, het verdienmodel is allang verplaatst naar cloud, store en data. Zij zien ook wel dat dit een verloren strijd is en blijft.

Overigens is dat al zo sinds Windows XP, het is alleen maar makkelijker geworden. Na de gratis W10 upgrade van 7 was MS zelfs zo vrij om je illegale licentie om te zetten naar een volledig functionele W10 home.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 oktober 2019 13:55]

e consument die technisch onderlegd genoeg is om goedkope key te vinden, is meestal ook al iemand die lang geleden al een gratis upgrade heeft gedaan of, gewoon geen legale key gaat gebruiken.

Ook hebben veel consumenten inmiddes een win10 machine gekocht in de afgelopen 4 jaar, en steeds meer die geen laptop of pc meer als daily driver hebben, want "alles kan op tablet en telefoon".
Ik gebruik al jaren de goedkope keys van die sites. Hoezo zou een technisch onderlegd persoon vele malen meer betalen voor een legale licentie?
vele malen meer betalen voor een legale licentie?
Omdat die wel legaal zijn? Niet dat ik onderschrijf dat technisch onderlegde personen dat sneller geneigd zijn te doen overigens, geen idee of dat waar is.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 oktober 2019 13:55]

De meerderheid van die keys worden in landen met lagere levensduurte ingekocht om dan hier onder de adviesprijs te verkopen.
Mijn datapunt is dat het volumelicenties zijn afkomstig uit faillissementen of commerciele doorverkoop. Dat mag, zolang alle licenties bij elkaar blijven. Dat doen ze dus niet, en dus is het gebruik van de licentie illegaal.

Als jij zegt dat ze uit lagelonelanden komen dan ga ik wel om bewijs vragen voor ik dat van je aanneem :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 oktober 2019 15:53]

Fair enough, het is vooral "van horen zeggen", al heb ik het nog niet veel mensen overtuigend zien tegenspreken. Je kan ook niet ontkennen dat de software ontwikkelaars er alle belang bij hebben om dit stil te houden indien het zo zou zijn.

Ik ben nu wel benieuwd naar jouw bron, heb je misschien een url? Ik wil altijd bijleren. :)
Klopt, het gekke is dat die keygens even legaal zijn en even goed werken als een keygen.
Alle OEM key's werken niet en zijn niet geldig op apparaten buiten het originele apparaat, maar ik kwam ook een keer Retail keys voor 8 euro tegen. Ik was erg benieuwd of dit echt werkt en of het aan te raden was of dat je opgelicht werdt dus ik besloot er als test een te kopen. Via slmgr kon ik al snel achterhalen dat het om revoked key's ging, dus deze retail keys worden hoogst waarschijnlijk met gestolen creditcards gekocht en vervolgens voor een fractie van het geld weer doorverkocht. Ze zijn allemaal revoked van daar dat mensen het via de telefoon moeten activeren.

Microsoft zou hier iets aan kunnen doen door de telefoon activatie bij dergelijke keys niet langer te laten werken door het daar ook te dichten of stappen kunnen ondernemen door de key resell sites aan te pakken.
OEM keys kun je omzetten om op andere apparaten te gebruiken, en dit geldt ook voor het omzetten naar een Windows 10 licentie.
Keygens werken nog weer anders, die geven je geen geldige key, maar er draait dan op de achtergrond een activatieserver die je Windows installatie activeert, in plaats van de activatieservers van Microsoft.
Daar gaat het Microsoft allang niet meer om. Windows is niet meer de melkkoe die het ooit was. Microsoft wil zijn diensten verkopen, wat een stuk makkelijker gaat als mensen Windows hebben. Dat maken ze dan ook erg makkelijk met de gratis upgrade vanaf Windows 7 en 8(.1) (wat anno 2019 nog altijd werkt).
Ik denk dat ze consumenten vooral zoveel mogelijk op Windows 10 willen hebben. Laatst een 2de hands pc gekocht. Stond een niet geactiveerde Windows op. Vervolgens de code van de onderkant van een antiek laptopje ingevoerd. Werkt gewoon. Die antieke laptop heb ik ooit van xp naar ubuntu over gezet. Ubuntu had toen nog aan de boven en onderkant taakbalken.
Dat is niet gek als er (illegale) Keys aangeboden worden va €3,95.
Maar wie maakt daar dan gebruik van? Particulieren die een PC uit onderdelen samenstellen. Zijn die niet flink in de minderheid ten opzichte van consumenten die een kant-en-klare PC of laptop (met legale Windows 10 er al op) aanschaffen?
Wel eens aan gedacht dat Microsoft ook geen focus heeft op consumenten? Denk eerder dat dat de reden is.
Sterker nog, die consumenten bepalen grotendeels wat bedrijven geacht worden te gebruiken voor in ieder geval kantooractiviteiten. Ze hebben echt wel iedereen liever aan de "grijze" W10-installatie dan iedereen een ander OS, of in het ergste geval een cloud-aanbieder met een totaalpakket.
Als ze dat doen gaan mensen linux downloaden en daardoor zullen devs voor linux gaan programeren. Als genoeg devs dat doen gaan er nog meer mensen naar Linux toe. MS is als te dood dat Linux "ineens" momentum krijgt en gaat groeien.

Daarnaast kan je windows 10 gewoon gratis gebruiken. Er werken een paar features niet, maar de gratis windows 10 versie is gewoon eeuwig bruikbaar. Dus ik denk sowiezo dat MS weinig om consumers geeft. Licensies voor bedrijven en nieuwe machines zullen wel de bulk zijn voor wat MS verdiend. En daarbij komen nog de ad inkomsten uit Win 10 (King zal wel miljoenen betaald hebben om cc in win 10 te krijgen) en nog een hoop geld uit overige MS diensten/gegevensverkoop.
Ik weet niet of het nog zo is, maar je kon bij wfw gewoon 123456789 invullen, en daarna bij andere producten gewoon de datum een paar jaar terug zetten.

Wat ook kan is met sysprep aan de gang, of gewoon de gehele software protection er uit halen.

Vraag me af of ze hier echt veel schade van onder vinden.

Heb je kinderen dan kun je voor een paar tientjes een legale versie aanschaffen.

Natuurlijk wordt er in 3e wereld landen gretig gebruik gemaakt van key's, maar als ze eenmaal verslaafd zijn gaan ze later gewoon kopen.
Wel vreemd, omdat Windows 7 geen store heeft, Windows 10 wel.
Als je studeert of een studerend kind of schoolgaand kind hebt kan via sites als schoolspot , surfspot een gratis Windows-10 education licentiecode krijgen. Windows-10 education lijkt het meest op de enterprise versie met een aantal kleine beperkingen. Een beperking dat je handmatig ieder half jaar moet upgraden.
Ik ben inderdaad zelf erg benieuwd of 'die' licenties die online aangeboden worden op sites zoals :
123 softwarelicentie.nl, digitallicense.nl, windowslicenties.nl enz enz.. legaal zijn.
Het zijn in principe 'gewone' webshops geregistreerd bij de kvk.
Aldus hun is het uiteraard allemaal legaal en zijn het opgekochte licenties.
Volgens de EU regelementen mag je licenties verkopen, zelfde als een game die je verkoopt bijvorbeeld.

Ik zie bedrijven deze licenties ook steeds meer aanbieden aan hun klanten, en twijfel zelf of dit wel is toegestaan, volgens mij van Microsoft niet.. Dus de BSA ook niet? (aanname)

Ben echt benieuwd wie hier meer over kan vertellen.

Wie bepaald, de EU wetgeving, Microsoft of BSA ?
Vgm betaal je sowieso al met je persoonlijke informatie dus geef mensen die een goedkopere weg zoeken groot gelijk.
Ligt er veel aan hoe je instellingen staan in W10.
Voor allen die Win op een PC of laptop heeft gekregen, dit is eigenlijk koppelverkoop als je geen keuze had.

Iedere pc moet eigenlijk kaal worden verkocht of ze moeten de keus geven in OS
Is geen koppelverkoop, aangezien de afzetmarkt voor PC's zonder OS (onder particulieren) bijzonder klein is. Waar de grens ligt is natuurlijk arbitrair. Het wordt vaak voorgesteld als schoenverkoop met veters. Veters kun je los kopen maar voor schoenen zonder veters is geen grote afzetmarkt.
Het is geen koppelverkoop als de producten los van elkaar non-functioneel zijn. Een computer zonder OS doet niks. En een OS zonder computer ook niet.

Een keuze in OS aanbieden is dus een vrije keuze van de verkoper, maar in de praktijk is er nauwelijks vraag naar Linux computers en dus niet rendabel om daar voorraad van te onderhouden.
Vooral op de zakelijke markt verdiende Microsoft meer met Windows 10-licenties.
Best vaag dat mensen momenteel nog steeds keys kopen voor Windows 10, terwijl je een key van Windows 7 / 8 gewoon kan gebruiken voor het activeren van Windows 10.
Dat ligt aan je licentiemodel, als je machines met een Windows 7 OEM licentie zijn geleverd, dan klopt dat inderdaad. Als jij een KMS server hebt draaien, dan activeert hij geen Windows 10 clients als jij niet de juiste licentie hebt.
Hier was ik niet van op de hoogte, kan me dit inderdaad ook wel voorstellen.
De zakelijke markt moet iets meer doen dan "activeren".
Je moet ook kunnen bewijzen dat je een licentie hebt.
Activatie staat namelijk NIET gelijk aan legaal draaien.

Daarnaast (want upgraden mocht vroeger ook voor bedrijven) heb je te maken met afzet van Windows 10 Enterprise ipv Pro.
Het kan zelfs zo zijn dat ze hier puur op doelen.
Veel policies/functies werken namelijk niet voor Pro (en wel op Enterprise).
Moet allemaal wel op dezelfde pc toch? Nieuwe pc (i.e. moederbord) = nieuwe licentie. Of hadden ze dat alweer veranderd?
Ik kan me voorstellen dat de win7 pc's die destijds goed genoeg waren voor kantoorsoftware, nu een beetje achter beginnen te lopen.
Nee, oudere licenties op nieuwe systemen werken ook :)
In theorie. In de praktijk is het niet altijd makkelijk om een Windows licentie te verhuizen. Bij mij upgrade naar een 3700X (met dus ook nieuw moederbord) kwam Windows toch klagen dat hij niet meer geactiveerd was. Opnieuw activeren lukte ook niet. Ondanks dat mijn Windows 10 geactiveerd was met een "digital license linked to your Microsoft account". Na een telefoontje met support bleek dat ze mij niet konden verder helpen tenzij ik de orignele key van het systeem kon vinden. Maar dat was dus een oude Windows 7 key die ik niet meer kon vinden.

Uiteindelijk heb ik gewoon zo'n goedkope key van Ebay gehaald. Niet helemaal kosjer, maar als ze zeggen dat je licentie gekoppeld is aan je Microsoft account ipv machine, en dan toch moeilijk doen over heractiveren voor de eerste keer sinds de release van Windows 10... I tried... Die Windows 7 was trouwens volledig legaal. Indertijd als student nog voor 2 keer niets kunnen vast krijgen via de universiteit.

Moet je trouwens eens proberen op te zoeken wat die voorwaarden zijn om je Windows 10 licentie te kunnen verhuizen van machine. Dat is dus niet te vinden, ook niet via support. Er is een algoritme dat bepaalt of je mag activeren of niet, maar exact wat de regels zijn houden ze geheim. Dat zal zijn om misbruik te vermijden, maar toch heel frustrerend als consument als support je niet kan vertellen waarom je niet kan activeren ondanks dat er echt wel een licentie aan je account gekoppeld is.
Bij mij upgrade naar een 3700X (met dus ook nieuw moederbord) kwam Windows toch klagen dat hij niet meer geactiveerd was. Opnieuw activeren lukte ook niet.
Even bellen. Dan kan activeren gewoon. ;)
Zoals in mijn comment staat heb ik dat gedaan. Zonder de originele Windows 7 key konden ze niets voor me doen.
Ah, te snel gelezen. Excuses.

In dat geval wordt het lastig. Microsoft moet ook een referentiekader hebben. Volgende keer kan je het Windows 7 serienummer uit het nog geïnstalleerde besturingssysteem halen via ProduKey.
Zou toch eerst even bellen, je mag namelijk wel onderdelen vervangen.
Je kan tegenwoordig je licentie aan je microsoft account koppelen, daarmee kun jij op elke windows pc legaal van windows 10 gebruik maken. Bij installatie je mail ingeven and done, of als je op een illegale windows zit in instellingen laten activeren, dan neemt die ook voor jouw account jouw key.
Volgens mij werkt dit alleen met retail keys en niet met oem
Het werkte bij mij zo inderdaad niet op OEM.

Het lukte me wel om een nieuw systeem te activeren met mijn oorspronkelijke Windows 8 key van een oude computer.
Maar nu heb ik twee systemen die op dezelfde key geactiveerd zijn (wat ik ook probeer, de oude PC blijft zelfs na een complete wipe zijn key "herinneren"). De oude pc is inmiddels verkocht en ik ben benieuwd of een van de twee systemen ooit gedoe gaat krijgen vanuit MS.
als bedrijf zijnde wil je je licenties wel op orde hebben, grijze manier is leuk maar meer voor de consument
Vroeger als student vond ik het te duur om een windows operating systeem te kopen. Tegenwoordig met de verkoop van de losse sleuterls kan je voor 13 of 14 euro al een key kopen voor je windows OS. Voor deze prijzen hoef je het dan zeker niet te laten om eentje aan te schaffen.

Natuurlijk, als je huidige geldige (en eerlijk vekregen) sleutel kan gebruiken voor een upgrade zal iedereen dat aanspreken. Alleen niemand die dan even een linkje plaatst hoe het moet?
Alleen niemand die dan even een linkje plaatst hoe het moet?
Niet nodig, het is de code invoeren net als bij elke andere Windows.
Haha, dat is echt te simpel voor woorden wat niemand zou verwachten. Tof, dank, dat wist ik nog niet.
Wij hebben hier, in ons kleine ict winkeltje, klanten die graag willen upgraden.
Soms is de upgrade niet mogelijk, dus dan is een herinstallatie vereist.

Na het herinstalleren gebruiken wij de oude Windows 7 / 8 licentie, meerder omdat deze momenteel nog in support zitten (stoppen wij in 2020 ook mee).

Werkt nog steeds, en geen enkele foutmelding van Windows hierover.
Er zijn mensen die hier vragen stellen, ik stel deze aan Google, al geprobeerd?

Microsoft’s free Windows 10 upgrade offer is over–or is it? There’s still a way to activate Windows 10 with a Windows 7, 8, or 8.1 key, in addition to Microsoft’s accessibility offer.

Update: We originally wrote this article in 2016, but this upgrade trick still works in 2019!

https://www.howtogeek.com...a-windows-7-8-or-8.1-key/
Werkt nog steeds zonder enige problemen, gewoon met de media creation tool van microsoft zelf.
Wat Microsoft alleen veranderd heeft je krijgt 10 niet meer via windows update, je zult dus zelf op zoek moeten gaan.

Maar waarom zouden ze het tegen houden hoe meer op win10 hoe beter, straks Microsoft 365 verplichten en iedereen is binnen(Want ze kunnen niet meer zonder al die diensten die Microsoft aanbied).
Games kunnen echt wel gespeeld worden op Linux. Zoek eens op Wine en Proton. Die laatste is van Valve (Steam) en laat veel Windows games werken op Linux.
Ik heb wel wat belangrijkers te doen.
Ja... Zoals trollen op tweakers.net...
Windows 10 Enterprises LTSC en een eigen WSUS server zijn een stuk duurzamer en veiliger. Nog steeds moet er veel telemetry zooi uitgesloopt worden, helaas.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 oktober 2019 15:51]

Yuck WSUS! Daar heb je tegenwoordig hele andere oplossingen voor en dat hoeft echt geen intune of SCCM te zijn...
@Cergorach, waar doel je dan op? (puur uit interesse)
Bedoel je met afkeer tov. WSUS of andere opties?

WSUS: Enorm veel issues met voornamelijk oudere servers, extreem erg met SBS installaties. Wellicht leuk als je het van installatie af zelf beheert en bijhoud, maar ik kom meestal binnen zodra dit al een enorme puinhoop is...

Andere opties: Kijk eens naar RMM oplossingen, bv. Solarwinds N-Central of Datto RMM (voorheen AEM en Centrastage). Meer controle dan intune en meer flexibiliteit dan met SCCM.
En als ik het nu zou moeten kopen koop ik gewoon online een oem key voor 3 a 4 euro.
Het is dan wel voor maar 1 activatie maar voor de prijs van een retail kan ik heel wat pc's bouwen.
Ben benieuwd waar men zulke prijzen hanteert :?
wow 2 posts weggemod... er zijn hier duidelijk Microsoft werknemers die nu geen bonus krijgen aanwezig want verder is er zoals altijd totaal geen enkele reden om weggemod te worden
Maarja zure lui hier tegenwoordig.
Het gaat MS niet om het OS maar om office en cloudzooi. Als je daar mee weet te breken kun je windows zonder pijn dumpen.
Alle familileden heb ik inmiddels overgezet op linux mint met virtualbox en een windows 7 VM.
Die VM draait in de meeste gevallen ook nog eens sneller en stabieler dan een native windows 10 installatie. Het bedrijf van mijn vrouw is ook volledig over op mint en openoffice, geen centje pijn.
Office draait ook op MacOS en ietsjes oudere versies van Office kunnen ook op Linux gedraaid worden met wine; wat nog altijd vele malen beter is dan Open/LibreOffice - wat je imho niet serieus in een professionele setting kan inzetten. Vanwege Office niet kunnen breken hoeft dus zeker niet altijd het geval te zijn, maar ik snap wel dat mensen liever Microsoft Office gebruiken dan de subpar opensource tegenhangers. Microsoft <3 opeens Linux though, dus wie weet gaan ze eindelijk zelf eens Office for Linux uitbrengen, zou fijn zijn. :)
Ongeveer 90% van de functies in Office kennen de gebruikers niet. Voor veruit de meeste gebruikers op kantoren voldoen LO en OO prima.
Het gaat mij niet echt om de functies maar de interoperabiliteit. LO/OO verzieken de lay-out van documenten uit andere software heel erg vaak terwijl dit bij andere pakketten onderling meestal geen enkel probleem is. Dit gebeurt zowel bij import als export. Dat oogt niet bijster professioneel. Dan denkt iemand dus een mooi ogend document gemaakt te hebben, wordt het geopend in MO (of vice-versa) en blijkt het er niet uit te zien. Dat kan je niet maken natuurlijk. :) Als het hele kantoor erop zit en het enkel onderling gebruikt wordt: sure thing, geen enkel probleem. Maar als het naar andere bedrijven of klanten moet: vermijd het dan liever.
Dus waarom geen bestandsformaat met opmaak verplichten? Voor alle office programma's.

Ik heb/wil geen MS office. Maar ze verplichten mij er toe het te hebben. Zowel bedrijven als overheden.

Voor het meeste is tegenwoordig ook de optie om formulieren webbased te hebben, waardoor de office keuze vrij is, want niet nodig.
Libreoffice is een prima vervanger van ms office alleen in een omgeving waar je beide gebruikt onstaan problemen. Bijvoorbeeld een document gemaakt in msword kan er, afhankelijk van de gebruikte stijlen en fonts, brak uit zien in writer maar een perfect document in writer ziet er soms ook niet uit in word. Een bedrijf gestandaardiseerd op libreoffice heeft die problemen niet weet ik uit ervaring.

Het is verder grotendeels gewenning, ik miste bijvoorbeeld irfanview heel erg maar nu ik los ben op nomacs snap ik niet meer wat de voordelen van irfanview zijn.

Wine en mono zijn een recept om je linux machine onveilig te naken dus die verwijder ik meteen bij installatie. Zakelijk moet je wel een VMware of virtualbox en een windows licentie aanschaffen wil je perse office blijven gebruiken dus dat kost weer extra. Ik raad dat iedereen af.
Dat eerste is precies een van de grootste problemen inderdaad. Het mag dan intern wel prima zijn, maar gezien velen gewoon op normale Office zitten is het delen van documenten professioneel gezien rampzalig als de lay-out weer eens he-le-maal verrot gaat (zowel bij het verzenden als ontvangen van documenten); tenzij je enkel leunt op de PDF-export versies, want dat ziet er universeel prima uit. :)

Dat houdt me toch een beetje tegen. Aan de ene kant kan je zeggen dat dat dus komt omdat Microsoft Office dominant is op de markt, maar aan de andere kant: het lijkt veelal wel een probleem te zijn met Open/LibreOffice; sommige andere pakketten die in openformaat werken of naar office-indeling kunnen opslaan vertonen die kuren niet of minder. En dat is gewoon balen. :) Het is opensource en gratis, je moet een gegeven paard niet in z'n bek schijten. Maar toch is het een probleem. :P
je moet een gegeven paard niet in z'n bek schijten. Maar toch is het een probleem. :P
Deze ga ik met bronvermelding aanbieden aan verhaspeling.nl _/-\o_
Als ik mij niet vergis, was op een gegeven moment de support gestopt, ja dat heb je met gratis software, of het word gekocht door Oracle, en dan mag je miljarden op hoesten.

Zie ik hier weer slachtoffers ? 8)7

Is die shit niet overgenomen door de bagger producenten, waarvan de CO 800 mil per jaar vangt.
Windows 7 is meer dan 10 jaar geupdate straks en ook nog de optie om gratis te updaten naar W10, en dan toch kun je daarover zeuren? |:(
Hoe moet je dan wel niet voelen over Android en iOS? Zelfs Macbook Pro's krijgen volgens mij geen 10 jaar aan OS updates.
Windows kan alleen overleven, omdat het met nieuwe machines mee komt en bedrijven zichzelf vrijwillig afhankelijk hebben gemaakt van software die erop draait. Microsofts hele ecosysteem draait nog steeds om Windows en hun applicaties, ook nu dat grotendeels is opgehangen aan Azure. De manier waarop ze Eric Lundgren achter tralies hebben gekregen, laat zien wat de ware aard van het bedrijf is.

De grootste angst van Microsoft is dat mensen massaal apparaten en applicaties gebruiken buiten het Microsoft ecosysteem. En nu komen ze na UEFI en Secure Boot met Secured Core, wat reden genoeg is om nog kieskeuriger te worden qua hardware en deze technologieën te mijden.

Het is ook een strijd die Microsoft uiteindelijk toch nooit kan winnen, maar dit is de laatste fase waarin het voornamelijk gaat om overleven.
Datzelfde gebeurd helaas door vele bedrijven. Te oud koop maar een nieuwe versie of beter nog een ander apparaat.
Ik gebruik sinds een paar maanden ook Linux en het was even wennen, steeds het gevoel dat het allemaal erg goed werkt en waarom er niets raars gebeurd en alles blijft werken na updates :)
Ik ga nu toch ook eens actief gaan gebruiken en er aan proberen te wennen, ben beetje windows moe aan het worden.
Dan verander je van alles en met bepaalde update van alles terug, net zoals Downloads folder verplicht gegroepeerd staat via date modified sinds de mei update ofzo.
En je veranderd het en na een tijdje merk ik nu hup het staat weer terug, zo verschrikkelijk irritant begint het te worden.
Noem een ander bedrijf wat ruim 10 jaar lang hun software support en daarbovenop de optie biedt voor een langere periode indien je extra wilt betalen.

Het enige wat mij te binnen schiet wat vergelijkbaar is is RHEL.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 oktober 2019 13:29]

@caipirinha Die nieuwe Office en 'cloudzooi' zorgt wel voor een veel betere productiviteit. Dat je bedrijf van je vrouw er op draait zegt niet, als dat de handjevol mensen glazenwasser is, geen issue, als dat wat meer is, dan wordt het wat lastiger. Laat staan dat ze groeien of de huidige Linux beheerder er opeens mee kapt. Persoonlijk zou ik er bij zo een MKB er prima mee uit de voeten kunnen, maar dat stamt ook alleen maar uit persoonlijke interesse. Het personeel dat nu en de afgelopen 10 jaar is klaar gestoomd via HBO Informatica opleidingen zijn er echt amper mee bekend (als in lees totaal niet). Heck, het meeste IT personeel zit al raar naar een Mac te kijken, laat staan dat ze een Terminal openen om iets te troubleshooten...
Het gaat hier niet om een glazenwasser en sinds de overstap op linux zijn er geen supportvragen meer zoals "alles ligt stil vanwege een geforceerde windows 7 naar 10 update".
Van die betere productiviteit zou ik wel eens een echt onafhankelijke bron willen zien, geloof er geen bal van.
De cloud zooi van Adobe veranderd regelmatig zonder dat gebruikers er van weten tot ze iets niet meer kunnen.

Dat studenten niet met andere OS en overweg kunnen is inderdaad slecht en ligt meer aan de subsidie in verschillende vormen van MS
Hogere productiviteit? Is dat je idee of heb je dat doorgerekend?

Als je het kunt doorrekenen, dan ga vooral voor een cloud oplossing. Maar als je dat niet kunt, dan bouw je wel een extra afhankelijkheid in en het is er eentje die je niet onder controle hebt, ook al laat het bedrijf waar je de cloud dienst afneemt je denken dat je je zaakjes bij hen wel onder controle hebt.

En ben je onderdeel van een toko die wel groot genoeg is, dan kun je net zo goed zelf de nodige ruimte van een datacenter huren, je eigen cloud-services software draaien en de nodige beheers-expertise inhuren. Dat is dan (significant) goedkoper dan cloud-diensten afnemen. Uit het verschil tussen deze kosten, kun je zelf de ruimte en expertise inhuren.

Dan heb je wel cloud-functionaliteit, minder afhankelijkheid en mensen op strategische locaties die wel degelijk voor je bedrijf werken, in plaats van loonslaven van een ander, welke belooft zo hard mogelijk voor jouw toko te rennen, omdat dat in je SLA staat vermeld. Net zo hard als voor de andere SLA contracten. Als er een probleem is wat meerdere SLA contractanten op hetzelfde moment treft, hoe zeker ben je dat jouw SLA contract als eerste gehonoreerd word?


Het nivo van sommige IT'ers is inderdaad bedenkelijk. En het is een globaal iets. Een vriendin van de vrouw van mijn baas leeft in Bolivie, maar werkt veel in Argentinie en Paraguay (allemaal Zuid-Amerika). Zij gebruikt voor haar zakendoen een MacBook.

Er was een probleem met het ding en de Apple geniusses in Bolivie, Paraguay en Argentinie konden haar er niet mee helpen. Hierdoor kon ze niet meer bij de data van haar main account en dat had wel degelijk een nadelige invloed op haar vermogen om geld te verdienen.

Na bijna een jaar van "support" beland haar macbook op mijn bureau, want ze was een week op vakantie (bijkomend van de extra stress, naar ik aanneem), samen met de vrouw van de baas.

Had maar liefst 15 minuten nodig om haar probleem op te lossen door een beetje in de terminal te spelen. En je moet weten dat ik een hekel aan Apple producten heb, omdat hun 'their way or the highway'-mentaliteit mij tegen de haren strijkt.

Dus zonder enige relevante ervaring met (moderne) Apple apparatuur kon ik haar probleem in 15 minuten oplossen, waar anderen die er dagelijks mee werken het niet kunnen. Is de terminal nou echt zo moeilijk om te doorgronden?

Nou ja, bovenstaand voorbeeld geeft aan dat dit niet alleen een probleem is in 1e wereld landen, maar ook allang is doorgesijpeld naar 2e en 3e wereld landen.
Natuurlijk doorgerekend.

Je heb extra afhankelijkheden, maar je verwijderd ook verschillende afhankelijkheden en je krijgt er een stuk flexibiliteit voor terug. Naast natuurlijk een berg opties voor security tools (waaronder MFA, ATP, etc.).

Het hele zelf doen verhaal is alleen in een heel specifieke Enterprise bracket interessant, het probleem blijft dat het security geen core business bij de meeste bedrijven en dat blijkt ook vaak. En zelf expertise inhuren is risicovol op hele andere vlakken, verloop, uitbreiden, inkrimpen, etc. Soms is het interessant om er een MSP tussen te zetten ipv. zelf personeel aan te nemen en soms kan je beter zelf personeel aannemen, ligt geheel er aan hoe groot je bent.

Wat betreft Mac Terminal, als je Unix en/of Linux in de commandline heb gebruikt dan is dat geen rocketscience... ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee