Atari VCS-architect stopt met project en claimt zes maanden niet betaald te zijn

Rob Wyatt, de architect van de Atari VCS-spelconsole, is gestopt met zijn werk voor Atari. De man claimt dat het bedrijf hem al zes maanden niet heeft betaald. Door het vertrek van Wyatt is de toekomst van de spelconsole, die in maart moet uitkomen, hoogst onzeker.

Rob Wyatt heeft zijn vertrek bij Atari persoonlijk bevestigd tegenover The Register. De systeemarchitect van de Atari VCS, die ook in het team achter de oorspronkelijke Xbox zat, werkt sinds 4 oktober niet meer bij het bedrijf. Volgens Wyatt heeft Atari in het voorbije half jaar geen enkele factuur betaald van zijn ontwerp- en adviesbureau Tin Giant. "We zijn een klein bedrijf en mogen van geluk spreken dat we het al die tijd hebben overleefd", zegt de architect.

De introductie van de Atari VCS werd al meermaals uitgesteld. De fabrikant zei enkele maanden geleden dat de spelcomputer in maart 2020 wordt geleverd, maar door het vertrek van Wyatt is het hoogst onzeker of die deadline wordt gehaald. Volgens The Register beschikt Atari pas sinds vorige maand over een prototype van het moederbord, en zaten Wyatt en zijn team midden in het debuggingproces. Misschien wordt het takenpakket van Wyatt overgedragen aan SurfaceInk, een ander bedrijf dat voor Atari aan de console werkt.

Het is niet duidelijk waarom Atari de facturen van Tin Giant niet heeft betaald. The Register heeft het bedrijf om commentaar gevraagd, maar kreeg alleen een mail terug waarin Atari The Register meedeelt dat de website 'duidelijk de beschikking heeft over details van het Atari VCS-project die in strijd met de bestaande vertrouwelijkheidsovereenkomsten zijn uitgelekt'. The Register stuurde ook een mail naar SurfaceInk met de vraag of dat ook te kampen heeft met onbetaalde facturen, maar het bedrijf heeft daar nog niet op gereageerd.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

09-10-2019 • 09:47

48 Linkedin

Submitter: Morpheusk

Reacties (48)

48
48
34
1
0
13
Wijzig sortering
Ik kreeg gisteren toevallig nog deze mail:

Hello Backers, Fans, and Followers!

Things have gotten really exciting around the Atari offices and in the Atari VCS engineering lab. We know people are talking about our big Antstream Arcade announcement, but the PCB board photo we shared triggered plenty of its own conversation and speculation as well. While we definitely have plans to follow-up the Antstream partnership with more news about games and content, we will now shift the conversation back to the status of the Atari VCS hardware. Jump over to Medium and check out our newest Atari VCS Developer Blog to find the latest on the development process as we rapidly approach mass production. We have lots of new photos and illustrations to share, and hope that you find the latest peek behind the scenes interesting.

You can find all the previous Atari VCS Developer Blog posts here.
https://medium.com/@atari...nd-internals-f72e61897b81

Het project is in principe een heel eind op weg, kan me niet voorstellen dat de VCS er uiteindelijk niet komt. Maar kans zit er wel in dat de laatste puntjes op de i niet gezet gaan worden, dus dat de laatste fase maar wat aangerommeld wordt om een produkt op de markt te krijgen. Aangezien de prijs sowieso al erg hoog gaat worden voor een lowspec PC / retro-console kan ik me eerlijk gezegd geen rooskleurige toekomst voorstellen voor dit apparaat.
Ligt eraan waarom ze niet betalen, als de cashflow te sterk is afgenomen is het maar de vraag of ze wel de productie op kunnen starten.
Dat zou erg zuur zijn voor de ruim 11000 backers op Indiegogo. Die funding is afgelopen, geld is al richting Atari. Dus als die niet leveren gaat 2,7 miljoen euro in rook op en dat zou wel eens de echte doodsteek kunnen zijn voor Atari.
Dit heeft in mijn beleving al helemaal niets meer met Atari te maken, gewoon een bedrijf die op een product een naam plakt die ze vroeger een keer uit een faillissement hebben overgenomen.
Het logo lijkt wel vervloekt, net als die van C=ommodore; zowat elk bedrijf dat dacht even mee te liften op de vroegere roem is falliet gegaan.
Vergane glorie moet je in het verleden laten, denk ik.
De logo's zijn niet zozeer vervloekt, ze maken gewoon of rotzooi of het is te duur (of beiden) en hopen dat door die naam erop te plakken dat het allemaal wel goed komt. Kijk naar de prijzen en specs van deze Atari VCS, dat is toch gewoon een fungadget welke in de feestwinkel hoort te liggen voor 100,-
tja, dat is het risico dat je loopt bij crowdfunding.. Grote kans zelfs dat het geld gewoon is doorgesluist naar 1 of andere bankrekening en daar weer leeggetrokken..
Het aantal mensen dat nog "gouden" herinneringen aan de Atari console heeft is volgens mij ook veel beperkter. Dan in het geval van Nintendo.

Ik hoor nooit iemand met anekdotes over zijn Atari terwijl dat bij NES / SNES wel anders is.
Komt ook omdat Atari ouder is, de markt destijds meer gespreid was, de effectieve looptijd van het product korter was (de Atari kwam pas 3 jaar na release op de Nederlandse markt) en doordat ten tijde van de introductie van de Atari de markt nog moest worden ontwikkeld zijn er veel minder van verkocht, ook waren spelen in het begin nog vreselijk duur.

Maar ik heb gouden tijden gehad met mijn 2600 en Colecovision voordat ik aan de Atari XL's ging.
Scheelt misschien ook dat voor velen Atari toch de primaire oorzaak van de crash in '83 geweest is. Baggergames, kwaliteit van lik-m'n-vestje...
Er was niet 1 oorzaak, en ook de rest bracht bagger uit. Vergeet ook niet de Amerikaanse game market op dat moment een grote puinzooi was, meer dan 10 verschillende systemen men elk hun eigen games. En een jaartje voor de crash werd het ineens mogelijk dat iedereen voor elk platform kon gaan uitbrengen waarop veel nieuwe bedrijfjes hierop inspeelden door zo snel mogelijk zo veel mogelijk rotzooi op de markt te plempen, winkels hadden hier gewoon geen ruimte voor met als gevolg een klein aanbod in de winkels voor elk systeem. (In Nederland was dit beter, met eigenlijk alleen de 2600, Colecovision en Pac2000)

Tel daarbij op de opkomst van homecomputers, de aankondigingen van een nieuwe generatie spelcomputers welke geen van allen backwards compatible waren, de laatste twee titels van Atari welke flops waren en de consument besloot dat het geen nut meer had om hier geld aan uit te geven.
Acht de kans groter dat 'ie niet uitkomt dan wel. Misschien een paar, soort Commodore 65.
6 maanden niet betaald ?
Als ik de eerste keer al niets betaald krijg, komt er minimale inzet TOT er betaald wordt
Slaan ze dan de 2e ook nog eens over, hang ik echt wel in de telefoon voor opheldering ....
In Nederland mag jezelfs naar X aantal dagen gewoon stoppen met komen naar je werk. En kan je boeterente eisen.
Het gaat hier overeenkomst tussen 2 ondernemers. Die moeten er samen uit zien te komen.
Niet relevant, Rob Wyatt was namelijk niet in loondienst.

(Daarnaast komt er iets meer bij kijken dan dat je gewoon mag stoppen na zoveel dagen)
Ik heb vaker klanten gehad welke failiet verklaard waren, toch blijft in dat geval de overeenkomst doorlopen moeten taken afgerond worden.
Je moet jezelf dan wetende dat je waarschijnlijk toch niks krijgt toch in het zweet werken en achteraf aansluiten bij de andere schuldeisers.

Laten we het in het voorbeeld van dit project eens zetten. Als ontwikkelaar naar X maanden stopt, dan kan het project stuk lopen en de opdrachtgever failliet gaan. Dus dan ben jij de schuldige partij die dit veroorzaakt heeft. Succes daarmee in de VS, waar je voor alles kan worden aangeklaagd.

6 maanden is in elk geval genoeg om jezelf hard te kunnen maken, zoiets 3 maanden is zelfs nog twijfelachtig te noemen.
Nee, zo werkt dat dus niet.. Wel die boeterente, maar dan moet wel goed zijn vastgelegd wanneer de betaling altijd plaatsvindt..
Als je per termijn betaald wordt kan je niet zomaar zeggen: ik ga voor minimale inzet. Want dan ga je zelf ook in de fout. En als jij je verplichtingen ook niet meer nakomt en stopt met werken kan men jouw ook in gebreke gaan stellen. Het niet tijdig betalen van een factuur ontslaat jouw niet automatisch van het leveren van een dienst, tenzij dit zo is opgenomen in het contract.
Zo makkelijk gaat dat over het algemeen niet in de zakenwereld. Als jij je niet meer inzet kun je over het algemeen al helemaal fluiten naar je geld.
Wellicht is het onderdeel van de deal. Backers bij croudfunding krijgen geld terug als product niet wordt geleverd. Wellicht dat de architect overeen gekomen is dat betaling geschiedt wanneer het product geleverd wordt. Alleen duurde dat wellicht langer dan ie dacht én heeft ie nu geld nodig.
Wat history van Infogrames/Atari https://en.wikipedia.org/wiki/Atari,_SA
Ze teren nog altijd (bij mij toch) op de naam van Atari uit de jaren 80. Wie me kan vertellen welke goede games ze nog hebben uitgebracht in de laatste 10 jaar, zou ik dankbaar zijn.

Deze poging om opnieuw te cashen op nostalgie lijkt te stranden voor het in de winkels komt.
Ik zie geen innovatie noch passie van deze toko, eerder een EA wannabe
https://en.wikipedia.org/...ari,_SA_subsidiary)_games

staan best wel wat titels tussen die ze hebben uitgebracht -> was te snel :o

[Reactie gewijzigd door killerbie op 9 oktober 2019 10:29]

Waar Atari vooral goed in is is het cashen op bestaande intelectual property. Juridisch zijn ze de beste! Blijkt ook wel uit de reactie: dit kunnen jullie niet weten want niemand van onze leveranciers had hier iets over mogen vertellen ...
Atari heeft iets met mensen niet betalen, lijkt het. Zowel Chris Sawyer als Frontier Studios hebben het bedrijf al voor de rechter gedaagd wegens niet-betaalde royalties (voor respectievelijk RCT1/2 en RCT3).
Ik heb die indruk ook dat alles met het woord "Atari" toch een zure kant heeft. De gloriedagen zijn al ver achter ons en waarvoor de naam nu nog staat is niet meer dan belabberd ondernemen en roeien met de riemen dat ze hebben. Het is dan ook niet meer dan een "doorgeef franchise" geworden voor bedrijven die denken dat het beter kan...
Ieder fatsoenlijk project werkt toch met een budget beschikbaar gesteld door de belanghebbende? Raar dat deze man dat nooit heeft afgedwongen. Iedereen kan met mooie ideeen komen maar wat heb je eraan als er geen financieele middelen zijn?
Als jij als extern bureau ingehuurd bent werkt het gewoon met facturen die betaald moeten worden, niet met een van te voren opgezet budget.
Als jij als externe gaat werken voor een startend bedrijf zonder enige vorm van garantstelling dan ben je geen echte ondernemer.

Maar al te vaak wordt het als vanzelfsprekend gezien dat facturen betaald worden, maar het is helemaal niet vanzelfsprekend. In Nederland is het helemaal krom met mensen die we als zzp’er wegzetten maar eigenlijk helemaal geen idee hebben waar het over gaat anders dat ze meer geld kunnen verdienen.

https://www.nu.nl/economi...g-flexwerkers-regelt.html
Formeel netjes afgedekt om door te gaan als zelfstandigen die facturen stuurt naar ING.
Totdat het hapert en het ineens stilstaat.
Als jij als externe gaat werken voor een startend bedrijf zonder enige vorm van garantstelling dan ben je geen echte ondernemer.
Ondernemen is risico nemen.

De opdrachtgever wil niet betalen voordat er werk is geleverd. Heck bij veel organisaties kan een freelance factuur standaard 30-90 dagen blijven liggen voordat deze wordt betaald. Zelfs facturen van MSPs willen wel eens heel lang wachten op betaling, het is niet de eerste keer dat er een achterstand is van een half jaar.

Wat ik vreemd vind is dat de man hier openlijk over communiceert met de rest van de wereld, omdat een deel van het contract niet wordt nagekomen (betaling) betekend dat nog niet dat het hele contract verbroken kan worden (althans niet in NL, ik verwacht ook niet in de VS). Dit had juridisch afgehandeld moeten worden en niet op deze manier.

Het TCP verhaal is toch voor payroll, dan ben je toch geen ZZPer, je bent in loondienst van het payrollbedrijf. Imho is voor de freelancer die constructie alle nadelen hebben van en freelancer zijn en werknemer zijn...

@Iblies Natuurlijk is het niet normaal, maar het komt vaker voor in de IT dan mensen willen geloven.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 9 oktober 2019 11:35]

Het is niet normaal dat je een half jaar op de factuur wacht.

Met name bij grotere opdrachten is het gebruik dat periodiek een deel van de som wordt overgemaakt. Een schoorsteen moet blijven roken en dat gaat niet met lucht.
Bij opdrachten waar veel kapitaal nodig is ivm materialen/machinerie worden ook andere financiering-constructies opgezet.


Waar het wel regelmatig mis gaat is bij tussenbedrijven als oa aangehaalde TCP waarbij betaaltermijnen ineens heel hard oplopen.
Dergelijke koppelbazen willen wel eens steken laten vallen.
Nou ik heb jaren in de engineering gewerkt en het is bij heel veel grote klussen helemaal niet gebruikelijk dat er vooraf wordt betaald en dan praat ik zelfs over klussen van (>1miljoen).

Voor Imtech werdt dit zelfs heel problematisch. Klanten wisten dat ze wankelde dus wilden die pas betalen als het af om te voorkomen dat ze een verlies leden is en leveranciers van imtech wilden vooraf betaald worden om te voorkomen dat ze niet werden betaald.

Wij hebben het als bedrijf toen tijdelijk opgelost voor enkele projecten om het al het materiaal benodigd zelf direct te betalen aan de leveranciers van Imtech waarbij wij wel meteen eigenaar werden van materiaal.
Nou ik heb jaren in de engineering gewerkt en het is bij heel veel grote klussen helemaal niet gebruikelijk dat er vooraf wordt betaald en dan praat ik zelfs over klussen van (>1miljoen).
Dat zeg ik ook niet 👀🙂

Er wordt afgesproken dat periodiek een deel van de som wordt overgemaakt.
Bij een opdracht van vb 5 maanden,
maandelijks 4x 15% en laatste betaling 40% .

En dan zit je nog met financieringsprobleem. Na eerste maand factureer je pas, als je een goede opdrachtgever hebt en die betaalt binnen 30 dagen, dan krijg je pas na 2 maanden na aanvang een deel van je geld.
Nee ik bedoel alles betalen als het volledig af is. Geen tussentijdse termijnen.

Want tussentijdse termijnen heeft als nadeel dat je dan als klant dan ook moet vaststellen of het opgeleverd zoals afgesproken. En daarmee trek je verantwoordelijkheid voor het eindresultaat naar je toe.
Voor veel opdrachten had mijn werkgever daar geen zin. Dus alleen oplevering op het eind waarbij er niet werd betaald als het niet goed was.
(Soms wel dat grote aankopen (onderdelen) voor het project direct door ons werden gedaan en niet via de contractor, maar dan waren we daar meteen volledig eigenaar van. Dat deden we ook alleen als het onderdeel een doorverkoop waarde heeft (bv een pomp/motor))

Dus voor projecten die op pre-engineering na volledig waren uitbesteed geen tussentijdse termijnen, voor de contractor.
Voor projecten waarbij we zelf de contractor waren wel, maar dan was rol (invloed) van dit soort partijen veel beperkter op het ontwerp en uitvoering.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 10 oktober 2019 09:50]

Imtech is een perfect voorbeeld van mismanagement en graaierij van de hoge heren. Dat is waar dat misging tenminste :p
Ik denk (hoop) dat men niet alles verteld, lijkt me logisch dat binnen die 6 maanden een juridische procedure is opgestart, waarbij uiteindelijk het advies was te stoppen (met kosten maken), omdat de facturen al een half jaar niet betaald zijn.
(Ik zou niet weten hoelang je moet doorgaan met "leveren" als er onbetaalde facturen zijn. Wij hebben standaard een voorbehoud op orderbevestigingen, dat deze nietig zijn als er achterstallige facturen zijn. Daarmee is de factuur nog niet betaald, maar voorkomt wel dat we moeten doorgaan met leveren.)
Klanten "vergeten" dat nog wel eens als ze hun koop- en leveringsvoorwaarden opsturen, maar hebben nooit een probleem als we ze vragen dat toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door wjn op 9 oktober 2019 12:03]

Ik kan je uit ervaring vertellen dat er genoeg takken van sport zijn waarbij het ondernemersrisico pas wat kan opleveren als het product er eindelijk is. Voorbeelden: evenementen, eigen media productie, game. Ook als ik extern meewerk aan een evenement is het niet standaard dat ik uurloon vraag, komt vaak genoeg voor dat ik mede het risico draag.

Wat jij zegt is geen standaard verhaal voor een ondernemer in alle vormen van ondernemen.

In dit geval van de vcs vraag ik me wel shit af. Al heel lang verwacht ik dat dit een kickscam project is eigenlijk. In het geval van dit verhaal vraag ik me ook af hoe dat zit met de voorwaarden, in hoeverre het ondernemersrisico gedeeld werd of dat deze externe werd betaald per volgetikt a4tje, mijlpaal, maand, uur, whatever.

Ik hoop ergens wel dat dit ding uitkomt, want waarom niet. Maar veel vertrouwen heb ik hier nooit in gehad...

[Reactie gewijzigd door ImperatorTiber op 9 oktober 2019 14:07]

uberhaupt in deze tijd bedrijven op factuur laten kopen. Eerste 10k zijn bij ons vooruit, niet akkoord. Prima zoek maar een ander adres.
tja, dat is niet zoals ik het bij de meeste bedrijven zie gebeuren..
niet? en al die bedrijven met 30+ dagen betalingsregeling.
Je stemt van te voren budget af, maar facturering en betaling gaan doorgaans gewoon achteraf. Dat kan zijn per maand of per milestone. Zo werkt het normaliter bij externe partijen.
Ik werk als freelancer ... En bij mij is het simpel factuur na 30 dagen niet betaald, wacht ik nog een dagje of 3-4 ... En dan ga ik eens horen, als er geen actie wordt ondernomen, dan ben ik er direct mee weg. Ik heb ooit nog als werknemern bij zo een bedrijf gewerkt (detachering), na 3 maanden klopte mijn loon nog niet. Ik kreeg een basisloon + vergoedingen en dan nog vergoeding per gereden kilometer (heb liever mijn eigen wagen ... ja wij hebben geen bijtelling in België). Maar die vergoeding per kilometer zat er dus nooit bij. Na na de 3de keer heb ik gewoon gezegd: hier stopt het als je deze nu niet onmiddelijk betaald... Dat konden ze niet en wilden ze toen ook niet. Dus meteen contract verbroken en hun voor de arbeidsrechtbank getrokken. Heeft ettelijke jaren geduurd, maar ik heb mijn 1000 euro gekregen + interest en nog een extra compensatie. Ik moet ook leven en alles betalen. En het is niet omdat ik een zeer grote buffer heb opgebouwd dat ik zomaar even niet betaald hoef te worden. Iedereen wilt toch ook zijn loon op tijd ? Want als het er niet is dan komen er velen in de problemen met hun lening en dergelijke. En als een bedrijf in moeilijke papieren zit, dan heb je daar wel al wat van opgevangen meestal. Zeker als je een hogere positie hebt
Ook al spreek je het vooraf allemaal nog zo goed en mooi af, je weet nooit 100% zeker of er op de afgesproken momenten daadwerkelijk betaald zal worden.

Het is geen koekjesfabriek. Zo’n project duurt jaren en kent veel onzekerheid. Atari kan intussen in financiële problemen komen, de interesse voor het product kan verminderen etc.
Volgens mij is dit project gedoemd te mislukken, het komt alleen maar negatief in het nieuws de laatste tijd.
Bovendien lijkt mij de prijs veel te hoog voor wat het te bieden heeft. De meest uitgeklede variant is pas vanaf 250 dollar beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 9 oktober 2019 10:00]

De Atari VCS stonk al vanaf het begin. De kickstarter gebruikte rare gefotoshopte foto's en video's lieten games zien die helemaal niet draaide op de VCS (bijv. Tempest) Ik heb een zwaar vermoeden dat de console nooit uit gaat komen
Wanneer gaan mensen nou accepteren dat het huidige Atari gewoon een heel slecht gerunt bedrijf is, en alles wat ze aanraken vroeg of laat verdort?

Als de VCS er ooit komt, dan is hij binnen een jaar abandonware (als ie uberhaupt al werkt).
De introductie van de Atari VCS werd al meermaals uitgesteld. De fabrikant zei enkele maanden geleden dat de spelcomputer in maart 2020 wordt geleverd, maar door het vertrek van Wyatt is het hoogst onzeker of die deadline wordt gehaald.
Doorgaans heb je zo laat in het project, een half jaar voor marktintroductie, geen architect meer nodig. Het zal mij verbazen dat zijn vertrek tot grote vertraging leidt.

Er kan natuurlijk wel van alles mis zijn, en er zal waarschijnlijk ook van alles mis zijn, dat wel tot verdere vertraging of annulering leidt. Het feit dat vorige maand pas het eerste prototype binnen kwam en van zo'n kwaliteit was dat er gedebugged moest worden is bijvoorbeeld zo een reden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee