Merknaam OCZ verdwijnt door naamswijziging Toshiba Memory in Kioxia

Toshiba Memory verandert in oktober zijn naam in Kioxia. De nieuwe naam is een combinatie van het Japanse woord 'kioku' en het Griekse woord 'axia'. Die woorden betekenen respectievelijk 'geheugen' en 'waarde'. De OCZ-merknaam verdwijnt daardoor.

Vijftien bedrijven die onder Toshiba Memory vallen, veranderen vanaf oktober hun naam in Kioxia. Dat geldt ook voor de twee bedrijven die nu onder de OCZ-naam opereren. Toshiba Memory noemt de naamswijziging in een persbericht 'de volgende stap in de evolutie van het bedrijf'.

De naamswijziging zal ook effect hebben op consumentenproducten als geheugenkaarten en ssd's. Die worden nu bijvoorbeeld verkocht onder de merknaam Toshiba OCZ, het bedrijf dat in 2013 door Toshiba werd gekocht. OCZ verdwijnt volledig uit de productnaam, laat het bedrijf aan Tweakers weten. Nieuwe ssd's zullen uitgebracht worden onder de Kioxia-naam.

Waarschijnlijk wil het bedrijf met de nieuwe naam beter duidelijk maken dat het nu los van Toshiba staat. Toshiba Memory is ontstaan uit de afsplitsing van de geheugendivisie van Toshiba. Die afsplitsing werd vorig jaar afgerond, nadat een Amerikaanse investeringsmaatschappij de geheugendivisie kocht.

Update 11:59: Toshiba Memory bevestigt tegenover Tweakers dat de naam OCZ geheel verdwijnt. Het artikel is daarop aangepast.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-07-2019 • 11:30

62 Linkedin

Reacties (62)

62
60
28
4
0
9
Wijzig sortering
Of OCZ helemaal uit de productnaam verdwijnt, is nog niet duidelijk. De naam van ssd's zou kunnen veranderen in Kioxia OCZ.
OCZ verdwijnt wel volledig uit de bedrijfsnamen, dus het lijkt mij aannemelijk dat hetzelfde gaat gebeuren voor de producten. (OCZ Israel Ltd. wordt Kioxia Israel Ltd. en OCZ Storage Solutions Ltd. wordt Kioxia Technology UK Ltd.).
[...]

OCZ verdwijnt wel volledig uit de bedrijfsnamen, dus het lijkt mij aannemelijk dat hetzelfde gaat gebeuren voor de producten. (OCZ Israel Ltd. wordt Kioxia Israel Ltd. en OCZ Storage Solutions Ltd. wordt Kioxia Technology UK Ltd.).
Dat zal vast komen door de naam dat OCZ heeft opgelopen. Hun imago was niet al te best. Vooral met de vertex 2 ssd's die allemaal stuk voor stuk defect ging.
Over mijn OCZ geheugen was ik anders prima te spreken: pricewatch: OCZ Platinum DDR3 PC3-10666 Low Voltage Quad en draait nog steeds prima in mijn 2de PC, maar dat is wellicht ook nog uit de tijd dat OCZ nog los stond van Toshiba (en een betere naam had?)
Het probleem was ook niet per se het flash geheugen, dat was gewoon prima. Maar de verschrikkelijke Sand Force controller die op de Vertex SSD's zaten. Voornamelijk de SF - 1200, 1500 en 2000 waren zo enorm slecht. Het probleem met die drives was dat je op een gegeven moment je data kwijt was en je SSD werd gebricked. Zie *klik

OCZ was dan ook niet de enige met dit probleem, SSD merken die we nu als ''slecht'' zien zoals Kingston en Corsair hadden ook deze SandForce controllers waardoor deze SSD merken ook niet echt populair zijn.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 18 juli 2019 17:01]

Kingston heeft om die zelfde reden bij mij ook afgedaan op harde schijven gebied om het half jaar stopten ze met werken data niet meer bereikbaar alleen na een format weer bruikbaar. (Dat was in de tijd van de 40gb schijven.) Overgestapt naar western digital en nooit meer problemen gehad.
Beetje kort door de bocht. Ja, ook met de Vertex 3 (SF-2281) had ik last van BSOD's in Windows, maar dat is op een gegeven moment opgelost met een firmware update. Die Vertex 3 zit nu in m'n HTPC/servertje, na een paar jaar als primary SSD in m'n desktop dienst te hebben gedaan.

Die controller was qua snelheid zijn tijd wel aardig vooruit. Qua betrouwbaarheid heb ik met een sample space n=1 ook niks te klagen na 8 jaar :)
dat is wellicht ook nog uit de tijd dat OCZ nog los stond van Toshiba (en een betere naam had?)
Maar de slechte naam van OCZ is toch juist van de periode vóór Toshiba?

Ik begreep toen al niet dat Toshiba na de overname de OCZ naam aanhield vanwege de slechte reputatie destijds!
stuk voor stuk stuk gingen :Y)
omg ik had er 2 beide binnen maand kapot , nadeel ik had ze in thailand gekocht op vakantie dus kon er weinig mee

ik dacht altijd dat het aan mijn pc lag of iets maar het is nu duidelijk

troep was het dus
Klopt, dat heeft Toshiba Memory ook net aan ons bevestigd. Ik heb het aangepast :)
Weet iemand wat de afkorting danwel de letters OCZ voor staan? Als ik het probeer te googelen kom ik er niet uit.
Heé bedankt, wist het echt niet.
Die naam zat al even in het vat, de domeinnaam kioxia.nl is bij SIDN geregisteerd op 19-11-2018 op naam van Toshiba Memory Corporation.
Zal mij niks verbazen als ze met 1000 namen kwamen, uitgedund naar 100, alle 100 geregistreerd en dan naar de baas toe.
Aantallen zijn gewoon random maar lijkt mij sterk als ze pas een domein naam kopen als de baas het eens met de naam is want dan kan de baas groen licht geven en het domein al vergeven zijn.
En dan nog eens met 100+ TLDs gaan registreren wat ook niet goedkoop is? Denk het niet. Dat is gewoon zeer vroeg bepaald waarna een hele marketingstrategie is opgezet.
100 domeinen in bulk kopen voor $0.99, ja daar zal Toshiba wel van wakker liggen ;)
TLD != domeinen, verschillende TLDs, verschillende prijzen. Die lopen best ver uiteen, ook inkoop.
Wat betekend dit voor Toshiba Storage Divisie? De harde schijven van Toshiba blijven Toshiba heten? Of was deze al verkocht aan Seagate of WD?
Goede vraag. De productielijnen van Toshiba en WD zaten al deels op dezelfde locaties.

Zoals je in dit overzicht uit begin 2019 kunt zien blijft de Toshiba Electronics & Storage Corporation onderdeel van het Electronic Devices Business Domain van Toshiba.

Bron: https://www.toshiba.co.jp/worldwide/about/corporateprofile.pdf
Jammer dat er straks van Toshiba niets meer overblijft dan een lege huls.

Een groot aantal waardevolle assets (waaronder dus ook de memory divisie) zijn allen verkocht aan andere partijen ivm de grote financiele problemen bij een dochter bv van Toshiba die nucleaire installaties bouwt.

De notebook divisie heeft ook begin dit jaar een naamsverandering ondergaan van Toshiba naar Dynabook.
https://www.computable.nl/artikel/.../zeg-niet-toshiba-client-solutions-zeg-dynabook.html
Dynabook is een naam die Toshiba in Japan overigens al jaren gebruikt. Al had ik persoonlijk wel liever gezien dat het iets van Dynabook by Toshiba was oid.

Maar goed, de naam Toshiba zegt alleen mensen die de techindustrie-volgen alleen wat. Voor de massa is het een goedkoop klinkend electronica-merk.
Klopt, maar het punt is dat men wil meeliften op de naam. Dynabook is niet langer van Toshiba.
Hetzelfde als gebeurd is met het ThinkPad label (wat is overgenomen van IBM door Lenovo).

Toshiba heeft wel een premium imago, althans in het verleden waren het laptops in het high-end segment.
Sorry maar bij het mainstream publiek heeft Toshiba toch juist een Medion-level imago? Ik associeer Toshiba persoonlijk ook niet met premium. :+
Toshiba heeft geen premium imago. Het mainstreampubliek koopt natuurlijk vooral goedkoop spul en kent alleen de plastic Satellites en niet de Tecra of Portegé-lijnen.
Toshiba verkoopt al sinds 2015 geen consumenten laptops meer... ;)
lege huls... :+

Toshiba Power Systems Company, (nuclear energy systems, thermal & hydro power systems)
Toshiba Social Infrastructure Systems Company (Transmission & Distribution systems, Railway & Automotive Systems Division, Railway Systems, Automation production, Defense & Electronic Systems)
Toshiba Elevator and Building Systems, Toshiba Medical Systems, Toshiba Home appliances Corporation...

Zo leeg... 8)7

Het is nog steeds een bedrijf met een totale omzet van 34 miljard dollar.

[Reactie gewijzigd door sHELL op 18 juli 2019 13:30]

Vanuit consumenten perspectief is het wel een lege huls hoor. ;)

Ooit liep je de Media Markt in en kon je een Toshiba TV kopen met HD-DVD (uitvinding van Toshiba) en kon je een prima consumentenlaptop aanschaffen of Toshiba geheugen. Daar is nu bar weinig meer van over.
Met die manier van denken is het geen wonder dat Nederlanders zo laag denkend zijn over de Nederlandse tech industry.
Je kan het wel laagdenkend noemen, maar het is een feit dat de multinational Toshiba op omvallen staat.
Sterker nog: de aandeelhouders waren zich al aan het voorbereiden op een faillisement.

Het enige wat ze nu doen is overleven en richten op industrieele core business.
Nja Toshiba is langzaam een beetje een IBM en Philips aan het worden. Voor de industrie nog een enorm grote naam, maar voor de consument bijna onzichtbaar.
Ik heb altijd een positief idee gehad bij Toshiba, no nonsens en kwalitatief wat beter.

Was het niet zo dat ze een paar jaar terug zo'n hoge boete moesten betalen, dat ze afdelingen te koop moesten zetten?
Anoniem: 979365
@tweaker201019 juli 2019 13:43
gelukkig ook maar :)
1 en al ellende, fout 1 die toshiba maakte met laptops was de toetsindeling!
menig typiste vervloekte deze apparaten omdat de Slash en of Backslash op een verkeerde plek zaten. een soort squirty toetsenbord ipv qwerty.
Zelf nog een voeding van OCZ gehad, prima spul. Zie dat die al een poos verdwenen zijn, onder welke naam zijn die nu te koop?
Zelf nog een voeding van OCZ gehad, prima spul. Zie dat die al een poos verdwenen zijn, onder welke naam zijn die nu te koop?
OCZ was in eerste instantie een marketing bedrijf dat met hippe namen producten van andere bedrijven verkocht. In het geval van voedingen scheelt het letterlijk per type welk bedrijf de voeding produceert. Bijvoorbeeld FSP, Superflow en Seasonic leveren als OEM voedingen aan andere partijen.
Altijd gedacht dat marketingjongens heel slim zijn.
Maar nu ik deze naam zie ga ik daar toch aan twijfelen": wie onthoud meteen zo'n tongbreker van een naam?
Een wat gemakkelijker 'bekkende' naam was misschien toch handiger geweest?
Denk een goede beslissing. Ik weet niet of iedereen hier gevoelig voor is, maar met OGZ heb ik nooit een goed gevoel gehad. De Vertex SSD 2/3 waren bijvoorbeeld erg slecht en ook op intern geheugen heb ik dit merk altijd vermeden.

Nu staat Toshiba ook niet super erop, genoeg problemen gehad met bijvoorbeeld de HDD's, dus opzicht kan een naamswijziging weer het negatieve imago wat wegpoetsen. Jammer dat er dan wel weer voor zo'n moeilijke naam wordt gekozen, hoe spreek je deze precies uit?
In mijn beleving is Toshiba een gevestigde merknaam die je niet zomaar over boord moet zetten maar de marketingdeskundigen zullen het beter weten.
Het is een gevestigde merknaam met de (te) veelvoorkomende associatie van onbetrouwbare troep.
Toch jammer dat het merk OCZ verdwijnt. Heb er met heel veel plezier gewerkt en in het geheugen tijdperk als reseller een hoop verkocht. Ook tijdens de shows en overclock demo's en wedstrijden altijd fun beleeft. Maar goed alle neven producten daar aan toe, zelfs mijn eerst sata 150 ssd werken nog steeds. Maar het stapeltje met andere ssd's is eigenlijk best groot :)

RIP OCZ
En gaan ze dan door met dezelfde rotzooi uit te brengen maar dan onder een andere naam, of wordt het echt een verbetering qua producten? Nog nooit zo veel HDD's en SSD's zien sneuvelen als die van Toshiba / OCZ
Nou dan kunnen ze in het rijtje van Seagate, WD en al die andere merken die er geweest zijn.

Harde schijven van ieder merk heeft wel batches gehad die stuk gingen, daar is Toshiba echt niet uniek in.
Ieder zo zijn ervaringen natuurlijk :) bij mij komt er geen toshiba / ocz / hitachi / hgst meer in
Klopt, echter OCZ ging rustig door met de vervloekte spullen leveren, terwijl al lang duudelijk was dat dat eigenlijk onverantwoord was. Toevallig net een TV box uitgerust met een vertex 2 die nu voor de 4e keer een nieuw huis krijgt. Ooit 1 gekocht voor er bekend werd dat de qualiteit zo slecht was.
In de tijd dat ik nog op grotere schaal systemen leverde was OCZ het enige merk waar ik ooit en ook nog meerdere buggy geheugen van heb gekregen. Natuurlijk werkte de meesten wel. Maar niet allemaal.
Het verbazingwekkendste van het nieuwsbericht, is dat het nu pas gebeurt. Ik denk dat het gros van de onderdelen kopers nu de vertex debacles wel vergeten is. Beter hadden ze dit direct gedaan bij de overname.

[Reactie gewijzigd door betwetor op 19 juli 2019 07:35]

Totaal geen problemen met mijn XG6.
Dan hoop ik voor je dat je er nog lang plezier van zult hebben :)
Heb je daar een bron van of roep je dit op basis van oude problemen van OCZ Vertex 2 SSD's?
De naam OCZ is besmet en dit probleem was ruim voor de periode dat Toshiba OCZ heeft gekocht.

Controllers zijn allang niet meer van OCZ zelf maar van Toshiba. HDD's is trouwens een totaal andere divisie en dit staat los van flash memory.
Gebaseerd op basis van eigen ervaringen en ervaringen die ik bij mij in de winkel heb - getallen heb ik niet, maar het meeste wat ik hier zie uitvallen is vrijwel altijd Toshiba / OCZ / Hitachi / HGST qua harddisks en SSD's. Daarna Seagate, als laatste WD en Samsung (toen ze nog zelf HDD's maakten).

OCZ SSD's waren vroeger nog een grotere ramp ja, Vertex II en Petrol niet te vergeten. De nieuwe zie ik echter ook vaak rap in snelheid degraderen en krijgen snel retired blocks.

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 18 juli 2019 13:21]

Ligt eraan hoe je het bekijkt he? OCZ had de controller fabrikant Indilinx gekocht en dat is nu samen met OCZ in handen van Toshiba.

Dus de controllers zijn eigenlijk van Indilinx, ik weet verder niet hoe de organisatie binnen Toshiba is maar neem aan dat het Indilinx team nog steeds die controllers ontwerpt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee