Qualcomm introduceert Snapdragon 855 Plus met hoger geklokte cpu- en gpu-cores

Qualcomm kondigt de Snapdragon 855 Plus aan. De soc is gelijk aan de bestaande versie, maar heeft een iets hogere kloksnelheid voor de cpu- en gpu-cores. In de tweede helft van dit jaar komen er apparaten uit met de Snapdragon 855 Plus-soc.

De Kryo 458 Gold-core in de Snapdragon 855 Plus is geklokt op 2,96GHz. Dat is 120MHz sneller dan bij de reguliere Snapdragon 855, waarbij die cpu-core een kloksnelheid van 2.84GHz heeft. Het verschil in kloksnelheid is vier procent. Waarschijnlijk maakt Qualcomm de hogere kloksnelheid mogelijk door de beste chips voor het Plus-model van de soc uit te kiezen.

Volgens Qualcomm presteert de gpu van de 855 Plus vijftien procent beter dan die in de reguliere versie. Het gaat echter om dezelfde Adreno 640-gpu. Bij de eerder dit jaar uitgebrachte soc draaien de gpu-cores op 585MHz, het lijkt er dus op dat die bij de 855 Plus op 672MHz draaien.

Qualcomm heeft vaker refreshes van zijn high-end soc uitgebracht. Zo werd de Snapdragon 845 van vorig jaar opgevolgd door de Snapdragon 850, wat in feite dezelfde soc was met een wat hogere kloksnelheid. Die Snapdragon 850 werd gepresenteerd als soc voor Windows 10-apparaten; de nieuwe 855 Plus wordt niet op die manier gepositioneerd.

Net als de Snapdragon 855 kan de 855 Plus-soc in 5g-smartphones worden gebruikt, maar daarvoor moeten fabrikanten wel een losse 5g-modem toevoegen. Misschien komt de nieuwe soc naar high-end Android-toestellen die in de tweede helft van het jaar verschijnen. Zo kondigt Google vermoedelijk nieuwe Pixel-toestellen aan en komt Samsung met de Note 10, waarvan waarschijnlijk weer een Qualcomm-versie verschijnt naast de variant met eigen Exynos-soc.

Asus gebruikte vorig jaar in zijn ROG Phone een Snapdragon 845 die hoger was geklokt. Die soc werd echter niet aangeduid als een Plus-model. Met de focus op gpu-verbeteringen lijkt de Snapdragon 855 Plus ook een goede kandidaat voor nieuwe gamesmartphones.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-07-2019 • 15:13

50

Reacties (50)

50
50
23
3
0
25
Wijzig sortering
weet niet echt of het een goede zaak is dat de cpu+gpu nog meer strooom gaan gebruiken en warmte genereren door de mhz bump. De 730 is ook al een stuk zuiniger dan de 855.
Maar de 855 is een stuk sneller. De 730 is een mid-range SOC waarbij de 855 toch echt een high-end SOC is.

- CPU sneller
- RAM snelheid, betere RAM toegepast dus nog sneller.
- Dubbele bandbreedte
- Veel meer memory channel snelheid.
- Download / upload is sneller.

Kortom een totaal andere vergelijking.

De mensen die altijd praten maar ik heb genoeg aan dit en dat. Ja dat klopt maar koopt wel ondertussen een telefoon van 900/1000 8)7 8)7 8)7
Ik moet wel zeggen... wat is het verschil nog tegenwoordig in een smartphone? Dat Facebook 0,05 sec sneller opstart? De vraag is waar heb je die extra CPU kracht nog voor nodig? Er is in smartphone land de laatste jaren maar amper iets veranderd op gebied van hoe we onze mobiel gebruiken. Een 730 draait ook prima YouTube en de internet browser. Ik snap dat het steeds maar weer sneller moet omdst stilstand achteruitgang is... maar wat is nog echt het nut tegenwoordig. Merk je nu echt veel verschil?
Even een quote uit de round-up van de OnePlus 7 vs. Oppo Reno :
Veel mensen hebben het idee dat de soc heden ten dage niet zoveel meer uitmaakt, maar uiteraard is er groot verschil. De processorkernen van de 710 zijn minder vlot, maar de Adreno-gpu is ook minder snel, een belangrijke factor voor intensieve gamers. De resolutie van beide schermen is relatief niet zó hoog, waardoor de mindere gpu van de Reno geen wereld van verschil zal maken.

Een soc is echter meer dan een cpu en gpu. De 855 heeft een andere isp, een chip voor de verwerking van foto's en video's, en uiteraard een andere modem, die hogere 4g-snelheden en meer gelijktijdige verbindingen mogelijk maakt. De OP7 haalt 1GBit/s dankzij lte cat 16, met 4x4 MiMo. Oppo zegt niets over de Reno, maar de Snapdragon 710 kan dat niet eens; hij haalt maximaal 800Mbit/s, met de juiste antennes. Of de Reno die heeft, is niet duidelijk.
Artikel zegt het al intensieve gamers, zeker een doelgroep maar veel grotere speelt geen games op de telefoon. Voor die doelgroep maakt het dus weinig uit.

Dan alle theoretsiche snelheden 1gbit, ook voor de meeste gebruikers is 100-200 mbps gewoon voldoende.

voor de massa is een mid range tel meer dan voldoende.
Dat kan voor iedereen anders zijn natuurlijk, en ik ben het niet per sé met je oneens. Mijn quote was vooral in reactie op de opmerking van @sygys die enkel op CPU power inging, terwijl het dus op meerdere punten impact heeft en Tweakers zelfs ook al eerder op inging.

Als je ieder jaar een nieuwe telefoon kiest of een toestel voor iemand die écht enkel Whatsapp en wat internet gebruikt is dat prima. Zelf zou ik kiezen voor een toestel wat een langere periode mee kan gaan (zit nu op een SD835), dus dan ben ik liever voorbereid op iets wat over 2-3 jaar gangbaar is.
100-200mbps voldoende? Ik red mij ook prima met 5mbit, en ik verwacht dat 95% van de mensen daar voldoende aan heeft. En ik ben toch wel een zware user met veel videostreaming.

Ik snap die hele 'hype' van het plaatsen van foto's 'kijk mij eens met x-honderd mb/s het 5G netwerk leegtrekken' ook niet helemaal. Ik weet niet wat die mensen van plan zijn, maar ik gebruik mijn telefoon nog steeds niet om dingen te downloaden die ik dan later naar de PC sluis bijvoorbeeld.

Ik heb liever een lage ping zodat de verbinding in ieder geval snel lijkt, dan dat het daadwerkelijk met honderden mbits de telefoon ingepompt wordt.

En de 'onbeperkt internet' aanbieders in de mobiele sector weten ook dondersgoed dat zulke snelheden beter bij een desktop/console tot hun recht komen en proberen op elke manier daarin een vaste aansluiting uit te sluiten. Als vaste lijn mag ik blij zijn met 40/10 mbit, mijn 4G verbinding is al een stukje sneller, en met 5G kan ik mogelijk mijn vaste lijn de deur uit doen.
Op een mobiele telefoon zie ik nauwelijks meerwaarde op snelheidsgebied.
Volgens mij wordt er in Azië meer gegamed op mobiel dan op een andere manier. *doet even googlen*. Als ik zo verschillende artikelen her en der mag geloven is mobile gaming wereldwijd zelfs groter dan console/pc gaming. Ik vermoed dus meer dan 'zeker een doelgroep'. And it baffles my mind too haha!
https://medium.com/worldo...owth-in-2019-b72ac7740218
Een belangrijke factor voor 'intensieve gamers'...

Juist. Nuff said. Intensief gamen op een telefoontje. Wat dan, Candy Crush in 4K? Alle content draait nu juist prima op zoveel mogelijk hardware. Er wordt een prestatieverschil gesuggereerd dat echt voor een zeer beperkte niche uberhaupt merkbaar is. We doen net alsof dit game PCs zijn, lijkt wel... Ik hoop dat het een fase is. Er is toch de cloud? ;)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 10:11]

Ik weet wel dat ik erg teleurgesteld was toen bleek dat de SoC van mijn Nokia geen hdr10 ondersteund. (De telefoon doet alleen upscaling via aparte chip)

Alleen de high-end snapdragons hebben dat. De samsung s5e heeft ook geen hdr10 op de chip, althans niet volgens de specsheets(die dat wel melden voor de chip in de s4.)
Ik hen HDR10 en Atmos op m'n TV, maar wat zou ik er mee moeten op m'n telefoon?
Mijn Nokia7.1 was geadverteerd met hdr scherm, leek een goed idee op het moment. Hoewel het nog steeds een goed toestel is, vanwege android one.)

p.s. die samsungs bedoelde ik tablets mee.

[Reactie gewijzigd door rjberg op 23 juli 2024 10:11]

AI/deeplearning, de camera met allerhande processing, multitasking, zware games, hogere resolutie beeldschermen dus meer pixels om aan te sturen, HDR, Atmos.... al die randzaken zorgen ervoor dat een OS meer processingkracht nodig heeft.
Klopt helemaal. Heb het zelf altijd ook zo goedkoop mogelijk gehouden. Jiayu G4, Jiayu S3 (beide Mediatek spul), Redmi Note 5 (SD636). Lekker snel voor z'n tijd, niet het beste maar gewoon goed. Ook zeker qua batterij.

Maar...
dan heb je ineens een K20 Pro, met SD855 in handen. Als je daar een weekje mee speelt wil je niet meer terug. :D
Snellere soc maakt o.a. mogelijk om sneller een algoritme te draaien. Bijvoorbeeld de camera kan hier behoorlijk wat aan hebben door real time bepaalde zaken te renderen waardoor dat kleine smartphone lensje toch behoorlijke fotos kan maken. Daarnaast als het zo doorgaat komen er nog meer mogelijkheden voor de smartphone. Wellicht zal je daar nu nog niets aan hebben, maar zoals met veel apps op smartphones komen deze pas als het grotere deel van de smartphones deze ondersteunen. Dus die snelle cpu / gpu is NU misschien niet nodig, maar kan over 3 jaar betekenen dat jouw smartphone net die ene app nog kan draaien.
In principe heb je gelijk, maar het gaat inmiddels niet meer om enkel de functionaliteit van een telefoon. De specificaties van telefoons zijn inmiddels zo goed, dat je je telefoon met behulp van enkele randapparaten als desktop/laptop kunt gaan gebruiken. Dat heb je nu al met Samsung Dex, Huawei EMUI en met de nieuwe Android Q versie.

Er zijn genoeg mensen die alles volledig met hun telefoon doen tegenwoordig en als deze krachtig genoeg is hebben ze geen andere computer meer nodig. Dus wat mij betreft mogen de specificaties nog verder omhoog in de richting van een high-end laptop.
De vraag is waar heb je die extra CPU kracht nog voor nodig?

Grotere schermen met dus meer content die gegenereerd moet worden. Plus webpagina's die steeds groter worden met steeds meer scripts en plaatjes en tripple+ nested elementen.

En YouTube dat op Ultra4K HDR afgespeeld moet worden op 120Hz.

Camera beelden die steeds mooier worden en steeds groter met steeds meer beeldverwerking, maar wel nog steeds binnen een fractie van een seconde genomen moeten kunnen worden.

Etc.

En ja dit alles moet, net zoals jij niet nog steeds met een CIF schermpje en 200MHz single core rondloopt _/-\o_
Betere socs maken beter cameras en meerdere cameras mogelijk. Verder heb je natuurlijk gewoon gelijk.
De mensen die altijd praten maar ik heb genoeg aan dit en dat. Ja dat klopt maar koopt wel ondertussen een telefoon van 900/1000 8)7 8)7 8)7
Telefoons in die prijsklasse hebben verre van altijd de meest energiezuinige en/of snelste CPU.
Zelfs in de 500-600 euro klasse hebben veel merken(behalve Apple/Samsung/LG) meestal de snelste SoC beschikbaar. Denk je nou echt dat de high-end 900-1000 euro klasse niet de meest high-end SoC heeft? 8)7
Dat zijn merken in opkomst.

Maar merken als Samsung / Sony / Huawei / LG / Motorola hebben gewoon rond €800 - €1000,- hun snelste SOC..
460 in geval van Samsung - S10e ;-)
Anoniem: 159816 @theduke198915 juli 2019 17:13
Xiaomi heeft het onder de €500,-. Groter dan al die merken op Samsung en Huawei na. Sony, LG en Motorola lopen wereldwijd ook nog achter op andere grote merken zoals Oppo en Vivo.
Telefoons in de prijsklasse 900/1000 hebben toch juist altijd de snelste of (heel soms) zuinigste chipset die beschikbaar is? Welke mobile CPU op de markt is momenteel sneller dan de laatste Snapdragon 855 en vergelijkbare Enynos en Kirin?
Heb je daarvan bewijs?
Het is vaak gebleken dat de 8 serie zeer snel is en vooral bij moeilijke/game opdrachten energiezuinig is. Bij idle kan die net zo energiezuinig zijn als een 7 serie chip. Echter zijn er geen identieke telefoons met een 7 en 8 serie te vinden van Qualcomm.

Daarnaast wordt bij de midrange chip een accu geplaatst met 4000mAh en bij de high-end chips gebeurd dat eigenlijk pas sinds dit jaar.
xiaomi k20 en K20 pro is een voorbeeld van een 7 series chip die zuiniger is als de 855.
Ook wel mi 9T in europa.
Dat is een zeer goed voorbeeld van 2 identieke telefoons met een andere processor, maar voor de rest nagenoeg dezelfde hardware. Nu nog een review die ze beide onder de loep neemt. Ik kon er zo snel geen vinden en misschien moet ik er zelf maar mee aan de slag gaan.

Daarmee kan worden aangetoond welke echt energiezuiniger is. Voorlopig wed ik mijn geld op de snelle high-end soc.
https://youtu.be/thBrVRTqXVQ

De K20 Pro houdt er toch echt wel wat eerder mee op dan de Mi 9T.
Bedankt voor het delen van het filmpje.

Ik zie dat er een verschil in zit van bijna 2 uur. Ik had verwacht dat het nieuwste toestel: De Mi 9T, het minder lang zou volhouden, maar het is juist andersom. De K20 Pro hield het minder lang vol en heeft zelfs een snellere processor, iets kleiner procedé dat zuiniger moet zijn en een Miui versie die vermoedelijk beter is geoptimaliseerd (zo werkt dat vaak bij Miui).

Als je deze test/benchmark meerdere malen uit zou voeren, dan zal er een verschil zitten tussen de resultaten. Dat kan makkelijk een verschil van een half uur zijn, ook als de accu 3 keer volledig is opgeladen en op volle sterkte zit (ik hoop/ ga er vanuit dat dit vooraf is gedaan bij alle telefoons).

Met zo'n verschil zal de Mi 9T het niet winnen van de K20 Pro. Hiermee is duidelijk aangetoond dat deze 730 zuiniger is, dan de 855 (dit is geen garantie voor oudere 7 series).

Resultaat op 10:05

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 juli 2024 10:11]

Ik denk dat het ook vooral afhangt van je dagelijks gebruik.

Zodra je een game opstart zoals PUBG zal de 855 gewoon meer gebruiken. Als je je mobiel vooral op standby laat staan, dan zal het verschil kleiner worden.
Ik snap de redenering niet. Beetje tweaker weet toch dat een high en midrange core uit dezelfde generatie, bijna altijd een verschil in zuinigheid hebben in het voordeel van de midrange? Meer rekenkracht, is meer energie trekken. Waarom zou dit bij smartphones of Qualcomm anders zijn?
Als de high-end op 50% draait en de midrange op 70%, ben jij dus van mening dat die midrange zuiniger is?
Dat is een momentopname en cherry picken om je bewering te staven. Standby verbruik en intensieve dingen lijken mij veel meer verschil te geven, zo blijkt ook uit de video hieronder gepost. En hetzelfde zie je op andere platforms. Of is bij desktops een midrange GPU minder zuinig dan een highend GPU uit dezelfde reeks?

Het verschil is niet gigantisch, maar het is er wel.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 23 juli 2024 10:11]

Dan zul je toch echt iets aan de schermen moeten doen.
Dat is een energieslurpende factor waar een high end apparaat het altijd aflegt tov een midrange.
Daarmee bepaal je dus niet of de SoC zuiniger is of niet.
Waar zegt ik iets van schermen? Het gaat puur om twee soc's, midrange en highend. Welke gemiddeld gezien zuiniger is als de rest gelijk blijft.

En het voorbeeld van de K20 & K20 pro is perfect valabel, want beide smartphones zijn nagenoeg identiek, behalve soc. Scherm = identiek.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 23 juli 2024 10:11]

Je zegt niets over alschermen. Maar hoe wil jij de SoC testen in een smartphone zonder scherm? Vandaar dat ik het benien.

Als deze 2 toestellen op de SoC na hetzelfde zijn, heb je een punt.
Als deze 2 toestellen op de SoC na hetzelfde zijn, heb je een punt.
Dat was het hele punt...

Al zal bij extreem intensieve taken, de soc wel weer de bovenhand nemen qua verbruik tov het scherm (tenzij helderheid constant op 100% staat bijvoorbeeld). Maar je kan perfect een stresstest doen, met het scherm uit. Genoeg beeldmateriaal op Youtube.
Het punt dat je pas later toevoegde.
Maar het is een uitstekend punt.
Later toevoegde?
Ik reageer op een post die het letterlijk over beide toestellen heeft waar alleen de soc verschilt...
Maar die is minder snel en komt dus zoals gezegd in de mid-range segment. Waardoor de vergelijking niet klopt.

Alle mid-range SoCs zijn zuiniger maar presteren ook een stuk minder..
De 730 is ook al een stuk zuiniger dan de 855.
Heb je daar cijfers over?

Ik probeer 2 zo identiek mogelijke smartphones te nemen, eentje met SD855 en eentje met SD730. De Xiaomi Mi 9 en Mi 9T voldoen hieraan.
Als ik naar de endurance ratings kijk op GSMArena zit de 9T op 100h en de 9 op 95h.

Echter haalt de 9 dit met een 3300mAh accu, de 9T doet het met 4000mAh. Dus lijkt de SD855 net energiezuiniger te zijn dan de SD730.

Heb je betere bronnen?

Overigens zal een hoger geklokte SD855 Plus logischerwijze ook meer verbruiken dan een SD855, maar als het een beetje goed is zal dat enkel zo zijn bij vollast, en dus wanneer je het ook expliciet vraagt en nodig hebt.
Vergelijk de Mi K20 (zelfde als 9T) en de K20 Pro (de K20 met SD 855) en je ziet de 855 een half uurtje korter werken op een batterij lading, of zo'n 5 uur op de endurance rating van GSMARENA.

Die twee zijn tenminste echt te vergelijken ;-)
Hebben deze apparaten wel exact dezelfde specs. Buiten de SoC?

Hoe zit het met het scherm. Als de resolutie van de 855 versie hoger is, zal de SoC al harder moeten werken.
Ja, maar die resolutie is niet hoger ;-)

Je kunt ze makkelijk opzoeken en vergelijken... De CPU is letterlijk het enige verschil:
https://www.gsmarena.com/...Phone1=9708&idPhone2=9720
Ik mag aannemen dat het niet een gegeven is dat deze dan ook meer verbruikt.
Bij smartphones zit je altijd aan een limiet, een maximaal wattage.
Meestal zijn efficiëntere chips van dezelfde soort hoger klokbaar, omdat ze een stuk efficiënter met stroom omgaan. Het is ofwel een proces van binning of ze hebben hun productieproces geoptimaliseerd waardoor ze net iets meer snelheid eruit kunnen halen binnen hetzelfde verbruik. Lijkt me sterk dat ze maar gaan overklokken en significant meer stroom verbruiken. Want die schaal is niet lineair.
Er staat niks over stroomverbruik; goede kans dat dat hetzelfde is.
Anoniem: 1092407 @PainkillA15 juli 2019 21:37
Hoe kom je erbij dat een hogere kloksnelheid het opgenomen vermogen van een chip verhoogt? Dat wordt namelijk overwegend door het voltage op de chip bepaald. Als ze dus de beste chips van de band halen die zonder overvolting net zo stabiel kunnen draaien op een hogere klok dan blijft het opgenomen vermogen nagenoeg gelijk. Nooit aan overvolting/undervolting gedaan?

Waar is de tijd dat alle tweakers dat nog gewoon wisten? 8-)
Anoniem: 1076733 @PainkillA16 juli 2019 03:13
Nice, but I’ll wait for the 860.
Misschien dat Qualcomm deze chip tegenover de komende Kirin 985/990 chipset van de Huawei Mate 30 Pro gaat positioneren om niet achter te blijven?
Jammer dat de oculus quest niet met de 855 kwam, dat zou een behoorlijke vooruitgang zijn geweest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.