Microsoft Word voor Android is meer dan een miljard keer geïnstalleerd

Microsofts Word-applicatie voor Android is meer dan een miljard keer geïnstalleerd. Een jaar geleden stond de teller nog op een half miljard installaties. Excel, PowerPoint, OneNote en OneDrive zijn nu ook op een half miljard telefoons gezet.

Word AndroidDe cijfers zijn zichtbaar in de Google Play Store. Microsoft Word is volgens de downloadwinkel op meer dan een miljard toestellen gezet. Dat wil niet zeggen dat de app zo vaak is gedownload; Microsoft heeft ook deals met fabrikanten die de app vooraf op hun toestellen zetten. Het is niet bekend hoe groot het aandeel van dat soort installaties is.

Word is Microsofts populairste Android-app. Daarna volgen Excel, PowerPoint, OneNote en OneDrive, die apps zijn op een half miljard toestellen geïnstalleerd. De Outlook-app voor Android is met honderd miljoen installaties minder populair.

Hoe goed de apps het doen op iOS, is niet bekend. De downloadwinkel van Apple geeft geen cijfers over installaties. Microsoft zet de laatste jaren sterk in op apps voor Android en iOS, omdat het bedrijf zelf de boot heeft gemist als het gaat om mobiele besturingssystemen. Bill Gates zei vorige maand in een interview dat verliezen van Android de grootste fout was die hij heeft gemaakt bij Microsoft.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-07-2019 • 13:38

76 Linkedin

Reacties (76)

Wijzig sortering
Anoniem: 120539
15 juli 2019 13:57
Grappig. Ik ben toch echt wel een Microsoft liefhebber.
Een nuttige toepassing van Word op mijn telefoon heb ik echter nooit kunnen vinden.
(Onedrive en Outlook dan weer juist wel.)
Zo zie je maar: een individuele waarneming is vaak een slechte raadgever als het gaat om statistiek.
Op telefoon zie ik het inderdaad niet echt tot zijn recht komen. Voornamelijk als viewer maar editen? Neen dank je. Op een tablet komt het al meer tot zijn recht.
Even een typo snel wil nog wel, ook met PowerPoint, maar anders dan dat zal het wel voor externe scherm of iets dergelijks zijn. Android had volgens mij ook zo'n soort functie op gegeven moment, als Continuum van Windows.
Heb ook wel eens geprobeerd te editen op een foon, vrij kansloos, of de toesten zijn te klein of mijn worstenvingers te groot, ik hou het maar op de te kleine toetsen. :*)
Af en toe krijg ik een mail met bijlage. Bijlage staat op SharePoint en het komt redelijk vaak voor dat ik even een kleine aanpassing doe

Grote aanpassingen niet echt nee
Ik het precies hetzelfde..... aangezien je niet de bestanden kan editen met de gratis versie vind ik het dus vrij nutteloos.
Je kunt ook gewoon documenten bewerken, zolang de schermgrootte maximaal 10,1 inch is.
ik ben zoveel beperkingen tegengekomen dat ik er niets aan heb. Van de drie installaties die ik weet, mijn moeders tablet, mijn tablet, mijn vrouw haar foon, wordt er geen een gebruikt.
Ik ken verschillende leerkrachten/docenten die de smartschool app gebruiken. Als je daar een attachment van opent in de standaard Samsung *word* app dan is de layout niet correct en niet meteen correct leesbaar.. Even bij deze mensen MS Word geïnstalleerd.. en de layout is zoals het verwacht is.
Dat komt waarschijnlijk omdat MS Office default niet van de eigen OOXML ISO standaard ("OOXML Strict") gebruik maakt maar documenten opslaat in "OOXML Transitional", waardoor derde partijen zoals de Samsung App deze documenten niet goed kunnen lezen. Je moet om die reden dus Word installeren om het document goed te kunnen bekijken.
Android is niet alleen voor telefoons ;)
Grappig. Ik ben toch echt wel een Microsoft liefhebber.
Een nuttige toepassing van Word op mijn telefoon heb ik echter nooit kunnen vinden.
..
Misschien niet om een document te maken, maar wel handig om een bijlage van een mail te openen.
Idem, en als ik het hier goed lees, zijn we niet de enigen.
En dat is vooral te danken denk ik aan dat het op een hoop telefoons standaard meegeleverd zit (was bij mijn Note 9 het geval)
Dat zegt het artikel ook, maar volgens mij worden met de telefoon meegeleverde applicaties niet gezien als Play Store downloads.
In de eerste instantie worden ze inderdaad niet gezien als Play store download. Als je ze echter update via de Play store gaat hij wel mee in de telling.

[Reactie gewijzigd door Randleman op 15 juli 2019 14:16]

Precies, en dat gebeurt gewoonlijk vrij snel nadat de telefoon uit het doosje komt ;-)
Het gaat dan ook niet om downloads maar installs die op dit moment op 1 miljard staat. Belangrijkste vraag voor mij daar is: gaat dit om actieve installs? Worden verwijderde installs terug afgetrokken? En wat met devices die in geen maanden contact hebben gehad met de servers van Google?
Update is ook een instal?
Ja maar niet dubbel op (dus elk device kan maar 1 install/update mee laten tellen).
Ik bedoel ook dat de eerste update het een instal telt.
Eerste paragraaf:
Microsoft Word is volgens de downloadwinkel op meer dan een miljard toestellen gezet. Dat wil niet zeggen dat de app zo vaak is gedownload; Microsoft heeft ook deals met fabrikanten die de app vooraf op hun toestellen zetten. Het is niet bekend hoe groot het aandeel van dat soort installaties is.
En dan heb je nog mensen zoals ik die het 6 keer downloaden en weer verwijderen. De keren dat ik het nodig heb is maybe eens in de 2 maanden ofzo... Hebben ze toch zes downloads erbij ;)
Maar slechts 1 install. Het gaat dus niet om de downloads.
Dat zullen er niet zoveel zijn. De meeste mensen zullen het 1x downloaden op een bepaald apparaat, en dat is het dan.
Volgens mij kopen de meeste mensen een te billige Android-telefoon waardoor ze voortdurend apps verwijderen moeten om andere apps te installeren.
Yep. En misschien wordt het herstellen naar factory image en de daarbij volgende installatie/update van Word ook als unieke installatie gezien.
Maar daar wordt het hele setje, Word, Excel, PowerPoint, OneNote en OneDrive voorgeïnstalleerd. Het verschil van een half miljard tussen alleen Word en de rest van de office apps, zijn volgens mij bewuste installaties. En ook een flink deel van de Excel installaties zal bewust gedownload zijn (of zou gedownload zijn wanneer het al niet voorgeïnstalleerd stond op de telefoon).
Dit valt bijna onder standaard bloatware. en daarbij pushed Word je naar een abbo van Office 365 vanwege zijn beperkingen in de software.
Zelf heb ik deze al vervangen voor Officesuite, welke ook een stuk fijner is in gebruik.
bloatware zou ik het nu niet bepaald noemen
* het vertraagt je phone niet, het neemt alleen wat plek in gebruik
* kan in de meeste gevallen verwijdert worden
* hoewel enigszins beperkt in functionaliteit niet geheel onnuttig (afhankelijk van wat je doet)
* hetgene dat jij opnoemt kost ook geld, de gratis versie is geladen met ads en opent niet alles, en voor extra fonts moet je zowaar bijbetalen.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 15 juli 2019 14:41]

Punt 1 en 2 maakt het niet geen bloatware.
Alle apps waar je in feite niet zoveel aan hebt, of ze actief zijn of niet, zijn bloatware.
Zo kan de standaard FB app ook als bloatware gezien worden.
dat maakt het net wel bloatware, dat is (bijna) de definitie ervan.

=In computing, software that needs so much computer memory that it takes a long time to load and therefore does not function properly

Bloatware usually occurs as a result of feature creep. Because software is traditionally redesigned on a yearly basis, many developers feel the need to add additional functionality in order to entice users into upgrading the existing software. Unfortunately, the added features increase the size of the program and the system requirements needed to run it smoothly, eventually forcing the user to upgrade in order to run the latest software.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 15 juli 2019 21:54]

Ok ik dacht dat t stond voor alle onnodige software die fabrikanten voor installeren, dan wel niet altijd actief
Ik wil het wel bloatware noemen aangezien ik meerdere mensen in mijn familie heb moeten vertellen hoe ze het van hun Samsung telefoon moesten halen omdat ze anders geen Sharepoint links (met b.v. muziek erin voor een koor) konden openen zonder een registratiescherm van Onedrive voor hun kiezen te krijgen. Blijkbaar neemt de software bepaalde urls over en toont dan vrolijk een "Je moet je registreren voor Onedrive" scherm. Na het uitschakelen (nee het kan niet verwijderd worden, het zin in de ROM) van de software wordt de link keurig geopend en gedownload. Dat noem ik dus bloatware.

Een miljard installs verbaast me dan ook helemaal niets aangezien Samsung het jarenlang meeleverde bij de Galaxy series en er dus ook vrolijk updates voor binnengehaald worden (weer bloatware want hier heb ik niet om gevraagd en dit kost mij bandbreedte).

Dus bloatware omdat:
 • Het werkende url's veranderd in een registratie scherm
 • Het bandbreedte kost om updates binnen te halen voor software waar ik niet om gevraagd heb
1993 belde. Ze willen hun bandbreedte argument terug. :+

Ik ben het met je eens dat er te gemakkelijk allerlei apps meegeleverd worden. Verwijderen kan wel, maar is in de meeste gevallen geen optie (root / custom rom). Plus op een Samsung breek je Knox, wat zakelijk erg interessant is.

Mooiste zou natuurlijk zijn als alle extra apps optioneel zijn. Misschien wel mee-installeren maar dan mét de mogelijkheid tot verwijderen. Als een gebruiker het wil: in een paar klikken heb je het in de Play Store weer gedownload :)
In 1993 had ik 14k4 en belde ik in in amsterdam bij xs4all maar ik had het hier over mobiele bandbreedte wat geld en tijd kost. In die tijd had zo'n microsoft update de hele dag geduurd.
Voor mij is de definitie van bloatware: nutteloze software die standaard op een telefoon staat. (en soms niet verwijderbaar is)...
70MB is ook niet helemaal niets. En het is behoolijk kreupel voor software.
Als zodanig heb ik het dan ook van tablets & telefoons verwijderd. Samen met de andere shit die in dezelfde familie zit.
Naast dat ik de software niet nodig heb, heb ik ook de updates ervoor niet nodig.

Verbazingwekkend is dat er "Slechts" 1 miljard installs zijn geweest. hebben ze toch nog een paar miljard toestellen gemist.
Ik ben meer benieuwd naar de hoeveelheid "niet verwijderd".., of zelfs de hoeveelheid "gebruikt" met name in de categorie meer dan eenmaal gestart.
Daarom vraag ik me af of alle installaties en updates mee tellen of alleen de zelf geïnstalleerde en eventueel de bloatware die meer dan 5 keer gebruikt is.
Er wordt niet een van de teller afgehaald als je de software deïnstalleert en uit de "ooit geïnstalleerde" app lijst haalt).
Zit hier ook nog steeds de beperking in, als scherm groter is dan x dan kan je niet saven of een nieuw document aanmaken?
Je dient dan inderdaad met een betaald office 365 abbo in te loggen ja.
Ik moet zeggen dat het ook gewoon doet wat het moet doen. Nog geen behoefte gehad om verder te kijken. Wel gedaan om toch even verder te kijken dan mijn neus lang is, maar Word is prima voor mij :-).
Heel Office staat er bij mij op, al vraag ik me wel eens af of ik het echt wel eens gebruik op m'n telefoon...
Leuke sidenote is ook dat Office Android werkt op de meeste Chromebooks. Iets wat misschien niet iedereen zo 1, 2, 3 weet. Zelf gebruik ik het regelmatig als ik even wat moet notuleren oid :)
Als ze nu eens toevoegen dat je op je Chromebook ook de files rechtstreeks vanaf je Google Drive kunt openen dan krijgen ze er nog eentje bij ;-)
Ik vraag me af hoe veel dit komt omdat de apps voorgeinstalleerd staan op sommige modellen smartphones. Ik vind de officiele versie van Office helemaal niet praktisch op een telefoon, losse apps voor alles. Dan vind ik WPS Office veel prettiger werken gezien je alles in een app hebt zitten met meer geavanceerde functies indien je die nodig hebt.
Ik heb nog op me telefoon staan maar gebruik het eigenlijk bijna niet. Het staat er meer op voor de 1-3 keer per jaar dat ik een word document meegestuurd krijg als bijlage in de mail. Kan dan even snel kijken maar meestal antwoord ik dan toch op de pc aangezien ik daar toch fijner kan typen. Maar in tegenstelling tot de meeste andere mensen verwacht ik wel dat de voor geïnstalleerde versie wel meetellen. Tenminste als je een google account gekoppeld heb. Ik verwacht dat als die ziet dat de software geïnstalleerd is dat de playstore dan +1 doet. Dit geeft natuurlijk wel een boost in de cijfers wat vooral voor hun eigen software / rommel (apps die we niet willen maar niet kunnen verwijderen) wel goed zal doen.

Ook vraag ik me af of dit per apparaat of per account is. Dus als iemand het op een telefoon en tablet heeft of dit dan als 1 of 2 telt. En of verwijderen het echt verminderd. Of dat je het eerst misschien nog moet verwijderen uit de Mijn apps en games bibliotheek. Of dat het helemaal niet verwijderd wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee