Google zet ontwikkelaarssite voor Fuchsia OS online

Google heeft een website online gezet met daarop documentatie voor ontwikkelaars over besturingssysteem Fuchsia. Het bedrijf geeft niet aan waarom de site over het besturingssysteem nu verschijnt, terwijl dat al jaren in ontwikkeling is.

Op Fuchsia.dev staat informatie over het ontwikkelen van Fuchsia, en over software die draait op het besturingssysteem. Daarnaast kunnen ontwikkelaars er terecht voor informatie hoe ze het opensourcebesturingssysteem moeten installeren en staan er details over de Zircon-kernel en -core.

De naam Google komt nauwelijks voor op de site. Het bedrijf meldt ook niet waarom het de ontwikkelaarssite nu is gestart. Fuchsia is al jaren in ontwikkeling en in het verleden werd het in geruchten beschouwd als een soort kruising tussen Android en Chrome OS.

In mei bevestigde Google voor het eerst officieel aan Fuchsia te werken maar het zou niet om een besturingssysteem specifiek voor smartphones of computers gaan. In plaats daarvan moet het een OS worden voor een veelheid van apparaten. Google zou het ook vooral gebruiken om ideeën en technieken uit te proberen. Fuchsia draait niet op Linux, maar op de door Google ontwikkelde Zircon-kernel.

Ars Technica: Google Fuchsia

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-07-2019 • 10:25

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Volgens Googles hoofd van diverse besturingssystemen Hiroshi Lockheimer is Fuchsia een investering in 'een soort van moderniseren en het uitproberen van nieuwe concepten rond besturingssystemen'. Dat zei hij tijdens een interview op Google I/O in mei 2019. "Natuurlijk nemen mensen aan: het is een nieuw OS van Google, dus het moet de toekomst zijn, weet je. Dat is niet hoe wij ernaar kijken."

Het is in elk geval niet primair bedoeld voor smartphones of computers, benadrukte Lockheimer. Voor die apparaten heeft Google al Android en Chrome OS. "In de wereld van het internet-of-things is er een groeiend aantal apparaten dat besturingssystemen en runtimes nodig heeft. Ik denk dat er ruimte is voor verscheidene besturingssystemen met verschillende sterke punten en specialisaties. Fuchsia is daar een van."

Zie: nieuws: Google: Fuchsia is OS voor uitproberen nieuwe dingen

Waarschijnlijk ziet Google nog ruimte voor een 3e OS voor embedded devices en IoT. Android is in 10 jaar zo'n doorslaand succes geworden, kleine kans dat ze daaraan gaan morrelen. En ChromeOS timmert ook aardig aan de weg met Chromebooks (onderwijs / lite consumers).

[Reactie gewijzigd door Magnolia op 1 juli 2019 11:21]

Weet iemand of de Zircon-kernel open-source is? En zou dit het ontwikkelen van custom roms niet moeilijker maken? Dat zou ik namelijk niet wenselijk vinden (denkende vanuit tweaker en niet vanuit consument).
Waarom Zicron, die vraag is al eerder langs gekomen:
Why did Google decide to write their own kernel for Fuchsia, instead of sticking with Linux?
 • Fuchsia implies a great effort for industrial strength microkernel OS. And there are many exciting features for non-hardcore developers. It's a positive experiment compared to Linux, we should praise it.
 • Fuchsia is a new weapon to close Google ecosystem and try to get rid of the constrains of GPL. It's a warning for free software community. We should move on, the success of Linux is the old story now.
Ga er maar vanuit dat roms aanzienlijk moeilijker gaan worden met Fuksia, want dat is zeker ten dele het doel. Met deze nieuwe besturingssysteem kern, kan Google alle drivers die nodig zijn bijvoorbeeld geheim houden en kan het er makkelijker voor kiezen om hardware matige keys in te bouwen die alleen zijzelf kunnen ondertekenen. Wanneer Fuksia uit komt, dat zijn Rooten, Roms en Sideloading dood.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 1 juli 2019 11:15]

Waar is de tijd dat Google de voorvechter was van open software ontwikkeling. Helaas lang vervlogen tijden. Allen terug naar Microsoft nu, zo lijkt het wel. Zeer spijtig van Google's koersverandering.
Natuurlijk proces in de economie.

Bedrijven die in particuliere handen zijn, worden veel directer gestuurd door de persoonlijke gevoelens en meningen van de eigenaren. Google had "don't be evil" als motief en dat was natuurlijk ingegeven door Larry Page en Sergey Brin. Wanneer een bedrijf de beurs op gaat, wordt dit veel minder sterk over tijd. Nog lange tijd wist Google dit utopische beeld van Page en Brin te marketen, maar nu is het helemaal naar de achtergrond gedrukt. Logisch, want Google is nu in handen van banken, pensioenmaatschappijen en dergelijke die hele andere belangen hebben dan de originele oprichters.
Klopt helemaal. Waar je in feite aan refereert is de IJzeren wet der oliarchie.

https://nl.m.wikipedia.or...ren_wet_van_de_oligarchie
Of het echt 100% open-source is kan ik zo snel niet terugvinden maar Zircon is in ieder geval bijgesloten in de repo van Fuchsia:
https://fuchsia.googlesou...refs/heads/master/zircon/

In Google's eigen woorden:

"At this point in time, Zircon is under heavy, active development, and we're not seeking major changes or new features from new contributors, however, if you desire to contribute, small bugfixes are welcome."

EDIT:
Volgens de LICENSE file in die repo:

"The Zircon Kernel (kernel/...) and the Zircon Scripts (scripts/...)
are under an MIT-style license, copies of which may be found in
kernel/LICENSE and scripts/LICENSE"

[Reactie gewijzigd door termination op 1 juli 2019 10:55]

Ik kan me werkelijk waar niet bedenken waar dit voor zou moeten zijn, buiten dat Google meer controle krijgt over het OS-landschap als geheel. Linux is hartstikke goed voor al die andere (embedded) apparaten die geen telefoon of computer zijn. Waarom zou je er nog een nieuw OS naast zetten? :?
Waarom niet? Misschien is Fucsia met zn zircon-kernel wel beter/lichter dan Linux. Waarom is Linux ontwikkeld, er waren toch ook al andere OSsen die goed genoeg waren..
Ik ben vooral benieuwd op welke punten het architecturaal verschilt. Minix heeft bijvoorbeeld een best wel interessant ontwerp waarbij zo min mogelijk in kernel space draait en er keep alive daemons zijn die proberen te detecteren of een proces is vast gelopen en als dat zo is, de boel herstart. Het gevolg is dat het alle potentie heeft om een zeer stabiele kernel te zijn.
Android is niet gemaakt om op miljarden devices te draaien. De knowledge die daarvoor nodig is heeft Google met de jaren opgebouwd.
"het zou niet om een besturingssysteem specifiek voor smartphones of computers gaan." staat er in het stuk. Dus niet voor de 'devices' waarop Android nu draait.
Of net wel dus. hangt er maar net vanaf hoe je het leest. Niet specifiek voor smartphones óf computers, maar wel voor beiden? Dit in tegenstelling tot Android (wel specifiek voor de een) of Chrome OS (wel specifiek voor de ander).
Niet specifiek wil niet zeggen dat het niet óók daarvoor ingezet kan gaan worden. Meer dat het breder is, bijvoorbeeld om een algemene basis te leggen voor meer types devices, zoals smart speakers, Nest-achtige dingen etc.
Misschien wel voor netwerk apparatuur en of hypervisors in hun datacenters.

Consumenten apparatuur is natuurlijk niet het enige wat ze doen. Het is niet eens hun core dienstverlening dus ben benieuwd wat het gaat worden
Er staat "...niet om een besturingssysteem specifiek voor...".

Of wel, het draait niet alleen op deze devices maar mogelijk dus ook nog op vele andere diveces.
Android is wel gemaakt om op miljarden devices te draaien. Het is er zelfs speciaal voor gemaakt. Knowledge komt altijd met de jaren, maar dit is net zo iets als zeggen dat vrachtwagens niet gemaakt zijn om spullen over lange afstanden te kunnen vervoeren.
Speciaal voor gemaakt? Heb jij daar een bron voor? Voor zover ik weet was Android in eerste instantie speciaal gemaakt voor Camera's, niet voor smartphones. (bron)
0Anoniem: 167912
@OmgItsKoen1 juli 2019 13:09
Voor hoeveel apparaten dan wel?
Android draait op 1 apparaat per keer. Hoeveel van die apparaten er zijn maakt langs geen kanten uit.
Je begrijpt niet goed wat ik bedoelde. Kijk naar bijvoorbeeld Android updates. De manier waarop die worden uitgerold zijn niet ideaal. Google heeft inmiddels daar wat omheen gewerkt in de vorm van Project Treble en de Google Play Services, maar omdat het vanuit de basis niet goed was opgezet hebben ze daar nu nog last van.
De reden dat google zo groot is geworden, is vanwege de basis die ze niet goed hebben opgezet.....
Omdat Linux amper nieuwe mensen aantrekt en Google een stok achter de deur wil voor licentiekosten van Microsoft en/of Apple?
Dat laatste lijkt me idd waar. En het eerste is volslagen onzin, Linux op de desktop misschien. Maar dat is een totaal irrelevante toepassing in het OS-landschap. Ik heb het over Linux in al die miljarden apparaten en apparaatjes waar je niet eens ziet dat je met Linux te maken hebt.
Linux op de desktop gaat echt niet meer veel groter worden. Eerder dat alles in de cloud gaat draaien.

Ik denk dat VxWorks nog steeds groter is dan Linux op al die miljarden apparaten...

Ik vraag me ook af wat ze hier willen. Ooit gaven ze aan dat het de proeftuin was. Maar om Android en ChromeOS nou beide door te ontwikkelen, zou ik ook niet willen. Combineer dat gewoon tot 1.
Linux op de desktop is aan het groeien. Er is een goede stijgende lijn te zien. Wat de cloud daar mee te maken heeft begrijp ik niet. Dat is een heel ander iets. VxWorks is vergeleken bij Linux een kleine speler. Zelfs bij veel dingen waar VxWorks op draait, draait het voor een paar basis functies en worden de belangrijke dingen gedaan met Linux. VxWorks is leuk voor een paar dingen, maar het is een miniscuul iets vergeleken bij de miljarden en miljarden apparaten die Linux draaien.
Ja dat idee had ik in 1997 ook...

Wat Cloud er mee te maken heeft: geloof het of niet, de chromebooks zitten in de lift, geen idee waarom, maar zeker in het onderwijs zijn ze niet aan te slepen.

Kuch, ik denk dat VxWorks 10x zo groot is in de embedded wereld dat Linux varianten. Alles wat realtime moet, gaat in VxWorks aangezien Linux ook geen realtime OS is. VxWorks is in staat om hele complexe aansturingen te realiseren, dus basis functies lijkt me heel erg uit de lucht gegrepen.

Ik denk dat je overal het marktaandeel van Linux vreselijk overschat, maar dat geeft niet. Wat nog niet is, kan ooit komen. In 20 jaar is er niet zo heel veel verandert tot nu toe (in heel OS land eigenlijk niet....). De enige tendens die ik zie, dat de software kwadratisch groter en slomer wordt naarmate de CPUs en GPUs sneller worden.
Nogmaals, wat cloud er mee te maken heeft, begrijp ik echt niet, behalve dat bijna alle cloud servers Linux draaien. Je typt een zeer warrig bericht. Als VxWorks 10x zo groot zou moeten zijn, dan zouden er honderden miljarden apparaten VxWorks moeten gebruiken. Het spijt me, maar de realiteit is volledig anders. VxWorks is vergeleken bij Linux, in de embedded wereld, een kleine speler. Ik werk zelf zeer veel met embedded apparatuur en we ontwikkelen het zelf ook. Ook heb je het idee dat er in 20 jaar niet zo veel veranderd is, terwijl Linux in die tijd van een redelijk kleine speler naar de allergrootste is gegaan. Het hele OS landschap is veranderd. Windows is een veel kleinere speler geworden en je kunt bijna geen apparaat meer kopen zonder dat er Linux op draait. De gemiddelde Nederlander heeft wat, 20 apparaten die Linux draaien? Van wasmachines tot televisies, van telefoons tot auto's, alles draait Linux. Je onderschat het volledig. Ik durf daarom ook oprecht niet te zeggen of je aan het trollen bent of niet, maar het lijkt er wel op.
Vreemd, ik werk al 30 jaar in de industrie en er is werkelijk geen enkele machine met Linux of een Unix variant. Ooit hebben een stel prutsers iets geprobeerd met XP Embedded (fiasco uiteraard) en de rest is allemaal VxWorks. In mijn huis is een server, de Synology en ik denk 2 routers Linux en verder werkelijk geen enkel apparaat. Ben benieuwd welke auto's Linux draaien, misschien Franse of Italiaanse, want realtime is niet realiseerbaar. Dat is inherent aan een OS zoals Linux/Windows/macOS/OS2/Unix/etc. Daar heeft met realtime OSen voor uitgevonden.
Wasmachines draaien geen OS, dat is zo eenvoudig, dat dat met een PLC van 50 cent is uit te voeren. Een TV is andere koek, maar die draaien vaak Android of een andere flavour van de fabrikant. Ik lees net in een ander comment dat dat geen Linux is, maar volgens mij leent Android toch behoorlijk wat van Linux.

Het feit dat je de opmerking over cloud niet snapt, geeft mij meer het vermoeden dat je een jaar of 5 geleden bent blijven steken.

Linux is verre van een grote speler in heel veel markten, behalve de server markt. Op de desktop is zelfs macOS X nog groter en die is al klein.
Realtime is zeker werkbaar. Onder andere Tesla gebruikt Linux, nieuwe Toyota's gebruiken Linux etc etc. Sterker nog, ik denk dat het moeilijk zal zijn om een nieuwe (2019/2020 model) auto te vinden zonder dat er Linux op draait. XP Embedded hebben we hier ook nog wel last van, dat het op sommige apparaten draait, maar grotendeels is Linux. Ons bedrijf hangt aan elkaar met embedded systemen en er werken hier zo'n 20.000 medewerkers. Bijna alle (zeker 98%) embedded apparaten draaien Linux. VxWorks ken ik wel van naam, maar hebben we niet draaien. Als ik thuis kijk, heb ik meerdere Android apparaten, meerdere desktops, wasmachine, droger, home automation systemen, meerdere controllers, twee routers, etc. Het draait bijna overal op. Ik heb nog een ouderwetse TV waar het niet op draait, maar dat zal ook niet lang meer duren. Als je wilt weten welke wasmachines Linux draaien, moet je eens een willekeurige winkel binnenlopen die ze verkopen. Bij de winkel bij mij om de hoek verkopen ze geen enkel model waar geen Linux op draait. PLC aansturing was in het verleden wel zo, maar alles is volledig geautomatiseerd. Er draaien tegewnoordig volledige besturingssystemen op gekoppeld aan wifi netwerken met touchschreen kleurenschermen, bluetooth verbindingen, etc. Als je Android geen Linux noemt, kun je net zo goed zeggen dat Windows 10 geen Windows is. Android is bij definitie Linux en de grootste distributie van Linux.

Dat ik je cloud opmerking niet snap, is omdat je zomaar het cloud woordje gebruikt zonder uit te leggen waar je het over hebt. Ja, bijna de hele cloud draait Linux, maar wat heeft het met je cloud woordje te maken?

Alleen op de desktop markt is Linux nog klein, maar ook daar blijft het groeien.
MS is met Azure ergens rond de 20-30% van de wereldwijde cloud. Draait toch echt NT. Amazon draait eigen software (en is er blijkbaar niet al te open over) alhoewel dat zeer waarschijnlijk wel ooit van Linux geforked is, maar ondertussen net zo goed Linux is als Android, oftwel, niet echt.

Ongeveer de helft heeft al geen Linux.

Organisaties met hun eigen cloud, zoals overheden. Zitten veelal op spul van o.a. VmWare en Microsoft.

Linux is wel +/- de helft van de aangeboden VM's op die clouds. 20 jaar geleden was Linux meer dan 90% van de webhosts. ~10 jaar geleden zat Linux nog maar op ~50% en sindsdien lijkt het een beetje te schommelen. Zakelijk stelt Linux bijna geen bal voor ondanks dat bijna elke grotere organisatie, eigenlijk altijd wel een handje vol Linux servers/machines heeft staan. Maar de meeste hardware draait toch wel Microsoft, Cisco, Oracle etc.
"draait NT". Azure is een voorbeeld van hoe Linux de markt domineert, wat als Windows only is begonnen, maar waar Windows steeds meer marktaandeel aan het verliezen is. Linux is al enkele jaren het grootste OS op Azure en hard aan het groeien.

Amazon draait op RedHat met RedHat support.

Android draait een Linux kernel is daarom, Linux. Of maakt Tesla ook geen auto's omdat er geen brandstof motor in zit?

Ook VMWare is Linux met een paar software pakketjes er op.

Laatste statistieken die ik zag, zijn 98% van de VM's in de cloud Linux en is het sterk aan het groeien om de andere 2% weg te krijgen.

CISCO heeft inderdaad een eigen pakket, maar Oracle is van Unix naar Linux gegaan en Microsoft gaat steeds verder de Linux kant op.

Dat die paar desktopjes binnen bedrijven (desktops zijn maar een klein deel van alle apparaten) Windows zijn, betekend niet zo veel, aangezien op bijna al het andere Linux draait.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 1 juli 2019 19:30]

het eerste is volslagen onzin, Linux op de desktop misschien. Maar dat is een totaal irrelevante toepassing in het OS-landschap. Ik heb het over Linux in al die miljarden apparaten en apparaatjes waar je niet eens ziet dat je met Linux te maken hebt.
Fuchsia gaat toch om desktop gebruik? Dat het op IoT devices draait doet daar niet aan af. Linux draait ook veel Webservers, maar dat staat volledig los van wat hiermee gedaan gaat worden
Het zou niet om een besturingssysteem specifiek voor smartphones of computers gaan. In plaats daarvan moet het een OS worden voor een veelheid van apparaten. Google zou het ook vooral gebruiken om ideeën en technieken uit te proberen. Fuchsia draait niet op Linux, maar op de door Google ontwikkelde Zircon-kernel.

Ze gaan iets nieuws ontwikkelen, dat is altijd goed. Of het iets gaat worden? Dat mag de toekomst uitwijzen. Genoeg nieuwe dingen zien nooit het daglicht omdat achteraf het zinloos blijkt, maar ze leren er elke keer weer van. En dat helpt weer met andere dingen. En soms is het een success en hebben ze weer een stukje meer internet in handen.
Een soort van win10. OS dat zich aanpast op het device, dat in core kan draaien voor de kleinste devices of in full desktop op andere devices en in een tablet vorm op tablets.
Is/wordt fuchsia compatibel met bestaande google en android apps? Dat zou de overstap in de toekomst wel een stuk haalbaarder maken
De kans is groot dat android apps gaan werken als fuchia ook echt op vergelijkbare apparaten komt de draaien. Daar is Google nog niet duidelijk over geweest namelijk.

Het mooie van android apps is dat ze niet gecompileerd hoeven te worden naar machinecode maar dat ze gecompileerd worden naar zogenaamde bytecode die door een zogenaamde runtime "live" worden gecompileerd. Dit maakt het dat in theorie die soort applicaties OS onafhankelijk zijn zolang de runtime beschikbaar is voor het platform.

Dat is gelijk ook waarom er diverse andere platformen zijn waarop Android applicaties kunnen draaien zoals Sailfish OS, het blackberry OS voordat ze helemaal overstapten naar Android en ook voor Windows.

Het probleem waar derde partijen vaak mee te maken hebben is het feit dat veel Android applicaties ook gebruik maken van de google services. Ik neem aan dat Google daar met Fuchia wel mee weet om te gaan.
Je kan wel de runtime hebben maar dan heb je nog niet de platform API's.
Dus leuk bytecode kunnen draaien betekent nog niet dat je Android apps kan draaien.
Dat zou kunnen, maar voor ik nog 1 keer mijn vingers ga branden aan een Made by Google product laat ze maar eens iets 10 jaar vol houden met een strategie.

Mijn grootste irritatie is dat ze iets halfbakken in de markt zetten en dan na 2 a 3 jaar de stekker er uit trekken.

Voorbeeld Android en Pixel C naar mijn mening is de Pixel C nog steeds de perfecte hardware laten we eerlijk zijn het scherm en toetsenbord gewoon top, ik gebruik deze ook nog steeds naar alle tevredenheid op.... een belangrijk punt na, Android, nog steeds na jaren is komt Android met veel apps niet eens in de buurt van Apple, zelfs sommige eigen Google apps zijn om te janken op Android, men nemen Google Chat de opvolger van Hangout bv, deze kan men niet in Landscape gebruiken, dat is toch te gek voor woorden dan een nieuwe App van Google voor de zakelijke markt niet geschikt is voor een Tablet. Zo zijn er veel apps die niet geschikt zijn voor Android Tablets.
Mee eens.

Maar je kunt de app Rotate gebruiken om alle (of alleen specifieke apps) te forceren in landschapsmodus te draaien. Werkt eigenlijk bij alle apps prima.
Zou mooi zijn als ze dit werkende krijgen zoals enkele jaren geleden met Ubuntu Touch.
Hierop zit ik nog steeds te wachten. Je smartphone in een docking klikken en BOOM een volledige desktop om iets vlotter te kunnen werken.
Of zie ik het verkeerd?
Ik heb het idee dat het niet echt populair is gezien er meerdere van dit soort constructies zijn. Sowieso Asus en Samsung hebben docks, en Microsoft had het ook al voor de Lumia telefoons.
Dat komt met name door bedrijven die stug vasthouden aan Windows omdat overstappen kosten met zich meebrengt. Als ze wat meer out-of-the-box zouden denken en iets minder op overstapkosten, dan zou een dergelijke docking-constructie ideaal zijn voor veel bedrijven.
Dat denk ik niet. De doelgroep die jij voor ogen hebt wil men juist niet een portable apparaat geven waar mee zij bij data kunnen of waar bij die data op een portable device staat.

En ik als developer kan geen zak met een telefoon. Software werkt er niet op, en zelfs een duur ding is veel langzamer dan mijn laptop.
Te traag, gedoe met kabels of speciale dockingstations, dezelfde kabels en dockings niet aanwezig op andere locaties, teveel om mee te sjouwen, een gebrek aan specifieke apps, lastiger bellen, aansluiten van randappartuur, etc.

Het idee is goed en in theorie kan het goed werken maar in de realiteit sleep ik liever een laptop mee.
"Te traag"

Niet met goede hardware.

"gedoe met kabels of speciale dockingstations"

Een USB-dockingstation met HDMI-poort of gewoon een kabel naar HDMI is voldoende bij o.a. Ubuntu Touch en OXI.

"dezelfde kabels en dockings niet aanwezig op andere locaties"

Dan neem je die zelf mee.

"teveel om mee te sjouwen"

Hahaha, dat is een goeie! Dus een smartphone + kabel en/of dock is veel meer om mee te sjouwen dan bijv. een laptop? Jij wint de award voor grappenmaker van de dag!

"een gebrek aan specifieke apps"

Android heeft heel veel apps, en anders is dat iets wat, zoals ik al eerder aangaf, de werkgever gewoon zou moeten oplossen als de overstap daadwerkelijk gemaakt wordt.

"lastiger bellen"

Bij in ieder geval Ubuntu Touch en OXI kun je prima bellen omdat je het smartphonescherm apart kunt bedienen.

"aansluiten van randappartuur, etc"

Die kan ik nog inkomen, al kun je dat met een tweede dock natuurlijk opvangen. Maar bij OXI heb je in ieder geval geen los toetsenbord nodig omdat je het fysieke toetsenbord van de Gemini gebruikt en de muis kun je aansluiten op de Gemini zelf.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 1 juli 2019 14:11]

zoals enkele jaren geleden met Ubuntu Touch.
Wist je dat Ubuntu Touch nog steeds ontwikkeld wordt door https://ubports.com? Je hoeft niet te wachten op Fuschia OS!
Ik denk dat de lijst met supported devices wat teleurstellend is. Ik denk dat de markt helaas niet snel gaat veranderen om een besturingssysteem dat niet van Google of Apple is nog een kans te geven.
Ubuntu Touch wordt volop verbeterd door de gemeenschap en is nu al veel bruikbaarder dan tijdens de Canonical-periode.
De standaard manier om apps te ontwikkelen voor Fuchsia is met Flutter. Apps gemaakt met Flutter zijn cross-platform (Android/iOS en in de toekomst Win/Mac/Web). Ik vermoed dat ze eerst een grote install-base willen hebben met Flutter apps en dan daarna heel eenvoudig Fuchsia eronder willen schuiven.
Eendracht. In plaats van een schizofreen Linux landschap.
Linux is alleen maar 'schizofreen' op het eerste gezicht, het schilletje erover heen verschilt vaak, maar de onderliggende kernel (de linux kernel is juist ontzettend monolithic qua architectuur), grafische protocollen (X.org, Wayland), system en user libraries zijn eigenlijk haast allemaal hetzelfde. Je kan twee haast identieke PDF programma's hebben waarvan je denkt, was dat nou nodig, maar de onder motorkap zal het gebruik maken van dezelfde libraries, met dan toevallig een smaakje toegespitst op een desktop environment, dus het enige wat dan verschilt is de GUI of GUI toolkit.

Dit is op Windows ook he-le-maal niet zo eendrachtig als je misschien denkt. Sommige Windows programma's gebruiken QT, Electron, Winforms, anderen UWP, of zelfs wxWidgets, maar daar merk jij als eindgebruiker niets van. Weet je wel hoeveel verschillende versies van de Microsoft Visual C++ runtime op één gemiddelde Windows PC staat? Dat idee dat jouw OS die fragmentatie niet kent (zelfs MacOS werkt met een hele oude BSD codebase met meer dan voldoende overbodigheid) is absurd.

Linux is een breed OS met erg veel use-cases, server, IOT, workstation, mobiel. Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten. Die 'schizofrenie' (lees: veelzijdigheid) hoef jij als eindgebruiker niets van te merken.

[Reactie gewijzigd door Ashaene op 1 juli 2019 13:12]

Dat gaat nooit gebeuren, iedereen weet het zelf altijd beter en knutselt z'n eigen distro...
Dat is inderdaad het grote probleem van Linux. NIet alleen voor doorbraak op de Desktop, maar ook in de serverwereld. Je moet voor iedere applicatie nog steeds heel specifiek maken welke Linux distro je nodig hebt, anders werkt het gewoon niet. Containers maken het iets makkelijker, maar dan moet je nog steeds maar hopen dat iedere Linux distro dezelfde kernel gebruikt.

Maar dit is een algemaan nadeel van open source software. Doordat iedereen het aan kan passen, divergeert het met alle problemen van dien. Voordeel is dan weer dat iedereen het aan kan passen....
0Anoniem: 167912
@meezcore1 juli 2019 13:19
Android != linux
Niet helemaal.

Linux is een familie van open-source-, Unix-achtige besturingssystemen gebaseerd op de Linuxkernel.
Android is een opensourceplatform en besturingssysteem voor mobiele telefoons, tablet-pc's, camera's en meer, gebaseerd op de Linuxkernel en het Java-programmeerplatform.

Dus: Android ~ Linux

[Reactie gewijzigd door Kafka op 1 juli 2019 15:57]

zou dit bootloader unlocken makkelijk maaken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee