De staat heeft hier niks mee te maken, en niemand bepaalt voor niemand wat hij/zij mag zeggen, enkel wat er via het platform ongehinderd verspreid mag worden.
Wat pas naief is, is de veronderstelling dat het in het publieke belang is om verspreiding van onwaarheden, haatzaaien, oproepen tot het overtreden van wetten etc. via volkomen ongereguleerde platforms toe te staan. Voor de angstwekkende voorbeelden hoef je niet eens boeken als1984 of Brave New World te lezen, maar kan je gewoon de recente geschiedenis er op na slaan om te zien waar dat toe kan leiden. Het mobiliseren van hele bevolkingsgroepen op basis van nepnieuws en angstzaaien is geen fictie meer, maar realiteit. Verwijzen naar de angstbeelden over de macht van de overheid die Orwell en Huxley beschreven klinkt misschien inzichtvol maar het is wat mij betreft gewoon dikdoenerij, het heeft namelijk weinig tot niks te maken met het probleem waat platforms als Twitter en Facebook mee worstelen.
Ik weet niet of je de redelijk recente discussies over de 'ontzichtbare' facebook moderatoren gevolgd hebt, die nu beginnen naar buiten te treden over hoe hun gemiddelde werkdag eruit ziet, en wat ze daar allemaal voor de kiezen krijgen? Moet dat ook allemaal maar gewoon doorgelaten en gepubliceerd worden, want 'anders bepaalt facebook wat we wel en niet mogen zien'?
Het volgende hoofdstuk moet nog beginnen, als deepfakes en dergelijke daadwerkelijk niet meer van echt te onderscheiden zijn (kwestie van tijd). Ook maar gewoon zonder enige kanttekening via Twitter verspreiden, een nep-video van Geert Wilders die rechtstreeks iedereen die hem steunt oproept om Moskeeen af te branden, om maar iets te noemen?
Edit: voor de volledigheid nog even een kanttekening over wat Twitter nu gaat doen: persoonlijk vind ik eigenlijk dat er helemaal geen onderscheid moet zijn tussen politici en de rest van de gebruikers, en dat overtreden van de Twitter regels na 1 of 2 waarschuwingen gewoon betekent dat je account wordt gedeactiveerd. Dat dit bij bijvoorbeeld Donald Trump niet gebeurt, is puur uit eigenbelang, Twitter is gewoon als de dood dat het als een boemerang terugkomt in de vorm van regelgeving in hun nadeel, verlies aan gebruikers, verlies aan verkeer (data) om te minen, etc. Onder de streep gewoon geld dus. Eerlijk gezegd zou ik me daar eerder zorgen over maken als je het over wat er wel en niet door grote bedrijven gecontroleeerd wordt wil hebben.
[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 16:23]