Apple CarPlay krijgt nieuwe interface en verbeterde Siri-ondersteuning in iOS 13

IOS 13 voor de iPhone, dat later dit jaar verschijnt, bevat een belangrijke update voor CarPlay. Apples besturingssysteem voor infotainmentsystemen krijgt onder meer een nieuwe Dashboard-indeling en verbeterde ondersteuning voor spraakassistent Siri.

De grootste verandering is dat CarPlay binnenkort meerdere applicaties tegelijk in beeld kan brengen, zoals de muziekspeler, navigatie-aanwijzingen van Apple Kaarten of de vernieuwde agenda-app die volgens Apple meer relevante informatie toont. Ook de muziekspeler gaat op de schop: De albumhoes verschijnt prominenter op het scherm en afspeellijsten als 'recent afgespeeld', 'made for you' en de favorieten zijn sneller toegankelijk.

Wanneer een gebruiker op een aangesloten iPhone een app start, zal die app vanaf iOS 13 niet langer in CarPlay openen. Op die manier kan een passagier bijvoorbeeld een ander liedje opzetten, terwijl de bestuurder de navigatie-app kan blijven gebruiken.

Siri spreekt vanaf iOS 13 niet alleen met een meer natuurlijke stem, maar ondersteunt in CarPlay ook voor het eerst navigatie- en muziek-apps van derden, zoals Waze, Pandora en wellicht ook Spotify. Apple omschrijft de vernieuwingen in CarPlay als de grootste update ooit.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

04-06-2019 • 12:03

96 Linkedin

Submitter: dutchnltweaker

Reacties (96)

Wijzig sortering
Na even spelen met Carplay en AA heb ik ze verworpen. Voornamelijk omdat de integratie met de rest van de auto enorm brak is.

Zaken als de ingebouwde HUD, dashboard info, stuurbediening zijn niet beschikbaar voor Carplay en AA. Daarmee is navigeren dus zowieso al geen optie meer en muziek luisteren eigenlijk ook niet. Stemherkenning is nogsteeds zo brak als wat waardoor berichten sturen af valt (je moet nogsteeds met de hand, het toetsenbord en je blik op het scherm de tekst bijwerken).

Al met al hebben zowel Apple als Google hier nog een hele weg te gaan willen ze de ingebouwde opties van serieuze autos volledig vervangen.
Dat is de implementatie. Ik heb Carplay in mijn Ford Fiesta en stuurbediening en interfaces werkt gewoon, voice controls zijn goed en helder.
Integratie met Ford Sync(3) is inderdaad uitstekend, gebruik zelf vrijwel altijd AA.
Idem bij de Hyundai Ioniq, alle knoppen werken gewoon prima :-)
BlackBerry QNX software in de Ford Fiesta en Escape. Lijkt op BlackBerry OS 10.

http://ftp.bbbservices.de...hemenfotos/QNX-Poster.jpg

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 4 juni 2019 16:55]

Inderdaad, bij mij werkt het ook fantastisch in de Mercedes A
CarPlay kun je daarom ook het best nemen als optie tijdens het bestellen van een auto. Dat die aftermarketsystemen niet naadloos worden geïntegreerd lijkt me duidelijk. Volgens mij is het grootste probleem momenteel dat CarPlay niet zichtbaar is in die digitale dashboards, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Dat de overige opties bij jou niet werken ligt vermoedelijk meer aan de autofabrikant.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 4 juni 2019 14:49]

Dat de overige opties bij jou niet werken ligt vermoedelijk meer aan de autofabrikant.
Mag jij mij vertellen welke auto wel in staat is de Carplay/AA navigatie instructies op de HUD of het dashboard scherm te tonen (dus niet het console scherm, dat werkt wel. Maar sommige autos hebben nog een extra scherm tussen de snelheidsmeter/toerenteller)
Alpine heeft dat dus wel als aftermarket en werkt feilloos in een MB-Vito
Samen met mijn telefonn als 2de scherm (daarop FM notificaties) en op de headunit de routenavigatie van FM. Okay FM werkt dan als navigatie nog niet geheel feilloos.
Integratie aftermarket is er dus gewoon wel, met stuurwiel bediening en middendisplay (tussen de tellers) dat laatste is wel afhankelijk van bouwjaar en CAN-bus integratie mogelijkheden.
Mijn oplettend oog heeft gisteren tijdens de presentatie toch enkele interessante zaken gezien tijdens de keynote. Kijk even naar dit screenshot waar 'CarPlay irregular screen size support' en 'second video stream support in CarPlay' aangekondigd werden als nieuwe features. Dit duidt volgens mij op het ondersteunen van dit soort secundair schermen van autofabrikanten (er is weinig verdere info op dit moment, dus het blijft wat koffiedik kijken).
Ik zie dit probleem zelf ook. Leuk zon virtual cockpit voor me neus. Maar AA of carplay krijg ik daarop niet te zien.
Dit is dan ook vooral een tweede scherm van je telefoon. Als je complete integratie wilt zien moet je tot volgend jaar wachten wanneer het eerste model auto met de vernieuwde Android Auto uit komt. Volvo heeft met hun zuster merk Polestar de primeur hiervan en dat gaat dus ook relevante auto informatie laten zien omdat het gewoon de standaard auto software ís.
Dit is geen vernieuwde Android Auto, maar een compleet separaat product dat in de Volvo/Polestar zit.
Ja ik verwoorde het niet goed. Wat er in die Polestar zit en andere auto's daarna is inderdaad gewoon het operating systeem van de auto zelf maar dan Android. Ziet er niet verkeerd uit overigens.
Ik heb geen ervaring met CarPlay maar ik gebruik mijn telefoon om te navigeren en bedien deze met mijn stem via de AirPods. Het is geen foutloze ervaring, maar wel een waarbij ik niet met mijn handen naar de telefoon hoef te grijpen of mijn aandacht van de weg af moet halen. Als er foutjes ontstaan dan kan ik die met mijn stem corrigeren. Ik kan me haast niet voorstellen dat dit heel anders moet werken via CarPlay.
Dat zal dan erg van de implementatie van het automerk afgehangen hebben. Ik rij zelf een Mazda met Android auto. Mazda heeft het touchscreen uitgezet bij het gebruik van Android auto. Alles gaat dus via de bediening van knoppen in de auto. Werkt als een speer. Ook de knoppen op het stuur werken goed.

Spraakbediening werkt prima, al vind ik de interface niet top van Android auto al heeft het weinig afleidende elementen wat ik het belangrijkste vind tijdens het autorijden.

Navigatie starten doe ik eigenlijk altijd op spraak en bellen ook. Enige wat ontbreekt is de koppeling met de HUD. Dat is wel zonde, maar zie ik in de toekomst nog wel veranderen.

[Reactie gewijzigd door Isniedood op 4 juni 2019 12:18]

Carplay en AA zijn dan ook niet veel meer dan een tweede scherm voor je mobiel. Stuurbediening zou meestal nog wel mogelijk moeten zijn gewoon omdat dit, net als bij bluetooth of een gewoon toetsenbord, via vast gedefinieerde commandos gaat.
Zaken als de ingebouwde HUD, dashboard info, stuurbediening zijn niet beschikbaar voor Carplay en AA. Daarmee is navigeren dus zowieso al geen optie meer en muziek luisteren eigenlijk ook niet. Stemherkenning is nogsteeds zo brak als wat waardoor berichten sturen af valt (je moet nogsteeds met de hand, het toetsenbord en je blik op het scherm de tekst bijwerken).
Apart, want de stuurbediening in mijn Alfa GT werkt gewoon prima met Android Auto (op een Pioneer radio). Wordt gewoon aangestuurd via Canbus. HUD en dashboard bediening dan weer niet, maar ligt ook vaak aan het gesloten karakter van auto fabrikanten. En stem herkenning werkt hier ook prima, enige keer dat ik een toets moet aanraken, is wanneer ik het bericht (whatsapp, sms of hangouts) wil afspelen, maar antwoorden gaat allemaal prima via stem besturing. Komt geen toets aan te pas. Eigen zelden tot nooit een fout kunnen ontdekken in wat ik dicteer en wat Google herkent.
Ik gebruik het ook niet omdat ik dan niks meer heb aan het AID-Display tussen de tellers. We klagen hier altijd veel over op het VW-forum.

Maar wat ik nog meer erg mis: Draadloze connectie wil Apple maar niet vrijgeven voor de meeste merken. Volgens mij kan het nog steeds alleen maar bij BMW.
Ik had het er hier pas over met BMW toen ik mijn nieuwe auto kwam bestellen, hij gaf aan dat bmw een soort exclusive deal had met apple waardoor hun de enige waren die het draadloos mochten/konden aanbieden. Maar hij gaf ook aan dat dat contract nu afliep en dat dat dus in principe open komt te liggen.
Er zijn al wat aftermarket radio's die wireless CarPlay (en wireless Android Auto ondersteunen) maar dat is wel pas sinds juli 2018.
Aftermarket is misschien leuk als je geen OEM-systeem van 3-4000 euro hebt...
Als het uberhaupt nog kan in moderne auto's.
Aftermarket zal wel steeds minder kunnen idd maar ging meer over het vrijgeven. En net even gekeken en de lijst is kort, maar niet exclusief voor BMW. De volgende auto's ondersteunen Wireless CarPlay

BMW 2017 5 Series
BMW 2018 3 Series
Audi 2019 A6 (unconfirmed)
Audi 2019 A7
Audi 2019 A8
Audi 2019 Q8 (unconfirmed)
Audi 2020 e-tron SUV
Lamborghini Urus
Mercedes 2018 A-Class (Q3 2018)
Mercedes 2019 GLE (MBUX system)
Mini 2018 LCI Hatch & Convertible range
Toyota 2020 Supra
Ik heb apple carplay afgelopen week geprobeerd, ik wil niets anders meer eerlijk gezegd. Vooral met een moderne radio en touchscreen werkt het heerlijk juist. :)
Ik ben geen auto-expert, maar wat ik bij een toch vrij dure Mercedes een paar jaar terug meegemaakt heb qua navigatie-app viel me tegen. Alleen al dat de kaart niet ge-update kon worden zonder speciaal internet-abonnement of (merkdealer) garage-bezoek. Zelfs na updaten à € 45 stond een aanpassing van de ring van Rotterdam er niet in, terwijl die al maanden een feit was.
Lekker bezig bij Apple! Was wel nodig ook, zeker als ik het vergeleek met AA.
Ben benieuwd hoe het er straks in de final echt uitziet en hoe het gaat werken :)
Ook Android Auto krijgt een nieuwe interface, het huidige bericht is waarschijnlijk Apple's reactie op dit bericht: nieuws: Android Auto krijgt nieuwe interface en donker thema

[Reactie gewijzigd door Frozen op 4 juni 2019 12:07]

Want ze ontwikkelen dit in een maand? Dit staat al zeker een jaar op de planning en langer op de roadmap.
AA mag wel meer apps gaan ondersteunen, zoals navigatie apps en nog wel wat andere apps.. Bij carplay loopt de ontwikkeling wel sneller nu sinds ze dit na vorige zomer meer open gezet hebben.
Welke apps mis je dan? Google Maps en Waze als navigatie app heb je al. Ook menig muziek app wordt ondersteund.
Aangezien flitsmeister tegenwoordig een totaalpakket bied zou ik liever met flitsmeister op AA navigeren. Maar Google blokkeert alle 3rd party navigatie apps.
Ik mis Flitsmeister wel een beetje. Het is jammer dat Google Maps niet de maximum snelheid weergeeft van een weg.
op AA bedoel je? Want met Carplay is Flitsmeister wat mij beterft verruit de beste navigatie app op dit moment.
Waze is imho veel completer en beter dan FlitsMeister en geeft ook alle crowd sourced informatie, zoals flitsers, traject controles etc. Ze zijn bovendien veel accurater en vollediger qua adressen met navigeren en hebben ook o.a. spotify integratie in de app.

Bovendien werkt Waze geweldig op CarPlay en AA.
Flitsmeister, sygic, Here Wego of TomTom (offline navigatie).
Sygic? Beste navigatie app IMO. Werkt echt perfect op mijn Android head unit. Zou dit ook graag gebruiken met Android Auto.

Bizar dat Apple dit wel toelaat, en Android niet...
Waze op CarPlay is toch wel echt gaaf. Beter dan de meeste ingebouwde navigatie systemen.
Het enige wat mijn inziens nog ontbreekt, is aanduiding van de trajectcontrole op het scherm.
Wanneer je telefoon niet in CarPlay-mode staat, krijg je een mooi lijntje met een pijl om je positie in de trajectcontrole weer te geven, die ontbreekt in CarPlay-mode.
Klopt, maar je krijgt wel de melding dat je in een trajectcontrole zit, dat alleen al helpt :)
Ik vind vooral dat files in Google maps veel beter worden aangegeven dan in Waze, waar je heel veel usermeldingen ziet, maar die lijken in het geval van files lang niet altijd goed te kloppen.

Bij Maps krijg je een mooie rode lijn al vroeg in beeld, je kan dan veel beter anticiperen.
Compleet off-topic, maar bij mij is de ervaring juist andersom.
Waze bepaalt de files door usermeldingen en automatische detectie obv gereden snelheden en komt bij mij over het algemeen betrouwbaar over.

Bij Maps worden twee auto's die stilstaan voor een verkeerslicht al als file getoond 8)7
TomTom go mobile kwam laatst nog als beste uit de test, werkt ook fijner dan Waze en Google maps vind ik.
Komt omdat third-party navigatie-apps op CarPlay weinig flexibel mogen zijn wat betreft de indeling van de UI. Vrijwel alle navigatie-apps zien er bijna hetzelfde uit, afgezien van de kaart zelf en het menu, omdat dat afgedwongen wordt door Apple. Vraag me af of die restricties nu ook wat losser gelaten gaan worden.
Klopt,

al is er bij de laatste update al een aanpassing gekomen in de GUI.
De gereden snelheid en de maximum-snelheid worden nu samen aangegeven, en wordt netjes rood wanneer je te snel gaat.

Zoals @DoubleDot al aangaf, je krijgt op zijn minst al de melding, klopt.
De melding op de kaart is de kers op de taart ;-)
Probeer Magic Earth eens (https://itunes.apple.com/nl/app/apple-store/id1007331679), die combineert gewoon alle succesfactoren zo'n beetje in 1 app (vind ik dan)
Hopelijk voegen ze dit snel toe dan! In Android Auto zegt hij wel dat er een trajectcontrole begint, maar zegt niet waar ze eindigt. Héél irritant. Ook hoop ik dat ze de functie van TomTom Fliters kopiëren. Daar komt uw gemiddelde snelheid tijdens de trajectcontrole op het scherm wat superhandig is.

Inderdaad flauw van Google om niet alle apps toe te laten op Android Auto. Zeker een gemis!

Als jullie Waze op hebben staan en spelen radio af via TuneIn, wordt deze bij jullie ool volledig gemute wanneer er een aanwijzing van Waze is? Is vrij irritant dat de muziek volledig weg valt (Audi A4 van 2016).
Nee, gaat gewoon een pak stiller dan.
Maar eerlijk gezegd, de meeste meldingen zijn ook zo stil dat ik ze amper hoor/versta, maar ze komen wel duidelijk in beeld. (Dat is voor mij meer dan voldoende).


Hangt misschien af van je audio-installatie? Ik rij ook met een Audi, dus het moet daar ergens zitten denk ik.
Ik heb Waze verwijderd van mij telefoon. Sinds een paar maanden is die gestopt om de snelste route naar huis aan te bieden. En Waze stuurde mij af en toe ook in een doodlopende straat (bv omwille wegwerkzaamheden). Enorm ergerlijk.
Waze is en blijft community driven. In plaats van klagen kun je hier meldingen van maken in de app en zal een editor het op zich nemen om de kaart te verbeteren.
Of edit je het zelf :)
Dan maak je pas deel uit van de community ;)

[Reactie gewijzigd door LukeBanning op 4 juni 2019 13:26]

Het is geen kwestie van de kaart te verbeteren. Het loopt fout in de algoritmes.

Om een concreet voorbeeld te geven. Ik moet dagelijks van Lokeren naar Mechelen. Dat kan via de ring van Antwerpen of dat kan binnendoor over de N10. Waze weigert de laatste tijd om mij over de N16 te sturen. En de ring van Antwerpen is zelfmoord 's avonds. De tijd die Waze dan voorstelt voor de route over Antwerpen klopt ook totaal niet en wordt telkens zwaar onderschat (tot 20 à 30 min). En de reistijd over de N16 wordt iedere keer (met 5 à 10 min) overschat. Elke keer opnieuw.
sterker nog, door je aan te melden kan je hem zelf editen.
Wat gebruik je nu dan ipv Waze?
Ik moet zeggen dat de anderen die ik geprobeerd heb (Google Maps, Apple Maps en Here WeGo), niet veel beter zijn, maar die hebben mij tenminste nog nooit in een doodlopende straat gestuurd.

Ik begrijp dat de evolutie van een file in de tijd moeilijk te voorspellen is, maar ik had gehoopt dat er voor de structurele files inmiddels toch wel betere voorspellingsalgoritmen beschikbaar waren. Als ik 's avonds naar huis ga, dan kijk ik op verkeerscentrum.be naar de filekaart en afhankelijk van hoe laat het is, beslis ik welke weg ik naar huis neem. Als het laat genoeg is (bv na 18u) dan weet ik uit ervaring dat de file op 1 van de routes verminderd of zelfs nagenoeg verdwenen zal zijn als ik op die plaats kom. Ondanks alle big data analyses lijken de routeplanners dit nog niet door te hebben.

Wanneer je onverwacht in een file terechtkomt en wil weten hoe je het snelste daar weg komt, dan zullen de routeplanners hun werk wel doen. Maar voor andere situaties heb ik er geen vertrouwen (meer) in.
snap niet wat er mis is met google maps. prachtig ding. werkt heel goed en geeft altijd de drukte van verkeer aan en ook wanneer er werkzaamheden zijn. nu zelfs ook flitspalen. en wanneer je het gebruikt in de satellietmodus, dan ziet het er zelfs ook heeel mooi uit. google maps zeker gaaf ding.
Ik verwacht dat dit in de toekomst veel beter gaat worden met Big Data. Files zijn prima te voorspellen en ook als ze eenmaal staan is het prima te voorspellen wanneer deze opgelost is. De parameters zijn alleen maar de capaciteit van de weg en het aantal auto's per tijdseenheid dat aan komt rijden achter aan de file. De rest zou een algoritme uit moeten kunnen rekenen. Google Maps geeft altijd de situatie van 10-30 minuten geleden weer. Daar heb je uiteindelijk niet heel veel aan. Het heeft alleen nut om te kijken of er ongevallen zijn gebeurd op je route. Voor de rest weet je meestal toch wel wat op je dagelijkse woon-werkverkeer aan files staat.
TomTom Go mobile app werkt erg fijn, komt ook als beste uit de tests wat betreft services.
Waarom pas je dan niet gewoon zelf de kaart aan?
Meld dat vooral via de app, dan kunnen kaartbeheerders dat regelen voor je. Juist DAT is de kracht van Waze, dat er een community achter zit die dat gelijk regelt :)
Theorie is leuk maar een draadje aansluiten vind ik wat ouderwets. Wanneer gaat CarPlay eens draadloos?
Dat is het al een hele tijd zo, bij o.a. BMW.
Ligt dus denk ik meer aan het automerk en niet aan Apple/CarPlay.
Bedankt dat is goed om te weten.
Bij BMW moet je een abonnement nemen op carplay, ook handig om te weten...
Met TomTom Go aan loopt je batterij sneller leeg dan het draadloos opladen hem kan laden. Geef mij maar dat ouderwetse draadje.
carplay heeft al sinds iOS 9 ondersteuning voor Wireless, alleen het zijn de autofabrikanten die het meestal laten afweten.

BMW heeft het daarin tegen, net zoals met hun eigen multimediasysteem, goed voor elkaar.

Zie: https://www.bmw.nl/conten...20Korte%20Handleiding.pdf
Goed nieuws, met name dat de mirror tussen iPhone en CarPlay display niet meer standaard is.

Ik heb CarPlay in een huurauto kunnen proberen gedurende 2mnd en moet zeggen dat het toch wel vele malen soepeler werkt dan menig fabrieksaf systeem (BMW daargelaten).
Mooie update!

Meestal heb ik Flitsmeister aan staan voor navigatie en Spotify voor muziek. Omdat er maar 1 app weergegeven kon worden, kon ik enkel via de stuurwielbediening een nummer doorzetten of moest de bijrijder dit via de telefoon doen.
Dus nu moet ik aan het eind van het jaar:
 • Een nieuwe iPhone omdat iOS 13 niet meer ondersteund wordt op een iPhone 6
 • Een nieuwe auto met een groter en veeeeeel breder scherm om alle apps naast elkaar te kunnen draaien. Mijn huidige auto heeft maar een lullig 9" schermpje namelijk :+
Ik begin alvast met sparen :9~
Waarom zou iOS 13 niet op een iPhone 6 draaien? Tussen de 6 en 8 (of XS) zit geen verschil in architectuur. In het verleden heeft Apple alleen geen updates gebracht naar iPhones die technisch gezien het nieuwe OS niet meer konden draaien. De laatste is de iPhone 5, die geen 64 bit processor had.
Anoniem: 474132
4 juni 2019 13:33
Apple Car Play, top product icm Overcast en Waze + Siri shortcuts, wil niets anders meer in me nieuwe Focus!
Ik weet niet hoor maar ik heb gewoon native Waze via carplay momenteel met iOS12 :?

nvm verkeerd gelezen ging over Siri.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 4 juni 2019 12:21]

Hmm nu ga ik toch serieus nadenken om m'n autoradio te upgraden :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee