Google maakt zijn Maps-app binnenkort weer beschikbaar voor Apple Watch

Google Maps keert binnenkort terug naar de Apple Watch. Na ruim drie jaar komt er weer een app van Googles navigatiedienst beschikbaar voor gebruikers van de smartwatch van Apple. Ook komt er een verbeterde CarPlay Dashboard-integratie.

Google zegt dat de nieuwe app voor de Apple Watch het mogelijk maakt om te navigeren via de auto of de fiets, of te voet of met het openbaar vervoer. Daarmee is de app voor de smartwatch vergelijkbaar met de iOS-versie van Google Maps. Geschatte aankomsttijden en stapsgewijze aanwijzingen naar gewenste, opgeslagen bestemmingen worden ondersteund. Voor andere bestemmingen dienen gebruikers te navigeren vanaf hun smartphone, waarna ze de draad kunnen oppakken op de Apple Watch.

Verder laat Google weten dat gebruikers ook Google Maps kunnen gebruiken in Apples CarPlay Dashboard. Het was al mogelijk om externe navigatie-apps in CarPlay te gebruiken, maar dat ging gepaard met de beperking van een full-screenweergave. Alleen de Apple Maps-navigatiedienst was in combinatie met splitscreenweergave te gebruiken. Sinds de komst van iOS 13.4 is dit veranderd en is de splitscreenoptie ook mogelijk voor navigatie-apps van derden. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld het afspelen van muziek te beheren tijdens het navigeren, iets dat binnenkort ook mogelijk zal zijn met Google Maps.

In de komende weken komt de Google Maps-app geleidelijk aan beschikbaar voor gebruikers. Google trok in het voorjaar van 2017 Apple Watch-apps terug uit de App Store.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-08-2020 • 19:15

69 Linkedin

Reacties (69)

69
66
34
3
0
9
Wijzig sortering
Vreemd, ik heb altijd gedacht dat er meerdere apps naast elkaar (multi-tasken) konden worden gedraaid.

Het is hier geen probleem op a. in de auto te navigeren, b. muziek streamen via BT en c. dashcam opnemen, allemaal tegelijk op een Android telefoon.
Dat is gewoon ook allemaal mogelijk hoor. Ik draai rustig spotify en google maps naast elkaar. Waar ze het hier over hebben is wat ze het dashboard noemen.

Je hebt het gewone overzicht waar alle snelkoppelingen naar applicaties staan, maar dit I s zeg maar een speciaal home screen in CarPlay waar je dus meerdere applicaties tegelijk draaiende kan zien. Je hebt op 1 pagina zicht op de route die je aan het rijden bent en bijvoorbeeld de muziek die je aan het afspelen bent. En je kan ze daar ook direct bedienen.
Is op iOS ook geen issue. Het gaat om het scherm wat je ziet in de foto. Dat is een soort overzichtsscherm waar navigatie, muziek apps en bijvoorbeeld shortcuts naar je garagedeur openen komen te staan a.d.h.v. locatie en siri suggestions. Met bijvoorbeeld shortcuts kun je dan instellen dat je een bericht kunt sturen als je vertrekt met je ETA. Best handig overzicht. Zeker icm flitsmeister bijvoorbeeld.

Ik heb het echter sinds januari niet meer in de auto zitten dus gebruik het niet meer helaas, maar vond het echt een verademing t.o.v. Ingebouwde systeem van VW. Prut spul is dat zeg. En dan ook nog honderden euros durven vragen voor kaartupdates.

Die meeroptie heb je er binnen een jaar uit.
Een van de (achteraf gezien) doorslaggevende redenen om dit horloge te houden. Dat hele Maps gebeuren. En ik ben ook blij dat Google terug komt. Niet dat ik ook maar 1x heb hoeven klagen over Apple Maps de afgelopen 18 maanden, maar soms is Google Maps ook wel handig.

Tip voor mensen die oude auto's rijden en geen fancy radio willen. De eerste keer dat ik ons oud gebakje meenam, en het kwartje viel dat ik navigatie en bellen via het horloge kon doen..... Nice!

Smartwatches zijn best tof voor bestuurders van auto's.

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 10 augustus 2020 21:28]

Fijn dat je nooit hebt hoeven klagen maar Apple Maps is wel echt ruk:
- geen fiets routes, en wanneer die komen voor Nederland (watchOS 7) zal nog wel even duren, bij de introductie hebben ze 4 (steden!).
- sterk verouderde poi database (bedrijf is al meer dan tien jaar dicht, recent maar eens gemeld)
- kleine poi database, zeker in Nederland of minder bevolkte gebieden.
- zoeken is slecht, ik zit vaak genoeg in een andere stad of zelfs land.

Het fijne aan Apple Maps met een Apple Watch zijn de tikjes die je krijgt voor links of rechts zodat je nooit hoeft te kijken waar je loopt. Ik hoop dat Google zoiets toevoegt.
Inderdaad, dat er geen fietsroutes in zitten is super onhandig. Dit wordt met IOS14 wel opgelost overigens. Ik ben benieuwd hoe dat met Maps gaat, het toevoegen van die tikjes is wel goud.
Ja, "opgelost" ja...
Bij de release hebben ze 4 steden waarin het werkt. Met dat tempo kunnen we, net als OV, denk ik nog wel een paar jaar wachten.
Apple maps heeft net een redesign gehad in Amerika en dit is nu afgerond. Europa wordt dit jaar gedaan maar Nederland staat momenteel nog niet op de planning. Waarschijnlijk begin volgend jaar:
Apple's vernieuwde Apple Maps later dit jaar onderweg naar Europa
Dit gaat alleen over de kaarten. Niet over de zoekoptie/-resultaten, POI database of fietsroutes. En Noord-Brabant is geïndexeerd nu.
hmm, mijn smartphone trilt bij het wandelen met navigatie... zit er volgens mij dus al in.. (android dus)
Smartwatches zijn toch sowieso geweldig? Berichten bekijken en beantwoorden, emails lezen en evt. links daarin openen (unsubscriben on-the-go, yo! ;) ), van muziek switchen, weerbericht bekijken, kalender, hartslag meten (ECG is prachtig), calorieën/beweging meten, timers / alarms, siri, en wat voor mijzelf een topfunctie is: valdetectie (ik heb epilepsie) waarmee bepaalde contacten een berichtje krijgen als ik niet reageer na een harde val (een aanval, waarschijnlijk, dus). Word nu niet meer zomaar gebeld / krijg niet meer vaak berichtjes met "hey, alles nog goed? Even een appje zodat ik fijn slaap vannacht x". Oh ja, je kan ook de tijd zien!

Maps en bellen is zeker fijn voor onderweg, maar dit apparaatje doet meer voor mij dan ik vooraf had verwacht.
Maar wat voor horloge heb je dan? Apple is momenteel de enige die dit echt goed heeft geregeld. De rest heeft vaak veel minder functies, weinig apps, geen leuke social dingen, of ontwerp moet echt maar net je smaak zijn (hoewel dat bij dat vierkantje van Apple natuurlijk ook zo is).

Zelfs Linus heeft er 1. Puur uit protest omdat android wearables zo “ruk“ zijn.
Je hebt ook genoeg moderne auto radios met antieke look. Of gewoon uit het tijdperk een autoradio gebruiken. In mijn volvo uit 1988 zit een jvc dat autoradio. Door eerste eigenaar geplaatst. Blijkbaar nog veel geld waard ook
Het is écht ideaal. En je bent prima te verstaan tijdens het rijden.
Nu nog een app voor Tizen..
Google brengt alleen apps uit voor platformen waar ze echt niet omheen kunnen. Concurrerende platformen zoals Windows Mobile/Tizen krijgen de koude schouder en zal Google zoveel mogelijk proberen tegen te werken.
Tegenwerken is niet de juiste terminologie. Het is gewoon een kwestie van een business case maken. Te weinig potentiele gebruikers en de R&D kosten wegen niet op tegen de inkomsten. En dan ga je je mensen niet inzetten op zo'n project.
Is ook de reden waarom ze er destijds mee gestopt zijn. Ze dachten dat Apple nog wel kon floppen als ze zelf niet meededen maar ze kunnen gewoon niet meer om de Apple Watch heen dus inderdaad nu moeten ze wel.
Alsof de enige concurrent Apple daar veel beter in is..

Google doet het nog relatief goed denk ik zo
Apple maakt in principe alleen software voor hun eigen eco-systeem, met een paar uitzonderingen. Google wil zoveel mogelijk multiplatform zijn. Mits rendabel natuurlijk. Voor Apple is het niet essentieel, voor Google wel.
Aan de andere kant, laat Google geen andere navigatie systemen toe op Android Auto (vooralsnog volgens mij alleen Google Maps en Waze)
Anoniem: 470811
@Caayn10 augustus 2020 19:54
Uhm, tegenwerken != geen apps maken, toch?
Of gewoon zinvol investeren. Als iets populair is, komt er vanzelf wel een Google App voor.
Iets kan niet populair worden zonder de apps van een bedrijf dat zich overal binnengewerkt heeft. Google is superblij met mensen zoals jij, die hun marktondermijnende praktijken goedpraten.
Wat is de incentive om iets te ontwikkelen voor een platform dat amper gebruikt wordt?
Amper gebruikt? Q3 vorig jaar zat Samsung op 1.9 devices shipped en het blijf doorgroeien. De afzet markt die Samsung zelf heeft weten aan te sporen is vele malen groter dan het geflopte WearOs. https://appleinsider.com/...ate-the-smartwatch-market Nee het zijn niet de aantallen van Apple, maar zeker niet meer te negeren door Google wetende dat 99% een Android device gebruikt.

[Reactie gewijzigd door bloodlynx op 10 augustus 2020 22:37]

Iets wat nog geen 15% van de markt beslaat is gewoon niet belangrijk.
Dus iphones met 15% marktaandeel doen er ook totaal niet toe?
Hmm. 72 miljoen iPhones verkocht in 2019 Q4.
Anyway. Tizen is natuurlijk wel veel gebruikt als wearable. En in de huidige Samsung TV’s.
Volgens mij zijn de flag ship modellen telefoons nog steeds Android.

Ik kan geen directe cijfers terug vinden van aantal tizen mobile devices. Echter als je kijkt aar ecosysteem van Apple is Samsung met Tizen daar nog zeker niet.

Zowel Apple als Samsung best reiken beide met 18% wel de top van de markt. Nogmaals Samsung is dan wel de Android gebaseerde telefoons.
15% van miljarden smartphone doen er natuurlijk wel toe. 15% van miljoenen smartwatches doen er natuurlijk minder toe.
Poh werd tijd! Goeie keuze. Maargoed, misschien een beetje laat, aangezien Apple Maps steeds beter en beter aan het worden is.
Apple Maps wordt inderdaad steeds beter, maar ik merk op mijn telefoon dat ik vaak toch terugval op Google Maps. Werkt nog net iets beter.
Apple Maps heeft overigens ook nog geen fietspaden, dat mis ik sowieso.
Binnenkort worden fietsroutes wel toegevoegd
Voorlopig voorzover ik weet alleen nog voor de Verenigde Staten.
In de beta van iOS 14 staat het er al bij, ik verwacht dus dat het niet lang meer zal duren.
Ik ben het eens over de fietspaden (die komen er wel aan). Maar ik vind apple maps wel lekkerder werken: 60fps (hecht daar te veel waarde aan) op mijn 6s-je, minder stroomgebruik (en dus minder warm!) en synchronisatie in het ecosysteem. De maps zelf heb ik eigenlijk niet echt problemen ondervonden; waar ik vroeger inderdaad nog wel vaak terugviel op google maps, is dat ongeveer de laatste 3 jaar niet meer gebeurd.
Laatst was ik op een gigantisch bedrijventerrein die op Apple maps echt tientallen keer meer detail had dan op google maps; mijn baas had Google maps aanstaan omdat hij de navigatie deed, en die bleef ons steeds suggereren om via een weg te gaan die niet echt bestond. Apple maps suggereerde dat ik terug moest rijden en bij de weg waar alle "sub"-gedeeltes van het terrein op samenkomen een andere afslag moest nemen om op die plek te komen.
Heeft er toch voor gezorgd dat we op tijd kwamen! Ik denk dat het ook een beetje aan de plek in Nederland / op Aarde ligt. Gelukkig kunnen we kiezen!
Mijn ervaring is toch wel anders Google Maps vind ik persoonlijk qua (uit)spraak (onnatuurlijke robotachtige stem), de vaak onduidelijke manier van ‘opdrachten’ geven, maar ook de route zelf zeker een stuk slechter dan Apple Maps. Op het moment dat Apple fietspaden heeft toegevoegd verdwijnt bij mij Google Maps.

Beide redden het overigens niet ten opzichte van TomTom op ieder vlak... maar veel mensen zijn niet bereid om te betalen met geld (enkel hun persoonlijke gegevens).
Apple Maps; uh.. dus ik naar de Store.. maar dat heet dus "Kaarten" ?
(ben alleen bekend met Google Maps) :D
Ja. Lekker naar neerlands vertaald ;)
Voor de fietsers is dit natuurlijk zeer goed nieuws. Zo lang Apple dit nog niet in orde heeft, ze beginnen er met iOS 14 net mee in Amerika, is dit gewoon een hele fijne feature. Ik ben hier dus wel erg blij mee. Hopelijk is de app snel beschikbaar.
Na een citytrip kan ik dit alleen maar toejuichen. Op een step op je telefoon kijken kan echt niet en Apple mist de fiets paden.


Goed moment om voor Apple iets meer gas te geven.
Op je horloge kijken kan wel?
Even bij het stoplicht ja zeker
Jammer dat er nog steeds niks is voor Tizen
Wat toevallig. Week geleden vroeg ik me af waarom Google Maps niet op de AppleWatch draait en nu is het er (weer). Persoonlijk vind ik Google Maps beter voor loopnavigatie dan Apple Kaart. Bij Apple kaart heb ik wel eens met het hoorbare terug tellen (80m, 70m, 60m...) als ik bijvoorbeeld rechtsaf moet, ik het wandelpad aan de overkant van de straat moet nemen, of aan deze kant moet blijven. Ik steek liever niet twee maal een drukken straat over. Apple Kaart heeft dan weer het voordeel van tikjes op de pols en laag-hoog / hoog-laag toontjes voor rechts of linksaf slaan. Scheelt weer aandacht geven aan het horloge.
Anders dan voorkeur, is er meerwaarde aan google maps als je al Apple maps en Flitmeister als alternatief hebt?
Google Maps nooit gemist sinds ik Apple Maps gebruik.. alleen de openingstijden van bedrijven binnen Google Maps is veel betrouwbaarder dan wat Apple zegt.

Evengoed, keuze is mooi natuurlijk.
Zit volledig in het Apple ecosysteem maar heb nooit kunnen wennen aan Apple Maps...

Ik vind de volgweergave redelijk vervelend (omdat ik Google Maps gewend ben) en mis streetview ook erin. Als ik de volgweergave nou eens kon aanpassen vodat hij hetzelfde doet als Google Maps zou het al een stuk schelen, streetview is een kwestie van tijd tot Apple zijn autotjes in alle steden heeft gehad :)
Ik vind Apple Maps bij tijd en wijle erg onbetrouwbaar, wordt af en toe toch nog verkeerd gestuurd. Maar ik heb de YouTube en Google Maps apps met goede redenen van mijn iPhone afgegooid en dan rijd ik liever een keer verkeerd.
Ik merk als je feedback geeft op locaties dat men best nauwkeurig werkt. Zo hebben ze van een lokaal boerenwinkeltje hier zelfstandig de openingstijden bij mijn winkel vermelding erbij gezocht.

Apple Kaarten komt ook snel met fiets navigatie dus kan dat alleen toejuichen.

Ik ben echter wel benieuwd naar Google. AR navigatie is best cool en dat zit ook in Maps ingebouwd. Nooit meer twijfelen weke bocht je neemt of zelfs met lopen(stilstaan verplicht).

Ik geloof dat geen 1 app ontwikkelaar CarPlay hoog op de ontwikkelaarsafdeling heeft staan omdat het tot heden een Apple only show was. Dat is met iOS 14 niet meer het geval en wordt meer toegestaan. Zo zou ik tijdens het laden bijv ook toegang willen tot Netflix en of YouTube ipv dat speciaal via mijn iPad moet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee