Google maakt Instant Apps en betalingen met pincode beschikbaar in Android TV

Google heeft de vernieuwingen geïntroduceerd die bezitters van Android TV-televisies kunnen verwachten met de introductie van versie 11 van het besturingssysteem. Onder meer de Instant Apps-functionaliteit komt beschikbaar, net als betalingen met een pincode.

De Google Play Instant on TV-functionaliteit geeft gebruikers de mogelijkheid om snel een app te openen en uit te proberen, zonder de noodzaak deze eerst te installeren. Google toonde deze Instant Apps-functionaliteit voor het eerst op Google I/O in 2016 en bracht de functie in mei 2017 uit voor Android. Gebruikers kunnen de app nog altijd gewoon installeren.

Verder krijgen gebruikers de mogelijkheid om bij de aanschaf van content betalingen af te ronden door middel van een pincode. Daarmee vervalt de noodzaak om dit af te handelen middels het gebruik van een wachtwoord op Google Play.

De nieuwe Android TV-versie brengt nog een aantal andere vernieuwingen met zich mee, zoals de optie voor ontwikkelaars om hun apps te testen, aangezien de Android TV-emulator nu Google Play-ondersteuning heeft. Ontwikkelaars hoeven hun diensten zodoende niet meer per se te testen op echte apparaten.

Google komt ook met verbeteringen voor Gboard TV, het softwarematige on-screenkeyboard voor Android TV. Het gaat om bijvoorbeeld om een spraak-naar-tekstfunctionaliteit en het voorspellen van ingetikte termen en zoekopdrachten. Verder zijn er Leanback Library-verbeteringen, waarmee de app-navigatie vereenvoudigd wordt.

Daarnaast kunnen gebruikers ondersteuning voor auto low latency mode verwachten. Deze functie, die onderdeel is van de hdmi 2.1-specificatie, maakt dat de televisie automatisch een beeldmodus inschakelt met een lage latency. Alle beeldbewerkingstechnieken worden dan uitgeschakeld. Ontwikkelaars kunnen ondersteuning voor allm opnemen in hun Android TV-apps.

Google heeft laten weten dat allm de enige functie is die exclusief naar Android TV 11 komt, schrijft XDA Developers. Alle overige, vijf genoemde vernieuwingen komen ook naar versie 9 en 10 van het Android TV-besturingssysteem. De Android 11 Developer Preview voor Android TV kwam eind juni beschikbaar, maar wanneer een definitieve versie uitkomt, is nog niet bekend.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-08-2020 • 19:53

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
8
0
0
18
Wijzig sortering
Ik ben een ontzettend grote fan van Android en Android TV. Leuk om te zien dat Android TV 11 eraan zit te komen, echter moet mijn televisie nog Android 9 Pie krijgen 8)7. Ik vind het een jammere ontwikkeling dat televisies tegenwoordig de kant van smartphones opgaan met betrekking tot software updates. Google zou eigenlijk een soort van Android TV One moeten introduceren om bijvoorbeeld minimaal 5 jaar software updates te garanderen.

Met deze functies zie je dat dus ook weer terugkomen. Ze worden, blijkbaar, niet gebackport naar oudere versies van Android TV, waardoor veel gebruikers met televisies tot (ongeveer) 2018-2019 niet meer van deze functies kunnen genieten. Dat zorgt er uiteraard voor dat ik twijfel of mijn volgende televisie wel een Android TV wordt.
Eens. Daarom heb ik een Nvidia shield gekocht. Die wordt en langer ondersteunt en is een heel stuk sneller dan die goedkope mediatek processoren die in de tv's ingebakken zitten.
Ik ook, prachtig apparaat. Alleen jammer dat hij (2019 versie) in standby 4-5 Watt verkwist.
De Shield wel, maar een mediabox an sich zegt nog niet veel, want mijn Mi Box S moet Android 10 nog krijgen...
De MI BOX S zit dan ook in een hele andere prijsklasse dan de shield (De shield is meer dan 4x zo duur). Ook in de MI box S zit een vergelijkbare processor als in de Android televisies. Het probleem met een android upgrade ligt niet alleen bij de fabrikant van het product. Ze zijn ook afhankelijk van drivers van o.a. de processor en GPU. Het is nou eenmaal dat de goedkopere processoren minder lang driver updates krijgen dan duurdere processoren. Daarnaast heeft Nvidia zelf de chipset in beheer, dit betekent dat ze zelf ook verantwoordelijk zijn voor de drivers.
De MI BOX S zit dan ook in een hele andere prijsklasse dan de shield (De shield is meer dan 4x zo duur).
Goedkope Nokia-telefoons krijgen meer upgrades dan duurdere LG-telefoons, dus prijsklasse zegt helemaal niks. Het heeft inderdaad vooral te maken met de andere redenen die je noemde.
Wel de prijsklasse van de processor, Nokia maakt gebruik van Qualcomm processoren en dit zijn nu eenmaal duurdere processoren dan die van Amlogic.

Tuurlijk heeft Qualcomm goedkope en duurdere processoren, maar ze zijn wel overall duurder dan andere merken. Maar Qualcomm biedt daarvoor wel langere ondersteuning.
Ik vergeleek Nokia met LG - die gebruiken allebei Qualcomm. En tóch biedt Nokia betere updates.

Wat noem jij trouwens "langere ondersteuning"? Bij bijv. de Qualcomm in de Fairphone 2 bood Qualcomm niet eens drivers voor 1 upgrade, en dat was toch een mid-range chipset...

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 augustus 2020 11:56]

Daarom is het ook een combinatie van factoren. De fabrikant is afhankelijk van drivers, maar de fabrikant moet ook zorg dragen voor de uiteindelijke update.
En blijkbaar doet Xiaomi dat beter dat gedacht: https://www.androidpolice...ng-android-9-pie-in-beta/
Goed, het is wel 1 versie lager dan de huidige stabiele, maar het is toch niet slecht voor een 4 jaar oud apparaat met een "goedkope" chipset.
Ik heb nu voor het eerst een smart TV (Philips 65OLED934), maar kan niet zeggen dat ik onder de indruk ben van Android TV.

Hij heeft Chromecast ingebouwd, maar kan alleen maar Youtube starten via Google Assistant. Ik kan de TV op geen enkele andere manier bedienen met Google Assistant. Als ik een Chromecast erin zou duwen, zou ik dit wel allemaal kunnen.

Hij heeft al (in 6 weken tijd) 2 x vastgehangen dat de TV niet meer aan gaat, moet ik de stekker eruit trekken.

Als ik op een toets druk, doet hij vaak niet gelijk reageren, de navigatie lagged gewoon, maar wellicht door de tragere processor die erin zit dan je verwacht bij een TV van deze prijsklasse.

En ik zit met m'n gloednieuwe TV ook op Android 9.

Ik ben best teleurgesteld.
Vreemd, ik deel je mening helemaal niet. Heb begin dit jaar de 55pus7504 gekocht en die draait goed. In die 6 maand nog geen 1xvastgelopen.
Menu's zijn tamelijk vlot (nooit echt moeten wachten al is het natuurlijk geen monster). De Google assistent gebruik ik echter nooit, ik gebruik liever mijn Harmony remote omdat deze praktischer is en geen meerwaarde zien in zo'n digitale assistent.

Garantie op updates verwacht ik sowieso niet gelet op het moeizame proces op smartphones en de trage chips in die tv's.
Ik ga hopen dat het os lang genoeg vlot blijft werken en later een Shield (of gelijkaardige) gebruiken.
Als je geen verwachtingen hebt kan je niet teleurgesteld zijn.
Ik vind m'n verwachtingen niet te hoog als ik verwacht dat Android TV minimaal hetzelfde moet kunnen als een losse Chromecast.

Qua Assistant ingebakken in de TV is ook superbeperkt, doet hij alleen maar zoeken op Youtube, nog zoiets. Ik kan dus geen andere commando's geven.

Ik gebruik ook vaak gewoon de afstandsbediening, Netflixknop is makkelijk dan :) Maar als ik nog niet bij de TV ben, vind ik het fijn (mss gewoon leuk ;) ) om te kunnen zeggen 'speel how to get away with murder', en dat hij dan al aan gaat en de serie start terwijl ik naar de bank loop.

Ik ben aan het denken m'n oude chromecast erin te gooien om deze opties toe te voegen, maar vooralsnog weiger ik.
Integratie met Google Assistant / Google Home is inderdaad soms niet helemaal lekker. Het is overigens wel redelijk eenvoudig op te zetten en eenmaal ingeregeld werkt het over het algemeen prima.

Met mijn Philips PUS6412 (instapmodel eind 2017) werkt eigenlijk alles prima. Menu's zijn redelijk vlot, alles werkt zoals het zou moeten en geen vastlopers. In het begin nog weleens internet problemen gehad, maar dat beperkt zich momenteel ook tot een zeer minimum (eens in het kwartaal misschien?). Een vlugge reboot lost dit op.

Mijn vorige televisie, Sony w800c (middenklasser 2015) was Android TV wel echt een groot drama. Ik heb hier al eerder over geschreven op Tweakers, maar die televisie was met het smart gedeelte nagenoeg onbruikbaar. Zaken als dagelijkse vastlopers waren eerder regel dan uitzondering. Of DTS ondersteuning dat door een bug compleet uit de televisie werd gesloopt, maar nooit meer werd teruggezet.

Ik heb wel gemerkt dat deze Android TV's nogal eens kieskeurig kunnen zijn. Problemen met randapparatuur die niet op het eerste gezicht duidelijk hoeven zijn, bijvoorbeeld met een Horizon box, heb ik ook al gezien. Idem voor bedrade netwerktoegang wat voor wazige performance problemen zorgde. Allemaal wel op te lossen, maar het zou niet moeten.
welke problemen met horizon box en bedrade netwerktoegang?

Op welke manier werkt de integratie van Google Home wel goed voor jou buiten Youtube om?
Ik heb na 10 jaar ook een nieuwe tv (LG OLED) gekocht en had echt totaal geen verwachtingen van het 'smart' gedeelte. Toch ben ik alsnog teleurgesteld. Het (web)OS moet ook nog eens een enorm goed en uitgewerkt besturingssysteem zijn volgens de reviews. Snelheid is ok maar zeker niet snel, YouTube start maar speelt daarna niets af als je cast (meerdere apparaten getest) en de algehele UX/UI is ongelofelijk slecht...

TL; DR Alle zogenaamde 'smart' systemen zijn volgens mij waardeloos. Je kunt altijd beter een los apparaat kopen.
Ik heb 'm ook uitgezocht op een OLED met goed geluid, niet voor het smart gedeelte. Ik vind het wel fijn om gewoon Netflix en Disney+ en zo te kunnen starten via de afstandsbediening en niet een extra apparaat (behalve de Mediabox Next dan)
Grappig, ik heb een nieuwe Philips ( ambilight is een ding ) met Android TV en deze komt echt nooit aan het internet.
Ik vind het een jammere ontwikkeling dat televisies tegenwoordig de kant van smartphones opgaan met betrekking tot software updates.
Dat zou een vooruitgang zijn: als je een flagship telefoon koopt kan je 2-3 jaar updates verwachten op Android, en 5 jaar bij Apple.

Bij televisies worden zelfs de aller- allerduurste TVs na 1 jaar volledig achtergelaten op een oude versie. nog 2 security updates, om de 6 maand, en je mag al blij zijn. En dan heb ik het dus om TVs van 2000-5000 euro. Diezelfde TVs hebben daarnaast ook goedkope mediatek chipjes met performance die je enkel nog vind in telefoons van onder de 200 euro.

Bij telefoons heb je op zijn minst nog de optie om, als je goed geld uitgeeft, wat updates te krijgen met een snel toestel. Bij TVs is die optie er niet eens: op elk prijsniveau is de performance bagger en de updates... zijn er gewoonweg niet.

Overigens: jij zegt dat TVs "tegenwoordig de kant van smartphones opgaan", maar dat is helemaal neits tegenwoordig: sinds er smartTVs zijn, en dat is inmiddels toch al zo'n goede 10 jaar, is het updatebeleid een absoluut drama.
Lijkt er op dat er flink word ingezet op stadia als ik dit zo lees. Betalingen om aankopen te doen en een low latency mode is natuurlijk wel een vereiste voor game streaming. Grote kans dat de nieuwe chromecast met deze versie word gereleased.
Waar blijft de nieuwe Chromecast met remote?
Waarom wil je een remote? Ik heb een Apple TV met remote, tv met remote, maar vind het gebruiksgemak van casten via apps oneindig veel handiger.
maar vind het gebruiksgemak van casten via apps oneindig veel handiger.
En voor elke actie de smartphone bij de hand hebben en door het lock screen heen gaan? Nee, bedankt.

Met bijvoorbeeld een Shield TV is het mogelijk om alles te bedienen met een enkele (infrarood) universele afstandsbediening. Geen gezeur met CEC, Bluetooth, ... En WAF compatibel.

Over het artikel:
Verder krijgen gebruikers de mogelijkheid om bij de aanschaf van content betalingen af te ronden door middel van een pincode.
Lekker om dat op een groot scherm te tonen. Aan de andere kant, het zal wel werken met enkel een specifiek geregistreerd Google account (d.m.v. een wachtwoord).
Google komt ook met verbeteringen voor Gboard TV, het softwarematige on-screenkeyboard voor Android TV.
Het valt mij op dat veel streaming providers een eigen toetsenbord aanbieden voor de eigen invoervelden. Soms is dat zo brak dat het niet eens met echte (fysieke) toetsenborden werkt. Kan Google daar geen uniformiteit in motiveren/afdwingen? ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 augustus 2020 21:19]

[...]

[...]
Lekker om dat op een groot scherm te tonen. Aan de andere kant, het zal wel werken met enkel een specifiek geregistreerd Google account (d.m.v. een wachtwoord).
Ik zou denken dat je de pincode dan kan intoetsen met de cijfertoetsen op je remote, of wellicht (als je geen cijfertoetsen hebt) wordt het een code a la omhoog, omlaag, ok, back zodat je dat ongezien kunt invoeren.
Een remote is zoveel fijner om erbij te hebben. Werd gek van de chromecast. Dan weer verbinding verloren of hij zag hem ineens helemaal niet meer. Blij dat ik nu een mi box heb, met remote.

On topic: hopelijk wordt de mi box ook geüpdatet maar ik ben er bang voor.
Omdat smaken verschillen :)
Als je zoals zovelen vooral Youtube wilt gebruiken (met subscriptions een avondvullend programma mogelijk tegenwoordig) dan is lekker bladeren met een remote zo veel fijner dan het steeds weer moeten casten via je telefoon.

Elke dag weer een mooi aanbod vanuit je subscriptions, snel even een stukje vooruit of terug skippen, eenvoudig het volgende filmpje selecteren in het scherm vullende overzicht, allemaal zonder te kijken met de remote in je hand.

Ik heb na jaren Windows Media Server, Kodi (pff waardeloze Youtube plugin) na al weer jaren een Nvidia Shield voor thuis en een Xiaomi MI-Box (6 tientjes voor een 4K Android TV!) voor de overnachtingen buiten de deur in bezit. Die dingen werken uit de doos na letterlijk 2 minuten instellen (eenmalig met je telefoon) en daarna is het een kwestie van inschakelen en al je instellingen, subscriptions en voorkeuren werken direct.

Ik heb mijn laatste HTPC hardware gisteren via Marktplaats verkocht aan iemand die weer lekker wil knutselen, dat heb ik lang genoeg gedaan, ik wil nu gewoon een apparaat wat gewoon direct goed werkt,
Ik vermoed dat die komt met de introductie van Android 11.
Hier zijn we dik tevreden met onze NVidia Shield met AndroidTV. Beste mediaspeler-aankoop ooit (en ik heb heel wat platforms 'versleten', van zelfbouw PC zoals NVidia ION tot chinese franken-android boxjes).

Zou alleen graag zien dat Google eens de volgende zaken aanpakt:
* Introduceer verschillende gebruikersprofielen (je kan wel meerdere Google accounts toevoegen, maar bv. in Youtube tussen die accounts switchen is super omslachtig)

* Zou helemaal mooi zijn als die te introduceren gebruikersprofielen ook 'gelezen' kunnen worden door app ontwikkelaars, zodat je dan bv. op Netflix of Disney+ ook meteen in het juiste profiel komt.
Android TV-televisies kunnen verwachten met de introductie van versie 11 van het besturingssysteem

Ja, dan kunnen TV bezitters lang wachten! Het hele Android TV op je TV is een grote grap.

Niet eens alle Sony TV's uit 2018 en 2019 krijgen Android Pie (9.0) en zitten dus voor eeuwig vast op Oreo (8.0!). Waarom? Omdat de MediaTek chip ruk is (Sony gebruiktte in 2019 nog steeds een SoC uit 2016, die toen al niet snel was).

Zefls de peperdure OLED schermen uit die jaren hebben geen Android 10.

AndroidTV is leuk voor een setupbox ala Shield. Een TV moet je er NOOIT voor kopen want de ondersteuning is waardeloos en je mag van een TV wel verwachten dat hij iets langer ondersteund wordt wanneer je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 11 augustus 2020 11:18]

Stel u voor dat Trump zo een tax kan invoeren om zijn campagne te financieren... Dat wil je toch echt niet. Dus nee - van mijn bankrekening moet mijn TV wegblijven. Android TV gaat dus bij deze meteen op de zwarte lijst! Geen bankieren op uw TV. Privacy Rulez en mijn bankrekening moet Ford Knox zijn! Basta.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee