Nintendo Game Boy viert dertigste verjaardag

De Game Boy van Nintendo heeft zijn dertigste verjaardag achter de rug. Op 21 april 1989 kwam de handheld in Japan uit, waarna er nog een jaar verstreek voor de Europese release een feit was. Er zijn wereldwijd meer dan honderd miljoen stuks verkocht.

Nintendo verkocht zijn Game Boy met bekende, populaire games zoals Tetris en Super Mario Land, waardoor er direct na release goede verkoopcijfers werden genoteerd; zo werden er in de eerste maanden na de release miljoenen stuks verkocht van de Game Boy, waarmee Nintendo concurrenten zoals Sega en Atari ver achter zicht liet.

Dat succes zorgde ook voor een opvolger, namelijk de Game Boy Color. Tezamen met het originele model werden er wereldwijd meer dan 118 miljoen stuks verkocht. Na het uitbrengen van de Color kwam Nintendo onder andere met de populaire Game Boy Advance, uitgebracht in 2001. Inmiddels gebruikt Nintendo de Game Boy-merknaam niet meer, maar is het overgestapt naar de DS-reeks van handheld-consoles.

De originele Game Boy had een 8-bit-processor van Sharp met typenummer LR35902. Deze doet zijn werk op 4,19MHz, vergezeld van 8kB ram. Het scherm is een lcd met de bekende groene achtergrond, en een resolutie van 160x144 pixels, die beelden met ongeveer 60fps kan renderen. Nintendo kreeg vooral goede reviews vanwege de accuduur; die ging op vier aa-batterijen ongeveer 15 uur mee.

Verscheidene games die voor de Game Boy en Game Boy Color uitkwamen zijn nog altijd populair, en worden veel gespeeld door de rom-bestanden te draaien met een emulator. Dit kan bij Nintendo op weinig sympathie rekenen; het bedrijf heeft verscheidene websites aangeklaagd vanwege het verspreiden van rom-bestanden.

Door RoD

Admin Mobile

22-04-2019 • 08:45

114 Linkedin

Reacties (114)

114
110
73
4
0
25
Wijzig sortering
60 fps? Had ik niet verwacht!
Vraag maar niet naar de resolutie :P
Staat ervoor 160x144px :+ dus als je een oled scherm vind met deze pixel afmetingen zou je dus op een oled scherm kunnen spelen :?
OLED is nog niet gedaan bij mijn weten.
Maar oa. BennVenn Electronics doet de meest waanzinnige dingen met Gameboys. Zo heeft hij ook een kant en klare drop-in PCB die je in een oude gameboy kan doen, met backlit screen:
https://bennvenn.myshopif...d-kit?variant=34512590602

Bij het aansluiten van een heus OLED scherm komt nog wat werk van een extra controller kijken denk ik (om het scherm correct aan te sturen).

BennVenn heeft ook een mod voor full backlit screen op de Gameboy color etc. Die variant heb ik ook maar is iets duurder.

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 22 april 2019 10:44]

Erg tof!

Ik heb ook interesse in het modden van mijn oude GBA, maar de prijs om hem te 'moderniseren' is wel afschrikkend.
Ben is momenteel bezig om te kijken of hij de DS Lite schermen ook kan aanpassen voor gebruik in de GBC/GBA. Deze zullen een stuk kosten voordeliger zijn van de AGS 101 schermen.
Overigens wordt het gebruik van authentieke AGS 101 schermen afgeraden voor het modden door echte gameboy fanaten (tenzij de donor GBA SP verder is overleden). Die schermen worden namelijk al steeds schaarser.
Maar op Aliexpress zijn ook diverse OEM AGS101 schermen verkrijgbaar die iets goedkoper zijn en zelfs helderder zijn. Zodra de oplossing van Ben eenmaal goed werkt zullen de kosten waarschijnlijk nog meer omlaag kunnen.
Ik heb toevallig ook een GBA met een echt AGS101 LCD en daarbij zie je ook dat er eigenlijk nog een extra power driver nodig is om de volledige helderheid en het kleurcontrast uit het scherm te halen op een GBA. De OEM schermen hebben net iets andere toleranties waardoor je dit probleem niet hebt.

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 22 april 2019 14:33]

Die van aliexpress.. werken best aardig.. Ik heb enige tijd geleden een gba een upgrade gegeven.
1 kabeltje solderen.. wat bodywork doen en voila.. Zelda spelen op een backlit gba.

linkje
Betekend dit dat mijn oude GBA (waar niks mis mee is) mogelijk geld waard is qua onderdelen? :+
Een GBA SP AGS101 (lees: AGS001 niet, dat scherm is enkel edge-lit) is behoorlijk wat waard vergeleken met andere doorsnee gameboys inderdaad. :)

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 22 april 2019 16:32]

en behoorlijk wat waard..

ipv 25E kan je er 100E voor krijgen.. tenzij ze nu door schaarste nog duurder geworden zijn.

Ik zou ook niet weten waarom je een AGS101 voor onderdelen zou verkopen.
Daarom dat ik blijf hopen op een Nintendo "mini" of "classic" versie van de gb(c) en de gba(sp). Ik weet dat het nostalgie is maar mijn geld hebben ze ;)
Dat lijkt mij niet, andere schermtypes hebben meestal ook een andere aansturing en andere aansluitingen met afwijkende voltages.
Volgens mij bedoelt hij ook niet het aankoppelen van de schermaansluiting/contactpunten van de Gameboy, maar dat je voor een euro een oledje hebt met een dergelijke resolutie en dat dus gewoon haalbaar is. Als je vervolgens op een of andere manier de framebuffer-content uit de Gameboy kan trekken lukt het weergeven wel door er een Arduino of andere microcontroller bij in te proppen, die in feite je nieuwe display-controller wordt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 april 2019 10:05]

Ja, maar dit betekent wel dat iemand een controller moet ontwikkelen die de signalen van de GameBoy omzet naar een signaal waar het OLED scherm mee om kan gaan. Ee moet sowieso iets tussengezet worden.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 april 2019 12:22]

Configureren waarschijnlijk wel. Maar niet omdat het oled is maar gewoon een niet-compatible display dat conversie vereist.
Ik denk dat de hele handel emuleren in dezelfde behuizing makkelijker is, alleen ben je dan je cart-slot kwijt, tenzij je een geautomatiseerd cart-rip systeem erbij in bouwt dat snel een ROM trekt en die opstart in de emulator. :)
Bennvenn komt met een amoled scherm mod voor de Game Boy Color.

Ik heb vorige week de Freckle Shack mod van Bennvenn in mijn Game Boy Color geinstalleerd. Een backlit LCD mod die een stuk makkelijker te installeren is dan de AGS-101 schermpjes. Ook helderder, scherper en geen ghosting, maar ik ben vooral verbaasd dat het schermpje in direct zonlicht net zo goed is als originele schermpje.

[Reactie gewijzigd door L23 op 22 april 2019 11:10]

Je levert dan wel al snel wat in op beschikbare details tenzij je het heel slim weet te programmeren ;)
(Nog slimmer dan dat je normaal moet zijn om iets smooth en responsive te krijgen op een 4Mhz CPU)

Je kan ook verschillende levels van shading maken door heel snel tussen on en off states te switchen, de pixels zijn namelijk niet heel snel
Het scherm deed weldedelijk 60fps, maar met erg sterke ghosting effecten, waardoor je niet de ervaring van een 60fps scherm kreeg. Dit was een probleem dat voor een groot deel verholpen werd met de Gameboy Pocket, dat een beter scherm met hoger contrast (maar een kortere levensduur) kreeg.
Ik ook niet. Ik vraag mij dan af of de achterliggende hardware in feite wel in staat was om 60FPS aan beeldmateriaal te genereren.
Het blijft een leuk ding, mijn favoriete game was wel Gargoyles Quest, ik leende dat spel van een vriend die hem niet kon uitspelen, maar ik wel.
Ondergewaardeerd spel. Het was even doorbijten, maar daarna idd heel vet. Vaak uitgespeeld. Jammer dat er nooit een opvolger uitgekomen is.
Er is een opvolger voor uitgekomen namelijk https://en.wikipedia.org/wiki/Gargoyle%27s_Quest_II
Deze is wel alleen in Japan uitgekomen en hier vrij zeldzaam.
nee hoor, is ook in europa uitgekomen. en vrij zeldzaam valt ook wel mee... prijzig wel idd.
De Gameboy versie van GQ2 is nooit in de westerse regio's uitgekomen, alleen de NES versie. Ik heb destijds nog een poging gedaan om de japanse GB rom te vertalen adhv de tekst zoals in de NES versie, maar na een paar maanden prutsen is dat doodgebloed, voornamelijk door tijdsgebrek.

Op de SNES is later nog een vervolg gekomen, Demon's Blazon/Demon's Crest, welke ook heel nice was. Jammer dat ze deze serie gestopt zijn. Moeten het nu met de cameo's van Firebrand in marvel vs Capcom doen :(
Het blijft een leuk ding, mijn favoriete game was wel Gargoyles Quest, ik leende dat spel van een vriend die hem niet kon uitspelen, maar ik wel.
Dat had ik met Kid Icarus of myths and monsters, ook zo'n fantastisch spel. was helemaal gek van het deuntje.
Die was zeker leuk maar ook best moeilijk.
Heb er best lang over gedaan om deze uit te spelen.
30 jaar... dat is alweer lang geleden.
Geeft maar weer ( pijnlijk ) aan hoe hard de tijd gaat.

Grappige is wel dat de meeste games nog steeds goed speelbaar zijn.
Inderdaad pijnlijk zeg.. ik weet nog dat ik achterin de auto bij mijn ouders zat op weg naar Spanje. Met een vergrootglas inclusief verlichting op de gameboy en dan uren Mario spelen.
Ik kan me uit die tijd ook alleen nog maar Mario, Tetris en Donky Kong herinneren, geen idee wat ik nog meer speelde.

Waarom was de achtergrond eigenlijk groen?

[Reactie gewijzigd door yorroy op 22 april 2019 09:09]

Verlichting? Wat een luxe.

Ik kon elke 100meter ofzo 1 seconde spelen in het licht van de lantaarnpalen :)
Ik had een accessoire ooit gekocht genaamd Handy Boy. Deze had toen verlichting+speakers+vergrootglas.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 april 2019 11:54]

Ik ken de accessoire wel. Lomp ding was dat. Maar super handig. Het ding is, lang niet iedereen had die. Je was vaak al gelukkig als je uberhaupt een Gameboy had met een game.
Hele andere tijden eigenlijk. Nu heeft ieder kind wel een Nintendo Switch o.i.d. Al dan niet omdat de ouders stiekem nog steeds gek zijn op Nintendo spellen ;)
Ik had de BoosterBoy. Lekker lomp maar wel met 4x C-cell batterijen en stereogeluid. Geen seconde spijt gehad van die aankoop.
https://youtu.be/DDF4T5X6tZM?t=8m33s
Omg daar valt tochh bijna niet meer mee te spelen, dat ding is zo groot en lomp idd haha.
Het is net zo beetje als de 1ste xbox controller, die vonden ook waaronder ik te groot/lomp :P.
Tja, ik was een kind en had na lang sparen net genoeg zakgeld om een gameboy te kopen. Ik had echt geen geld om er ook nog een NES/SNES naast te kopen dus de gameboy was mijn enige manier om computerspelletjes te spelen. Dan is zo'n booster voor thuisgebruik best leuk. Wanneer ik draagbaarheid wilde, haalde ik de gameboy er wel weer uit hoor.
FF Googelen ;)

https://gamefaqs.gamespot...-a-black-and-green-screen
In addition to it being cheaper than color screens, it also used much less battery power. The Gameboy ran off of 4 AA (later 2 AAA) batteries and lasted a very long time. In contrast, the Game Gear used 6 AA batteries and got around three hours of life before the batteries were drained.
Dat artikel geeft geen antwoord op z'n vraag. Waarom is de achtergrond groen ipv wit? Een hoger contrast lijkt mij prettiger.
Klopt, de Game Boy Pocket deed dat wél. Daar was het zwart veel zwarter, en de achtergrond veel lichter, waardoor het contrast hoger werd. Zag er wel mooier uit, IMHO, maar nostalgie hè?

Maar inderdaad, waarom dat groenige, geen idee. Misschien goedkoper te produceren in die tijd?
Rustiger aan de ogen? Gemakkelijker te produceren?
Double Dragon met zn 2 via zn kabel.
Is het niet tijd voor een game boy mini? :+
Hehe, zou mooi zijn maar als dat al gebeurt zal het een kloon zijn met 30 spellen erin gebakken ofzo :+
Mochten ze een echte copy maken met echt native hardware trek ik er graag mijn portomonee voor open, maar verwacht dat de markt er te klein voor is :+
Er is al wel een game boy micro maar dat is dan de gba hardware. Heb hem een tijdje gehad maar was zo stom die te verkopen. Wel een cool apparaatje.
Dan heb je alvast de sleutelhanger ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 562971 op 22 april 2019 19:23]

Toendertijd had je al cassettes met 50 games erop ;) En met de china markt, denk ik niet dat het ze veel geld gaat opleveren.
Ik had nu stiekem wel een Gameboy (mini) verwacht... kom op Nintendo! :9~
1ne kan zou ik die zo graag willen hebben, nog veel liever dan een nes of sness mini.
En dan hoef ik er niet eens perse mee te spelen, gewoon om te hebben :P
Is er al, de GameBoy Micro :)
Maar dat is een GBA, de Gameboy pocket was al de compacte versie van de eerste gameboy.
Filmpje van 5 jaar geleden :)
Hoera :Y)

Onlangs nog 2 oude gameboys erbij gekregen inclusief 30 spellen. Heerlijk om er af en toe mee te spelen. :)
30 jaar later en nog steeds actief in gebruik, dat is het bijzondere. Zowel voor de games als andere toepassingen, in de chiptune scene wordt hij bijvoorbeeld nog steeds volop gebruikt. Ik verbaas me erover hoe robuust die apparaatjes zijn, overleeft de Nokia? :)
Inderdaad, want er was natuurlijk ook de tegenhanger van die tijd, de Supervision.
https://pbs.twimg.com/media/DKF4L-KWsAEMZYd.jpg
Die zie je eigenlijk nergens meer terug.
Dam, wat vliegt de tijd, heb het altijd een geweldig systeem gevonden, speel veel van deze games op de dag van vandaag nog.
Speel je die dan op je de 3ds of nog een gameboy liggen ?
Gameboy Advance SP gebruik ik, naast de Gameboy player op de Gamecube. Ik heb inderdaad ook een New Nintendo 3DS XL Majora's Mask die ik gebruik.
Je zou zeggen dat Nintendo hier iets mee zou gaan doen, zoals het toevoegen van Gameboy titels bij Switch Online. Of een mini-variant, ook vet.

Hoe dan ook, ik was helemaal verliefd op de Pocket, kleiner, zuiniger (2 AAA's!) en niet te vergeten een zwart-wit scherm ipv het groen-groen scherm =). Heb laatst mijn Pocket een nieuwe shell gegeven voor m'n zoon. En zo gaat 'ie weer een generatie verder.

[Reactie gewijzigd door Nitramuse op 22 april 2019 09:18]

Geweldig dat sommige toch nog met mooie spullen opgroeien tegenwoordig, en niet gelijk hup smartphone in hun handen en zijn stil.
ik heb zelf mijn zusje toen ze klein was mijn super nintendo gegeven, ze is nu 18 en tot op de dag van vandaag vind ze nog steeds geweldig(En ook nieuwere nintendo spellen uiteraard).

Vorig jaar had ze ook gewoon nog donkey Kong 2 gekocht voor de snes :)
Laatst heeft een vriend van mij nog een oude gameboy hersteld.
Moet toch ook weer eens de Super Game Boy tevoorschijn halen.

Heb veel spellen helemaal grijs gespeeld. Sterker nog, speel soms nog eens Mystic Quest.
Ik speel ook nog met regelmaat op de Game Boy, met name Tetris en een link kabel, tweede Game Boy en een maat. De Super Game Boy maar zeer zeker ook de GB player voor de Cube gebruik ik ook nog vaak om de games op het grote scherm te spelen. Machtige apparaten, nog steeds O+ O+
Die GB Player van mij geeft een irritante achtergrond noise. Ik gebruik hem alleen voor Cannon Fodder af en toe maar toch jammer. Geen idee waar het van komt...
In die 30 jaar is er qua technologie veel veranderd, maar qua gaming zijn de Nintendo-spellen nog steeds relevant.

Mijn advies aan Nintendo zou zijn: ga mee in de nieuwste hype: maak van de mobiele catalogus een abonnements-service voor Android/iPhone.
Nintendo is nooit echt een volger geweest. Soms werkt dat, soms niet. Maar het zou een saaie boel geweest zijn mocht de wii geen motion controls gehad hebben maar gewoon in de specs race was meegegaan. Dus laat Nintendo lekker. Enige dat ze wel mogen doen is sneller afprijzen, ze blijven duur...
men kan nu gewoon de Nintendo Switch Online dienst van Nintendo openzetten (en aanpassen natuurlijk) voor de mobiele markt....voor 20 euro per jaar onbeperkt spelen dan wordt t geheid een suc6.

[Reactie gewijzigd door bArAbAtsbB op 23 april 2019 09:03]

Ik hoop juist niet op een eenheidssoep.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee