Hoogbejaard maar nog altijd speels - Nintendo bestaat 130 jaar

Gamegigant Nintendo bestaat maandag 130 jaar. Het bedrijf werd op 23 september 1889 opgericht in Kioto, Japan. Destijds heette het bedrijf Nintendo Koppai en produceerde het vooral speelkaarten.

Met zijn 130-jarige bestaan is Nintendo het oudste gamebedrijf. Sega opende bijvoorbeeld pas in 1960 zijn deuren. Nintendo maakte in de eerste jaren vooral Hanafuda-kaarten, die werden gebruikt voor het gelijknamige spel. Daarnaast heeft het bedrijf veel geëxperimenteerd met andere producten en diensten. Zo heeft Nintendo instant rijst geproduceerd en een taxibedrijf en love hotels beheerd.

In 1963 verandert de officiële naam van het bedrijf naar het huidige Nintendo Co, Ltd. Hiermee werd de ontwikkeling van spellen gestart. In 1966 brengt Nintendo de Ultra Hand op de markt. Het speelgoedstuk werd een groot succes. Onderhoudsmonteur Gunpei Yokoi ontwikkelde de Ultra Hand voor zijn eigen plezier. De baas van Nintendo destijds zag het speelgoed en beval Yokoi om het verder te ontwikkelen. Yokoi werd daarna verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Game & Watch-spellen en de Game Boy.

De eerste volwaardige homeconsole van Nintendo, de NES

In 1977 bracht Nintendo zijn eerste videogame op de markt, de Color TV Game 6. Dit systeem draaide een variant op Pong en werd meer dan een miljoen keer verkocht. In dat zelfde jaar kwam Shigeru Miyamoto bij Nintendo in dienst. Miyamoto is de bedenker van onder andere Mario en Zelda, en speelt een integrale rol bij het succes van Nintendo. In 1984 bracht Nintendo zijn eerste volwaardige console uit, de Family computer, ook wel de Famicom. Deze console kwam twee jaar naar Europa in de vorm van de NES. In 1989 kwam de Game Boy uit in Japan. Dit is één van de best verkopende producten van Nintendo, met zo'n 112 miljoen verkochte Game Boy- en Game Boy Color-varianten.

In 2002 kwam Satoru Iwata aan het roer van Nintendo. Hij hielp onder andere bij de ontwikkeling van Super Smash Bros. en de Pokémon-games. Onder zijn leiding ontwikkelde Nintendo de DS en de Wii. De DS is nog altijd Nintendo's meest succesvolle spelcomputer, met 154 miljoen verkochte exemplaren. De Wii ging op zijn beurt zo'n 100 miljoen keer over de toonbank en is daarmee Nintendo's meest verkochte homeconsole.

De opvolgers van de DS en de Wii, respectievelijk de 3DS en Wii U, waren minder succesvol. Van de 3DS is 75 miljoen keer verkocht. Van de Wii U zijn slechts 13,5 miljoen exemplaren verkocht. Het is één van Nintendo's minst succesvolle consoles. Alleen de Virtual Boy deed het slechter, met zo'n 774 duizend verscheepte units.

Nintendo's meest recente console, de Nintendo Switch

In juli 2015 overleed Iwata op 55-jarige leeftijd door complicaties van een galkanaaltumor. Iwata was al langere tijd ziek, maar stelde dat hij na een operatie in 2014 weer kerngezond was. Desondanks verloor hij na zijn operatie veel gewicht, waardoor fans zich zorgen maakten over de gezondheid van Iwata. Zijn overlijden raakte Nintendo-fans over de hele wereld. Veel ontwikkelaars plaatsten op sociale media eerbetonen aan de gamegrootheid en fans plaatsten wereldwijd tijdelijke gedenkplaatsen. Na zijn dood kreeg Iwata de lifetime achievement award bij de Golden Joystick-prijsuitreiking voor zijn grote invloed op de gameindustrie.

In 2017 kwam het bedrijf met de Nintendo Switch, een homeconsole die eveneens in handheldmodus gebruikt kan worden. Dit is de laatste console waar Iwata aan heeft gewerkt. Op het moment van schrijven is de Switch bijna 37 miljoen keer verkocht. Vorige week bracht Nintendo de Switch Lite uit; een compacte variant die niet op tv's aangesloten kan worden.

Nintendo is ondanks zijn hoogbejaarde leeftijd nog kerngezond. De gamegigant staat op plek 21 van de best regarded companies-lijst van Forbes. Ter illustratie: Sony staat op plek 39 en Alphabet, het moederbedrijf van Google, moet het met een 50e plek doen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

23-09-2019 • 11:18

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
29
1
1
10
Wijzig sortering
Toen ik op de basisschool zat heb ik een spreekbeurt gehouden over de geschiedenis van Nintendo. Lekker ouderwets met pen een brief geschreven naar het nederlandse nintendo kantoor, en een uitgebreide reactie gekregen.

Ik denk dat ze als een van de weinigen de focus leggen op datgene wat belangrijk is. Reggie heeft het ooit zo mooi gezegd.
Maar Nintendo is ook redelijk uniek, aangezien ze enkel gaming hardware en software doen. Sony maakt nog een legio aan andere producten, en Microsoft houdt zich bezig met besturingssytemen en weet ik veel wat nog meer. Die bedrijven kunnen een gok nemen qua strategie, en het verlies dragen als het faalt. Nintendo doet niets anders dan gaming, en hoewel ze een failure financieel prima kunnen dragen, is het de naam Nintendo die uiteindelijk het meest waard is. Ik weet niet zeker of ze de seal of quality uberhaupt nog gebruiken, maar brengt Nintendo tegenwoordig nog halfbakken games uit in een staat vergelijkbaar met FO76?

Daarom hoop ik ook dat ze zo ver mogelijk weg blijven van microtransacties, bullshit dlc en crappy mobile gaming. Als er een oergigant in gaming is die na een crash mag oprijzen, dan is het wat mij betreft Nintendo.
Zelf ook 'vroegah' spreekbeurt gegeven, maar dan over hun rivaal (en destijds mijn favoriet) Sega. Ook een brief geschreven en lading papier teruggekregen met allerlei hebbedingetjes, stickers en noem maar op. :)

Na wat jaren niet meer zo van de gescheiden kampen en ook Nintendo liefhebber geworden (al blijft Sega toch altijd een speciaal plekje hebben). N64, GameCube, Wii. Heb ze allemaal nog.

Van 't weekend nog lekker Link's Awakening binnengekregen. Heerlijk om na 10+ jaar weer terug te gaan in de tijd dat ik 't op de GameBoy speelde.

Echt gaaf om die hele opkomst en vooruitgang van gaming te hebben mogen meemaken van (persoonlijk) Atari 2600 tot en met de PS4/Xbox One/Switch.

Nintendo mag van mij nog lang blijven bestaan. Heerlijk dat een bedrijf lekker eigenwijs zich meer op games en gameplay richt dan op de nieuwste hardware/graphics.

Nintendo, van Harte!

[Reactie gewijzigd door ironx op 23 september 2019 16:00]

Ik mis nog informatie over de SNES en de N64 in het verhaal, die hebben toch aardig meegeholpen in de populariteit van consolegamers :)
denk dat de wii toch wel als 'koning' gezien kan worden; "iedereen" moest dat nieuwe actief gamen in huis hebben.

Nog niet eerder heb ik in de winkelstraat, winkel vitrines/deuren gezien met daarop geplakt "WII is uitverkocht, nemen geen reserveringen aan".

Welke console heeft zon gigantische vraag (en tekort) gekend als de wii?
en bij 90% stond dat ding na een week stof te happen, omdat er geen fatsoenlijk spel voor uit kwam.
Ik denk dat je je lelijk vergist. De Wii was een systeem die zeer veel gebruikt werd onder de consumenten en veelvoudig gesoftmodded was, zelfs onder de leken. Er waren ontelbaar veel spellen voor de Wii, sommige waren shovelware, andere spellen pushten de hardware naar zijn limiet. De Wii was een favoriet voor menigeen.
Afhankelijk van je leeftijd ;) SNES, Playstation (weet zo niet welke gen), xbox360. Al deze fabrikanten hebben wel lange rijen voor de deur gehad. Soms voor een console, soms voor een game. :)

[EDIT] Playstation had meende ik bij de 2 ook al een accessoire om "fysiek/Actief" te game. Hilarische spelletjes op verjaardagfeestjes. Iedereen die een PlayStation had, kocht dat cameraatje erbij.

[Reactie gewijzigd door laue op 23 september 2019 12:48]

Die schaarste was deels kunstmatig door Nintendo zelf gecreëerd. De Switch en Wii verkochten in het eerste jaar vergelijkbaar, terwijl de Switch (afgezien van de eerste batch) prima leverbaar was.
De switch was overal uitverkocht de eerste 3 weken van release. Ik heb hem uiteindelijk duurder moeten kopen op mp om niet nog langer te moeten wachten. Alleen als je in een vroeg stadium gepreorderd had kon je geluk hebben.

Wel denk ik dat de switch meer een nostalgie is dan een console die iedereen moet hebben omdst deze revolutionair is. Ik zie namelijk dat voornamelijk 30plussers de switch hebben gekocht. Uit voorliefde voor Nintendo. Ik denk dst Nintendo wat betreft gameconsoles ook nog erg teert op de nostalgische gevoelens van de nes en snes generatie gamers. Met de tijd als deze generatie verdwijnt zullen de verkopen kelderen. Nintendo gaat namelijk in mijn ogen te weinig mee met de tijd en blijft nieuwe hardware uitbrengen die 3rd gen is. Zoals ik al zei voorlopig gaat dit nog goed maar op de lange termijn zal er iets moeten gebeuren. Een mooi voorbeeld is dat iedereen vraagt om een switch pro... en wat doet Nintendo? Een switch lite uitbrengen... ze luisteren totaal niet naar wat de gamers van nu willen. En dat is voor de jongere generatie dus een reden om over te stappen op een ander merk

[Reactie gewijzigd door sygys op 23 september 2019 13:06]

Nintendo blijft wel relevant, vooral als je kijkt dat ze op een geheel andere markt gefocust zijn dan ene Microsoft of Sony. Microsoft en Sony zijn gefocust als main console en zijn competitie voor elkaar, terwijl Nintendo als het ware wel een competitie is maar ook niet helemaal. Dit omdat door Nintendo's gimmicky systemen en familie vriendelijke content alsook de content die alleen op Nintendo systemen te verkrijgen zijn zeer veel verkoopt. En al zouden ze verlies draaien, ze hebben schijnbaar genoeg geld om gedurende 38 jaar rood te staan.
Ik mis inderdaad de SNES in het verhaal. Voor mij was dit toen, of eigenlijk nog steeds het sublieme console. Met games als o.a. Super Mario Word en Zelda hebben de console naar top hoogte gebracht...
Mwoah, waarschijnlijk stukje nostalgie, niet? :) Maar ook voor mij begon het allemaal met de Super Nintendo, dus heb alleen maar goede herinneringen hieraan. En zowel mn reguliere desktop als mn mediacenter hebben altijd wel ergens een SNES-emulator staan. En er zijn natuurlijk ontzettend veel goede spellen uitgekomen voor dit apparaat, waarvan de meeste ook vandaag nog goed speelbaar zijn, heel bijzonder nu ik er even bij stil sta.
Inderdaad een stukje nostalgie. ;) Begonnen met de NES, met een grote cartridge van Nvidia Shield formaat. :P. Maar de SNES was echt een flinke stap voorruit in die tijd. Elke zondag met alle vrienden de hele dag tegen elkaar gamen. Streetfighter, Mortal Kombat enz.... _/-\o_

Edit: Gelukkig zijn ze inderdaad nog steeds goed te bespelen. Ik heb de SNES nog op zolder liggen, maar op de switch ook leuk te bespelen....

[Reactie gewijzigd door densoft op 23 september 2019 13:28]

Mwoah, waarschijnlijk stukje nostalgie, niet? :)
Ja, en nee. De SNES maakte (bij Nintendo) de eerste games zonder overduidelijke pixels mogelijk ('16-bit graphics'). Spellen zoals Super Mario World kan je nog steeds aan de huidige jeugd voorschotelen en doen niet onder van andere 2D games, en komen ook minder 'retro' en 'pixelachtig' over.

Super Mario Bros. 3 op de NES is geweldig met wat ze allemaal uit dat systeem wisten te halen, maar het blijft erg blikkerig/'8-bit'. Speelt overigens nog steeds wel heerlijk weg, daar niet van. ;)

De N64 had ook goede spellen, maar doorstaat de tand des tijds veel minder door de primitieve manier van 3D vormgeven. Qua dat was de SNES meer klaar voor de toekomst.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 september 2019 13:34]

En vergeet de Gamecube niet, hoewel die volgens mij ook wat minder populair was.
Wel jammer dat een GameCube zo duur is. Vanwaar komt die interesse eigenlijk vandaan?
GameCube was jarenlang de goedkoopste console met 99 euro en niemand kocht het (een Gameboy Advance was zelfs duurder). En nu is er opeens vraag naar. 8)7 De wereld is echt raar.

Ojah, Nintendo is zeer berucht om haar selectieve releases. Bepaalde games en apparatuur van Nintendo hebben nog nooit levenslicht gezien in Europa (o.a. Mother, Super Mario RPG: The legend of the seven stars maar ook Virtual Boy). En veel games werden pas halfjaar na de Japanse release in Europa uitgegeven.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 23 september 2019 15:49]

Komt vooral door nostalgie, weinig aanbod (Gamecube verkocht niet geweldig) en Nintendospul behoudt goed z'n waarde.

Het is nu goedkoper om een eerste generatie Wii te kopen, die heeft GameCube-compatibiliteit maar is een stuk goedkoper.
Er zit inderdaad een flink gat in het verhaal: de jaren negentig ontbreken (behalve het noemen van de GameBoy). Volgens mij hebben ze daar ook de basis gelegd voor het huidige succes (minder / andere concurrentie in die tijd).
Gameboy advance ook. Dit artikel is er vrij haastig uitgegooid. Van Tweakers had ik wel iets meer in depth verwacht.
Het artikel is gewoon slecht.

Nintendo is grootser dan een afgeraffeld stuk tekst.

[Reactie gewijzigd door mavaros op 23 september 2019 12:41]

Ik mis nog informatie over de SNES en de N64 in het verhaal, die hebben toch aardig meegeholpen in de populariteit van consolegamers :)
Absoluut.

Snes is verre van de meest succesvolle console, maar heeft zo ongrijpbare magie. Scoort altijd hoog, zo niet het beste, in best-console lijstjes.

Vaal gaat het over de pixel art, maar miss ben ik nog wel groter fan van die iconische soundchip. En die combinatie heeft iig een aantal (of eigenlijk velen) van de beste games aller tijden gebracht (Chrono Trigger, Super Metroid, FF6... instant hall of greats).
Vroegâh leek het wel alsof er geen concurrentie was voor Nintendo. Sega deed mee, maar wow, iedereen in mijn omgeving had een NES of een SNES. En hier en daar kwam je iemand tegen met een Atari Lynx of een Sega MegaDrive. Ik denk dat ik nog nooit iemand heb ontmoet met een Sega Master System.

Pas met de PlayStation kregen ze een serieuze competitor. Al was de Nintendo 64 in mijn ogen koning (want die had ik), heb ik toch ook heel veel lol beleefd bij m'n vrienden op hun PlayStation's: Cool Boarders 3, Tony Hawk, Resident Evil, Tomb Raider, etc. Geniaal! Al waren de graphics van de N64 IMO veel beter, had PlayStation meer geweld, meer actie, wat gewoon best vernieuwend was voor die tijd. Minder braaf dan Nintendo.

Toch ben ik blij dat Nintendo er nog is en heb ik mijn Gameboy en NES nog veilig in de doos op zolder ;-) Gefeliciteerd!
Op naar de volgende 130 jaar 8-)

Tip voor Switch bezitters, Untitled Goose Game is nu in de aanbieding, ik heb mij dit weekend bescheurd van het lachen met deze game waarbij je als gans iedereen het leven zuur moet maken.
Ik heb deze op PC gekocht, heb ook krom gelegen van het lachen. Denk dat ik 'm ook op Switch ga halen :)
Ja? Het leek mij echt weer zo'n Goat simulator game zonder diepte waar je even om glimlacht en dan nooit meer speelt.
Nee er zit wel meer diepgang in, het is meer een puzzlegame omdat je uit moet vinden hoe je iemand moet dwarsbomen om dat te krijgen dat op je lijstje staat. Hoe kan je iemands sloffen stelen als hij er op rondloopt? Dan moet je er eerst voor zorgen dat hij ze uit doet etc.Soms is het voor de hand liggend, maar soms ben je ook best een tijd bezig met dingen proberen om iets voor elkaar te krijgen of om iemand iets te laten doen. Daarnaast was goat simulator en en al bugs, deze game zit goed in elkaar.
Mijn eerste kennismaking met de NES was het schieten met een pistool op eenden op een TV. Later nog eens lopen bowlen en op een bordje lopen fitnessen. Dat is dus niet met een joystick, maar je moet actief bezig zijn.

Allemaal best rare manieren om een computerspelletje te spelen. Meestal lig je op je luie krent met een joystick in de hand.

Dat is Nintendo voor mij. Vreemd, maar erg interessant.
Begrijp ik het goed dat je stadium events hebt gespeeld?

https://external-preview....8738a9377d4c3160a5dd95c44

Dat is een van de zeldzaamste spellen voor de NES. Of bedoel je WII fitness?

https://www.mariowii.nl/P...igi/Wii_Balance_Board.jpg
Nee, ik denk niet dat ik een zeldzaam spelletje heb gespeeld.
Vergeet niet: Ring Fit Adventure is aangekondigd.
En er zijn er nog meer jarig vandaag:

- Firefox wordt 17;
- Componist Michiru Yamane (o.a. Turtles Arcade, Castlevania, Sparkster en Rocket Knight Adventures) wordt vandaag 56.
Goh, toen ik 8 was speelde ik met nintendo game and watch..... en die kleine van 8 nu speelt met een Switch O-)
Nog geavanceerder dan al die spellen in de arcadehal destijds _/-\o_
De kwaliteit van sommige Nintendo games is echt ongehoord hoog. Nintendo, maar ook een paar andere developers zoals Rockstar en CD Preject Red, die lijken af en toe te zeggen: goh leuk ubisoft en EA en Activision met jullie jaarlijkse releases van matige games. Maar hier heb je even een echte game. En dan bam, nieuwe mario, nieuwe zelda, GTA of RDR, of the witcher serie, en straks Cyberpunk. Ik hou van dit soort ontwikkelaars. Pure kwaliteit, niks anders. Zodra er een leuke aanbieding van de Switch lite komt ( ik verwacht rond kerst / sinterklaas) dan haal ik er 1.
Ik heb een gewone Switch, maar als een pro wordt aangekondigd denk ik dat ik die ga kopen
Wie in depth meer wil weten over Nintendo en Sega en hun rivaliteit moet zeker Console Wars lezen. Leuk geschreven boek. Voedt ook lekker de nostalgische gevoelens voor wie, net als ik, over de 30 is.
Gefeliciteerd Nintendo en bedankt Yamauchi, Yokoi, Iwata, Miyamoto, Takeda, Aonuma, Tezuka, Tanabe, Koizumi, Kondo, Tanaka _/-\o_ met name Mario en Zelda.
Ik weet nog dat toen ik 8 jaar werd ik bij mijn ouders begon te zeuren om een computer. Vriendjes hadden een Commodore of MSX2 en sommige een 286. Mijn ouders toen, met nul verstand van computer elektronica naar de speelgoedwinkel. Kwamen met een NES voor mijn verjaardag.

Nog nooit van gehoord, raar ding. Was de enige met het apparaat.

Maar wel leuke games, zonder bugs, zonder crashes, plug and play. Binnen een paar jaar had iedereen zo'n ding.

Nostalgie.
De NES zou een Commodore competitor geworden zijn door de video game crash van 1983. Het is nooit zo ver geworden maar prototypes waren er wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee