Logitech introduceert universele afstandsbediening met ondersteuning voor Alexa

Logitech heeft de Harmony Express uitgebracht, een universele afstandsbediening met ondersteuning voor spraakassistent Alexa. Naast deze ondersteuning valt op dat de remote relatief weinig knoppen heeft.

Volgens Logitech is de Express de meest eenvoudige universele afstandsbediening uit het Harmony-productengamma tot nu toe. Op het toestel zitten nog maar een paar knoppen voor de meest essentiële functies, zoals het volume, afspelen, pauzeren, en een menu- en thuisknop. De rest bedient de gebruiker via de blauw verlichte knop bovenaan, die Amazons spraakassistent Alexa activeert.

Gebruikers kunnen via de Harmony Express stemopdrachten geven als 'zet de televisie aan', 'start Netflix' of rechtstreeks naar een bepaalde zender zappen. De commando's worden door een aparte module vervolgens omgezet in een infraroodsignaal. Net als de andere Harmony-toestellen is het apparaat zowel compatibel met tv’s als met spelconsoles, settopboxen en geluidssystemen. Voorlopig komt de Harmony Express alleen in de Verenigde Staten op de markt, waar Logitech ook compatibiliteit garandeert met de grote aanbieders van kabel- en satelliet-tv. In de praktijk betekent dit dat gebruikers via Alexa ook naar content kunnen zoeken, zoals series en films.

In Amerika verwisselt de Harmony Express voor 250 dollar van eigenaar. Er is ook een nieuwe app voor de universele afstandsbediening om het gadget te configureren. Via die app en het speakertje in de Express kan de afstandsbediening ook worden opgesnord, mocht het ding een keer tussen de kussens van het bankstel verdwijnen.

Sommige Amerikaanse media ontvingen al een testexemplaar en schreven dinsdag over hun eerste bevindingen. Engadget vindt de Express over het algemeen prima werken, maar signaleert ook enkele minpunten. Zo zit er volgens de techsite wat vertraging bij de commando’s, omdat de infraroodsignalen via een aparte module worden omgeleid. Verder zouden de Apple TV en de settopbox van Roku slechts gedeeltelijk worden ondersteund.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

16-04-2019 • 13:48

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
11
2
0
22
Wijzig sortering
een universele afstandsbediening
ondersteuning voor spraakassistent Alexa
Verder zouden de Apple TV en de settopbox van Roku slechts gedeeltelijk worden ondersteund.
Universeel, maar met mate. Ga dan all out en maak je spul écht universeel (of in ieder geval zo universeel mogelijk). Niet alleen qua ondersteuning van apparaten, maar ook qua input.

Overigens vind ik 250 euro voor een apparaat als deze ook echt bizar veel geld.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 16 april 2019 13:52]

Als je weet hoeveel duizenden devices de Harmony lijn ondersteunt, zou ik me totaal geen zorgen maken over dat universele. Meer zelfs, Logitech is enorm responsief als het gaat over toevoegingen die je als klant zelf kan voorstellen. Zo had ik gemerkt dat Logitech voor het Amerikaanse model van mijn Sony TV wél een aantal knoppen had, die ik voor mijn EU model niet had, terwijl die knoppen van het Amerikaanse model evenzeer werkten. Dus Logitech gecontacteerd en die waren heel responsief en hebben uiteindelijk die knoppen ook aan het EU model toegevoegd.

Vraag is hier dus gewoon wat er mis is met de Apple TV of Roku ondersteuning. Lijkt me vooral technisch en/of tijdelijk van aard.
Maar één van de belangrijkste AB’s in Nederland, de Horizon-remote kan hij dan weer niet vervangen. Of kunnen ze dat inmiddels wel? Ik ben afgehaakt bij de Harmony-touch van een paar jaar terug.
Maar één van de belangrijkste AB’s in Nederland, de Horizon-remote kan hij dan weer niet vervangen. Of kunnen ze dat inmiddels wel?
Elk apparaat met ondersteuning voor USB toetsenborden kan je voorzien van ondersteuning voor elke Harmony infraroodafstandsbediening met behulp van een Flirc.

[edit]
Volgens mij heeft de Horizon Box een ingebouwde IR ontvanger. Daarmee zou het gewoon moeten werken met een IR remote.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 april 2019 16:36]

Dat is volgens mij niet relevant voor mijn vraag aangezien er geen USB-toetsenbord op een horizonbox werkt.
Volgens mij - althans het zou mij niet verbazen - kan je in de Harmony nagenoeg alles wat een AB heeft programmeren; tot de gordijnen / zonwering aan toe.

Het is wachten op de apparatuur in de keuken - koffieautomaat, bierkoeler - , wanneer domotica daar de overhand krijgt zie ik dat ook nog in de hardware ondersteuning van de Harmony komen.
Mijn Harmony 900 word ook nog ondersteund zelfs. Had laatste ruzie om deze met mijn nieuwe tv aan de praat te krijgen. Telefoontje naar de Logitech servicedesk en ze hebben zelf een opdrachtenreeks erin geklopt om de boel werkende te krijgen
Ja precies. Ik ben ook blij met de service. Enige wat ik nog mis is de ondersteuning/vervanging van een flymouse. Verder ben ik heel tevreden.
Dit is natuurlijk een gemaksproduct een tweaker koopt een http://www.ibroadlink.com/rmMini3/ (edit: of de RF/433 uitgebreidde versie) en gebruikt zijn eigen smartphone met een domoticz/homeassistant etc. oplossing ;)

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 16 april 2019 13:58]

Soms heb je als Tweaker belangrijkere dingen te doen dan alles zelf programmeren, vooral als er een simpele oplossing voor bestaat.
Is dit nu eigenlijk nog Logitech? Want ik dacht dat de Harmony naam verkocht was aan een of ander Chinees bedrijf? Eens opzoeken...
Harmony is al sinds jaar en dag van Logitech. In 2013 hadden ze wel plannen van dit van de hand te doen, maar daar zijn ze op teruggekomen.
OK dan heb ik dat blijkbaar gemist dat ze er op waren teruggekomen.
Ik heb een Alexa in de woonkamer, die heeft integratie met mijn Harmony Hub dus kan ik de TV aanzetten (in het Engels, TV en STB aan). Veranderen van kanaal is echt een onmogelijke taak via de Alexa, daarvoor is de touchscreen in de Harmony afstandsbediening toch veel makkelijker....
Makkelijker ja, maar ik vind het niet onmogelijk: "Alexa, switch to channel 15 on Harmony Hub [insert jouw hubnaam in Alexa devices]", werkt. Handig is het niet per se, maar ik heb de afstandsbediening niet altijd bij de hand en dit is nog altijd sneller dan m'n telefoon pakken en de app te moeten openen.
Geen flauw idee op welke kanalen wat zit...
Ik heb dezelfde setup, maar Alexa kan slecht tegen omgevingsgeluid van een TV. Je moet dan eigenlijk de TV op mute zetten, commando roepen en geluid weer aan. Je kunt idd kanalen programmeren in de Alexa skill, maar tja... ga maar eens AR TEE EL FOOR" roepen naar Alexa. Verstaat ze niet.
Herkenbaar. Onze echo staat ook precies onder de TV...
Ik snap het nut niet.
Mijn lelijke LG Magic remote heeft gewoon een knop voor Netflix en je kan als je wil er tegen praten. Mijn Google Home Mini van €45 luistert naar mijn commando's om de TV op te zetten en via chromecast vanalles af te spelen. Met onze QLED hebben we zo een samsung remote met weinig knoppen die ook via voice commands werkt.
Bij de surround zat ook een universal remote waarmee je zowel de TV, surround en digitale TV kan bedienen.
Allemaal samen kosten deze niet eens $250, ik ben dus niet mee met wie dit zou kopen.

Edit: Aangezien ik veel dezelfde opmerkingen krijg.
Ik had uit het artikel opgemaakt dat het enkel met randapparatuur van de TV werkt.
zowel compatibel met tv’s als met spelconsoles, settopboxen en geluidssystemen
Wat ik dus ook kan met de bose universal remote in combinatie met mijn google home mini. Maar ik wist niet dat je Hue, slimme zonnewering enz er aan kan hangen en dit met 1 knop/afstandsbediening. Maar ik vind het nog steeds veel geld voor wat het doet.

[Reactie gewijzigd door Ramobo op 16 april 2019 15:20]

Bij mijn Sony zit een remote (met netflix knop en google spraak commando's), bij mijn receiver van Onkyo zit een remote, bij mijn Telenet TV box zit een remote. Mijn oude WD TV live hub heeft een remote. De blue ray speler heeft een hub. Ik heb gewoon een Harmony hub waarin alles via simpele knop aan uit. Tevens kan ik mijn philips hue lampen via de afstandsbediening laten werken. Mijn vriendin zei ook eerst ... Neeeee dat ga ik toch niet gebruiken. Nu gebruikt ze gewoon die remote. Het is zo simpel. Ik heb 2 harmony's gehad (non hub) en nu een hub. En als dit de geest geeft, dan is het insta buy. Voor mijn dochtertje van 4 zie ik dit wel nuttig worden. Speel K3 bijvoorbeeld.

Ook wanneer er bijvoorbeeld een babysit komt of de oma ... Dit is de aanknop van de tv, dan moeten ze ook niet de receiver goed zetten en telenet box opzetten. De belichting 1x drukken is aan, lang drukken is uit. Mensen zijn er zo mee weg. Nu voor dit product is het misschien wat overdreven qua prijs. Maar als ik de remote alleen kan scoren voor een lage prijs op bijvoorbeeld Black Friday wil ik het wel eens proberen
Aha ik dacht dat het enkel voor de televisie was, zoals de bose remote die wij hebben waar TV, surround en digitale tv decoder mee te bedienen zijn alsook Alexa support zou ingebakken zitten.
Hue bedien ik via voice of via gsm maar dat gaat inderdaad niet via de remote, ik vind het wel een hele hoge prijs, de helft zou beter zijn.
De hub zelf heeft al een prijs, die kan je ook apart kopen. De remote alleen is ook best wel forst als je er eentje extra wil. Maar het is dubbel en dik zijn geld waard. Tenzij je echt alles via spraak wilt doen.
Maar dan moet je ook zeer goed de commando's kennen en de naam van je lampen enzo.

Die afstandsbediening wil ik dus voor geen geld in de wereld missen
Maar kun jij ook je LG TV bedienen met de remote van je Qled? Of je Qled bedienen met de LG remote en daarnaast je verlichting, je zonnescherm al dan niet in combinatie met een Google Home / Alexa integratie.

Deze, maar ook de andere logitech Harmony remotes zijn er juist voor dat je niet een stapel afstandsbedieningen nodig hebt, maar dat je juist alles met 1 afstandsbediening kan bedienen.
Met de QLED remote kan je meerdere dingen bedienen maar we gebruiken enkel de afstandsbediening van bose die de surround, tv en digibox bedient, zit alexa support in maar is niet ondersteund in België.
Op de salontafel ligt dus enkel de remote van bose en in de kast ligt de rest.
Ik begrijp wel dat als je meer smart home features wil dat dit handig kan zijn ik dacht dat het enkel als tv afstandsbediening was.
Nee, Logitech Harmony is zeker niet alleen TV. Het is juist een systeem om alle (zoveel mogelijk) afstands bedieningen te vervangen. Zo kun je ook Airco units aansturen, zonneschermen, smart verlichting en dergelijke.
Wij gebruiken de Harmony om met één druk op de knop voor "film kijken" de tv, versterker en mediaspeler aan te zetten en op het juiste kanaal.
Dit zou je tzt uit kunnen breiden zodat ook je Hue verlichting op standje film gaat zeg maar. En als je op stop drukt of pauze oid dat de verlichting weer met een scene naar een wat heldere stand gaat.

Maar voor ons was het iig vooral om alle afstandsbediening kwijt te raken en met 1 druk op de knop een scene te starten voor wat we willen doen. PS4? Sure, tv aan, versterker aan en op het juiste kanaal.
Later Blu-ray kijken? Prima, druk op "DVD-kijken" (namen kun je zelf instellen btw) en de versterker gaat naar het kanaal voor de BD-speler en de BD-speler gaat aan enzovoorts.

Nu ben ik niet zo van het lullen tegen mijn apparaten, maar qua besturing is het wel erg fijn om één druk op de knop te doen. Mijn ouders heb ik het niet uit hoeven leggen de keren dat ze bij ons oppasten op onze dochter.

Het enige rottige bij de huidige Harmony was het touchscreen. Vaak heb ik dat hij swiped ipv drukt op een knopje, maar goed.

[Reactie gewijzigd door Arunia op 16 april 2019 15:10]

Iemand die geen 5 devices (LG Remote, Home mini, Chromecast, Samsung Remote, Universal remote) nodig wil hebben om hetzelfde te bereiken?
Ik gebruik natuurlijk enkel universal remote en home mini maar ik snap je point, de reden dat ik de universal remote gebruik is ook omdat ik geen 3 afstandsbedieningen op tafel wil hebben maar soms werken die specifieke afstandsbedieningen wel nauwkeuriger zoals over een timeline scrollen kan de tv afstandsbediening beter dan de universele, pauzeren duurt iets langer bij de universele, ...
Je kan ook acties combineren, als macro. Kies bijv. Film kijken en je tv gaat aan, receiver op het juiste bronkanaal en volume, gordijnen dicht, hue verlichting gedimd.
Ik kan ook tegen mijn TV en Soundbar praten, maar dat mag niet van vriendin. Zij heeft liever dat ik met haar praat. 8)7
Ik ben helemaal geen fan van het minimalisme dat Logitech met zijn recente Harmony modellen aan de dag brengt. Geef mij toch maar een hoop fysieke knoppen, met slechts enkele soft knoppen voor de meer exotische functies of activities.
Met deze remote zie ik al helemaal een issue wanneer je muziek of film net hard staat af te spelen. Mag je eerst Mute of Pause gaan doen (want daarvoor heb je wel hard buttons) vooraleer je een voice command (zoals: "Select Subtitles") kan gaan doen. Niet bepaald handig.
Geef mij maar een 650/665 (al zijn die helaas IR-only).

[Reactie gewijzigd door Twixie op 16 april 2019 14:38]

Ik heb zelf redelijk wat Harmony spul: 2 remotes (zonder scherm, 1 met Hue knoppen) en het Harmony keyboard. De ondersteuning van apparaten is simpel & goed, maar voor mijn Windows PC is het drama: drivers raken "zoek", keyboard combinaties als b.v. "Shift+B" zijn niet toe te wijzen enz.
Muisbesturing op de remotes(behalve dus het keyboard)... wat is dat? Hue knoppen toewijzen: koop de companion remote met Hue knoppen maar... en dan nog... Ik overleg een Nvidia shield te kopen als mediaspeler in de hoop dat Harmony die wel goed ondersteund, maar voor wat gevorderde gebruikers zou er eigenlijk wat anders moeten komen, ofwel van Logitech, ofwel van een concurrent....

Nee de Harmony is prachtig voor beperkte apparaten, maar voor programmeerbare spulletjes werkt het maar matig - verwacht met Alexa ondersteuning ook weinig meerwaarde, behalve dan dat je de microfoon dichter bij hebt dan met een Alexa die ergens anders staat.
Had gehoopt op een verbeterde Harmony Elite met een groot display. Dit gaat em niet worden.
Die spyware rommel wil je toch niet in huis hebben.

https://www.businessinsid...ernational=true&r=US&IR=T

Zal vast niet het enige incident zijn.
Vind die hele personal home assistant apparaten toch echt meer een next hype en mensen die (onterecht) denken dat ze met een echte AI te maken hebben.

Nou, mij niet gezien.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 16 april 2019 15:07]

Ik blijf het overdreven vinden dat alles maar met de stem te besturen moet zijn. Als ik de lamp uit wil doen loop ik er wel heen, wil ik de tv aan/uit doen loop ik wel naar de tv (ja ik heb nog een tv die echt aan en uit kan). Maar misschien komt het ook omdat ik alleen in een kleine appartement woon met weinig te besturen apparaten. Ik heb maar me tv, ps4 en me laptop. En misschien komt het omdat ik het ook nog nooit in het echt gezien heb.
In ieder geval een goede zaak dat er gewoon fysieke knoppen opzitten in plaats van zo'n onhandig touch-ding.

Wel veel te duur (in mijn ogen) voor de functionaliteit die het bied. Helemaal omdat de moderne tv's en randapparatuur zelf al Google/Siri/Alexa ondersteuning hebben of krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee