Logitech: Harmony Link-afstandsbedieningen werken binnenkort niet meer

Logitech heeft klanten met een Harmony Link-afstandsbediening geïnformeerd dat het op 16 maart 2018 stopt met de ondersteuning en bijbehorende dienst. Na deze datum werken de apparaten niet meer. Gebruikers met garantie krijgen een vervanging.

Logitech maakt de beslissing bekend in een reactie op een forumthread naar aanleiding van een e-mail aan klanten, die is gepubliceerd door Techspot. Gebruikers die nog een beroep kunnen doen op garantie, krijgen een vervangende Harmony Hub. Als er geen garantie meer aanwezig is, ontvangen ze een korting van 35 procent op hetzelfde apparaat.

Gebruikers op het forum en op Reddit reageren kritisch op de beslissing van het Zwitserse bedrijf. Sommigen claimen het apparaat nog onlangs aangeschaft te hebben. Logitech introduceerde de Harmony Link in 2011 als een universele afstandsbediening. Het apparaat stelt gebruikers in staat om via een app voor iOS en Android hun tv te bedienen door daar een wifi-infraroodzender aan te verbinden.

De forumreactie van Logitech

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

08-11-2017 • 14:15

220 Linkedin

Submitter: kpancras

Reacties (220)

Wijzig sortering
Ik heb dit vandaag tot 2x toe gesubmit, jammer dat er niks/weinig mee gedaan is. Wat ik had meegestuurd was de verklaring die Logitech geeft voor het afsluiten van de service:
I understand some of you have Harmony Links that are working perfectly fine right now. However, there is a technology certificate license that will expire next March. The certificate will not be renewed as we are focusing resources on our current app-based remote, the Harmony Hub.
Door een bepaalde licentie dus niet door te laten lopen zijn ze "geforceerd" om de service te stoppen. Het is helaas dus niet zo dat ze de service kunnen blijven aanbieden door "niets" te doen.

Erg spijtig dit. Dit bevestigd mijn angst dat cloudservices er zomaar mee op kunnen houden waardoor je met apparatuur zit die niets of minder dan voorheen kan.
Die angst is reëel en een centraal probleem met internet der dingen. Als iets internet nodig heeft om te werken, dan is het geen product maar een dienst. Net zo goed als je een Pathe Unlimited kaart weliswaar koopt, maar dat is niet waar het om gaat, het gaat om dat onbeperkt naar de bioscoop. Maar sluit je bioscoop, dan sta je daar met je mooie kaart. (En juridisch heb je nul verhaal.)
Dat is niet helemaal te vergelijken: Een Pathe unlimited kaart 'koop' je niet, maar die 'huur' je: Het karakter van de financiële verplichting is van voortdurende aard en de tegenprestatie (het naar de bioscoop kunnen gaan) is logischerwijs gekoppeld aan de periode dat je aan die financiële verplichting voldoet. Als de bioscoop sluit hoef je derhalve ook niet meer aan die betalingsverplichting te voldoen.

Bij een Harmony Link (en ik kan genoeg andere voorbeelden verzinnen) gaat het om eenmalige financiële transactie - je koopt het apparaat. De tegenprestatie voor deze transactie is echter niet alleen het verkrijgen van het apparaat (eenmalig), maar ook het voortdurende 'recht' op het gebruik hiervan middels een app en eventueel een clouddienst.

Dit maakt het geheel aanzienlijk complexer: Met het aankoopbedrag betaal je niet alleen voor ontwikkeling en productie van het product zelf, maar ook voor die van de bijbehorende software en een eventueel gekoppelde clouddienst. Als de fabrikant besluit dat het met de ondersteuning hiervan welletjes is geweest dan heb je aan de hardware vaak vrij weinig meer.
De tegenprestatie voor deze transactie is echter niet alleen het verkrijgen van het apparaat (eenmalig), maar ook het voortdurende 'recht' op het gebruik hiervan middels een app en eventueel een clouddienst.
Dat verwacht je als consument, maar dat is dus niet de realiteit. Overigens is het ook niet helemaal reëel om van een fabrikant te verwachten dat ze een gekocht product tot in het einde der tijden blijven ondersteunen. Dat is met meer traditionelere producten waar geen clouddienst aan hangt niet anders; voor een wasmachine maken fabrikanten na een bepaalde tijd ook geen spare parts meer.

Dit geeft ook aan waar het wringt tussen het oude product / prijs model vs services. Voor zo'n dienst als Harmony Link (en Hub trouwens ook) zou Logitech ook geld kunnen vragen zoals TomTom een update abonnement heeft. Niet helemaal raar aangezien ze een infrastructuur en dienst in de lucht moeten houden wat natuurlijk geld kost. Dat doen ze niet, want dan zou het gros van de mensen het product niet meer kopen.

Het vervelende is dat een wasmachine geen spare parts nodig heeft om te functioneren. Veel cloud connected zaken hebben wel een werkende backend nodig, anders heb je er gewoon niks aan. Dus altijd goed om bij een keuze voor product X ook te kijken of het ondersteuning biedt voor offline werken en hoe afhankelijk je bent van de leverancier. Koop je iets met een zware afhankelijkheid, tja dan loop je gewoon risico. De toko kan immers ook failliet gaan, heb je ook niks meer.
In Nederland mag je volgens de wet verwachten een 'deugdelijk product' te kopen. Van een bepaald apparaat mag je een bepaalde levensduur verwachten, en binnen die duur berust er bij de verkoper een zekere verplichting om ook buiten de garantieperiode het apparaat te repareren of vervangen. Het lijkt mij dat je bij een afstandsbediening die je in 2015 koopt mag verwachten dat die wel 8 jaar meegaat, net zoals andere afstandsbedieningen. Op grond daarvan vermoed ik dat je van de verkoper een vervangend product mag eisen. Van de fabrikant (Logitech) heb je sowieso niets te eisen, tenzij deze zelf een bepaalde garantie aanbiedt. Maar de verkoper kan misschien zijn schade weer op de fabrikant verhalen—dat is weer een ander verhaal.
Dat het heeft toch totaal niets met de levensduur van het product te maken. Feitelijk werkt het product nog, echter de dienst die er achter hangt stopt. Met games gebeurt dat zoooooo vaak. Mercenaries 2, Lord of the Rings Conquest om maar een paar voorbeelden te noemen. Het product werkt nog, maar feitelijk kun je er niets meer mee. In je uppie rondrennen wellicht.
Ik zou willen stellen dat dit wel degelijk de levensduur van het product is. Van software is de verwachte levensduur nog niet zo duidelijk.
Dan werkt het product dus feitelijk niet.

Ik heb zelf de Harmony Hub (dus niet de Link), dus ik weet niet exact het verschil. Maar de cloud omgeving heb je nodig om het ding te configureren, je telefoon te koppelen en je apparatuur te bedienen als je mobiele device geen WiFi aan heeft staan.

Als die cloud omgeving wegvalt werkt het ding _misschien_ nog zolang alles aan WiFi zit, maar kun je geen mutaties meer doen (bv. nieuwe TV configureren). Dan is er toch wel sprake van een apparaat dat niet meer goed functioneert.
De Nederlandse wet voorziet niet in dit soort nieuwe verschijnselen. Het niet meer functioneren van een apparaat door een end of life-situatie kun je niet zomaar vertalen naar een ondeugdelijk product. De overheid zal hiervoor wetten moeten uitbreiden.
Ik vermoed daar een rechter dit wel zo zou kunnen interpreteren.
Het is zonder een rechtzaak echter vrijwel onmogelijk om in zo'n geval je gelijk te krijgen van een fabrikant. Voor de meeste producten is het daardoor niet de moeite om er een zaak over te beginnen.
Het lijkt soms een beetje alsof bedrijven daar op plannen / gokken, en er dus mee weg komen...
Dat is inderdaad mogelijk. Overigens gaat het om de verkoper, niet om de fabrikant, meen ik.
Dan zijn veel apparaten een dienst, want ook al heeft mijn oude Intuos 2 Wacom tablet geen internetverbinding nodig, ik kan feitelijk niet anders dan de computer waar ik hem mee gebruik regelmatig updaten, al was het maar vanwege de veiligheid, maar ook omdat andere software vroeg of laat geüpdate moet worden en niet meer op zo'n oud systeem werkt. Na dat updaten kun je de Intuos 2 niet meer instellen omdat Wacom de bijbehorende software bewust achterwege laat voor oudere modellen. Terwijl andere, net iets minder oude modellen met precies dezelfde hardware nog wel werken.

Gevolg: Een Wacom tablet wat – toegegeven – 10+ jaar oud is wordt ge-brick-t zodat je gedwongen wordt een nieuwe tablet… eh… dienst… nou ja, combinatie van die twee te kopen. En ja, die professionele tablets zijn best duur, zo'n € 300 voor een beetje bruikbaar formaat van A5.
Na 10 jaar kan je wel stellen dat het ondertussen afgeschreven is. Wel zonde van de schaarse materialen die erin zijn gaan zitten.
Waarom? Die kun je recyclen.
Zeker is het afgeschreven als in: De verwachtte levensduur heb je wel gehaald en ja, in theorie kun je schaarse materialen recyclen, maar als je ziet hoeveel energie / geld / vervuiling / transport etc dat kost, staat het buiten kijf dat het in alle opzichten veel beter is, bestaande hardware zo lang mogelijk te gebruiken. Het is toch absurd om werkende hardware weg te gooien, alleen maar omdat de fabrikant meer winst wil maken? Zouden we het accepteren als een auto van 10 jaar oud onbruikbaar wordt gemaakt doordat de fabrikant iets softwarematigs niet meer update?

Waarschijnlijk verdient Wacom ook nog maar een heel klein percentage van die € 300 die het tablet mij in de (web)winkel kost. Vraag dan gewoon € 10 voor een nieuwe driver, dan is iedereen blij.
En dat is ook precies waarom gamers in rep en roer waren JAREN geleden toen dedicated servers allemaal verdwenen en je ineens geforceerd werd om op de servers van de uitgever te spelen... :+
Dit is mij ook overkomen met een Simple Audio Roomplayer+, het apparaat werkt nu feitelijk alleen nog als eindversterker. Alle streaming werkt niet meer, zelfs niet eens lokaal van een nas of dergelijk. De hele website is gewoon weg en de software en app om het apparaat te bedienen werken ook niet meer. Schandalig gewoon 600 euro betaald en dan werkt die gewoon niet meer en is het hele bedrijf in een keer weg omdat 'corsair' het heeft overgekocht en vervolgens failliet heeft laten gaan.
Met andere woorden zoals ik het dan weer zie is "we hebben onderhandelt over de licentie prijs maar de licentie houder wilde niet verder omlaag met zijn prijs dan wij eerder hebben betaald. Dus wij zullen minder winst maken op dit product dus trekken we de stekker er maar uit want de consument zal het toch wel slikken en gewoon weer wat nieuws kopen" 8)7
Capcom deed dit al in de jaren ‘90 met hun arcade boards
Dit is ronduit schandalig. Ik ben doorgaans liefhebber van Logitech apparatuur maar dit kan echt niet door de beugel.

Als klap op de vuurpijl hebben ze onlangs nog een uitverkoop gehad van deze apparaten, al die mensen hebben dus eigenlijk een baksteen gekocht.
Als het product onlangs is gekocht, is er toch gewoon garantie en kan je dus gratis een nieuwe krijgen? Ik vind dit gewoon netjes gedaan. Ik snap wel dat het irritant is als je het product al meerdere jaren hebt en je garantie is verlopen, al is het niet heel raar dat een product na 7 jaar misschien niet meer werkt. Dit gebeurd helaas ook vaak met game servers.
Men kreeg bij de uitverkoop niet de volledige garantie maar slechts een garantie van 3 maanden (in de VS dus).

Dit is dus een wijze les voor de consument, koop geen cloud-based apparatuur want op een gegeven moment maakt de fabrikant het gewoon "kapot".
Volgens die logica moeten we ook geen mobile telefoons meer kopen. Samsung heeft ook op afstand een update gepusht om hem onklaar te maken. Dan kunnen we dus eigenlijk niets meer kopen.
Wat Samsung gedaan heeft is totaal anders dan wat hier het geval is. Dit apparaat zou nog jarenlang zonder problemen of gevaar kunnen werken. Samsung heeft de Notes uit pure noodzaak onbruikbaar gemaakt omdat ze kunnen ontploffen.
Alleen de setting is anders. Feit blijft nog steeds dat de fabriekant op afstand je product kan omleggen wanneer ze dat willen. Ik zie geen reden waarom dit de hoofd functie perse een server nodig heeft. Ze konden er ook voor kiezen om het deel wat cloud nodig had niet meer te laten werken. Dit doen ze niet. Ze drukken er nu een update door die hem onklaar maakt. Net zoals Samsung dat heeft gedaan. Reden is niet van toepassing.
Ze drukken er geen update door, ze zetten de backend uit (het cloud gedeelte van het verhaal).
In geval van de note. Samsung heeft deze terug genomen en aan de eigenaar vergoed.
Waarbij de terugroep actie al een tijdje liep voordat de resterende apparaten onklaar gemaakt werden.
Niet te vergelijken dus.
Het ging mij om het feit dat het technisch mogelijk is voor de fabrikant om op afstand je telefoon om te leggen. De reden en vergoedingen doen niet af aan het feit dat het mogelijk is.
Ja, op die manier is het mogelijk om alles technisch om te leggen, zelfs door 3en. Malware doet dat al jaren.
Heeft niets met cloud te maken. Eerder met proprietary systemen. Als je destijds zo'n mislukte biertap kocht had je ook opeens een probleem, toen de leverancier met biervaatjes stopte.
En om het bij zo'n afstandsbediening te houden: op een gegeven moment komen er producten op de markt die niet meer worden ondersteund omdat de afstandsbediending te oud is. En als je 1 of 2 apparaten hebt die niet worden ondersteund heb je effectief niets meer aan zo'n afstandsbediening.
En om het bij zo'n afstandsbediening te houden: op een gegeven moment komen er producten op de markt die niet meer worden ondersteund omdat de afstandsbediending te oud is. En als je 1 of 2 apparaten hebt die niet worden ondersteund heb je effectief niets meer aan zo'n afstandsbediening.
Dat doet niet ter zake. Als jij zo'n afstandsbediening hebt en apparatuur gebruikt die nu gewoon werkt zou er geen enkele reden moeten zijn waarom het ineens niet meer werkt. De enige reden dat het zometeen niet meer werkt is omdat Logitech de stekker eruit trekt en dat heeft dus voor de volle 100% met cloud-based te maken. Dat is letterlijk de enige reden waarom je Harmony Link controller zometeen kapot is.
De enige reden dat het zometeen niet meer werkt is omdat Logitech de stekker eruit trekt en dat heeft dus voor de volle 100% met cloud-based te maken.
Dat heeft helemaal niks met cloud-based te maken, want er zijn genoeg apparaten die gewoon door blijven werken als de servers offline gaan. Je bedoelt dat het product zo is ontworpen dat het afhankelijk is van Logitech haar online applicaties/diensten. ;)
Als het apparaat kan werken zonder de cloud diensten is het dus ook geen cloud bases apparaat maar een apparaat dat ook cloud diensten kan gebruiken.
Ben het niet met je eens. Het komt vaker voor dat de fabrikant haar servers uitschakelt / niet verder gaat met het product en er een laatste update uitkomt die het apparaat alsnog laat functioneren na het uitschakelen van de online dienst, vaak weliswaar met veel restricties. Het is niet zo dat het apparaat in 1 keer niet meer cloud-based maar "een apparaat wordt dat cloud diensten kan gebruiken"

Verder zo veel intelligentie kan er nooit in zo'n afstand bediening zitten. Dus het is gewoon een kwestie van tijd voordat iemand custom firmware uitbrengt en dat je het met enig gedoe op de afstandbediening laad., als Logitech niet alsnog besluit dit zelf te doen.
Nou jah, cloud-based heeft er in principe weinig mee te maken.

HP lapt gebruikers hetzelfde aan de broek met hun inktcartridges. Steek 6 cartridges in een printer, zorg dat er maar 4 effectief van gebruikt worden, maar check wel de vervaldatum van alle cartridges en blokkeer het ding als het voorbij de vervaldag is.
Ja je moet vort goed uitkijken bij HP. er zijn echter nog wel printers te krijgen met cartridges zonder vervaldatum. Maar het is inderdaad schandalig dat dit zomaar mag....

Ik snap dat Hp kan zeggen sorry jongens de vervaldatum is verstreken. als het resultaat niet meer is wat het geweest is geen garantie. Maar het apparaat dienst laten weigeren...

Ik snap logitech wel met hun service. Echter hadden ze eerst 2 jaar geleden moeten stoppen met die dingen te verkopen. En moeten zeggen dat er nog 2 jaar support op zit. Dit komt wel heel kort door de bocht opeens.
Sorry voor het taalgebruik: Cloud is Kut.

Duurt alleen nog even voordat mensen alle aspecten doorhebben waarom dit zo is.
Maar het product werkt gewoon. Logitech maskt het nu bewust onklaar.

Rotstreek :(
Schijnt alleen het geval te zijn met Harmony Link, wat alleen in de VS is verkocht. Dus onze spullen blijven het gewoon doen, volgens support van Logitech Harmony.
Is er 7 jaar garantie dan?

Als er 7 jaar garantie op zit en dan kondigen ze aan dat het niet meer gaat werken, dan vind ik het nog wel meevallen (al is de aankondiging nog veel te laat). Zit er echter maar de standaard 2 jaar op en mensen hebben vervolgens een baksteen, dan is het ronduit schandalig.

Update:

Even opgezocht. Garantie is 2 jaar volgens Logitech.

[Reactie gewijzigd door Joever op 8 november 2017 14:32]

Is er 7 jaar garantie dan?

Als er 7 jaar garantie op zit en dan kondigen ze aan dat het niet meer gaat werken, dan vind ik het nog wel meevallen (al is de aankondiging nog veel te laat). Zit er echter maar de standaard 2 jaar op en mensen hebben vervolgens een baksteen, dan is het ronduit schandalig.

Update:

Even opgezocht. Garantie is 2 jaar volgens Logitech.
Neen, er zit geen 7 jaar garantie op, maar stel dat je een wagen koopt die je enkel kan starten door verbinding te maken met een cloud dienst en de fabrikant beslist dood leuk om die dienst te stoppen waardoor jouw wagen onbruikbaar wordt. Omdat er geen garantie meer aanwezig is ontvang je een korting van 35 procent op de aankoop van hun nieuw model. Ik denk niet dat je daar dan mee akkoord zal gaan.

Logitech moet gewoon alle kopers volledig terugbetalen!
Ik vind zelf wel een verschil van een afstandsbediening van €100-200 of een auto van €20.000-€30.000.

Ik snap dat een fabrikant niet tot in den treuren een product kan ondersteunen als deze ondersteuning geld kost. Ik gaf ook aan dat als er 7 jaar garantie op zou zitten (dus iedereen binnen 7 jaar na aanschaf een nieuwe krijgt) ik het wel mee vond vallen. Als je na die 7 jaar een product zou kunnen vervangen met 35% korting dan zouden ze het netjes opgelost hebben. Je kan niet verwachten dat een fabrikant na 7 jaar je product volledig gaat vergoeden.

Het feit dat er maar 2 jaar garantie op zit, dus iedereen die het product ≥2 jaar heeft zit dus met een probleem, maakt dit echter schandalig.

[Reactie gewijzigd door Joever op 8 november 2017 16:19]

Nee, ook onder de strengste wetten in de EU mag Logitech het genoten voordeel in mindering brengen. Bij een auto is er een vrij heldere tweedehandswaarde, maar ook bij deze afstandsbediening kan Logitech wel meerekenen hoe lang jij 'm al in gebruik hebt.
1 jaar garantie, is een US product. Staat ook in de link die je geeft, de garantie verschilt per regio.

Wat is mijn garantieduur?
Noord- en Zuid-Amerika - 1 jaar
Europa - 2 jaar
Azië: 1 jaar
De garantie geldt voor de regio waar het product aangeschaft is, niet waar deze geproduceerd is.
Productie is China, product is door Logitech versrpeid in US. Die pagina laat standaard Harmony garantie zien. Mocht iemand dat produkt via parralelle import verkregen hebben buiten de US dan is dat het probleem van de verkoper/importeur. Logitech zal dat dan namelijk niet bedoeld hebben en zeer waarschijnlijk ook niet door de Europese, Russische of wat er nog meer is certificaties gegaan zijn die noodzakelijk zijn om legaal te mogen importeren/verkopen.

Kortom een jaar garantie, want verkocht in de regio US, er zullen heus wel mensen zijn die dat produkt grijs buiten de US hebben verkregen, maar dan kunnen ze klagen bij de verkoper in dit geval.
De Harmony Link is dus helemaal niet officieel verkocht in Nederland?
Juist, dit schijnt een US product te zijn dus treft ons niet zoals je door de thread kan zien. Echter er is inmiddels een update op blog.logitech.com en ze worden allemaal vervangen.

Update: We Will Replace Your Logitech Harmony Links

We heard you and we want to make it right.

If you are a Harmony Link user, we will reach out to you between now and March 2018 to make arrangements to replace your Link with a free Harmony Hub, a product with similar app-based remote control features to Link, with the added benefit of controlling many popular connected home devices plus, it works with popular voice assistants. You can also contact us at https://support.myharmony.com/email to make arrangements for your replacement.

We understand that services are important to you. Because the certificate that’s expiring relates to security, we would be acting irresponsibly by continuing the service knowing its potential/future vulnerability.

Additionally, Harmony Link customers that have already redeemed their 35% discount on a Harmony Hub will also be refunded the full amount they paid for the replacement. Again, we will be in touch with you regarding these updates between now and March 2018, before your Harmony Link will no longer function.

We also developed this FAQ to address ongoing questions regarding this change. If you have any further questions, please don’t hesitate to contact to us.

Harmony Link FAQ:

Q: Why can’t you just patch the product or extend the license?

We made the business decision to end the support and services of the Harmony Link when the encryption certificate expires in the spring of 2018 – we would be acting irresponsibly by continuing the service knowing its potential/future vulnerability. Our system shows this product, which was last sold by Logitech in fall of 2015, had a small active user base. We’re now reaching out to all affected customers to provide an option for replacement.

Q: Are you censoring the words “class action lawsuit” in your Logitech Forum?

Our intention is to ensure our forums help our customers when they need support. This includes keeping the conversation productive by monitoring the language used and automatically blocking profanity or personal attacks. This is common practice. The words “class action lawsuit” were blocked as our Community Terms of Use do not allow solicitation, including legal solicitation. We have unblocked the terms and are reviewing our list of blocked terms.

Q: Did you have a ‘fire sale’ of Harmony Link product recently?

No, we did not. It is possible, some people may have confused this with a sale for our Harmony Hub product.

Q: Does this affect other Harmony products?

No, this is in reference to Harmony Link.

[Reactie gewijzigd door Zalustra op 10 november 2017 17:28]

software hardware, maakt geen zak uit,

feit is: vandaag werkt het morgen niet meer, -> niet omdat er een bug is die niet meer wordt gefixt, ook niet omdat je iets verandert waardoor het incompatible is, maar omdat de fabrikant iets doet waar (vanuit jouw oogpunt) geen noodzaak toe is, maar waarvan jij wel de dupe bent.

je zou kunnen stellen dat dit gewoon een onrechtmatige daad is,
a: omdat het technisch mogelijk moet zijn om een alternatief voor die online server te bieden,
b: omdat je niet bij de Koop al een duidelijke indicatie hebt gegeven dat dit op een dag zou gebeuren waarmee mensen al dan niet akkoord konden gaan.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 8 november 2017 15:09]

Waarom is dat anders? De leverancier besluit zonder duidelijke aanleiding een product waar je geld voor hebt betaald onklaar te maken. Of dat product nou een reeks eenen en nullen is of een fysiek apparaat maakt niks uit.
Als ik een console koop met splatoon 2 erop en over 2 jaar worden de servers offline gehaald dan is dit precies hetzelfde als de harmony. Ik zie het verschil ook niet.

In beide gevallen wordt er een cloud gestopt die ervoor zorgt dat een bepaalde dienst niet meer werkt.

Maar goed wie koopt er dan ook een harmony... maar dat is een andere discussie
+1Anoniem: 310408
@cyclone8 november 2017 15:00
Je vergelijkt een stuk software met hardware. Als ik je dat verschil moet uitleggen moet je eens bij jezelf afvragen of je wel op de juiste site zit.
Als de hardware cloudservice nodig heeft om te werken denk ik dat de vergelijking zeker opgaat. Je mag mij dus best uitleggen waarom jij vind dat ik niet op de juiste site zit.
Gebruikers die nog een beroep kunnen doen op garantie, krijgen een vervangende Harmony Hub. Als er geen garantie meer aanwezig is, ontvangen ze een korting van 35 procent op hetzelfde apparaat
Klopt, dat verandert dus helemaal niets aan de zaak. Mensen die tijdens de uitverkoop eentje gekocht hebben kregen een verkorte garantie van 3 maanden en die is nu verlopen. Die 35% korting is een sigaar uit eigen doos omdat je dan alsnog een nieuw apparaat moet kopen en dus geld moet uitgeven terwijl je dat niet wilt.

Logitech maakt een apparaat onbruikbaar en verwacht daarna ook nog dat mensen nog een keer iets bij ze kopen... 8)7
Jammer dit te lezen, heb niet al te belachelijk lang geleden een nieuwe Harmony afstandbediening gekocht, maar nu heb ik spijt...

EDIT. Hoe werken de apps? Wordt er verbinding gemaakt met een server, beheerd door Logitech, welke weer verbindt met de Link? Dat zou omslachtig zijn en onnodig.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 10 november 2017 05:44]

Jammer dit te lezen, heb niet al te belachelijk lang geleden een nieuwe Harmony afstandbediening gekocht, maar nu heb ik spijt...
Ik heb even met Logitech support gebeld. Logitech Harmony link is een product dat alleen in de VS is verkocht. De hier gehanteerde producten van Logitech Harmony blijven gewoon werken!
Tenminste, dat kreeg ik te horen...
Jammer dit te lezen, heb niet al te belachelijk lang geleden een nieuwe Harmony afstandbediening gekocht, maar nu heb ik spijt...
Niet zo piepen, dit raakt jou helemaal niet!
Lezen is een kunst schijnbaar. :+ :D
Dan weet je niet wat me wel raakt ;)
Misschien zou het jou niet raken, maar ik denk liever na over de lange termijn. En dan houdt het ook in dat ik bedrijven die hun eigen consumenten benadelen, niet wil steunen. Als je dat wel doet, is het kortzichtig.
Google heeft al vele protocollen de nek omgedraaid, wat vele diensten die daar gebruik van maakten last van hebben gehad.

Elk fysiek apparaat dat afhankelijk is van een specifieke cloud oplossing wordt waardeloos als die ene cloud oplossing ermee stopt.

Wat Logitech had moeten doen is die Link firmware upgraden naar een versie die niet afhankelijk is van een dienst waar ze geen gebruik meer van willen maken.
Wat Logitech had moeten doen is die Link firmware upgraden naar een versie die niet afhankelijk is van een dienst waar ze geen gebruik meer van willen maken.
Daar ben ik het helemaal mee eens! Vooral omdat Logitech op dit gebied zo ongeveer een monopolie heeft. Er zijn andere universele afstandsbedieningen, maar die komen niet in de buurt van de Harmony serie!
Die verkorte garantie is toch compleet in strijd met de Europese regels?
Precies wat ik meteen dacht! :-)
2 jaar is in de wet vastgelegd!
Tenzij refurbished...
Nederland heeft een andere wetgeving over garantie..
Nederland werkt met een non-confirmiteit, geen vaste garantieperiode. (Klikerdeklik)

Dat houd in dat je gedurende de levensduur van een apparaat (vooraf vastgesteld) moet kunnen verwachten dat je een deugdelijk product hebt gekregen. Mocht binnen deze periode het product niet meer naar behoren werken, en je kan aantonen dat dit niet door jou toedoen is, dan heb je recht op vervanging of herstel op kosten van de fabrikant.

Kortweg heb je "omgekeerde garantie" want niet de leverancier/producent moet aantonen dat jij iets fout hebt gedaan, maar jij moet hier zelf mee komen. Dit geldt op alle producten in nederland, niet enkel op Tech - Dus ook op je schoenen, wasmachine en zelfs op je tandenborstel (Als je zover wilt gaan). Zolang je kan aantonen dat het niet normale gebruiksschade of slijtage is, en het een abnormaal defect betrefd sta je in je recht.

In dit geval zal dat dus niet het probleem zijn - logitech stopt met het product, waardoor het niet meer werkt.

Alleen rest mij de vraag nog wat de "levensduur" van een afstandbediening officieel is.

edit:
Ik kan zo snel niet vinden hoe lang een afstandbediening moet kunnen meegaan, maar aangezien dit product niet echt "normale slijtage" kan hebben, zoals een afstandbediening, lijkt mij het dat gebruikers die een product korter dan 3 jaar, maar wellicht ook gebruikers die het al een jaar of 5 gebruiken de koopovereenkomst kunnen ontbinden.
Voorwaarden ontbinden koopovereenkomst
U kunt de koopovereenkomst ontbinden:

als u de verkoper de tijd heeft gegeven om het product te repareren of vervangen, en het probleem is niet opgelost;
als de verkoper het product niet kan of wil repareren of vervangen binnen een bepaalde tijd;
als u het product een paar keer heeft laten repareren, en het werkt nog steeds niet goed;
als het product een grote fout heeft en de verkoper lost het probleem niet op.

bron: https://www.rijksoverheid...oopovereenkomst-ontbinden
Aangezien het product niet meer werkt, kan het ook niet meer "gerepareerd" worden. Men heeft dus recht op vervanging, anders zou een koopovereenkomst ontbonden kunnen worden.

Aangezien een "afstandbediening" toch wel een jaartje of 5 mee moet kunnen ga ik mijn geluk eens proberen volgend jaar...! Natuurlijk eerst de verkoper de kans geven om met een oplossing te komen.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 8 november 2017 14:49]

dan heb je recht op vervanging of herstel op kosten van de fabrikant.
Goed verhaal, maar de verkoper moet zorgen voor herstel of vervanging. Niet de fabrikant.
Helaas...
Het product werkt niet meer, maar dat komt niet door een defect.
De wettelijke garantie gaat over defecten, niet over achterliggende diensten. Reparatie is hier niet aan de orde omdat het gekochte product zelf niet defect is. Als het staken van een achterliggende dienst de oorzaak van het niet werken van een product is, heb je als consument volgens de letter van de wet geen poot om op te staan.

Verkopers kunnen het probleem niet oplossen (tenzij ze op eigen kosten een alternatief aanbieden). Lochitech heeft nog mooi een restpartij gedumpt en zal het probleem verder niet op willen lossen. Misschien blijft de dienst "uit coulance" nog een half jaartje extra draaien, maar meer verwacht ik niet.
@WillySis Onzin, wettelijk garantie gaat niet alleen over defecten, maar over over of het product voldoet aan wat de verkoper/fabrikant erover beweert.

Een product is "conform" de claims van de verkoper/fabrikant als het over die eigenschappen beschikt, anders niet, vandaar de officiële term: non-conformiteit. Daar vallen defecten ook onder, maar ook nog heel veel andere zaken.

Bijvoorbeeld: als een autoverkoper/autofabrikant zegt dat een auto 300 km/h kan, maar hij blijkt maar 200 km/h te halen, dan is dat niet conform de claims, en heb je recht op garantie (en in het uiterste geval: ontbinding van de koop).

Je hebt wel gelijk dat het niet opgaat voor diensten, omdat die blijkens jurisprudentie niet worden beschouwd als producteigenschap.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 8 november 2017 18:40]

Je hebt maar gedeeltelijk gelijk.

De term non-conformiteit staat in de wet, maar ook dat de bewijslast gedurende het eerste half jaar bij de leverancier ligt. Hier gaat het over een "ondeugdelijk product". De leverancier moet dan voor reparatie of vervanging zorgen. De term non-conformiteit vervalt hier tot "kapot".
De afstandsbediening zelf is nog steeds deugdelijk en niet stuk.De werking is afhankelijk van een externe dienst. In het verleden zijn al eens rechtszaken gevoerd over smart-tv's die de bijkomende functies verloren omdat de achterliggende dienst werd beëindigd. De tv's werden tot een half jaar voor de aankondiging nog geleverd. Ook hier werd geoordeeld dat het product degelijk was en de verkoper geen verwijt kon worden gemaakt.

Een ander deel van de term non-conformiteit betekend dat dat het product moet voldoen aan wat de verkoper heeft beloofd of wat men logischerwijs mag verwachten. In de praktijk kan je niet na een aantal maanden aankomen dat het product niet alles (meer) kan wat is beloofd.
In de praktijk wordt je geacht om binnen een aantal dagen te kunnen oordelen of het product aan de verwachtingen voldoet. Bij kopen op afstand is dat recht vastgelegd op 30 dagen. Daarna hoeft je echt niet meer aan te komen om te zeggen dat iets niet aan de verwachting voldoet.
De verkoper is wel verplicht om goede voorlichting te geven, maar niet aansprakelijk voor wijzigingen die achteraf, worden doorgevoerd, zonder dat hij daarvan op de hoogte kan zijn.

Voor de kopers lijkt me dit een gevalletje helaas....
Klopt, ik gaf alleen aan dat je garantie moet claimen bij de verkoper en niet bij de fabrikant.
Helaas...
Het product werkt niet meer, maar dat komt niet door een defect.
De wettelijke garantie gaat over defecten, niet over achterliggende diensten. Reparatie is hier niet aan de orde omdat het gekochte product zelf niet defect is. Als het staken van een achterliggende dienst de oorzaak van het niet werken van een product is, heb je als consument volgens de letter van de wet geen poot om op te staan.
Digitale content wat een essentieel onderdeel is van de werking van een fysiek goed, zonder welk dat goed 'stuk' is, moet volgens Europa gezien worden -- of in elk geval gezien gaan worden -- als onderdeel van dat fysieke goed en vallen onder de bestaande wetgevingen betr. conformiteit en garantie.

Staat zo vastgelegd in bestuursstukken die voortgekomen zijn uit de bouw van een nieuwe richtlijn voor conformiteit op digitale content, waar dit soort zgn. embedded digital content om bovengenoemde reden buiten zou gaan vallen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 9 november 2017 21:27]

Dat doen ze ook.

Vervanging van de hub of 35% van het nieuwe product.

Kortom de sigaar ben je.
Klopt, maar ik verbeterde enkel een klein foutje in het verhaal over garantie.
Afhankelijk van de prijs is dat 2 tot 3 jaar.
Randapparatuur van televisies
€0 - 199 = 2 jaar (24 maanden)
­≥€200 = 3 jaar (36 maanden)

bron (PDF van UNETO-VNI)
Dat zou dus betekenen dat een smartphone van 600 euro 3 jaar gaantie heeft ondanks dat er 2 jaar garantie wordt geboden.
Waarschijnlijk wel. Echter slijtage onderdelen (lees oa accu) en defecte veroorzaakt door verkeerd gebruik (afgebroken usb poort) vallen er niet onder.
Tevens is de firmware en OS uitgesloten. Het apparaat werkt nog en voldoet aan de beveiligingsstandaard van het moment van verkoop. Dat het niet meer veilig is, is een ander probleem.
Volgens de lijst van UNETO-VNI is de gemiddelde levensduur van een portable (smartphones, smartwatches, audiospelers, navigatie) echter 2 jaar egaal de prijs. Prijsverschil bij smartphones zit hem zich zodoende ook niet zozeer in welke kwaliteit materialen er zijn gebruikt voor de constructie maar meer de snelheid van de CPU, opslagruimte,kwaliteit camera (kwaliteit van gemaakt foto's, niet de "stevigheid" ervan) techniek van het scherm etc.
Tevens is de firmware en OS uitgesloten.
Volgens recente uitspraken van EU officials zou deze zgn. embedded digital content gezien worden als inherent en essentieel onderdeel van het product zelf en dusdoende onder de normale garantie- en conformiteits-regelingen voor fysieke goederen moeten vallen en afgehandeld worden.

Dat is de reden waarom dit type software buiten een nieuw te vormen richtlijn betrf. conformiteit op digitale content moet gaan vallen.

Zie o.a. http://data.consilium.eur.../ST-9901-2017-INIT/en/pdf
Annex A) Scope, punt b) Embedded digital content

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 9 november 2017 21:23]

Nee dat zeg ik niet.

Een telefoon is een ander apparaat dan een wasmachine. Een wasmachine is een apparaat met veel mechanische bewegende onderdelen. Lagers, motor, schokbrekers, gewichten om het apparaat stabiel te houden etc. De keuze om duurdere (en in het geval van de schokbrekers meerdere) materialen te gebruiken voor deze onderdelen is bepalend voor hoe stevig en stabiel een wasmachine werkt.

Tevens geef ik antwoord op zijn vraag wat de gemiddelde levensduur is van een afstandsbediening. Ik heb het woord garantie nog niet eens genoemd.

[Reactie gewijzigd door Joever op 8 november 2017 15:25]

Bij veel apparaten is dat wel zo alleen wordt het heel moeilijk voor jou om te bewijzen dat de oorzaak van het defect bij de fabricage heeft gelegen. Bij een TV die jarenlang op een kastje staat is dat iets gemakkelijker.
Dit is de economische restwaarde, en het probleem hiermee is, dat UNETO-VNI het meeste in 2-3 jaar afschrijft. Dit is wettelijk gezien niet de maatstaaf waar je garantie op kan claimen. Vele fabrikanten proberen er wel mee weg te komen - een wasmachine van 300 euro hoort net zo goed minstens 5 jaar mee te kunnen gaan.

Economische restwaarde is iets anders dan levensduur.In mijn ogen is dan ook het onderzoek van UNETO-VNI wat hier word benoemd niet volledig accuraat.

Een tech voorbeeld: Een Intel CPU welke door een softwarefout (van intel) niet meer correct werkt na 2.5 jaar zou volgens de UNETO-VNI lijst al "verouderd" en geen recht meer hebben op compensatie, terwijl dit wel het geval is.Een Computer moet ook minstens 3-4 jaar mee kunnen gaan. Zo ook een CPU in dit geval.

Met andere woorden: Je bent totaal afhankelijk van de balimedewerker. Iedereen interpeteerd de wetgeving anders. Dat is het probleem in nederland, aangezien niet eenduidig en duidelijk een termijn bestaat. Hierdoor kan je als consument meer verwachten dan een fabrikant of leverancier eigenlijk wil geven. Ondanks dit zorgt de wetgeving wel voor een beter "vangnet" voor consumenten - al weet mening consument niet eens dat ze na 1 of 2 jaar nog garantie hebben.

Ik spreek uit eigen ervaring (verkoper retail) en kan zeggen dat wij vaak genoeg buiten de UNETO-VNI maatstaaf garantie hebben toegekend. De meeste (A-Merk) leveranciers werken ook zonder problemen mee.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 8 november 2017 14:58]

De gegevens uit mijn link hebben het over gemiddelde levensduur afgeleid van de aankoop waarde, niet over de economische restwaarde.

Heb jij toevallig een link naar een wettelijke maatstaaf? Ik ben dan benieuwd welke jaren de wet hieraan hangt.

En ik vind je voorbeeld met de wasmachine een beetje vreemd. Ik mag van een Miele/Bosch/AEG verwachten dat ze langer meegaan dan een Indesit/Whirlpool/Bauknecht. Er worden sterkere (soms ook meerdere) en dus ook duurdere materialen gebruikt in de productie. Koop ik een wasmachine van €200-300 dan zal deze sneller stuk zijn dan een van €800-1000. Dat de verwachte levensduur hier dan op aangepast is vind ik niet meer dan normaal.
Mijn ervaring is anders. Na 2 jaar geen garantie van AEG. Dat is dus voor mij geen optie meer. Dag AEG.
Ze moeten onder coulance 5 jaar ondersteuning bieden. Jij betaalt een deel, en Electrolux (moederbedrijf van AEG) ook.
Mee eens, dat zou wel moeten. Men weigerde echter. Ik ken de wet, heb hen ook gezegd dat dit zo zou moeten lopen. Men bleef halsstarrig weigeren. Het enige wat dan rest is een juridische actie, en dat kost tijd en dat weet Electrolux. In een gezin heb je deze apparaten nodig, ik had geen tijd, dus exit AEG. Miele erin. Nooit meer Electrolux.
Ik zie dat je de overweging al hebt genomen voor juridische stappen. Ik snap dat je deze niet gaat maken. Jammer dat Electrolux zo moeilijk doet. Met Miele maak je een goede keuze (al zullen er mensen zijn die een Miele ook na 2 jaar stuk hebben gehad). Het feit dat Miele tegen een acceptabele prijs 8 jaar garantie (10 in totaal dus) durft aan te bieden zegt wat over hun vertrouwen in het apparaat. Uiteraard zou je kunnen zeggen dat ze het dan maar gratis hadden moeten doen maar toch vind ik het zelf een goede aanbieding.
Dat is inderdaad een mogelijkheid @Kismodrx04 . Vervelend dat hij zo snel stuk is gegaan. Dit is echter de reden waarom ze over gemiddelde levensduur spreken en niet over de ervaring van 1 persoon/gezin. Een Mercedes kan na 2 jaar ook stuk gaan. Zijn dat dan meteen slechte auto's? Nee. Kijk je echter naar de meeste oude auto's zijn dat over het algemeen Mercedessen omdat ze niet zo snel kapot gaan. Ik snap echter wel dat in uw situatie, u geen behoefte meer heeft in een AEG. Dan komt er een stuk emotie bij de vervangende aanschaf kijken.

Een fabrikant en een winkelier zal over het algemeen bijna altijd zeggen dat u geen garantie meer heeft na 2 jaar. Wilt u toch wat terug krijgen dan zult u andere stappen moeten ondernemen. Mocht een winkelier of fabrikant (afhankelijk waar deze gekocht is) toch coulance toepassen, dan gaat dat meestal in de vorm van een soort van afschrijving. Dan betaal je zelf een steeds groter wordend gedeelte naar mate de machine ouder is geworden. Wordt iets na 2 jaar kosteloos gerepareerd dan hebben ze het netjes opgelost.

Houd er sowieso rekening mee dat AEG ook niets voor u hoeft te doen, tenzij u de wasmachine rechtstreeks bij AEG heeft gekocht.. U heeft garantie via de verkoper. De verkoper moet het probleem oplossen. Wat de verkoper vervolgens met AEG regelt is zijn/haar probleem, niet die van u. Veel verkopers proberen het af te schuiven op de fabrikant. "Ja maar AEG dit en Sony dat". Trap hier niet in.

[Reactie gewijzigd door Joever op 9 november 2017 09:50]

Belastingdienst gaat voor hard- en software uit van in 5 jaar afschrijven. Neem aan dat je daar vanuit mag gaan.
Wie verzint deze duraties..
Geluidsapparatuur zoals speakers moeten minstens 10 jaar meekunnen!

[Reactie gewijzigd door twicejr op 8 november 2017 16:21]

Ik heb geen idee. Iemand binnen Uneto denk ik.

Wat betreft de speakers ben ik ook bang dat afhankelijk is van welke kwaliteit speakers je koopt. KEF speakers a €500,- of die van de Action van €5,-.

Maar ja, er is wat ruimte voor verontwaardiging. Je hebt KEF speakers voor €199,-. Volgens de lijst zouden deze maar 2 jaar mee gaan.
@Joever Let op dat die lijst is samengesteld door (een belangenorganisatie van) fabrikanten en zeker niet zonder meer "de waarheid" bevat.

Het is maar helemaal de vraag of een rechter meegaat in de "redelijkheid en billijkheid" van die lijst.
Dat zou heel goed kunnen. Ik weet niet hoe een rechter naar deze lijst kijk. Dit is echter de enige lijst die ik kan vinden. Ik vraag mij af of er überhaupt een wettelijke lijst is. En zo niet, wat hanteert een rechter dan?
En zo niet, wat hanteert een rechter dan?
Gemiddeld werkelijk behaalde levensduur van dat soort apparaat binnen die prijsklasse.
En waar haalt hij die info vandaan?
Hou er wel rekening mee dat dienstverlening juridisch gezien gewoon mag stoppen (in ieder geval onder de Nederlandse wetgeving). Logitech mag dus gewoon de servers uitzetten en eventuele support afdelingen sluiten. Dat hoeft echter niet te beteken dat het apparaat niet meer conform is, kijk bijv. naar Smart TV's, daar kun je ook niet zomaar naar de verkoper stappen omdat Netflix, Youtube of de NPO besloten heeft dat model niet meer te ondersteunen.

Zie bijv. deze quotes van Arnoud Engelfriet over Revolv, een bedrijf dat een hub verkocht voor huisautomatisering die over werd genomen door Nest, waarna Nest de servers ook uitzette.
Revolv, een smarthome-hub van Googles zusterbedrijf Nest, stopt ermee. Dat meldde Tweakers alweer een tijdje geleden. Gebruikers hebben dan ook niets meer aan de 300 dollar kostende hardware waarmee ze hun huis hadden geautomatiseerd. Zeg maar dat je stofzuiger niet meer zuigt omdat Philips haar afdeling Huishoudelijke Apparaten opheft. Kun je daar wat aan doen als consument?

Eerlijk gezegd zou ik het niet weten. Normaal zou je zeggen bij een niet-werkend apparaat: conformiteitsgebrek, gratis herstel of vervanging alstublieft. Maar dat gaat hier niet op. Het apparaat functioneert op zich nog steeds prima, alleen doet het weinig meer omdat de servers van Revolv ermee ophouden en je dus geen commando’s meer naar het apparaat kunt sturen. Maar omdat dat niet gaat over het apparaat zelf, zie ik geen kans voor een conformiteitsclaim.

De dienstverlener aanspreken op een slecht geleverde dienst? Ook dat kan op zich juridisch, maar het gaat hier niet om een wanprestatie in de dienst. Het gaat om een opzegging door de dienstverlener. En zoals ik al tijden roep: dat mógen ze gewoon. Bij online software. Bij smart TV’s. En bij telecom. Dus waarom niet bij huisautomatisering?
En
Die hub van 300 euro is een bioscoopkaartje, juridisch gezien. Leuk om te hebben, maar waardeloos als de bioscoop niet open is. En dat is onder de wet niet erg. En dát gaat een groot probleem worden voor Internet of Things en de cloud. Want als straks alles aan internet hangt en een externe dienstverlener nodig heeft, dan gaan we dit elke week meemaken.
https://blog.iusmentis.co...n-mensen-thuis-uitzetten/

Neemt natuurlijk niet weg dat deze materie voor zover ik weet nog niet uitgesproken is in de rechtszaal, maar verwachten dat een winkelier zomaar mee gaat met een non-conformiteitsclaim zou ik ook niet verwachten. Dan kun je beter als winkelier direct stoppen met het verkopen van dit soort spullen, want dit soort zaken waarbij apparaten (deels) niet meer functioneel gaan zijn nadat de support stopt gaan alleen maar meer voorkomen.
wat je nu zegt klopt maar half, bij sonsumentenkoop is er spraken van een rechtsvermoede van non-conformiteit wanneer het object binnen 6 maanden stuk gaat, tenzij het overduidelijk ligt aan verkeerd handelen van consument.

3 maanden is dus hoe dan ook niet aan de orde.
Success, 5-10 zie je vaak als redelijk op witgoed. Electronica gaat (economisch/technisch) aanzienlijk minder lang mee, en 2 jaar wordt daar vrij vaak als redelijk gezien.
Tevens is de link een US product dat hier nooit vanuit Logitech verkocht is, dus als je er een hebt is het via paralelle import of iets dergelijks.

Tevens gaat een hoop van de diverse regels om de verkoper, in de meeste gevallen is Logitech de Fabrikant niet de verkoper.

Voor verkoper naar consument gelden vaak andere regels dan voor business to business (distributeur tot verkoper of fabrikant tot distributeur).
Klopt, maar die uitbreiding in de Nederlandse wet verlengt die twee jaar hooguit, verkorten kan 't die niet.
die regels noemen geen jaren ofzo, ze hebben het meestal alleen over een redelijke levensduur. Maar zelfs als die garantie wettelijk langer is, dan nog is er geen wet die ze kan dwingen om dan de link te vervangen door een hub.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook schandalig, maar denk niet dat je juridisch veel kan doen.
wat je juridisch kunt doen is bij non-conformiteit een vervangens product eisen, dus een apparaat dat WEL werkt, wanneer dat niet kan, dan is de koop vernietigbaar en krijg je dus je geld terug...

dat over die hub, Logitec kan wel kiezen om de hub alsnog ter vervanging aan te bieden en als ze aannemelijk kunnen maken dat ie vergelijkbaar is met het product dan kan het zijn dat dit aanbod bindend kan worden.
technisch heb je gelijk, maar er is in dit soort gevallen een heel groot verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Valt of staat echt met de bereidheid van logitech.
Klopt, maar het enige alternatief voor Logitech is geld terug.

En als Logitech niet meewerkt? Een klacht bij de rechtbank kost ze veel meer, dan moeten ze namelijk een advocaat sturen, Logitech Customer Service zal misschien niet meteen meewerken, maar Logitech's advocaat schikt meteen.
3 maanden fabrieksgarantie is legaal. De Europese regel bindt de verkoper, niet de fabrikant. (Tenzij je natuurlijk als fabrikant direct aan eindklanten verkoopt).
Hij zegt dat "ze" recent een uitverkoop hadden. Dus ik mag aannemen dat hij Logitech zelf bedoelt. Dus dan zijn ze de directe verkoper.
Technisch gesproken niet als de verkoopsite een partner is.
De meeste fabrikanten linken naar een store die door een expert partner gerund wordt.

Bekijk de kleine lettertjes onderaan de pagina maar eens: "Digital River Ireland Ltd. is the authorised reseller and merchant of the products and services offered within this store"
De sale was in de VS voor zover ik weet.
De regels voorzien niet in de situatie dat de fabrikant of leverancier je aankoop disfunctioneel kan maken door servers uit te schakelen of een andere dienst te beëindigen. ik denk dat de wetten uitgebreid moeten worden om deze situaties af te dekken.
Garantie zegt niks in ons land.
Het gaat om de verwachte levensduur van een product.
.....Als er geen garantie meer aanwezig is, ontvangen ze een korting van 35 procent op hetzelfde apparaat
Viel je niet op dat er stond dat ze korting zouden geven "Op hetzelfde apparaat"? Het zal wel op een vervangend ander apparaat zijn :D
Gebruikers A (red) (...) krijgen een vervangende Harmony Hub. Gebruikers B (red) (...) een korting (...) op hetzelfde apparaat.
Als klap op de vuurpijl hebben ze onlangs nog een uitverkoop gehad van deze apparaten, al die mensen hebben dus eigenlijk een baksteen gekocht.
Was die uitverkoop niet omdat de apparaten bijna end-oflife waren? Ik bedoel dus: hebben ze dat gecommuniceerd dat het uitloopspul was en dat ze binnenkort eol zouden zijn?

Ik weet hier verder niets van, dus het is een eerlijke vraag. Ik probeer niet Logitech hierin te verdedigen. Ik heb zelf een Harmony Touch.
Ik heb de sale helaas niet zelf gezien maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze bij de sale al vermeld werd aangezien ze juist van die dingen af probeerde te komen.
Hoezo?

Ze krijgen gewoon een nieuw apparaat.
Hoezo?
Hoezo? Omdat ze een update sturen naar een fysiek apparaat om ervoor te zorgen dat het niet meer te gebruiken is? Terwijl die AB gewoon met zijn eigen software zonder updates gebruikt kan blijven.
Ze krijgen gewoon een nieuw apparaat.
Alleen als je nog garantie hebt, anders dus niet!
En dat heb je dus als je hem recent hebt gekocht.
maakt toch niet uit?

Hoe absurd zou het zijn dat ford een update naar al zijn wagens stuurt zeggende "sorry mensen oudere modellen werken niet meer maar wees gerust als je garantie hebt (99% niet dus) krijg je een nieuwe anders korting" .
Dat is wel ongeveer wat VW moest doen met de diesels: sorry, hier is een update die uw brandstofverbruik verslechterd. En nee, U mag 'm wel inrulen, maar dan krijgt U niet de nieuwprijs voor Uw oude auto.

Gewoon legaal - gebruikte producten hebben in het recht niet meer de nieuwprijs; er wordt afschrijving toegepast.
Blijkbaar was de uitverkoop met slechts 3 maanden garantie die dus al voorbij zijn...
Dat mag helemaal niet in Europa: minimum is zes maanden. Daarnaast nog redelijkerwijs te verwachten levensduur voor afschrijving.
Dat mag helemaal niet in Europa: minimum is zes maanden. Daarnaast nog redelijkerwijs te verwachten levensduur voor afschrijving.
Het door Europa vastgestelde minimum is 2 jaar, waarbij de eerste 6 maanden omgekeerde bewijslast geldt. In Nederland geldt de te verwachten levensduur van het apparaat of gelijksoortig apparaat in dezelfde prijsklasse, met een minimumdrempel van 2 jaar.

Als deze update enkel bewerkstelligd dat de apparaten onklaar gemaakt worden en deze verder niet van een dienst afhankelijk zijn zoals een webservice die op Logitech's servers draait, dan vraag ik me zeer sterk af of dat wettelijk gezien wel door de beugel kan.
Alleen als men nog garantie heeft.
Hij heeft het over onlangs gekocht..dat lijkt me dus van wel.
Maar dat zal wel niet voor iedereen gelden.
Ondertussen krijgt iedereen een nieuwe, ook zonder garantie!
Dat is dan wel goed geregeld!

*stopt hooivork weer weg*
Een uitverkoop duid vaak wel op een "end of life" situatie en aangezien het product stamt uit 2011 is een stop wel acceptabel na 6 jaar.
Ik bedoel maar, de gemiddelde smartphone wordt stopgezet na een jaar of 3, dus dan heeft die afstandsbediening het nog vrij goed gedaan...
Een smartphone krijgt gewoon geen updates meer, hij werkt daarna nog prima. Het is niet zo dat je telefoon niet meer kan bellen na een bepaalde datum.
Ja, daar heb je gelijk. Ik had het verkeerd begrepen, ik dacht dat de updates gewoon zouden stoppen, maar na wat meer onderzoek snap ik je punt en geef ik je volledig gelijk.
Dan moet je wel een termijn van 6 jaar nadat het model uit de schappen verdween, niet na introductie. het slaat nergens op wanneer je apparaat koopt en een jaar later de end of life bereikt is.
Als klap op de vuurpijl hebben ze onlangs nog een uitverkoop gehad van deze apparaten, al die mensen hebben dus eigenlijk een baksteen gekocht.
Ja, maar...
Gebruikers met garantie krijgen een vervanging.
Yep. Dit doet mij ook denken dat ze zelf een beetje verrast zijn door de situatie (heeft met een licentie te maken oid?).

Dan nog is het een beetje scummy. En lullig voor de mensen die al langer gebruik maken en geen garantie meer hebben.
En lullig voor de mensen die al langer gebruik maken en geen garantie meer hebben.
Dat sowieso natuurlijk.
Als ik een Logitech afstandsbediening had, zou ik naar het hoofdkantoor in Zwitserland rijden, de kamer van de CEO binnenlopen en mijn afstandsbediening volledig steken daar waar de zon....
dat het op 16 maart 2018 stopt met de ondersteuning en bijbehorende dienst. Na deze datum werken de apparaten niet meer.
Zo'n mededeling hoort jaren voor ingang gedaan te worden, niet maanden. :(
Waarom moet dit uberhaupt via de cloud?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 8 november 2017 14:19]

Waarom moet tegenwoordig alles via de cloud? Ook thermostaten enzo.

Vrij weinig consumenten producten die tegenwoordig nog via een lokaal netwerk te benaderen zijn, dat gaat dan allemaal via de cloud en een bijbehorende app. Nergens voor nodig.

Puur om alles in de hand te houden word dit afgedwongen en je kunt nu zoals je ziet ook makkelijk lifecycle management doen. Je trekt gewoon de stekker uit de dienst en je kunt er niets meer mee.

En jaren van te voren informeren over het sluiten van een dienst komt praktisch niet voor. Zie ook games waarbij gewoon de servers uit gaan en er geen alternatief is.

Het zou ze sieren als ze een optie aanboden om zelf een app en server te bouwen, maar ik denk niet dat ze een firmware update daar voor gaan uitbrengen.
Ik wil even reageren waarom thermostaten via de cloud gaan.
Bedenk je de volgende usecase:

Je hangt een slimme thermostaat in je huis, die wil je natuurlijk niet alleen vanuit je bed/bank/etc besturen, maar je wil hem ook aanzetten als je op je werk bent, vlak voordat je in de auto op weg naar huis stapt, tegen de tijd dat je de files hebt gehad is het lekker warm in huis.
De dag erna vergeet je de thermostaat uit te zetten als je te laat opgestaan bent, dus wil je hem op je werk weer uit zetten.

Een lokaal netwerkapparaat binnen je huis vinden met je telefoon gaat in 9 van de 10 gevallen goed. Beide hangen in hetzelfde wifi netwerk en vinden elkaar prima.
Een probleem krijg je wanneer je buiten je wifi netwerk het apparaat wil benaderen. Dan krijg je ineens te maken met een firewall, NAT, dynamische ip's en andere features die deze usecase moelijk maken.

Jou en mij kan een fabrikant uitleggen dat ik een dyndns accountje moet hebben, poort 12345 in mijn firewall moet open zetten en een MAC reservation moet maken zodat de telefoon kan praten met de thermostaat. Maar nu heeft de fabrikant 2 problemen:

1. Wij vertegenwoordigen maar 1% van de bevolking, de rest denkt bij het woord NAT aan water, en bij MAC aan de grote gele M. Ze kunnen of veel euro's in support stoppen (monteurs langs sturen), of accepteren dat ze een niche product hebben...

2. Het apparaat hangt direct aan het internet, als ze een foutje in de FW hebben (niet onmogelijk....) kan een kwaadwillende zomaar je thermostaat hacken, en de CV ketel de opdracht geven tot +35 te stoken, of misschien wel de rest van je netwerk binnen dringen.

Door de thermostaat met een centrale server verbinding te laten maken hebben ze het voordeel dat ze zelf in beheer kunnen houden wie/wat er verbinding mee kan maken. Het grote nadeel is (zoals je al aangeeft) dat als de fabrikant ermee stopt, het product een belangrijk deel van zijn functies kwijt raakt.

Waarom een afstandbediening een cloud verbinding moet kunnen maken ontgaat mij ook volledig, ik neem niet aan dat het een gewenste feature is dat ik vanaf mijn werk de TV kan aanzetten....

@Bardman01
Zijn tegenwoordig genoeg alternatieven dat dit geen USP is, TV kan je voorprogrammeren, streaming diensten zoals uitzending gemist om het terug te kijken, torrents/usenet :X

@mphilipp
Dan kom je precies bij de haken en ogen die ik hierboven aanhaal, je gaat dan de mogelijkheid maken dat door 1 fout in een apparaat je hele netwerkverkeer open staat... Gezien de hoeveelheid kritische fouten die in allerlei software/firmware gevonden word moet je niet willen dat een hacker via je slimme thermostaat/afstandbediening in je hele netwerk kan, is denk ik onwenselijker dan de cloud functionaliteit.
Op dit moment heb je maar 2 oplossingen voor huis tuin en keuken gebruik: alles zelf hosten (met bijbehorende uitdagingen en verantwoordelijkheden) of cloud based hosting. Consumenten kiezen voor gemak, en dus wint cloud based. Er moet een 3e mogelijkheid komen.....

@LOTG
Thermostaat: In het geval van Nefit Easy (heb geen ervaring met de Nest maar gok dat hij hetzelfde doet) blijft deze werken zonder cloud server, is ook wenselijk want je wil niet doodvriezen omdat Ziggo besluit onderhoud te gaan doen...

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 8 november 2017 16:54]

Dat kan wel zo zijn, maar het is niet dat cloud als extra functie word aangeboden maar als enige functie.
Je kunt er zelf helemaal niet bij zonder cloud server, en dat is onzin. In mijn ogen moet het minstens mogelijk blijven om via het lokale netwerk direct verbinding te maken met die cloud zooi.

Nu zit je straks met een thermostaat die helemaal niets meer doet omdat de fabrikant de stekker er uit heeft getrokken.

Het is toch echt een groot deel niet willen en niet anders is het te lastig voor de consument.
"Waarom een afstandbediening een cloud verbinding moet kunnen maken ontgaat mij ook volledig, ik neem niet aan dat het een gewenste feature is dat ik vanaf mijn werk de TV kan aanzetten...."

Een tv opname starten?

Maar ik ben het helemaal met je eens. En zelf probeer ik van ALLE producten die ik zelf niet in hand heb weg te blijven. Dan maar minder functies / luxe. Of zelfs helemaal niet.
Je kunt prima een apparaat via je eigen router bedienen dat in je huis staat. Ja, het gaat via de 'cloud' makkelijker, maar dat is niet het doel van de fabrikant. Die wil gewoon jouw data hebben en er statistiekjes van maken die ze kunnen verkopen.

Uiteraard is het moeilijker, maar misschien moeten we er een beetje vanaf dat elke debiel zomaar van alles kan doen. Of de industrie bedenkt een simpele oplossing daarvoor. Want ook dat moet kunnen. Ik stel me voor dat bepaalde routers dergelijke functionaliteit op een heel eenvoudige manier kunnen ontsluiten. Want zo ingewikkeld is het niet wat we willen. Dan haalt Tante Truus er maar een handig neefje bij...of laat het doen door een deskundige.

Persoonlijk koop ik gewoon geen spullen meer die op een dergelijke manier moeten werken. Ja, die Harmony moet ingesteld worden via de website, maar werken kan ie stand alone.
Niet mee eens. Fabrikanten maken zelf ook fouten en die cloud rommel kan ook gehacked worden. Misschien is dat nog erger ook, want dan liggen soms alle accounts open voor misbruik.

Gelukkig ben ik een nerd en doe mijn eigen home automation op kleine schaal en heb geen behoefte aan een cloud connected broodrooster of koelkast.
Ik
@Bardman01
Zijn tegenwoordig genoeg alternatieven dat dit geen USP is, TV kan je voorprogrammeren, streaming diensten zoals uitzending gemist om het terug te kijken, torrents/usenet :X
pffft

Blijf erbij, geen afhankelijkheid.
Waarom moet tegenwoordig alles via de cloud? Ook thermostaten enzo.
Dat heeft denk ik als grootste reden NAT. De meeste consumenten kan je niet even vragen om poort 80/443 te natten in hun router naar het IP van de thermostaat (of elk ander device). Middels cloud kan je super simpel een apparaat online benaderbaar maken achter NAT zonder zelf port forwarding e.d. toe te passen.

Helaas ben je dan wel afhankelijk van de leverancier hoe lang de ondersteuning hierop zal blijven. Voor mij de grootste reden om niks/weinig in de cloud te doen maar als Tweakers lokaal/in eigen datacenter hosten.
Mwoah, wie heeft, behalve wat bange Tweakers, UPNP níet open staan? Ik snap wel dat het meer gemak kan geven, maar denk dat het ook de algehele controle is die vanuit de fabrikanten wel aanlokkelijk is. Als het allemaal in het beheer is van de consument zelf heb je veel minder controle over het gebruik, danwel de mogelijkheid tot stopzetten.

Anderzijds verwachten consumenten soms ook dat ze zonder gedoe overal ter wereld hun thermostaat kunnen bedienen, dat is weer lastiger aan te bieden als het allemaal lokaal moet werken. Evenals 'slimme' rookmelders die bijvoorbeeld niet af gaan omdat er iets bij de klant zelf niet op orde is, dat is natuurlijk niet te verkopen.
Ik vraag mij af of mijn niet al te oude harmony ultimate hier dan ook onder valt, dat zou echt heel erg kwalijk zijn en er voor zorgen dat ik voorgoed geen logitech producten meer zou kopen. Er is geen enkele reden waarom dit niet zou kunnen blijven werken met een final update waarbij de verbinding lokaal gedaan word in plaats van via een server.
Welnee, dit hele verhaal geldt niet voor de vele types Harmony-afstandsbedieningen die in NL verkocht werden en worden. De Harmony link is een heel ander product.
Nee, alleen Logitech Harmony Link volgens NL support van Logitech Harmony...
En ze kunnen niet een update uitbrengen aan de software van het apparaat zodat die cloudfeatures niet perse nodig zijn en dat het apparaat gewoon kan blijven werken zonder die cloudfeatures.
Nee tuurlijk gaan ze dat niet doen.
Dat kunnen ze vast. Gezien het hele probleem gaat om een licentie die ze niet meer willen betalen, ga ik er echter niet vanuit dat ze hier wel geld in zouden pompen helaas.
Echt verevelend die hardwareproducten, waar je een dienst bij 'krijgt' die absoluut noodzakelijk is voor het functioneren. Bij sommige apparaten hebben alle fabrikanten alleen een 'connected' versie, die dan connect met hun (gesloten) systeem. Je mag toch ook verwachten dat een product langer dan 2 jaar blijft werken?
Doet het toch ook? De Harmony Link kwam uit in 2011 en heeft dus 6 jaar gewerkt.
Niet als je hem net hebt aangeschaft.
Maar dan heb je nog garantie en krijg je een Harmony Hub gratis. Die is nieuwer en beter.
Ok, dan als je hem 2 jaar en 1 maand geleden hebt gekocht 8)7

Punt is: zo jammer dat de dienst kan worden beëindigd en een perfect technisch kastje nutteloos wordt.
Maar zo is het toch ook bijna met alle Android telefoons, smart Tv's etc.
Ja, dat is ook behoorlijk irritant }>
Klein detail: Je telefoon en Smart TV werkt nog na die periode. Het mist updates, maar het werkt nog. Dit apparaat doet het dus helemaal niet meer.
Als Google stopt met Android kan je je telefoon nog steeds exact hetzelfde gebruiken als nu. De services die ze bieden zijn een groter probleem. Wat als ze ineens stoppen met Drive en je dus je gegevens kwijt bent? Of je foto's op Google Photos? Of je notities?

Gelukkig is Google te groot om razendsnel failliet te gaan en zijn ze meestal netjes genoeg om maanden van te voren aan te geven dat ze stoppen met een service.

Maar zelfs bovenstaande gevallen zijn niet zo erg als deze. Daar kan je je gegevens nog gratis opvragen en ergens anders stallen, in het geval van Logitech moet je in de meeste gevallen nieuwe hardware kopen... Wegens gebrek aan concurrentie ook nog eens bij Logitech zelf!
Dus jij gooit je normale afstandsbediening of andere nog perfect werkende apparatuur ook na 6 jaar weg?

Als Logitech enkel de ondersteuning zou beëindigen zou er niet zoveel aan de hand zijn. Ze gaan nu echter bewust perfect werkende apparatuur onbruikbaar maken. Al zou iedere gebruiker een nieuwe krijgen, dan nog deugt dat niet.
En dit is het probleem met cloud-powered hardware. Als de fabrikant er geen geld meer in ziet (of wordt overgekocht zoals Revolv) is het ook gewoon compleet gedaan.
Of als ze failliet gaan. Meestal ook alles weg mits ze niet worden overgenomen.
Hoe lang duurt die garantie? Als dat meerdere jaren is, vind ik het nog best netjes van Logitech. Gebruikers krijgen dan immers een compleet nieuw product gratis.

Werd dit ding überhaupt in NL verkocht?
Logitech geeft normaal 2 jaar garantie. Als hij dus 2 jaar en 1 dag is (evt coulance daargelaten) kan je dus fluiten naar je centen. En dan vind ik die 35% korting erg karig.
Welkom in de era van smart en connected devices... heb ik liever een Indrarood port in mijn telefoon...

Tot dat bedrijven verplichte X aantal tijd software ondersteuning moeten geven voor hun producten (ook wegens veiligheid), lopen we gewoon dat risico... en bedrijven kunnen gekocht worden (zoals Peble) of gewoon dicht gaan... stel je voor dat je een 500€ “smart speaker” koopt, en dat die naar en jaar niet meer werkt.

Tot dan investeer ik mijn geld in producten die “offline werken” of in goedkopere varianten zoals een chromecast.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 8 november 2017 15:12]

Ik zou het liever andersom willen zien; in plaats van X jaren moet het blijven werken, naar X JAAR vantevoren doorgeven dat de stekker eruit wordt getrokken. En dan met de nadruk op jaar. Want 4 maanden is wel erg kort vantevoren.
Hopelijk leert dit mensen geen producten te kopen waar ze geen idee van hebben hoe het in de basis werkt. Cloud based apparaten zullen altijd een expiration date hebben, omdat software en hardware altijd verder ontwikkeld worden.
Uiteindelijk zal de hardware van het apparaat zelf te oud zijn om de nieuwere software of hardware te ondersteunen, en dus obsoleet verklaard worden.
Is niet de schuld van de fabrikant, is de schuld van ontwikkeling zelf. Zelfde reden waarom Apple stopt met ondersteuning voor oudere iOS apparaten, waarom Microsoft stopt met ondersteuning voor oudere Windows versies etc.
Ja, die hebben geen "cloud backend" die uitgezet word en zullen theoretisch gezien nog gebruikt kunnen worden voor standaard toepassingen, maar om een andere vergelijking te geven, deze zullen geen updates meer ontvangen en dus zal nieuwere software hier niet meer op werken. In het geval van Apple is dat nu bijna elke 2-3 jaar dat ze stoppen met de ondersteuning van oudere software.

Met deze ervaring rijker zullen mensen hopelijk beginnen te snappen dat je producten tegenwoordig tijdelijk koopt. 2-3 jaar maximaal en het zal ofwel defect raken, ofwel door nieuwe software of hardware vervangen moeten worden om mee te gaan. Ik verwacht dat dit in de toekomst steeds korter en korter wordt. In plaats van een CD speler die 15 jaar meegaat zullen we over 15 jaar een MP3 speler hebben die 3 maanden meegaat ^^
Onzin, ga dit vooral niet zitten goedpraten wat Logitech nu doet. Er is nog altijd een wettelijke termijn van een levensduur van een product en die is echt niet 2-3 jaar. Laat staan 3 maanden.

Vanuit oogpunt van klimaat en duurzaamheid is je redenatie ook totaal verwerpelijk.
Apple is juist een voorbeeld hoe het ook kan doordat zij erg lang hun producten blijven supporten. Niet tot de eeuwigheid, maar zeker geen 2-3 jaar. Google geeft bijvoorbeeld vooraf aan met een harde datum tot hoelang je Chromebook gegarandeerd wordt gesupport. Langer kan, maar geen garantie. Zo kan het ook.

Shame on you Logitech.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee