Opera 60 heeft cryptowallet en ondersteuning voor Web3

Opera heeft versie 60 van zijn browser vrijgegeven. In de nieuwe versie zitten onder andere een aangepaste visuele stijl en een ingebouwde cryptowallet op basis van Ethereum Web3. De browser heeft ook native ondersteuning voor Web3 dApps, of decentralized apps.

Opera 60 heeft ook wel de bijnaam Reborn 3. Met de ondersteuning voor een cryptowallet, Web3 en een ingebouwde vpn en adblocker zet Opera hoog in op de toekomstige ontwikkelingen van het web en het behoud van de privacy van de gebruiker. Volgens de maker is het de eerste grote browser met Web3-ondersteuning.

Voor het gebruik van de wallet is de Opera-app voor Android vereist. Deze had al iets langer een wallet, maar dient in dit gebruiksscenario als punt voor tweetrapsauthenticatie voor een transactie met de desktopwallet. Dit kan bijvoorbeeld met een vingerafdruk.

Het nieuwe ontwerp van de browser is minimalistischer dan voorheen. Afkaderingen tussen de verschillende interface-elementen zijn weggehaald. Ook zijn bepaalde knoppen, zoals de screenshotfunctie, verplaatst naar de access bar om zo een rustiger totaalbeeld te creëren.

De vpn die Opera biedt, is gratis. De informatiepagina over de vpn doet echter vermoeden dat het om een proxy gaat. Er wordt namelijk niet gesproken over het opzetten van een versleutelde tunnel voor het netwerkverkeer, maar slechts over het verbergen van het ip-adres van de gebruiker.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

09-04-2019 • 15:35

50 Linkedin

Submitter: Scotix

Reacties (51)

51
49
21
0
0
13
Wijzig sortering
Ziet er heel goed uit, ik wil bijna overstappen. Máár, Opera is maanden geleden overgenomen door een Chinees bedrijf. De browser is closed source, en ik vertrouw de gratis VPN niet, want zoals ze zeggen, als het gratis is, ben jij het product.

EDIT: Ik zeg dus niet GEBRUIK VOORAL GOOGLE! Want ik zie dat velen hier meteen denken dat ik suggereer geen Chinese backdoors te voeden, maar vooral de Amerikaanse te voeden. Nee. Het beste gebruik je zoiets als Firefox, dat is volgens mij wel het meest transparant.

[Reactie gewijzigd door SherlockHolmes op 9 april 2019 17:42]

Dus liever dat Google, Microsoft of Apple al u gegevens heeft dan dat en chinees bedrijf dat heeft?

Ik vindt dat geen argument om Opera niet te gebruiken omdat de VPN wellicht gegevens tracked, omdat de anderen dat al allemaal doen.

Persoonlijk vindt ik dat Opera hier de juiste functionaliteiten heeft ingebouwd.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 9 april 2019 15:53]

Gelukkig hebben we nog firefox of een paar andere opensource browsers.
In chrome firefox kun je via allerlei extensies tracking al blokkeren, samen met vpn werkt dat heel goed.

Weet niet of opera die extensies ook heeft.
Daarbij chinees bedrijf dus ja china kijkt 100% zeker meer. Zonder on afhankelijke vpn en deze extensies is opera dan gewoon minder betrouwbaar.
Opera heeft enerzijds zijn eigen extensiewinkel en ondersteunt ook de meeste chrome-extensies. Dus de kans is groot (ben er zelf nog maar één tegengekomen die niet marcheerde en gebruik er toch wel veel) dat jouw favoriete extensies gewoon ook in Opera werken. :)
Wat Apple betreft: ja. Ja. En ja. Privacy is voor Apple net heel belangrijk. Bekijk de laatste key note nog maar eens.
Ik denk dat Apple inderdaad geprobeerd heeft de dataveiligheid van haar klanten te garanderen, helaas vermoed ik dat deze visie met Steve Jobs is gestorven.
Waar baseer je dit op? Topman Tim Cook is juist een extreem voorstander van meer privacy. Dit was hij al voordat hij CEO werd, maar in zijn laatste speeches komt het nog steeds erg vaak terug. Ik heb in dat opzicht dus veel meer vertrouwen in Apple en Tim Cook dan in Google met betrekking tot privacy.
Baseer je dat op feiten? “Vermoed ik” doet alvast vermoeden van niet.
Apple is net zo fout bezig als de andere techgiganten. Data is het goud van de 21e eeuw, dat laat je niet liggen.
Data van één persoon is beduidend minder waard dan één iemand die een iPhone of Macbook haalt. Dus als ze meer mensen over de streep trekken met veiligheid en privacy, dan zullen ze meer verdienen.

Google (zeg maar de top in data mining en targeted ads selling) verdient misschien $10 per user per maand. (kan geen moderne cijfers vinden, was $6 per maand in 2016.).

Als Apple data zou verzamelen dan zouden ze dat bij lange niet zo efficient kunnen doen als Google, en zouden ze dus nog minder per user vangen. Nah, dan verkopen ze liever extra telefoons en computers.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 9 april 2019 16:26]

de data van 1 persoon, ieder uur van iedere dag is beduidend meer waard dan dat beetje netto winst dat men maakt op een iphone of een ipad.

Bedenk je eens wat de R&D kosten zijn, de supportkosten, de loonkosten, de software engeneers nodig om maandelijks bugs te fixen, de reparaties die onder garantie vallen EN de talloze licenties die ze bij bedrijvan als broadcom moeten betalen. zet dat eens af tegen die paar servers die benodigd zijn om een advertentie & informatie-netwerk draaiende te houden.

het enige serieus privacy gerelateerde waar apple echt 'onnodig veel' geld in steekt is de marketingcampagne om mensen in die farse te laten trappen! En dat is voor google, mircrosoft, facebook en AL die anderen niet anders.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 9 april 2019 16:40]

Apple verzamelt zeer weinig gegevens. Lees ook https://www.apple.com/benl/privacy/. Liegen over zo’n zaken breekt een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf sowieso vroeg of laat zuur op. Check your facts ipv haatblaten.
9 april 2019 16:39
de data van 1 persoon, ieder uur van iedere dag is beduidend meer waard dan dat beetje netto winst dat men maakt op een iphone of een ipad.
Feitelijk onjuist, maar dat had je kunnen weten als je de link in mijn post had gelezen.
Het is een beursgenoteerd bedrijf, als er ergens winst behaald kan worden dan zal dat ook gebeuren. Die 'maar Apple doet zoiets niet'-mentaliteit is schrikbarend naïef. Bij lange na niet zo veel of omvangrijk als Google of Facebook, maar er wordt data verzameld of je dat nu wil of niet; de vraag moet zijn wat daarmee gebeurt.
Je miste mijn punt, het niet doen kan ze meer geld opleveren dan het wel doen.
Het nooit toegeven levert ze nog meer op. Dus dat zal wel hetgeen zijn wat er nu gebeurt.
Nee, want dan kunnen ze wel opdoeken als het uitlekt, daarnaast is het een publiek genoteerd bedrijf en moeten ze aangeven waar hun inkomsten vandaan komen op riskeren van boete.
Feiten graag. Toon je het even aan? Met feiten?
Ja, want de VS is sinds WW2 een bondgenoot, terwijl China dat juist niet is.
Het zou interresant zijn als Tweakers een achtergrond onderwerp maakt over browsers en welke data waar naar toe gaat. Het moet mogelijk zijn om met een sniffer te kijken welke browser contact maakt met welke domeinen/ip adressen.
Als de VPN voldoet aan de eisen van de chinese overheid, dan zou ik er maar vanuit gaan dat de chinese overheid mee kan kijken.

nieuws: Chinees verbod op gebruik vpn-diensten gaat in
Er staat in het artikel dat het niet echt om een vpn gaat maar meer een proxy voor het verbergen van je ip-adres.
Maanden geleden? Dat is al jaren geleden.
Ziet er heel goed uit, ik wil bijna overstappen. Máár, Opera is maanden geleden overgenomen door een Chinees bedrijf.
U zegt maanden geleden overgenomen, hierdoor geeft u de indruk dat het recent is.
De bron die u aanhaalt zegt echter NOVEMBER 4, 2016 / 8:15 AM / 2 YEARS AGO

[Reactie gewijzigd door mmjjb op 10 april 2019 19:44]

Je kan dan veel beter gewoon de browser extensie nemen van Bittube. Die levert gratis VPN en je krijgt nog gratis crypto ook door simpelweg te surfen. Kan je zelfs direct naar je bank in euro's laten storten. Geen gegevens worden opgeslagen, geen data dat ze doorvekropen etc. Verdien nu paar euro per maand ermee zonder er iets te voor hoeven doen. Is tevens meteen een adbocker :)
Maar hoe verdienen ze geld als ze geen data verzamelen en jou juist geld geven?
Ik vermoed dat het cryptomunten mijnt, zo werkt hun videoplatform toch waar zowel de kijker als maker van een filmpje ( en zij natuurlijk) er iets aan verdienen.
Dat was vroeger zo idd. Nu wordt er geen miner meer gebruikt. Is vervangen voor airtime.
ze gebruiken airtime. Oftewel je tijd is geld waard. De miners van bittube leveren een percentage in van de munten die ze minen. Deze worden verdeeld over alle airtime gebruikers afhankelijk van de tijd die je gebruikt met de extensie.

Het is een fantastische manier om geld te verdienen zonder hinderlijke apps of gebruik van je data.

Tweakers kan zelfs 2 regels code toevoegen aan de website en simpelweg betaald krijgen voor elke bezoeker. Geen mining, geen privacy issues en de bezoeker hoeft zelf de app niet te gebruiken. Puur op basis van tijd.

De beloning ligt nu erg hoog. Als straks miljoenen mensen het gebruiken lopen de inkomsten wel terug natuurlijk maar tot die tijd is het gratis geld:)
Ik gebruik al jaren Opera in combinatie met Nord VPN. Of je nou Chrome of een andere browser gebruik, ze rippen je data toch wel.
Opera => in bezit van een bedrijf wat van de Chinese overheid is.
Firefox => in bezit van de Mozilla foundation; een organisatie die voor een open en transparant internet is.

Sorry maar deze twee zijn gewoon feitelijk niet gelijkwaardig aan elkaar.
Je kunt ook morgen al een overdosis nemen, dood ga je toch wel! 8)7
Waar zou je die VPN dan voor gebruiken? Ik zeg maar zo, om op ThePirateBay te komen voldoet die VPN prima.
En door wie wordt de Firefox community financieel instant gehouden? juist....google ;) transparant bestaat niet meer 2019....
Moet "Web3 dApps" niet gewoon "Web3 Apps" zijn?

Update
"Web3 DApps"

https://ethereum.stackexc...stions/383/what-is-a-dapp

[Reactie gewijzigd door nirvanaO op 9 april 2019 15:59]

Een Dapp is wel degelijk een ding, de hoofdletter op de A i.p.v. op de D is voor mij wel nieuw.
Decentrale applicaties (dapps). Het zijn toepassingen die kunnen draaien binnen het Ethereum blockchainnetwerk.
Wauw. Ik kan me niet inbeelden dat ik mijn crypto wallet nog maar in de buurt van een browser zou willen hebben. Laat staan een onderdeel van de browser zelf.
China blokkeert alle VPN oplossingen maar die van Opera zou wel goed zijn. Dan weet je dus dat Xi meekijkt.
Ik gok niet dat die VPN het binnen China doet
Voor wie een mooi alternatief wil voor Opera is er ook nog de vivaldi browser, een fork vanaf een eerdere opera versie.
Bitcoins delven wordt verboden - nog een stap verder is bitcoins verhandelen ook strafbaar in china. En Opera is chinees. Dus...
Wie slim is vertrouwt dat niet.
Ik voorzie browser attack malware coming up
Ik zou het die VPN echter niet vertrouwen! Een gratis VPN is nooit een goed idee!
Waar wil je die VPN voor gaan gebruiken?
Ik kon moeilijk anders dan mijn blik afkeren toen ik voor het eerst deze nieuwe versie opende. Ik vond het echt lelijk, nergens onderscheid tussen verschillende delen van de interface, alles zo fel, tabbladen die nog afgerond, nog rechthoekig zijn, verergerd doordat alles gewoon wit of lichtgrijs is... Ik ben geen fan van het nieuwe uiterlijk.
Merkwaardig keuze, ik meen mij te herinneren dat opera bij de release van Opera Next veel features er uit had gesloopt omdat ze vonden dat het een onderdeel was van een browser en dat deze ook niet terug zouden komen. Op hetzelfde moment bouwen ze een cryptowallet in, wie zit daar nu op te wachten in een browser?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee