Ook Opera voor Android biedt voortaan een gratis vpn-verbinding

Opera heeft de nieuwste versie van zijn mobiele browser voor Android voorzien van een gratis vpn-verbinding. De functie zit al sinds een kleine drie jaar in de desktopversie van Opera en was voor Android-gebruikers eerder dit jaar al beschikbaar als bèta.

De vpn-functie zit standaard in Opera for Android versie 51, die volgens Opera vanaf woensdag via Google Play wordt uitgerold. Het virtual private network geeft de gebruiker volgens Opera meer controle en privacy tijdens het browsen, vooral als gebruik wordt gemaakt van publieke wifinetwerken. Het bedrijf belooft een 'no-log service' en zegt geen data te verzamelen. Net als in de desktopversie kunnen mobiele gebruikers hun geografische locatie instellen op Europa, Amerika, Azië of 'Optimaal'. De vpn-verbinding is beveiligd met 256bit-versleuteling en laat zich op elk moment in- of uitschakelen.

IOS-gebruikers van Opera moeten het vooralsnog zonder de vpn-functie stellen. In het verleden konden zij wel gebruikmaken van de app Opera VPN, maar die dienst is in april vorig jaar stopgezet. De app is sindsdien ook niet meer beschikbaar.

Opera vpn Android

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

20-03-2019 • 10:51

46

Reacties (46)

46
45
28
2
0
8
Wijzig sortering
Chapeau voor Opera! Ik ben zeer blij met deze optie en zal hun browser hierdoor zeker meer gaan gebruiken op mijn smartphone.

Ik vraag me af waarom Firefox nog niet gevolgd is. Zij zijn toch de grote koploper met betrekking tot privacy op het net?
Ik vraag me af waarom Firefox nog niet gevolgd is. Zij zijn toch de grote koploper met betrekking tot privacy op het net?
Van Wikipedia:
Opera Ltd. is publicly listed on the NASDAQ stock exchange [8], with majority ownership and control belonging to Chinese Businessman Yahui Zhou
Als je om privacy geeft dan zou ik uitkijken met Opera en met VPN's in het algemeen.

Firefox doet het niet omdat die jou zelf een VPN(-achtige) dienst laat kiezen. Zie ook bijvoorbeeld de Tor Browser, die gebruik maakt van Firefox.

Naar mijn mening hoort dit ook niet thuis in de browser, en draagt het bij aan bloat. Het Internet is meer dan enkel het World Wide Web.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 02:50]

Opera biedt soortgelijke functionaliteit anders al eeuwig aan in hun browser. In het begin van de smartphone was dit soms ook broodnodig. Websites kostte vele MB's. Opera regelde een adblocker en maakte van die mb's enkele kb's. MS heeft dit toen ook voor IE/Edge op WP/WM geïmplementeerd.

Het is net geen standaard feature geworden in alle browsers.
Je had liever een een Amerikaanse business man, want die kan je wel vertrouwen?
Waarom dan dat specifieke stukje quote vet doen? Dan heb je toch minstens de schijn tegen. Overigens ben ik het helemaal met je eens dat een open, controleerbare VPN veel beter is.
Waarom dan dat specifieke stukje quote vet doen?
Omdat het geheel belangrijk is. Commerciële entiteiten vanuit plaatsen waar andere wetgeving, normen en waarden gehanteerd worden met betrekking tot privacy moet men altijd mee oppassen. Of dat nu China is (zoals in dit voorbeeld) of de VS.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 02:50]

Ik verdeel mijn zaken dan liever.

Niet dat een betaalde VPN het veiligste is, maar bij hotspots en onbekende wifi netwerken, verbind ik altijd met 'thuis' waar de Pi-Hole de boel onder controle heeft
VPN is niet het zelfde als privacy.
VPN is het omleiden van al je IP verkeer naar een provider die je schijnbaar wel vertrouwt.
VPN geeft dus extra onveiligheid als deze nieuwe provider je certifcaten en verkeer hackt (wat helaas vaak gebeurt).

Veiligheid is dus een keuze, wie vertrouw ik meer: T-Mobile, Ziggo, PIA, Opera, etc.
Om deze keuze te maken ben je soms een VPN nodig.

Voorbeeld:
In Azie gebruik ik liever Opera (omdat de locals behoorlijk fout zijn), maar in Nederland liever Ziggo of T-Mobile (omdat Opera minder privacy garandeert).

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 23 juli 2024 02:50]

VPN geeft dus extra onveiligheid als deze nieuwe provider je certifcaten en verkeer hackt (wat helaas vaak gebeurt).
Dat kan een VPN provider helemaal niet, net zoals je eigen ISP / telecomoperator dat niet kan. TLS-verbindingen zijn gewoon end-to-end.

De enige manier waarop ik me dit kan voorstellen is wanneer je dubieuze VPN client software met vage rootcertificaten gaat installeren, dat is uiteraard niet nodig bij VPN providers die de standaardprotocollen ondersteunen.
Gezien het aantal vage VPN app's op Android is de root certificaat hack optie heel realistisch.
Daarnaast zijn er providers (Telecom, Internet, Security scanners, VPN, etc) die soms root wildcard certificaten gebruiken uit domheid, omdat ze zelf gehackt zijn of omdat ze gedwongen worden door een overheid.

PKI gebruikt een decentraal root mechanisme wat komt uit de telefoniewereld waar de providers elkaar vertrouwden. Decentraal is ideaal voor Internet, maar.... er is dus geen single source of truth.
De zichtbare URL in een browser kan fake zijn door het gebruik van funny ISO codes.
Daarom moeten we nog steeds naar een groen slotje kijken in de browser, deze openen en elke keer de SHA1 hash controleren :) Niemand die dat doet.
Dus ja, we hebben een waterdicht systeem maar helaas is het niet bruikbaar en dus onveilig voor de consument.

Dus komen we terug bij vertrouwen in onze provider.

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 23 juli 2024 02:50]

We hebben het hier niet alleen over een VPN, maar ook over een browser. TLS is helemaal niet end-to-end. Daar kan je in ieder geval niet vanuit gaan als je zelf niet 100% zeker bent dat
a) het systeem waarop je werkt 100% te vertrouwen is.
b) de browser die je gebruikt 100% te vertrouwen is.

Als de Opera browser als een proxy(ik weet dat ze dat in het verleden ook deden tbv compressie, maar ik weet niet of ze dat nu nog doen) fungeert(los van het VPN) en het certificaat onder water vervangt door een ander certificaat(vertrouwd door Opera zelf), dan kan al je TLS verkeer gewoon gedecrypt worden zonder dat je daar als gebruiker iets van merkt.
Wat jij dan noemt end-to-end is van b.v. je bank naar de interne proxy van de opera browser. :)
(Bovenstaande is puur een voorbeeld van hoe het "zou" kunnen werken, ik zeg niet dat het zo is )
Maar Opera is een local in Azie. Het is opgekocht door een Chinees bedrijf.

Het ligt er aan wie je niet vertrouwd. Dat hoeft niet de provider te zijn. Als het je gaat om Brein of iets dergelijks die niet mag weten wie je bent is een Chinese VPN misschien wel veiliger. Als je een bedrijf hebt zou ik het zeker niet gebruiken en lijkt Ziggo me een stuk veiliger.
Effe goed lezen. @pe0mot zegt niet dat hij/zij de telecomprovider vertrouwt. Hij/Zij zegt dat hij/zij die meer vertrouwt dan het alternatief van de VPN van Opera.
Dus jij vertrouwt je telecom provider?
Nee die houden geen gegevens bij, ga maar eens aan Gökmen vragen dan.

Niet dat ik er mee zit dat hij is opgepakt natuurlijk maar wel met hulp van de bank en een telecom provider.
Ten eerste is het redelijk dom om deze zaak erbij te betrekken, dit is niet zomaar een filmpje downloaden natuurlijk, of een website bezoeken :|

Verder vertrouw ik mijn providers inderdaad meer dan externe partijen waar IK geen directe zaken mee doe.
Als KPN mijn gebruikers-gegevens lekt, is dat ze direct aan te rekenen, zou de achterliggende vpn-boer de hele logging op straat gooien, is daar geen controle op, en in het 'beste' geval "sorry, maar gratis"
Wist ik zelfs niet dat dit in de desktop versie aanwezig was. Vroeger veel gebruikt, maar door de jaren heen uit het oog verloren. Gebruik het nog altijd wel om te testen, maar niet meer als "daily driver" om het zo te zeggen. Misschien toch nog maar terug eens bekijken.

Niet dat ik iets te verbergen heb, maar echt gratis .. Ze moeten het geld toch van ergens halen
In de desktop versie zit dit er al jaren in. Het jammere is wel dat je niet meer, zoals in het begin, zelf een land kan kiezen, maar een regio:
https://i.imgur.com/gBYNgdR.png
Niet dat ik iets te verbergen heb, maar..
Kom op, don't be that guy :|
Ik heb wel wat te verbergen. Mijn locatie. ;)
Persoonlijk loop ik tegenwoordig met een grote boog om Opera heen: Chinese browser met ditto VPN :X

https://en.wikipedia.org/wiki/Opera_(web_browser)
Meningen verschillen, maar persoonlijk heb ik liever dat mijn data ergens in China terechtkomt dan bij Google in de US. China is echt een heel stuk verder van mijn bed dan die bemoeizieke US.
Dat denk je maar, lees het artikel over Xi Jinping's rijk van het kwaad in Elseviers Weekblad van een paar weken geleden en de laatste berichten over deelname van China in diverse wereldhavens. China is met een stille expansie bezig en wil zo de wereld veroveren.

[Reactie gewijzigd door Leo. P. Klepper op 23 juli 2024 02:50]

Jammer maar helaas, geen Opera voor mij.

Sinds dat opera verkocht is aan een bedrijf die niemand kent heb ik ook weinig vertrouwen in .

Daar wil ik ook niet de gratis VPN van gebruiken, hoe wordt dat gefinancierd?
Bekijk het vorige artikel: Opera begint test met gratis vpn in Android-browser.

Daar reageert een Opera Werknemer op soortgelijke vragen.
@AVL, kun je hier weer het e.e.a. toelichten?
Bekijk het vorige artikel: Opera begint test met gratis vpn in Android-browser.

Daar reageert een Opera Werknemer op soortgelijke vragen.
Wij van WC eend ?

De medewerker garandeert ons veiligheid en privacy ?
Omdat hij er werkt hoeft hij nog geen leugenaar te zijn...
Dat heb ik ook nooit gezegd.

Alleen zal een medewerker niet zo snel negatief reageren, lijkt mij.
Ik geloof er absoluut niks van. Hoezo kan Opera volledig gratis een VPN ter beschikking stellen zonder daar iets voor in de plek te krijgen? 0/10 would not use
Ze verdienen aan de bookmarks die standaard in de browser staan en als je op Google zoekt via hun browser.
Erg handig, ik gebruik het vaak om even firewallsettings even te testen etc, of gewoon simpel om even naar Thepiratebay te komen..
Anoniem: 1184570 20 maart 2019 11:03
Ik heb de VPN op de desktop versie wel eens gebruikt maar die was zo traag als een schildpad op bètablokkers.
Noem me een chinafoob maar sinds Opera in Chinese handen is ben ik een stuk huiveriger geworden het te gebruiken ook al zitten ze nog in een Scandinavisch land.
Gebruik al een behoorlijke tijd Firefox focus op Android en dat bevalt supergoed.
Ik heb het even uitgeprobeerd Opera mini in dit geval. Zonder wat in hoeven stellen worden adds geblockt en als ik naaar dit nieuws bericht gaat zegt Tweakers dat ik niet kan reageren omdat mijn ip-adres een Zuid-Afrikaans adres is. Het werkt redelijk vlot dus ik dacht mooi ik disabled Chrome en in eens geen add-blocking meer en ik kom weer gewoon uit Nederland. Hoe dat dan werkt weet ik ook niet.
Even mijn mening qua snelhedenicm VPN. We zijn zo ontzettend verwend met de hoge snelheden in Nederland dat we al snel klagen als iets 2 seconden langer duurt. GlassWire in gebruik hier en in het begin ook traaaaag maar na een tijdje weet je niet beter en wacht je 2 seconden langer. Maar dit is mijn ervaring
Anoniem: 1182680 20 maart 2019 12:55
De ip-adressen binnen elk VPN staan in no-time op black lists omdat ze door Jan en alleman worden misbruikt die hun eigen ip-adres willen verbergen.

Als je dan op dat VPN een besmet e-mail adres krijgt loop je het risico op steeds meer sites geblokkeerd te worden.
Wat bedoel je precies met een besmet emailadres?
Anoniem: 1182680 @tweaker201021 maart 2019 11:29
Een email adres dat op een blacklist staat omdat het bijbehorende ip-adres is gebruikt voor spam.

Je kunt je eigen ip-adres testen op www.mxtoolbox.com

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.