Micron en Western Digital brengen micro-sd-kaartje met opslag van 1TB uit

Zowel Micron als Western Digital hebben op het Mobile World Congress in Barcelona voor het eerst een micro-sd-geheugenkaartje met een opslagcapaciteit van 1TB gepresenteerd. Het gaat in beide gevallen om kaartjes met de UHS-I standaard en sdxc-geheugen.

De micro-sd-geheugenkaartjes van Micron en Western Digital hebben dezelfde 1TB-opslagcapaciteit, maar afwijkende opgegeven snelheden. Het SanDisk Extreme-sd-kaartje heeft leessnelheden tot 160MB/s en schrijfsnelheden tot 90MB/s, aldus fabrikant Western Digital. Het exemplaar van Micron heeft een lagere maximale leessnelheid van 100MB/s, maar wel een iets hogere schrijfsnelheid van 95MB/s.

Beide kaartjes maken gebruik van de A2-specificatie, een aanduiding die door de SD Association is bedacht om aan te geven dat geheugenkaarten snel genoeg zijn voor het goed kunnen draaien van apps die erop opgeslagen zijn.

Beide micro-sd-geheugenkaartjes zijn vanaf het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar, waarbij Western Digital specifiek de maand april noemt. Deze fabrikant geeft ook alvast de prijs weer: 450 dollar. Western Digital komt ook met een 512GB-versie voor 200 dollar. Micron noemt nog geen prijs voor zijn 1TB-micro-sd-kaartje.

1 TB Micron en WD1 TB Micron en WD

Door Joris Jansen

Redacteur

25-02-2019 • 19:59

96

Submitter: CPOMendez

Reacties (96)

96
95
76
4
0
5
Wijzig sortering
* For 128GB-1TB: Up to 160MB/s read speeds, engineered with proprietary technology to reach speeds beyond UHS-I 104MB/s, requires compatible devices capable of reaching such speeds.
Het is mij een raadsel waarom ze weer een eigen protocol moesten engineeren wat niemand ondersteund, terwijl UHS-II, wat tot 312 MB/s ondersteund, al jaren een standaard is.

In de praktijk haal je dus niet meer dan 100 MB/s met dit kaartje.

[Reactie gewijzigd door Balance op 23 juli 2024 01:27]

UHS-II vereist extra pinnen. Dat is waarschijnlijk een UHS-I kaart met een overclock.
Hmm ff 30 jaar terug in de tijd gaan, en daar beweren dat er 1TB op dat micro sd kaartje past. :*) Hoe zouden ze reageren?
"Tera-watte?" :-)

Zelf stond ik begin negentiger jaren verteld van het bouwsel van een paar rokende, bebrilde en bebaarde mannen in de speciale ruimte van de "computer club". Bij uitzondering mocht je aanschouwen hoe ze het voor elkaar hadden gekregen om wel 20GB opslag in een desktop computer te krijgen.

On topic : Dit kaartje is ook ideaal om de Surface Pro tablet van extra opslag te voorzien. Ik was zo'n cheap-ass die dacht dat 256GB genoeg zou zijn. Na Windows, Office, Photoshop en Illustrator was er voor Dropbox niet heel veel ruimte meer over...
Ik weet niet hoe het bij de recente versies gaat, maar toen ik nog wel eens de Adobe suite installeerde, kon je 80% ruimte besparen door alle extra's zoals gratis fonts, clipart, demo-bestanden, exotische plugins, specialistische hulpprogramma's, calibratie-spul en dergelijke weg te laten.

Bij Mac OS kon je 20 jaar geleden alleen al een paar honderd MB minder verspillen door bij installeren NIET de complete set default aangevinkte set meegeleverde printerdrivers te installeren, door er 499 weg te laten en alleen die ene te installeren die bij je printer hoorde. Je kan vast bij Windows ook vandaag de dag nog deel missen. Google er maar eens op.
Nieuwe Windows (7+) is echt bocht.. Vroeger (32GB ocz ssd, een van de nieuwste) gekocht, en dat paste niet, inderdaad door alle driver & update meuk. WinXP daarentegen wel :) max 3-4GB.
Wat is bocht? Er zijn zoveel definities van dat woord vandaag de dag.
Weet je zeker dat het niet 20 MB moest zijn? Toen ik rond 1998 erg veel pc’s verkocht, hadden we het over 1 tot 2 GB. Met name veel van die 2 GB disks van WD gingen kapot. Echt ladingen omgeruild na verloop van tijd.
Al die dingen werden gerefurbished en zo kon ik voor een prikkie (fl. 120,-) een 2gb schijf in mijn 486 prakken :)
Ik dacht ook dat dat 20MB moest zijn. Begin jaren 90 had ik een 30MB harde schijf bij mijn Atari ST. Die was even groot als 2 pizza-dozen op elkaar. Als je dat x60 doet zou het inderdaad een wonder zijn om dat in een desktop computer te krijgen.
Het zelfde als je dat het nu over een peta of exabyte hebt.
Hoe zou jij reageren als er een exabyte op past?
ik ga voor de Domegemegrottebyte en grotere 'vriendjes' :)
Bijna 3 uur om hem vol te schrijven, aaiiii
Wat voor data wil jij op een microSD zetten die sneller dan 100MB/s nodig heeft dan?
uuhm 4K films? met een 4K camera, dan heb je wel deze snelheiden nodig.
4K op >100MB/s? Laat mij maar een apparaat dat MicroSD nodig heeft zien die daar overheen gaat. Professionele camera's die over die snelheid gaan slikken SD, en dan bestaan er ook gewoon applicatie-specifieke SD kaarten die tegen de 900MB/s aankunnen.

MicroSD is niet voor de professionele film-markt ontworpen, is mijn punt.
Ongecomprimeerd 4:4:4 zit je op 1423 MiB/s bij 4k aan 60 fps. Zelfs 800 Mbit/s is al enorm veel met compressie.
Mobieke backup, beetje je hele hebben en houden zo klein als een duimnagel met je meenemen. best leuk toch? :D

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 23 juli 2024 01:27]

De doelgroep van deze kaartjes zijn duidelijk 4K camera / drone gebruikers.
Ja, je kan hem in je telefoon duwen, en daar is hij ook snel genoeg voor, maar om hem nou als backup te gebruiken lijkt me een beetje nutteloos (en kostbaar).
Ook met een drone/4k camera is het moeilijk deze kaartjes vol te krijgen. Of je moet de bestanden nooit verwijderen...
Ik heb het niet over een DJI Spark, maar meer de profi camera's zoals de Zenmuse X5S of X7 die onder (onderandere) een Inspire hangen. Die doen zo 160MB/s op 6K, maar kunnen ook dit soort SD kaartjes gebruiken voor 4K op 80MB/s.

Ook degelijke (non-telefoon) 4K camera's doen al snel tussen de 60 en 80MB/s.

Dan zit zo'n kaartje alsnog in 4 uur vol.
Dan mag je best veel accus mee gezien de vliegtijd van drones. 20 minuten airtime is al best veel.
Een Inspire kan bij 45 min vliegen op 1 lading. Deze worden ook veel gebruikt bij semi- tot volprofi film shoots.
Welke Inspire heb jij dan? Onze Inspire 2 staat echt weer aan de grond na 15-18 minuten vliegen. Met warm weer misschien 20 minuten maar daarna is het toch echt over.
Heb je ooit wel eens een Inspire gevlogen? Lijkt van niet omdat je duizend Inspire gebruikers kan uitnodigen en die zullen enorm veel dingen roepen en zeggen. Maar geen eentje zal beweren dat een Inspire 45min kan vliegen...

(Ze zouden er misschien van dromen....)
Een Inspire 2 doet standaard tussen de 25 en 30 minuten, klopt. Met een dual battery plate doet ie 40-45. (Dat is inderdaad niet standaard)
Je haalt Mbit/s en MByte/s door elkaar. 4k wordt doorgaans met 100Mbit/s = 12,5MByte/s weggeschreven. Dan duurt het volschrijven van 1TB ongeveer 22uur. Wat dus zo'n 100 vluchten is met een drone.
Kortom: dit soort kaartjes zijn niet echt bedoeld voor tijdelijke data-opslag, maar meer als permanente opslag in een klein apparaat zoals een smartphone.
Nee hoor, de Zenmuse camera's kunnen video tot 4.6 Gbit/s wegschrijven. Uiteraard niet op SD kaartjes
https://store.dji.com/guides/zenmuse-x7-interview/

4.44gbps op de Zenmuse X7
4.2gbps op de Zenmuse X5S

(I haalde even de resolutie van 4.6k er door heen)
Camerabewaking lijkt me het handigst. Dashcam voor in de wagen dan kun je een wat langer history bijhouden zonder dat het al overschreven is.
Als ik me goed herinner kan mijn dashcam niet eens groter dan 64 GB kaartjes aan. Is vast met meer apparaten een bottleneck.
Dat lijkt me sterk, het is ofwel SDHC (max 2 GB) of SDXC (max 2 TB).
Nee. Veel dashcams en action cams lezen max 64gb. 128 is een andere lezer
@dreamvoid SD was tot 2gb, SDHC was tot 32GB en SDXC tot 2TB
Dat is normaal als er toch niks groters beschikbaar is gaan ze er ook geen extra resources in steken om het te ondersteunen. Wat nu dus wel zal kunnen ;)-
Ik zou dit niet per se uitsluiten om in b.v. de switch te doen. Ik zelf download echt bijna alles puur uit gemakzucht en ik geen zin heb om elke keer de cartridge te wisselen.

Spellen worden alsmaar groter, als je nu naar de 8 grootste Switch games kijkt dan zit je al op 150+gb.
Dan zit je nog wel een eindje van de 1tb maar er komt nog genoeg aan :)
Ik heb er zelf ook een 256GB in zitten inderdaad. Maar om nou 500 euro uit te geven om nooit een kaartje te hoeven wisselen is (voor mij in ieder geval) net ff iets te veel van het goede.
Helemaal mee eens hoor, Ik heb er zelf een 200gb kaart in zitten maar die is dus al halfvol. Ik zou dan eerder voor een 400gb kaart gaan, die zijn relatief het voordeligste. Maar mocht de prijs ooit zakken van deze kaarten.. wie weet :D
200GB is met 35 Euro vs 90 voor 400GB toch voordeliger, maar ik heb er toch voor gekozen om de 400 in mijn switch te steken. En die is bijna vol.
Voor een Dashcam zou dit ook handig zijn, vooral met een dual cam en ook parking mode gaat rap vol
Totdat het sd kaartje het niet meer doet. Al een keer of vijf overkomen. Nee dank je.
Is dat niet te zeggen over alles wat kapot kan? Dan maar niet kopen want het kan kapot.
Anoniem: 418540 @Sjaak2k25 februari 2019 22:48
SD als backup is heel risicovol. Kapot is kapot. Het is geen harddisk die kuren krijgt en waar je veel data nog kunt terughalen.
Dat de SD (back-up) locatie het begeeft kan gebeuren, zolang je telefoon maar niet tegelijkertijd de geest geeft is het goed.
Tja, dat is toch het idee met back-ups? Nooit op 1 paard wedden.

Deze komt in mijn Surface Pro, en ik heb de OneDrive ingericht op die locatie. Al jaren zonder problemen. Maar One Drive biedt mij 1TB online backup, dus dit kaartje komt als geroepen. Heb nu met kunst en vliegwerk voldoende aan de 512GB die er nu in zit. En gaat hij kapot: Alles staat op One Drive :-)
De betrouwbaarheid van microSD kaartjes vind ik tot dusverre niet erg hoog. Ik heb nog nooit langer dan een jaar met een kaartje toegekund. Om daar nu mijn hele digitale hebben en houden aan toe te vertrouwen lijkt me geen goed idee.
Ik gebruik ze sinds ze er zijn (met gewone SD begonnen met een heel duur kaartje van 32MB...). Er is er in al die jaren (echt al lang geleden) nog maar 1x een kaartje kapot gegaan. Van de 40-50 die ik heb. De meesten zijn nu obsolete (64MB, 128MB tot en met eigenlijk 4GB voor mij) maar ze doen het nog gewoon.. Ook alle MicroSD's, daarvan is er zelfs nog nooit een kapot gegaan bij mij.

[Reactie gewijzigd door Arokh op 23 juli 2024 01:27]

Laten we ervan uitgaan dat je telefoon 256gb aan opslag heeft, in een redelijke extreem geval. Daar zal dan maximaal 230gb opstaan, ook redelijk extreem. Dan doe je er iets meer dan een uur over om een backup te draaien over 230gb. Zonder compressie en processor tijd gerekend. Kan makkelijk snachts of zelfs overdag. Vind ik zeker niet slecht.
koop dan gewoon een USB stick voor je backup. ;)
Als jij dit als mobieke backup wilt gebruiken (en daarvoor nog plusjes krijgt ook) snap je niet veel van opslag.
Ik heb dat al jaren als gemaks backup van mijn OneDrive folder. Ideaal, en andere interne oplossingen biedt mijn computer niet (Surface Pro). Wat snap ik precies niet?

Als hij kapot gaat staat de data nog bij One Drive, maar ik kan er toch altijd offline bij op deze manier. Wordt continue gesynct
Optimaal gezien dan. Er zijn vaak toch drops. En dit is denk ik geoptimaliseerd. Als je 1tb aan 2B files schrijft duurt het een week. Zelf houd ik het altijd op 75% van de (geoptimaliseerde variant van de) vermelde snelheid.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 23 juli 2024 01:27]

ik weet niet of het al aangehaald, maar ik vind zulke kaartjes altijd een grootrisico factor hebben met betrekking tot betrouwbaarheid. Waar ik onlangs werkte hadden ze best overdreven veel kaartjes in gebruik en iedereen in paniek omdat de stroom eraf viel waren diverse kaartjes geblokkeerd en konden niet meer beschreven worden. Meer dan de helft zou nog garantie hebben, maar ja je data. Zelf ook twee keer gehad, computer vast en moest herstarten en een keer met een Raspberry pi, beide kon ik weggooien Op de ene stonden honderden foto's op gemaakt met mijn camera van een bruiloft.

Jullie ideeën en ervaring?
Ja of RAW backup (bit voor bit clonen) .. Linux filesys (ext4...). gebruikt een journal, dus zelfs zijn files maar half geschreven en gaat de stroom eraf dan nog geen problemen die je beschrijft. Probleem met deze kaartjes is lage schrijf endurance, dus zetten ze de journal uit, met alle gevolgen van dien..
Denk niet dat mijn camera ext4 kan gebruiken.
Canon 550D.
Journal is leuk, maar wear leveling is wat SD kaarten corrumpeert. Wearleveling verandert de mapping van logische blokken naar fysieke blokken. Luk dat je alle bits nog hebt, maar je niet meer weet welke bits waar staan dan is het nog steeds zinloos. En journaling is inderdaad extra belastend, zeker voor de wear leveling algoritmes. Journals zijn de meest beschreven blokken op disk.
Hmm als het echt zo belangrijk is zou ik eens denken over zo'n apparaat met een accu wat de stroom er nog aantal minuten op houdt, zodat je tenminste nog fatsoenlijk kunt afsluiten?
Dat is iets anders, de raspberry pi heeft dat maar het gaat om het robuste karakter van zo’n kaartje. Ik heb er behalve de twee onleesbaar ook enkele die wel leesbaar zijn maar niet herschrijfbaar, zou ik deze opnieuw formateren dan zijn ze ook kapot.
Ik heb er een liggen die 2gb zou moeten zijn, maar na een keer of 20 beschrijven gaf hij ineens 256gb aan, kon er niets meer mee doen behalve lezen wat er nog op staat. Formateren? Werkt, maar zodra je hem ontkoppelt en weer aansluit staat de oude zooi er nog op. Zelfde met bestanden deleten en wegschrijven, zolang de kaart gemount is werkt het maar na ontkoppelen en weer aansluiten gebeurt er niets meer.
Met photorec en testdisk kun je proberen wat nog data te recoveren...
Eindelijk 1TB Micro-SD opkomst! Zodra het wat betaalbaar is, neem ik hem voor mijn S8 Plus en toekomstige smartphone. Met de S10+ kan je kan 2TB opzak hebben

Mijn S8+ heeft ondersteuning tot 512GB ik neem aan dat 1TB ook moet kunnen? https://www.google.com/ur......p;ust=1551213887510421
Je s8+ ondersteunt SDXC neem ik aan, die standaard gaat tot twee 2TB.
https://kb-nl.sandisk.com...caties-en-compatibiliteit
Klopt hij ondersteunt SDXC
Als ik dit zo lees ben ik wel benieuwd of dit het duurste (consumenten)product per vierkante centimeter zou zijn....
Denk dan toch eerder aan een geslepen diamant van die grootte, liefst omlijst met 24 karaats goud. Leuk als ring of hangertje.
Digitaal dan, en het begint in de buurt van mm2 te komen.
Mag wel eens meer gezegd worden hoe bizar deze techniek is ipv +2 comments over de snelheid hoor.. Probeer dit 10/15 jaar terug maar te bedenken, je houdt het niet voor mogelijk. Zon klein kaartje met 1 tb! Aan opslag. Laat dat eens bezinken. 1000 gigabyte op zon flinterdun en miniscuul plaatje. Bijna geen voorstelling bij te maken. En dan een snelheid van 10mb/s, natuurlijk niet snel, maar ook dat was vroeger ondenkbaar.

Bizar dat dit kan!
En dat het betaalbaar wordt! Kaartjes van 32 GB van een A-merk die nu nog maar 10, 20 euro kosten en het blijft nog steeds zakken. :)
1 TB op een SD kaartje is erg leuk.

Als de snelheid zo meteen nog omhoog kan door het express format zou dit voor veel mensen een vervanging kunnen zijn van de externe schijf.

naast C10, U3 en V30 is er blijkbaar ook A2.

Waarom niet vervangen voor één generiek logo met een gegarandeerde mimimum lees/schrijf/io snelheid, een 4de logo heeft naar mijn idee geen toegevoegde waarde.
Een hoop redenen waarschijnlijk. Maar ik denk meer omdat dan andere producten spontaan overbodig worden, dus niets meer opleveren.
Gaat hard, de ontwikkeling van opslag. Ik weet nog gezegd werd dat je een HDD van 15GB "Nooit" vol kreeg :+
Als ze deze kaarten nu gelijk uitbrengen met de MicroSD Express standaard, dan schrijf je ze nog binnen afzienbare tijd vol en kan je ze ook gebruiken als externe harddisk. Gemiste kans dat ze nog steeds de UHS-1 standaard gebruiken... Ik zie een kaart met (Micro)SD Express wel zitten als semi-externe SSD in de SD card-reader slot in mijn laptop.

Even doorgelezen.. De Express standaard is alleen beschikbaar als het aangesloten is op de NVMe bus. Anders werken ze gewoon als UHS-1 kaartjes. Dus als externe disk is niet mogelijk in een gewone kaartlezer. Misschien een nieuwe kaartlezer op de thunderbolt connector?

[Reactie gewijzigd door svenmeij op 23 juli 2024 01:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.