Nieuw logo moet tonen of sd-kaarten Android-apps goed kunnen draaien

Micro-sd-kaarten krijgen een aanduiding om aan te geven dat ze aan bepaalde prestatie-eisen voldoen voor het soepel kunnen draaien van Android-apps. Met de A1-indicatie van de App Performance Class kunnen consumenten de micro-sd-kaarten herkennen.

De SD Association heeft de App Performance Class 1, of A1, toegevoegd aan de 5.1-versie van de SD Specification. Sd-kaarten krijgen de A1-aanduiding als ze minstens 1500 iops halen bij willekeurig lezen-i/o. Bij schrijven moeten ze minimaal 500 iops halen. Bovendien is de eis dat de geheugenkaarten een sequentiële lees- en schrijfsnelheid van minstens 10MB/s kunnen halen.

SD App PerformanceIn de toekomst kan de SD Association nieuwe App Performance-klassen toevoegen, met hogere prestatie-eisen. Aan een indicatie voor consumenten is volgens de organisatie behoefte sinds de komst van Android Marshmallow, in de herfst van 2015. Die nieuwe Android-versie bracht ondersteuning voor Adoptable Storage Devices, waarbij geheugenkaarten als intern opslaggeheugen ingezet kunnen worden.

Android zelf test ook of de sd-kaarten snel genoeg zijn om ingezet te worden voor het draaien van apps, maar de consument heeft de kaart dan al gekocht, stelt de SD Association. In november van dit jaar heeft Google de interne benchmarktest een update gegeven. Die zal binnenkort aan Android Nougat toegevoegd worden. De SD-organisatie raadt in de bijbehorende whitepaper fabrikanten aan eerst die benchmark te doorlopen als ze met hun geheugenkaarten in aanmerking willen komen voor de A1-classificatie, om er zeker van te zijn dat ook binnen Android aan de prestatievereisten voldaan wordt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-11-2016 • 11:35

139

Reacties (139)

139
131
94
9
0
1
Wijzig sortering
Als er ergens een wildgroei van verwarrende logo's is, dan is het wel met SD kaarten. Ik moet altijd weer op internet zoeken hoe dat ook alweer zat met die logo's als ik een SD kaart wil kopen. SD, SDHC I, SDHC II, SDXC I, SDXC II, C2, C4, C6, C10, V6, V10, V30, V60, V90 en nu dan ook nog eens: A1. En vroeger had je dan ook nog 13x, 27x, 40x, 67x...

Je kan er bijna op afstuderen.
Zet deze dan in je bookmarks: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2001003867.jpeg
Erg handig.
hc was gewoon voor grotere opslag dan normale sd en die xc is nog meer gigabyte.
de V staat voor video. en de C is class (snelheid) maar is dan geen gegarandeerde minimum snelheid. ow blijkbaar wel... maar ik ben het helemaal met je eens dat er echt teveel logo's standaarden zijn voor sd kaarten.
Dus zullen we een nieuwe standaard maken, zodat de rest niet meer nodig is. https://xkcd.com/927/

[Reactie gewijzigd door capsoft op 22 juli 2024 15:21]

Bij al die idiote nieuwe normen, waarom houdt de SD Association het niet gewoon bij aantal MB/sec? Daar is het uiteindelijke toch aan gelinkt en dat is veel beter te begrijpen.

Volgens mij zou je als Android zijnde een eenvoudige speedtest kunnen inbakken als er een andere SD-kaart in wordt gestoken en die zou via een pop-up de gebruiker erop kunnen attenderen dat de snelheid wel/niet ok is.

Naast de verwarringen met snelheden, zijn de verwarringen met formaten en technische achtergrond ook lastig. Want de standaarden SDHC/SDXC staan niet alleen voor andere formaten, maar ook een ander bestandssysteem. Je hebt voor SD/-HC/-XC respectievelijk fat16/Fat32 en exFat. exFat is de minst slechte keuze, dan heb je ondersteuning voor bestanden >2GB als ik me niet vergis. Dan kun je dus ook een film meenemen.
Helaas zijn deze niet royalty-vrij, en dat is een slechte zaak.

SD heeft het de markt dus goed verstierd voor ons consumenten.
Bij al die idiote nieuwe normen, waarom houdt de SD Association het niet gewoon bij aantal MB/sec? Daar is het uiteindelijke toch aan gelinkt en dat is veel beter te begrijpen.
Omdat het bij de App Class niet gaat om pure doorvoersnelheid in MB/s, maar om aantal I/O operaties per seconde (iops). Er wordt hier dus iets anders gemeten dan alleen maar hoe snel de kaart data kan lezen / schrijven.
Volgens mij zou je als Android zijnde een eenvoudige speedtest kunnen inbakken als er een andere SD-kaart in wordt gestoken en die zou via een pop-up de gebruiker erop kunnen attenderen dat de snelheid wel/niet ok is.
Maar je wil graag weten of de kaart geschikt is vóórdat je deze koopt. Je hebt er niet zoveel aan als je het kaartje eerst moet kopen en in je telefoon steken en dat je dan pas weet dat 'ie te langzaam is...
De nieuwe standaard is inderdaad anders dan vorige standaarden en ik vind dit dan ook een goede ontwikkeling. Ik vind het jammer dat ze niet meteen een A2 en A3 maken want nu loop je tegen hetzelfde probleem aan als de vorige SD kaart standaarden: Dat SD kaarten zo makkelijk de specificatie halen dat de standaarden nikszeggend worden. Zo heeft een SD kaart met minimaal 90MB/s schrijfsnelheid nog steeds klasse 10. Theoretisch zou deze kaart dan klasse 90 zijn maar die "bestaat" niet, dus plakken fabrikanten nog steeds klasse 10 logo's op hun verpakkingen.

Nog beter zou zijn dat ze gewoon alle fabrikanten verplichten om minimale schrijfsnelheden en minimaal aantal iops te vermelden op de verpakking. Als Samsung dan bijvoorbeeld zou zeggen dat je een sd kaart van minimaal 60MB/s en 500iops nodig hebt, kan je dat 1 op 1 vergelijken, zelfs als je niet weet wat dat betekent.
Dan zijn er geen irritante standaarden meer nodig.
Nog beter zou zijn dat ze gewoon alle fabrikanten verplichten om minimale schrijfsnelheden en minimaal aantal iops te vermelden op de verpakking. Als Samsung dan bijvoorbeeld zou zeggen dat je een sd kaart van minimaal 60MB/s en 500iops nodig hebt, kan je dat 1 op 1 vergelijken, zelfs als je niet weet wat dat betekent.
Mee eens. 3 getalletjes. Misschien was de intentie jaren geleden om er een klasse aan te hangen ipv 3 getalletjes wel goed, omdat het dan nog eenvoudiger is voor de consument. Die opzet is echter compleet mislukt, Het is onbegrijpelijke warboel aan labels geworden. Ik zeg: Vandaag nog afschaffen.
[sarcasme]Ja ik snap ook niet hoe we ooit zonder al deze logo's harde schijven hebben kopen.[/sarcasme]

De SD organisatie heeft nu al een hele reeks aan logo's gemaakt dat geen enkele consument er nog op zal letten. Ik krijg meer het idee dat ze goed verdienen aan de logo's en daarom reden aan het verzinnen zijn om er nog meer te maken. Ze hebben het rondje dat de minimale schrijf snelheid in MB's weergeeft, maar dat was ook al niet goed genoeg meer toen kwam er een U en daarna een V en nu interesseert het mij geen meter meer en ik houd het ook niet meer bij. En als ik dat als tweaker al niet meere doe hoe moet een consument dat dan weten.

Vermeld gewoon het merk en typenr goed op de kaart dan kan ik de specificaties en reviews op internet wel opzoeken om te zien of de kaart voldoet aan mijn eisen. En anders heb je nog een verpakking waar je het min/max/average van lezen, schrijven en IOPS op kan vermelden.
Verschil met harde schijven is dat deze meestal niet door de doorsnee consument worden gekocht (muv externe harde schijven welke ook 100 labels op de doos hebben)
En dan zijn er nog de fabrikanten van de apparaten zelf die bijv. stellen dat hun product "microSD-kaartjes tot 64GB ondersteunt". Faliekante onzin, aangezien - mits goed geïmplementeerd; normaalgesproken - niet het apparaat bepalend is voor de maximumopslaggrootte van je SD-kaartje, maar de gekozen SD-standaard zelf.

SD ondersteunt 128MB tot 2GB
SDHC 4GB tot 32GB
en SDXC 64GB tot 2TB

Zie bijv. http://kb-nl.sandisk.com/...caties-en-compatibiliteit en https://www.sdcard.org/developers/overview/capacity/

In de praktijk werkt een 64GB microSDXC-kaartje dus meer dan prima in een telefoon die zegt SDXC-kaartjes tot 32GB te ondersteunen.
...niet het apparaat bepalend is voor de maximumopslaggrootte van je SD-kaartje, maar de gekozen SD-standaard zelf.
Om precies te zijn: de ondersteuning van het bestandssysteem. ;)
Dank voor die toevoeging
Die waarschuwing zit er in. Ik weet niet meer precies hoe die er uit zag. Maar je krijgt hem zodra een SD kaart wil omzetten naar "adoptable".

N.B. Standaard wordt de hele SD gebruikt en ge-encrypt! Via ADB is het mogelijk een deel van je SD als adoptable in te zetten zonder root.:
http://android.stackexcha...-to-split-adopted-storage
http://blog.sam.liddicott...semi-adopted-storage.html

Als de SD kaart toch wilt kunnen lezen op een laptop/pc dan moet de encryptie sleutel uit android halen, root nodig, en onder linux met dm-crypt koppelen.
https://nelenkov.blogspot...torage.html?view=flipcard
En nog steeds is het dan verwarrend. Even als voorbeeld: Is dit kaartje dan wel of niet geschikt voor 8k? Volgens die chart heb ik dan v60 v90 nodig, of is enkel 60-90MB/s voldoende?
wat maakt het jou uit wat voor class er op staat
je wist zeker ook niet dat 8K niets zegt over de bitrate?
hou het simpel en denk niet zo moeilijk
Ik denk dat je het punt een beetje mist, het gaat er juist om dat dit soort charts en de hoeveelheid standaarden gewoon nergens op slaan en verwarrend zijn ondertussen. Mijn vraag is een voorbeeld en Ik ben het juist eens dat we alleen naar de ruwe data (vereiste snelheid e.d.) moeten kijken per applicatie van de geheugenkaart ipv steeds meer standaarden introduceren. p.s. "write speed" ;)
en zelf die zijn niet zo moeilijk als je wat na zoek doet
Jij weet er duidelijk genoeg van af maar dat lijkt me niet het geval voor de gemiddelde consument? Er is bijna geen plek meer voor meer soorten logootjes ondertussen, zeker niet op de micro sd kaarten. Natuurlijk snap ik dat ze allemaal een specifiek doel hebben maar het begint zo complex te worden voor eigenlijk iets relatief simpel?

Waarom zou het voorbeeld kaartje niet onder de v60 of v90 class komen te staan; Te lage read speed of io speed zoals jij al aangaf ?
Het idiote is nog wel dat het allemaal marketing-wank is. Zet gewoon op de apparaten wat de verwachte read/write speeds moeten zijn voor goede performance, en zet op de verpakking van de opslag kaartjes/ssd's wat de read/write speeds zijn, dan zit je altijd goed.
Nee. Dat is precies wat er met de huidige classificering mis is, die kijken alleen naar read/write speeds (doorvoer in MB/s) maar voor applicaties is dat vaak niet de beperkende factor. Een kaartje dat intern met relatief grote blokken werkt kan dan een heel goede read/write speed hebben, en erg geschikt voor bijv. video opslaan, maar bij random I/O is dat hopeloos traag, juist omdat voor kleine bestanden er een heel blok herschreven moet worden.
Ik ben dus wel blij met deze nieuwe classificering, niet alleen voor gebruik als applicatie-opslag in android apparaten, maar bijvoorbeeld ook bij gebruik in een Raspberry Pi , waar een (micro-)sd kaart wordt gebruikt voor het OS.
Klaarblijkelijk is het voordeel van Android tov Apple telefoons dat je het geheugen makkelijk via een SD kaartje kan uitbreiden toch weer een voordeel waar een aantal voorwaarden aan kleven...
Apple vraagt voor een geheugen opslag wel erg veel geld word altijd geroepen maar bij de nieuwe iPhone 7 zijn er ook behoorlijke verschillen. Zo is het geheugen van een 32GB model maar liefst 8X trager dan van dat van een 256GB model. De read en write performances overtreffen een basis SSD in een PC dus voor mij meer dan het prijsverschil waard om het 256GB model te nemen.
Het betreft alleen schrijf-snelheid. De 32GB variant heeft een schrijfsnelheid van 42MB/s. De iPhone 7 heeft niet eens de mogelijkheid om veel meer dan 42MB/s binnen te halen: Via USB haal je misschien net iets van 50MB/s. Via WIFI of 4G haal je ook geen 42MB/s binnen.

De enige rede dat je dan nog hoge schrijfsnelheid wil, is het wegschrijven van door-apps-gegenereerde data..., maar als je zulke apps gebruikt, zit je toch in no-time aan het limiet van 32GB en moet je maar gewoon de 128GB versie of 256GB versie halen.
Moet je es filmen op HD of 4K kwaliteit, dan heb je echt wel wat doorvoersnelheid nodig ;)
Moet heel eerlijk zeggen dat als je op 4K bezig bent, en afhankelijk bent van (micro)SD kaartjes. Dat je je zaken niet echt op orde hebt.
De bitrates van HD en 4K video worden nog steeds gemeten in megabits per seconde, niet in megabytes. Die komen nog niet eens bijna in de buurt van 42 MB/s...
Mbps is toch gewoon MBps*8? ;)

Anyhoe, ik heb het even gecheckt, en het lijkt inderdaad niet een probleem te zijn. De Galaxy S7 doe maximaal iets van 48Mbps, dus dat zou in principe met de meeste micro SD kaartjes die 10MBps kunnen schrijven wel OK moeten zijn (er vanuitgaande dat de blokken groot genoeg zijn, en dus iops laag genoeg blijven)
"wel wat"... 51Mbps om precies te zijn, omgerekend minder dan 7MB/s. Je kan dus tot 6 4K videos opnemen op je iPhone tegelijk.
Tuurlijk je hebt helemaal gelijk voor wat betreft de externe mogelijkheden deze schrijfsnelheid te benutten. Ik wil alleen zeggen het interne flash geheugen van een iPhone 7, en met name de 256GB modellen, niet "zomaar" flash geheugen hebben. In tegenstelling tot de Android toestellen, waar vandaag de dag nog een kaartje ingezet kan worden, haalt een snel SD kaartje het in de verste verte niet met de performance die de interne flash chips van een iPhone bieden.

Overigens is iTunes meer de beperkende factor om via USB files snel naar de iPhone te kopiëren. De nieuwe iPhone 7 heeft ook USB3 en er is dus geen limiet in principe om de transfers naar de iPhones met een veel hogere snelheid uit te voeren dan jouw optimistische schatting van 50MB/s want ik heb net even gechecked en ik kom maar aan 30MB/s.

Ook vergeet je een andere belangrijke factor namelijk simultane toegang. Bij een SD kaart kakt de performance echt enorm achteruit als je leest en schrijft tegelijk. Alhoewel hier verder niks over bekend of getest is.

Maar me nu er verder in verdiept te hebben begrijp ik de motivatie wel van de SD fabrikanten. Vroeger sprak men van portable storage binnen android en was deze storage eigenlijk ondergeschikt voor de telefoon. Je kon er fotos films en andere zaken prima op kwijt maar apps toch liever in het interne flash geheugen van de telefoon zelf. Sinds android 6 kan je SD geheugen volledig integreren en is het dus aannemelijk dat ook apps etc die meer eisen stellen aan de performance van het geheugen erop gezet gaan worden. Dan wil je een soort keurmerkje dat je ook zeker weet dat het acceptabele performance kan bieden onder dit soort condities.
30MB/s lijkt me een realistisch USB 2.0 snelheidlimiet, die 50MB/s was meer een theoretische max. Wellicht dat het toch geen USB 3.0 is van je systeem naar de iPhone...
Ja doe mij ook maar liever kwalitatief goed intern geheugen, SD kaartjes zijn waardeloos. Maar goed dat dit initiatief er wat meer duidelijkheid in wil scheppen maar 1500 IOPS en 10MB/s sequential is nog wel erg lage baseline..

[Reactie gewijzigd door AlphaBlack_NL op 22 juli 2024 15:21]

Mwah, 1500 iops is ongeveer 6 normale 7200RPM harde schijven in raid0 ;)
Wel grappig dat ze hier mee komen, een hoop nieuwe telefoons hebben momenteel niet meer de mogelijkheid om een SD kaart uit te breiden helaas :'(
als er geen SD kaart in kan is het voor mij geen volwaardige smartphone.
en het bekijken niet waard.
Je vergeet nog de klasen. Class 2,4,6 of 10 plus de UHS klassen :)
Deze reactie zocht ik :+
En dan heb je die geweldige 300-in-1 kaartlezers die ook al die kaartjes kunnen lezen :D... jaja, SD dus, 't is duidelijk :')

[Reactie gewijzigd door Aardappel op 22 juli 2024 15:21]

Gelukkig heeft de SD Association daarom een handig tabelletje daarvoor. ;)
Ik ben het eens dat het een enorme wildgroei is qua logo's. Je hebt wel veel keuze en dan moet je wel weten welk kaartje je nu het beste is voor jouw apparaat waarvoor je het koopt. Dan heb je te maken met:
  • Maximale hoeveelheid van data van het kaartje
  • Minimale en maximale snelheid wat het apparaat nodig heeft, dus niet dat je dan onzinnig een te snel kaartje koopt.
Zelf zou ik dan graag zien dat fabrikanten aangeven wat het minimale, maximale en optimale eisen zijn van de SD-kaartjes. Nu is het vaak het verhaal van "Wij van WC-eend..."

Een aparte aanduiding voor Android-apparaten lijkt mij kul. Het voorgaande in acht genomen lijkt mij beter dat Google kan eisen dat Android-apparaten aan een bepaalde snelheidsklasse minimaal dient te voldoen.

[Reactie gewijzigd door StefandeGroot op 22 juli 2024 15:21]

Ik ben het volledig met je eens. Het is al een wirwar van logo's en dan nog maar eentje erbij... 8)7

De SD kaarten moeten straks groter, anders passen de logo's er niet meer op! :+

(...Of zijn ze niet meer te lezen, zo klein.)
En je moet al een microscoop gaan gebruiken om al die logo's op een micro-sd kaart te kunnen lezen. Mij lukt het nu met leesbril al niet eens meer.
Volgens mij heb je maar een paar gegevens nodig:
  • capaciteit
  • snelheid in i/o per seconde
  • snelheid in mb per seconde
De laatste kan men haast wel weglaten, dat is meestal wel voldoende. In de meeste gevallen is het aantal input/output acties per seconde de beperkende factor. Alleen video heeft een hoge schrijfsnelheid met weinig i/o acties.

[Reactie gewijzigd door WillySis op 22 juli 2024 15:21]

moest er bij elk device dan nog eens bijstaan welke kaartjes de controller ondersteund, dan weet je eindelijk of een combinatie device+kaart geschikt is voor wat je wil doen
Ik dacht dat je er voor de grap type's van Volvo's had bijgesleurd, maar het is effectief een klasse :/
Maar de normale consument snapt er niets van... ik wil een (micro)SD kaartje en dan heb je verschillende classes waarvan 10 het hoogst is, oja nog sneller dan moet je UHSC-I of UHSC-II hebben. Wil je hem ook gebruiken in je smartphone, tjah ook nog even checken of hij wel A1 is?!?!?

Zie nu in de pricewatch zelfs nog meer andere types staan....

Een gewone consument komt daar toch niet meer uit, en al die winkels waar (micro)SD kaartjes bijzaak zijn waar de verkoper het ook niet eens weet wat hij verkoopt...

Ja ik snap het (redelijk), maar voor de gewone consument zijn al die verschillende type aanduidingen en versies erop net zoals de keurmerken op voedsel waarmee het dood gegooid wordt. Je ziet door de bomen het bos niet meer.
Ja ik snap het (redelijk), maar voor de gewone consument zijn al die verschillende type aanduidingen en versies erop net zoals de keurmerken op voedsel waarmee het dood gegooid wordt. Je ziet door de bomen het bos niet meer.
En wat stel je dan voor? Een verkoopverbod op alle modellen behalve de allersnelste?
Ik vind dit nieuwe logo juist heel makkelijk.
Zet er gewoon op:

- Wat de lees- en schrijfsnelheid is in MB/s of GB/s
- Hoeveel GB/TB totaal.
- Waar het kaartje het meest voor geschikt is (telefoon, laptop, camera, tablet etc. d.m.v. kleine pictogrammen)
Ik vraag me af of dit gaat werken. Veel merken zetten er op dat het geschikt is voor een telefoon, maar waar voor dan? Foto's maken met een gemiddelde SD kaart zal prima gaan.

Echter apps draaien is een ander verhaal. Dus ook daar kunnen we dan niet op aan.

Ben het wel eens met Stijn1309, ik vind dat er ontzettend veel verschillende kaartjes op de markt komen met tientallen soorten specificaties. Het wordt als maar lastiger om door de bomen het bos nog te zien. En ik denk dan niet dat andere pictogrammen dit gaan verhelpen.
Maar consumenten hebben wel iets waar ze op kunnen sturen.
Een verkoper kan uitleggen dat een hogere schrijf-/leessnelheid beter is.

Een pictogram kan aangeven dat het kaartje in die categorie het best tot zijn recht komt, in een ander apparaat werkt deze ook, maar minder goed.
De consument kan altijd een algemeen kaartje kopen.
Inderdaad, veel makkelijker. Net zoals bij de (oude vertrouwde) hdd's het geval was. Hoe hoger de toeren, hoe sneller de schijf. Dat kan ook voor SD kaartjes bedacht worden; maar helaas. :/
Die dingen zeggen de meeste consumenten toch helemaal niets? Mensen weten nog niet eens wat een gigabyte is!
Dit dus. Ik heb mensen horen zeggen dat bij geheugenomschrijving van een laptop 500 gb meer zou zijn dan 1tb.
Wat dacht je van één standaard welke je telkens doornummert?
Nieuw snellere standaard/model dan een weer een cijfer hoger.

Maar dit A1 is weer een "extra" aanduiding op de kaart los van de type kaart.
Ik zie gewoon om mij heen dat mensen niet meer snappen wat nu wel of niet een goed SD kaartje is.
omdat er een verschil is tussen formaat, opslag capaciteit methode , random lees-, random schrijf-, sequentieel lees- en sequentieel schrijfsnelheid.
Dus heb je minstens 6 specificaties om rekening mee te houden
Klopt en ik zeg ook niet dat ik de oplossing heb.

Maar weer een soort keurmerk over die verschillende classes en dergelijke die er zijn is gewoon niet handig. Zo kan je dus ook een keurmerk gaan verwachten voor allerlei toepassingen, N1 (Navigatie performance) C1 (Camera performance) etc.
Een beetje zoals intel doet met hun CPU i3/i5/i7 en dan XXXX cijfers. Vrij logisch en hoef je maar 1x te snappen.
Ik ben het helemaal met je eens voor ons 'tweakers' is over het algemeen geen probleem maar voor een normale consument word het bos steeds dikker.

Je hebt class 2,4,6,10 kwam laatst ookal 16 tegen!
Maar wij willen natuurlijk het snelste kaartje voor je smartphone of raspberry pi.
dan denk je, ik met UHS (ultra high speed) hebben , ook hier zijn weer 3 verschillende classes in.
Het lijkt me beter het gehele systeem te herzien en er gewoon een classe volgorde aan geven zoals bijvoorbeeld 16, 18 , 22, 24, enz enz..
"Maar is dan het grootste cijfer (in jouw voorbeeld 24) dan het hoogst? Of het hoogste cijfer (in jouw voorbeeld 16)" het snelst?- Bertie

Ik zou ook niet weten hoe (en of we het uberhaupt moeten vermakkelijken). Maar de huidige consument heeft " de plicht " zich te verdiepen in zijn/haar koop. (Helaas)

[Reactie gewijzigd door Juliuth op 22 juli 2024 15:21]

Hoe hoger de klasse hoe sneller de sd kaart lijkt me een simpele keus.
Als een winkel dan bijvoorbeeld class 50 levert is dat zijn snelste kaart, terwijl de mediamarkt misschien al een class 52 kaart heeft liggen.

Klinkt echt dom dit, maar volgens mij wel het simpelste voor consumenten.
dat gaat dus niet je kunt ze niet bij elkaar voegen.
stell je hebt een sdsc slot .

hoe wou jij dan aan geven dat een sdxc 50mb/s niet op de sdsc slot gaat werken of traag
zie SD compatibility table https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#Micro

het enige wat je kan doen is alles onder SDXC UHS-I slot weg doen en je hebt weer 1 class
en iedereen die een slot heeft die daar onder valt pech of geluk moet hebben dat ze maar net die ene kaart gekocht hebben die bv een SDHC UHS-I slot is
totdat de bus of clockspeed weer verhoogd word en dan krijg je weer een nieuw class.
gaan we dan weer alle vorigeweg gooien ?

En die video class slaat helemaal nergens op , het is geen verbetering , geen verhoging van speed , geeft alleen het minimale wright speed aan (dat op een leeg schrijf). ( nou geeft het wel aan waar je het voor kan gebruiken maar bedoel meer van, de classen waren allemaal op verbetering en nu een class die enkel wat aan geeft

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 22 juli 2024 15:21]

Maar de normale consument snapt er niets van...
Dat hoeft toch ook niet. Gewone consumenten die vraagtekens hebben welk kaartje ze nodig hebben kunnen zich vervoegen in een winkel. Daar staan dan hopelijk mensen die het juiste product kunnen adviseren. Als e.e.a. dan niet klopt, heb je ook een plek om naar terug te gaan...

Dit geeft fabrikanten een handvat om aan te geven welke ranking(s) een kaartje nodig heeft om in hun toestel te functioneren. Daarmee kunnen verkopers dan weer de consument adviseren.
Wel leuk dat je een standaard (SD) gaat bevuilen met en OS-specifiek logo...
Het is de A van App Performance Class.
Niet de A van Android.
Maar wie bepaalt wat "App Perfomance Class" is?
De SD Association, zoals duidelijk in het artikel staat, en de criteria hebben niet direkt iets te maken met Android:
De SD Association heeft de App Performance Class 1, of A1, toegevoegd aan de 5.1-versie van de SD Specification. Sd-kaarten krijgen de A1-aanduiding als ze minstens 1500 iops halen bij willekeurig lezen-i/o.
Daarbij aannemende dat de A voor Android staat?
Uiteindelijk gaat het om het aantal IOPs bij lezen en schrijven.
Niet echt OS specifiek.
Ik neem daarbij aan dat dit ook beter zal werken op ander devices.
De A van adoptable zou ik zeggen.
Hoewel men de functionaliteit op dit moment aftoetst aan 1 enkel OS heeft de standaard en het logo een meerwaarde voor alle mobiele devices waarbij je apps naar de SD kaart kunt verplaatsen. Al leg je aan de andere kant ook wel direct restricties op aangezien andere systemen zich gedwongen kunnen voelen om de specs van Android over te nemen mbt snelheid van geheugenkaarten.
Ik denk dat verreweg de meeste SD kaartjes worden gekocht door mensen met een android toestel.

Er is dus ook een commercieel belang om dit logo te hanteren
Ik denk eerlijk gezegd dat die A voor Apps staat.. Niet voor Android.
Al hoewel de meeste smartphone met uitbreidbaar geheugen wellis waar android draaien, wil dat nog niet zeggen dat die A dan ook voor Android staat :+
Ik begreep dat die class 10 niet zoveel zei, maar ik dacht dat UHS wel voldoende was om gegarandeerde snelheid te hebben. Dus ik zie zo snel niet waarom dit logo er nou moet komen?

edit: ik zie het al. iops staat niet in de spec van uhs. alleen bussnelheid:
12.5 MByte/s (SDR12)
25 MByte/s (SDR25)
50 MByte/s (SDR50, DDR50)
104 MByte/s (SDR104)

[Reactie gewijzigd door capsoft op 22 juli 2024 15:21]

Die "class 10" zegt iets over de echte transfersnelheid, niet perse de bussnelheid (hoewel de bus natuurlijk wel minstens die snelheid moet halen om enig nut te hebben). Class 10 betekent dat hij in ieder geval de 10MB/s wite snelheid haalt, wat relevant is voor camera's en dergelijke.

Als ze in plaats van al die onzin logo's nou gewoon de specs zouden geven, was 't leven voor een tweaker een stuk makkelijker. Een aanduiding "r40w10i500" zou al duidelijk zijn als 't klein genoeg moet zijn om op 'n micro-SD kaartje te kunnen afdrukken.

Dezelfde wildgroei aan "logo" aanduidingen had je vroeger met CD en DVD ook, de geschiedenis herhaalt zich gewoon. Met als toppertje om de "32x" aanduiding van CD writers ook voor SD kaartjes te gaan toepassen.

Met die marketing lui valt niet te praten.
Wij Tweakers weten wel wat de specs betekenen. De gemiddelde consument weet diy absoluut niet. Zo'n logo is dus een goede zaak voor de gemiddelde consument.
diezelfde consumenten hebben ook geen bal verstand van al die logo'tjes. Ze zijn nog het meest geholpen met simpele cijfertjes zodanig dat ze de verschillende kaartjes met elkaar kunnen vergelijken. Enkel bij IOPS zullen ze misschien vragen stellen.
Ik denk dat de gemiddelde consument geen idee heeft dat een SD-kaart uiberhaupt is voorzien van wisselende specificaties. Ik kan mijn ouders altijd mooi vergelijken als gemiddelde consument en die pakken gewoon een SD van het juiste formaat.
Zo'n logo is dus een goede zaak voor de gemiddelde consument.
En dan nu de consument nog voorlichten over dat nieuwe logo. ;)

De gemiddelde consument weet niets van verschillende klassen SD kaartjes of de verschillende snelheden. Hetzelfde als met USB-sticks. Ze pakken gewoon een USB-stick uit de 5 euro bakken bij de Media Markt zonder te kijken wat erop staat.
Dan moet je je laten informeren :)

Ik ga toch ook geen auto kopen op basis van logos die er op staan. Nee door te informeren en proberen...
De verkopers hebben er over het algemeen net zo weinig verstand van.
Je laten informeren is dus nog niet zo gemakkelijk. Je moet maar iemand treffen die het toevallig weet, maar die staat meestal niet in de winkel.

In de winkel reageren ze eigenlijk hetzelfde als de groenteboer op de martkt. Jij vraagt zoete sinaasappels en de klant na je wil juist zure. Uiteindelijk krijgen we onze sinaasapels uit hetzelfde kistje. Thuis met je dn wel wat je werkelijk hebt gekocht.
De verkopers hebben er over het algemeen net zo weinig verstand van.
Je laten informeren is dus nog niet zo gemakkelijk. Je moet maar iemand treffen die het toevallig weet, maar die staat meestal niet in de winkel.

In de winkel reageren ze eigenlijk hetzelfde als de groenteboer op de martkt. Jij vraagt zoete sinaasappels en de klant na je wil juist zure. Uiteindelijk krijgen we onze sinaasapels uit hetzelfde kistje. Thuis met je dn wel wat je werkelijk hebt gekocht.
Dat ligt aan de consument.
Die wil het zo goedkoop mogelijk.
De consument die echt kwaliteit wil, gaat niet naar Mediamarkt, die gaat naar een audiowinkel, het zelfde voor de sinaasappelkoper, die gaat niet naar de markt of AH, maar naar een echte groenteboer.

Maar omdat vrijwel iedere consument wil / denkt dat die persoon aan het verkooppunt gratis is, mag er geen marge meer gemaakt worden.
Dus bedrijven als MM buiten dat uit, personeel wat ( bijna) voor niets werkt, geen degelijke opleidingen krijgt, is uitwisselbaar over de hele afdeling, en soms zelfs naar de volgende.
Of je nu een wasmachine verkoopt omdat die goedkoper is, of omdat het een laadvermogen / waskracht-app biedt, dat maakt niet uit ... omzet draaien !
Er is nogal een verschil tussen een auto van 30.000 euro en een sd-kaartje van 20 euro...
Dus eigenlijk hoeven mensen helemaal niet te zeuren? Het kost toch praktisch niks :)

Je moet je gewoon ergens in verdiepen, gaat voor vrijwel alle aankopen op. Of geen verwachtingen hebben dan maakt het allemaal niet uit natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 15:21]

Een auto wordt "op gevoel" gekocht. Al is het maar omdat ik er de ballen verstand van heb, ik kies er eentje die ik wel leuk uit vind zien, en ik wil geen Italiaanse auto, en de garage moet me aanstaan enzovoorts. Ik ben altijd prima tevreden met mijn door wat ongefundeerde vooroordelen geselecteerde bolide, want in het segment waar ik koop is 't toch allemaal een beetje eenheidsworst.

't Is nou niet zo dat ik met een stuk of tien exemplaren een circuit ga rijden en dan de beste rondetijd ga bijhouden ofzo...

SD kaartjes kun je vrij makkelijk vangen in wat cijfertjes. Aangezien ze in je apparatuur verdwijnen hebben hippe kleuren en flitsende logo's niet zoveel impact.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 22 juli 2024 15:21]

Straks gaat men de kaartjes nog groter moeten maken om alle logos erop te krijgen.
Waarom?
Je hebt toch twee kanten.
Eentje is nog ongebruikt :+
Tjonge, wanneer wordt het intern geheugen zo groot dat je de kaart alleen maar nodig heb voor extra ruimte en niet als vervanging van je te klein intern geheugen. Dus minimaal 128 GB intern die als 1 wordt gezien door al je app's en je telefoon en dan een optie toevoegen via de "sd" om hooguit je foto's, films en muziek op te slaan en dergelijke maar dus niet voor je app's.
Tja die keuze maakt de gebruiker toch zelf. Ik kies bewust voor 32GB (half leeg) omdat ik daar zat aan heb, om mn (bijna volle) 64GB SD komen de fotos en videos. Een ander wil 64GB en weer een ander 128GB, toch mooi dat ik niet hoef te betalen voor iets waar ik niet op zit te wachten.
En Windows 10 Mobile apps dan? Dit is toch niet een specifiek Android dingetje?
Windows Mobile heeft amper marktaandeel en Apple toestellen ondersteunen geen SD-kaarten. Logisch dat er dan voor Android wordt gekozen.
Dan moeten de fabrikanten natuurlijk wel toestaan dat de apps vervolgens overgezet kunnen worden.
Het wordt wel een mooie afkorting reeks dan hoor; SDXCA1
de consument kiest gewoon de goedkoopste of de duurste want dat is de beste.. ze kijken niet naar al die betekenissen want zelfs ik heb er nog moeite mee om te begrijpen wat je nou nodig hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.