Sd-geheugenkaarten krijgen nieuwe snelheidsaanduiding

De SD Association heeft een nieuwe standaard aangekondigd om sd-geheugenkaarten te classificeren. Sd- en micro-sd-geheugenkaartjes moeten met een Video Speed Class-aanduiding beter inzichtelijk maken wat de minimale sequentiële schrijfsnelheid is.

Volgens de SD Association zijn de nieuwe SD 5.0-specificaties nodig om duidelijk te maken welke geheugenkaarten geschikt zijn voor 8k-filmopnames of het opnemen van 360-gradenvideo. De organisatie roept daarvoor de nieuwe Video Speed Class in het leven. De verschillende sd-geheugenkaarten, waaronder sdhc, sdxc en micro-sd, zullen in de nabije toekomst voorzien worden van een V-logo met daarachter een getal. Dat getal geeft aan wat de minimale sequentiële schrijfsnelheid is van de geheugenkaart.

De SD Association stelt dat voor het opnemen met 60fps in een 8k-resolutie van 7680x4320 pixels een minimale sequentiële schrijfsnelheid van 60MB/s is vereist. Bij 120fps zou dat 90MB/s bedragen. In de praktijk zal de benodigde schrijfsnelheid samenhangen met de compressie die wordt toegepast door de betreffende camera.

SD 5.0

Voorheen werd de snelheid van geheugenkaarten aangegeven met de Speed Class. Veel geheugenkaartjes zijn tegenwoordig echter veel sneller dan de maximale snelheid die 'Class 10' voorschrijft. De SD Association kwam daarom al met een nieuwe standaard voor kaartjes die voorzien zijn van een Ultra High Speed-bus. De U1- en U3-aanduidingen, die staan voor minimale sequentiële schrijfsnelheden van 10MB/s en 30MB/s, zijn echter ook in veel gevallen niet afdoende om de werkelijke prestaties van dergelijke UHS-geheugenkaarten duidelijk weer te geven.

De meeste fabrikanten schermen met hoge leessnelheden op hun geheugenkaarten. De werkelijke schrijfsnelheid achterhalen is soms lastig. Enkel bij de snelste en duurste geheugenkaartjes worden de snelheden vaak duidelijk vermeld. Met de nieuwe SD 5.0-standaard moet het eenvoudiger worden om de minimale sequentiële schrijfsnelheid te achterhalen, gezien de Video Speed Class voorziet in een veel breder spectrum aan snelheden; van 6MB/s tot 90MB/s. Hoewel de organisatie de nieuwe standaard aanprijst voor 8k-video en andere nieuwe filmformaten, kan de invoering van de nieuwe classificatie daardoor van breder nut zijn. Wanneer fabrikanten hun geheugen­kaarten van de juiste Video Speed Class-logo's gaan voorzien is nog niet bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-03-2016 • 21:33

99

Reacties (99)

99
96
47
8
0
36
Wijzig sortering
Anoniem: 126717 1 maart 2016 21:37
Is het niet veel makkelijker om de daadwerkelijke snelheden (up & down) te laten vermelden?
Nu moet je elke keer vertalen, of het web op om kaartjes te vergelijken.
Die hele snelheidsaanduiding is natuurlijk compleet borked. Leuk als je inderdaad die sequentiële snelheid toevallig belangrijk vind, maar uit tests blijkt dat de 'snelste' kaartjes in het dagelijks gebruik als bv smartphonegeheugen soms de traagste zijn. Het verschil tussen sequential read/write en random read/write is dramatisch te noemen. Vooral als je het hebt over blokken van 4k. Er lijkt geen enkele correlatie te zijn tussen die twee.
Nogmaals: voor video en foto is dit geen probleem. Maar we doen niet alleen foto's maken en videootjes afspelen. Je kunt een SD kaart ook gebruiken voor data/software. En dan kan het een enorme handicap zijn als je denkt een snel kaartje te kopen en het blijkt een draak te zijn.

Nu snap ik ook dat je het voor de consument makkelijk moet maken en dat al die getalletjes hen niets zeggen. Maar we zien eigenlijk het (onbedoelde) neveneffect van die wazige snelheidsaanduiding: in een aantal smartphones kun je geen sd kaartjes meer steken. Dat heeft er volgens mijn alles mee te maken dat de fabrikanten het beu zijn dat klanten klagen over de snelheid van het apparaat, terwijl het ligt aan een ranzige SD die erin gestoken is. Er is voor die fabrikant geen richtlijn te geven aan de consument om de juiste te kiezen. Ze zouden hooguit een soort benchmark kunnen doen op het moment dat je 'm erin prikt die dan aangeeft dat het wel of niet goed is. Maar ja...wat moet je dan? 10 kaartjes bestellen en dan maar hopen dan 1 goed is en de rest geopend terugsturen?
De SD-associatie moet dit oplossen en niet prutsen met oude wijn in nieuwe zakken. Ik dacht dat de UHS aanduiding niet een verlengde was van de class-aanduiding, maar wel dus. Random speed hoort er ook bij, vooral voor smartphones. Prestaties blijven in nevelen gehuld en we zijn dus afhankelijk van reviews. Gemiste kans. Alweer.
Juist ja, net zoals bijvoorbeeld voor de Raspberry Pi waar je een microsd kaart nodig hebt om het OS te draaien. voor Android toestellen is het merendeels media consumption en storage, zelfde geld denk ik voor Camera's.
Dat staat er toch?
V90 = 90MB/s
V10 = 10MB/s

Al zijn dit wel alleen de schrijfsnelheden.
De leessnelheden zijn eigenlijk altijd hoger en daarom minder interessant. Sowieso zijn dat de getallen waar de meeste merken mee pronken. Er staat vaak heel groot 95MB/s op een geheugenkaart. Daar kan momenteel dan ook 'Class 10' en 'U3' op staan, dan weet je dat 'ie 30MB/s sequentieel kan schrijven. Maar of het 40, 50 of 60MB/s is.... dat is lastig te achterhalen. Deze nieuwe V-class maakt dat al een stukje duidelijker.
Daar kan momenteel dan ook 'Class 10' en 'U3' op staan, dan weet je dat 'ie 30MB/s sequentieel kan schrijven.
Maar class 10 is 10MB/s en U3 is 30 MB/s volges het schema, dus dat matched niet. Of begrijp ik het nou niet en is het nog verwarrender dan ik het altijd al vond?

Doe mij maar gewoon SI eenheden op alles. Bandbreedte in (M)B/s, en verbruik van je koelkast in Watt ipv een wazig energielabel.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 25 juli 2024 19:41]

Het verbruik van bv een koelkast alleen is volgens mij niet genoeg om de koelkast te kunnen beoordelen. Het scheelt hem ook in hoe goed dat ding is geisoleerd. Zo zal een pas geplaatste koelkast sowieso bijna op zijn maximum draaien, als dat ding dan slecht geisoleerd is zal die (for the sake of argument) op pakweg 80% draaien als die op temperatuur is tov van een 'milieuvriendelijker' model met hetzelfde koelvermogen die wel goed geisoleerd is, die op (weer, for the sake of argument) 40% draait als die op temperatuur is.

Nu zijn SI eenheden sowieso niet echt van toepassing in de IT. SI-prefixen (kilo,mega,giga) zijn 1000, 1000000 en 1000000000, terwijl veelal in de IT met binaire getallen wordt gewerkt (1024 etc) en dus is een binaire prefix logischer. Dus snelheid zou je imho moeten aanduiden in MiB/s of GiB, of in M(i)bit/s.

Maar zelfs dan wordt het niet simpel.
Een blanco cd waar 700 MB op staat, kan eigenlijk 700MiB (700x2^20 bytes) opslaan. Maar een single layer DVD±R waar 4.7 GB op vermeldt staat, heeft ook 'slechts' plaats voor 4.700.000.000 bytes (= 4.377 GiB).

Geheugenmodules van pakweg 4 GB zijn eigenlijk 4x2^30 bytes, dus er zou GiB moeten staan. Maar harde schijven van 4 TB hebben ook weer enkel plaats voor 4000 GB oftewel 4.000.000.000.000 bytes. Wat eigenlijk neerkomt op 3.72 TiB - en zo staat de aanduiding in Windows ook.
Je kan er eigenlijk niet zomaar op verder gaan - dus het is wel fijn als er eindelijk eens een duidelijke afspraak op komt.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 25 juli 2024 19:41]

Maar harde schijven van 4 TB hebben ook weer enkel plaats voor 4000 GB oftewel 4.000.000.000.000 bytes. Wat eigenlijk neerkomt op 3.72 TiB - en zo staat de aanduiding in Windows ook.
neen, de aanduiding in Windows vermeldt 3.72TB, terwijl het in feite 3.72 TiB ofte 4TB is.
dus de fout ligt al een hele tijd bij Windows, die de verkeerde afkortingen gebruikt, waardoor veel mensen denken dat ze minder krijgen als waarvoor ze betalen.
dat bedoelde ik inderdaad - mijn excuses voor de onduidelijkheid!
Bij stofzuigers hebben ze wel bepaalde onderdelen gescheiden in beoordeling qua label. Dus niet de hele stofzuiger onder label
het is dan ook zaak het 'hele prentje' te bekijken, oftewel alles in acht nemen, en niet blindelings afgaan op 1 enkele aanduiding op een label.

Zo kan een auto met een 2 liter-motor ook sneller zijn dan eentje met een 2.5.
Ja, inderdaad. Dan wordt het transparanter voor de consument en kun je gerichter zoeken naar een kaartje dat je nodig hebt voor een specifiek gebruik.
[...]

Maar class 10 is 10MB/s en U3 is 30 MB/s volges het schema, dus dat matched niet. Of begrijp ik het nou niet en is het nog verwarrender dan ik het altijd al vond?
Class 10 betekent minstens 10MB/s, en U3 betekent minstens 30MB/s. Met beide aanduidingen op 1 kaartje (dat kan nuttig zijn als je verwacht dat mensen naar de class gaan zoeken terwijl dat eigenlijk niet meer nuttig is) wordt dus aangegeven dat het kaartje aan de minimumeis van beiden voldoet, in dit geval dus minstens 30MB/s om aan beiden te voldoen. Het kaartje kan wellicht ook 60MB/s aan, maar daar was tot nu toe geen aanduiding voor.
de vraag is dan dus of je strax ook v181 sdkaartjes krijgt als deze 181MB/s kunnen schrijven,
v181 zal er vast niet komen. Maar het zou wel fijn zijn als er een bepaalde standaardisatie komt met een heleboel klassen die ook nog eens eenvoudig uit te breiden is.

Ik zou bijvoorbeeld denken aan v100, v150, v200, v250, daar kunnen we de komende paar jaar wel mee vooruit. Als er dan een kaartje met een gestandaardiseerde test uitkomt op een sequentiële schrijfsnelheid van 181MB/s dan krijg hij het labeltje v150. Verschijnt er op een dag een kaartje met een schrijfsnelheid van 367MB/s dan krijgt die (bijvoorbeeld) het label v350.

De v zegt dan dat het getest is volgens bepaalde specificaties en het getal dan de klasse waarin de kaart valt.
Maat wat is er dan verkeerd aan het huidige systeem? v90 kan net zo goed class90 of u9 zijn.
Volgens mij dat dit nu om videobestanden gaat. Dus om grote bestanden. Dat kan nogal invloed hebben.
Ik heb geen flauw idee. Misschien een nieuwe testmethode ofzo?

Ik vind het op zichzelf ook wel raar dat ze voor dezelfde getalletjes weer een ander classificatie gebruiken. Het enige dat ik me kan bedenken is dat ze dat doen omdat ze een andere testmethode gebruiken dan om vast te stellen of iets binnen Class x of Uy valt.
Waar haal je de waarde 181 MB/s vandaan?

Ik zou dan eerder verwachten V180 (2x v90).

Maar in alle waarschijnlijkheid zal eerst de waarde/ snelheid V120 (120MB/s) uitkomen. Zeker als je ziet dat de stappen elke keer met 30MB/s omhoog gaan.

De Canon 1DX mark II schrijft bij 4K (59,94p/50,00p): ca. 800 Mbps weg op een CFast 2.0 kaart. Deze Cfast kaarten gaan ook nog verder ontwikkelen. Nu vraag ik mij af of de SD kaarten wel bandbreedte genoeg aan kunnen om dit te halen, zeker in bij het gebruik bij 8K in de nabij toekomst.

Maar dat alles is natuurlijk koffie dik kijken. Het kan ook maar zo zijn dat SD kaart daarna vervangen worden door een andere kaart?

[Reactie gewijzigd door seacat op 25 juli 2024 19:41]

een energielabel geeft wel meer inzicht in het rendement van de koelkast of een dergelijk apparaat. als je een heel klein koelkastje hebt met een vermogen van 50 watt dat nauwelijks koelt, of een wat grotere koelkast van 200 watt die wat beter koelt, dan zegt het vermogen niet zo veel over een rendement, een energielabel is dan wel handig. of ze moeten hele grafieken van rendement/koel-verhoudingen en dergelijken d'r op plakken. Dat is misschien voor een paar mensen interessant, maar voor de doorsnee Nederlander denk ik niet. Dan zijn die energielabels wel een mooie oplossing.
Anoniem: 511810 @dehim1 maart 2016 23:05
Helaas heb je gelijk
En ook weet niet helemaal...

De labels bieden gemakkelijk de mogelijkheid te vergelijken tussen verschillende modellen, dat is waar.

Een paar jaar na de introductie bij witgoed waren ineens alle koelkasten A label,.. en verschenen de eerste A+ en A++ en inmiddels A+++ kasten..

Als ik nu in een witgoed zaak sta, is alles groen, immers, alle labels vanaf B zijn groen,. en B - label koelkasten,.. die bestaan echt niet meer.

Loop ik een autozaak binnen, dan is er nog gewoon duidelijk verschil tussen een slurper ( energielabel G ) en een zuinig modelletje ( energielabel A ),. en waar mijn auto nieuw een B label had, heeft deze inmiddels gewoon een D label. Bij Auto's worden de eisen blijkbaar wèl bijgesteld, maar witgoed niet?
Anoniem: 511810 @JayPe2 maart 2016 16:04
neuh, bij auto's was er een dingetje, met dat energiegebruik ;)
Dat staat er toch?
V90 = 90MB/s
V10 = 10MB/s

Al zijn dit wel alleen de sequentiële schrijfsnelheden.
Anoniem: 463321 @diondokter1 maart 2016 23:34
Dat staat er toch?
V90 = 90MB/s
V10 = 10MB/s
Nee. De bedoeling is dat dat er dus straks niet meer staat. Dan staat er enkel iets als geschikt voor 4K of voor 8K.
Waardeloos plan.
Als ze het als extra naast de V-code zetten prima maar als vervanging een slecht idee.
Volgens mij is die V-code juist de nieuwe methode als ik die tabel bekijk.
Pff ik heb zojuist een SDXC kaartje besteld en moest ook even goed kijken wat ik moest hebben er staan heel veel waardes en text op een kaartje.
Uiteindelijk kwam ik bij deze site waar je wel wat wijzer van wordt als je nu een kaartje zou willen kopen:

SD card review

Speed class is dus min of meer achterhaald..
Van de UHS speed class is ook nog een klasse 2 volgens mij toch?
Fabrikanten zetten ook soms de compact flash snelheid erop (bv. 633x of 1000x) die zie ik hier niet in het lijstje.

Of deze extra toevoeging ook echt alles sneller duidelijker maakt vraag ik me af... :?
of er moeten wat andere gegevens wegvallen..
Ach zolang een 6 (speed class) een 6 (video speed class) is, en een 10 (speed class) een 10 (video speed class) zal het voor de gewone consument wel meevallen. De UHS is verwarrender. Een 4 (Speed class) lijkt voor iemand die geen kennis van de iconen heeft hoger dan een 3 (UHS Speed class).
v90 is dus alsnog te weinig, de gelinkte review site toont sd kaarten met een schrijf snelheid van boven de 200MB/s :P
Eigenlijk is het geen CF snelheid maar cd-snelheid (176,4 kbyte/s dus, al wordt dit vaak door marketing aangepast naar de cd-romsnelheid van 150 kbytes/s)
Zou het niet gewoon veel simpler zijn om de werkelijke lees en schrijf snelheden te vermelden in plaats van allerlij vage 'marketing' achtige' classes ?? Dat si toch waar het om gaat?
Precies ! Dat is ook waar ik meteen aan denk. Zet gewoon de werkelijke snelheid erop in stappen van 10 of 20.
Hadden ze net zo goed die Class benaming door kunnen trekken.
Class 6 (V6)
Class 10 (V10)
Class 20 (V20)
Class 30 (V30)

Zou wel een stuk simpeler zijn.
Een stuk overzichtelijker. want klasse 10 stelde helemaal niks voor en garandeerde je niet of je wel/geen 4K kon afspelen of filmen.

Met de nieuwe standaarden ziet dat er voor de consument een stuk overzichtelijker uit.
Anoniem: 463321 @Luchtbakker1 maart 2016 23:32
4K valt nu in de klasse 6 tot virtueel 60. Dat is nog eens duidelijk zeg. Not
Nu krijg je dus veel goedkope 4K kaartjes die in klasse 6 vallen.
Daarnaast krijg je de supersnelle 4K-kaartjes die zich middels een code toch weer moeten onderscheiden van de langzame meuk.
Oftewel blijf je allerlei coderingen houden. De klassen zijn veel te ruim opgezet en daardoor nietszeggend geworden.
Aye, deze update had een tijd geleden al mogen komen. Want vooral de oude Class stelt al jaren geen zak meer voor.

Maar ze hadden ook gewoon de grens van Class 10 kunnen laten voor wat het is en gewoon Class 90 etc kunnen nemen. Dat ze dan overstappen naar V als aanduiding is wel ok aangezien het cijfer erachter gewoon de MBs zijn.
Ze hadden inderdaad gewoon de Speed Class door kunnen nummeren. Nu gaan ze van Class 10 naar UHS 1 naar Video Class 10 8)7
Nee speed class gaat vaak om de leessnelheid. De nieuwe klasse gaat om schrijfsnelheid! Die is belangrijk voor opnames.
Anoniem: 665178 1 maart 2016 21:38
"De SD Association stelt dat voor het opnemen met 60fps in een 8k-resolutie van 7680x4320 pixels een minimale sequentiële schrijfsnelheid van 60MB/s is vereist. Bij 120fps zou dat 90MB/s bedragen"

Dat is vreemd. Ik zou toch het dubbele verwachten bij twee keer zo snelle fps, dus 120MB/s. Zie ik iets over het hoofd?
Ik heb er niet veel verstand van, maar ik denk dat ze rekening houden met codecs die goede compressie tussen opeenvolgende frames kunnen toepassen, waardoor je minder dan de dubbele bandbreedte nodig hebt. Opschalen in resolutie lijkt me relatief duurder, met hogere FPS kun je een aantal delta's tussen frames opslaan, en zo compressie verkrijgen
Bij compressie door x265 en x264 wordt er data opgeslagen door veranderingen in key frames als ik mij niet vergis. bijv. elke 5 sec een key frame. Omdat er bij een hogere framerate relatief minder keyframes nodig zijn (minder verandering in scene per sec), zal de hoeveelheid data geen verdubbeling zijn door de verdubbeling van frames.

Andere manieren met betrekking tot compressie zal dit misschien nog verder relatief te reduceren zijn. Maar ik weet niet veel over compressie, dus ik ga er geen uitspraken over doen.
Volgens mij kan de compressie efficienter werken met meer fps.
In de praktijk schieten de meeste consumentencamera's niet met een twee keer zo hoge bitrate bij een twee keer zo hoge framerate. Daar zal de organisatie wel rekening mee gehouden hebben.

Hun marges zijn sowieso vrij ruim. Want alles van 6MB/s tot 60Mb/s is voldoende voor 4k-video... In de praktijk is dat ook zo; maar het hangt dus heel erg af van de compressie en codec die de betreffende camera gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 25 juli 2024 19:41]

6MB/s is echt niet voldoende om 4K op te schieten hoor. De LG V10 van een maat van mij geeft aan dattie 64MBps nodig heeft. 6MB/s is echt heel weinig.
Ik heb het ook helemaal niet over Mbps maar over MBps.
h264/avc is een redelijke standaard voor 4k toch? Deze zit tussen de 60-80 Mbit/sec.
4K wordt tegenwoordig toch juist steeds meer in H.265 HEVC opgeslagen? juist vanwege de hogere efficiëntie in de compressie.
Netflix rekent in mbit, deze kaartjes gaan in MB. Officieel is een bitrate van 16 mibit full hd. 16 mbit = 2MB/sec. Kun je nagaan dat Ziggo een bitrate van 12,9 mbit voor hun full hd zenders gebruikt...

Hij heeft dus gewoon gelijk.

Netflix geeft aan dat 4mbit voldoende is voor hun full hd aanbod, die snelheid zit ver onder de 1MB/sec.

Ik weet niet welke bitrate staat voor 4k, maar deel die bitrate door 8 en je hebt de MB/s wat nodig is voor 4k.
Toch blijven reviews de beste bron van informatie over hoe snel een kaartje precies is.
sommige kaartjes presteren een stuk beter dan ze opgeven. Het is immers een minimum snelheid.
Maar die ga je niet allemaal opzoeken als je op vakantie even snel een nieuw kaartje wil scoren. Dan is het mooi dat er afspraken zijn
Op vakantie in Griekenland of Alanya waar ze nou net zo een fake chinees kaartje van ebay voor heel veel geld proberen weg te smijten.
Dus Class10 heet zo omdat de minimale (gegarandeerde) schrijfsnelheid 10MB/sec is. Die kaartjes hadden een 10 met een rondje. Nu een V met een 10.
Kaartjes met een minimaal gegarandeerde schrijfsnelheid krijgen nu een V met een 30. Waarom niet gewoon een 30 met een rondje er omheen?

Als kaartjes waar 10 op staat sneller zijn dan Class10 maximaal hoort te zijn, maar bijvoorbeeld snel genoeg zijn om Class30 te mogen heten, dan zet je er toch 30 met een rondje op?
Oftewel: ik snap noodzaak tot de veranderde aanduiding niet. Uitbreiding met hogere getallen was imho logischer geweest.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 25 juli 2024 19:41]

Voor de duidelijkheid, want naast een c met een cijver er in heb jenu ook een u met een cijfer er in. Zometeen een v met een cijfer er rechts van. Natuurlijk gaan alle 3 de icoontjes op het kaarstje staan plus een rating van een cijfer met een x er achter.

Ben het met je eens trek de benaming van de rondjes met getal er in door want die nieuwe v aanduiding krijgt de zelfde getallen envis specifiek op video gericht (stel dan als eis dat vanaf class 10 de lees en schrijf snelheid minimaal het getal in de cirkel moet zijn.
Anoniem: 24916 1 maart 2016 22:15
Nu kan GoPro EINDELIJK eens een advies geven voor een minimale Vxx snelheid.
Vele vele mensen kopen een SD kaart en moeten er achter komen dat hun GoPro (of andere camera) vastloopt, heet loopt, ... door een veel te lage SCHRIJFsnelheid.

Mijn 1e kaartje was er 1 waar 90MB/s bij stond, wist ik veel of dat lezen of schrijven was, ik dacht beide, ik kwam bedrogen uit met een schrijfsnelheid van slechts 10MB/s. Mijn GoPro 4 liep dus vaak vast en werd aardig warm.

Ik vind dit dus een hele vooruitgang... :-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24916 op 25 juli 2024 19:41]

Geen idee wat voor kaartje het was
Hoop niet zo ebay ding

Ik heb hier meerden liggen
En goed merk schijft ook netjes op wat voor speed is
Vandaar dat ik merk kaarten gebruik niet goed dan is het defect simpel en gaat het terug naar de winkel
Het was een merk, ik dacht Mustang.
Net als bij USB-sticks, soms is de leessnelheid hoog, maar schrijven ze verschrikkelijk langzaam...
Das volgens mij niet echt een bekend gerenommeerd merk als Samsung, Sandisk of Lexar. Deze staan bekend als de bazen van de SD markt.
Dat vind jij...
Heeft niks te maken met wat IK vind. Dat is wat iedereen vind. Kijk maar eens in de PW. De markt wordt gedomineerd door spelers als Transcend, Sandisk, Samsung, Kingston, Adata en Lexar.

Mustang, heeft amper reviews en hun prijzen zijn buiten proportioneel. Een 16GB SD kaart Class 10 kost minimaal €15:
pricewatch: Mustang SD16GHCCL10MU-R
Een zelfde kaartje van transcend is al verkrijgbaar voor minder dan €6:
pricewatch: Transcend SDHC 16GB Class 10
Adata doet het zelfs voor minder dan €5 op microSD formaat met een adapter:
pricewatch: Adata Premier microSDHC UHS-I U1 Class10 + SD adapter 16GB
Zo ook voor Kingston:
pricewatch: Kingston Class 10 UHS-I SDHC 16GB

Kijk ik in dezelfde prijscategorie dan kom ik deze tegen van bijvoorbeeld Kingston:
pricewatch: Kingston Class 10 UHS-I SDXC 64GB
pricewatch: Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 32GB (with SD adapter)
En Samsung met een MicroSDHC: pricewatch: Samsung MicroSDHC 32GB Class 6

Deze "alternatieven" zijn stuk voor stuk beter qua snelheid of meer opslag. Dit vertaald zich ook in de verkoop aantallen. De Mustangs zijn amper verkrijgbaar. Wat ik vind is totaal relevant hier in. Dit zijn gewoon de populaire merken die kwalitatief goede producten afleveren.
Mustang maakt zelf geen kaartjes en alleen kwalitatief hoogwaardige kaartjes. Deze komen dus uit 1 van de fabrieken waar de andere merken ook vandaan komen...
Dat de snelheid van alleen lezen gemeld werd en niet schrijven, dat was het punt waar ik het hier over had, voor de rest een super snelle kaart voor het geld dat ik er toen voor betaald had.
Ook ik kan de prijsvergelijkers gebruiken en toen was deze met deze specificaties de beste, alleen stond er helaas niet de schrijfsnelheid bij...

Al met al komen zéér veel andere merken gewoon uit de fabrieken van de andere merken.
Exact en laten de merken die ik hierboven opnoem nou allemaal zelf fabrikant te zijn van die kaartjes.

Kingston is nummer 2, sandisk nummer 3 en in combinatie met Toshiba zo'n beetje de uitvinder van het geheel, samsung gebruikt zijn eigen V-nand technieken. Mustang is in dat opzicht dus niet echt een A-merk.

Ik ben met je eens dat schrijfsnelheden vele malen belangrijker zijn bij SD media. Daar ze toch veel vaker in camera's zitten dan dat ze worden gebruikt om echt content op op te slaan (microsd daargelaten, maar ook daar wordt het een stuk belangrijker met de komst van 4K filmen op smartphones).
Gopro heeft op de site een heel schema staan met kaartjes waarvan zij garanderen dat ze werken met je gopro camera.
Dat is wat anders dan een snelheid aanbevelen.
GoPro kan een partnerschap zijn aangegaan met deze merken, ze krijgen er geld voor...
Nu er een richtlijn op snelheid is, hoeven ze geen merken meer op te geven, maar een Vxx advies.
Dit is voor de eindgebruiker interessanter/goedkoper en eerlijk...

Ook is het voor kopers van SD-kaartjes straks mogelijk om te zeggen dat het SD-kaartje het had moeten doen, maar niet functioneert volgens de tabel met als recht op retour onder het kopje van non-conform (voldoet niet aan de verwachtingen).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24916 op 25 juli 2024 19:41]

Ja zo heb ik een class 10 kaartje die met 15MB/sec schrijft, een eentje die met 95MB/sec schrijft.
Stuk duidelijk dan met zo'n aanduiding, ALS ze ook goed worden toegepast; en niet enkel op de doos worden geplakt zonder het waar te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.