Samsung test functie om sd-kaart met interne opslag samen te voegen in Pie-bèta

Samsung test in de Android Pie-bèta voor de Galaxy Note 9 een functie om de interne opslag samen te voegen met de opslag van een geheugenkaart. Die functie zit al sinds Android 6.0 in het besturingssysteem, maar veel fabrikanten gebruiken dat niet.

De functie heet 'adoptable storage' en een XDA-gebruiker heeft screenshots gepost van de functie op een Galaxy Note 9 met de bèta van Android 9.0 Pie. Daarbij laat de interface de gebruiker de keuze hoe die de sd-kaart wil gebruiken. Door het samenvoegen van de interne opslag met de sd-kaart, kunnen apps die normaal alleen op interne opslag staan ook op de sd-kaart komen. Daar staat tegenover dat gebruikers de sd-kaart niet kunnen uitlezen in andere apparaten. Dan is het nodig om de kaart te formatteren.

Het samenvoegen van de sd-kaart en interne opslag gaat nog niet goed, zo laat de gebruiker weten; het proces stopte rond 40 procent. Het bestaan van de interface voor de functie wijst erop dat Samsung 'adoptable storage' wil implementeren in zijn Android 9.0-firmware. Dat zou moeten gebeuren met het uitkomen van de stabiele versies van de firmware.

Adoptable storage is een functie die in 6.0 in Android kwam. Hij is vooral bedoeld voor goedkope smartphones, waar gebruikers de beperkte opslag van bijvoorbeeld 8GB of 16GB kunnen uitbreiden. Telefoons beperken normaal welke bestanden op de micro-sd-kaart kunnen, waardoor bijvoorbeeld apps altijd op de interne opslag komt te staan.

Samsung Adoptable Storage op Galaxy Note 9, Android Pie bètaSamsung Adoptable Storage op Galaxy Note 9, Android Pie bèta

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-11-2018 • 18:09

47

Reacties (47)

47
46
27
3
0
14
Wijzig sortering
Niet heel goede ervaringen met deze optie in Android. Zodra je SD-kaart een hickupje geeft in de telefoon ben je meteen al je data kwijt op de aangehechte SD-kaart. En recovery is uiterst lastig, omdat de SD-kaart dezelfde versleuteling ondergaat als de telefoon zelf.
Zodra je deze functie gebruikt, moet je de SD kaart zien als deel van het telefoonopslaggeheugen:
- Nooit eruit halen, doe je met het telefoonopslaggeheugen ook niet
- Zorgen dat je een degelijke kaart hebt, defecten zijn een ramp
- Als je hem er toch uit wil halen, zorg dat je telefoon het niet door heeft (uit zetten, kaart eruit, pas aan zetten als de kaart er weer in zit).

Als je dit met encryptie gebruikt is recovery inderdaad geen optie, als je een telefoon met aparte security chip hebt of TrustZone in de SoC kan je aan de achterliggende encryptiesleutel komen vaak wel vergeten. Als je dit zonder encryptie gebruikt open je je telefoon voor narigheid als iemand genoeg tijd heeft om je SD kaart te manipuleren, en heb je dus geen encryptie op je telefoon waar je mails/foto's/berichten etc. op staan.
Ik heb het een keer geprobeerd, maar ik zie geen manier om specifiek de SD te selecteren? Wel zo handig als je een paar GB wilt synchroniseren...
Daarom hou ik de SD kaart apart. Hoewel ik zoveel meer geheugen zou krijgen als ik het zou mergen, verlies gelijk ik ook zoveel vrijheid in het managen hiervan.

Ondertussen blijft het aanhobbelen. Veel apps willen perse op het interne geheugen en dat raakt al gauw vol. Ik begrijp dan ook niet zo goed waarom apps niet SD kaartjes gewoon als extra ruimte kunnen gebruiken. Dan heb je ook wat aan die grote SD kaart, voor meer dan videos/muziek alleen.

1 van de grootste minpunten met Android imo.
Ik snap niet zo wat het probleem is hedendaags hebben de meeste telefoons al gigantisch veel geheugen 64gb is zo wat standaard en sommige al met 128gb over een paar jaar verwacht ik enkel dat dat steeds meer zal zijn. Samsung zelf komt regelmatig met nieuws uit dat ze hun geheugenchips steeds verbeteren en steeds sneller en groter worden.

Daar kan ik echt alle apps en games op kwijt die ik maar wil. Alle films en foto's gaan standaard naar de SD kaart via je foto app en micro sd kaarten kosten ook nauwelijks wat, je kan makkelijk wisselen desnoods waardoor je dus met een paar sd kaarten gigantisch veel kan filmen. Verder op Google foto's kan ik ook al mij foto's kwijt en heeft zowat elke gsm maker ook nog wel wat gratis cloud opslag kan ik ook nog je belangrijkste fimpjes /fotos kwijt. Het splitsen van apps/games op geheugen en foto's, muziek en films op de SD kaart vind ik alleen maar heerlijk, zo kan ik makkelijk mijn sd kaart in de computer steken en alles snel en makkelijk beheren met bijv windows verkenner.

Niet genoeg ruimte bij de hedendaagse topmodellen dan heb je echt teveel apps waar je waarschijnlijk nooit wat mee doet. Of heb je juist geen sd kaart waar je veel op kwijt kan.
Een probleem is nog wel Whatsapp. Oma krijgt filmpjes en dergelijke doorgestuurd met filmpjes van kleinkinderen. Het probleem speelt dan niet bij de kinderen omdat die een toptelefoon hebben. Terwijl oma de telefoon voor noodgevallen heeft.
Jij gaat uit van de situatie dat iedereen een topmodel heeft. Dit lijkt juist bedoelt voor de onderkant van de markt, waar je blij mag zijn met een paar GB die met CandyCrush, FaceBook, WhatsApp en een paar foto's al vol staat. Dit maakt het dus voor Samsung makkelijker om nog goedkoper een telefoon in dat segment aan te kunnen bieden door er onvoldoende geheugen in te stoppen. Dat extra geheugen kun je er dan later zelf bij kopen, wanneer je er achter komt dat je te kort komt. En unified geheugen werkt makkelijker dan een apart SD-kaartje, waar het één wel en het ander niet op kan.
64 GB is standaard voor de hogere geplaatste modellen waar ik geen interesse in heb. Ik wil bang for the buck en dat gaat mij goed af. Alleen het interne geheugen is wel 16 GB :) Daar zit dan een 32 GB SD kaart bij. Zoveel geheugen heb ik namelijk niet nodig.

Ik heb dus geen topmodel en qua apps valt het reuze mee als ik om mij heen kijk. :)
Er scheen 1 app te wezen die dit kon.. maar die kon het ook niet haha. Het blijft in ieder geval aankloten, zo hou je alsnog een artificiele limiet op je opslagruimte terwijl dat helemaal niet nodig is.
Voor Apple geldt dit hele probleem gewoon niet want die ondersteunen nooit SD kaartjes :Y)
Jawel ze ondersteunen extra geheugen het heet ander toestel kopen... 8)7
Grappen maker of niet?
Ja, slechte ervaring.

Ik heb een Sony Xperia Z5 Compact en die was erg snel (immers toch wel een flagship toestel destijds). Het ding is nu niet vooruit te branden! Ondertussen een XZ1 Compact gekocht omdat er niet mee te leven was. Wat blijkt nu? Het is de SD-kaart! Zodra je apps op SD overzet, vertraagt het de telefoon, ook als het een redelijk snelle kaart is. Sony heeft in zijn wijsheid besloten om op de XZ1 de optie om apps op SD over te zetten te verwijderen. Ik was even boos omdat ik nu in het interne geheugen al m'n appjes moet draaien (foto's gaan op een 128Gb SD kaartje), maar nu maanden later is m'n telefoon nog steeds retesnel! Want geen apps op SD.
En hoe is je Z5 dan als je de apps weer op het interne geheugen zet?
Dat ga ik binnenkort proberen. Juist vandaag komt de Android 9.0 update voor m'n XZ1 binnen, eerst even daar mee spelen! :P
Komt deze ellende weer terug? Blij dat dit eindelijk over was na aanmodderen in vele Android versies, toen interne opslag vaak nog erg duur was en je apps wel op SD moest zetten i.v.m. ruimtegebrek.

[Reactie gewijzigd door wph op 23 juli 2024 19:19]

Ik vind dit ook geen goede zaak. Hoofdzakelijk omdat mensen vaak goedkope klotekaartjes kopen die traag en of onbetrouwbaar zijn. Dat werkt niet echt natuurlijk
Maar dat is hun probleem toch? Wees blij dat je de keuze krijgt..
Ja, maar ik vind dat je op dit vlak de gebruiker moet beschermen. Er zijn mensen die er gewoon niet bij nadenken en denken 'geheugen is geheugen toch?' en vervolgens data kwijtraken of een slechte gebruikservaring hebben.
Alsjeblieft niet zeg; als ik een App heb waarvan ik zeker weet dat deze totaal geen baat heeft aan de hogere snelheden en lagere toegangstijden van het interne geheugen is het toch niet meer dan normaal dat ik daar als gebruiker zelf een keus in kan maken? Als het echt zo'n probleem stop je de optie wat dieper weg zodat dat soort mensen er ook niet mee in aanraking komen

Zou wat zijn als Microsoft zou blokkeren dat je games naar een HDD installeert omdat deze te traag en 'gebruikers wil beschermen' :+
Traag is 1. SD kaartjes zijn niet altijd even betrouwbaar. Helemaal niet met veel Read/writes
Het probleem, zoals ik het begrijp, is dat bij het mergen van SD en vast geheugen, je helemaal die keuze niet hebt om dit op de SD te zetten en dat in het vaste geheugen. Je telefoon maakt geen verschil meer.
Mensen die dat functie gaan gebruiken weten w wat het doet.
En mensen beschermen lijkt wel Apple praktijk wel. Sorry maar voor mij hoeft de eten niet voor gekouwen worden..
Daar hebben we Apple al voor, daar koop je het totaalpakket en wordt er voor je nagedacht. Laten we dit nou niet ook op Android gaan doen alsjeblieft.
Ik dacht dat de telefoon het zelf aangaf of de SD card hiervoor geschikt was als je hem in de telefoon stopt.
Micro SD cards zijn een stuk trager dan de interne opslag. Vooral als je UFS hebt.
Dat is op zich geen probleem voor muziek en video bestanden natuurlijk.
Maar muziek en video kan nu ook al op een SD kaart. Daar hoef je de geheugens niet voor samen te voegen. Dit is voor zover ik begrijp om de totale opslag uit te breiden zodat ook apps op de SD kaart terecht kunnen komen.
Exact mijn ervaring. Samsung heeft dit nooit vrijgegeven in hun software omdat het gebruik van een SD als intern opslag impact heeft op de performance en dus beleving van hun product. Ik geef ze gelijk, want dat is ook mijn ervaring. Het was al direct te merken met de reactietijden binnen het OS. Ik begin er niet meer aan!

Weet iemand wat de rationale is van Samsung om deze feature nu wel aan te gaan aanbieden?
Jawel, met Galaxy S4 met Android 4.4 kon jr apps opslaan op je SD kaart.
Gebruik de functie al hele lange tijd met volle tevredenheid. Alleen het proces van formateren was echt een drama. Niet iets voor ongeduldige mensen.
Inderdaad. Ik baalde altijd dat Apple geen SD kaart slot had op iOs devices, maar na het geklooi in Android ben ik wel wakker gemaakt. Wat een gedoe en instabiliteit om apps op SD kaart geheugen te draaien.
Daarom hou ik de SD kaart apart. Hoewel ik zoveel meer geheugen zou krijgen als ik het zou mergen, verlies gelijk ik ook zoveel vrijheid in het managen hiervan.

Ondertussen blijft het aanhobbelen. Veel apps willen perse op het interne geheugen en dat raakt al gauw vol. Ik begrijp dan ook niet zo goed waarom apps niet SD kaartjes gewoon als extra ruimte kunnen gebruiken. Dan heb je ook wat aan die grote SD kaart, voor meer dan videos/muziek alleen.

1 van de grootste minpunten met Android imo.
Ik snap echt niet dat ze dit willen doen. Knal gewoon minimaal 32gb in alle telefoons. Ook de budget modellen. Serieus, ik kan mij niet voorstellen dat 32gb cheap traag opslag significant meer kost als 16gb.

Ik wil overigens altijd sd kaart support op mijn telefoon, maar dat is voor foto's/video's/muziek/etc, absoluut niet voor apps. Wie wil er nu een retetrage telefoon omdat apps van een simpel action sd kaartje komen. En dan kan je roepen: er zijn snelle ad kaarten!!! Ja, die zijn er, maar die zijn even duur als budget telefoons. En er is geen mens dat zowel een low end phone als een hele dure sd kaart heeft.
Het lijkt me ook dat deze functie per ongeluk in de beta zit. Ook al omdat ie helemaal niet lijkt te werken...
Het is steeds minder nodig (al was/is Samsung wel meester in het verkopen van telefoons met de helft van de flash van andere merken in die klasse).
Nou dat is wel wat overdreven.
Een Samsung Evo+ is al n stuk beter dan zulke rommel, en kost slechts €10 voor 32GB.
Natuurlijk niet zo goed als intern geheugen maar "retetraag" hoeft het nou ook weer niet te zijn.
iig kan men dan kiezen.
Ikzelf heb genoeg aan 8GB en wil niet betalen voor 32GB.
Een ander wil mss een goedkope telefoon met 256GB versleutelde opslag, waar je anders extra voor betaalt omdat ze daar meestal ook extra CPU+RAM+camera+metaal/glas bijstoppen.
Dan moet je wel de nieuwe "Plus" (2017) kopen, want de "+" (2015) is langzamer terwijl de "Plus" 3-4,5 keer zo snelle schrijfsnelheid heeft en ongeveer even duur is.
Goed om te weten, tnx :)
Wat vaak (expres?) niet wordt vermeld is de random snelheden, die enorm kunnen verschillen.
Ik heb hier een USB stick die 2kB/s random write doet bijvoorbeeld, zoiets kan als OS drive de boel flink vertragen.
Sequentieel vind ik al snel zat, dus vergelijk ik meer op de worst case, random snelheid.
Helaas kan ik geen goeie eerlijke vergelijking vinden tussen de Plus en de +, de benchmarks zijn all over the place.
Inderdaad, dat zit vaak onder de 4 MB/s. Soms test Tweakers een heleboel SD kaarten en/of USB sticks met een test die sequentiele en random lees en schrijfsnelheden test. Ik weet niet hoe nauwkeurig dat is en of het verschilt tussen exemplaren en of een bijna volle SD kaart nog snel genoeg is. Dat laatste wordt soms wel getest.

Je kan wel 200 MB/s leessnelheid hebben, maar als je een USB 2.0 aansluiting op je smartphone hebt (micro USB of goedkope USB C) dan verplaats je alsnog bestanden met maximaal 30 MB/s naar je computer. En wie weet wat je smartphone aankan. Een goedkope smartphone misschien maximaal 100 MB/s. :P
Nou, voor 16 euro koop je een snelle 64 GB SD kaart (100 MB/s read en 60 MB/s write)*. Voor 28 euro krijg je een 128 GB SD kaart (100R/90W). Maar mensen die een budget smartphone kopen, kopen vaak de allergoedkoopste SD kaart. Misschien kopen ze net de verkeerde.

* De Samsung EVO Plus (2017: UHS Class 3), niet de EVO + (2015: UHS Class 1). Die van 2015 heeft maar 80 MB/s read en 20 MB/s write (UHS Class 1). De schrijfsnelheid mag echt niet zo laag zijn voor apps. Dus Plus, niet +. Sandisk heeft ook goede.
Samenvoegen kan dus betekenen dat we in telefoons een beetje zoiets krijgen als fusion drive? Sneller en langzamere opslag dat goed samenwerkt als 1 disk?

[Reactie gewijzigd door RomeSDS op 23 juli 2024 19:19]

wow. Dit doet me terugdenken aan m'n HTC HD2. Heb die helemaal kapot geflashed met iedere week een nieuwe ROM. Toen hadden we op een gegeven moment inderdaad A2SD oid om je SD kaart als partitie te mounten in android, zodat het leek op interne storage.
Toen waren de snelste SD kaartjes trouwens wel sneller dan de interne opslag van de telefoon.
Aah, goeie oude tijd.
Ik ben toch niet zo'n voorstander dat zich dat voor zou doen als één bestandssysteem. Dat voelt niet lekker aan, een foutje op een van de Twee en alles wordt onbruikbaar? Da's dus minstens een verdubbeling van het risico - als ik me niet vergis.
Anoniem: 998261 15 november 2018 09:12
Ik vraag me af hoe Samsung dan performance wil gaan garanderen. Ze kunnen dat alleen over het deel wat zij leveren. Als de gebruiker een goedkoop, langzaam SD-kaartje er in stoppen is het onvoorspelbaar geworden. Of wordt de functionaliteit alleen ondersteunt als het SD-kaartje aan de Samsung norm voldoet? En hoe ga je dat weer uitleggen aan de argeloze gebruiker die een willekeurig kaartje in z'n telefoon stopt en het werkt niet omdat Samsung die niet goed genoeg vindt.

SD-kaartjes moet je alleen gebruiken voor opslag van content. Voor de rest moet het interne geheugen gewoon groot genoeg zijn.
Misschien zetten ze "adoptable storage approved" op de verpakking van hun eigen SD kaartjes (de plus of pro variant in ieder geval). Ik hoop niet dat het alleen met hun SD kaartjes werkt, want andere goede merken maken ook snelle SD kaartjes. Maar dat je tenminste zeker weet dat het werkt. Een snelle Sandisk zal ook werken in dat geval.
Ik gebruik SD kaartjes liever los zodat ik ze kan verwisselen als ik snel ruimte nodig heb en bestanden kan verplaatsen naar mijn computer terwijl ik mijn smartphone normaal kan gebruiken of snel kan opladen (via laptop gaat heel langzaam en tijdens transferen loopt hij leeg).

Als je een losse camera hebt, kan je de SD kaart in je smartphone stoppen om de foto's op een groter scherm te bekijken en te editen en versturen.

[Reactie gewijzigd door Naud1234 op 23 juli 2024 19:19]

Google / Samsung zouden een korte benchmark kunnen draaien als je deze optie gaat activeren en vervolgens een waarschuwing geven als de SD echt te traag is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.