Tweede generatie Moto G krijgt in Europa update naar Android 6.0

De tweede generatie Moto G krijgt in Europa zijn update naar Android 6.0 Marshmallow. Die introduceert onder andere de functie voor adoptable storage, waarmee gebruikers de externe opslagruimte van een sd-kaart kunnen gebruiken als interne opslag voor bijvoorbeeld apps.

Volgens meldingen op GoT gaat het om de XT1068, het tweede generatie-model. Het 4G-model, de XT1072, heeft de update al gekregen in delen van Europa. Nederland en België lijken echter nog niet aan de beurt te zijn. De distributie van dergelijke besturingssysteem-updates gaat gefaseerd om de druk op servers minimaal te houden.

Adoptable storage voegt veel toe aan de tweede generatie Moto G omdat deze 8GB aan interne opslagruimte aan boord heeft. De goedkope smartphones van Motorola zijn juist interessant omdat ze ondanks de lage prijs toch lang ondersteund worden met updates. De tweede generatie-modellen van de Moto G kwamen oorspronkelijk op de markt in september 2014 en maart 2015. De derde generatie Moto G en de Moto E 2015 hebben de update naar Marshmallow ook al gekregen. Tweakers heeft de XT1068 destijds ook gerecenseerd.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

19-03-2016 • 16:40

69 Linkedin

Submitter: StanW

Lees meer

Reacties (69)

69
66
49
0
0
15
Wijzig sortering
"De derde generatie Moto G en de Moto E 2015 hebben de update naar Marshmallow al gekregen. Tweakers heeft de XT1068 destijds ook gerecenseerd."

Wat nou gekregen? Ik heb een Moto E 2nd Gen (2015/4G) en die update is er nog steeds nog niet, sinds de aankondiging eind 2015.
Uitrol in Asia/India is nu bezig en de uitrol in de EU wordt later verwacht...ik dacht dat hij in jan-feb naar de EU zou komen, maar niet dus. Verwacht de update naar 6.0 voor de Moto E 4G 2015 pas in apr-mei 2016 op zijn vroegst, dus Tweakers loopt iets te ver op de zaken vooruit, imo. 😶

[Reactie gewijzigd door johncheese002 op 19 maart 2016 18:42]

De 2015 Moto E is gen 2 ;)
en heeft hier de update inderdaad nog steeds niet. Go Lenovo!
Correct- my bad 😵
Bedoel idd de Moto E 2015 4G (2nd Gen.)
Bedankt voor de oplettendheid!

[Reactie gewijzigd door johncheese002 op 19 maart 2016 18:35]

Mijn vriendin heeft eergisteren de update naar 6.0 gekregen op haar Moto E2
Interessant, welke hardware SKU en system version? Ik heb XT1524, 22.46.8.surnia_reteuall.en.EU.reteu
Xt1524, 24.51.39.surnia_reteu.reteuall.en.EU reteu
Nou dat is pas gebeurd na heeeel veel klachten omdat ze support stop hadden gezet al na iets van 2xx dagen. Terwijl ze wel updates hadden beloofd. Zo prijzenswaardig is het allemaal niet gegaan.
Een bedrijf dat uit zichzelf 'het juiste' doet is natuurlijk ideaal - maar een bedrijf dat luistert naar klachten en daarop zijn beleid aanpast is toch een goede tweede, vér voor al die andere fabrikanten waar klachten rechtstreeks naar trash verhuizen.
Heb zelf een Moto G en kreeg de update net iets voordat Tweakers hierover melding maakte. Moto E valt misschien nog even buiten de boot? (Dus datze ermee bezig zijn...)

[Reactie gewijzigd door Cave_Boy op 19 maart 2016 16:56]

Ik heb een Moto e 2015 (xt1524). Kreeg vorige week een pop up dat ik naar 6.0 kon maar ik had geen wifi. Thuis aangekomen klikte ik op de notificatie maar er gebeurde niets. Via systeem updates zegt ie dat ik de recentste versie heb namelijk 5.0.2. Heel vreemd ik hoop dat ie binnenkort wel eraan komt.
OK. Ik check zelf ook met de update zoeker in settings en nada, nakkes, noppes- net als bij jou. Dus de WiFi aanlaten in rust, kan wel voor een push zorgen? Dat gaan wij dat maar doen...eerst ff een backup voor de zekerheid.

Bedankt voor de tip! 😀
Mijn SD kaart was geformateerd zonder dat ik bevestiging gaf. Gelukkig had ik backups, maar ik raad aan om voor je de update installeert backups te maken of je backups (en clouds) controleert.
Volgens mij geeft elke update/upgrade aan, van elke fabrikant, dat je een backup moet maken. Dat mensen denken dat het niet voor hen geldt, is dus niet echt slim.

Dat je na een firmware upgrade zelf een factory reset uitvoert is zeer aan te raden bij Android.

(Upgrade = van de ene naar de andere Android benaming wijzigen. Dus van bijvoorbeeld Kitkat naar Marshmallow of van Android 5 naar Android 6).
Nee, er stond dat je moest zorgen dat het toestel goed opgeladen was of in de lader zat.

Het gaat er mij specifiek om dat ik nergens zei, ja haal de SD kaart maar leeg terwijl dat de eerste melding was die ik kreeg toen ik het toestel opstartte.

Op mijn SD kaart staat niets interessants. Je kunt gewoon je instellingen via de Google Cloud terug krijgen. Je fotos staan er ook in via Google Photos. Ik moet nu alleen even 13 GB aan Spotify data downloaden terwijl ik de update uitvoerde vlak voordat ik ging hardlopen, en hierdoor dus niet mijn Spotify data offline tot beschikking had.
Ik ben benieuwd of iemand het kan reconstrueren. Ik vraag me af of jij of Mot_Disclosured gelijk heeft. Het mooiste zou zijn als het via een video kan worden getoond. Ik gok dat het netjes wordt aangegeven.
Anoniem: 80487
@Kiswum21 maart 2016 12:55
Een SD kaart formatteren is mijns inziens best onorthodox. Ik heb nog geen enkele droid upgrade gehad die dat deed en zou eerlijk gezegd ook niet weten waarom aangezien daar doorgaans alleen foto's e.d. staan en eventueel wat cache files van spotify o.i.d.

Dus als dat nu nodig is mag dat wel heel expliciet aangegeven worden anders voorspel ik huilbuien zo links en rechts.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 21 maart 2016 12:58]

De vraag over de adoptable storage kwam volgens mij bij de opstart na installatie. Er waren twee keuzes. De tweede keuze (adoptable storage) gaf duidelijk aan dat alles op de SD kaart weg zou zijn. Geen idee of er nog verdere waarschuwingen waren aangezien ik voor de eerste optie heb gekozen.
Ja, die vraag kwam inderdaad voorbij meteen nadat de applicaties waren geoptimaliseerd, maar ik heb niet aangegeven met een van beide in te stemmen. Je kunt op dat moment het OS namelijk al gebruiken.
Er staan er paar fouten in het artikel.

De XT1072 moet nog aan de beurt komen, de rollout is nu bezig voor de XT1068. Bovendien heeft de moto g van de 2de generatie enkel 8GB intern geheugen dacht ik.
16GB is veranderd in 8GB, daar heb je helemaal gelijk in. Maar de rollout van de 4G-versie is al begonnen volgens deze XDA-thread: http://forum.xda-develope...shmallow-started-t3324232
Van de BeNeLux heeft er bij mijn weten nog niemand MM ontvangen op zijn XT1072. Raar dat iemand op XDA dat wel heeft. Mogelijks is dat dan toch geen europese versie omdat de post al dateert van februari :) Lijkt me sterk...
Er is eenzelfde soort thread voor de xt 1068 en daaruit bleek dat India de update als eerste ontving. Vervolgens zette de roll out zich voort in Zuid-Amerika geloof ik en ongeveer een week geleden in Groot-Brittanië (retGB) en Duitsland (retDE). En dus sinds gistermiddag ook in Nederland en België. De rest of Europe krijgt de update als een van de laatsten dus.
Ja, maar er staat toch echt EU in de filename in de screenshot. Wat raar.

Gelukkig kunnen Tweakers in ieder geval ook de OTA los downloaden.

EDIT: Sjurm is er met de uitleg. Ik doe edit.

[Reactie gewijzigd door Mark_88 op 20 maart 2016 09:05]

Klopt, 8 GB, waarvan een deel in gebruik is voor OS.

Deze Moto G2 draaide 5.0.2, en die heeft euvels. Memory leaks, traag, en de batterij wordt misbruikt als je data aan hebt staan. Dus de 5.1.x reeks was overgeslagen.

Dat is bij sommige Moto toestellen anders. Die draaiden wel eerst 5.1.x. 6.x is leuk, maar het liefst wilde ik van bovenstaande problemen af komen.

Het heeft lang moeten duren voor deze update eindelijk beschikbaar was. M'n telefoon was haast onbruikbaar. Traag, batterij issues, en ik kan niet eens Spotify en Firefox (of Spotify + een ander programma) open hebben staan. Ik vraag niet om een of andere super multi tasking, maar dit was toch redelijk belachelijk als je het mij vraagt.
Gisteren ook de update gehad op mijn dual Sim versie van de Moto G gen 2. Nog nooit zoveel craches gezien. Veel updates van Apps binnen gekregen en nu heb ik het idee dat het iets stabieler werkt. Voorlopig even aankijken, anders een reset..

Adoptable storage moet ik eens even naar kijken.. De telefoon ziets mij. SD Card niet.
Je SD kaart kon je tijdens installatie mergen met de flash op je OS. Op zich is dat aan te raden mits je SD kaart redelijk snel is. Je hebt dan meer ruimte (8 GB is niet al te veel). Maar je moet wel van te voren je SD kaart backuppen.
Onder het motto "het apparaat komt technisch beter tot zijn recht als je de stekker er in steekt" ik had mijn SD kaart er laatst uitgehaald. ;)

Opnieuw er in gestoken en inderdaad een keurige Wizard waarmee ik mijn interne geheugen van 8 naar 24 GB kon upgraden..

Nu enkele Apps verplaatst. Werkt prima.

Overigens is de telefoon nu veel stabieler. Geen crash meer gehad :)
Alleen de Facebook app wil niet updaten.

[Reactie gewijzigd door Equator op 19 maart 2016 20:11]

Alleen de Facebook app wil niet updaten.
Dat doet 'ie met de MotoG 3rd generation ook niet meer.
Waarschijnlijk sinds de laatste update, want ik heb 'm op de mobiel van m'n vriendin eraf gegooid en nu wil 'ie niet eens installeren.
Wil hij niet installeren of denk je na een tijdje: dit gaat niet goed, ik stop ermee? Ik heb namelijk zelf gisteravond de Facebook app op mijn MotoG3 geïnstalleerd en het duurde minimaal 20 minuten, maar uiteindelijk was hij wel geïnstalleerd.
Complete freeze van mobiel, reboot, SD-kaart niet meer vinden, etc.
Ik heb het denk ik wel een keer of 5 geprobeerd.
En er zit een nieuw 90 MB/sec kaartje in van een goed merk, Sandisk. Zou op zich geen probleem moeten geven.
De Facebook app zou ik er lekker af laten. Dat scheelt je 15% meer batterij (ja, met achtergrond gebruik) plus een betere focus op zaken die er wel toe doen. Mocht je echt Facebook willen, dan kun je Tinfoil of Metal gebruiken.
facebook app is een monsterlijk wangedrocht,vreet accu en ram, er zijn goede alternatieven,metal/metal pro,ik heb facebook eraf geknald en ben super tevreden over metal pro, proberen waard
De XT1072 (simlock vrij, Nl-versie) van mij heeft anders nog niks niet gekregen :(
Er staat een fout in het artikel. De XT1072's zitten inderdaad nog steeds op android 5.0.2. :)
voor de 1st gen moto g en moto 4g zijn er gelukig ook android 6 mogelijkheden, unlocken via motorola - en dan googlen op cyanogenmod peregrine. ... nu is het alleen nog wachten op een officiele release build (als die er ooit komt)...
Of Cyanogenmod Falcon voor de Moto G 1st gen 3G optie zonder SD slot (XT1032).
Update liep goed, maar daarna was de Google Play Store app kaduuk. Ik heb die moeten uitschakelen, (niet bestaande) updates deinstalleren en vijf keer resetten en weer aanschakelen. Pas toen wilde de redelijk-kritieke app weer werken.
Da's raar. Dat probleem met de Google Play Store had ik ook, alleen had ik helemaal geen Android update uitgevoerd.
Ik heb hem gisterenavond ontvangen. De moto G voelt nu wel gevoelsmatig sneller aan. Een heel stuk sneller.
Als ik de specificaties van de tweede Motorola generatie zie, vind ik het nog steeds jammer dat de eerste generatie geen update meer krijgt. Dat zou pas een goed updatebeleid zijn, waarmee je een statement richting andere fabrikanten zou kunnen maken.
Nog even afwachten en desnoods zet ik er een custom ROM op. Ben al blij dat dit toestel al zo veel updates heeft gekregen. Heb nog nooit een toestel zo lang op stock android gelaten, en dit is toch al mijn derde toestel (gestart met android 2.3). Misschien heeft dit ook wel met het ouder worden te maken ;)
Hopen dat zij niet het 'ghost touches' probleem krijgen zoals de eigenaren van een 3e generatie moto g met de update naar MM...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee