Lenovo geeft drie maanden oude Moto E4-smartphones geen update naar Android 8

Smartphonemaker Lenovo zal zijn Moto E4-serie van toestellen die deze zomer verschenen geen update geven naar Android 8.0. Alle Moto Z-telefoons en de Moto G5-modellen krijgen wel een update naar Oreo, zo zegt de fabrikant.

Updates voor toestellen beginnen dit najaar, zegt Lenovo op een eigen blog. De Moto Z, Z Play en Z2 Play krijgen allemaal een update, net als varianten die niet in de Benelux verschenen als de Z Force en Z2 Force.

Ondanks de aanwezigheid van acht in de Benelux verschenen smartphones, ontbreken er ook de nodige toestellen in het rijtje. De G4 Play, G4 en G4 Plus zitten er niet tussen. Die telefoons verschenen in de zomer van vorig jaar en een productpagina leek destijds erop te wijzen dat Lenovo van plan was om de telefoons een update te geven naar Android O.

De net nieuwe Moto E4-serie, waaronder de E4 Plus met grote accu, zitten ook niet tussen de telefoons die een update zullen krijgen. Het is niet voor het eerst dat Lenovo besluit nieuwe toestellen niet van updates te voorzien. De Moto E3 van vorig jaar kreeg al geen update naar Android 7.0, een besluit dat Lenovo openbaarde binnen een maand na de release.

Updates Moto-telefoons
Moto Z Z (2016) Z Play (2016) Z2 Play (2017)
Moto X X4 (2017)
Moto G G5, G5+ (2017) G5S, G5S+ (2017)
Moto E Geen

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-09-2017 • 08:05

205

Reacties (205)

205
204
154
11
2
48
Wijzig sortering
Ik geef de hoop niet op dat daar nog een keer wetgeving of een Europese regel voor komt.
Waarom zou er wetgeving moeten komen die een upgrade verplicht? Zolang het toestel beveiligingsupdates blijft krijgen is er in de basis niets aan de hand. Je koopt een toestel namelijk niet voor iets wat mogelijks ooit gaat komen, je koopt het voor wat het vandaag kan.
Maar de gelockte bootloader verhindert tegelijk wel dat je zelf (als niet-tweaker) de beveiliging aanpakt. Verderop vergelijkt iemand het met PC's, die met een bepaald OS geleverd worden en ook geen nieuw OS krijgen. Volgens mij is een belangrijk verschil dat je als consument op PC's wel een nieuw OS kan zetten, op een telefoon niet zomaar. Een regel als '2 jaar garantie, 2 jaar upgrades/updates of bootloader unlocken' lijkt mij helemaal niet verkeerd.

En als er nu eens een flinke hack komt vanuit voor de consument niet te updaten apparatuur, dan zie ik zo'n regel er nog wel komen ook.

De mentaliteit van een fabrikant dat het uitbrengen van een nieuw toestel beter (goedkoper) is dan het updaten van een ouder toestel is een mentaliteit die. ook in het licht van wat we met de aarde aan het doen zijn, niet echt houdbaar is, vind ik.

Waarom zien we nooit een advertentie 'Onze E4 plus kan vanaf nu een week zonder opladen met onze laatste upgrade' in plaats van 'Koop nu onze E5 plus plus' ?
De mentaliteit van een fabrikant dat het uitbrengen van een nieuw toestel beter (goedkoper) is
Niet goedkoper, maar (meer) winstgevender.
Stel je voor dat die wet er komt, 2 jaar garantie/updates/upgrades wat denk je dat er met de prijs van de toestellen gaat gebeuren?
Personeel dat de upgrades voor de telefoons moet afmaken, testen en support op moet geven kosten ook geld.
Dus, straks is de wet er en dan loopt iedereen te klagen dat de telefoons gelijk 25% duurder geworden zijn.
*mompel mompel, klaag, klaag, het lijkt wel Apple met die prijzen, mompel, klaag, klaag*
(Ik noem expres Apple, want die geeft wel upgrades/updates, zelfs de 4 jaar oude 5s krijgt nog de upgrade naar iOS11)

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 23 juli 2024 05:51]

Apple produkten krijgen inderdaad langer de beschikking over updates met nieuwe features maar het vebeterd de ervaring niet altijd perse. Sterker nog, ik zou willen dat ook Apple beveiligingupdates zou los trekkenvan features etc zodat ik wel de eerste kan installeren mara niet de laatste waarbij het vaak alleen maar tragere produkten oplevert (ja... ik kijk naar jou iPad)
(ja... ik kijk naar jou iPad)
Daar zat gewoon te weinig geheugen in..
Precies daarom, dat is met mijn iPad Mini 1 ook. Was altijd een lekker vlot apparaat, totdat er een ios update kwam poef zo traag als stroop (fabrieksinstellingen zonder back-up terugzetten etc helpt 0,0).
Ik had zoiets van: ja leuk de nieuwste ios, maar ik heb er alleen maar nadelen van. Die paar health apps doe ik niks mee maar mijn apparaat is wel heel traag (vooral de haperingen zijn niet prettig) geworden.

Dat is precies wat @GroeneThee bedoelt: laat die ios versie zitten, dat nummertje boeit mij niks. Maar zorg zoals bij Android gewoon voor security updates.
Zo zou ik gewoon een vlotte iPad gehad hebben + veilig = toch gewoon helemaal mooi?

Uiteraard, de nieuwste iPad is nog sneller, maar mijn mini 1 was gewoon perfect voor dat gene wat ik deed (zakelijke e-mails, het betreft ook een iPad van mijn werkgever).

Mijn iPad had helemaal niet te weinig geheugen, mijn iPad had pas gebrek aan geheugen doordat Apple er een update op gooide die veel meer geheugen nodig heeft, meer dan mijn iPad beschikbaar heeft.

Apple stuurt je 2 richtingen op: of je bent verplicht een nieuwer model te kopen of je moet het maar met een plots trage iPad blijven doen.
Beiden dus ten nadelen van de consument, dit terwijl tegelijk gerept wordt (duidelijk een mening, geen feit) dat het zo goed is dat Apple zolang het ios nummertje blijft verhogen.

Mijn iPhone 6 die ik rondom de release had kreeg ik regelmatig updates voor, ja het geeft een leuk gevoel. Wat voor mij vooral opviel was alle lading iwatch en health apps die erop kwamen (die kon je toen ook niet verwijderen), dan denk ik van AH dit is dus wat zo leuk is aan een ios update. Minder schijfruimte :d
Op de iPad Mini 1 (volgens mij dezelfde update) had het als grootste verschil dat de iPad zeer maar dan ook zeer traag werd.

Een budget toestel als dit wordt gekocht omdat men niet veel geld (over) heeft voor een smartphone. Het toestel voldoet aan hun eisen en onbewust willen ze natuurlijk ook veilig zijn (no problemo), nu kan Motorola / Lenovo wel een nieuwe android erop kwakken, maar als dat als gevolg heeft dat het toestel slecht functioneert.. Waar doe je het dan voor? Ja oké het is een budget ding, maar als die eerst goed was, dan mag die niet zomaar dankzij de fabrikant (zoals bij Apple) slechter gemaakt worden.
Functioneert die nu goed? Dan mag je er vanuit gaan dat die softwarematig over 2 jaar net zo snel is (desnoods na de fabrieksinstellingen). Gaat dat niet lukken omdat ze perse de nieuwste Android versie erop willen gooien, dan zit je dus net als ik met mijn iPad met een prul.

En nee ik wist niet dat mijn iPad zo slecht zou functioneren na de beruchte update, stel ik wist dat wel dan was het direct een issue: onveilig maar snel te werk gaan of veilig(er) maar traag.
Ik wil en veilig en de snelheid die ik gewend ben (ook de reden dat ik met het merk gestopt ben, op de iPad na die wordt nog sporadisch/verplicht gebruikt maar prettig is het niet) te werk gaan.

Oplossing: security updates release los van het ios/android nummertje, precies zoals het bij Android werkt. Voor de consument is dat vele malen beter :)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 juli 2024 05:51]

Niet elke iOS, Android, Linux of Windows versie is 'zwaarder' dan de vorige. Android 6 werkt bijvoorbeeld gewoon beter dan 5 en 7 en 8 zijn ook niet veel zwaarder.
Dat er een keer problemen zijn geweest met bepaalde iDevice / iOS updates betekent niet dat elke major update die problemen heeft.
Vergeet ook niet dat websites en browsers de laatste jaren ook een stuk veeleisender zijn geworden.
Het sneller worden van socs vlakt af. De impact van nieuwe os'en op performance daarmee ook.
Een iPhone 6s op iOS 11 is veel soepeler dan een iPhone 4s op iOS 7.
Een iPhone 5s uit 2013 is op iOS 11 anders nog steeds snel en smooth. Ook een iPhone 5 draait nog perfect op iOS 10 (krijgt geen update naar iOS 11, maar is dan ook al 5 jaar oud).
Tsja duurzaamheid kost vaak geld. Ik heb al twee telefoons die technisch prima in orde waren weggedaan enkel omdat de software geen updates meer kreeg en ik dat irritant vond. Dit past mijns inziens totaal niet bij hoe we met het milieu om moeten gaan. Van mij mag de overheid dit dus afdwingen, omdat het anders blijkbaar niet lukt.
Dus alleen maar omdat je het irritant vond heb je iets gedaan dat totaal niet in jouw eigen beeld van hoe we met het milieu om moeten gaan past? Vreemd. Dus je wil eigenlijk alleen maar milieubewust zijn als dat via de overheid wordt afgedwongen.
Wanneer je een (Windows) PC koopt, koop je het OS er apart bij. En als je bijvoorbeeld een Apple Mac koopt, dan zit je vast aan het OS. Zo gauw je er iets anders op probeert te zetten, trekt Apple er alle handen vanaf.
En waarom maakt Apple dan Bootcamp?
Waarom maakt Apple dan drivers voor Windows?
Apple trejt helemaal niet z’n handen ervan af, Apple geeft alleen geen support op Windows, wat ook wel logisch is.
Lenovo geeft ook geen ondersteuning voor Linux als je bij hun een Laptop met Windows voorgeinstalleerd koopt.
Maar op het moment dat jouw macbook kapot gaat tijdens de garantie periode repareren ze die gewoon, ongeacht welk besturingssysteem erop staat.

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 23 juli 2024 05:51]

Dat is niet waar. Ik heb keurig ondersteuning gekregen van Lenovo toen ik Linux op mijn laptop pleurde. Goed, dan spreek ik wel van 5 jaar geleden toen ik voor het laatst een Lenovo had, maar toch. Zijn ze dan zo veranderd in de laatste 5 jaar?
Maar de gelockte bootloader verhindert tegelijk wel dat je zelf (als niet-tweaker) de beveiliging aanpakt.
Volgens mij staat de beveiliging grotendeels los van de Android versie en kan een fabrikant prima de veiligheid op orde houden zonder de Android versie te updaten. Of dat hier gaat gebeuren weet ik niet.
vziw kan je hier officieel de bootloader unlocken, daarmee heb ik de Moto X1 van mn pa iig op een "nette" manier (zonder exploits te hoeven gebruiken e.d.) kunnen upgraden naar LineageOS.
Motorola laat je de bootloader echter wel unlocken. Maar met een halfkapotte Lineage klooien is niet echt een alternatief voor echte support.
Als ze letterlijk hebben geadverteerd dat het toestel Android O zou krijgen, dan kan je dit volgens mij gewoon onder misleiding plaatsen.

Als dit niet het geval is, dan hoeft het inderdaad niet, maar het gebeurd ook erg vaak dat toestellen geen beveiligingsupdates meer krijgen binnen een korte tijd. Naar mijn mening moet daar wel regelgeving voor komen, zeker in deze tijd met veel beveiligingslekken.
Schijnbaar is rond de G4 in het verleden anders beweerd dan nu verkondigd wordt.

https://www.androidplanet...plus-android-n-android-o/
Dit is wel nu imagoschade voor Motorola/Lenovo. Ze zullen het vanzelf wel tegenkomen in de verkoopcijfers.
Anoniem: 890159 @MrFax15 september 2017 08:53
Imagoschade? Omdat een aantal tweakers updategeil is en nu boos is? Dat zal wel meevallen denk ik. Zolang de Android versie recent genoeg is dat WhatsApp en Facebook het nog ondersteunen vinden de meeste mensen het goed genoeg.
Die updategeile Tweakers, zijn tevens de adviseurs voor alle mensen om hun heen. Als men aan mij zou vragen of hij/zij die €170,- kostende telefoon van Lenovo/Moto moet kopen, dan is nu al mijn antwoord: Nee, je kunt beter een ander model uitzoeken voor iets meer geld of van een ander merk.
Helemaal waar. Updates en upgrades zijn niet iets waar de casual gebruiker op let. Maar wij Tweakers kunnen helpen om te zorgen dat mensen dit meenemen in hun beslissing.

Op dit moment doet Lenovo het matig maar niet als aller slechtst en maken ze geen duidelijke beloftes. Ze sturen voor de meeste toestellen (heb geen Moto E gehad, dus weet het daarvan niet) iedere paar maanden een security update voor de nieuwere toestellen, voor de oudere ongeveer twee keer per jaar.

Zelf let ik op dat ik een toestel koop dat niet al een jaar uit is (nu Nexus geen optie meer is en de Pixel meer kost dan ik uit wil geven aan een telefoon. Ook hou ik heel erg Nokia in de gaten, die zeggen de juiste dingen, tot nu toe lijken ze het waar te maken met snelle security updates

Ik zou graag zien dat Tweakers regelmatig (misschien 2 keer per jaar) de beloftes rond Android security updates en upgrades verzameld en toetst of bedrijven zich er echt aan houden. Misschien kunnen de beloftes ook in de PriceWatch gezet worden ('Security updates tot 2019')?
Ik zou graag zien dat Tweakers regelmatig (misschien 2 keer per jaar) de beloftes rond Android security updates en upgrades verzameld en toetst of bedrijven zich er echt aan houden. Misschien kunnen de beloftes ook in de PriceWatch gezet worden ('Security updates tot 2019')?
Ben het helemaal met je eens.

[Reactie gewijzigd door AndromedaM31 op 23 juli 2024 05:51]

Volgens mij is de Moto E (2nd gen) uitgebracht toen Motorola nog van Google was. Sinds de overname door Lenovo is het update-beleid van Motorola verschrikkelijk
'voor iets meer geld' is wel het sleutelwoord hier, er zijn niet veel, eigenlijk geen, telefoons die kunnen concurreren met de Moto G lijn. Dus dan komt het er op neer dat je andere dingen inlevert voor updates, en dan denk ik dat men updates toch minder belangrijk vindt.

Overigens blijf ik het wel jammer vinden, voor een beetje ondersteuning hoef je hemel en aarde helemaal niet te verschuiven, al helemaal niet met de basic versie van Android die Motorola draait. Er is weinig dat echt specifiek aangepast moet worden door Motorola lijkt me.
'voor iets meer geld' is wel het sleutelwoord hier, er zijn niet veel, eigenlijk geen, telefoons die kunnen concurreren met de Moto G lijn.
pricewatch: Nokia 5 (single sim) Zwart
De Nokia 5 heeft een minder scherm (720p i.p.v. 1080p), geen dual sim, minder ram (2GB i.p.v. 3GB), moet een uur langer laden (3,5 uur i.p.v. 2,5 uur), heeft een minder helder scherm dus is minder afleesbaar in zonlicht (500nits i.p.v. 600 nits).

Je levert dus behoorlijk wat in voor updates, qua telefoon is de Moto G5 de sterkere.
Een scherm (en telefoon) is meer dan een paar specs.. maar de N5 wint het inderdaad niet op alle specs. Of dat de G5 de betere telefoon maakt durf ik echter niet te zeggen. Voor sommigen is een iets groter scherm bijvoorbeeld belangrijker dan een hogere resolutie. Een lagere resolutie is dan ook nog beter voor performance en accu.
Geen (security) updates zou gewoon geen optie moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 23 juli 2024 05:51]

Een scherm (en telefoon) is meer dan een paar specs..
Het scherm van de Moto G5 is op alle fronten beter. Zo heeft het een hoger contrast (1:1272 i.p.v.916) kleinere kleurfout (3,89 i.p.v. 4,7), en flink betere zwartwaarde (0,36 i.p.v. 0,69).

Je kunt dus wel stellen dat het scherm van de Moto G5 echt flink beter is, zelfs als we de resolutie niet meenemen.
Voor sommigen is een iets groter scherm bijvoorbeeld belangrijker dan een hogere resolutie. Een lagere resolutie is dan ook nog beter voor performance en accu.
Geen (security) updates zou gewoon geen optie moeten zijn.
Of de grote een voor of nadeel is is subjectief, de kwaliteit van het scherm niet. En het scherm van de Nokia 5 is niet om naar huis te schrijven. Of de resolutie een merkbare invloed heeft op performance of accu vraag ik me af.
Het is een beetje off-topic maar..

Heb je een link naar de bron?

Op http://www.gsmarena.com/motorola_moto_g5-review-1601p2.php lees ik:
Where the display falls apart is in brightness. The display washes out really bad under the sun making it difficult to see anything. You could still get by with calling and texting but attempting to take pictures under the sun seem futile because of how little of what you are capturing is visible. This is made worse by the glass, which is very reflective and always covered by smudges and seeing through that mess is a frustrating experience.
Het is ook wel handig te weten bij welke helderheid contrast en kleurfout gemeten zijn.
Dan nog valt het toch heel erg mee wat je misschien in zou moeten leveren voor fatsoenlijke updates?
Jawel.

Die van de Moto G5 komen gewoon van de Tweakers review. Hij blijkt overigens handmatig wel feller te kunnen, en dan hebben ze beide een helderheid van 600 nits.

Maar de rest van het scherm is behoorlijk slechter.
Dan nog valt het toch heel erg mee wat je misschien in zou moeten leveren voor fatsoenlijke updates?
Een veel slechter scherm, dual sim, een GB ram, een uur langer laden, ik vind dat je nogal behoorlijk wat inlevert voor fatsoenlijke updates.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 23 juli 2024 05:51]

Helaas heeft dat tegenwoordig te weinig invloed om door fabrikanten serieus genomen te worden.
Anoniem: 457607 @Kiswum15 september 2017 11:04
Precies, en Lenovo doet het niet goed op dat vlak.

Eventjes als zijstraat: de malware die ze standaard op laptops installeren. Slecht voor de reputatie, maar dat is niet het enige. Ze whitelisten hardware waardoor sommige problemen oplossen (die ze zelf veroorzaakt hebben) onnodig moeilijk wordt. De support is tevens zwaar matig en hun portfolio een labyrinth aan modellen.

In een korte tijd is Lenovo bij mij gezakt. Voorheen was het mijn standaard advies voor een noob, pak een model van 700-800 euro en je hebt een goede, degelijke laptop die jaren vooruitkan.

Dat advies gaf ik op basis van reputatie en imago, het was een degelijke keuze. Nu niet meer. Er worden zeker 3 laptops per jaar niet van Lenovo gekocht hierdoor. Niet schokkend, maar dit kan doordruppelen.
Anoniem: 890159 @Kiswum15 september 2017 11:06
Niet iedere tweaker hoor. Ik heb momenteel helemaal geen behoefte aan Android 8, Xposed werkt net in beta op 7 en dat vind ik veel nuttiger dan alle kleine veranderingen in 8. Als het gaat om eventuele Android malware zoals die sms zooi die laatst ointdekt is, dan werkt een in-depth verdediging zoals aanmelden bij payinfo.nl om alle betaalsmsjes te blokkeren veel beter. Het is geen windows. En als ik zie hoe anderen hun toestel gebruiken dan staan updates ook ergens helemaal onderaan op de prioriteitenlijst.
Je hebt idd een punt, desondanks...
Wat midrange betreft zijn Moto G telefoons wel zeer populair bij tweakers, gelet op de LineageOS gebruikersstatistieken.
En ironisch genoeg, juist vanwege het crappy update beleid, van in het bijzonder Lenovo maar eigenlijk van alle fabrikanten, is goeie LineageOS ondersteuning (af te lezen aan de populariteit) voor mij een vereiste, en is in de community de motivatie daarvoor te ontwikkelen ook des te hoger.
Behalve de updates lijken het me verder prima telefoons, al heb ik alleen ervaring met de A780/Defy+/MotoX1 (pre-Lenovo).
Ik denk niet dat dat klopt, er zijn zeker hier genoeg mensen die een telefoon kopen met het oog op toekomstige updates. Motorola was niet voor niets zo populair, ze werden geroemd om hun updatebeleid. Zelfde geldt of gold voor nexus en pixel toestellen, niet te duur en toch updates.
Zelfde geldt of gold voor nexus en pixel toestellen, niet te duur en toch updates.
Wablieft? Dan toch niet mijn Nexus 5 die ohgot 18 maanden support heeft gehad qua grote OS updates.

Als ik dat dan vergelijk met die 50 euro duurdere (dat was toch de meerkost voor mij als ik mij goed herinner) iPhone 5C die updates heeft gehad tot iOS 10 was dat echt om te janken. Dat trouwens voor een "verticaal geintegreerd" toestel waar Google controle had over de software/hardware.

Als ze het zelf al niet toepassen, wat verwacht je dan van andere fabrikanten ?

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 23 juli 2024 05:51]

[...]

Wablieft? Dan toch niet mijn Nexus 5 die ohgot 18 maanden support heeft gehad qua grote OS updates.
Dit klopt niet. De N5 kwam uit in oktober/november 2013 met Android 4.4, en kreeg in november 2015 Android 6.0. Daarnaast ook security updates tot eind 2016.
Een half jaar langer dus, I stand corrected. Blijft gewoon heel mager, hoe je het ook wil keren.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 23 juli 2024 05:51]

3 jaar is toch 2x zolang als 18 maanden? dat is dus anderhalf jaar langer ;)
Twee major updates voor een toestel dat op zich al een major update introduceerde, en dat na de laatste major update ook nog een jaar ondersteund bleef met security updates, dat vind ik niet "heel mager" eerlijk gezegd. Het kan zeker beter, en Apple doet beter, maar een toestel 3 jaar relevant houden vind ik best goed.

Ik bedoel, je kan het ook anders stellen: pas 3 jaar na introductie had het toestel niet meer alle softwarematige features van de allernieuwste geïntroduceerde toestellen.
Daar heb je zeker een punt, daarom is de concurrentie van Apple ook zo belangrijk. Hopelijk geeft het Apple beleid voldoende druk om de android-updates meer onder controle te krijgen, volgens mij is 8.0 al ontworpen met dat idee.
Apple is duurder maar heeft een beter update beleid dan Android. Zelfs Microsoft mobiel heeft een beter update beleid. Jammer dat Microsoft zo slecht is geworden in hun marketing en standvastigheid dat de mobiele os geen succes is geworden. Tja, de meeste leveranciers willen ook hun eigen schilletje hebben op Android zodat het een gefragmenteerde os is geworden. iOS of Windows kan alleen worden geüpdatet door één leverancier. Dat heeft toch ook weer voordelen
Hoewel het me wel het meest praktisch lijkt als zoveel mogelijk gebruikers dezelfde (meest recente) Android versie gebruiken, heeft @Blokker_1999 natuurlijk groot gelijk. Want je kunt met je telefoon van een paar jaar oud alle huidige apps nog steeds gebruiken. Updates van Android (en iOS for that matter) behelzen in de regel 'slechts' wijzigingen in de UI en onder de motorkap.

Je wordt door het niet-ontvangen van een update dus niet beperkt in het gebruik van je toestel.

De 'noodzaak' voor upgrades was een paar jaar geleden veel groter omdat de mobiele OS'en enorme sprongen maakten in usability en nieuwere versies ook echt beter waren. Tegenwoordig zijn nieuwe versies eerder anders dan beter.
Ik merkte anders een groot verschil in accuduur op dezelfde telefoon tussen android 5.1 en 6.0, de standby tijd is significant toegenomen en ook een paar minuten SOT erbij. Helaas krijgt mijn telefoon geen update naar 7.0, die splitscreen modus had me wel iets geleken. Ook zou de accuduur verder moeten toenemen maar dat kan ik nu dus niet meer checken. Dat de telefoon bruikbaar blijft dat zal wel maar de kriebel naar een nieuwe is wel getriggerd door het uitblijven van updates.
Elk voordeel hep ze nadeel. Bij Apple doen ze het wel 'netjes' voor alle modellen, maar daar is weer de klacht dat het OS te zwaar wordt voor oudere modellen waardoor het gebruiksgemak minder wordt.

Een ideale oplossing zal er nooit zijn :) .
Motorola is inmiddels al een poosje Motorola niet meer. En een aantal jaar ook niet meer van Google :9
Sinds het van Lenovo is, zijn de Motorola's toch niet zo geweldig meer.
Dit dus. Ik had een Moto X Play en op de website stond al maanden dat Android 7.1 daarvoor uit was. Het is bij Lenovo zo erg dat ze beweren dat updates uit zijn terwijl dit niet het geval is.

Na altijd Motorola gehad te hebben nu overgestapt op Nokia, wie had dat kunnen bedenken.
Als je die logica moet volgen kan je een degelijk stukje hardware echt wel op je buik gaan schrijven. Koop je nieuwe Windows PC, geen updates meer na 3 maanden. Trek die lijn door bij alle producten en je komt echt tot een super wegwerp maatschappij. Elke minimale toevoeging van features gaan fabrikanten dan weer uitbuiten om NOG meer spullen te verkopen. Ik vind toch echt dat ze software updates (buiten security) verplicht moeten houden voor 2 jaar na verkoop.
Het was in mijn ogen al belachelijk dat HTC bijvoorbeeld voor mij One M7 geen officiële ROM meer heeft uitgegeven na Android 5, terwijl de aanpassingen minimaal zouden moeten zijn vanuit de M8 of M9.
Daar ben ik het toch niet mee eens, je verwacht toch ook service naar de toekomst toe, dat is toch altijd al zo geweest met besturingssystemen.
Het is Android dat daar graag een uitzondering op maakt.
Je koopt een toestel namelijk niet voor iets wat mogelijks ooit gaat komen, je koopt het voor wat het vandaag kan.
Wie zegt dat?
Maar regelgeving kan wel degelijk iets gaan zeggen over het adverteren dat een update komt, en die belofte vervolgens weer in trekken. Dit lijkt standaard gedrag te zijn bij Lenovo tegenwoordig.
Ik denk niet dat een oplossing is om updates af te dwingen. Ik zie persoonlijk meer voor het verplichten van open source voor hardware drivers.

Als apparaten dan populair zijn zal een community er nog iets mee kunnen, ook als de fabrikant er geen brood meer in ziet. Ook heb je dan als consument de mogelijkheid om je hardware in principe langer te gebruiken dan de magere twee jaar die fabrikanten graag zien.
Ja maar het probleem hier is dat je vaak na een tijd ook geen beveiligings updates meer krijgt. En natuurlijk dat je wat langer dan een paar maanden support verwacht voor zo'n duur apparaat als een smartphone.
Ja, de veiligheidsupdates zijn ook de belangrijkste. Android 7.1+nova launcher geven bijna dezelfde functionaliteit. Maar vanaf Android O worden de updates juist makkelijker. Kan wel begrijpen dat gedupeerde teleurgesteld zijn, ook bij andere fabrikanten gebeurt dit wel eens, vooral bij mindergoed verkopende reeksen.
Dat gast echt niet zomaar gebeuren. Er zijn teveel dingen afhankelijk of een bedrijf een apparaat redelijkerwijs kan updaten of niet. Zulke regels maken apparaten alleen maar duurder. Regels rondom security patches zijn wel wenselijk om de privacy en security van de burger een beetje te waarborgen.
Ik ook, namelijk 1) een verbod op updates. EDIT: upgrades dus. Ik koop een telefoon met Nougat, dus wil ik Nougat houden. De telefoon is niet gemaakt voor Oreo. 2) minimaal 3, misschien 4 jaar verplicht security updates.

Het gemiddelde telefoon forum heeft de volgende volgorde: Waar blijft de update? Daar is hij eindelijk. Problemen, hoe kan ik terug?

[Reactie gewijzigd door Zapato op 23 juli 2024 05:51]

Zolang je nog gewoon drie jaar lang security updates krijgt vind ik het best. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen de software versies toch zo groot niet meer. Heb zelf op mijn Galaxy S7 de huidige Android versie gehad maar verschil merk ik niet. De security updates komen regelmatig binnen en dat vind ik het belangrijkste.
Zolang je nog gewoon drie jaar lang security updates krijgt vind ik het best.
Lenovo doet NIET aan maandelijkse security updates. Ook bugs worden niet altijd gefixed.
Jij vindt het misschien best, anderen zouden wel graag updates ontvangen.
Voor developers is het ook niet handig dat er zoveel oude versies zijn.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 23 juli 2024 05:51]

vandaag security patch van augustus binnen gekregen, loop dus theoretisch maar 1 maand achter met mijn moto G5+ op andere high end modellen
Vandaag kwam augustus binnen, maar de vorige was van mei. Er zit dus eerder 3,5 maand tussen.
nope niet best, werd geadverteerd met een "definite update to android N and O.

Is gewoon grof van motorola. Bij deze ook de laatste die ik van hun heb gekocht. Misleidende reclame en hoop dat er ergens iemand met genoeg geld een rechtzaak over begint.

@Anoniem: 673055 misschien een goed idee om nu een reactie te vragen aan motorola met de screenshot van hun verkooppraatje bij de moto G4+ erbij.... Ben eens benieuwd
Waarschijnlijk gaat je verkoper hier moeilijk over doen, maar je hebt nu toch gewoon een product gekocht dat niet de geadverteerde features biedt? Lijkt me dat je de verkoopovereenkomst kunt ontbinden en je geld terug kunt vragen.
Dat zou zomaar kunnen. Heb ik 2 jaar terug gedaan met een printer waarvan de Cloud functies stopten terwijl ik een printer heb gekocht inclusief cloud functies.
Als de winkel waar je m kocht dat ook zo heeft geadverteerd, of het in je handleiding staat, heb je natuurlijk een zaak.
Maar er staat nu slechts op eoa chinese website dat ie O zou krijgen, van waaruit geruchten de wereld in zijn gegaan. Maar waar haalt die site dat plaatje vandaan? Of is dat een officiele Lenovo site? Ik kan geen andere bron vinden.
Het lijkt me dat er wel wat formelers nodig is dan dit.
Ik vind ook dat dit absoluut niet kan. Voor een toestel dat nog geen jaar oud is zou het verplicht moeten zijn om software updates te leveren. Behalve als het technisch niet mogelijk is omdat de software zwaardere eisen stelt, maar dat is in dit geval niet zo. Ik heb mijn zoon vorige maand de E4 Plus gegeven vanwege de grote accu en in de overtuiging dat hij de Android 8 update dit jaar ook nog zou krijgen. Een erg slechte zaak van Lenovo. Even een tip voor Kassa voor een koude douche.
Dat zoiets niet aangepakt wordt door een instantie, verbaast me echt. Heb je 3 maanden geleden een spiksplinternieuwe telefoon gekocht, krijg je nu al geen updates meer! Hopelijk wel nog wat security-updates dan...
Daar betaal je ook gewoon niet voor. Zo'n telefoon is zo goedkoop
Dat vind ik toch een rare redenatie. Je koopt zo'n telefoon niet met de gedachte "deze is goedkoop, dus weinig updates", maar met de gedachte "deze is goedkoop, zal inferieure hardware hebben, maar dan maakt het ook niet zo heel veel uit als ie kapot gaat".

Daarnaast, als Lenovo zelf een beetje z'n best deed, konden ze prima telefoons uitgeven waar maar één OS-update voor uitgegeven hoeft te worden, ipv dat ze bijna verschillende ecosystemen creëren met zulke telefoons.

Maargoed, zolang security-updates nog wel komen, is er natuurlijk niet heel veel aan de hand, het is alleen een beetje raar.
Uiteindelijk weet iedereen dat Samsung en Lenovo (Motorola) niet zo van het updaten zijn. Het is de consument die dit zelf in stand houdt. Het is natuurlijk mooie eye candy, en dat weegt zwaarder dan het gezonde verstand. En dan werkt de vrije marktwerking heel slecht. Of goed, maar net hoe je er naar kijkt.
Samsung levert sinds de S4 langer security updates uit dan Google. De S4 vanaf lenste 2013 met de (tot nu toe) laatste update in maart van dit jaar - die komen minder frequent.

De S5 vanaf lente 2014 tot vorige maand.

Google houdt er strikt na 2 jaar mee op. Voor mij geen Google meer daarom.
Galaxy note 4 security patch level: 1 augustus 2017

Samsung neemt zijn verantwoordelijk i.t.t. Huawei en consorten.

Als ik een nieuwe telefoon ga halen kijk ik ook naar de update support policy. Genoeg uilskuikens kijken alleen maar naar specs en vinden het werkelijk raar als een ander toestel qua specs hetzelfde is maar meer geld kost.
Dat is o.a. vanwege de software support (oa maandelijkse security updates)

Maarja, hoe kan je het ze kwalijk nemen als sites zoals tweakers.net niet eens het security update beleid in een review kunnen meenemen van een telefoon.

Zelfs niet na stagefright...
Schandalig.

[Reactie gewijzigd door AndromedaM31 op 23 juli 2024 05:51]

Samsung neemt zijn verantwoordelijk i.t.t. Huawei en consorten.
Samsung maakt meer dan een die paar high-end toestellen..
Samsung heeft heel netjes zijn security update policy uiteen gezet op http://security.samsungmobile.com

Het is niet perfect, echter weet ik waar ik aan toe ben bij Samsung.

Bij andere fabrikanten is het voor mij 1 groot vraagteken...
Daar heb je helemaal gelijk in. Tweakers neemt zijn verantwoordelijkheid niet wat security, privacy en ethiek aan gaat. Vooral makkelijk scoren staat hoog in het vaandel. Als ze daar nu eens wat meer aandacht aan zouden besteden, dan kwam er wellicht ook wat meer besef bij het Tweakers publiek.
Dit.
Samsung krijgt nog veel kritiek maar de Note 4 heeft netjes 2 grote OS updates gekregen en krijgt sinds 2015 maandelijkse security updates. Dit is vergelijkbaar met hetgeen Google garandeert voor zijn (te dure) flagships. Mij grote kritiek aangaande Samsung is wel dat de OS updates per CSC code (of per land en provider) uitgegeven worden en dat daar wel een enorm verschil merkbaar is (merk je wel vanzelf als je een Belgische Note hebt). Dus je moet toch met Samsungs Kies/Odin software zitten klooien. Dit zou nu overigens (grotendeels) moeten opgelost zijn met de S8/Note8.
Ja maar wel alle security updates later dan dat ze uit zijn en OS updates soms vele maanden later pas. En het grootste probleem met updates (inc. security) is toch echt dat pre- Oreo de hardware driver laag en het OS niet waren gescheiden en chipmakers etc. geen updates uit brachten.
Samsung doet het anders behoorlijk netjes hoor de laatste jaren, zeker qua security.
Op mijn S7 krijg ik netjes maandelijks (ongeveer, ik zet het niet in mijn agenda) een update.

Qua android veries (8.0 en daarna) verwacht ik weinig, maar mbt security zijn ze echt een voorbeeldrol aan het innemen wat mij betreft.
Waarom moet dat aangepakt worden? Er zijn nu geen grote problemen, alleen update freaks die roepen dat er misschien wel eens problemen kunnen ontstaan.
Zo...nu komt er zeker nooit meer iets van Lenovo in huis. Wat een ongelijke klote streek om een telefoon van 3 maanden geen update te geven.
Geen upgrade, er staat niet dat er geen updates komen, zoals security patches. Al is dat natuurlijk ook niet zeker. De bewoording is wel wat ongelukkig overigens.

Maar het getuigd inderdaad niet van enige klantvriendelijkheid.

[Reactie gewijzigd door OmeJoyo op 23 juli 2024 05:51]

Daarvoor koop je dus een goedkope telefoon. Geen service. Een duurder model krijgt nog wat langer updates, een top model krijgt daar weer wat extra updates bovenop.
Maar ze doen 't niet veel slechter dan andere fabrikanten. Er zijn er ook zat die gewoon niks zeggen. Lenovo zegt tenminste wat ze van plan zijn.
Daarvoor koop je dus een goedkope telefoon. Geen service. Een duurder model krijgt nog wat langer updates, een top model krijgt daar weer wat extra updates bovenop.
Wat een onzin, is toch niet zoals ik een PC voor 250 euro koop, dat ik minder updates krijg, dan wanneer ik een PC van 1500 euro koop? En boven op kan ik vaak nog de nieuwste O.S. er op installeren.

Waarom wordt de mobile computer markt aka smartphone markt, anders behandelt dan de PC's?

Waarom kan ik het O.S. android niet gewoon kopen in de winkel, en installeren op mijn telefoon? Antwoord weet ik wel, dit is niet in het belang van de bedrijven die telefoons maken.

[Reactie gewijzigd door wica op 23 juli 2024 05:51]

Omdat de koppeling tussen hardware en software anders is opgesteld.

Bij apparaten met ARM processors (telefoons) moeten fabrikanten zelf drivers maken, die hangen samen met alle hardware van een specifiek model en het OS. Als je dan een update hebt, heb je goede kans dat je je drivers moet updaten. Dat kost de fabrikant tijd en dus geld. Bij Android O moet dit een stuk verholpen worden omdat Google dan een stuk voor z'n rekening neemt.

Op de PC heeft bijvoorbeeld windows zelf algemene drivers voor allerlei stukken hardware. Maar als je betere optimalisatie wilt kun je beter voor de driver van de fabrikant gaan meestal.

Telefoons moet je natuurlijk optimaliseren omdat je te maken hebt met accuduur en andere beperkende factoren.
De fabrikanten kiezen hier toch zelf voor, het is heel goed mogelijk, dat de telefoon bij de installatie aangeeft welke hardware die heeft en het O.S. de driver te laten zoeken/vragen/installeren.

En hardware herkennen heeft echt helemaal niets met energie verbruik te maken, maar met de controle over de verkochte devices.

[Reactie gewijzigd door wica op 23 juli 2024 05:51]

De driver en het OS zijn dus geïntegreerd, die werken zo nauw samen dat je niet zomaar een losse driver kan doen
Onzin, als ze willen kan het.
Onder linux kan ik kiezen of ik de drivers integreer in de kernel of los als modules.

Aangezien android gebruikt maakt van de Linux kernel, moet dit ook voor android mogelijk zijn.
Zo niet, dat hebben de fabrikanten hier toch echt zelf schuld aan.

[Reactie gewijzigd door wica op 23 juli 2024 05:51]

Gaat nog steeds over ARM, efficientie van het systeem etc. Het kan wel maar levert ook problemen op. En dan heb je nog het ding dat er echt gigantisch veel verschillende modules bestaan voor telefoons. Verder heb je ook nog eigen software voor hardware inputs zoals knopjes etc.
Raspberry is ook een ARM device en daar kan het ook.
En dan heb je nog het ding dat er echt gigantisch veel verschillende modules bestaan voor telefoons
Al deze gigantisch veel verschillende hardware modules, netjes zeggen wat en wie ze zijn. Is dit ook geen probleem. Linux ondersteund duizende verschillende type hardware.
En nog leuker, als een bedrijf zich aan een standaard houd, hoeven ze niet eens zelf drivers te ontwikkelen.
Verder heb je ook nog eigen software voor hardware inputs zoals knopjes etc.
Klopt, we hebben voor o.a. PC ook 1001 verschillende toetsenborden met verschillende knopjes.
En de grap is, deze krijg ik onder linux aan de praat zonder extra drivers. Zou dat komen omdat er een standaard gebruikt wordt?

[Reactie gewijzigd door wica op 23 juli 2024 05:51]

Die standaard zorgt er dus voor dat je bijvoorbeeld USB moet gebruiken, je levert daarmee in op efficientie in gebruik en de hoeveelheid hardware die je nodig hebt.
Als je je nog wilt onderscheiden zou ik juist tegen de spreekwoordelijke stroom inzwemmen en instapmodellen van OS upgrades voorzien. Nu had ik Lenovo sowieso niet hoog op mijn lijstje staan door dat malware debacle met laptops, maar nu komen ze er dus helemaal niet meer in.
Als je je nog wilt onderscheiden zou ik juist tegen de spreekwoordelijke stroom inzwemmen en instapmodellen van OS upgrades voorzien
Precies, ik snap niet dat er niet één fabrikant is die begrijpt dat dat de moeite waard zou kunnen zijn.
Blijkbaar zijn ze van mening dat dat niet zo is.
Anoniem: 890159 @Vexxon15 september 2017 08:59
Dat lijkt me logisch, er zijn maar weinig mensen die veel geven om updates. Mijn vriendin heeft een iPhone, als er weer een nieuwe update klaarstaat wacht ze eerst reacties van anderen af of die echt geen kwaad kan en installeert hem dan uiteindelijk met enige tegenzin omdat Apple dat nu eenmaal blijft pushen.
Dat is duur, Lenovo wil goedkoop
Je koopt een phone toch om mee te bellen en nog wat appjes te installeren? Wat maakt het nou uit dat ie niet naar de nieuwe Android gaat? Het is maar het OS. Het hele Android platform is 1 grote snipperbak, dus de meeste app bouwers bouwen ook nog voor de wat "oudere" Androids.
En als je dat wel heel belangrijk vindt, dan moet je denk ik toch naar Apple ofzo. Dan betaal je je helemaal blauw maar heb je wel wat langer upgrades en updates.
Ik zelf heb een redelijk nieuwe Nokia met daarop het S40 platform. Dat is mijn enige telefoon, en ik lach al die Android en Apple fanboys allemaal toe. Nee ik lach jullie niet uit. Ik lach jullie toe.
Vooral als ik al die mensen aanschouw. Allemaal nekhernias aan het kweken. Dan denk ik.....waar gaat het toch heen......

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 785125 op 23 juli 2024 05:51]

Zo'n insteek klopte 5 jaar geleden nog wel, maar nu echt niet meer.
Met name het bankieren en betalen op mobiel gaat de laatste jaren heel hard.

Als jij een keer gehacked zou worden en je geld kwijt bent omdat er een lek op jouw 5 maanden oude telefoon niet gedicht wordt...

Nu ken ik wel mensen die bewust zeggen: ik ga nooit bankieren op een mobiel!
Die vallen over 10 jaar in dezelfde categorie als de mensen die nu nog graag een acceptgiro-kaart zouden willen gebruiken.
Een accept-wat??? Ja, precies....., dat bedoel ik!
Dit artikel gaat over een OS Upgrade. |:(

Verder begrijp ik niet waar je nu suggereert? Dat ik een mobiel zou moeten kopen voor mijn bankzaken? Gaat inderdaad niet gebeuren. Nergens voor nodig. Eye candy, niet meer en niet minder. Eye candy voor fanboys van de consumptiemaatschappij.
Het levert mij helemaal niets op, behalve een liability waarvoor ik zelf verantwoordelijk gehouden kan worden. Want hoe hard die firmas het ook pushen, de consument is zelf verantwoordelijk.
Er zal vast wel een bank overblijven met respect voor mijn standpunten. Zeker in landen als Duitsland.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 785125 op 23 juli 2024 05:51]

OS upgrade: snap ik. Je kunt uiteraard ook security patches uitbrengen voor oudere OS-en, maar er worden regelmatig lekken gevonden die alleen in een nieuwere versie van het OS geixed zijn of worden.

Uiteraard hoef jij helemaal niets van mij te doen.

Wat ik alleen wil zeggen is dat mobiel bankieren niet meer weg te denken is, maar alleen maar groeit..
Daarmee wordt het steeds belangrijker dat beveiliging op orde is.
De drempel om via een bankkantoor zaken te regelen wordt steeds hoger. Ze worden aan de lopende band gesloten en er worden steeds vaker kosten in rekening gebracht als zaken toch aan de balie geregeld moeten worden.
Internetbankieren was 10 jaar geleden ook eng, nu is dat inmiddels helemaal ingeburgerd.
Ja, een bankieren app is "Eye candy voor fanboys"... Hierdoor kun je gewoon onderweg dus zien hoeveel geld je nog hebt en eventueel snel even iets naar iemand over maken imho zijn functionele dingen geen eye candy maarja.

Ook koopt tegenwoordig bijna niemand een telefoon om alleen "mee te bellen en nog wat appjes te installeren" en voor die woekerprijzen mag daar best een OS update tegenover staan.
Ik hoef niet heel de dag te kijken hoeveel geld er op mijn rekening staat. Ik doe het niet eens iedere maand. Als het maar genoeg is. En hoe vaak maak je nu "snel even iets" naar iemand anders over?
Eye candy dus.

Iedereen koopt een smartphone omdat het sociaal gedrag is geworden. Het is een van de eigenschappen van kapitalisme. En dat je iets mag verwachten voor een duur product. Helemaal mee eens. Maar als je spullen koopt van een fabrikant die niet zo'n best trackrecord heeft, dan moet je gewoon niet zeuren.
Marktwerking heet dat. Blijven mensen het kopen, en dus accepteren, dan zal de fabrikant zich zo blijven gedragen.
Als ik uit eten ga, naar de kroeg, als mensen waarmee ik aan gamesharing doen een game kopen? Vaak betaald er bij ons 1 persoon en maakt de rest het over. Eye candy is onzin, ik weet zelf hoe vaak ik het gebruik en ik kijk vaak op mijn rekening omdat ik vanaf daar ook geld naar mijn spaarrekening overmaak, dan zal de betaalrekening niet altijd overvol zijn dus moet je soms even kijken.
Verwijderd ivm onvolwassen gedrag van de epische kip.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 785125 op 23 juli 2024 05:51]

Ik snap niet hoe jij niet begrijpt dat iets geen eye candy is als je het ook daadwerkelijk gebruikt.... Dat jij het niet gebruikt maakt het niet gelijk eye candy.
Verwijderd ivm onvolwassen gedrag van de epische kip.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 785125 op 23 juli 2024 05:51]

Ok is goed "techie" alles wat voor JOU geen zin heeft is "eye candy". In mijn mooie fantasiewereld zijn mensen zoals jou "azijnzeikerds" maar daar zul je het vast niet mee eens zijn
De acceptgiro iblijft voorlopig nog aanwezig in het betalingsverkeer. De accepgiro zou per 1-1-2019 worden afgeschaft maar dat is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Redenen hiervoor zijn:
Goede doelen en veel ouderen gebruiken de papieren acceptgiro nog relatief veel.
Als je als goed doel een acceptgiro meestuurt dan gaan de mensen eerder tot een donatie over en dat is waar het omdraait in goede doelen land: euro's binnenharken.

Ouderen hebben toch veel problemen met gebruik van internetbankieren en de betaalapps en dan is een laagdrempelige acceptgiro makkelijk.

Ook aanmaningen worden sneller betaald als je een acceptgiro meestuurt. Gemak dient de mens nu eenmaal. :)
Ik snap de relevantie niet.

Het voordeel van het android-platform is dan weer dat app-bouwers (banken zo je wil) bepalen op welke phone ie komt, geen update, geen app (gebeurt vaker)

en tot nog toe worden er over internetbankieren en internetshoppen (&sociale media) de wildste verhalen vertelt (vooral in reguliere media) maar alles is -beter- verzekerd (de verhalen die ik lees) en zooooveel verschil met de echte wereld is er niet. Gebeuren nog steeds meer corruptie, oplichtingen, caféruzies irl
Alsof alle andere fabrikanten altijd hun budgetmodellen voorzien van updates. Waar denk je dat de lage prijs vandaan komt?
Ik vind WileyFox daarin onderscheidend. De Swift die ik in januari 2016 heb gekocht, draaide op Android5. Inmiddels zit 'ie op 7.1.2 en WileyFox heeft aangegeven dat dit toestel ook Android8 zou krijgen.
Dat vind ik voor een toestel van (toentertijd) €179 netjes.
Hier hetzelfde idee met Wileyfox. Als ze inderdaad zo door blijven gaan is het heel erg netjes van ze! Heb zelf de Swift 2+ en bevalt prima. Altijd netjes de security patches etc.
Nou, dat lijkt me toch niet meer van deze tijd? Dat je een toestel van minder dan een jaar oud niet meer naar een nieuwe softwareversie brengt?
Bij andere apparaten is is het ook gebruikelijk dat een oud model geen nieuwe features krijgt. Koop je een camera, komt er een nieuw model uit met dezelfde hardware maar een nieuwe functie in het menu. Krijg je lekker niet op je oude camera.

Sterker nog, bij computers was dat ook zo. Koop eenlaptop met XP - en Microsoft doet zijn uiterste best daar security updates voor te maken, terwijl ze ook Vista hebben maar dat lekker niet aan iedereen geven omdat ze geld konden vragen voor de nieuwe versie. Was ook een 1-2tje tussen MS en hardwarefabrikanten: MS maakt een nieuwe versie, fabrikanten maken reclame, en iedereen een nieuwe PC.

Bij telefoons is dat nog zo. Helaas kan je op een telefoon niet zomaar 'Linux' zetten om Google de wind uit de zeilen te nemen. Als dat wel kon zou Google wel gaan pushen om dat te voorkomen (en dat kan dan via blokkades op toestellen (bah) of door het eigen OS makkelijker te updaten (zoals met Windows 10 is gedaan)).
Snap ik, maar door de explicite aankondiging lijkt het alsof het afwijkt van de norm, ook al is het een telefoon in het goedkopere segment. Wat ook veelal zo is, kijk maar naar Apple. Die geven nog heel lang na release upgrades van versies.

Bij desktop software zijn we het ook gewend, nieuwe versie, opnieuw betalen. Zoals Windows, MS Office, Photoshop etc. Je krijgt (vaak) de updates van de versie die je hebt gekocht, voor een upgrade moet je betalen. Alleen, omdat je zelf niet direct voor Android/iOS betaald en de aankondiging zo expliciet is, doet het vermoeden dat dit niet de normale gang van zaken is. Alleen in het licht van "budget" en er van uitgaande dat de updates voor Android 7 netjes uitgeleverd worden, is het uiteindelijk misschien toch niet zo dramatisch. :) 't Voelt eerder een beetje als "clickbait".

[Reactie gewijzigd door freggel op 23 juli 2024 05:51]

Maar dat was toen. Nu wil Microsoft juist het tegenovergestelde: iedereen proberen op de laatste versie te krijgen. Dat is dus wel van deze tijd. Google probeert dit nu ook met Project Treble.
Wat wil je voor zo een goedkoop toestel? Dat kost een massa geld hoor zo een update.
Nou, iig nog een upgrade. Het is misschien wel een goedkoop toestel, maar geen dumbphone. En doordat de aankondiging van het niet upgraden naar Android 8 zo expliciet lijkt, impliceert het dat het normaliter wel gedaan wordt. Misschien wekt dat nog wel de meeste verbazing bij mij, als niemand er wat over had gezegd, dan was ik er waarschijnlijk ook minder verbaasd over geweest. :)
Het is niet meer van deze tijd, dat klopt. Maar bijna alle fabrikanten maken verlies of verdienen geen rode cent op en met hun smartphones, een gevolg is dan dat ze gaan bezuinigen op dit soort ondersteuning.
Het is niet verrassend, kwalijk wel vooral gezien security en het voorkomen van schadelijke software geen sterk punt is binnen Android.
Dat klopt, maar zoals hierboven ergens al genoemd wordt: tweakers spelen vaak een grote adviesrol bij vrienden en familie. Voor nu heb ik al verschillende mensen een Nokia5 aangeraden, wat hardwaretechnisch een prima toestel is maar daarnaast in elk geval als enige op zijn minst de belofte heeft dat er updates gaan komen. HMD maakt hier een speerpunt van. Zien is geloven natuurlijk, maar het wekt meer vertrouwen dan een vergelijkbare G5, zeker n.a.v. dit nieuwsbericht.

Ergo, onderscheiden met het juist wél geven van updates (iig security) leidt op de middellange termijn wellicht ook tot meer hardwareverkopen en dus omzet. Sterker nog, als ik een telefoon koop (meestal rond de 600-700 euro) en HMD garandeert mij 3 jaar snelle updates en doet hardwaretechnisch niet onder voor andere flagships, dan leg ik zonder problemen 100 euro meer neer. Mijn volgende wordt vrijwel zeker een toestel van HMD.
Wat een dikke naaistreek van Lenovo...Dan werd er bij de aankoop van de G4play/G4/G4plus nog beloofd dat je Android O krijgt en dan krijg je de upgrade alsnog niet. Een warning naar alle gebruikers die voor Moto by Lenovo smartphones kiezen. Dit bewijst maar weer dat ze niet te vertrouwen zijn!
Als ze dat daadwerkelijk beloofd hebben, kan je dan de aankoop niet terugdraaien? Iets met gewekte verwachtingen enzo.
Hmm dat zou ik zo niet weten, rechten is niet mijn vakgebied. Wellicht dat iemand met meer verstand hierover kan toelichten?
Je kunt de telefoon gewoon terugsturen naar de verkoper en je geld terug eisen. Als er iets belooft wordt en je krijgt het niet maakt dit het "koopcontract" ongeldig.
Je kan ook geen auto's terugsturen waarmee gesjoemeld is met de uitstoot of verbruik. Waarom kan je dan wel een telefoon terugbrengen onder het kopje voldoet niet aan de beloftes? Er is namelijk niets stuk en de security updates gaan gewoon door.
https://www.consuwijzer.n...rmatie-gehad-over-product

Geldt gewoon voor alles hoor. Misleidende advertenties hebben wel degelijk gevolgen voor de verkoper en fabrikant.
Als jij er zo stellig van bent moet je dat aantonen. Dus bij deze graag een link of onderbouwing van je bewering.

Ik heb zelf een G4 sinds deze uitkwam en die draait LineageOS. Helmaal zoals ik het wil dat een OS behoort te zijn. Kaal.
https://www.anzhuo.cn/news/p_11818
Afbeelding: https://i.redd.it/x2nadgx7adhz.jpg
Hierop is de afbeelding te zien die ze destijds hadden gepost tijdens de release van de G4/plus op de product pagina.

[Reactie gewijzigd door Raymond7 op 23 juli 2024 05:51]

Mooi maar nu een officiële bron van Motorola of Lenovo. Dus een website van hun, dus geen nieuwssite of Reddit.
Toen ik mijn G4 kocht werd alleen een update naar Android N (7) beloofd, en die heeft hij ook gekregen.
Blijft het verschrikkelijk zonde dat de hints dat we O zouden krijgen niet worden waargemaakt, ik voel me ook een beetje in de steek gelaten daardoor, maar verkoopbeloftes zijn er (bij mij althans) niet gebroken.
Maar krijgt deze telefoon nog wel beveiligings updates?
Dat is ook voor mij een veel belangrijkere vraag.
De meeste apps blijven toch werken op een oudere versie van Android maar een telefoon die geen beveiligingsupdates krijgt is gemakkelijk te hacken.
Jammer dat ze net deze update niet maken, want -correct me if I'm wrong- bij de laatste Android is toch juist de core losgetrokken van de "schil"? Reden daarvoor was toch om makkelijker updates in de core door te voeren en daardoor toch langer beveiligingsupdates aan te kunnen bieden?

Gemiste kans!

[Reactie gewijzigd door WienerBlut op 23 juli 2024 05:51]

Nee dit is alleen voor devices die met Android Oreo shippen. Dus voor de meeste devices die Oreo krijgen hebben dit dus niet.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 05:51]

Bij de G4 (plus) staat wel dat er nog beeveiligingsupdates zullen komen. Dat zl dan voor de E4 ook wel het geval zijn. Al zijn die updates niet (meer) van de vlotte.
Anoniem: 474132 15 september 2017 08:31
Vreemd verhaal, "Oreo" zou updaten van Android juist een fluitje van een cent moeten maken. Kennelijk is Lenovo laks of het updaten van Android is ondanks de door Google beloofde verbetering hierin van "Oreo" nog steeds geen sinecure.
Nou ja, het updaten *van* Oreo wordt makkelijker, niet *naar*.
Bovendien geldt dat alleen voor telefoons die met Oreo geshipped zijn, niet de telefoons die een update naar Oreo gekregen hebben.
Het doet denken aan mijn HTC Desire HD van een aantal jaren terug. Die kreeg ook al heel snel geen OS updates meer. HTC had namelijk een fout gemaakt en de interne storage gefragmenteerd op zo'n manier dat de nieuwe Android versies niet meer op de OS partitie pasten. Allen door de telefoon helemaal te schonen en de fragmentatie aan te passen was dat op te lossen.

En op die telefoon draaien recente apps dus niet meer met die oude Android versie, al werkt de telefoon zelf nog steeds goed (natuurlijk, geen beveiligingsupdates meer...)
vervang gefragmenteerd door gepartitioneerd, en je verhaal klopt :)
En maar klagen (terecht) over de hoge prijs van de nieuwe iPhones. Maar je kan er zeker van zijn dat die zelfs nog na 3 jaar (en geen maanden) een echte OS upgrade krijgen.
Tot op heden is Wileyfox ook heel erg goed bezig met updates en security patches. Dat zijn ook eerder budget/mid-range telefoons. Die gaan ook door naar het aankomende Android versie. Dus tot op heden erg blij verrast door deze fabrikant.
mooie telefoons wiley fox,maar socs uit de 200 en 400 snapdragon series? paar tientjes meer en je hebt een moto G5+ met snapdrogon 625,veel betere soc,bij mediamarkt en coolblue etc nu verkrijgbaar voor 254,- euro,
Tja, die cpu is dan ook het enige echte minpunt. Maar in dagelijks gebruik is hij snel zat. Ik gebruik hem voor best wat verschillende dingen die allemaal net heel spannend zijn maar die taken voert hij vloeiend uit. Verder heb je wel veel pluspunten zoals de support die ze geven. Ik bezit dan de Swift 2+ en heel tevreden over. Ik heb er een kleine 200€ voor betaald en dat leek me geen slechte deal voor de gsm.
Iets met flagships en budgetphones...

Een S7 of G6 zal ook nog wel even updates krijgen.
Dit is toch nog niet zo een ramp, als je maar de security patches steeds krijgt, of zijn deze aan elkaar gekoppeld? Was er niet zo een bericht in de media dat lenovo z'n eigen skin ging shedden in favour of 'android pure' software? Zou wel nice zijn als dat er nu komt voor de lenovo & moto's.
Ramp? Nee, niet echt. Maar het is natuurlijk niet leuk dat je 3-maanden-oude telefoon al eigenlijk uit de gratie van het moederbedrijf valt.
Motos draaien sinds het van Google is geweest allemaal op stock Android. Lenovo heeft hier nog wel een paar goede toevoegingen aan gedaan op het gebied van notificaties op 't lock screen, camera en wat andere zaken. Voor de rest is het gewoon stock.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.