Samengevat
De Moto G 2015 is net als zijn voorgangers een prima Android-smartphone. De recente Android-versie en belofte op updates zijn fijn voor een toestel in zijn prijsklasse, terwijl de 4g-ondersteuning en waterdichte behuizing goede toevoegingen zijn. Toch zijn er ook stevige minpunten. Zo heeft Motorola opnieuw gekozen voor een opslag van 8GB en dat is voor intensieve gebruikers aan de krappe kant. Bovendien ontbreken de dualsim-mogelijkheid, notificatieled en stereoluidsprekers van de vorige versie van de Moto G. Daarmee zet Motorola zowel grote stappen voorwaarts als kleine stappen terug.
Eindoordeel
Motorola is de kat met negen levens van de smartphonemarkt. Het bedrijf, waar de technicus werkte die in 1973 als eerste ter wereld een mobiel belletje pleegde, heeft vooral een imposante geschiedenis achter zich. De StarTac is een legendarisch toestel uit de jaren negentig, maar vanaf het begin van deze eeuw ging het snel bergafwaarts.
In 2004 kwam er een ommekeer, of misschien kun je beter zeggen een opleving, met de Razr, de voor die tijd flinterdunne klaptelefoon. Daarna ging het weer snel achteruit, totdat Motorola in 2009 ineens met veel tamtam zijn comeback aankondigde. De Droid, gesteund door een kostbare marketingcampagne van de Amerikaanse provider Verizon, was de eerste succesvolle Android-telefoon.
De StarTac, Razr en Droid waren naast de meest aansprekende ook de bestverkopende Motorola's van hun tijd. Het icoon van het huidige Motorola is echter wat minder opvallend en uitgesproken, maar verkoopt desondanks als een trein. Motorola ontwierp de eerste Moto G onder de vleugels van Google, maar de derde variant komt uit terwijl de fabrikant onder Lenovo valt.
Zo baanbrekend als de eerste Moto G in 2013 was, is deze derde generatie niet. Met een waterdichte behuizing, 4g-ondersteuning en kleurige opties hoopt de fabrikant desondanks weer veel mensen te interesseren in deze goedkopere smartphone.