Eerste 1TB-micro-sd-kaart van SanDisk gaat in de verkoop

Western Digital is begonnen met de verkoop van zijn micro-sd-kaart met een capaciteit van 1TB. Het bedrijf kondigde het kaartje in februari aan. Het is de eerste keer dat een micro-sd-kaart met deze capaciteit beschikbaar is.

1 TB Micron en WDWestern Digital heeft hem in de eigen webwinkel gezet, meldt Techradar. Daarnaast is webwinkel Amazon begonnen met de verkoop van het kaartje. De 1TB-versie kost bij de Duitse Amazon 522 euro en is leverbaar in de Benelux. Daarmee is de micro-sd-kaart meer dan twee keer zo duur als de 512GB-variant, die 209 euro is. De versie met 400GB is rond 100 euro.

Western Digital kondigde de kaart in februari aan en zei toen al dat hij dit voorjaar te koop zou zijn. Het SanDisk Extreme-sd-kaartje heeft leessnelheden tot 160MB/s en schrijfsnelheden tot 90MB/s, aldus fabrikant Western Digital. Het is een UHS-1-kaart die dankzij eigen technologie van WD tot hogere leessnelheden komt; UHS-1 gaat standaard tot 104MB/s.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-05-2019 • 21:22

163

Reacties (163)

163
163
88
3
0
23
Wijzig sortering
Schiet aardig op met de capaciteit. We zitten al bijna op het 2TB limiet van SDXC en zullen ze daar weer een nieuwe verwarrende letter combinatie voor moeten maken, of hebben ze die al klaar liggen?
Weet je toevallig of die toekomstige kaartjes in SDXC lezers kunnen? Ze delen het zelfde file systeem, dus misschien kan het? Gelukkig is het in ieder geval backwards compatible, maar zou ook mooi zijn als je met je oude apparaten de nieuwe kaartjes kan lezen. Maar dat kan ik nergens terug vinden.
Dat is nu met SDHC en SDXC ook niet altijd. Dus ik verwacht dat SDXC naar SDUC ook issues gaat geven bij diverse apparaten.
SDHC en SDXC gebruiken andere file systemen. Je kunt moeilijk een lezer maken die een file systeem kan lezen die pas in de toekomst uit komt. Maar SDHC en SDUC gebruiken de zelfde file system. Is daarom toch even een andere vergelijking. In de standaard van de SD association wordt daar vast wel info over gegeven, zou te laat zijn als ze wachten tot de kaartjes er al zijn. Maar mijn kennis gaat niet zo ver in dit soort zaken.
SDHC en SDXC gebruiken andere file systemen.
File system heeft niets te maken met interface en protocol tussen lezer en opslagmedium. Je kan gewoon een SDXC SD kaart NTFS, ext2/3/4, btrfs, etc. formatteren. Ook kan je een SDHC SD kaart exFAT formatteren.

FAT32 kan overigens tot 16 TB, maar besturingssystemen ondersteunen vaak maar tot 2 TB. Dus zelfs een SDXC kaart kan gewoon FAT32 geformatteerd worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:24]

Dat dacht ik dus ook. Format zal niet hetgene zijn dat roet in het eten gooit betreft compatibiliteit.
FAT32 heeft een maximale disksize van 2TB en een maximale filesize van 4 GB

https://nl.wikipedia.org/wiki/FAT32
Daar er nog niets van uit is, is dat erg moeilijk te zeggen. Zou goed kunnen dat de volgende SDUC kaartjes alleen maar UHS-II ondersteunen, en dat zijn daadwerkelijk extra pinnetjes op de achterkant.
Hoeveel superlatieven zijn er nog na Ultra Capacity? 8)7
Hyper Capacity?
sdHC bestaat al :P
Anoniem: 328374 @LA-38416 mei 2019 07:00
En ik vraag me af wanneer we ons Terra voordeel en onze Terra-fantastische deal gaan krijgen :)
Iets met quantum doet het wel goed tegenwoordig
Aangezien quantum slaat op subatomair, zijn dat kaartjes met 1 of 2 bits? :)
Extreem ultra, mega Ultra , Ultra Universal, Galaxial, ...
Was dit niet sd-express? (nieuws: SD Express-geheugenkaarten halen tot 985MB/s en kunnen tot 128TB groo...)
Of is dit een standaard voor andere doeleinden?
SD Express heeft wel extra pinnen. Of ze backwards compatible zijn weet ik niet, maar gezien de formfactor verwacht ik het wel, waarschijnlijk tegen iets minder extreme snelheden.

Volgens mijn gebruikt SD Express een soort PCI-Express datalane.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 16:24]

Realiseer maar eens hoe bizar deze techniek is..
Ik reken nog altijd om in "stapels van 3,5" diskettes" ....
high density?
Hoeveel zijn het er dan?
Een 3,5" High Density floppy bevat 1,44MB aan capaciteit. Dus 1TB / 1,44MB = 694.444 floppies.
Behalve dat je vergeet dat het een macht van 2 is, dus kom je uit op 728177 disks. Als je die allemaal naast elkaar legt heb je genoeg voor 65536 meter, 65km aan floppies.
Dat is 64K meter! (64 meter x 1024)
Klopt, dat is omdat 3,5" floppies precies 9cm breed zijn, dus 1.44/9 = 0.16MB per centimeter. Of per meter 16MB (2^4).

64 (2^6) meter aan floppies is dan 2^4 * 2^6 = 2^10 = 1024MB = 1GB.

Aangezien een terabyte precies 1024*1GB is komt de uiteindelijke lengte uit op 64 * 1024 meter
Ik vraag mij af of je in deze kaartjes ook een inkeping kunt knippen om ze zo dubbelzijdig te gebruiken en dubbel de opslag te gebruiken zoals bij 5¼ floppy's?

[Reactie gewijzigd door MrE op 22 juli 2024 16:24]

Probeer het eens en start een topic in het forum met je resultaten }>
De ruimte voor de extra opslagchip(s) is vermoed ik daarvoor niet aanwezig.
Wat wellicht wel zou kunnen is inderdaad ook contacten maken aan de andere kant van het geheugenkaartje waardoor je misschien dubbele snelheid zou kunnen behalen (maar dat moet de controller dan wel aankunnen).
:)

Dat hebben ze al voor je opgelost door in elke capacitor een extra bit te stoppen. Dit bit bungelt aan de onderkant mee.

p.s. Zitten we al op QLC?
Een voorzetje met 1GB
link
Hoeveel kuub 3,5 floppy gaat er in deze micro-sd-kaart?
Aardig? ik zit al sinds 2012 te wachten op dit ; )-
En in stilte verdwenen al de mooie praatjes toen tot nu.
Ik ook wel hoor. Ik hou van grote capaciteit en vul het dolgraag. Mijn 128GB kaartje is ook bijna vol waardoor ik zit te denken aan een upgrade. Dit nieuwe kaartje wordt hem natuurlijk niet tot de prijs daalt, wat snel genoeg gebeurd.
Je kan dat kaartje ook gewoon leeg maken en back-uppen ?
Ik heb een groot micro SD kaartje omdat ik juist die data altijd bij me wilt dragen en niet afhankelijk wil zijn van internet of externe apparaten. Als er iets gebeurd waardoor je geen elektriciteit/internet/toegang tot jouw pc hebt, dan is het fijn om altijd data bij je te dragen. Ik heb alle nodige data bij me in vorm van offline navigatiemappen, een offline kopie van wikipedia, belangrijke PC data, mijn muziekcollectie, fotos en andere prive zaken

Backups maken is natuurlijk altijd belangrijk voor het geval dat er juist wat met mijn telefoon gebeurd. Is ook wel weer tijd om dat te doen. Maar leeghalen doe ik niet. Kennis is macht en dat wil ik altijd tot mijn beschikking hebben.
Als er iets gebeurd waardoor je geen elektriciteit/internet/toegang tot jouw pc hebt, dan is het fijn om altijd data bij je te dragen. Ik heb alle nodige data bij me in vorm van offline navigatiemappen, een offline kopie van wikipedia, belangrijke PC data, mijn muziekcollectie, fotos en andere prive zaken

Kennis is macht en dat wil ik altijd tot mijn beschikking hebben.
Wanneer verwacht je de apocalyps?
Ik heb mijn extra euros graag over voor het extra gemak dat deze opslag ruimte kost. Beter gezegd alleen al voor mijn muziek collectie heb ik veel geld over voor een grote opslag. En heb er al vaker gebruik van gemaakt bij stroom/internet storingen en op vakanties. Als je dat als een apocalyps beschouwd dan verwacht ik ze regelmatig mee te maken ja :+ Het is super handig om dan nog steeds te kunnen navigeren/vreemde talen te vertalen/info op te zoeken/mezelf te vermaken/etc...
al voor mijn muziek collectie heb ik veel geld over voor een grote opslag.
DEnk je wel aan een back-up dan?
Beter gezegd alleen al voor mijn muziek collectie heb ik veel geld over voor een grote opslag
522 euro over?
"Dit nieuwe kaartje wordt hem natuurlijk niet tot de prijs daalt, wat snel genoeg gebeurd." Nee ik heb er geen 522 euro voor over. Ik wacht nog wel een jaar of koop een 512GB kaartje

Het eerste kaartje met de hoogste opslag capaciteit is vaak bij de launch extreem duur. Ze hebben namelijk geen concurrentie die de zelfde capaciteit in de zelfde formfactor aanbieden, dus kunnen ze hoge prijzen rekenen. Maar dat duurt zelden lang. Volgend jaar is hij waarschijnlijk maar 200 euro en heb je extra merkkeuze.

Kijk maar naar 2 historische Sandisk microSD kaartjes die op dat moment het record hadden van de hoogte opslag capaciteit. Beide zijn in een jaar tijd 3x goedkoper geworden dan de release prijs.
pricewatch: Sandisk Ultra microSDXC UHS-I Card 200GB
pricewatch: Sandisk Ultra microSDXC Class 10 UHS-I A1 UHS Class 1 400GB + SD-...
Ja zeker, SDUC. Deze kan tot 128TB ondersteunen.
Welke toestellen ondersteunen SDUC al?
Volgens mij geen, de nieuwe kaarten kunnen ook nvme gaan ondersteunen dus ik denk dat er nog even mee gewacht gaat worden totdat het oude format echt niet meer mee kan.
1 x 1 TB = 529 euro
5 x 400 GB = 500 (= 2 TB!!!)
Maarja, wie heeft er nou nog plek voor 5 SDcards? :+
Dat is wel energiezuinig maar dan moet er ff wat aan de lees en schrijf snelheid gebeuren. ;)
Het is ook maar de vraag hoe het met read en write cycles zit. Dat is bij SD tegenover SSD en HDD toch beduidend minder.
Het probleem zit m toch met name in de write cycles?
Hoe dan ook... voor de snelheid (cache) hoef je het niet te doen want dan tank je je levensduur met al die read/write cycli en voor ruwe opslag kan je ook beter een HDD nemen.

Leuk idee hoor als je een soort hyper compacte microbuild wil doen of zo.. of als simpele bootdrive voor een server die vrijwel altijd aan staat maar in een doorgaanse PC of server gewoon lekker SSDs en HDDs gebruiken lijkt me.

Zulke grote opslagcapaciteit is wél weer handig om in een autoradio of zo te frotten met een (micro)SD kaartslot... of natuurlijk in je telefoon/camera

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 16:24]

Alleen staat er bij die radio's/smartphones meestal een max. geheugen ondersteuning vermeld. Ik weet niet wat er gebeurd als de capaciteit wordt overstegen.
Ja die max geheugen ondersteuning is gewoon onzin natuurlijk ;)
Het gaat niet om hoe groot je SD kaart is, het gaat om het bestandsformaat vaak.

Het is wel zo dat als alleen FAT32 ondersteund word, dat ze er een limiet op kunnen hebben.
FAT32 op windows bijvoorbeeld ondersteunt maar tot 32GB terwijl de FAT32 specificatie volumes tot 16TB aan kan... Ik zou bij twijfel/onduidelijkheid gewoon contact opnemen met de fabrikant en navragen naar precies welk bestandssysteem ondersteund word en hoe groot het max volume mag zijn.
Mijn autoradio zei "ondersteunt de nieuwste 16GB SD kaartjes"... maar mijn 32GB FAT32 geformatteerd kaartje leest hij ook gewoon volledig uit... lijkt wel simpelweg marketing buzz voor het gepeupel of zo. :+ (overigens heb ik ook nog eens een 64GB FAT32 geformatteerde USB stick erin zitten die ook gewoon werkt...)

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 16:24]

"Mijn autoradio zei "ondersteunt de nieuwste 16GB SD kaartjes"... maar mijn 32GB FAT32 geformatteerd kaartje leest hij ook gewoon volledig uit... lijkt wel simpelweg marketing buzz voor het gepeupel of zo."

Wat ik onlangs begreep is dat het te maken heeft met wat de fabrikant getest heeft en dus garandeert.
Er zit wel nogal eens een ‘harde’ grens tussen SDHC (max 2 GB) en SDXC, die kaartjes zijn geloof ik ook fysiek iets anders (qua controller dan).
Met de juiste controller moet je dat wel kunnen ondervangen lijkt me.
En vooral ook méér kaartjes.
Ziet er leuk uit maar max 64 GB volgens de specs :).
beetje jammer dan: * Support up to 64GB
Haha! Ik bedoelde eigenlijk plek in je zak of tas ofzo. :)
Dure HDD vervanger ...

SSD's zijn deze dagen al 0.10 Euro / Gbyte. En beschikbaar in 2TB direct.

De goedkoopste SD kaartje is in de 256GB range is: Huawei NM Card 256GB ( ab € 23,01 (0,090/GB) )
Voeg daar nog eens de merg kaart bij en ... Je komt duurder uit, met minder Writes capaciteit ( en tragere lezen ).

Een Mechanisch HDD zoals Seagate BarraCuda Compute 4TB ab € 89,90 (22,475/TB)... 0.022/GB. M.a.w 4 keer goedkoper dan een SSD.

Als je de SD kaart route uitgaat voor storage, ben je gewoon duurder uit dan SSDs en zeker 5 keer neer dan HDDs. HDDs zijn de afgelopen tijden goedkoper geworden en zijn nu ook al in de 14TB ranges beschikbaar.
Met dit soort prijzen is je telefoon de accessoire van de sd kaart
Future me kijkt terug naar deze dag met ongeloof. "Weet je nog toen de 1TB SD kaartjes uit kwamen? Daar betaalden we toen €500,- voor". Waarop je maat aan de andere kant van de tafel over zijn bier antwoord: "nu heb je standaard 1 petabyte in je i-Lens, voor net geen 500 satoshi"
Ach, ik heb bijna een keer 1000 gulden uitgegeven aan een nieuwe HD van 100(!) Mb voor mijn Vendex Headstart II
Wat dacht wat een 20md hdd in het begin koste.
ibm xt 8088 cpu met 5 1/4 floppy en 20 mb hdd, rond de 15.000 gulden.
Kappe nou jongens, ik voel me nog steeds schuldig over de 5000 gulden die mn ouders destijds hebben betaald voor een Pentium 200Mhz met 32 MB RAM...
Vooruit Commodore 64 dan, dacht 3000 gulden toen
Dat was dan de C64, Monitor en jawel een 5 1/4 floppy drive. Wel single side floppy drive, met knipper aan beide kanten te gebruiken. Was de floppy te duur, gewoon Cassettebandje. Turbo tape maakte het dan wel stukken sneller.
Mooie tijd was dat he? En die radiouitzendingen waarbij je programma's kon opnemen.
Geweldig. Mijn partner geloofd het tot op de dag van vandaag nog niet.
Kaleidoscoop Hobbyscoop heette dat programma toch of zo? Op de radio? Toen werd er nog een 'computerprogramma' uitgezonden.. opnemen op cassette en die inladen op je thuiscomputer via de cassetterecorder. En maar hopen dat de kwaliteit goed genoeg was.. :)

In feite de voorloper van streaming software. "Gewoon" Over-the-Air gedistribueerd.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 16:24]

Tja dat was 35-40 jaar geleden. Als je dan kijkt hoe snel de ontwikkelingen in die tijd gegaan zijn en nog gaan is dat wonderbaarlijk.
Tsja, als je nagaat dat Netflix begon met het versturen van DVD's per post in rode enveloppen..... :-)
Anoniem: 120539 @bbob16 mei 2019 07:13
In je herinnering is het bedrag denk ik wat te hoog geworden.
Bij introductie was de C64 zelf zo’n 800 gulden, en was daarmee heel concurrerend. Nu ik bedenk dat ze ook de floppy drive en wellicht een originele monitor hadden kom je met die 3000 gulden wellicht toch wel aardig in de buurt; ze zullen vast ook wel een toetsenbordbeschermer erbij hebben gekocht enzo.

Meer on topic is de prijs van de opslag: de floppy-drive zelf was alleen al zo’n 1000 gulden. Vergelijk dat met je card-reader nu. De floppies, met officieel maar liefst 170 kilobytes opslag, waren een paar gulden per stuk.

En daarom was het dus best de moeite waard om ze dubbelzijdig te maken; door het knippen van een extra uitsparing in de floppy kon je hem ook op zijn kop gebruiken en had je ‘gratis’ weer 170k!.
Toch eens kijken of dat (niet met een schaar, maar met een vijl natuurlijk) ook met zo’n 512 micro-sd werkt! :9
Die card-readers raken ze zelfs bij de Action aan de straatstenen niet meer kwijt tegenwoordig..
In 1985 kostte mijn C64 met Datasette 15.590 Belgische Frank wat inderdaad ongeveer 800 Gulden was. Ik heb nog steeds de aankoopbon met vermelding dat ik 6 maand garantie had op de gekochte goederen. :) Het toestel doet het nog steeds en kreeg een ereplaats in mijn computerkamer. _/-\o_
C64 was rond de 1500 euro. Dan kreeg je C64 en de data taperecorder. Die is later uitgebreid door de power cartridge.
Een 80mb (pata) hdd in een 8088 laten inbouwen, kostte ruim 800 gulden (en dat was toen VEEL geld). Waren we de enige met een commodore 8088xt met pata disk (met hip amber hercules scherm).
Modern spul voor een 8088
Dat was het ook, vandaar de reusachtige prijs. Kwam inclusief een 8-bit isa pata controller met eigen rom :)
Joh, dat waren mijn ouders kort daarvoor kwijt voor onze Compaq Presario met Pentium 90 met 8MB Ram...
je kan van je schuldgevoel afkomen. gewoon hun dat geld in euro’s terug geven. alles weer goed 😜
Iets te jonge belg hier. Hoeveel euro is 15000 gulden? Beffen kan ik omrekenen, maar daar stopt het.

Ps. ik weet ook wel dat google mij kan zeggen dat dit 7000 euro is. Maar 7000 nu of 10 jaar geleden is dankzij inflatie beetje anders. Voor beffen reken ik nu vb. 20 ipv de officiële 40

[Reactie gewijzigd door JeroenED op 22 juli 2024 16:24]

Fl 1,00 was ongeveer 20BEF
Dus met inflatie 15000 euro. En dan beseffen dat m'n auto 13000 euro is. Damn.
15.000 gulden in 1984 is door inflatie €13.322 vandaag.
Je auto voor de ibm xt 8088 dus. Dan denk ik meteen, ook auto's zijn een stuk goedkoper geworden. Maar een Peugeot 205 kostte in 1984 omgerekend €12.500. Je moest er iets voor over hebben.
De gulden wat 18 Belgische frank ofwel 1 Duitse mark ofwel 3 Franse frank. Maar geef mij toch maar de euro. Lekker makkelijk zonder valuta om te rekenen, OH ja en niet te vergeten 1 gulden was ongeveer 55 pesetas Olé
BEF was Belgische Frank, dus dat bedoelt hij. :P
Speelplaatsnaam voor Belgische Frank. Afgekort schreef je BEF. Daarbij rekening houdend dat ik van 1991 ben en dus 11 jaar was toen de euros kwamen moet ik geen tekeningetjes maken.
Bellen, emailen, faxen :9
1 gulden = 20 Bfr
1 euro = 40Bfr
20 millibit hdd?
Van 100MB kon ik alleen maar van dromen toen ik mijn Amiga 500 kocht, ik moest nog vele jaren zonder HDD door het leven.
1000 gulden voor een floppy drive voor mijn C64 en dan moest je de floppy disks nog kopen :)
Ik kan me nog de ruzie met mijn ouders voor de geest halen dat 450 gulden echt absurd was voor 64KB extra RAM in de MSX2.
Met Sinterklaas toch gekregen (achteraf bleek dat die beste man het met mij eens was dat 128KB RAM echt te weinig was op zo’n modern systeem.) Ik gok dat dit rond 1986 was.
3Kb Extended ram-pack voor de Vic20 kostte mij destijds Fl. 990,00 bij Stuut en Bruijn in Den Haag.
Lullige bijkomstigheid, 1Kb ging direct verloren ivm adresseren van het extra geheugen.

"Who beats me"
Anoniem: 457607 @Noxa16 mei 2019 00:36
Past me, nog zeer jong, keek met verwondering naar de man die voor mij Sega roms van bulletin boards haalde, de vroege versie van het internet. Ze paste doorgaans op 2 diskettes. Toen meldde hij dat ooit in de verre toekomst, er 1 Gigabyte disks zullen zijn. Het woord alleen al klonk belachelijk, en wat een overdaad en onzinnige hoeveelheid ruimte.
Zo heel ver in de toekomst was dat niet ;)
Je zou dan een Megadrive met een Super Magic Drive copybox gehad moeten hebben, die waren doorgaans rond 1994 pas goed leverbaar in Nederland.
In 1996 kwam Iomega met de Jaz drive, 1GB per disk. Peperduur, erg kwetsbaar, maar wel veel removable opslag ;)
Anoniem: 457607 @Madshark16 mei 2019 14:07
Dank das hem inderdaad, kon niet meer op die naam komen, al zeker 20 jaar niet meer gehoord :)
Tja ik zou voor dat geld toch liever andere oplossingen zoeken.
Die krengen gaan mij te vaak stuk.

Heb hier 4 defecte liggen dat betekend dat ik 4x waardevolle data kwijt ben geraakt die ik nooit meer terug krijg.
Daarom heeft een fotocamera twee slots. Een SSD heeft veel betere slijtageverspreiding, maar dat hoeft in een SD kaart niet omdat zo'n kaartje alleen als buffer dient, tussen bijvoorbeeld camera en long term storage. Of in mijn geval als buffer naar Azure. Of als buffer voor telefooncamera's naar Google Online. Ik denk dat er weinig mensen zijn die een SD kaart als definitieve opslag gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 16:24]

Met name wat oudere mensen doen dit nogal eens. Je kent vast wel iemand die zijn foto's laat zien vanaf de camera. :O
Foto camera's met 2 slots zijn toch echt alleen high end camera's de meeste andere hebben gewoon 1 slot.
En zon kaartje dient niet als buffer maar als opslag totdat je het eraf kopieert. gaat deze in dat proces stuk wat mij dus al 4x gebeurd is ben je dus al je foto's kwijt punt uit.

Een buffer is heel wat anders dit is gewoon opslag. Zeker in telefoons.
Ik denk dat de meeste mensen het juist als permanente opslag of als opslag voor foto's uit de camera gebruiken.

Een buffer is opslag waar het staat voordat het weg geschreven word naar de sd kaart. als die buffer kapot gaat dan kan het niet eens op de sd kaart terecht komen.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 16:24]

als opslag totdat je het eraf kopieert
Dat is juist een buffer.
Ik ken weinig mensen die een SD kaart gebruiken als permanente opslag. Het is altijd een buffer. Wel kom ik tegen dat er per project een SD kaart wordt gebruikt, om de originelen op te slaan, maar zelfs dan is het een buffer: De data wordt gekopieerd naar de permanente opslag.
Dat jij ze niet kent betekend niet dat het daardoor een buffer is.

Een buffer is toch echt korte termijn en dan heb ik het over minder als minuten geen uren of dagen als je op een lange trip ben.

In veel beveiliging systemen zitten deze kaartjes ook. Ook daar is het geen buffer. De buffer zit in de camera zelf.
Gebruik je dit als uitbreiding van je smartphone dan is dit ook zeer zeker geen buffer maar gewoon opslag.
in dit geval is de buffer je ram geheugen van je telefoon.
Idem hier. Verschillende merken gehad, waaronder ook Sandisk. Maar kapot ging het bijna altijd wel. 64gb, grotere heb ik nooit willen kopen.
Een 'computerjunky' die nog nooit van back-up of the cloud heeft gehoord? :z
Beetje onzinnige post...

Als ik een dag ben wezen schieten hoe ga ik dan onderweg een backup maken.
Dat gebeurt pas thuis achter de pc en dat geld denk ik ook voor ALLE pro fotografen.

Tenzij er mensen zij die ook nog een extreem grote laptop me willen zeulen naast alle lenzen en andere randapparatuur.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 16:24]

Nee dus, dat geldt juist zeker niet voor alle pro fotografen.
Sterker nog: Alle pro-fotografen die ik ken backuppen juist.

Geen foto's = geen omzet.
Pro's zijn afhankelijk van hun foto's voor hun inkomen dus die hebben hebben meerdere opties
https://toomanyadapters.com/backup-photos-without-laptop/
Ik zou hier een heel verhaal kunnen typen, maar dit plaatje zegt meer dan 1000 woorden :)
Zucht.

Ik heb wel backups maar die heb ik thuis. Of heb jij een mediaserver in je rugzak waarna je na elke foto up backup maakt.

Je mist werkelijk het complete punt.

Je maakt fotos en als je die niet kan uitlezen omdat het kaartje weer eens de geest geeft ben je het kwijtm dit heeft geen ruk met een backup te maken. Dit heeft te maken met de slechte kwaliteit van deze kaartjes en dat ze niet te vertrouwen zijn met data.

Als je een studio heb kan je beter een wifi adapter gebruiken en naar de server opslaan maar op locatie is dit gewoon onmogelijk en loop je dus risico dat je alles kwijt raakt.

Backups zijn een stap later maar dan moet je wel bij die stap komen. En dat is een beetje een draai aan het casino rad met deze kaartjes.
Zucht
Tip: denk in mogelijkheden/uitdagingen, niet in problemen!

Ik heb een periode gewerkt als o.a. fotograaf en videograaf op allerlei evenementen, ook bruiloften. En inderdaad, ik had ter plekke altijd een backup, letterlijk dicht op m'n lijf (in een gordel), op het laatste uurtje na. Je zal namelijk niet de eerste zijn wiens camera (desnoods onder bedreiging) gejat wordt, en dan heb je geen tijd om er een 1TB kaartje uit te grissen.

Je hebt daar portable backup devices voor. Is een kwestie van regelmatig kaartje even in dat ding stoppen en een nieuw kaartje in je camera. Daarmee vergaat ook direct het nut van zulke grote kaartjes; 64 of 128GB is vaak genoeg.

PS: Er zijn ook camera's die simultaan naar 2 kaartjes kunnen schrijven.
PS2: Ze worden nog steeds volop gemaakt. Voorbeeldje

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 16:24]

Volgens mij waren er al langer 1TB micro sd kaartjes te koop? Kan mij menen te herinneren dat Linustechtips daar vaak mee zat te flexen...
Dat was een 512GB kaartje. Van Integral volgens mij.
Deze moet je zien. :+

Spoiler: ˙dǝu sɐʍ ʇǝɥ
Dat waren nep SD-kaartjes ;)
De 1 TB Full Size SD was er al in januari te koop.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 22 juli 2024 16:24]

Dan wordt de bandbreedte van postduiven wel erg indrukwekkend:

RFC 2549

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 22 juli 2024 16:24]

de echt grote jongens rijden gewoon met complete vrachtwagens data rond te rijden, sneller en goedkoper dan via de kabel.
Klopt. Maar de ping-tijden vallen tegen. Niet bruikbaar voor gaming dus :-)
Allemaal heel leuk, maar waarom?
Zijn er mensen die 1tb opslag op hun smartphone nodig hebben?
Microsd heeft me toch iets te vaak in de steek gelaten om er 1tb op weg te schrijven.
Dat klopt maar het kaartje hoef je niet alleen te gebruiken in je smartphone.
Tablet of camera toestel bv
Smartphone, tablet.. zelfde verhaal. En wie maakt er 1tb aan foto’s? Professionele camera’s hebben andere opslagmedia.
Dan is waar. Mijn Nikon-spiegelreflex gebruikt XD.
Nintendo Switch heeft ook SD kaartjes als storage. Gezien elke zich zelf respecterende console tegenwoordig een 1TB variant heeft is het natuurlijk niet ondenkbaar dat het op de Switch niet ook handig zou zijn.

Plus nog tig andere aparaten die SD slots hebben als primaire opslag (DSLR camera's waarmee ook gefilmd word).
Ik heb nog nooit zoveel dingen gesloopt als een SD kaart. Op een een of andere manier (power loss, crash etc.) krijg ik het altijd voor elkaar om zo'n SD kaart te slopen in mijn mobiele telefoon. Ik moet er wel bij zeggen dat dit gebeurde rond 2013.

Is dat inmiddels al opgelost of gaat dat nog steeds zo snel?
Nog nooit last van gehad. Wil ik graag zo houden.
Heb je tapijt gekocht met garantie op extra veel statische elektriciteit? ;(
krijg ik het altijd voor elkaar om zo'n SD kaart te slopen in mijn mobiele telefoon.

Is dat inmiddels al opgelost of gaat dat nog steeds zo snel?
JIJ sloopt iets en vraag aan ons of het opgelost is? :? 8)7
Je begrijpt natuurlijk wel dat ik bedoel dat 'powerloss' een datakaart van 500+ euro volledig kan slopen 'gefixt' zou moeten worden met de tijd ja.
Hier heb ik lang op gewacht! Mooi vooruitgang maar voorlopig is het echt duur voor €522,- over 1 jaar of 2 misschien meer betaalbaarder. Ik wil mijn huidige 256GB Micro-SD Samsung EVO Plus vervangen in mijn Galaxy S8+
Ik zou van te voren even zeker zijn dat het werkt, aangezien Samsung zelf een max van 256 claimed. We kunnen er zeker van zijn dat het niet getest is in elk geval.
Moet je nagaan dat het SD-kaartje nog 'maar' zo'n 14 jaar bestaat. Best een bizar idee dat we dan nu 1 terabye in zo'n bizar klein formaat kunnen proppen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.