Micron introduceert eerste microSD-kaart met capaciteit van 1,5TB

Geheugenfabrikant Micron heeft het eerste microSD-kaartje met een opslagcapaciteit van 1,5TB geïntroduceerd. Sinds 2019 was de maximale capaciteit 1TB. Micron noemt geen prijs en mikt met het kaartje op de opslag van video voor beveiligingscamera's en industrieel gebruik.

Micron i400

Het Micron i400-geheugenkaartje is gebaseerd op 3d-nandgeheugen met 176 lagen. Micron levert dat nandgeheugen sinds halverwege vorig jaar en gaat eind dit jaar nandgeheugen met 232 lagen produceren. Volgens de specsheet kan het geheugenkaartje vijf jaar lang 24 uur per dag beschreven worden.

Exacte snelheden noemt de fabrikant niet, maar het gaat om een U3-kaartje, wat aangeeft dat de minimale sequentiële schrijfsnelheid 30MB/s bedraagt. Verder heeft het kaartje het hoogste Application Performance Class-label van A2. Daardoor moet het kaartje minimaal 4000iops aan willekeurige leesacties kunnen doen en 2000iops aan willekeurige schrijfacties.

Micron levert samples van het kaartje aan bedrijven. Als voorbeeld noemt de fabrikant Verkada, een bedrijf dat beveiligingscamera's levert. Het Micron i400-kaartje is geplaatst in de Industrial-serie en niet gericht op consumenten.

Of en wanneer Micron van plan is om een microSD-kaartje van 1,5TB voor consumenten uit te brengen, is nog niet bekend. 1TB-kaartjes staan momenteel in de Pricewatch voor prijzen vanaf 166 euro. Halverwege 2019 kwam het eerste microSD-kaartje van 1TB uit. De microSDXC-standaard gaat theoretisch tot maximaal 2TB.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-06-2022 • 16:36

78 Linkedin

Reacties (78)

78
78
38
3
0
30
Wijzig sortering
Dit leek mij in eerste instantie een belachelijk grote hoeveelheid, maar na een snelle orde-grote schatting lijkt dit eigenlijk zo gek nog niet voor 4k video - wat nieuwe bewakingcamera's best kunnen doen.
1 Hour of 4K at 24FPS takes up around 15.8GB for H264 and 7.9GB for HEVC/H265
volgens een snelle google

Dan heb je dus zelfs met zo'n enorm kaartje 100-200 uur aan opslag, oftewel ruim 8 dagen maximaal.
Dit soort kaartjes zouden geweldig zijn voor de steamdeck,
Ik vraag mij eerder af of deze kaartje dat snelheid wel aankan dan.
Bwa 16GB -> 16384MB / 3600 Sec = 4.55MB/sec dat moet toch wel echt te doen zijn niet ?

deze kaarten zouden minimaal 30MB sustained ondersteunen (dus zonder hicups)
en 10MB voor video. De standaard gaat er vermoedelijk vanuit dat je met 10MB aan avg bitrate pieken tot 30MB mag hebben (al dan niet constant)
dat is toch weer een max bitrate van 240Mbit/sec sorry maar als je daar niet deftig mee kan opnemen...
4K of 8K mag echt geen probleem zijn.

ik zie eerder een probleem bij bijvoorbeeld, snel 32Megapixel fotos achter elkaar nemen in Raw formaat.
in 24 bit nemen deze 96MB per stuk in... en dan heb je wel een buffer vandoen.
Bij DSLRs zit de buffer daarom in de camera zelf (als een soort RAM). Meestal wordt de grootte van die buffer niet direct in de specs gegeven, maar in plaats daarvan uitgedrukt in hoe lang je op de snelste burst-rate kan blijven schieten; dat maakt vergelijken tussen camera's makkelijker.

Zie ook hier.
Als je zoveel geld gaat leggen per camera zou ik niet vertrouwen op SD kaartjes maar toch gewoon kabeltjes trekken en de beelden op een betrouwbare NAS (of twee) zetten
Heel veel camera’s kunnen alleen filmen naar internal storage. Red heeft bijvoorbeeld een patentje op hun eigen storage drives.

Natuurlijk daarna gelijk wegbackuppen

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 juni 2022 19:29]

Niet waar. Al sedert de Red one is er de de mogelijkheid om over ethernet te schrijven met redcine x. Ook is er altijd minstens 1 SDI out op elke camera.
Je moet toch wel een heel obscuur ding hebben wil je de stream niet kunnen uitlezen via RTSP.
Een NAS in je rugzak en dan maar gelijk ook een generator voor stroom ? 8)7
Rpi met een SSD is gewoon op een powerbank te draaien. Beetje met je tijd meegaan.
Een bewakingscamera op je rugzak?
En hoe lang duurt het voor je bewakingscamera die SD kaart heeft opgegeten? Kan je er beter een samsung T5 aanhangen.
What happened to the SDUC standard?
More storage, more to lose!
Even een domme vraag, ben niet heel goed op de hoogte van geheugenkaarten:

Als je een apparaat hebt die een microSD slot heeft, kun je daar dan elk microSD kaartje in gebruiken? Dus bijvoorbeeld deze van 1TB? Of moet het apparaat dan geschikt zijn gemaakt voor deze grote kaarten?
Nee, dat kan niet altijd. Dat ligt eraan of het apparaat SDXC kaarten ondersteund, dat zijn SD kaarten vanaf 32GB. Soms staat dat op het apparaat vermeld, maar anders vermeld de fabrikant dit meestal op de productpagina. In de pricewatch staat dit meestal vermeld onder "Geheugen en opslag", of "Uitbreidbaar geheugen" bij het kopje kenmerken.

[Reactie gewijzigd door Auxim op 21 juni 2022 16:57]

Dat zegt ook niet alles, zo kun je in een 3DS makkelijk een SDXC-kaartje stoppen (eerst formatteren naar FAT32), ook al ondersteunt deze officieel maar tot SDHC.
Oké dit heeft me een beetje een rabbit-hole in gestuurd..

Blijkbaar ondersteund de 3DS alleen fat32, waar een sdhc (Sd High Capacity, Max 32GB) kaartje standaard mee geformatteerd is, dus een sdhc kaartje kan standaard gebruikt worden zonder eerst geformatteerd te hoeven worden.
Windows heeft blijkbaar een arbitrair limiet gezet op 32GB voor fat32, aangezien fat32 zelf tot 2TB ondersteund (of 16TB met 4KB clusters).

Dus een reden voor Nintendo om te zeggen dat ze maar tot sdhc ondersteunen is omdat je anders een externe tool nodig hebt om je sdxc (SD eXtended Capacity, max 2TB) kaartje van 32+GB naar fat32 te kunnen formatteren. (Op windows)

Plus dat er blijkbaar bugs/glitches ontstaan met kaartjes van 128+GB (niet kunnen opslaan bijv.) wat dus een probleem gaat worden als je zegt dat je wel sdxc ondersteund en iemand stopt er 256GB in.
fat32 ondersteunt misschien wel tot 2 TBye per schijf; maar wel maar 4 Gbyte/file... Dat is stilaan ook een issue
Veel apparaten doen er erg moeilijk over. Ik heb een dashcam, die zat altijd op een 128GB kaartje. Toen kocht ik een 256GB kaartje en dat ging 1x goed tot de volgende herstart en dan was het kaartje volgens de camera niet meer geformatteerd.

Schijnt dat met andere merken het mogelijk wel werkt, dus een beetje hit and miss.

Volgens de specs moet 256GB gewoon werken, maar in de praktijk zit er zelfs verschil tussen verschillende revisies van hetzelfde merk. Zo moet je van Sandisk ook altijd een bepaalde batch hebben van het kaartje, want de 'nieuwere' werkte dan niet, ook al was dit precies hetzelfde type.
sd slots hebben vaak limieten van wat ze aan kunnen qua opslag. Ligt tegenwoordig vaak op 1TB. Komt ook wel eens voor dat een limiet niet hard is en dat een groter kaartje in de praktijk wel blijkt te werken ook al wordt het officieel niet ondersteund.
Er zijn bepaalde versie's van SD kaarten, en daar hangt idd een max grootte aan.
Voor deze kaart heb je SDXC of SDUC nodig.
Geen domme vraag. Dit is namelijk een enorm slecht gedocumenteerd onderwerp. Er zijn wel standaarden, zoals SDXC, maar het kan van device tot device verschillen hoe veel ze kunnen gebruiken. Smartphones hebben vaak arbitraire limieten, als ze al een SD kaart slot hebben tegenwoordig
Bedankt allen voor de duidelijke antwoorden :) weer wat wijzer geworden.
@youridv1 slecht gedocumenteerd?
Wat vliegt de tijd! Wat ik alleen jammer vind is dat er niet hele hoge capaciteit SSDs zijn die betaalbaar zijn in een 2,5 inch formfactor. Zeker nu de chips zo klein zijn. Wanneer komen de eerste 16 of 32 TB SSDs? :+
Ze zijn er wel, alleen je betaald er voor:

pricewatch: Samsung PM1643a 30,72TB
Haha, Ik zat er net naar te kijken. Wat zijn ze duur! :'(
En alleen verkrijgbaar via Dustin?
Op marktplaats heb je een aantal 16tb ssd's voor een percentage van het bedrag van een professionele 16 ssd.
Alhoewel het niet helemaal duidelijk is, kan namelijk ook een hdd zijn... maar deze is wel waterproof en tegen vallen bestendig.
(toch 2 dingen die erg belangrijk zijn voor een ssd of hdd)

Of een sd kaartje van 1 tb voor 20 euro.
Stel je hebt interesse in een zakje waarop staat: usb cable, maar met sticker van 2tb waarin dan een zeer mooi usb achtig behuizing zit, kijk op marktplaats of ali etc.
Gegarandeerd dat je er een malware bij krijgt, 600mb aan opslag maar wel met een 1gb snelheid.

Uiteraard komen deze producten niet in de buurt van wat er aangegeven wordt.
Eerder 8gb, vol met malware en snelheden van 1mb.

Je kan bepaalde dingen vinden op:
Bol, amazon, ebay.
Vergeet ik niet iets?
Oh ja aliexpress, wish...

Eerder waren de Chinese shops berucht om het verkopen van nep producten.
Nu doen de andere megawebshops ook mee.

Overigens heb ik hier ook eens een aantal sd kaarten overgenomen die nep waren, dit van een tweaker met veel "goede" beoordelingen.
(al is het discutabel of en welke beoordelingen nou echt nuttig zijn tegenwoordig)

Meerdere malen mensen aangesproken op marktplaats dat ze nep producten verkopen, maar die geven zonder enig geweten aan dat: de webshops het ook doen.
En dat mensen dan maar niet zo dom moeten zijn.
Prachtige instelling dus!

Tip: check altijd op de site van de fabrikant, moet die wel bestaan, dan weet je zeker of het nep is.
Voorbeeld: Een sd van huawei met 1tb bestaat niet.(die maken ook nog eens NM kaarten i.p.v. SD )
Of lexar, pny etc.
Wat zou de use case zijn?

Hoge capaciteits ssd's voor consumenten zijn duur omdat er maar weinig mensen ze kopen. Gamers kunnen makkelijk wachten tot hun 2TB vol zijn en dan een nieuwe bijkopen. Video editors hebben ook niet echt meer manoeuvreerruimte nodig en de bulkopslag is veel goedkoper op HDDs.
Chips op een SSD sneller dan bij deze MicroSd kaartje.

Maar 16 en 32 TB SSDs bestaan wel als je het geld hebt (en als die te duur zijn, Samsung maakt gewoon een 8TB consumenten drive voor een "zachter" prijsje).

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 21 juni 2022 17:11]

in SSD's zitten controllers en cache, wat ontbreekt op externe kaartjes als ik mij niet vergis, die zitten in de toestellen waar de kaartjes in gaan
Camera's lijkt mij ook wel de enige toepassing van dit soort kaartjes.

Zodra je random gaat schrijven gaan ze heel snel stuk. Daarnaast zijn ze zo klein en kwetsbaar dat je ze kwijtraakt/breekt bij regelmatig overzetten van bestanden.
(Foto)camera's lijkt me niet zo geschikt. Daar heb je sneller opslag voor nodig. Anders raakt de buffer vol zonder dat het op tijd naar de opslag geschreven kan worden.

Ik zie de toepassing eerder in beveiligingscamera's danwel dashcam o.i.d. Veel video opslaan in wat lagere kwaliteit :)
Bulkopslag is waar ik als eerste aan dacht.

En toen keek ik naar mijn Nintendo Switch en bedacht mij dat deze daar ook wat mee kan.

Maar verder niks anders, zeker aangezien smartphone fabrikanten liever extra geld zien en (op Sony na) alle high end telefoons geen MicroSD slot meer hebben.

En in de midrange segment begint dat ook langzaam een trend te worden.
Games op de Switch zijn meestal niet zo groot. Het 400 GB kaartje in mijn switch is voor mij in ieder geval al enorme overkill. Voor een Steam deck zou het zinniger kunnen zijn want die kan games draaien die erg veel plek nodig hebben. Zo heb ik zelf Borderlands 3 er op staan die met zijn dlc geloof ik zo'n 130 of 140 GB inneemt.
Switch games als Bioshock collection, Witcher of Doom Eternal zitten toch tussen de 30 en 50 gigabyte. Gaat best hard met je opslag dan, zeker als je alle downloads op je apparaat wil houden voor als de shop ooit uit gaat (tegen die tijd maar eens zo'n 1,5Tb kaartje halen...)
Jammer dat er geen high end telefoons meer verkrijgbaar zijn die dit ondersteunen. Ik vind gamen wel leuk op telefoons als ik niet achter mijn pc zit bv in de trein.
Ik vind het ook leuk om hele series op mijn telefoon te hebben voor als ik ga slapen of weer in de trein zit.
Blijf wel bij mijn oude note10+ 512GB + 512GB extern.
Op het moment dat telefoons dit weer gaan ondersteunen ben ik de eerste die dit wil kopen (waarschijnlijk de laatste dus).
Wat ik vooral irritant vind, dan willen fabrikanten extra verdienen (vrijwel zeker 1 van de redenen dat op Sony na, niemand meer een high end toestel heeft met een MicroSD slot).

En dan brengen velen maar een 256gb model uit, dus zelfs als je al bereid bent te betalen voor meer opslag, zijn daar ook limieten aan.

ik zelf ben ook meer een fan van lokaal muziek/films op zak dan streamen, scheelt mij data maar ook heb ik veel muziek die niet op Spotify en dergelijke staan, dus hoewel ik ook een Spotify abonnement heb, op mijn telefoon met 256gb opslag staat rond de 50gb aan muziek

Maar ieder z'n ding, echter opties zijn wel zo fijn (telefoons worden steeds duurder maar we krijgen er steeds minder voor terug)
Ik heb exact hetzelfde probleem.
Zelfde hier. Blijf momenteel op het midden segment waar nog wel vaak uitbreidbare opslag mogelijk is. Al begint dat ook steeds minder te worden helaas.
Mwa dan ga je gewoon terug in de tijd! Neem je discman of een mp3 speler!
Dan hoeft het niet op de telefoon!! :)
Ik heb t allang opgegeven met de wens voor de terugkeer van de sdslot. 'k Ben dankbaar dat onbeperkt mobiel internet tegenwoordig betaalbaar is. En zelfs nu tijdens Hellfest met wat livestreamen naar familie ed + Spotify en wat browsen is 25gb per maand te doen.
Heeft Plex niet zo'n functie dat het van een serie lokaal x aantal afleveringen in reserve houdt en wat je bekeken hebt eraf gooit?
1.5 terabyte = 1.131.445,5469 floppy disk (3.5", HD), inderdaad best veel :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 21 juni 2022 17:05]

De punt moet een komma zijn volgens mij. Dat zou overigens, bij een dikte van 3,3mm een stapel van 3,7 kilometer hoog zijn. De toename van datadichtheid is echt bizar te noemen.
Als ik het even snel goed heb uitgerekend is dat de helft van een 20 ft zeecontainer... Dan is zo'n kaartje toch een stuk praktischer...
Altijd leuk die diskette-vergelijking, beetje hetzelfde principe als de banaan om te vergelijken wat de schaal van iets is.

Wel is het best eng dat je zóveel gegevens op zo'n klein plastic kaartje kwijt kunt. Makkelijker kwijt te raken en als het beschadigd is ben je in één keer ook gelijk heel veel kwijt.

Soms mis ik die nostalgische diskette nog wel eens; het geluid van lezen/schrijven, schijfje erin stoppen/uithalen enz.
Altijd leuk die diskette-vergelijking, beetje hetzelfde principe als de banaan om te vergelijken wat de schaal van iets is.
Al is de banaan een internet-meme, en natuurlijk praktisch onbruikbaar.
Een diskette (net zo onpraktisch ) heeft tenminste een standaard formaat
Valt wel mee hoor
2TB is ook al te koop.

Garantie tot aan de betaal pagina
Haha nice maar no way dat je hier 2 TB aan data op kunt schrijven.
Zou me niets verbazen als Windows 2TB aangeeft, en er in werkelijkheid maar 32 GB op past.

Sowieso zou ik voor geen goud via Alie (of bol plaza) webshops geheugen kaartjes aanschaffen van Lidl achtige merken.
Die kaartjes hebben helemaal geen 2TB aan boord. Vanaf je meer dan x GB hebt weggeschreven, krijg je een error. Want er zit slechts een fractie van de hoeveelheid geheugen in. Dit is oplichterij.
https://technoeager.com/b...good-to-be-true-they-are/
Volgensmij mis je de grap een beetje :)
Je moet toch wat als je chia mined op je mobiel ;(
1.5 TB past op een vinger nagel?

Heerlijk wat gaan de ontwikkelingen snel!

Binnenkort 1.5 PB in je tandenborstel!
Krijg toch de kriebels van dit soort kaartjes. Tot nu toe zijn ALLE usb drives en sd kaartjes die ik gehad heb defect geraakt en dan ben je wel HEEL veel kwijt.
Totaal geen vertrouwen in de kwaliteit van dit soort producten dus.
Ligt denk ik dan toch misschien aan hoe je ermee omgegaan bent, of vooral ook hoe je ze gebruikt hebt. Zo heb ik hier al misschien enkele jaren Samsung sd-kaartjes in gebruik die nog steeds prima werken. En usb-sticks zitten erbij die ik ook al jaren gebruik maar nog steeds werken. Wel let ik er altijd op bij usb-sticks dat ze goed verwijderd worden en trek ze nooit zomaar eruit.
Meest gaan ergens in en worden gebruikt en gaan kapot. Ben overgestapt op hoge capaciteit telefoons en tablets zodat ik ze niet meer nodig heb en voor de rest weer gewoon harde schijven. Ook niet super betrouwbaar maar beter als sd.
Bij de Samsung Tab S8 Ultra vond ik het prijsverschil voor meer opslag toch wel aanzienlijk t.o.v. de 128 GB versie. Dus daar heb ik toch mooi een 256 GB Samsung EVO 2021 sd kaartje in gezet die iets van 29 euro was.

Verder gebruik ik ook voor puur backup gewoon een externe harddisk en nooit eigenlijk sd-kaartjes.
hoezo 'kwijt' ?
Er gaat bij mij niets op dat ook niet op de HDD gaat.
Vaak stop je dit soort kaartjes toch echt eerst in een camera of telefoon of dergelijke apparaten en dan staat er nog niets op je hdd.
Indrukwekkend, zo veel data op zo'n klein schijfje
Waarom is mijn NAS nog zo groot?!
Omdat die jarenlang moet meegaan. Bij dit soort SD kaartjes begin je al bijna te denken dat je ze best write once gebruikt
Voor de meeste mensen is een NAS in de meeste gevallen wel een WORM met slechts een klein gedeelte wat meer write doet.
Dat gezegd hebbende de 1TB kaartjes zijn 166 Euro. Dat is aardig aan de prijs dus echt kosten effectief is het niet tegenover een 18TB HDD van 300.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 22 juni 2022 14:49]

Omdat je daar +32TB op kan zetten in raid?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee