Kijk wat je altijd ziet is dat de hele rijken op den duur steeds meer naar zich toetrekken. Dat is onvermijdelijk omdat ze:
- gemiddeld gewiekster zijn (Ze zijn niet voor niet boven komen drijven in dit systeem)
- Veel meer gespitst zijn op voordeel dan de gewone man die meer "need-driven" is
Vandaar ook dat de elite politici van alle partijen hebben kunnen inpakken. Want Niet alleen Linkse partijen hebben hun geloofsovertuiging verloren, maar CDA en VVD net zo goed. Want de VVD bekommert ook meer om voordelen voor de grote jongens dan het midden- en kleinbedrijf. Daar doen die alleen iets voor als die weer eens beginnen te morren. Dat is de politiek, de belangen van de het old-boys-netwerk worden standaard nagesteefd en af en toe wordt er een kluif geworpen om boze delen weer tot bedaren te brengen. Maar echte koersverandering is er niet. Daarom eindigt die systeem van ongeremde hebzicht op den duur in opstanden en revoluties of grote oorlogen.
Feitelijk spelen de hebzuchtigen een thuiswedstrijd omdat ze de regels van de samenleving aan hun aard hebben aangepast. Als sociaal gedrag zou worden beloond, of aanzien af zou hangen van de bijdrage aan het geheel, zoals in traditionele samenlevingen dan zouden zij onderpresteerders zijn. Maar in een samenleving waar je binnen grenzen vrij kan jagen op zelfverrijking en daar waardering voor ondervindt, zijn zij de competente "overachievers". Wat Amerikanen wel aanduiden als "rigging the game". Gewone sociale mensen kunnen daar niet doorheen kijken, ze voelen wel dat ze genaaid worden, maar ze kunnen er niet echt de vinger op leggen.
Dat is nu eenmaal hoe hogere intelligentie lagere intelligentie weet sturen in zijn eigen voordeel. Je kunt dat nu zelfs zien bij de schaakpartijtjes van Alpha Zero met Stockfish, met zijn superieure intelligentie loopt hij kringetjes rond de veel starrer denkende Stockfish. Daarom kon de gewone man zich alleen verdedigen doordat het Marxisme hem uitlegde hoe hij genaaid werd, en door zeer intelligente bewogen leiders die het voor hem opnamen. Het enige wat van de gewone man werd geeist was: "solidariteit", het omgekeerde van de "verdeel en heers"-politiek die de rijken gebruiken om de mensen verdeeld en zwak te houden. Samen sterk, of zwak en verdeeld.
Je argument dat de arbeidsmarkt krap is. Er is altijd wel tekort aan arbeid zelfs bij grote werkeloosheid. Dat komt door tijdelijk misafstemming en door seizoenswerkeloosheid. Het juiste antwoord is dan opleidingen en herverdeling door financiele prikkels (banen aantrekkelijker maken door betere beloning) dan wel automatisering, dan wel alternatieven ontwikkelen. Soms is het beste antwoord om het te arbeidsintensieve werk uit te besteden aan lagere lonen landen. Maar niet (!) via westerse multinationals, maar hen toe te staan te exporteren naar onze landen. Maar dan verandert de EU ineens in Fort Europa die arme landen geen exporterende productiebedrijven wil gunnen, maar alleen via westerse multinationals alles binnen wil halen, er voor zorgend dat alle marge toch hier blijft en zij niet veel verder komen dan de rol van grondstofleveranciers. Die verarming helpt de migratie weer. Het is een intelligent asosysteem dat zichzelf in stand houdt en ook al duizenden jaren bestaat.
Nog iets over tekorten op de arbeidsmarkt. Je moet dit wederom in een groter kader zien. Vroeger hadden wij een conjunctuurcyclus (zoals al in de bijbel beschreven als zeven jaren van overvloed en zeven jaren van terkorten) Een slappe periode waarin de overheid werk moest scheppen, werden steeds gevolgd door een gelijke groeiperiode waarin er tekort aan arbeidskrachten waren. Doordat de overheid zekere, maar laag betaalde banen schiep, waren genoeg mensen dan bereid om weer naar het bedrijfsleven over te stappen. In die tijd was Links machtig in de hoogconjunctuur en rechts machtig in de laag conjunctuur. Dan maakten ze elkaars maatregelen weer ongedaan. Dat was een natuurlijk soort eb en vloed. Al decennia gaat het nu maar een kant op.
Dat is veranderd doordat centrale banken enorme hoeveelheden geld in de economie zijn gaan pompen na 9/11 om de natuurlijke recessie te bestrijden.
Greenspan (voorzitter van de FED) heeft later toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt door de regulering van de financiele markten op te heffen en toe te staan om eindeloos geld in de economie te blijven pompen. Maar hij heeft zelfs nog ooit euforisch geroepen dat de tijd van recessies definitief voor bij was. En ook dat het belangrijk was de werkenemer zijn bestaanszekerheid af te nemen. (de megalomane waan van de elite die de gewone man als een mier ziet)
Gevolg was dat de recessie lange tijd uitgesteld werd en uiteindelijk culmineerde in "de financiele crisis". Sindsdien is het financiele system blijvend van slag geraakt. Het lukt Japan en EU bijvoorbeeld niet meer om de inflatie naar een hoger peil te krijgen. Want nog steeds ziet men zich genoodzaakt om de economie gaande te houden door alsmaar meer geld in het systeem te pompen. (Ook Mario Draghi, Voorzitter van de Europese Centrale Bank, bereidt zich al weer voor om de kranen maar open te zetten nu de economie weer happert). Men bestrijdt de kwaal al tijden met de kwaal. Te veel geld in omloop bestrijd je met nog meer geld in omloop ombrengen.
Maar dit leidt niet tot meer macht voor de factor arbeid. Dat komt omdat de internationale handel gewoon goedkope arbeid in het buitenland is gaan gebruiken, automatisering banen wegbezuinigd en voor constant immigratie te zorgen. Omdat juist technologie erg kapitaal intensief is zijn ze enorme hoeveelheden geld gaan pompen in technologie ontwikkeling, daarom hebben we die technologie-boooom.
Laat je niets wijsmaken, we leven nu op een ecomische vulkaan. Dit soort zaken eindigt niet zelden in oorlogen! Waatom oorlog? Omdat de elite dat als het laatste redmiddel ziet om de steeds ontevredenere massa's van het lijf te houden. Daarom mag je ook heel sceptische staan tegenover de vijand-stemming die nu tegen landen als Rusland en China wordt gemaakt.
Hoe pijnlijk het ook is, de enige manier om catastrofe te vermijden en ook te voorkomen dat onze Aarde een zware ecologische crisis belandt is weer terug te keren naar gezonde verhoudingen. Een gezonde verhouding is een redelijk verdeling en opbouw van de inkomens. Zorgen dat volkeren weer zo veel mogelijk hun consumptie baseren op eigen productie. Geen internationale handel van mulitnationals, Alleen van nationale bedrijven voor wat je zelf moeilijk of niet kan produceren. Geen migratie als uitlaatklep, want dan dwing je volkeren weer om in evenwicht te leven met wat hun eigen ecologisch systeem. Zo verminder je ook de bevolkingsgroei. Respect voor de eigenheid en cultuur van volkeren en niet ze een globaal universeel systeem van denken en cultuur op dringen. Als wij dat niet kunnen langs vreedzame weg, dan zal het weer in oorlog ontaarden. Oorlogen zijn grote herverdelers. Na een oorlog kan het ineens wel. Ja een derde wereld oorlog maakt het mogelijk! Maar wie wil dat nu?
Het idee dat we met micro ecocomomische fijnafstemming kunnen repareren wat structureel fout zit, is wensdenken en zal nooit meer dan tot plaatselijke, tijdelijke resultaten leiden. Het creert ook een gigantische bureaucratie van technocraten. Men verbaast zich erover dat veel instrumentem niet meer werken. Ik niet.
Verder over het tekort op de arbeidsmarkt al met al zal deze veel korter duren dan in een gezonde conjuctuurcyclus. De economische groei lijkt al weer voorbij omdat het consumentenvertrouwen al weer fors gedaald is. De aangekondige maatregelen van Rutte om de energiekosten fors te laten stijgen, en de algemeen gevoel van onzekerheid, leiden ertoe dat consumenten massaal grote aankopen weer uitstellen. Het consumentenvertrouwen is leidend voor de economische ontwikkeling. Al met al hebben we na de lange nasleep van de financiele crisis dan een korte opleving gehad, door de triljarden die de centrale banken in het systeem hebben gepompt.
Economen zijn wat dat betreft als weersvoorspellers die zich erg door de waan van de dag laten leiden omdat ze gewoon niet in staat zijn om goede lange termijn voorspellingen te doen. Eigenlijk is Karl Marx de enige die echt een lange termijn visie heeft ontwikkeld die eigenlijk nog steeds overeind staat als je hem corrigeert voor internationale handel, aangezien zijn visie op een industrieland als Duitsland was gericht. Hij voorzag niet dat door internationale handel de ergste negatieve effecten voor de arbeider konden worden afgewenteld op volkeren in de derde wereld. Maar dat is natuurlijk maar tijdelijk en in een geglobaliseerde economie krijg je dezelde effecten in het groot. Het zelfde streven op dit soort schaal maakt het nog veel gevaarlijker, de derde wereldoorlog zal nog omvattender worden.
Helaas is ons politieke proletariaat niet in staat om een grotere visie te ontwikkelen of implementeren. Ons premier is eigenlijk het meest druk doende om alle brandjes te blussen die veroorzaakt worden door een hebzuchtige achterban die steeds corrupter wordt. Want veel geld maakt de mens alleen maar hongeriger naar meer. De verslaafden ontwikkelen bij hoger gebruik nog sneller afkick-verschijnselen. Dat wil overingens niet zeggen dat overheidsinstanties in micromanagement niet meer intelligentie hebben ontwikkeld, want ook hier staat de wetenschap niet stil.
In jouw verhaal proef ik dat je erg binnen de kaders denkt die onze politieke gemeenschap ontwikkeld heeft. Technocraten proberen dingen afstandelijk te bekijken maar gebruiken daarbij uitgangspunten die vaak voort komen uit heersende opvattingen aangevuld met wishfull thinking. Zo zijn de neoliberale fundamenten van EU echt geloofsovertuigingen geworden, die iedereen graag napraat als een ware gelovige.
Een van de dingen die juist naar voren is gekomen is dat de sociale wetenschappen niet dezelfde voorspellende, beheersende waarde hebben als de natuurwetenschappen. Systemen reageren niet rationeel. Het toedienen van prikkels leidt bijvoorbeeld overwegend tot voorspelbare korte termijn reacties en onvoorspelbare langetermijn reacties. Omdat het geen streng gestructureerde systemen zijn, maar ze bestaan uit elkaar beinvloedende agents is het resultaat onvoorspelbaar bij gewijzigde omstandigheden. Alleen simulaties kunnen helpen maar daar is de complexiteit te groot voor. Het beste is nog steeds het inzicht van hele wijze mensen die geschiedenissen en samenlevingen breed bestuderen. Want hoewel in andere klederdracht geldt: "L'histoire se répète". De gescheidenis herhaalt zich in gewijzigde vorm. Dat komt omdat onderliggende principes als machtverhoudingen uiteindelijk gaan doorwegen.
Het technocratenleger van de EU is de glorie van de middelmaat. Goed in het ontwerpen van allerlei detailregels en daarom produceren ze een scheepslading met regeltjes. Ze zijn zich in het VK kapot geschrokken toen ze gingen realiseren hoeveel wetgeving de EU heeft geproduceerd en hoeveel gespecialliseerde experts ze nodig hebben om daar een antwoord op te vinden. Feitelijk zegt de EU, je kan niet onafhankelijk van ons worden want wij dringen jullie toch deze shitload aam regels op. Maar als de Britten genoeg ballen hebben om dit door te zetten en zaak aanzienlijk te versimpelen zullen ze op termijn beter af zijn. Al zal de EU ze actief proberen te ondermijnen om hun "eigen waarde te bewijzen"
Aan een prijsprikkel voor consumenten valt niet te voorkomen, vrees ik. Dat is wat anders dan de last bij de burger leggen, zoals nu uit de klimaat tafels lijkt te komen.
Het prijskaartje voor CO2 moet eenvoudig bij de bedrijven worden gelegd in de vorm van een CO2-tax. Dat is veel beter voor de economie omdat het de koopkracht niet aantast en een veel betere prikkel is voor de industrie die de grootste veroorzakers zijn. En het zorgt dat wij koplopers kunnen worden in verantwoorde producten waar de vraag werelwijd steeds meer naar stijgt. Dat hoeft helemaal niet te leiden tot prijsstijging omdat de meeste prijzen meer op psychologische prijsstelling dan kostprijs zijn gebaseerd. Roepen dat de prijs dan moet stijgen is meer een psychologische truc om hogere prijzen te laten aanvaarden. Ook weer zo een ingekankerde leugen.
Als ik lees "Aan een prijsprikkel voor consumenten valt niet te voorkomen, vrees ik". denk ik toch. Dan denk eens wat grondiger na, want het dom beleid. Het continu afschuiven van de lasten op de werkenden terwijl de rijken nu al iets van 20-30 triljard Euro zwart geld op bankrekeningen hebben staan waar ze geen belasting over betalen en wat nauwelijks een positieve bijdrage levert aan de economie. Zorg liever dat je dit geld weer activeert. Dan steeds maar weer naar de kleine man te kijken voor de oplossing.
Ik zal je wat anders zeggen: "Ik vrees dat wij bij ongewijzigd beleid er op den duur niet aan ontkomen om de elite weer aan lantaarnpalen op te hangen en de guilotine voor de dag te halen". Laat ze dat maar boven hun bed inlijsten. Maakt ze misschien wat realistischer. Overingens heeft Rutte pas een afvaardiging van het groot-kapitaal in geblindeerd busje op het Katshuis ontvangen. Die hebben na aanleiding van de gele vestjes ongetwijfeld ingefluisterd om tijdelijk wat gas terug te nemen (afschaffing dividend belasting laten rusten tot een meer opportuun moment). Tja zo wordt ons land "bestuurd" of liever "gestuurd".
De EU is weer een bijproduct van de elite. Al eeuwenlang dumpen die hun minderbegaafde kinderen, neefjes, vriendjes in hogere posities in bureaucratische structuren van overheden, kerken enz. waar ze meer begaafde onderdanen kunnen frustreren. Mark Rutte is brillant als brandjesblusser maar zijn visie komt niet verder dan die van een filiaalhouder voor het grootkapitaal. Maar wat maakt dat uit op de borrelavonden waarin de elite samenkomt. En als ze dan ook nog mogen verheugen in het goedkeurend geknik van de hoge adel, dan worden ze helemaal bereidwillig. Zeg maar wat je wilt dat ik doe, ik doe alles voor jullie. Vind je het gek, hij was maar leraar, maar kan opklimmen tot hoge positie in de EU. Nee een echte staatsman zie je alleen verschijnen als de boel weer hopenloos verknoeid is. Tot die tijd is zo iemand een gevaarlijke dictator voor het establishment. Ik denk dat de arrogantie van de macht weer nieuwe hoogtepunten heeft bereikt met de EU. De patriciers zien kansen om de glorie van het Roomse Rijk te herstellen. En die Britten moeten zich zo nodig weer afsplitsen, alweer.
Hogere intelligentie is de kunst is in de wirwar van verschijnselen die grote lijnen te ontdekken. Middelmatige geesten komen nooit verder dan micromanagement omdat ze dit overzicht en doorzicht niet hebben. En een groot deel van hun inspanningen ligt er ook in om mensen die dat wel kunnen neer te halen.
Ons systeem is ook niet het best mogelijke systeem zoals Churchil stelt. In dit systeem proberen belangengroepen niet alleen elkaar bestrijden om de macht te grijpen, ze proberen ook de poten onder elkaars stoel uit te zagen. En dat is in de ideale situatie. Want gaan ze samenwerken dan is het gewoon om de beurt het volk plunderen voor het eigen deel van het old-boys-netwerk. Zitten de partijleden hoog in de sociale sector dan daar meer geld naar toe. Maar dat geld wordt dan vooral besteedt om de eigen verdiensten op te krikken. Zo gaat al decennia miljarden voor meer politiemannnen naar andere bestedingsvormen als steeds mislukkende IT-projecten. Daar kan de elite meer op meeverdienen. Ik denk dat dit systeem onmachtig is om grotere doelstellingen te realiseren waar nu de hele mensheid mee wordt geconfronteerd.
Een beter systeem is een getrapte vorm van democratie waarbij mensen uit hun midden afgevaardigden kiezen die uit hun midden weer afgevaardigen kiezen tot uiteindelijk een leider, die voldoende mandaat heeft om daadwerkelijk een langere termijn koers uit te zetten. Ons systeem doet het goed in economische groei omdat het woeker aanwakkert. Maar daarmee leidt het ook tot onbeheersbare uitwassen, die nu wereldwijde proporties aannemen. De EU is inferieur aan de VS omdat in de VS het volk wel een president kan kiezen die schoon schip kan maken in de bureaucratie. Hij neemt zijn eigen topambtenaren mee.
Laten we om te beginnen weer eens terugkeren tot gezonde principes. Ja dat leidt tot teruguitgang, dat is onvermijdelijk. Maar als wij de wereldproblematiek willen oplossen dan moeten wij afstand doen van het idee van constante economische groei. De Aarde trekt dat gewoon niet meer. Men heeft de productie steeds maar kunstmatig vergroot. Bijvoorbeeld door de levensduur van producten flink terug te brengen, een ramp voor onze Aarde. Feitelijk is dat een voorloper van het abonnementsmodel dat nu opgedrongen wordt en nog erger is, en feitelijk op het aankweken van verslavingen rust.
Wat we het meest missen is een totaalvisie. We streven naar globale verhoudingen zonder dat we de intelligentie voor een globale visie hebben. In plaats daarvan hanteren we een simplistische en mensonteerend idealisme dat eenheidsworst van universele normen en waarden en bijhorende systemen het hoogste goed is. Universalisme is nu typisch het product van middelmatige geesten. Gelijke monikken, gelijke kappen. Zijn de monikken niet gelijk? Dan maken we ze gelijk! Dit idealisme staat haaks op de enorme veelzijdighed en complexe sociale interactie in de Natuur. Daarom wordt die afgebroken.
Er is echt een omslag in het denken nodig. Mensen als Trump komen niet voor niets op. Het is zo dwaas om hem als oorzaak te betitelen terwijl hij slechts een symptoom is van een grondig ontwrichte samenleving. Wat er nu gevoerd wordt is een verbeten windmolengevecht.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 23:49]